Öppen Tråd

öppen tråd klipp
Fri debatt om klimat och energipolitik. Du väljer ämne!
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Thomas P

  Del av väderprognos från National Weather Service:
  ”WE SOMETIMES SAY THE FORECAST HAS SOMETHING FOR EVERYONE. I THINK
  WE CAN TAKE THAT LITERALLY AT THE MOMENT…AS THIS FORECAST HAS
  ALMOST EVERY POSSIBLE WEATHER TYPE/HAZARD…IN THE FIRST 36 HOURS.
  STRONG TO SEVERE STORMS…SNOW…WIND CHILLS…STRONG WINDS…
  UNSEASONABLY WARM TEMPS…UNSEASONABLY COLD TEMPS…POTENTIAL FIRE
  WEATHER CONCERNS…MINOR COASTAL FLOOD POTENTIAL…THERE IS NOT
  MUCH LEFT.”
  http://forecast.weather.gov/product.php?site=NWS&issuedby=LWX&product=AFD&format=CI&version=15&glossary=0&highlight=off

 2. lars karlsson

  Två dagar i följd fick KFV:s anläggning i Allarp in örnar som i närkontakt med vindkraftverk
  http://www.kristianstadsbladet.se/bromolla/article2113021/Vindkraftverk-ar-ett-hot-mot-ornarna.html

 3. Bim

  Thomas P
  Du har helt rätt, allt kan bli vad som helst Det vet varenda människa i hela världen.
  ”WE wakati mwingine kusema Utabiri ina kitu kwa kila mtu. Nadhani
  Hatuwezi kuchukua halisi kwa sasa … kama utabiri hii ina
  Karibu kila inawezekana Hali ya hewa TYPE / HATARI … kwanza masaa 36.
  Nguvu dhoruba kali … SNOW … WIND baridi … upepo mkali …
  Temps UNSEASONABLY WARM … temps UNSEASONABLY baridi … UWEZA MOTO
  Hali ya hewa wasiwasi … MINOR COASTAL FLOOD uwezo … si kuna
  Mwingi wa kushoto. ”

 4. HansH

  Dramaturgi är en skön konst, roligt att vissa vädertjänster satsar hårt på det. Steven King skulle kunna göra underverk med ett lynnigt marsväder 🙂

 5. Thomas P

  Lars #2 Från samma artikel:
  ”Ett annat problem för de skånska örnstammarna är elledningar och det är främst kungsörnar som drabbats. Något som ses som ett stort problem med tanke på att kungsörnsstammen i Skåne bara består av åtta par.”
  Själv råkade jag förra veckan ut för en explosion på Stockholms central. Det var en fågel, troligen kråka, som hamnat fel, och av smällens storlek att döma kan det inte blivit mycket kvar av den.
  vilket påminner mig om ett annat problem med kraftledningar jag träffade på nyligen:
  http://io9.com/most-animals-can-see-the-flashing-and-glowing-of-power-1543142602
  Många djur kan se UV, och kraftledningar skickar ut ljuspulser i UV.

 6. Det blåser som tusan idag. Beror det på klimatförändringar eller är det bara väder? 😉

 7. Björn

  Thomas P [5]; Det som omger högspänningsledningar är s.k korona, vilken beror på den elektriska fältstyrkan. Denna korona finns utmed hela kraftledningen, men är mer märkbar kring isolatorer beroende på föroreningar på dessas ytor och närheten till jordade delar. Speciellt kring de stora ledningarna om 400 KV kan man ibland höra ett knastrande ljud och även se koronan när det är mörkt. Det uppstår ett blåaktigt ljus kring en del isolatorer som antingen kan ha sprickor eller är förorenade. När det gäller fåglar tror jag inte att det är UV som de reagerar på, utan på koronan i sig som säkert ger en obehaglig upplevelse och undviker därför dessa ledningar.

 8. Peter Stilbs

  Läsvärt här – om ingen tipsat tidigare: http://notrickszone.com/2014/03/14/geologist-sebastian-luening-scientific-evidence-showing-sunoceans-as-primary-climate-drivers-is-massive-overwhelming/

 9. tolou

  Med prognosen ytterligare avtagande solaktivitet fram till sol-minimum 2020 har vi minst 6 år till med ”paus” framför oss.
  http://i273.photobucket.com/albums/jj237/tolou1/Solar%20SSN/SolarSunspotNumbers2013_2_zps1dd8b9ac.png
  Det är precis som att man ställt ner ”spis-plattan” från 6:an till 5:an. Är det ingen i AGW-lägret som tror att det har betydelse för temperaturen?!

 10. Elledningar går att gräva ner, så att de inte hotar fåglar. En stor del av ett vindkraftverk är i och för sig också nedgrävd, men det är resten som dödar fåglar och fladdermöss samtidigt som den producerar el. Det enda miljövänliga vindkraftverket är det som aldrig blir byggt.

 11. bom

  Var det någon som lyssnade på SRs naturprogram denna morgon? Den annars förtjänstfulle Lasse Willén har tydligen blivit kuppad för nu klimathotades det för hela slanten. Reportern Lena Näslund besökte havsforskarna på Västkusten och klimathoten stod som spön i backen. Förvånansvärt nog vet man precis hur det skall stå till med havet ”om hundra år”. Sura och varma skall dom vara! En havskräftforskande dame berättade om sina havskräfteakvarier och hon hjälpte Lena Näslund så mycket hon kunde med klimathotspropagandan. Man hade tankar med hundratals havskräftor som man satte skräck i genom att bubbla i stora mängder koldioxid för vi vet ju att det blir surt och varmt. Kräftorna är ju inte vana vid en champagneflaskemiljö så dom var ganska betänksamma tydligen men när la Näslund föreslog att kräftorna borde fått skalen bortfrätta så sköt hon redigt bom! (Kitinexoskelettet byggs av glukosamin vilket hoppeligen ”forskaren” visste men naturligtvis visste inte journalisten detta). De jämra kräftorna blev inte som skallösa disktrasor trots tappra försök.
  Fy attan så mycket skattepengar som offras till ingen som helst nytta på klimathotsaltaret!
  http://norah4you.wordpress.com/tag/havsforskningsinstitutet-i-goteborg/
  norah4you skriver ilsket om Havsforsk och WWF på sin blogg. Hon har verkligen ett horn i sidan till WWFs självpåtagna och föregivna myndighetsroll. Hon stämplar WWF (och mp) som de okunniga bedragare de är!

 12. Sören G

  #11 bom
  Det sas i programmet: ”Att det blir varmare vet vi och har vetat i flera år”. – Jaså, vet vi. Vi vet inte vad hur stora och i vilken riktning de naturliga klimatvariationerna f.n. går. Mycket tyder på att de styr mot lägre temperatur. Vi vet inte heller hur ökad CO2 påverkar temperaturen. I varje fall är IPCC:s scenarior kraftigt överdrivna.

 13. Fredrik Berg

  Något som inte har att göra med klimatet, eller ja kanske indirekt. Varifrån kommer de ungas hat mot mänskligheten och den teknologiska civilisationen ifrån?
  Jag surfade nyligen runt lite på Youtube. I en video är en man ute och kör skoter (Nordamerika), det är trångt och på spåret står plötsligt en älgko. Han gastar och viftar med armarna för att jaga bort den. Uppenbarligen har hon en dålig dag för hon går till attack och dänger hovarna i huven. Mannen drar fram en Pistol och skjuter älgen och kör därifrån.
  Nu kommer en massa kommentarer.
  ”Den vite mannen med sin miljöförstörande maskin”
  ”Synd att älgen inte dödade fanskapet”
  ”Han inkräktade i naturen”
  ”Människor har inte i naturen att göra, det är djurens område, det borde vara förbjudet att bo på landet”
  Den enda kommentaren jag håller med om är att han borde ha tagit sig tid att försäkra sig om att älgen var död så att den slapp plågas. De övriga förstår jag inte.
  Jag är inte vit och när jag kör skoter känner jag mig inte som en miljöförstörare, de flesta djur verkar inte räddare än när jag går till fots i skogen.
  Jag är djurvän men hur kan man värdera ett djur över en människa?
  Hur kan man inkräkta i naturen? Allt tillhör ju naturen från platsen där Empire State Buildng står till en koja i Sarek. Begriper de inte att deras mat och andra råvaror producerats av människor på landet?
  Ett annat exempel.
  En man ser en varg och filmar den när den nyfiket betraktar mannen. Han anmäls för djurplågeri (om det blev något av anmälningen vet jag inte)
  Så djävla skör är inte vargen att den får men för livet av att springa ihop med en människa, det kan jag garantera.
  Varifrån kommer ungas föreställning om att naturen är en skör Disneyfierad parkfull av Bambi och blommor som går i bitar vid minsta åverkan?
  Begriper de något alls?

 14. tolou

  #9 forts.
  ”Plattan” stod på 6:an i början av 90-talet. Ställdes ner på 5:an 1999 och sedan 4:an runt 2007. Sedan 2010 står vi på 3:an.
  Som jämförelse är Maunder minimum 1:an och Dalton 2:an (runt 1800). 1900 ”kallt” stod spisplattan på 3:an. Se den gröna 11 års Sun Spot Number.
  Nuvarande solcykel(23) följer istort cykel 12 och kanske blir nästa ung. som SC13(runt 1890):
  http://www.solen.info/solar/images/comparison_similar_cycles.png

 15. Tudor

  #5 Thomas P
  Men om man bygger ut vindkraften så måste man väl också uppföra fler kraftledningar? Av ekonomiska skäl kan det bli omöjligt att gräva ner kraftledningarna. Vindkraftsutbyggnad kräver, anser jag, utbyggnad av kraftnätet.
  http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vastnytt/brist-pa-kraftledningar-problem-for-vindkraft
  http://www.vindkraftsnyheter.se/tag/svenska-kraftnat
  Lena Krantz har skrivit här på bloggen om vindkraften i Sverige, var den är lokaliserad och den planerade utbyggnaden:
  https://www.klimatupplysningen.se/2014/03/06/vindkraft-vindkraft-hela-dan/
  Det är märkligt att Stockholms Län bara har 9 vindkraftverk och planer finns för endast 106. Jämför detta med Skåne och Västra Götaland. Skåne har 379 vindkraftverk och planerar för ytterligare 1962. Västra Götaland har 501 vindkraftverk och planerar för 2060. Om vindkraften skulle byggas ut i Stockholms Län så att det motsvarade Skånes och Västra Götalands Per capita så skulle det innebära en planerad utbyggnad av ca 4000 vindkraftverk. San Gorgonio i Californien har lite mer än 3000 vindkraftverk. Stockholms skärgård om 10-20 år? Så här ser det ut:
  http://www.youtube.com/watch?v=lJ_bHVJfHrs
  Om man vill begränsa utbyggnaden av kraftnätet, och tycker synd om örnarna, så borde man väl bygga ut vinkraften där marknaden finns? Dessutom minskar ju överföringsförlusterna om kraften transporteras kortare väg.

 16. Ann L-H

  Fredrik Berg 13, det Du beskriver spreds allmänt under 50/60t. Då stod ekologin högt i kurs och ekologerna predikade om sköra, naturliga ekosystem. Endast mänsklig påverkan var av ondo. Det var under den tiden som ide’n om mänskligheten som jordens fiende började få fotfäste. Den ide’n spreds via miljörörelsen och var, när och hur den uppstod ja det är en annan femma.
  En helt annan och positiv syn på mänskligheten kan du läsa om och ta till Dig på Lars Berns blogg Anthropocen och i hans bok med samma namn.

 17. Kenneth Johansson

  Varför är det ingen som bryr sig vad som händer ovanför våra huvuden. Från stora flygplan sprejas det ut dödligt giftiga kemikalier hela tiden. Dessa plan har amerikanskt ursprung. Bara i Sverige måste de vara hundratals eller flera hundra flygplan.
  Detta pågår i hela Europa, Australien, USA och Kanada samt kanske i ännu fler Världsdelar.
  Jag har hört talas om att enormt rika personer vill ta död på så där 6 miljarder människor. Den s.k. Bilderberggruppen.
  När ryska flygplan var på gränsen att kränka Svenskt territorium blev det ett himla liv i massmedia, men när vi nästan dagligen kan se ett enormt stort antal flygplan flyga över oss hela tiden sägs eller skrivs det inte en bokstav. Så mycket förstår jag att det är militära plan även om de också kan användas för passagerare.
  När det gäller GMO har det sagts och skrivits mycket lite i Sverige, fortfarande vet det stora flertalet inte vad GMO är för något eller bryr sig inte. Utanför Sverige över nästan hela världen är uppmärksamheten däremot över detta enormt. Stora demonstrationer pågår med jämna mellanrum förutom massmedia.
  Om jag jämför ”chemtrails” med GMO är det så där 1000 ggr farligare med chemtrails. Det är fritt fram att ändra till vad som helst att spruta ut.
  Det finns paralleller med giftgas som användes under 1:a världskriget, och de som tillverkade gifterna då. Samma företag tillverkar sådana här gifter idag också samt ännu farligare sådana. Det behövs extremt små mängder gift för att ta död på allt liv om de vill. Tänk bara hur lätt det är att förgifta vattnet.
  Jag har börjat fundera på koldioxiden och det s.k. problemet kring det. Vanliga politiker verkar inte kunna någonting om det. En tanke som bara dök upp hos mig. Tänk om det där med koldioxid bara är en bluff.
  För att kyla ned Världen vill man att statsministrar m.m. ska skriva på ett avtal med de som ska rätta till problemet genom att spruta ut något som ökar molnbildningen och sänker temperaturen, men vad man sprutar är en helt annan sak. Det kan ändras snabbt till vad som helst.
  Har läst att Göran Persson f.d. statsminister har skrivit på. Det viktigaste då måste ha varit att inte någon skjuter ner de här planen.
  Sådant som nu sprutas är bl.a. radiaktiva ämnen, virus, bakterier, kolerabakterier, nanopartiklar, aluminiumpartiklar. Aluminium gör att växter inte kan ta upp vatten. Det gör att växterna dör.
  Jag gör även en parallell koppling till vad som hände under 2:a världskriget. Då fick man judarna att gå lugnt och stilla in i gaskamrarna för de skulle duscha, men de blev inte duschade med vatten utan med dödligt gift. Ca. 6 miljoner dog på detta sätt.
  Min parallell är att man ska ta död 6 miljarder människor på samma sätt men med flygplan istället.
  Det duger inte att börja protestera mot det hela den dagen då det hela är för sent. Alla har blivit lurade.
  Det är ju politiker som har godkänt det hela även om de också har blivit lurade. Men det är de som man måste gå på. Det är de som har godkänt det hela. Även EU-politiker har godkänt det hela.
  Om politiker inte vill svara på det hela är det något skumt med det.
  Det är snart val både till EU-parlamentet och riksdag m.m. De är något känsligare för frågan då, hoppas jag.
  Bluffen med att det blir större grödor med GMO är bara ljug. Sanningen är att grödorna istället minskar, dessutom har man fått öka mängden med giftiga kemikalier hela tiden och ta till med ännu giftigare bekämpningsmedel.

 18. Tudor

  #17 Kenneth
  Trams. Sluta trolla.

 19. 17 Kenneth Johansson, har du hört talas om kondesstrimmor.
  Kondensstrimmor bildas när ett flygplans varma avgaser blandas med den omgivande kalla luften och bildar ispartiklar. Kondensstrimmor ses som vita streck efter flygplan på himlen. I torr luft dunstar ispartiklarna snabbt och försvinner, i fuktig luft kan kondensstrimmorna däremot finnas kvar i flera timmar. I fuktig luft finns också risk att kondensstrimmorna växer då ispartiklarna tar upp vatten från omkringliggande luft.
  Bildandet av kondensstrimmor är beroende av de lokala atmosfäriska förhållandena. En liten förskjutning av flygvägen i höjd- eller sidled kan därmed motverka att kondensstrimmorna blir långvariga.

 20. Ingemar Nordin

  Kennth Johansson ur wikipedia:
  ”Kenneth Johansson, född 2 maj 1956, är en svensk centerpartistisk politiker som var riksdagsledamot från 1998 till 2012.[1] Den 31 maj 2012 förordnade regeringen Johansson som ny landshövding för Värmlands län från och med 1 oktober 2012.”
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Kenneth_Johansson
  Jamenvisst. Det verkar stämma! 🙂

 21. Pär Green

  Det flygs för dina slantar!
  Snacka om strimmor i plånboken!
  Avvisningsresor kostade kvarts miljard
  Publicerad 14 mars 2014 00.45 · Uppdaterad 14 mars 2014 17.43
  TEXT: Erik Magnusson
  Sverige. Svenska myndigheter betalar allt mer för att utvisa människor som nekas asyl. I fjol kostade avvisningsresorna en kvarts miljard kronor.
  Vid ett tillfälle hyrdes en Boeing 737 in för att flyga fem afghaner till Kabul. Enbart flygresan kostade 271 000 kronor per person.
  Varje gång Migrationsverket – eller någon av landets migrationsdomstolar – fattar beslut om att avvisa en asylsökande till ett avlägset land ställs svenska staten inför dryga avvisningskostnader.
  Om den avvisade vägrar att återvända frivilligt skjuter Migrationsverket över ärendena till polisen och av Kriminalvårdens transporttjänst.
  I fjol sköt kostnaderna för den här verksamheten i höjden. Sedan 2011 har notan ökat med 26 procent.
  I fjol fick Kriminalvården 241,6 miljoner kronor i ett särskilt ”migrationsanslag” för att avvisa 3 752 personer. Det kan jämföras med 2011 års nota som gick lös på 192,7 miljoner kronor. Avvisningsresorna upptar numera 3,2 procent av Kriminalvårdens budget.
  – Kostnaderna ökar kraftigt trots att färre personer avvisas. Ökningen beror på fler svåra ärenden, mer bevakning och fler inhyrda flygplan, säger Claes Nöjd, chef för Kriminalvårdens transporttjänst.
  Enligt Nöjd har genomsnittskostnaden ”per transporterad klient” på två år ökat från 54 000 till 64 000 kronor. Det inbegriper såväl transport- som personalkostnader.
  Antalet inhyrda plan har på ett år ökat från 100 till 170. Fler flygningar går till Balkan, till Italien och till Afghanistan.
  Under 2013 genomförde Kriminalvårdens transporttjänst sextio resor till Afghanistan med totalt 144 avvisade personer. Av dessa var 17 resor med chartrade flygplan.
  Den hittills dyraste avvisningsresan genomfördes i februari 2013. Då hyrdes en Boeing 737–800 in för att frakta fem personer till flygplatsen i Kabul. Enbart kostnaden för det chartrade planet uppgick till 1 354 700 kronor.
  Om man delar upp flygplanskostnaden på de fem avvisade passagerarna blir resan rekorddyr. Det kostade nämligen 271 000 kronor per person att genomföra resan. Därutöver tillkommer löner och traktamenten för den eskorterande personalen.
  – Vi gör upphandlingar på flygplan inför varje enskild resa. Är det kort framförhållning blir det dyrare. Dessutom kan det falla bort klienter efter det att en upphandling gjorts, säger Claes Nöjd.
  Kriminalvården genomförde i fjol sexton liknande flygresor till Kabul. Vid sex tillfällen hyrde man in en snarlik Boeing 737.
  I november hyrdes en Airbus 320 in för att frakta tretton avvisade afghaner till Kabul. Vid sju tillfällen hyrdes mindre jetplan av typen Beechkraft King Air 300. Varje gång för att frakta en enda avvisad person till Afghanistan.
  När en person på så sätt flygs från Sverige till Afghanistan kostar själva flygresan mellan 44 000 och 58 000 kronor.
  – Det är så beställaren bestämt, i det här fallet polisen, säger Claes Nöjd.
  Charterflygningarna till Afghanistan har fortsatt under 2014. I februari hyrdes en Boeing 737–800 in för 1 241 300 kronor för att frakta tio avvisade personer till Kabul.
  Enligt Kriminalvårdens verkställighetsrapporter har resorna förlöpt väl. Samtliga avvisade har tagits emot av passpolisen på Kabuls flygplats. Några gånger har enskilda passagerare försetts med handfängsel vid avresan från Sverige.
  http://www.sydsvenskan.se/sverige/kraftig-okning-av-kostnader-for-avvisningar/
  http://www.expressen.se/nyheter/okad-kostnad-for-avvisningsresor/

 22. Thomas P

  Ingemar #20 Hitta.se listar 1090 ”Kenneth Johansson”. Jag är säker på att du hittat rätt person…

 23. Sigvard E

  Ingemar Nordin 20#
  Är du säker på att det är den Kenneth Johansson. Låter otroligt att han skulle vara landshövding. Du behagar väl skämta? Eller…..?

 24. Tudor

  #23 Sigvard E
  Skämt är strikt olämpligt, sådant är förbjudet. Denna förmaning riktas både till Ingemar Nordin och Kenneth Johansson. Tänk på barnen och barnbarnen.

 25. Håkan Bergman

  Man tror knappt det är sant, men etanoljesus är igång igen, och nån lättar på börsen och betalar ut våra pengar igen.
  http://allehanda.se/start/ornskoldsvik/1.6961988-carstedts-miljardprojekt-i-afrika-far-stottning

 26. Fredrik Berg

  Jag är inte säker på att ogrundade påståenden om chemtrails stärker bloggens trovärdighet.

 27. Adolf Goreing

  Det hela är mycket enkelt. Alla verkliga och godkända konspirationer finns att läsa på FNs hemsida. (”Chemtrails” är inte en av dem). http://www.un-certifiedconspiracies.com. ”Club of rome” finns här dock.
  De hot som ska skrämma människor till följsamhet (modernt ord för lydnad) finns under motsvarande hemsida http://www.un-certifiedthreats.com. Välj ”trace gas” och ”CO2″ för att läsa om klimat”hotet”.

 28. Ingemar Nordin

  Sigvard E #23,
  Ja, det var ett skämt. Tror jag. Eller låt oss säga så här, att jag hoppas att det var ett skämt 🙂

 29. Fredrik Berg

  Min poäng var att om man i en diskussion hänvisar någon hit så ser det bättre ut med sakliga diskussioner kring diagram och forskningsrapporter än texter om konspirationer, inbillade eller verkliga. De sistnämnda gör bara alla seriösa skeptiker en otjänst och lämnar öppet mål åt alarmister att trycka in os i samma fack som stollar.

 30. # 13 Fredrik Berg. Du frågar så här ” Varifrån kommer de ungas hat mot mänskligheten och den teknologiska civilisationen ifrån?”
  Som lärare vill jag påstå att skolan har en mycket viktig del i detta. Har sammanfattat vad som händer i skolan i dag när det gäller miljöundervisning.
  Se http://www.lagmansnatursida.se/miljoundervisning%20del1.pdf
  Det som man undanhåller dagens elever finns sammanfattat på ett bra sätt i följande elevarbete som fick en professors förord. Se http://www.lagmansnatursida.se/projektarbeten/kajsa%20mangfald.pdf
  Hörde så sent som idag en elev säga att människan är så hemsk så jag vill egentligen inte leva i denna värld. Och som hon medgav, det var efter vad hon hört i skolan.
  Själv har jag som förälder varit tvungen att försvara mina barn mot att av skolan bli präglade med ett negativt tänkesätt. Hur jag gjorde finns besktivet i sammanfattningen av miljöundervisningen. Jag har också fått erfara av kommentarer till det jag sammanfattat att jag är inte ensam om att ha varit tvungen att försvara mina barn gentemot skolan. Kanske är det någon mer som läser detta som har samma erfarenhet.

 31. f.d. Salasso

  Mark och miljödomstolen avslår den överklagan som inkommit från Vapstens sameby och från ett antal privatpersoner. Detta utifrån ett BESLUT tidigare fattat av Länsstyrelsen.
  Är inte rennäringen och närboendes välfärd viktigare för länsstyrelsen än dålig och naturförstörande vindkraft. Naturvärden offras och skadorna får betecknas som irreversibla.
  Mats Odell och Kd har satt ned foten beträffande vindkraft. Även om man inte är troende är det nu helt rätt att lägga sin röst på Kd!

 32. Ingemar Nordin

  Bra inlägg av Lars Bern: Strunta i den döende dinosaurien (dvs papperstidningar och public service).
  ”De stora papperstidningarna i Sverige tappar sådär var tionde prenumeranter varje år nu. Få unga människor lägger idag sina pengar på en papperstidning. Mycket snart kommer annonsörerna att upptäcka att tidningsannonser är bortkastade pengar. En ganska säker prognos är att papperstidningar som DN, Expressen, SvD, Aftonbladet och GP är borta om 5 år!”
  http://antropocene.se/2014/march/strunta-i-den-doende-dinosaurien.html

 33. Helge

  Chemtrails är med stor sannolikhet rent nonsens. Men jag har noterat att flygplanen faktiskt orsakar rätt mycket ”moln” ”kondensstrimmor” i en för övrigt klarblå himmel. Så någon form av effekt har de säkert. Vet någon om det finns någon forskning runt fenomenet och ev klimatpåverkande effekt?
  https://www.youtube.com/watch?v=oKuUihDAo-U

 34. Fredrik Berg #29
  >så ser det bättre ut med sakliga diskussioner kring diagram och forskningsrapporter
  Du menar att ”politiska” fakta och avhandlingar som tex Jacob Nordangårdh gjort inte skall diskuteras
  Det är att ta på skygglappar mot verkligheten.

 35. Karl-Oskar

  # 33 Helge
  Om 50% av den koldioxid som vi släpper ut är kvar i atmosfären och resten fördelas lika mellan hav och land är det väl troligt att flygplanen står för den största ökningen i atmosfären.
  Så vitt jag vet finns det ingen som har kunnat bevisa att ökningen har haft någon värmande effekt i marknivå.

 36. Stickan

  För alla klimatfans som tror att uppvärmningen upphört. Här kommer en fin figur, baserad på sattelitmätningar, som visar att ni har helt fel 🙂 Men fakta biter väl inte på er?
  http://www.woodfortrees.org/plot/uah-land/mean:24/plot/uah-land/trend

 37. Argus

  #17 Kenneth
  Hej,
  hm. Det verkar som om identifikationen inte är fullbordad?
  Kan du bekräfta att du INTE är landshövding i Wärmland??
  Kondensationsstrimmor är intressanta att observera. Man ser att de inte är fullt utbildade helt intill motorerna, utan behöver en – viss – sträcka i kölvattnet för att bli vita. Ibland får de efter ett tag en lustig ’taggtrådsliknande’ morfologi (hä) och efter ytterligare en tid kan de svepas iväg, eller ligga kvar eller ganska hastigt utplånas.
  Min rätt starka övertygelse är att de består av iskristaller från det vatten som skapas av förbränningen av jetbränslet. Allt annat behöver bra argument för att bli övertygande.
  Jag vill tro att kondensationsstrimmor inte specifikt är beroende av just jetmotorer. Min tro är att också kolvmotorer från, typ, WW2, också gav dessa vita streck på himlen. Av samma anledning.
  ’Kondensationsstrimma’, ett lustigt ord (kan man säga så om ett ord?, jag kunde!). Det var ett av de första ord jag försökte lära min äldste son att säga och också förstå betydelsen av. (Man är ju som man är: ett av de första orden på engelska jag försökte lära samma pojk var ’brandsläckare’, öh fire extinguisher.) Så kan det bli.
  Med dessa för personligheten så avslöjande detaljerna blir det än svårare för denna nick att slutgiltigt komma ut ur garderoben.

 38. Christopher E

  #36 Stickan
  Tycker du det är ”fakta” att plocka ut en serie som utesluter mer än 70% av jordytan och låtsas att den är global? Eller du kanske inte ens märkte att du plockade ut endast landdata?
  Helt globala serier finns inte, men här har du i alla fall en som är betydligt mer global än ditt försök till förvillande:
  http://www.woodfortrees.org/plot/hadcrut4gl/from:2001/to:2014/plot/hadcrut4gl/from:2001/to:2014/trend
  Hur tycker du uppvärmningstrenden ser ut? Biter fakta på dig, tro?

 39. pekke

  Stickan #36
  Arghh !! Vi brinner upp !!
  Men vänta jag brinner inte !?
  Kanske för att det inte är värst stor variation i tempen trots allt.
  Christopher E. #38
  Ser jag en avkylning eller vad !?
  Skall världens politiker satsa på värme eller kyla, de elektroniska spåkulorna spår än hit än dit och ingen vet om framtiden.
  Ingen verkar veta hur framtiden ser ut !!
  http://www.di.se/artiklar/2014/3/14/makroradet-nagot-radikalt-har-hant/
  Verkar som att den gamla västvärlden har hamnat i en återvändsgränd.
  Alla är vilsna.
  Mitt råd är att ta skiten som den kommer när man inte vet hur eller när den kommer.
  OBS ! Min kommentar ovan kan vara ironisk, sarkastisk och totalt ovetenskaplig.

 40. Thomas P

  Christopher #38 Jag tolkade Stickans smiley som att han insåg att han körsbärsplockat, ungefär som de som plockar temperaturen i mellersta troposfären över tropikerna.
  Tar man din graf och startar 2000 istället för 2001 får man en positiv trend. Väljer man data från GISS eller UAH får man positiv trend även om man startar 2001.

 41. Fredrik Berg

  #34
  Naturligtvis skall man diskutera politiska aspekter och eventuella oegentligheter men det är inte samma sak som att börja prata om chemtrails och en osynlig kabal i stil med illuminati. Om en offentlig person säger något kontroversiellt som t.ex. att en världsregering bör införas och det nationella självbestämmandet minskas så skall det givetvis nämnas. Dock bör man göra det på ett sakligt sätt och inte börja dra slutsatser och gapa om konspirationer som skulle göra Dan Brown stolt. Gör man det skrämmer man bort folk. 10% trams kan göra så att folk inte tar till sig 90% saklig diskussion och sänker bloggens trovärdighet.