Öppen Tråd

Adelie_Penguins_on_iceberg

Inte bara isbjörnarna mår bra och förökar sig uppe i norr. Och pingvinerna klarar sig bra därnere i kylan. Här är veckans öppna tråd för fri diskussion om väder. klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. NASA!!?
    https://www.breitbart.com/politics/2019/05/24/nasa-uses-federal-website-to-promote-climate-change-to-youth/

  2. Daniel Wiklund

    I dagens tidning står det naturligtvis om gårdagens klimatstrejk ”Gatorna fylldes med skolstrejkande unga”. Jag förutsätter att aktionerna fortsätter under sommarlovet också. Greta sa i sitt tal ”Vi står inför en existensiell kris och tiden rinner ifrån oss”. Klimatkris, existensiell kris, snart borde det väl vara hungersnöd också. Här i Luleå arrangeras idag Luleå stadsmara för fyrtionde gången. En riktig löpfest för elit och motionärer, för unga och gamla. Gymnasieungdomarna är med och springer (10 km) som en del av deras idrottsundervisning. Vädret är inte det bästa, duggregn och 6 grader just nu. Under dessa 40 år har vädret varierat från högsommarvärme ( har alltid varit i slutet av maj) till snöoväder. Enligt Greta så springer tiden ifrån oss, hade ju varit bättre om tiden gått ifrån oss. Då hade man haft chans att hinna ikapp. Det är hälsosamt att springa, i ett försök i Los Angeles visade man att löpning gav som enda aktivitet ett nytillskott av hjärnceller. Dessutom behöver hjärnan mycket syre, därför bra med hög syreupptagning.

  3. latoba

    #1
    Förskräckligt. Varför ska svensk press och svensk TV och nu NASA förstöra framtidshoppet för unga genom denna fullständigt vansinniga klimathotspropaganda. Barn behöver lugn och ro och uppmuntran och tro på möjligheten till en ljus framtid.

  4. Lasse

    ”Debatten är över-lyssna på forskarna” Citat från skolungdomarna.
    Varsågod: https://notrickszone.com/2019/05/24/climatologist-dr-judith-curry-climate-scientists-apocalyptic-predictions-depend-on-unrealistic-climate-model-simulations/#comments

    Där beskriver hon hur forskningen styrs!

    #1 Var det inte NASA som visade havsnivåförändringen med två olika mätmetoder. Peglar fram till en punkt då de övergick till satelliter, och är påpekade hur markerad avbrottet blev-klimatförändring var deras slutsats.
    På samma sätt som de kurvor där uppvärmning och CO2 visas alltid glömmer tiden före 1979!
    Här kan ni se vad som sker efter 1979:
    https://www.smhi.se/polopoly_fs/1.143989.1548428766!/image/allsack_1983-lastyear.jpg_gen/derivatives/Original_1256px/image/allsack_1983-lastyear.jpg

    EU val och extremism skall inte väljas tycker de etablerade partierna samtidigt som de flesta tävlar i klimatextrema åsikter. Jag kommer att lyda dem!

  5. Frej

    Jag är tillbaks på spåret att den här Bo Thoren visste vad han gjorde när han började nyttja Greta för sina syften. Nu är bollen i rullning och inget kan stoppa den . Jag är benägen att hålla med Jacob Nordangård , när han säger att påtvingat fossilfritt samhälle är lika med folkmord . För hur ska vi producera mat till alla människor ? Jag undrar om det inte är det dom vill störta oss i fördärvet och sen bygga sin utopi . Inget av dessa barn som strejkar har lyssnat på någon släkting som var född på slutet av 1800- o början av 1900 . Om hur levnads villkoren var då mot idag . Men det är så, alla imperier har ett slut , och väst Europa går nog mot sotdöden med hjälp av dom Gröna Khmererna . Öst Europa verkar inte lida av samma klimatångest så hoppet kanske finns där ? Men varför skulle dom bry sig om oss…

  6. Pellan

    Efter medias nya grepp att visa CO2 halten från Mauna Loa-observatoriet på Hawaii dagligen.
    Efterlyser jag mätserier av CO2 från Sveriges alla kommuner.
    Har väldigt svårt att hitta några relevanta data hos kommuner, IVL, SMHI osv.
    Eller är det så att man anser att det inte finns regionala skillnader?

  7. jensen

    Kloka ord från intervjun beträffande imperier, som under uppbyggnadsfaserna tycks vara hur starka som helst och därtill även evigt bestående. Men när toppen uppnåtts, begynner fallet lagbundet. Detta styrkes genom samtliga imperiers fall historiskt.
    Redan under min skoltid besjälades jag av dylika tankar beträffande Sovjet, och efter dess fall inriktades mina tankar på liknande framtid för USA-imperiet, med den skillnaden, att jag nog inte skulle få uppleva fallet. Med tanke på dessa hundratals trillions dollars av skulder och förpliktelser , som USA kommer att anfäktas av inom tämligen kort tidsrymd kanske ändå USA´s öde kommer att inträffa under min livstid.
    F.a. kommer en eventuellt genomförd globalisering likaså visa samma uppgång och fall i sinom tid enligt historiskt mönster. Kanske p.g.a. naturliga, verkliga klimatförändringar, fast i motsatt riktning än vad som nu föresvävar de vilseförda.

  8. Ann lh

    # 6 Pellan, för fullständighetens skull borde media även upplysa om att först när atmosfären nått en halt av ca 800 ppm CO2 har ytterligare en grads koldioxidrelaterad uppvärmning nåtts. Om cirka 500-600 år kanske.

  9. Christer Löfström

    Debattinlägg i dag på Dagens Industri av statsminister Stefan Löfven under rubriken ”SD:s ledamöter röstar protektionistiskt i EU.”

    https://www.di.se/debatt/stefan-lofven-sds-ledamoter-rostar-protektionistiskt-i-eu/

    ”Vi ser även hur Sverigedemokraterna lierar sig med klimatforskningsförnekare och vill stoppa insatser för att fortsätta den klimatomställning där svenska företag har goda chanser att ligga i framkant.”

    ”klimatförnekare” har ersatts med ”klimatforskningsförnekare”
    Ser fram mot Elsa Widdings och Lennart Bengtssons böcker. Nordangårds struntar jag i!

  10. Bert Nilsson

    Lyssnade på radio Örebro igår och hörde att demonstrationer för klimatet skulle genomföras på 1000 platser över hela klotet. En av de utsedda platserna var Lindesberg så man skickade en reporter, som dock inte hittade några demonstranter utan fick efterlysa villiga sådana via radion. Det lär krävas en betydligt bättre organisation än bara spontana skolelever, så vem ligger bakom det här tilltaget?

  11. Richard

    #7
    ”Med tanke på dessa hundratals trillions dollars av skulder och förpliktelser , som USA kommer att anfäktas av inom tämligen kort tidsrymd kanske ändå USA´s öde kommer att inträffa under min livstid.”

    Ja, USA:s skuld är inte långsiktigt hållbar. Men behöver man betala tillbaka då man förfogar över den största krigsmakten?

  12. sibbe

    På tal om USA:s skulder: OM någon där skulle komma på den förskräckliga idén att inför samma skatter som här norr om alperna, så …
    Skulle väl personen få en No return biljett till t.ex. Stockholm…

  13. Karl Ingström

    #11
    ”, USA:s skuld är inte långsiktigt hållbar. Men behöver man betala tillbaka då man förfogar över den största krigsmakten?”

    Inga problem, Skulden är i dollar och USA kan skapa obegränsad mängd av dem.

  14. Christer Löfström

    IEA är en bra källa för den som är intresserad av energiomvandling.

    ”“But the bottom line is that the world is not investing enough in traditional elements of supply to maintain today’s consumption patterns, nor is it investing enough in cleaner energy technologies to change course. Whichever way you look, we are storing up risks for the future.”

    https://www.iea.org/newsroom/news/2019/may/global-energy-investment-stabilised-above-usd-18-trillion-in-2018-but-security-.html

    Kanske överkurs för SI/KU men ………..

    Risken är inte att vi drunknar när havet stiger. Risken är att det inte händer något när vi trycker på strömknappen.

    Det ofta felaktigt använda Hållbarhet kan i frågan tillämpas på korrekt sätt.

    1)Vi skall inte i dag fatta beslut som äventyrar framtida generationers möjligheter till försörjning.
    Överdrivet klimathot är skadligt.

    2)Hållbarhet innebär dessutom en utjämning inom generationer.
    Vi, de rika och privilegierade, skall dela med oss till de extremfattiga.

  15. sibbe

    Dagligen når oss en klimat- katastrofnyhet efter den andra: Ack ja.
    Inte lätt att vara politiker. Man måste låtsas, låtsas, låtsas. Fastän man egentligen bör veta bättre.
    Och hur skall man jonglera mellan låtsas och handla? Visserligen kan man ha några öre flygskatt, men stänga statens största flygplats vågar ingen sig på. Man vet ju att de som vill flyga inte lider av klimatångest, utan av ångest att flyga med Boeing.
    Vad kunde regeringen göra att minska CO2 påverkan till noll?
    Jag brukar räkna upp för mina bekanta här i Finland, att visst kan vi få ner våra 2 promille ( kan modifieras med svenska namn på anläggningar och dito):
    Stäng Helsingfors flygplats, avveckla Finnair. Stäng alla hamnar för kryssningsfartyg ( =slut på brännvinsrallyt…). Stäng skeppsvarvet i Åbo, de tillverkar ju enbart kryssningsfartyg.
    Pappersindustrin skall bort, skogen måste vara kvar som CO2 – sänka. Stäng naturligtvis både kalk och cementfabrikerna. Ståltillverkningen bör upphöra i (svenskägda) Rautaruukki, gärna också de i Sverige. Ingen stål, nej.
    Bilfabriken i Nystad som skapade nyligen 10000 tals nya jobb i Mercedesfabriken bör förstås avslutas. -Om de inte övergår till elbilar.. ( men inte bör man väl använda stål som är tillverkat med det förhatliga kolet?).
    Världen största kärnkraftverk, 1600 MW, ett monsterkraftverket i Olkkiluto, på svenska Euroåminne, som nu äntligen börjar vara färdig att ta i bruket:
    före klimatspektakel skulle man ha varit stolt över världen största kärnkraftverk, man nu gillar man inte sådana kraftverk heller. Ganska lita att vara stolta över här i Finland, annars än nån enstaka seger över Sveriges ishockeylandslag, som trodde sig vunnit matchen förrän den började .
    Vad har vi till, ack ja, jordbruket: alla stora djuruppfödning anläggningar skall bort, naturligtvis,
    ock så är det förstås slut med RoundUp, och konstgödsel.
    Påminner om Stalin och Maos stora bragder: klarar våra politiker detta?
    ” tistel och törne skall ta överhand. Och molnen skall jag förbjuda. att fälla sitt regn …” (citat ur bibeln)
    Och , naturligtvis, nej, ingen lyssnar på mig. Jag som är känt som krångelbytta…

  16. Michael E

    Förmodligen mycket till alla klimatkramande miljöpartisters stora förtret, nu har man funnit att plastkassen är ett miljövänligare alternativ än tygkassen. Allra värst är tygkassen med ekologiskt odlad bomull, den måste man använda 5 ggr i veckan i 77 år för att den ska motsvara en plastkasse, se, https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Vb57Vd/tygkasse-eller-plastpase–vad-ar-varst

    Det för mig osökt till följande fråga.

    Vilka två saker fruktar en miljöpartist mest?

    Verkligheten och ett urinprov!

  17. Fredrik S

    Christer Löfström #9

    Jodu, känns ju pragmatiskt, det är ju det han påstår sig vara, att utnämna de som ifrågasätter vad en forskare presenterar till förnekare.

    Om jag vore reporter skulle jag frågat statsministern om han kunde nämna en av dessa forskare.

  18. latoba

    Titta just på intervjun med Jacob Nordangård i SwebbTV. Mycket intressant och klarläggande. Hur kan någon tro på ett fossilfritt samhälle? Och detta dessutom utan nästa generation kärnkraft. Naiva drömmare som MP och en del andra av våra politiker kanske kan fortsätta att tro på det några år till men verkligheten borde väl snart komma ifatt även dessa människor.

  19. Olav Gjelten

    Samhället har satt sig i en farlig situation genom att backa upp Gretarörelsen.
    Det behövs säkert inte mycket för att situationen där kan urarta. Det kan till exempel bli många tusen barn som tycker klimatstrejk är häftigare än läxläsning med mera. Kraven ungarna kan komma att ställa kan också bli sådana att samhället helt enkelt tvingas att slå tillbaka mot dem. Vad som sedan skulle kunna hända är mycket.
    Skolstarten till hösten kan bli en spännande tid.

  20. Olav Gjelten

    Ett sätt att motverka skenande elpriser borde väl vara att värma huset med kol?

    Gör du det slår du dessutom två flugor i en smäll. Du sparar själv väldigt mycket pengar och samtidigt ger du signal för omvärlden att vind och sol är för dyrt. Det kan till och med bli så att grannar och bekanta gör samma som du. Näst intill gratis kol kan ni få skickat från EU-länder på andra sidan Östersjön.

    Lycka till ni som vill gå före!

  21. elias

    Lite tröttsamt
    med betydelselösa kommentarer o som inte bidrar till ngt som helst i klimatdebatten. Det enda som gäller borde vara att bidra med vinklingar o påminnelser på den vetenskap som påvisar det orimliga i det man vill kommentera o som vi alla har nytta av i de dagliga debatter vi ständigt tvingas påvisa för alla de människor som är så förvillade av SVT ( som idag agerar som statstelevisionen på Sovjettiden).

    Exempel som är en bra kommentar är det man sett på TV i en utfrågning/intervju; jag kommer ofta på frågor som skulle ha ställts den utfrågade o som skulle ha inneburit svårigheter för den utfrågade.

  22. Sören G

    Det var ett inslag i Rapport om en vätgasbil och tillgörande produktion av vätgas till en mack.
    Någon som har en kommentar om vätgastekniken?

  23. Hej Sören G,

    vätgas är nog bra men det krävs god teknik för att handha den. Ett stort bekymmer är att vätgas tränger in i metaller och gör dessa spröda. Det innebär att den är besvärlig att transportera. Jag skulle önska en teknik där man använder Metan som vätebärare men efter att ha avskilt vätgasen för att användas i en bränslecell också kan använda energiinnehållet i det kol som blir kvar.

    Förutsättningen för att använda vätgas är naturligtvis att det finns gott om billig elenergi.

  24. Frej

    21 # Elias Vad är det du tänker dej ? Jag tror faktiskt att folk behöver lufta sin frustation ibland . Personligen skulle jag vilja fly landet om jag kunde . Det här landet är bortom all hjälp just nu . Och vore det inte för den här sidan skulle jag känna mej väldigt ensam , för vad man kan tro är det få som inte tror på undergången . Är som när jag var liten ” var uppväxt med Jehovas vittnen ” och tänkte varje gång jag blev tvingad på möten 2-3 ggr i veckan . Nä jag vill inte leva med er i tusen år , i erat ” jävla paradis ” . Och likheterna med dagens klimat troende är slående , och när jag vägrade tro på en gud blev jag en gudsförnekare . Och jag har inte ändrat mej , och jag lever än . Trots alla löften om Harmagedon , sista jag vet dom sa var 1977 , om jag inte minns fel . Jag minns en kvinna som hejdade mej 75 , jag var 16 år . Hon frågade mej om jag inte var rädd , och jag hade än tid att rädda mej . Nä sa jag , inte det minsta . Så nog är likheterna slående med domedags sekten 2019 .

  25. Frej

    Det här med att Ryssarnas klimat modeller stämmer mer med verkligheten , än våra . Är det något som har uppmärksammats ? Eller är det språkbarriären som är i vägen eller bara just att dom är Ryssar ? Är det någon som har koll på det .

  26. SatSapiente

    #22, 23
    Vätgas har många otrevliga egenskaper, förutom den nämnda väteförsprödningen. Vätemolekylen är liten och extremt läckbenägen, en ev antändning av läckande vätgas brinner med låga i UV-spektrum och är alltså osynlig för våra ögon, vätgasen måste lagras under högt tryck i fordonet, mycket högre än i ex.vis natur- eller biogasbilar.
    Och om framställningen ska ske med elektrolys krävs god tillgång till billig el, Vid elektrolys bildas förutom vätgas och syrgas mycket värme (=förluster).

  27. SatSapiente

    #26
    Mer info om vätgas:
    http://www.vatgas.se/faktabank/faq/
    Förlusterna vid elektrolys anges här (kanske lite opimistskt) till 34%.

  28. Sören G

    #23 Sten Kaijser
    Tack för informationen! En elbil som drivs med bränsleceller med vätgas har väl stora fördelar framför bilar med batterier. Tankningen går snabbt, vikten lägre, inte problem med sällsynta metaller till batterierna.

    En bondgård inte lång härifrån har byggt en anläggning för att producera vätgas med el från solfångare och som kan lagras för att sedan producera el till en bondgård.

  29. Olav Gjelten

    Ett slag i ansiktet på alla er som trodde ni var moderna bara för att ni förtidsröstar:

    Ni underlättar istället för valfusk!

  30. Frej

    26 27 28 # Vätgas . Är det realistiskt vetenskapligt att vi kan bli fossilfria 2030 ? Är det någon med kunskapen här ? Vad jag är ute efter är ju argument , då jag själv inte har kunskapen .

  31. Sören G

    #30 Frej
    Nej det ärinte realistiskt att vi ska bli fossilfria till 2030. Även om vätgas skulle komma till användning så kommer det att ta mycket lång tid.
    Ekonomin kommer att avgöra, vilket klimatahotsalarmisterna kommer att bli varse.
    Insikten att koldioxid inte kommer att utgöra något hot kommer väl att mogna så småningom (Sverige blir väl förstås sista land där).
    Olja kommer fortsatt att användas så länge det är det billigaste alternativet (när klimathotslarmet är avblåst).

  32. Fredrik S

    Frej, Sören G #30,31

    Nä, det är väl i vissa Europeiska länder främst i kalla norden som hela nästan hela media och politikerkåren tror, eller låtsas tro det.

    En flygresa bort är läget annorlunda.

    Varför tex satsas det och investeras hundratals miljarder på Maldiverna?

    Är företag och regeringar galna, sitter de på hemlig info eller tror de alarmisterna bluffar?

  33. Anders

    #29 Olav Gjelten
    Kan du utveckla eller ange källa till påståendet om valfusk?

  34. Evert Andersson

    Lägg till de kloka ord som skrivits ovan om vätgas och bränsleceller som framtidens drivmedel i våra bilar också sättet att få fram billig el. Såg också TV-inslaget där el för vätgasframställningen kom från en ganska stor solpanelsanläggning. Nu är den förstås byggd med bidrag, men den viktigaste invändningen är att Energy Return on Energy Invested (Ferrucio Ferroni, Robert J. Hopkirk) är så låg att de säger att solkraft på latituder som Tyskland och Schweiz är så låg som 0,82. Inte en energikälla utan en energisänka. Då blir ju projektet i TV-inslaget ännu galnare. Om koldioxid är det som ska jagas blir det ju inte bättre om utsläppen sker någon annanstans. Med solpaneler troligen i Kina. Ferroni & Hopkirk kan ju ha fel en tiopotens och det vore likväl galenskap. Och så fel har de inte.

  35. Sören G

    Hörde på reprisen från i fredags på Vetenskapsradion. Man hade undersökt bottensediment och sett att utbredninen av vissa skalbildande smådjur har förskjutit sig norrut när i förhållande till utbredningen under förindustriell tid. (Alltså från Lilla Istiden)
    Och gjorde experiment i akvarier där ändra temperatur, PH och salthalt för att se hur det kommer att bli i ett framtida varmare klimat.

  36. Ulf

    Fortfarande tycker jag att klimatupplysningen bör kontra på Expressens dumhet att publicera dagliga koldioxid utsläpp genom att publicera dagliga temperatur uppdateringar. Detta kan förslagsvis göras en gång i månaden efter UAH rapporterat genom att spridda månadsförändringen jämnt över 30 dgr. Vissa månader kommer förstås temperaturen att backa t o m.
    Det kan förstås låta som ett skämt men folk i allmänhet tror faktiskt att temperaturen rusat de senaste åren.
    Allt de hör är att det aldrig varit varmare än nu men ingen informerar om att det handlar om avrundningsdifferenser i princip.

  37. Gunnar Strandell

    SatSapiente #26
    En korrigering:
    När man använder vätgas som fordonsbränsle lagras den nedkyld till vätskefas i termosbehållare med vakuum mellan inner- och yttervägg. Det är en förutsättning för at tankning ska gå fort.
    För att inte trycket ska stiga av att värme trots allt tar sig in till det flytande vätet används en pysventil som lättar på trycket. Men det behövs bara om fordonet blir stående oanvänt under en tid.

  38. Claes Forsgårdh

    Under den senaste tiden har Fake News stått som spön i backen på SvT och TV4. Klimathotspropagandan har nått all-time-high och man talar i princip om för oss vilket parti vi ska rösta på och vilka partier vi inte ska rösta på. SvT/SR är sedan en längre tid inte opartiska och om SvT/SR ska fortsätta som skattefinansierad Public Service måste stora förändringar göras.
    Nu kan vi väl ”fira” 10 års jubileum sedan en kunnig klimatforskare fick framträda i SvT. Detta är bara så makabert och visar att PS är ytterst partiskt.
    På måndag är det troligen dags för mer Fake News om klimatet i TV4 och programmet Kalla Fakta. Hoppas att Klimatupplysningen bevakar och kommenterar och upplyser oss om korrekta fakta.

  39. Frej

    31# Sören G Det var väl det jag förstod , trots min okunskap i ämnet . Är väl något som tas upp i valtider för ungdomar med klimat ångest . Det vore faktiskt intressant om det fanns en enda journalist som kunde ställa frågan . Hur ska det gå till ?

  40. Mats Rosengren

    #1
    Jag skrev denna kommentar till Breitbart artikeln:

    James Hansen and the ”Goddard institute for Space Studies” does not really have anything to do with space activities! It is all about promoting the (incorrect!) ideas James Hansen got for the Earth based on the situation on Venus

  41. PAB

    # 37
    Är det inte svårt att handskas med flytande vätgas? Kokpunkt -253. Trycket i gastuberna kan vara mellan 350 till 700 bar ( nästan som atm.) Dessutom blir det enligt flera forskningsrapporter 4-5 ggr dyrare, jämfört med bensin, att använda exempelvis en bränslecell i bilen i stället för bensin. Många energiomvandlingar ger stora förluster. Ståltillverkning med hjälp av vätgas gör nog stålet dyrt och dessutom risk för sprödhet.

  42. PAB

    Fortsättning om vätgas. I en behållare på 50 l trycksatt till 300 bar ryms vätgas som energimässigt motsvarar 5,5 liter bensin. Enligt ett examensarbete från yrkeshögskolan Novia.

  43. SatSapiente

    #37
    I det inslag som Svt visade om försöksanläggningen i Gbg, den som med el från solpaneler via elektrolys tillverkade vätgas, verkade det som om den tillverkade vätgasen lagrades i något hundratal konventionella gasflaskor.
    Om denna vätgas sedan måste kylas till under -253 C för att, som du säger, komma i vätskeform för att kunna tankas, lagras och användas i ett fordon så innebär detta ytterligare ett steg med förluster.
    Är det verkligen så att de nu existerande vätgasbilarna drivs med flytande väte och inte som PAB i #41 o 42 säger med högkomprimerad vätgas?

    Nog är våra nuvarande energikällor för fordonsdrift svårslagna.
    En 60 liters tank Diesel innehåller 60 x 9,8 = 588 kWh och väger c:a 50 kg

  44. SatSapiente

    #37 Gunnar Strandell samt #43
    Korrigering av din korrigering.
    Åtminstone Toyotas och Hyundais nuvarande bränslecellsbilar lagrar vätgasen i gasform under högt tryck (700 bar) i komposittankar, inte i nedkyld vätskeform i ”thermosbehållare” som du anger.

  45. Ingemar Nordin

    Vad blir konsekvensen av EU-valet?

    Resultatet rör om en hel del. De gröna går framåt i flera länder (Ty, GB, Spanien). Dock är det tvärt om i Sverige. (Men vi kan nog bortse från Sveriges ganska extremistiska politik. Vårt inflytande på realpolitiken är noll skulle jag vilja säga.)

    Att fastslå att de gröna går framåt här och var skymmer undan en mycket viktigare insikt, nämligen att de grönas framgång här och där är ett resultat av en mycket större polarisering. För samtidigt så ökar de klimatskeptiska och EU-skeptiska partierna, t.ex. Brexitpartiets otroliga framgång i GB och AfD i Tyskland. Varifrån kommer rösterna? Jo, från de etablerade koalitionerna mellan socialdemokrater och konservativa, mellan Tory och Labour. De stora partierna blöder åt båda håll. Folk är trötta på detta konsensusstyre som dominerat EUs politik i decennier. Nu radikaliseras och polariseras EU.

    Åt vilket håll? Gissningsvis åt ett mer energirealistiskt håll. Brexitpartiet är inga vänner av vind- och sol, och den engelska stålindustrin har slut på tålamodet gällande de höga energipriserna. Samma sak med den tyska industrin som fruktar för sin överlevnad internationellt och nu vågar lufta sina tvivel på Energiewende offentligt. I öster så har vi Polen, Tjeckien, Ungern, Bulgarien, Rumänien som vill fortsätta att elda med kol. Italien har nyss fått en regeringschef som inte är förtjust i EU-elitens självpåtagna bojor genom Parisavtalet. I Frankrike har Macron lidit ett stort nederlag i EU-valet …

    Min gissning är att EU kommer att vridas åt ett mer energirealistiskt håll inom en snar framtid. Och med det följer nödvändigheten av att skrota Parisöverenskommelsen och diverse nationella klimatlagar. Faktum är att ingen av Europas stater verkar ha en chans att hålla sina löften om en reducering av koldioxidutläppen. Ingen.