Öppen tråd

Idag sticker jag till Gotland och Almedalen. Återkommer med rapport därifrån. Tills dess får ni gärna roa (och oroa) er på egen hand. Jag tittar in då och då för att se till att det är ordning i klassrummet. 🙂

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Labbibia

  Ha det så bra på KalkstensHawaii Maggie! 🙂
   
  Vem vet, du kanske springer på min käresta, jag skjutsade henne precis till Gotlandsbåten.

 2. Mats Jangdal

  Flera gånger på Maggies fina hemsida har det förekommit kommentarer från folk som tröttnat på myndigheternas självpåtagna roll som propagandister och att driva politik, istället för att genomföra det som folket vill, samt inte minst försvara enskilda medborgares rätt att i största möjliga mån själva bestämma vad de vill göra och hur de vill göra.
  Ett välkänt exempel som varit uppe här är AB Svensk Bilprovnings falska propaganda mot CO2 och hur de i konsekvens med sin egen propaganda, men i strid med sitt egentliga uppdrag uppmanar folk att skrota gamla bilar.
  Ett annat är energimyndigheten ochderas inställning till olika energislag, allt från kärnkraft till vindkraft.
  Ett tredje är Länsstyrelser och naturvårdsverk som agerar överförmyndare till alla Sveriges markägare. De talar gärna i svepande ordalag om ”vår fina svenska natur”. De gör tolkningen att ”vår” betyder gemensamt ägd (möjligen via ett missförstånd om  allemansrätten), men glömmer att det mesta ägs av privatpersoner som vill bestämma över sitt.
   
  Varför tar jag upp detta när jag själv har klagat på att en del frågor som luftas här bidrar till att minska skärpan i kritiken mot CO2-hotet?
  Jo, för att jag ser ett allmängiltigt problem med vida förgreningar som gör det möjligt att driva vilken tokig politik som helst på tvärs mot folkviljan. Vi kan kalla fenomenet för undersåtefiering. Vi har alla blivit undersåtar, inte bara till politikerna utan även till myndigheter, tjänstemän och byråkrater.
  Är detta ett problem som förtjänar att dryftas här?
  Hur väcker man opinion mot denna utarmning av demokrati och frihet?

 3. L.A.

  Maggie ska ju delta i ett av BilSveriges-sem så bifogar nedan därför ett par sevärda avsnitt från brittiska BBCs TopGear… 
  http://www.youtube.com/watch?v=4f_6FIU8Q68&feature=related
  ….misstänker att vi  på Gotland kommer få höra halleluja körens lovsång över el-bilen.
  och ett annat tänkvärt TopGear avsnitt…
  http://www.youtube.com/watch?v=dKTOyiKLARk

 4. Peter

  Almedalsveckan…
  Skall Mona och hennes gäng invadera Gotland..?
  http://img27.imageshack.us/img27/9589/monasahlinbrandskattarc.jpg

 5. KristianA

  #2
  Du glömmer pressen. Vi matas med det som ”översåtarrna” anser att vi ska matas med. Fri press har man ju insett inte finns efter Climategate etc.
  Det är ju den som skulle kunnat bildat opinion, men icke i Sverige där allt vinklas åt ett håll.

 6. Inge

  #2
  Detta med att vissa gröna partier vill genomföra en energipolitik som som om den genomfördes skulle innebära en stark nedrustning av den svenska välfärden. Om kärnkraften läggs ner och ersätts av vindkraft kommer det ofrånkomligt att innebära en stor brist av el på vintrarna. Får vi fler såna vintrar som den senaste blir det rena katastrofen Och all tung industri måste stanna. Men det är kanske det de vill, att de anser den som ”smutsig” och vill avskaffa den? Själv är jag mycket mer orolig för spridandet av nya kemikalier och hormonliknande substanser i naturen, liksom medicin genom avloppet.

 7. Kent Forssgren

  Varför har vi ingen kontroll över våra elpriser?
  Brist på styrning, kännetecknande för ägarnas representanter.
  Regering efter regering klarar inte av, och synes inte ens ha viljan, att styra statligt ägda Vattenfall. Oavsett partifärg.
  Man tillåter Vattenfall att skinna svenska elkonsumenter.
  Man tillåter att Vattenfall trixar med utsläppsrätter för att höja elpriserna än mer.
  Man ger stora skattesubventioner till Vattenfall i form av elcertifikat.
  Man tillåter Vattenfall att använda de enorma vinsterna man får till köpa av tysk kolkraft och kärnkraft.
  Man tillåter Vattenfall att satsa på den sannolikt dyraste elproduktionen vi har, havsbaserad vindkraft.
  Man tillåter Vattenfall att tillsammans med andra aktörer vandalisera det svenska landskapet med vindkraftverk trots att vi har all el vi behöver i Sverige
  Man tillåter att Vattenfall brister i underhållet och uppgraderingen av sina, våra, vattenkraftsanläggningar. Vattenkraften som är den renaste och billigaste energikällan.
  Man tillåter att Vattenfall låter svenska elkonsumenter betala sin elförbrukningen efter vad den dyraste elen kostar att producera, havsbaserad vindkraft.
  Vem och vad styr svenska folkets Vattenfall?
  En pedagogiskt beskrivning på hur lätt det är för Vattenfall att trissa upp elpriserna, mer och mer…
  http://www.dubu.se/index-filer/Page1290.htm
  Industrin som fått fler utsläppsrätter än de behöver, säljer överskottet till elenergiproducenter i till exempel Tyskland. Eftersom industrin fått utsläppsrätterna helt gratis blir försäljningen ren vinst.
  Inköpet av utsläppsrätterna i Tyskland driver upp det Tyska marknadspriset på elenergi vilket konsumenterna får betala.
  Elenergiproducenterna i Sverige skruvar ned elenergiproduktionen av vattenkraft– eller kärnkraft-el vilket resulterar i en import av elenergi från till exempel Tyskland.
  Det högre priset på den importerade elenergin utnyttjas av de svenska elproducenterna via marginalprissättning och vi betalar ett pris baserat på den Tyska marknadens priser för all elenergi, även den elenergi som producerats i Sverige som är befriad från kravet om utsläppsrätter.
   
  Elbolag, en gökunge som aldrig blir mätt.
  Trots senaste vinterns chockpriser på el, börjar man redan nu tala om höjda priser kommande vinter. Vi varnade ju!
  http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/karnkraft/article2442292.ece
  1 juli 2010
  Varning för höga elpriser i höst och vinter
   
  Brist på styrning?
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/olofsson-kritisk-till-vattenfall_3781591.svd
  11 november 2009
  Statliga Vattenfall fortsätter att förneka uppgifterna att eljätten planerar att sälja hela sitt svenska elnät. Syftet är att få loss pengar för att investera i brittisk kärnkraft.
  Storbråk i riksdagen om Vattenfall
  http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/karnkraft/article700614.ece
  22 december 2009
  Vad vill regeringen med den statliga energijätten Vattenfall? Hur ser ägardirektiven till Vattenfalls styrelse ut? Hur ställer sig regeringen till Vattenfalls stora kolkraftssatsning?
   
  Om vattenfalls köp av ett tyskt kärnkraftverk. Vattenfalls ansvar utan tak
  Hösten 2009 avslöjade Svenska Dagbladet att avtalet kan innebära ett obegränsat ekonomiskt ansvar för Vattenfall vid en olycka i något av bolagets tyska kärnkraftsverk.
   http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/vattenfalls-ansvar-utan-tak_3522725.svd  
  15 september 2009
  Hela den statliga Vattenfallkoncernen kan gå under om det inträffar en kärnkraftsolycka i Tyskland. Till skillnad från i Sverige Har de tyska kärnkraftsbolagen ett obegränsat ekonomiskt ansvar vid radio­aktiva utsläpp. Den exakta innebörden av avtalet utreds fortfarande på näringsdepartementet.
   
  Styrningen av Vattenfall till KU av Socialdemokraterna
  http://www.rodgron.se/nyheter/begaran-hos-konstitutionsutskottet-om-granskning-av-regeringens-bristfalliga-styrning-av-vattenfall/
  2009-12-27 Publicerad av Johan Ulvenlöv
  Begäran hos konstitutionsutskottet om granskning av regeringens bristfälliga styrning av Vattenfall
  Styrningen av Vattenfall och fråga om ministerstyre av Moderaterna till KU
  http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=5597&doktyp=utskottsdokument&rm=2005/06&bet=9&dok_id=GTA1867
  Anmälare Per Bill (m) 2006-05-31, Dnr 050-3628-2005/06
  Intetsägande resultat av utfrågning i KU om Regeringarnas styrning av Vattenfall.
  Eller snarare, mycket avslöjande, om bristen på kompetens och vilja för att kunna styra Vattenfall. Vilket Vattenfalls ledning utnyttjar för sina egna ändamål. Ändamål vilka inte gynnar ägarna.
  http://www.presskontakt.se/pressreleaser/visa/pressrelease/249504/kus-granskning-av/FD6AA3C9-79AA-E093-DF14-3D197BDD7871
  30 apr 2010
  Samordning är en särskild form av kontakt med regeringen som ska ske när Vattenfall står inför särskilt viktiga avgöranden. Den tidigare styrelseordföranden för Vattenfall har inte begärt någon samordning med näringsministern. Det har dock framkommit att samordning om det så kallade kontrollavtalet skedde med den tidigare näringsministern, även om dokumentation om detta saknas. KU vill understryka vikten av god dokumentation och kommer att följa den fortsatta utvecklingen.
   
  Utfrågningen i KU är ett tandlöst spel för galleriet.
  Den som är i opposition anmäler den vid makten. Efter maktskifte samma visa igen. Omvända anmälare men med samma argument, brist på styrning. Det är nått mer fundamentalt som är fel här.
  http://www.aftonbladet.se/ledare/article7289330.ab
  2010-06-12
  Maud Olofssons styrning av Vattenfall klarar sig undan kritik, trots att näringsministern gång på gång fått återvända till KU för att försöka reda ut hur hela den svenska vattenkraften kunde bli pant för tyska kärnkraftverk. Konstitutionsutskottet fäller i formfrågor, men friar när det gäller politiska frågor om vardag och framtid. Det är dags för de riktiga ägarna att reagera.
  Hur har detta blivit möjligt?
  Vattenfall måste styras, av svenska folket, för svenska folket. Inte som i dag av en företagsledning som definitivt inte ser till svenska elkonsumenters intressen. Vart tar t.ex. de enorma vinsterna vägen? Inte till ägarna i alla fall. Ett tips till något av partierna i det kommande valet. Ni har chans att få väldigt många röster på detta. Vattenfalls aktier måste delas ut till de svenska elkonsumenterna. Med makten hos de egentliga ägarna kommer Vattenfall få nya direktiv. Direktiv som t.ex. innebär att elkonsumenterna får el till lägsta möjliga pris i stället för som nu till högsta möjliga. Om svenska folket vill detta, varför skall politikerna säga nej? Är det av omsorg om de andra energibolagen? Vi har ju ett korsägande som inte våra regeringar har lyckats bryta. Med svenska folket som aktieägare skulle en konkurrens värd namnet tvingas fram. Och priserna skulle gå nedåt i stället för som alltid uppåt. Borde inte omsorgen om de svenska medborgarna vara störst?
   
  Tanken är inte ny – Vattenfalls aktier borde delas ut gratis till svenska folket
  http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/karnkraft/article700630.ece
  22 december 2009
  Maria Rankka, chef för ”tankesmedjan” Timbro, tar upp debatten om statliga Vattenfall och tycker att aktierna borde delas ut gratis till svenska folket.
  Om de delades lika mellan alla svenska skulle varje medborgare få aktier som i dag är värda 40000-50000 kronor. Det är nästan 200000 kronor för en tvåbarnsfamilj, skriver Maria Rankka i en debattartikel i Dagens Industri på tisdagen.
  Hon refererar till en undersökning gjord av United Minds på Timbros uppdrag där 45 procent av svenskarna är positiva till att dela ut aktierna i Vattenfall och 36 procent var negativa.
  Under de aktiva åren när man bildar familj, gör karriär och startar företag lyser pengarna med sin frånvaro. Samtidigt förvaltar staten en mångmiljardförmögenhet. Det är lite som att bo i ett slott och äta burkravioli, skriver Maria Rankka. Hon menar att svenska folket är Vattenfalls rättmätiga ägare och borde få ta direkt del av det värde som har skapats i bolaget

 8. Steve

  Amerikanska utrikesdepartementet har den definitiva sajten om karbon-hotet:
  http://www.america.gov/carbon.html
  ’Karbonet rör sig mellan växter och djur, jord, atmosfär och hav i en kontinuerlig cykel.  Att förstå denna cykel är nyckeln till att förutsäga beteendet hos jordens klimat.’  Click HERE to learn more.
  –   Och DÄR får vi veta vad vi behöver.  T.ex. att ”atmosfäriskt karbon är både bra och dåligt, precis som vatten:  Människor behöver det för att överleva, men för mycket drunknar du av.”  Kolar vippen, alltså.

 9. Pilfinken

  Om vindkraften i Almedalen
   
  På Gotland finns ungefär 160 vindsnurror. Här planeras för ytterligare ca 500 stycken plus en stomnätskabel till fastlandet för tre miljarder kronor. Ett spanskt bolag är involverat. Spansk vindkraft är på fallrepet. Tack vare den finansiella krisen i vissa länder har subventionerna för vindkraft i Spanien minskat ordentligt. Så spanska vindkraftsbolag måste söka sig nya marknader. Då bjuder Sverige på ett dukat och dignande bord.
   
  Beslutsfattare – gör ett studiebesök till verkligheten.
  När ni nu är på Gotland, passa på och gör en utflykt till de vackra strandängarna vid Näsudden på sydvästra Gotland. Upplev en livs levande vindkraftspark? Här finns över 100 vindsnurror att beskåda. Har ni inte varit duktiga – eller?
  Så studiebesök tillverkligheten – inte det!
   
  Men seminarier då? Med mycket restriktivt utvalda föredragshållare.
  Då passar förståss bättre.
   
  Exempel på vindkraftseminarier i Almedalen
  http://www.natverketforvindbruk.se/sv/Aktuellt/Kalendarium/Vind-i-Almedalen/
  Människor, myter och motstånd. Arrangör: Svensk Vindenergi.
  Här är alla medel tillåtna. Motståndet kopplas alltså ihop med myter!
   
  Hur det är med objektiviteten i vindkraftsfrågan för Svensk Vindenergi framgår av presentationen. Läser man presentationen så kan man undra, är det Andreas Carlgren som styr eller är det tvärtom? Inte helt lätt. Regeringen har bildat och ger stöd till så många organisationer som arbetar för vindkraft att de är svåra att hålla isär dem. De vi kanske uppfattar som objektiva är inte alls det. Vilket kanske är ett av syftena.
   
  Målet för Svensk Vindenergi framgår av programförklaring. Det är att främja medlemmarnas ekonomiska intressen. Sen lindar man in effekten i vackra ord om ett långsiktigt hållbart samhälle. Ett samhälle för vem? För andra näringar? För turister att komma till? För människor att bo i?
  När skall sanningen om vindkraften uppenbaras för beslutsfattarna?
   
  Om Svensk Vindenergi
  http://www.svenskvindenergi.org/?p=3
  Vi har nu 142 medlemmar. Våra medlemmar är kraftbolag, kommunala energibolag, projektörer, finansiella investerare, banker, advokatbyråer, konsultföretag och leverantörer av olika slag.
  Svensk Vindenergi ska utgöra det centrala navet för vindkraftfrågor. Vårt huvudsyfte är att främja utvecklingen av vindkraftsmarknaden i Sverige så att vindkraften kan utvecklas till sin fulla potential och bidra till ett långsiktigt hållbart samhälle.
  Vår uppgift är att tillgodose medlemmarnas ekonomiska intressen genom att vara en nationell branschorganisation som är branschens samlade röst i samhället. Vi utgör det centrala navet för vindkraftfrågor, för alla medlemmar och övriga intressenter och på så sätt stimulerar vi dialogen om vindkraft.
  Svensk Vindenergis huvudsyfte är att främja utvecklingen av vindkraftsmarknaden i Sverige. Vårt mål är att vindkraften ska utvecklas till sin fulla potential och bidra till ett långsiktigt hållbart samhälle.
  Vi arbetar för utbyggnad av vindkraft genom:
  Spridning av fakta och information om vindkraft till beslutsfattare, media och allmänhet.
  Oppinionsbildning gentemot regering, riksdag, politiska partier och myndigheter.
  Medverkan i statliga utredningar och arbetsgrupper.
  Att öka samarbetet med organisationer som Svensk Énergi, LRF med flera.
  Svensk Vindenergis övergripande mål för 2010 är att efter bästa förmåga påverka olika beslutsfattare att inom nedanstående områden anamma bransch-organisationens ståndpunkter.
  Verka för att kommunernas ”vetorätt” i tillståndsärenden tas bort och ersätts av en för kommunerna och vindkraftsbranschen acceptabel och rättssäker lösning.
  Verka för att kommunerna får en ekonomisk intäkt vid etableringar av vindkraft utan att detta negativt ska drabba projektets ekonomi.
  Verka för en förenklad och snabb tillståndsprocess för nätutbyggnad på alla spänningsnivåer.
  Verka för att Sverige har ett långsiktigt, väl fungerande stödsystem för utbyggnaden av vindkraft.
  Verka för att regeringen snabbt skapar möjligheter för att på ett lönsamt sätt även kunna bygga och investera i vindkraft till havs.
  Verka för en utbyggnad av överföringskapacitet av el till andra länder.
  Verka för att de eventuella negativa konsekvenserna av att Sverige delas in i olika prisområden undanröjs så långt det är möjligt.

   
  Jag kommer aldrig mer åka som turist till Gotland, inte ens för fåglarnas skull, de som kommer att finnas kvar. Än mindre skulle jag vilja bo och arbeta där. Om inte ödeläggelsen av svensk och gotländsk natur stoppas.