Öppen Tråd

 

Amerikanarna har drabbats av klimatfeber inför Climate Action Summit 2019 i New York, som är det officiella namnet. Klimatmötet hålls under tre dagar, 21-23 september. Är det någon som tar dessa hysteriker på allvar? I motsats till FNs starkt censurerade, ovetenskapliga och regisserade möte så har vi veckans öppna tråd för en fri och saklig diskussion om klimat och energipolitik.

Trevlig Helg!

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Linda Th.

  Betydligt sundare och större massdemonstrationer mot våld förekom i Spanien på fredagskvällen. Dock enbart som notis i DN. Förhoppningsvis deltog fler i dessa än den juvenila klimatdito. Demonstrationer mot alla typer av våld och övergrepp känns betydligt mer berättigade än ungdomarnas nihilistiska känsloyttringar. En nioåring i Stockholm tycker enligt DN att det är viktigt att plocka papper (sic!) för att rädda klimatet. Motsvarande barn i Irak vill känna trygghet i att få veta att hens benprotes kommer att finnas tillhands under uppväxten. Jag betalar hellre för benprotesen än för subvention av den välbärgade medelklassen helt onödiga elbilar. När får vi se massprotester mot Irans diktatur, Trumps krigsplaner i mellanöstern eller Putins krig i Ukraina?

 2. Ulf

  Synd att man inte kan lita på vad vänstern säger. Tänk vilket enormt lyft för mänskligheten om denna dna som ställt till så mycket elände för mänskligheten helt enkelt försvinner? Inga fler socialister, inga fler Stalin, Lenin, Hitler, Mao, Pol Pot, Castro, Mugabe, Chavez m fl som återföds. Vilken fantastisk önskedröm.
  Men som vanligt ljuger de förstås.

 3. Håkan Bergman

  F.ö. så heter det Green Leap Forward.

 4. Daniel Wiklund

  Idag i Norrbottens kuriren är Greta huvudperson. Vilken tur att hon råkar befinna sig i USA samtidigt som det är flera klimatmöten och aktioner. Eller finns det nån eller några som hjälpt henne att ta sabbatsår just i år, och förlägga det just i USA. Trots besvär med att ta sig dit och besvär för hennes mamma och lillasyrra att få träffa henne under sabbatsåret, det råder ju flygförbud för familjen Thunberg. Om några dar kommer många ögon att riktas mot Doha, när friidrotts-VM startar. Undrar om nån som håller tal under klimataktionerna kommer att larma om den extremvärme som är i Doha. Undrar om det var nån klimatdemonstration i Quatar igår. Befolkningen där vet ju verkligen vad extremvärme vill säga. Eller om Rockström och Per H kommer att sitta i tv-sofforna under friidrotts-VM och med Doha som exempel prata om klimatkrisen. Tur att inte friidrotts-VM går i Luleå, här är det just nu noll grader.

 5. Nils Rømcke

  No more kids . . .?
  Darwin still at work . . .

 6. Lasse

  No more kids..?
  Greta is not wellcome anymore?

 7. jax

  Idag skriver DN junior (för barn) om sju kända konspirationsteorier, varav en är något de kallar klimatbluffen. Enligt DN är den felaktiga teorin att solen står för uppvärmningen, vilket ju är allt annat än felaktigt. Sanningen, enligt DN är att jordens miljöforskare är helt eniga om orsaken (alltså bara en) till uppvärmningen. Varför de framhåller just miljöforskare är ju konstigt. Vad de tycker eller tänker om klimatet är ju inte alltid relevant.

 8. Lasse

  ¤7 jax
  DN skriver till juniorer.
  New York Times till vuxna.
  Men ingen av dem skriver om vetenskapen bakom uppvärmningen.
  Att utelämna solens om orsak till uppvärmningen är Dagens Nyheter för mig!
  Helt uppseendeväckande!
  https://www.smhi.se/polopoly_fs/1.143989.1548428766!/image/allsack_1983-lastyear.jpg_gen/derivatives/Original_1256px/image/allsack_1983-lastyear.jpg

  Polarstern är på väg mot Arktis för att bättre förstå vad som sker under ett år däruppe.
  Oden är på väg tillbaka från Grönland för att berätta om Glaciärerna däruppe.
  Förra årets expedition hörde vi inget av. Annat än att isläget var värre än på länge där uppe och att solen inte trängde igenom under hela sommaren. Den sol som skulle värma havet då isen var borta.
  Vetenskapen har luckor!
  Kära barn vi råder inte över väder eller klimatet-inte ens vi vuxna!

 9. Egon

  Kanske är det dags att ta itu med det enklaste
  först.
  Som mångårig seglare i Stockholms skärgård får
  jag ge en eloge till alla fränder.
  Det är fritt från nedskräpning.
  Möjligtvis kan man hitta lite toapapper……
  Miljömedvetenheten är påtaglig.
  Ansvar.
  Det finns säkert tusentals enkla miljöförbättringar
  som skulle göra mer nytta än CO2 hysterin.
  Intermittent energiförsörjning?
  Då kliver vi av ”värdegrunden”…
  Den innefattar väl att ingen skall frysa ihjäl?
  Eller?

 10. Lars Cornell

  I SVT i dag finns intervju med ”Miljöekonom” GU Thomas Sterner. Han säger ”Det är en sak att det är en stor utmaning att lösa klimatfrågan”. För en miljöekonom borde det vara enkelt att konstatera att det är mycket ineffektivt att lösa ett problem som inte behöver lösas och dessutom troligen inte kan mätbart påverkas av människan. I synnerhet om vi nu går in i en kallare period.
  https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/storre-delen-av-manskligheten-vill-ha-konsumtion
  ”Vi behöver tillväxt i solceller, vindkraft och batteritillverkning för omställningen.” Där avslöjar han sin barnatro.

  Sista meningen är dock bra, ”För att lyfta 1,3 miljarder människor ur fattigdom behöver vi global tillväxt. Det är svårt att kämpa emot att människor behöver elektricitet, bostäder, rent vatten, utbildning och mediciner. Det är också en fråga om etik att de får tillgång till det.”

  En annan artikel i SVT visar på tillnyktring, ”FN, Världsbanken och OECD stödjer alla flitigt idén om grön tillväxt. Men ny forskning säger att det inte fungerar.” … ”För att begränsa klimatförändringarna behövs kollektiva åtgärder på ett globalt plan.”
  Varför utgår alla från ”Klimatförändringarna” i bestämd form? Visst finns de, men de är så små att de är försumbara. Dessutom är de godartade, fördelarna är större än nackdelarna.
  https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/ny-studie-gron-tillvaxt-ar-inte-mojlig

  I Corren, vars VD tillhör alarmisterna och som utfärdat censur mot artiklar som inte stämmer in i klimathotskören, finns en tänkvärd artikel från det lika alarmistiska TT. ”Det behövs en förändring, säger 18-åriga gymnasieeleven Lovisa Bjärnlid som i dag bojkottar skolbänken.” Men ingen kan tala om vilken förändring som behövs, dess konsekvenser, kostnad och nytta.

  Artikeln illustreras med två i övre medelåldern, Kalle Güettler och Eva Sandberg som håller upp plakat med texten ”#Grand Parents for Future”. Det går bra att demonstrera och ställa krav så länge någon annan betalar. Men skulle de stå där på torget och demonstrera om de var och en varje år blev krävda på minst 100 000 kr med rubriken ”Klimatåtgärder? Det är troligen sådana summor, samt stor miljöförstörelse, man hamnar på om sol och vind och batterier skall ersätta kol- och kärnkraft. Skall vi dessutom pumpa ned koldioxid i backen, CCS, måste vi fördubbla den siffran.
  https://www.corren.se/nyheter/klimatstrejkare-politiker-maste-ta-ansvar-om6302595.aspx

 11. Sven M Nilsson

  ”Ur barn och spenabarns mun ska man höra sanningen.”
  Barnet GRETA , har sanningen om klimatdebatten: LYSSNA på VETENSKAPEN!
  Börja med att titta på IPCC ́s grundhypotes; att CO2 har en avgörande påverkan på temperaturen och klimatet. Det skall inte vara någon politik eller politiker inblandade. Bara MERITERADE VETENSKAPARE.
  Det är väl så som barnet GRETA och hennes fans vill ha det! Eller hur?

 12. Thorleif

  Apropå vetenskap, ansvar och kritik

  Är uppväxt med riktig jounalistik då vi hade tv- direktsänd sådan med de tre O’na som ställde de direkt ansvariga mot väggen. Pålästa och mycket kunniga tvingade de envetet våra högst ansvariga att under en timme redogöra för grunderna och detaljerna i deras politik och/eller beslut SAMT dess konsekvenser och inte sälllan på djupet i endast en fråga. Och O’na hade alltid mycket bra research kring just konsekvenserna. Och de gav sig aldrig om ansvarig försökte slingra sig med svepande politisk nonsens. Då klädde de istället av vederbörande i skamliknande former.

  Detta var slutet på 60- och början på 70-talet. Sedan kom istället debattprogrammen som ersättare och det lutande planet startade med att så många som möjligt skulle få vara med och ha synpunkter. De ansvarigas närvaro krympte mer och mer för att till slut bli program med fler och fler ämnen och inga riktiga svar och bemötanden. Vår senaste valdebatter med partiledarna är ett bra exempel på hur illa det är ställt. När man inte längre vill se en slutdebatt måste någonting ha gått snett i samhället.Riktigt snett.

 13. Per Larsson

  Så länge barnen får uppmärksamhet fortsätter hysterin. Det påminner mycket om häxeriprocesserna då barn helt plötsligt blev lyssnade på och fick makt över vuxna. Då som nu får det katastrofala följdverkningar. I Sverige håller vi på att skapa obalans i energiförsörjningen.

 14. pekke

  Vetenskapen kan inte hjälpa dessa demonstranter oavsett hur mycket de säger ” lyssna på vetenskapen ” !

  Det finns nämligen ingen som vet hur jordens klimat fungerar !

  I N G E N !

 15. Håkan Bergman

  Egon #9
  Precis, rör man sig i vuxenrummet så är allt som vanligt och som det ska vara. Jag skrev igår att jag var beredd att sätta en peng på att det skulle vara just så i min förort när jag gick ner till Centan för att handla. Och allt var precis som vanligt, en blandning av vuxna, övervuxna, ungdomar och barn, inte tillstymmelse till nån klimataktion. F*n vilket tråkigt liv jag lever! Tips till IPCC som desperat letar efter en självförstärkande process, kolla in media-aktivist-loopen!

 16. Thorleif

  @10 Lars Cornell

  ”Det behövs en förändring, säger 18-åriga gymnasieeleven Lovisa Bjärnlid som i dag bojkottar skolbänken.” Men ingen kan tala om vilken förändring som behövs, dess konsekvenser, kostnad och nytta. ”

  Händelsen påminner mig om en större demonstration mot Trump i USA för ett par år sedan. Journalisten intervjuvade bl.a flera medelålders och äldre kvinnor med plakat och frågade dem vad det var kring Trumps politik som de demonstrerade emot. Anmärkningsvärt kom det fram att få av dem visste något om hans politik utan istället visade det sig mellan raderna att de bara inte gillade honom. Mht medias skrivande om hans personliga egenskaper var detta fenomen psykologiskt intressant. Så intressant om man jämför det med dagens klimatdemonstrationer. Ingen vet vad de pratar om. De vet egentligen inte varför de tycker som de gör!

  Grupptänkande kring den banala godheten kanske. Alla kan ikläda sig rollen som vardagshjältar! Aldrig någonsin har media och tv visat så många program om hjältarna. För att inte tala om superhjältarna. Och reklammakarna hänger på och inte minst för företagen som hittar på några betydelselösa s.k ”klimatåtgärder” för att kunna fortsätta sälja samma sak.

  Jag träffade igår en 18-årig kille som läser sista året på gymnasial teknisk linje. Jag frågade om han visste något om dagens klimatdemonstrationer runt om i världen. Svaret var nej. Han sa vidare att det inte förekommer klimatdiskussioner alls i hans omgivning på skolan.

 17. AOH

  jax # 7 Lasse # 8

  I en annan tråd ställdes frågan ”Så vad beror då uppvärmningen på?
  Det tog mig inte lång tid att hitta ett mycket, mycket troligt svar. ”It´s the sun” Titta på en av Willie Soon:s senaste You Tube https://youtu.be/KazGXAqgkds?t=1308 (över 4000 kommentarer )
  Den startar här ca i mitten, men har man tid och lust så kan man titta på hela.

 18. Björn

  Lasse [8]; Ja, det är märkligt att klimatforskarna undanhåller forskning kring solen. Ljusvåglängderna har enligt forskning ökat i intensitet, samtidigt som UV har minskat vilket jag tidigare har briefat om. Läs den intressanta länken nedan. Det som händer är att jorden får en helt annan atmosfärisk cirkulation, när stratosfären och jordytan mottar förändrade strålningsintensiteter.

  https://wattsupwiththat.com/2010/12/22/sorces-solar-spectral-surprise-uv-declined-tsi-constant/

 19. Robert Selander

  Under rubriken Klimat i Expressen idag redogörs för en skräpsamlingsaktion, som kronprincessan mfl ägnat sig. Aktionen är jättebra och behövs men Expressens okunnighet om klimatet visar sig i rubriksättningen – eller tror dom att mindre skräp i naturen påverkar klimatet?

 20. Dan

  Alla dessa ”gräsrotsinitiativ” som poppar upp hela tiden har en gemensam nämnare och finansiering, nämligen organisationen Arabella med dess underavdelningar. Herr Soros är självklart med på ett hörn. Läs här, den som är intresserad:
  https://darkmoneyatm.org/wp-content/uploads/2019/08/CRC_Arabella-Advisors-Dark-Money_small.pdf

 21. Björn

  Med tanke på min kommentar i [18], så slår det mig på tal om orden ”ignorerar forskningen”, vars ord har blivit som ett mantra bland klimathotarna, så är det ett faktum att det i själva verket är de som ”ignorerar forskningen”, alltså solforskningen. Det är allvarligt, därför att en förändrad atmosfärisk cirkulation smyger sig på oss, medan världen inbillas att det är antropogen CO2 som driver klimatutvecklingen. För övrigt kan man fråga sig om det är någon som tror att den förändrade cirkulationen inte påverkar jetströmmarna.

 22. Thorleif

  @ Dan

  Alltid bra med forskning kring detta mörka hål där politisk korruption klär sig i filantropi. När ska MSM våga debattera detta på bästa sändningstid? Antagligen lika omöjligt som att få svar på varför vi måste köpa Patriot-systemet när det finns både bättre och billigare system i andra länder. Som skattebetalare får vi ingen del i besluten som tas bakom draperierna. Det filantropiska subsystemen är på väg att breda ut sig mer och mer även i vår kultur. Sverige har f.ö. haft flest miljardärer per capita i världen på senare tid.

 23. Jag går igenom bakgrunden till idén om en global klimatstrejk i mitt senaste inlägg på Pharos blogg.

  ”Förr så strejkade man för att få det bättre och för att bli befriade från en slavliknande tillvaro medan man idag strejkar för att bestraffas för sitt leverne och åter slås i bojor. Ungdomar som Felix och Greta utnyttjas och manipuleras samvetslöst för att genomföra den stora transformationen, Romklubbens teknokratiska ”paradis”, där barnafödande ses som ett hot mot planetens bärkraft och där allting ska övervakas, regleras och beskattas från en global nivå för att bringa världen i balans.”

  http://pharos.stiftelsen-pharos.org/the-global-climate-strike-unite-behind-the-scientific-dictatorship/

  Thomas Sterner, som Lars Cornell relaterar till i kommentar 10, var talare på den ungdomskonferens där idén kläcktes 2015.

 24. Ulf

  Angående uppvärmningen och vad den beror på. Är den ändå inte så liten att den kan egentligen bero på vad som helst? Jag är förstås inte forskare men sedan hyggligt pålitliga mätningar påbörjats 1979 så har det väl ändå bara ökat några tiondelar?
  Vad är egentligen problemet? Påhittat extremväder och diverse annat trams är ju trots allt kvasiproblem.

 25. Fredrik S

  Lars Cornell, Thorleif #10,16

  Vad jag förstått konkret är att de vill byta system samt att välståndet måste offras.

  Spektaklet avslutas förmodligen med en klimatovänlig latte, en vegansk kanelbulle och en diskussion om vilken version av nya iphone 11 de ska köpa.

 26. IPCCs grundhypotes; att CO2 har en avgörande påverkan på temperaturen och klimatet har aldrig kunnat bekräftas. Detta vet nog alla meriterade vetenskapare. När IPCCs vetenskapare inte kunde hitta bevis så ändrade man politiskt ”global warming” debatten till att gälla alla på hypotesen tänkbara följder om hypotesen skulle vara sann. Så, om vi kan göra det helt klart och sprida kännedom om att hypotesen är falsk så dör hela klimatdebatten. Människans produktion av CO2 kan då inte ha något inflytande på klimatet eftersom CO2 inte har det. Hoppas att Trumps vetenskapsråd kan göra detta klart för gemene man.

 27. Sören G

  Idén om tippingpoints kommer från hypotesen att en uppvärmning leder till ökad uppvärmning genom mer vattenånga i atmosfären, där vattenångan är en mycket starkare s.k. växthusgas.
  Men i så fall borde det ha inträffat under tidigare varmperioder, vilket det tydligen inte gjorde. Unde det holocenska klimat-optimat för 6000-7000 år sedan var det flera grader varmare än nu och kärrsköldpaddan levde i sjöar i södra Sverige och tallar växte på Åreskutans topp.

 28. Sören G

  I dag i lokaltidningen är det en stort uppslagen artikel över två sidor om några kärr. förlåt äldre damer som klimatstrejkar utanför en affär. De kallar sig Gamlingar för Greta.

 29. Fredrik S

  Sören G #28

  Är de pensionärer så har de ju åtminstone en sak gemensam med Greta, de strejkar på ledig tid.

 30. LarsF

  #26 – jo, jag har hört märkliga påståenden som låter ungefär:
  – vi kan inte se vad som påverkar klimatet, så det måste ju vara människan

  Något ditåt – och man brister ut i skratt för det låter så totalt påhitt så att prata om vetenskap – jaja….

  #17 m.fl.

  Sedan är jag allmänt emot det där slarviga ”det är solen”-grejen.
  Ingen forskare har väl glömt solen att den bestrålar halv klotet hela dygnet runt – var det 342 W/m2 osv.

  Så det är ju någon speciell solaktivitet man tänker på – vore bra om man faktist skriver ”vad” för solaktivitet man pratar om?
  Milankovitjcykler, soleruptioner, solfläckar, byte polaritet 11 års cykler osv.

  Det är ju ingen överhuvudtaget som trollat bort solen ur klimatberäkningar, menar jag….som slarvigt påstås då och då på KU….

 31. Fredrik S

  Jacob Nordangård #23

  Varför det knappt skrivs ett ljud detta i svensk msm är det ju värt att fundera på.

 32. Fredrik S

  #31

  Oj! Blev lite magplask i inlägget.

  Varför det knappt uppmärksammas i svensk msm är ju värt att fundera på.

  Är bättre.

 33. Ingemar Nordin

  Greta hajpen har gått för långt och hysterikerna tar kål på sin egen trovärdighet. Redan i våras skrev Ann Charlott Alstadt en mycket bra krönika i Aftonbladet https://www.aftonbladet.se/kultur/a/kJdBGA/gretahajpen-ar-skogstokig

  ”Gretahajpen är skogstokig”. Och hon tar upp både Roger Pielke Jr och Björn Lomberg. Samt berättar om sitt egen avfall från domedagsreligionen.

 34. Sören G

  #29 Fredrik S
  Greta borde ha varit i skolan.

 35. Thorleif

  @23 J Nordangård

  Det där med överbefolkning och barnafödande-temat är intressant är man ser hur media fokuserar på framtida men nära förestående/pågående flyktingströmmar. Sätter man det i relation till;

  * Vår svaga demografi och behov av nya konsumenter för tillväxt (öppna gränser Soros och frk Lööf)
  * Den höga skuldsättningen i väst och då främst på konsumtionsnivå
  * Fortsatt globalisering a la lönearbitrage vidare mot Afrika etc (D Ricardo och hans komparativa fördelar men nu på global nivå istället för nationalstaten)
  * Inga större publika investeringar trots jättebehov. Alltså låg statlig skuldsättning (budgetunderskott) för att hålla euron vid liv
  * Bankerna är huvudaktörer och då givetvis herrarna bakom

  så inser man att fortsättning i samma riktning kräver låga räntor (hög relativ direktavkastning börsen) och att banksystemet behöver nya skuldtorskar (utifrån tex) för att ”musical chairs”-musiken kan fortsätta spela.
  Välfärden kommer då på marginalen likt idag flyttas från befintliga medborgare till nya medborgare. Lönerna realsänkas för en växande andel av befolkningen och skuldsättningen öka. The classical capitalistic spinning wheel never to stop. Givetvis vet vi av historien att verkligheten kommer att skapa en finanskris av dignitet när musiken slutar spela. Den dagen kommer var så säker. För att räntorna ska kunna öka i reala tal krävs en ny tillväxtboom och eller en internationell kostnadschock a la energikris typ 70-talet.

 36. Christer Eriksson

  Hade en minst sagt skrämmande disskusson på fb med en reprensentant för vegonorm.Jag undrade vart tamdjuren skulle ta vägen om man skulle sluta äta kött.Om det skulle bli ett stort Skansen bland Sveriges gårdar,eller det skulle räknas till det sjätte massutrotande som dess veganer anser att vi står inför.
  Hon tyckte att om vi slutar att föda upp djur för att slaktas så löser det sig själv.Hon tyckte att det vore fint om dessa djur försvann.
  Vad tror dom att dom är,en ny skapare eller som bestämmer över vad som skall få finnas eller inte
  Man tar sig för pannan,beror det på näringsbrist eller vad för att få sådana tankar.
  Det är sådana som Greta omger sig med .
  Bevare oss för sådana,arma land.

 37. Olof

  År det här inte ganska upprörande?
  Den som har råd att skaffa en Tesla eller någon annan jättedyr el-bil får först 60.000 kr i ett engångsbidrag vid köpet av bilen från bonus-malus-systemet. Sen får han/hon dessutom 10.000 kr VARJE år i nedsatt förmånsvärde om bilen är en tjänste- eller förmånsbil vilket många dyra bilar är.
  Enbart den sista förmånen med nedsatt förmånsvärde på el-bilar kostar skattebetalarna 870 mkr i år. Nästa år ökar den subventionen till de välbeställda med nästa 300 mkr (+33%!) i mp-s-regeringens budget för 2020. Dessutom ökar subventionerna till köparna av bonusbilar med 130 Mkr, (samt med ytterligare 280 mkr år 2021 och 340 Mkr 2022).
  Alla dessa subventioner till dem som har råd att köpa en ny el-bil vill regeringen finansiera med bl a höjda bensin- och dieselskatter.
  Då blir det alltså den stackare som inte har råd att köpa en ny bil som får betala el-bilen åt den välbeställde!!!!!
  Åt den välbeställde som förmodligen redan har råd att köpa sin nya bil utan några skattesubventioner!
  Är det inte upp och ner vänt? Rent av upprörande?
  Att mp inte bryr sig om vanligt folk är ingen nyhet. Detta lilla 4% parti tror ju att alla i Sverige bor vid Mariatorget och kan åka tunnelbana och buss som mp-arna själva. Men hur kan ett gammalt arbetarparti som Socialdemokraterna med sina rötter i brukssamhällen göra så här mot folk i glesbygden som redan har svårt att få sin ekonomi att gå ihop. Finns det ingen medkänsla kvar?

 38. Håkan Bergman

  Olof #37
  Dessutom är ”bränslekostnaden” för en elbil betydligt lägre, ett par kWh milen för dom största. Och eftersom vår elmarknad, spelar ingen roll om det är Sverige eller Norge, hänger ihop med kontinenten så innebär ökad elförbrukning t.f. av elbilar att vi har mindre el att exportera, vilket i förlängningen leder till ökad kolförbränning på kontinenten. Kan t.om. leda till högre utsläpp av CO₂.

 39. Daniel Wklund

  Olof 37. Apropå alla bidrag till elbilar. I bibeln Matteus 13:12 står det ”ty den som har, åt honom skall varda givet, så att han får över nog. Men den som icke har, från honom skall tagas också det han har”. Med andra ord, cirkulära orsakssamband med kumulativa effekter.

 40. sibbe

  I ett inlägg i förra veckan var jag mycket kritiskt mot den tyska politiken – jag tar tillbaka en del:
  De stora klimaträddningsåtgärdar som tyska regeringen utlovade var ingenting utom stora ord och löften, det är bara rökridåer av en regering som skuffade fram alla problem till efter nästa val. Förhöjningen av bensin och och diesel överkompenseras med högre avdrag för tjänsteresor (för gulvästar vill man inte ha på sina gator) En miljon el-laddare skall byggas – fram till 2030. Och då skall hälften av bilparken, ca 20 miljoner vara eldrivna. Elbil köpare skall få 5000 € för bilköp, men bilen får inte kosta mer än 30000. Sådana bilar finns inte och 90 % av tyskarna vill under inga omständigheter köpa elbilar. CO2 skatten bör höjas, men ändå påverkas av marknadspriser ( som är låga idag) Löften över löften, men inte ett enda konkret lagförslag som kan läggas fram före nästa val. Regeringen lovar pengar men har egentligen inga pengar, om man inte lånar för driften, som man gör i Sverige eller Finland.
  Nej, 2030 skall man uppnå de klimatmål som man egentligen har lovat att uppnå 2020.
  Inga stängningar av kolkraftverk de närmaste åren, för man stänger ju 7 kärnkraftverk (om man inte skuffar på stängningen om 2 år). Och alla räknar med en blackout av stora delar av elnätet när som helst.
  Bilindustrin är på väg bort, och deras underleverantörer stänger sina tyska fabriker. Flera av dessa underleverantörer har stora finansiella problem enligt Handelsblatt. Arbetslösheten stiger igen.
  Så, mycket händer inte mera under Merkels sista år. Och CDU/CSU och SPD har idag så dåliga opinionssiffror att de nog vill undvika förtida val.
  Och så till de goda nyheter: 50 % av tyskarna tror på klimatdravlet, men lika många gör det inte.
  Medierna har tydligen inte riktigt lyckats med sin indoktrinering…

 41. Daniel Wiklund

  Nu är Text-tv igång igen. Greta triumferar, unga är ostoppbara säger hon. Annat ljud i sällan var det för ett par veckor sen på hennes Instagram. Då skrev hon att hon för ett år sen saknade energi, hade inga kompisar, ingen att prata med, åt ingenting. Jag satt ensam med mina ätstörningar skrev hon. Men då upptäckte hon klimatkrisen, och då hittade hon mening med livet. Och nu är hon verkligen i smeten. Men vad strejkar och demonstrerar dom för, mer än ett bättre väder och klimat. Förr tillbad man gudarna om ett bättre väder. Samtidigt som prästerna menade att herrens hemsökelse med klimatkatastroferna och hungersnöd berodde på att människorna syndat. Nu är nog gudarna nöjda över alla som demonstrerade igår. Nu blir nog vädret och klimatet bättre. I varje fall för några av oss.

 42. Fredrik S

  Linda Th. #1

  Undrar när FN kommer ha gigantiska möten för bekämpning av krig och fattigdom med upplyst FN-skrapa bestående av citat från fattigdomsbekämpare.

  Igår kväll var det tydligen citat av Greta:

  ”Everything needs to change and it has to start today”

  Allt utom klimatet då, det glömde hon.

 43. Fredrik S

  ”Vi måste lyssna på ungdomarna och ta in det” poängterade statsministern tydligen innan han klev in i getingboet.

  Ska vi tolka det som om han brukar lyssna utan att ta in?

  Fast jag tror han bara egentligen är väldigt trött på miljöpartister och gretafolket och helst vill göra något annat än att gå på väckelsemöte en lördag på Manhattan.

 44. Håkan Bergman

  Och naturligtvis är våran Isabella i New York och strör våra pengar runt sig, tänk vilken god människa våran Isabella är, så generös och godhjärtad. Stefan Lövén när ska du inse att vi inte har råd med den damen? Ska du vänta tills SD blir större än S? Det kan gå fortare än du anar.

 45. Håkan Bergman

  Skulle vara en länk också.
  https://www.dn.se/nyheter/varlden/sverige-okar-bidrag-till-klimatfond/

 46. Daniel Wiklund

  Plågsamt att läsa vad Isabella L sagt i New York. Och ännu mer pengar till den gröna fonden. Planeten måste ju räddas till varje pris. Att sen planeten inte bryr sig om demonstrationerna är ju en annan sak. När Stefan L och Isabella L kommer hem så kommer dom säkert att höja energi och koldioxidskatterna ännu mer, påeldade av Greta. Hon är ju gnistan som tänt en världsbrand. Dom som tycker att det är för varmt i New York kan ju flytta hit till Norrbotten, här finns det plats för många miljoner.

 47. Fredrik S

  Håkan Bergman #45

  Såg att förtroendet för mp-ministrarna i senaste Novus varierade mellan 2 och 11 procent. Den enda som ökat något var kulturminister Amanda Lind men hon är ju ledig så folk känner väl lättnad för det.

 48. Dan

  Det mest pinsamma i den här historien är väl att många, annars trevliga människor, nu finner sig på samma sida i debatten som Stefan Löfven.
  Inte ett adelsmärke, direkt.

 49. Bengt

  Låter bra att okunniga människor slutar skaffa barn. Jag har inget problem med det.

 50. Isidor

  …och Löfven sitter i TV och blåljuger utan minsta kontrollfrågå. 20 miljoner har flytt p.g.a. svält orsakad av AGW (not). Sahara breder ut sig (not). Maldiverna kommer försvinna (not) O.s.v. o.s.v. – det mest skrämmande är att han (också) är så oerhört dålig på faktakontroll. Rimligen är han då lika felinformerad och okunnig om andra frågor också. Det är såbt som oroar mig – på riktigt.

 51. Mats Rosengren

  Den geniala höjdpunkten av Tony Hellers upplysningsarbete
  https://www.youtube.com/watch?v=8455KEDitpU
  Mer ”klart som korvspad” kan det inte bli! Måste kunna förstås också av de aldra mest korkade!

  Enda fråga som återstår:

  Var går gränsen mellan de som avsiktligt mot bättre vetande bedrager och de som själva är lurade och inte begriper bättre! De många kvinnliga låg- och mellanstadielärare som eldar på barnprotesterna hör naturligtvis till den senare kategorien. Detsamma gäller för våra obildade och okunniga journalister och politiker.

 52. Ingemar Lindberg

  Hej på Er alla!
  Uppenbarligen vilseleder vår statsminister svenska folket! Kan man åtala honom för det? Eller väcka misstroende i riksdagen?

 53. PK

  #46 Att Isabella L delar ut ännu mer skattemedel till den globala klimatfonden är en skandal. Tillsammans med ännu högre miljöskatter kommer det leda till ett antal ”tipping points” i svensk ekonomi när konjunkturen försämras. Och det kommer mer ”utdelningar” då hon också meddelade att den svenska modellen lanseras globalt. Vi hade för guds skull en elproduktion med 50% vattenkraft och lika mycket kärnkraft innan galenskapen startade.

  #51Mycket intressant video som kort och koncist visar ”trolleritricken” från IPCCs sammanfattning. Dessa 12 minuter borde alla se. Vi är många som är lyckligt lottade som slapp krig och kyla på 30-talet. Men frågan är om inte svensk ekonomi har sämre år tillväxtmässigt framöver om det blir både lågkonjunktur och bostadsbubblan spricker än vad vi hade då. Och det behöver ingen trolla med statistiken för att se.

 54. LarsF

  #37 – regeringens politik kommer säkert fylla hela östermalm med elbilar 😀
  Först bort med värnskatt , och så feta skattebidrag på det för elbilköp.
  Så östermalm får nog laddstolpar först också i satsningarna.

  Dessa rena elbilar kommer nog försvinna ganska fort.
  Personligen tror jag mer på bränsleceller som man kan byta snabbt på en mack.
  Stanna en timme och snabbladda batteri när man reser – vem gör det?

  T.o.m Tesla, Fiat, Ford och Mitsubishi har tagit bort garanti på kapacitet på sina elbilar.
  https://www.fleetcarma.com/todays-electric-car-batteries/

  Och snabbladdar man hela tiden, så förbrukas livslängd batteriet mycket fortare, kanske vad Tesla med flera erfarit och man tagit bort garantin.

  De övriga verkar ha 8 år eller 16 000 mil så skall det vara 70% kvar, förutom för Chevrolet som anger 60%.

  Så skaffar man elbil så måste man ju ta i vad gäller körsträcka som måste klaras, för att sedan ta sig dit man tänkt. Men andrahandsvärdet torde vara noll på en elbil – denna jättekostnad för batteripacke orsakar nog det, gissar jag.

  Löfven vågar nog inte gå emot ungdomarna, de kan ju bli väljare snart.

 55. Ulf

  Lövins okunnighet är skrämmande. Som klimathotstroende nämner hon USA och Brasilien som de stora problemen när det år väldigt enkelt att se att Kina och Indien är de länder som kraftigt ökar och kommer att öka sina utsläpp.

  Konstigt att folk inte reagerar på att det tydligen enligt Lövin inte är koldioxiden som är problemet utan det är tron. De som inte tror är problemet kättarna är problemet inte koldioxiden. Någon annan slutsats går inte att dra.

 56. Kenneth Mikaelsson

  Vill ni ha lite rolig ”otrolig” läsning om ”vårat” klimat helgon…

  https://threadreaderapp.com/thread/1174822562674741248.html

 57. Lasse

  #51 Mats R

  Denna video borde skickas till alla alarmister och deras följare.
  Skrämmande hur de försöker lura oss!
  Men nån annan får göra det-jag vill inte klassas som nazistsympatisör eller bakåtsträvare 😉

  Media skulle nog tagga ner lite och släppa fram oss kritiker och inte främja alarmismen om de visste vad som ligger bakom!

 58. Peter

  Japanerna kommer att dumpa miljontals ton radioaktivt vatten från Fukushima i Stilla havet. Nobody gives a shit.

 59. Kenneth Mikaelsson

  Det är ju bara det att samma krafter som styr klimathotarna styr media.

 60. Kenneth Mikaelsson

  #59 Peter

  Det vet väl alla att det som är farligt ser Greta med egna ögon….
  Och då kommer ”lite” radio aktivt vatten inte att påverka något….. eller..

 61. Linda Th.

  #58
  So what? Strålning på den nivån är ofarlig. Det femtio år gamla kärnkarfatverket i Fukushima stod ju emot modern tids största naturkatastrof (där mer än 20000 människor dog av tsunamin) utan att någon dödades. Georeg Monbiot skriver om detta mycket insiktsfullt i The Guardian. https://www.theguardian.com/commentisfree/2011/mar/21/pro-nuclear-japan-fukushima

 62. Dan

  Isabella Lövin är en före detta reporter på Vecko-Revyn. Nu pryar hon som vice statsminister och miljöminister.
  Vad kan gå fel?

 63. Fredrik S

  Här kan man läsa om access to energy och access to clean cooking etc. Det första saknar 1,3 miljarder och det andra 2,8 miljarder på vår planet i nödläge enligt IEA 2017.

  Men det kanske diskuteras i någon liten skrubb i källaren på FN-skrapan. Fast jag är skeptisk till det.

  https://www.iea.org/energyaccess/database/

 64. AOH

  46 # Daniel Wiklund 53 # PK

  Visserligen en inlaga sedan förra året men alltid aktuell sålänge alla ”korkade” länder betalar.

 65. AOH

  https://wattsupwiththat.com/
  Länken kom inte med i 64

 66. AOH

  Jag gör ett nytt försök https://wattsupwiththat.com/2018/07/10/u-n-green-climate-fund-chief-resigns-after-disastrous-meeting/?fbclid=IwAR3yqv-eSfnNhVVVhmmbUgdmhFRr8teS_sYj1Nmd-CL1a0OhP_7V1JiR4CM

 67. Monodemon

  På förekommen anledning:
  https://www.dagensinfrastruktur.se/2019/04/16/ving-forst-ut-att-klimatkompensera-samtliga-flygresor/

  Får hoppas att alla strandsatta resenärer finner tröst i att de flugit klimatsmart.

 68. Gunnar E

  Smittsamt??
  Läkare stöttar global klimatrörelse
  NYHETER | Nu genomförs stora manifestationer för klimatet runt om i världen. Läkarförbundet ger sitt stöd för rörelsen Fridays for future. Och gruppen Läkare för klimatet planerar både en manifestation och en uppmaning till arbetsgivare och politiker att ta en mer aktiv roll.

 69. Gunnar E

  Det var Läkartidningen det

 70. Ingemar Nordin

  #68 69,

  Läkarna bör självklart strejka på fredagar. För klimatet. 🙁

 71. Håkan Bergman

  Så tar politikerna ett nytt krafttag för att bryta isär landet.
  https://www.svd.se/regeringen-blundar-nar-skattechocken-slar-till
  Fiffigt eller hur? Man hittar på en ny körcykel och vips strömmar pengarna in till staten. Körcykeln, WLTP, är naturligtvis skapad i Bryssel, som också får en automatisk intäktsökning från fordonstillverkarna, tror nog att man kan utgå från att notan hamnar ni vet vart.
  https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SV/TXT/PDF/?uri=CELEX:32009R0443&from=en
  ”4. Avgifterna för extra utsläpp ska anses vara intäkter i Europeiska unionens allmänna budget.”

 72. Fredrik S

  Gunnar, Ingemar, Håkan

  Här hemma är det över 1,5 års väntetid till tandläkaren, barn och annat prioriteras sa man till mig. Det är bra sa jag och lommade hem. Det blir till att åka fyra mil för förhoppningsvis tidigare hjälp vid varje besök, det krävs några. Fast när jag tänkt lite på det och fått lite tips så är kanske det bästa och roligaste alternativet att åka på semester till Polen några dagar och samtidigt fixa till garnityret. Då kan jag dessutom passa på att besöka en ortoped för knät och slippa vänta ett par år för det här hemma.

  Kombinerar nytta med nöje och priset blir marginellt högre, semester är det ju än så länge tillåtet att åka på.

  Alla måste göra sitt statsministern så jag kommer kanske då bidra med att avlasta sjukvården och ändå betala skatt!

  Kanske får jag ett (S) diplom för det, dock ej från MP.

 73. Ingemar Nordin

  Fredrik S # 72.

  Hur kan ni ha köer till tandläkare? De flesta är väl privata? Betalar du så finns det alltid plats.

 74. Fredrik S

  Ja det undrade jag också, blev lite förvånad. Systemöverbelastning kombinerat med att svårighet att locka tandläkare?

  De privata finns ju men 4-5 mil bort tur och retur. Men Folktandvården kan jag promenera till om jag vill.

  Reflekterade över det hela lite när våra styrande politiker vill minska bilåkandet. Men resurserna utanför de större städerna räcker uppenbarligen inte till för att främja detta överallt.

  Folk kör ju sällan i onödan som det är även om Södermalmsreportrar och andra vill tro det.

 75. 2 intressanta artiklar på
  https://notrickszone.com/

  – E-Cars Dead At Birth? Singapore Says No To E-Cars As Asian Giants Increasingly Place Bets On Hydrogen Propulsion

  – There is no climate crisis