Månkraft från Grönköping

Miljöpartiets t f taltratt,

frkn Lizette Ruda (MP), har i ett nyl. utskickat pressmeddelande försökt att förtydliga ett av sina många tvärsäkra uttalanden, denna gång om nattlig elproduktion via solen.

– Givetvis begriper t.o.m. jag, skriver frkn R. (MP), att solen icke lyser å natten. Vad jag menade var att man nattetid självfallet skall byta ut den elgivande solen mot månen och sålunda bruka månkraft med tillhörande månpaneler för elproduktionen. Svårare än så är det icke

mp grönköping

MP:s forskningslabb med en tidig prototyp av den kommande månkraftsgeneratorn

Rolf Oward

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Rolf Mellberg

  Det diskuterades vätgas här på ku nyligen och möjligen skulle man kunna bygga gigantiska solparker i Sahara som kokade vätgas och pipelines upp till Europa men…
  Jag tror då mer på något sånt här ( om co2 till slut blir ett problem, eller om oljan bor en bristvara)
  http://thorconpower.com/design/
  Detta är alltså bara en av många föreslagna designs av Molten Salt reactors.

 2. Lasse

  Dax att sätta upp månceller som omvandlar sol via måne till energi.
  Eller kanske denna: https://sv.wikipedia.org/wiki/La_Rance_tidvattenkraftverk

  Alla har tillgång till tidvatten påstås det. För Grönköpings del är det Vätterns seicher som kan ge kraft.
  https://sv.unionpedia.org/Seicher

  Detta fenomen observerades tidigt både i Vättern och i Genève sjön. Forskare på den tiden slog samman dessa observationer och påstod att sjöarna hade underjordisk förbindelse.
  Samma forskaranda som dagens CO2 jägare har!
  Satsa på solceller:
  https://www.smhi.se/polopoly_fs/1.143989.1548428766!/image/allsack_1983-lastyear.jpg_gen/derivatives/Original_1256px/image/allsack_1983-lastyear.jpg

 3. Lasse

  Från Sverige rapporteras att valet till EU pågår.
  Men det har uppkommit problem med vädret:
  https://www.svd.se/satter-vadret-stopp-for-svenskt-rostrekord/i/senaste
  Det är väldigt viktigt att ni ger er ut i regnet och deltar i valet säger alla partierna unisont.
  Klimatet måste räddas!

 4. Olav Gjelten

  Bilderna från Grönköping påminner oss starkt om den tidiga industrialismen – långt innan de gröna khmererna började förstöra samhället med populism som vind och sol. Dessa opålitliga lågenergier har bara lett till att industrialismen och kapitalet sökt sig till andra länder med riklig och billig tillgång på energi.

  Glöm i denna sammanhang inte att kolet är viktigare än alla andra energier tillsammans. Det som vi, tragiskt nog, fnyser åt.

 5. #1 Rolf
  Gen 4 reaktorer är en bra löning. De an ju använda torium och avfall från befintliga kärnkraftverk.
  Om jsg minns rätt så satsar Kina och Indien hårt på dessa.
  Finns ju också en site:
  https://energyfromthorium.com/

 6. Robert Norling

  #3 Lasse
  ”Men det har uppkommit problem med vädret:”
  Tur att vädret visar sig från sin lite tråkigare sida på EU-valdagen.
  Tänk om det vore lite normalt majväder med +25 grader och sol.
  Då hade Jorden varit på väg att brinna upp.
  Man kan ju hoppas att några extra tänker till…..

 7. Håkan Bergman

  Beslut, beslut, EU-valvaka eller Finland-Kanada? SkyNews valvaka börjar 2300, den blir nog intressantare.

 8. Christer Löfström

  #7
  Finland-Kanada!

  Beträffande beslut i kommande EU-parlament. Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (s) framför i dag på Dagens Industri.

  ”Tillväxten viktigaste frågan”

  Där håller jag med. Gäller inte bara EU utan hela globen.
  I boken Global Inequality skriver författaren Branco Milanovic.

  ”Economic growth will still matter a great deal in the coming century: it is the most powerful tool for reducing global poverty and inequality. (as it is, also for reducing national poverty)

  Det är detta som efter hand avfärdar överdrifterna kring klimathot. Fossilfria Sverige aktiviteterna motiverar svensk industri med att de skall ge konkurrensfördelar. Så långt har jag inte sett siffror i frågan.

 9. Rolf Mellberg

  Jo män visst.
  Dock, just den här varianten kör en mix av torium och uran men kan även bränna vapen plutonium, om man vill bli av med sånt. Att kunna bygga dessa på varv i stora serier till låg kostnad kan bli avgörande. Och de enorma säkerhetsföedelar smält salt ger.

 10. Lasse

  Glöm inte Elsa!
  https://www.youtube.com/watch?v=-DAj-vCCyww

 11. Staffan Lindström

  Nu även i Giro d’Italia: Etapp 15 genom Cantu (40.000 inv) Framför kyrka uppmärksammat av helikopterbesättningen…: ”Senza auto per la planeta” Fick backa sändningen för att inse att jag sett rätt…
  5 minuter tidigare stor lagerbyggnad med vitt tak ytterligare avkylt av 70% solpaneler… Inte konstigt med 3 dagar i rad med uppmätt nysnötäcke i början av maj i Götaland och dito i Lappland nu i slutet av maj….
  ”utan bilar för planeten” okommenterat av Herr Vacchi, kanske inte hann se det?

 12. sibbe

  Allt är relativt.
  Visst är månkraften ok, en hel del av de som tror på solpanelerna går på det.
  Så, det så.
  Ett tysk Bundesministerium förfalskar IPCC:s resultat, både om väderkatastrofer som om uppvärmningen av klotet.
  Väderkatastrof- rapporteringar bör inte längre baseras på IPCC, eftersom MEDIERNA inte gillar det.
  Samma gäller uppvärmningen: sen 1950: från kan VARA så till ÄR så..
  Human activities are estimated to have caused approximately 1.0°C of global warming above pre-industrial levels, with a likely range of 0.8°C to 1.2°C.
  Im deutschen IPCC-Bericht für Politiker (hier) wird daraus dann der Satz
  Menschliche Aktivitäten haben etwa 1,0 °C globale Erwärmung gegenüber vorindustriellem Niveau verursacht, mit einer wahrscheinlichen Bandbreite von 0,8 °C bis 1,2 °C.
  Så skriver tyska miljöministeriet.
  Som sagt, allt är relativt. Ack,ja.

 13. Håkan Bergman

  sibbe #12
  Rent generellt har vi mera nytta av månen eftersom den lyser när det är mörkt.

 14. Ingemar Nordin

  Håkan B #13,

  Ja, när Stockholm drabbas av elbrist inom en snar framtid så kanske månljuset kan vara till hjälp när folk skall hitta hem i mörkret?

 15. Sören G

  #14
  Ja, det var verkligheten innan elektriciteten. Men det är bara dagarna kring fullmåne som kunde hitta hem.

 16. Fredrik S

  Ja, Expressen ska ju vara seriösa och vetenskapliga och skrämma oss med dagliga uppdateringar om co2-halten. Alldeles intill fanns en stor rubrik om ”EU och klimatet” (med info om hur bra EU är på att rädda klimatet etc) kombinerat med en stor bild på ett tåg i Schweiz.

 17. Bernt O

  Månen är ju ingen vanlig måne utan med sin ansenliga massa mera som en dubbelplanet till jorden. Utan månen skulle vårt klimat vara alltför kaotiskt för att möjliggöra högre former av liv. Enligt en studie i Nature för många år sedan värmer fullmånen upp polarnatten någon halv grad med reflekterad solstrålning. Folk som varit tillräkligt galna för att ge sig mot polerna har berättat hur fullmånen får isarna att knaka…!

 18. Sören G

  #17 Bernt O
  Fullmånen är 150 000 ggr ljussvagare än Solen. Om det gäller också för energin som Månen reflekterar (månytan värms av Solen) så behöver en ”månfångare” ha en yta som är 150 000 ggr större än en solfångare för att ta emot samma mängd energi.

 19. Lars Cornell

  Det blev en intressant tråd.
  #0. Ingemar.
  Underskatta inte månkraften. Det är tack vare den vi finns till. Du har väl hört talas om natt(akt)iviteten och kanske också drabbats av den?

  Jag anser att man måste införa en tredje kraft för att få entropin att gå ihop, den romantiska kraften. Där har månen en avgörande roll. Utan månen skulle jorden inte vara så förbannat överbefolkad och då skulle vi inte ha alla problem som kräver en gretalösning.

  Så alltsammans är egentligen månens fel, utom i Grönköping där månen lyser på natten när det är mörkt och därmed gör stor nytta.

  Tack Rolf #1 #9 och Ingvar #5
  Länken ledde till en intressant konstruktion Gen4. Det tog ett tag att förstå allt, men ungefär så kommer framtidens energi att se ut. Hur skiljer sig bly mot moten salt?

  #7 Håkan och #8 C-L.
  Ishockey? Forget it, snart finns det inte mer is att spela på. Har DU aldrig hört talas om klimatkrisen? I framtiden måste vi passa på att spela ishockey när solen lyser och vinden blåser. Kan det bli enklare än så?

  #10 Lasse.
  Elsa är bra, om man bortser från den oerhörda charmen som du och jag saknar och som därför inte är oss till last. Jag har beställt några ex av hennes bok. Men hon pratar för fort för att en trög skalle skall hinna med.
  På en sak har hon fel åtminstone till hälften. Hon säger att en trebent stol är bättre än en tvåbent.
  När jag var ca 7 år på 1940-talet hade vi en skomakare tvärs över gården. Hans verkstad var en gruva av kunskap och han satt på en trebent pall. När jag frågade förklarade han, att en trebent pall står stadigt medan en fyrbent pall nästan alltid vickar. Har du Elsa eller någon annan invändningar?
  Det är på samma sätt med gamla tiders lantmätare och ingenjörer på Volvo. De delar in ytor i trianglar, för det är det enda sättet det kan göras på. En trekant, en linje och en punkt vilar stadigt. Men vad skall man med linje och punkt till? Ingen av dem bildar yta.

  Dessutom, en tvåbent pall står inte stadigt. Den ramlar omkull. Därför hade inte skomakaren, Oskar hette han, en sådan.

  #15 Sören. Du har missuppfattat allt totalt.
  Det är inte på dagen som månen är nyttig utan på natten.
  Tänk dig en öken, där levde största delen av människosläktet innan anthropocene och diffunderade därifrån till bland annat våra avlägsna trakter. Och hur tror du att de levde i den molnfria öknen. Att famla omkring och hitta en hane att para sig med i månfria natten var inte lätt. Det gick betydligt bättre i månljuset. Därför ’uppfann’ kvinnan sina cykler till släktets fortbestånd och gagn. Att hon tog miste på två nätter är nog inte hennes utan mer Gubben (i månens) fel.

  Det har gjorts en på grön vetenskap grundlagd undersökning som visar att i Grönköping har hanarna genomsnittligt längre ben än honorna. Förvånad? Med längre ben springer man fortare än med kortare. Hur honorna bar sig åt för att upphinna sina mer långbenta hanar, till fromma för släktets fortbestånd, är nu föremål för forskning som bedrivs å härvarande universitet i Grönköping. Det är Vinnova och Energimyndigheten som står för fiolerna.

  Forskningen i Grönköping har redan nu, med tack till Vinnova och Energimyndigheten, kunnat bekräfta att skälet till människosläktets ökande population beror på att en hane med byxorna neddragna springer långsammare än en hona med kjolen uppdragen.

 20. jensen

  19
  För att inte tala om betydelsen av enbent pall! , när man sitter eldvakt i ett tält.
  När man somnar, vaknar man omgående när man dimper, vilket man alltid gör.

 21. Fredrik S

  Om jag hörde rätt tyckte jag mig höra från tv:n och SVT att Erika B återvänt från Blåkulla och satt och önskade mer överstatlighet inom EU för att bekämpa klimatkrisen i en soffa. Men jag var en bit i från och kan ha hört lite fel.

  Någon som vågade sig närmare tv:n än jag kanske hörde allt?

 22. Den här är mycket bättre än en deprimerande valvaka där alla är ense om ovetenskap i olika grad:
  https://www.youtube.com/watch?v=K4S2QHK0DIg&fbclid=IwAR2KcSb_LYmtwDE8s5hLu6liugOX1eUEgkgHSjxI7XzN-iYZpqpRqjEeEj0

 23. Sören G

  #19
  Det är det jag säger. Alla aktiviteter ska ske vid fullmåne.

 24. Fredrik S

  Sören G #23

  En del ylar tex. Dock inte vargar, det är en myt.

 25. Olav Gjelten

  Gällande valet till EU-parlamentet:
  Medeltidens mörker sänker sig ytterligare över Europa. Tyskland är bortom all räddning nu. Vi kommer att bli en allt fattigare världsdel, långt borta från världens nya centrum i Ost-Asien.

 26. Joachim

  Stackars Tyskland. Europas motor utan bränsle betyder ekonomin i eu kommer gå kräftgång många år framåt.
  Nu är det inte Die dummen Schweden som är värst längre.

 27. Fredrik S

  Olav Gjelten #25

  En sak som retar mig är att ingen av de svenskar som hoppas hamna i Bryssel egentligen verkar ha de kompetenser krävs för ett arbete med nästan 100 000 i månadslön, 55 000 icke redovisningsskyldigt samt 3000 kr om dagen i Brysseltraktamente.

  Tycker de har visat det tydligt av det jag sett. Men de kanske bara mörkat kvaliteterna och blommar ut där nere?

 28. Peter Stone

  Fredrik S:24 ”En del ylar tex. Dock inte vargar, det är en myt”
  Har bedrivit kennel i över 30 år och upptäckte att hundar ylar. Finns inspelat på video. Så varför skulle inte vargar yla?

 29. Rolf Mellberg

  #19 Lars,

  Blykylda (liksom Natrium-kylda) använder fast bränsle som (jag antar – har samma problem som vattenkylda) drabbas av att klyvningsprodukter (t ex gaser) blir ”innestängda” i bränslet och vill spräcka dessa. De är också ”fast” d.v.s. kör med snabba neutroner.
  I de flesta Molten Salt-konstruktioner är bränslet löst i saltet, d.v.s. bränslet är i flytande form och fissionsgaser kan pysa ut och fångas upp, varför man kan bränna upp bränslet mycket mer fullständigt. Mycket av det högaktiva avfallet bränns också upp och bildar ofarliga ämnen. Men den konstruktion jag pekade på verkar vara en hybrid som bränner ungefär en del uran och två delar thorium så jag vet inte hur bra den är på att reducera högaktivt avfall, sånt som har väldigt lång lagringstid. Molten salt brukar köra med termiska neuroner och då är grafit som normal är ”det man bromsar med”.

 30. Fredrik S

  Peter Stone #28

  De ylar, speciellt för att markera revir och oftast vid lugnt och stilla väder. Fullmånen bryr de sig nog inte om.

 31. Olav Gjelten

  ÄNTLIGEN någonting positivt från EU-valet. Klimat och miljö är en typisk Nordeuropeisk och Västeuropeisk fråga. I södra- och östra delen av EU är klimat/miljö närmast ickefrågor. Särskilt i Sydeuropa bryr sig folk fortfarande om jobben. Så icke hos oss här inbillade problem är de dominerande.

  Varför i all friden ville folken i före detta östblocket söka sig till en ny stöddig herre efter murens fall?? Snart tvingas de dessutom betala miljarder i böter bara för att de själva vill bestämma migrationspolitiken i deras egna länder! Någon som fattar??

 32. Sören G

  De som svarade på intervjuerna från reportarna sa att miljön var viktig. Men sen sas det att man svarat att klimatet var viktigt. Miljö och klimat har bakats samman till en fråga, men folk vill ju ha en bra miljö.

  Hur är det med de Gröna i Tyskland och andra länder, är det inte lika dant där?
  Svenska journalister rapportera att klimatet var en viktig fråga, men de som svarat har kanske tänkt mer på miljön.

 33. Ulf

  Svar 31

  Som jag sagt många ggr på dessa sidor så är klimatfrågan liten om man ser till världen. Extremt överdriven i Sverige och delvis så i några västeuropeiska länder men inte alla. Utöver det några amerikanska stater i övrigt obefintligt. I Asien och Afrika kommer man inte låta klimathetsarna stå i vägen för en bättre värld. Inte ens i de vanligen så populistiska länderna i Sydamerika är det en stor fråga.

 34. #33 Ulf
  >Som jag sagt många ggr på dessa sidor så är klimatfrågan liten om man ser till världen.
  Om vi håller oss till Klimatfrågan som den är formulerad och som den beskrivs så håller jag med dig.
  Men!
  Krafterna som driver klimatprojektet har inte som mål tt rädda planeten från en katastrof.
  De använder klimathotet som ett verktyg för att skrämma oss till en lösning i form av en världsregering. På samma sätt som kyrkor skrämts med djävulen för att få oss att bli trogna till religionen.
  Det handlar om makt! Slut Finish Ende!.

  The urge to save humanity is almost always a false front for the urge to rule.
  — H. L. Mencken

 35. Fredrik S

  Ja, som man bäddar får man ligga. Nu har ca 53 % av svenska folket sagt sitt och det var väl som väntat, trodde dock MP skulle minska lite mer. Men vi får hava förtröstan.

  Vår EU-minister Hans Dahlgren, som ju varit ett tag, säger följande om läget:

  ”Det handlar om att få igång tillväxten bättre i Europa.”

  Det kan man ju lite positivt tolka som att om det ska till så måste vi ju konkurrera med den mer sansade omvärlden och dela ut både gult och rött kort till MP och andra i många frågor. Helst rött.

 36. Ingemar Nordin

  Det är ju positivt att det parti som allra mest haft klimathotet som sitt centrala budskap nu halverat sina mandat i EU-parlamentet. Förhoppningsvis sprider sig insikten, som flera andra länder som exempelvis Australien, USA, Italien och andra tagit till sig, att klimatkriser inte är någon vinnande valfråga. Flera andra öppet klimatshotsskeptiska partier i Europa har vunnit framgångar. – Nu är det väl bara en tidsfråga innan EUs fäbless för att rädda planeten svalnar.

 37. Olav Gjelten

  Vi klimathotsskeptiker är indelade i två grupper. En grupp vill inte släppa greppet med miljövänstern och svär sin trohet till miljöflummet. Dessa individer ser klimat ock miljö som lika skilda ting som exempelvis bensin och röding från Vättern.

  Det finns också andra klimathotsskeptiker som inser att vi inte kommer något vart med att fortsätta att prata med kluven tunga. Vi vill äntligen befria Sverige från 50 år med miljösvammel. Vi känner lika stort behov av att spy när nonsensproblemen dras upp oavsett om kallar dem ”klimathot” eller ”av miljöintresse”. Vi har ofta Sydeuropa, Ungern eller Polen som förebild där reella problem som jobb och ekonomi styr politiken. Inte inbillade problem som miljö/klimat.

 38. Fredrik S

  Ingemar Nordin #36

  Ja, det är ju befriande att de halveras. Sen vet man ju undra vad folk (Alice B) , som säger att resultatet är en fantastisk seger och att hon älskar sig själv, egentligen kommer att uträtta där nere.

  Tur att hon kommer få 3000 om dagen i traktamente, då kan hon ju gå på Comme Chez Soi och äta Michelinmat med de andra svenskarna där nere varje dag 😉

 39. Fredrik S

  #38 korr.

  Sen kan man undra vad folk…

  Ska det vara, lite trött.

 40. Ulf

  Svar 34 Ingvar

  Fast det är samma sak. Klimathotandet är helt enkelt inte alls samma potenta populistiska vapen som vi upplever det. Vi upplever det så för att det är potent framförallt Sverige men öven i några EU länder men över hela världen inte. Själv tror jag kineserna asgarvar åt oss i väst för vår vidskeplighet.
  Det mest klimatpopulistiska partiet får 11,4 procent men förlorar ändå 2 mandat. Gröna i Tyskland går mest fram för de inte sitter i koalitionen.
  Fortfarande är klimatpopulismen lönsamt att satsa på i en del länder men sammantaget så finns det fortfarande alla möjligheter att precis som gjordes med kommunismen, utplåna den med hjälp av verkligheten.

 41. Lasse

  #40 Ulf
  De gröna får fler mandat bla genom Tyska framgångar.
  Kan man hoppas att de kan föra fram frågan om nedläggning av Tysk kärnkraft?
  Övergången från kol till naturgas pågår för fullt men det är väl inget våra gröna gillar?
  Tyskarna har tydligen blivit lurade av IPCC texterna:
  https://notrickszone.com/2019/05/26/german-government-falsified-key-ipcc-statement-in-the-translation-of-ipcc-summary-report-to-policy-makers/

  Jag känner inte igen IPCCs utsaga.
  Var det inte så att av den grad som globen värmt så inträffade 0,5 före 1950 och 0,5 efter 1950.
  Av den senare 0,5 grader är IPCC trygg i tron att mer än hälften är direkt kopplad till mänsklig påverkan.
  Mer än 0,25 grader alltså!

 42. Anders

  #37 Olav Gjelten
  Intressant kategorisering du gör. Dock blir jag, som själv är mån om arter, habitat, giftfritt mm och samtidigt är lika mån om saklighet och proportioner i klimatfrågorna samt definitivt enskildas rättigheter, lite tveksam i vilken grupp du för mig… Med detta menar jag att det sannolikt finns fler ”typer” av oss här på KU som vill vara en saklig motvikt till klimathotfascisterna – klädda i snövita dräkter, mossiga toppluvor och med eller utan rockstjärnestatus…

 43. Daniel Wiklund

  I dessa tider kan det vara bra att läsa Paul van Buitenens bok ”Kamp för Europa”. EU-revisorns berättelse om korruptionen inom EU. Som ledde till att kommissionen fick avgå. Detta hände för 20 år sedan, förhoppningsvis är det bättre nu. Det har nog Malin B en uppfattning om.

 44. #40 Ulf.
  Det är inte så enkelt. I och med att MSM till stor del kontrolleras av Klimathotsmaffian så är det allvarligt
  Nu har även Google och andra stora aktörer på internet gett sig in i leken. På fel sida!
  Twitterkonton stängs ner. Kritiska sites sållas bort i sökmotorn etc.

 45. Fredrik S

  Lite konstiga eftervalsreaktioner där alla verkar tycka sig göra succé och se sig som vinnare förutom den gamle kommunisten som skyller förlorat mandat på SVT!

 46. Håkan Bergman

  #45
  Var tredje väljare i UK valde Farage, det kan få större konsekvenser för oss än lite mandat hit eller dit.

 47. Ulf

  Svar 41 Lasse
  Som tror nog största skjutsen beror på bristen av relevanta oppositionspartier att rösta på.

  Svar 44 Ingvar
  Allt är relativt. För några år sedan trodde jag att klimatpaniken skulle orsaka liknande skador som kommunismen en gång gjorde men just nu tyder inget på det. Östeuropa känner igen en Ulv i fårakläder så tror jag även engelsmän och amerikanare gör, för eller senare. Även Asien och Afrika verkar förstå vad det är frågan om. De har sett usel politik på näea håll. I Sverige gjorde vi aldrig upp med dessa vanföreställningar så därför är vi nu extremt sårbara. Men för några år sedan trodde jag att klimathotarna skulle utlösa en världsomfattande svältkatastrof det tror jag inte längre. Men däremot kan de skada delar av Europa ordentligt, vilket de iofs redan gör.

 48. Fredrik S

  Håkan Bergman #46

  Ja, det är sant. Och hotet om bitullar från andra sidan Atlanten borde få varje seriös politiker att darra. Trump verkar måttligt intresserad just nu över att ens börja förhandla. Nog tveksamt om han skjuter upp tullarna en gång til om inget avtal finns. Men det är ju förstås enklare för dem att prata om Greta.

 49. Håkan Bergman

  Från Grönköpings vänort i Sverige meddelas följande.
  https://www.dn.se/sthlm/ny-matstrategi-for-stockholm-klubbad/
  Turligt nog bor jag ute i den förfärliga förorten. Man får en annons från EON på köpet också.
  Punkt ett klarar jag galant, ingen vid sina sinnens fulla bruk nyttjar väl sugrör till öl eller whisky?
  Punkt två, jag är ledsen men det blir inte mycket bidrag till biogasproduktion från mitt kök.
  Punkt tre, lite svårt att förstå vad dom menar egentligen, om en gammal stöt som jag går kan det väl inte kallas fossilfritt?
  Punkt fyra, uppenbarligen ljuger dom, det finns alltid kött i min butik och ingen kan få mig att tro att det importeras från Mars.
  Punkt fem, enklare för konsumenter att spara klimatsmart? Hur ska dom ha det, ska jag spara eller konsumera?
  Punkt sex, sure, träffar jag en politiker från sjuklövern berättar jag varför jag röstar på SD.
  Punkt sju, tar bara några minuter? Har dom förnybar el på lager som bara ligger ute i ledning och väntar på mig?

 50. Fredrik S

  Håkan Bergman #49

  Tyvärr låst men en stolt miljöpartist brukar vanligtvis innebära något som kostar pengar och är tämligen meningslöst.

  Vad är ”spara klimatsmart”? Är det att minska kylan i kylskåpet och äta skämd mat?

 51. Håkan Bergman

  Fredrik S #50
  Märkligt, den är öppen här, behöver inte ens öppna den i incognitofönster.

 52. Fredrik S

  Håkan Bergman #51

  Funkar nu. Fast först när jag kopierade länken och klistrade in den i ett nytt fönster efter upprepade försök. Konstigt. Jag kanske skrivit något olämpligt om Björn Wiman eller Greta?

  Ja, det var ju lika illa som befarat. Undrar hur mycket resurser som spenderats på att komma fram till det beslutet?

  Miljöpartiet imponerar i arbetet med att rädda klimatet och planeten. Verkar en del tycka i alla fall eftersom de sitter vid makten.

 53. Håkan Bergman

  Croneman i DN ”SVT:s valvaka behandlade tittarna som en skock lättlurade får”.
  Låst artikel, men rubriken räcker för min del, skulle vara intressant att veta hur många som valde bort Antila, Kappo och dom andra hjältarna. Har en viss beundran för Cronemans skrå, hur orkar man titta på all smörja och sen ha mental styrka över till att skriva om den?

 54. Håkan Bergman

  Dags att investera i sopförbränning kanske?
  https://www.theguardian.com/environment/2019/may/28/treated-like-trash-south-east-asia-vows-to-return-mountains-of-rubbish-from-west
  Snacka om hyckleri i kubik, cirkulär ekonomi i verkligheten. Överraskad? Inte.

 55. Håkan Bergman

  Nu går det undan, det tog en kvart så var vi plötsligt bäst i världen.
  https://www.dn.se/ekonomi/sverige-blir-sjalvforsorjande-pa-plastatervinning-ny-anlaggning-invigs-i-dag/
  Men jösses vilken high tech det behövs, vilket inte är särskilt överraskande. Vi får se hur det funkar i längden, gardera med förbränning. Och var ska jag få värme och varmvatten ifrån om allt papper och all plast försvinner från soporna till Högdalen?

 56. lasse i Hudding

  Tyskland som har lagt ner sin kärnkraft ser så här bra ut vad gäller fossilkraft 2016:
  https://www.youtube.com/watch?v=Dyy3o9JvEks
  54,9 av 58,6 TWh är producerat av fossila bränslen (brunkol mm), dvs 94% fossilkraft!!!!
  Avser alltså året 2016.
  Hur i h-vete ska Sverige kunna klara samhällskontraktet om vi lägger ner 40% av våra energitillgångar utan att hamna i Tysklands dilemma??
  Hoppas att våra ”missbrukande” politiker inser detta inom rimlig tid.