Öppen Tråd

äpplen Kivik

Äppelskörden i Skåne sägs bli bra i år. Hyggligt varm sommar och lagom med regn. Bilden ovan visar en tavla utanför Kivik, gjord av äpplen. Tråden denna vecka handlar om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar

Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Peter F

  http://www.bbc.com/news/world-asia-china-37265541

  Och vad betyder detta när Kina ju sagt att de först 2030 kanske kan börja minska CO2-utsläppen ? Ingenting anser jag.

 2. Guy

  Enligt BBC är det då vetenskapligt fastslaget att CO2 är ’skadlig’ och att den åstadkommer ’klimatförändring’.
  förvånande att det inte står uppvärmning. Tittar man på vad Parisavtalet betyder, så betyder det ingenting utom 100bn kostnader förutom dom som redan finns.
  När märker journalisterna att deras trovärdighet går mot noll?

  ”The country is the world’s largest emitter of harmful CO2 emissions, which cause climate change.”

 3. Sigge

  #1 Peter F

  Kina investerar mycket vatten- vind- och kärnkraft för att minska användandet av kol för elproduktion. För uppvärmning byggs fjärrvärme som i många fall ersätter kolkaminer. Nu är det i huvudsak andra miljöproblem än CO2-utsläppen som gör att kineserna satsar mycket på att minska koleldandet. Kinas utsläpp av koldioxid minskade med ungefär 300 miljoner ton förra året, 5 gånger så mycket som Sveriges totala utsläpp. Det är främst kolanvändningen för elproduktion och uppvärmning som minskat.

 4. Ann L-H

  Läste just ett skönt men djupt allvarligt inlägg av Alan Carlin, Where Climate ”Let´s Pretends” Lead på hans blogg:
  carlineconomics.com
  Han beskriver lite av den låtsasvärld som alarmisterna med Obama i spetsen befinner sig i.
  Inlägget kom passande, innevarande helg kommer att bli den stora låtsashelgen när både USA och Kina låtsas skriva under Paris”avtalet” för att lura G20-länderna.
  Över till Aftonbladet och där meddelades att ”Kina har klubbat klimatavtalet”. Kinas ledare skrattar nog gott när det kan lura omvärlden med Obama i spetsen. Det gäller inte minst att vara fena på förvirrande begrepp som ”Carbon intensity target” t.ex.
  http://www.thegwpf.org/content/uploads/2016/05/Campbell.pdf

 5. Ann L-H

  Fungerande länk till aktuellt Carlininlägg. Det förra var tydligen mest på låtsas:
  http://www.carlineconomics.com/archives/2903

 6. Lasse

  Vi som hänger på denna sida har väl det gemensamt att vi ser med förfäran på hur allt fler tar det för självklart att vi kan påverka klimatet, samt att all påverkan vi kan studera är en funktion av CO2 utsläpp.
  Jag får rysningar när en sån som Rockström visar på temperatureffekter av el Ninio och säger att det är vad som vi skapat med CO2 utsläppen. Eller påpekar hur Grönlands snötäcke börjar smälta allt tidigare osv.
  Körsbärsplockning med andra ord! Han beslås med osanningar och överdrifter-men media gillar det!
  Hur går det att få lite sans i debatten?
  Mer om dessa sagor här: https://wattsupwiththat.com/2016/09/02/urbane-legends/

 7. Ingvar i Las Palmas

  Ann LH #5
  Den var bra, tack för den!

 8. Michael E

  #3 Sigge; Lennart Bengtsson har tidigare i detta forum , 2016-08-21, kl. 11:02 som kommentar under Ingemar Nordins eminenta inlägg, ”illusionen om Partiöverenskommelsen” skrivit följande;

  ”Jag har vidare fört fram att den reduktion som Sverige gjorde mellan 2002 och 2013 på ca 15 miljoner ton CO2 vilket enbart Kina kunde ”kompensera” genom en ökning på en dryg vecka. Idag släpper Kina ut ca 60% mer per person än varje svensk.”

  I Kina bor det ungefär 1,4 mdr människor eller ungefär 155 ggr fler än i Sverige. Om då dessa släpper ut 60% mer än varje Svensk så är nettoutsläppet från Kina ca 260 ggr högre än Sveriges. Det är med andra ord mycket små förändringar som behöver göras i Kina för att nå väsentligen mycket större resultat än vad Sverige kan göra, även om vi helt slutar med alla typer av CO2 utsläpp.

  Baserat på den logiken kanske vi kan komma överens om att om det är så att man ska oroa sig för CO2 utsläpp bör man kanske sätta in åtgärder där de faktiskt gör effekt och inte där de likt i Sverige mest utgör en symbolhandling, må så vara en extremt dyr sådan?

  Detta oaktat att bevisen för att man bör oroa sig för CO2 utsläpp kommer enbart från tolkningar av resultat från icke validerade simuleringsmodeller vars förmåga att förutspå framtida globala medeltemperaturer visat sig vara mycket begränsad. Vi vet ju att extrema väderhändelser, havsnivåhöjningar etc, inte ökat under tiden då den globala medeltemperaturen ökat.

 9. Sören G

  Det inte utan man hoppas på en snabb avkylning nu när Solen går in i viloläge så att det blir uppenbart för alla att klimatet handlar om annat än mänskliga koldioxidutsläpp. Det jag oroar mig för är vansinniga pålagor i klimatets namn så att vi alla blir fattiga och att Sverige förlorar jobb till t.ex. Kina.
  Så länge man inte har stänkt ner kärnkraften har vi fortfarande energi kvar för att värma och lysa upp under de kalla vinterdagarna. Värre blir det nog på kontinenten och i England.

 10. Sören G

  WWF ljuger och lurar folk att ge dem pengar: ”Isen i Arktis smälter fortare än någonsin. Isbjörnen och många andra arter riskerar snart att stå utan hem och föda. Vi behöver din hjälp för att skydda Arktis. Bli Isbjörnsfadder!”

 11. Kenneth Mikaelsson

  Hej Sören jag tar mycket hellre en global uppvärmning före det som rullar in nu…..

  Läsvärd:

  https://insideclimatenews.org/news/31052016/why-antarctica-sea-ice-level-growing-while-arctic-glaciers-melts-climate-change-global-warming

 12. Sören G

  #11
  Och i artikeln använder man uttrycket ”cllimate-change deniers”. – Så här kan man argumentera mot dem som använder uttrycket ”klimatförnekare” eller ”klimatförändringsförnekare”: Då har man över huvud taget inte förstått vad naturvetenskap rör sig om. Naturvetenskap frodas och utvecklas av att man fritt kan diskutera olika fakta och teorier. När det gäller klimatet så har det i årmiljoner varierat mellan kallare och varmare perioder utan människans närvaro. Under det senaste dryga århundradet har temperaturen både ökat och minskat och varit oförändrad i flera decennier i taget. Det som diskuteras är koldioxidens s.k. klimatkänslighet. Koldioxidens roll är förmodligen liten i förhållande till alla andra faktorer.

 13. Sigge

  #8 Michael E

  2002 var Kinas CO2-utsläpp ungefär 4 mdr ton och ökade till ungefär 10 mdr ton 2013. Det blir ungefär 11 miljoner ton i veckan. 2014 var Kinas CO2-utsläpp ganska lika som 2013 och 2014 var det en minskning på ungefär 3%.

  Det Lennart Bengtsson påstod om tidsperioden 2002-2013 stämmer gansak bra för just den tidsperioden men inte efter 2013.

  Det som hänt i Kina för att komma bort från kolanvändning är flera saker som t ex att de slutar subventionera kol för uppvärmning i norra Kina, bygga fjärrvärme, kraftvärmeverk, kärnkraftverk, vindkraftverk och vattenkraftverk.

 14. Sigge

  Jag skrev lite fel i inlägget ovan, det var 2015 som Kina minskade CO2-utsläppen med c:a 3%.

 15. sibbe

  ”Den viktigaste enskilda delen av Obamas besök är det åttonde bilaterala mötet med Kinas president Xi Jinping. I samband med det förväntas länderna meddela att man kommer att ratificera det globala klimatavtal man kom överens om i Paris i december.
  I och med att USA och Kina står för 40 procent av de globala utsläppen kan deras ratificering av Parisavtalet motivera övriga länder att gå i samma fotspår. Enligt uppgift står USA och Kina nära varandra i frågan men man finslipar fortfarande detaljerna.” = (Yle.fi)
  Hur viktigt är det för Clinton att Obama undertecknar avtalet? Eller kan det rentav skada hennes valkamp?
  Trump har fokus på att få den vita arbetarklassen och medelklassens röster, de som egentligen förr valde demokraterna. Klimatåtagandet från Obamas sida har berövat många av dem sina jobb i bl.a. kolgruvorna.
  Till ”swingstaterna” räknas Ohio, Pennsylvania, New Mexico, Wisconsin och Nevada.
  USA är näst största kolproducent i världen med 835 miljoner ton (Kina 3725 milj.t.). Det är en hel del jobb som skall offras på klimatförbättringens altar. Trump vet det, och han satsar på temat.
  Klimatalarmisms offer:
  Till USA:s stora kolproducentstaterna hör Wyoming (Romney vann här sist )med 395 miljoner ton. Följd av swingstaterna West Virginia 112,2 milj.t. (här vann Obama), Pennsylvania 60 milj. ton (Obama vann sist), Ohio med 22,3 milj.t. (Obama vann) samt även i Colorado (Obama vann) med en produktion på 24 miljoner ton. DE två sistnämnda hör till de staterna där flest kolgruvor stängdes. Illinois med 58 milj.t. (vanns av Obama), New Mexico med 22 milj.t. (vanns av Obama), Virginia 15,1 milj.t. (vanns av Obama) Maryland 2,3 milj.t. (vanns av Obama).

  Frågan är förstås om hotet av att stänga alla kolgruvor i framtiden ger röster till Clinton? – För det måste väl Clinton göra om hon skall frälsa jorden från CO2!
  – Jämfört med europeiska val som ligger röstningsprocessen i USA kring 50 %.
  Frågan är om Clinton får Obamas röster från de färgade? Då inte ens han fick stopp på vita polisernas klappjakt på (inbillade?) svarta brottslingar? Likaså från latino? Går de alls till valurnorna?
  Och den andra frågan är: lyckas Trump få de röster från Teaparty-rörelsen, som inte gick att rösta på Romney, då han var Mormon? Trump har här en trumf med en vicepresidentkandidat, Mike Pence, som borde tilltala dessa ( – i våra politiskt korrekta mediers tycke ) extrema evangelikalerna.
  Få se hur det går…
  På tal om Trumps mur mot Mexiko: har inte Löfven och Fridolin de facto redan byggt en ”mur” mot flyktingarna vid Öresunds strand? Och tas inte kostnaderna för detta från u—hjälpen, alltså från de flyktingarnas hemlandshjälp? ”Var inte detta politiskt inkorrekt???”
  Och Merkels KGB betalar väl dom ”gåvor” till makedoniska politiker för att de stängde gränsen till Grekland (?)… – Och inte en enda av våra politiskt korrekta medier fördömer detta! Eftersom flyktingarna nu för tiden klassas som klimatflyktingar så är den här svenska åtgärden mot ökande klimatinvandring ett brott mot sina egna värderingar, och ( i mina ögon) framförallt ett brott mot Paris”avtalet”…

 16. Michael E

  #13 Sigge., Va bra, då förstår jag att vi är överens om, att om man ska oroa sig för CO2 utsläpp bör man sätta in åtgärder där de gör effekt, t.ex. Kina och inte där de likt i Sverige mest utgör en symbolhandling,

 17. Kenneth Mikaelsson

  Sören jag skrev läsvärd det betyder inte att jag håller med allt som står….

 18. Björn

  I varje påstående, om det inte handlar om dikt och poesi, bör det finnas en koppling till verkligheten, alltså en sådan med konsekvens, orsak och verkan. Om man påstår att människan genom förbränning driver klimatutvecklingen och därmed okritiskt generaliserar att klimatförändringar av alla slag beror av antropogena processer, måste också påståendet bevisas. En viss antropogen effekt finns, men ingen har ännu lyckats visa hur stor denna antropogena effekt är procentuellt vid sidan av alla andra naturliga processer som underhålls och drivs av solens alla aspekter. AGW är alltså i sig enbart en hypotes utan bevis men drivs mer som en politisk sanning än vetenskaplig. När skall den akademiska världen upptäcka att den s.k klimatforskningen saknar legitimitet så länge de låter politiker föra deras talan?

 19. Kenneth Mikaelsson

  Och för den delen alla uttryck på folks olika ståndpunkter är ju bara till för att splittra…
  typ ”klimatförnekare” eller ”klimatförändringsförnekare”: och göra vattnet grumligt..
  och att få folk att associera till den sk jude utrotningen va va det nu sex miljoner judar som strök med??
  när det ej fans att uppbringa så många på den europeiska kontinenten.. frexten de sa väl samma sak om det första världskriget med sex miljoner……. det är något med juden och sex….
  Så eftersom jag nu har skrivit detta så är ju jag per automatik en förnekare…. LOL….. SBI…..

 20. Sören G

  #19 Sex miljoner judar plus några miljoner andra.

 21. sibbe

  Blir virket dyrare?
  När tom Ikea måste köpa skogar för att trygga sina råvaror:
  http://www.atl.nu/uncategorized/ikea-koper-skog-for-miljarder/
  når mig också klagomål från min brorsdotter i Tyskland, hon är grönare än gräset: Nu har det åter blivit dyrare att köpa veden för vintern. Wald wird teurer – Radio Schweden | Sveriges Radio, klagar hon.
  Jag tröstade henne med att oljan blev billigare…
  Men, det ligger någonting i det här, i Sigges et al:s dröm om att vissa råvaror bör bli dyrare: risken finns att det blir fel råvaror. Jag har i några inlägg hänvisat till de enorma fossila reserver som vi ännu har: Sigge et al menar att vi skall satsa på att ”elda” upp spannmål och skog för att få energi.
  Frågan är vad det kostar samhället, för att ingen förnybar energi ännu har uppfunnits som inte betingar flera 100 % av subventioner?
  Vad händer då vi satsar mera på råvara från träd leder det till att vi i accelererande grad skövlar urskogarna i u-länderna för att våra gröngölingar skall ha grön tiger-bensin i tanken…???
  Och säg inte att så inte har skett……

 22. Sigge

  #16 Michel E

  Det som ger mest effekt är att använda miljövänligare teknik. När det gäller elproduktion är nästan allt annat miljövänligare än kolkondenskraftverk. Möjligen att dieselgeneratorer är värre. På senare år har mycket teknik utvecklats och fortsätter att utvecklas runt om i världen som gör att kolkondensen på sikt kan avvecklas. När det gäller drift av fordon så kommer den utvecklingen också att fortgå, men vilken energilösning för bilar som kommer att ersätta de fossila bränslena är lite tidigt att svara på. I början så är en ny teknik mycket dyrare än den som skall ersättas men på sikt blir en del billigare men inte allt.

  Utveckling av resurssnål teknik kommer inte bara oss i den rika världen till del, ta t ex den batteridrivna campinglampan med LED-bestyckning som laddas med solceller som slagit ut fotogenlampan som ljuskälla på många håll i u-länderna.

  Svenskarna är ungefär 0,15% av världens befolkning och våra CO2-utsläpp också ungefär 0,15%.

  Jag tycker vi i Sverige ska fortsätta i den takt som vi de senaste decennierna ersatt miljöskadlig teknik med miljövänligare. Då är det inte bara koldioxidutsläpp jag tänker på.

 23. JIMMY

  USA som är en demokrati har inte skrivit under på att lämna över beskattningsrätten till den av numera döda ( NWO bank Agenten Murice Strong skapade U,N FNs politiska IPCC CO2 ”koldioxidskatten”, pseudoscience ) för att skapa en ej folkvald fascist diktat bank FN världsregering där man tar över alla jordens naturtillgångar med Agenda 21 och beskattar privata vatten brunnar och konfiskerar mark naturtillgångar skog jord och egendom genom högre och högre beskattning år för år tills en NWO världsbank äger allting kontrollerat av som ska gå direkt till en FN -UN Bank of International Settlements (BIS) i Genéve.

  Påminner om att Obamas berömda Executive order penna kommer att upphävas Nullification och inte har demokratiskt stöd att genomföra detta i USA.

  Trump har ju lovat för oss som inte lyssnar på demokratur ankdamm median i Sverige att han kommer att skrota alla myndigheter som hotar jobben i USA myndigheter som tagit över av FN tillexempel EPA och stoppa ignorera allt samarbete med FN och några påhittade religiösa ritual klimatavtal som ju alla vet inte ens var ett avtal utan frivilliga åtaganden LOL!!

  Sen. Jim Inhofe addresses The Heartland Institute/CFACT/CEI at COP-21 7 dec. 2015

  https://www.youtube.com/watch?v=O8jWeHvg-mY

 24. sibbe

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Koncentrationsl%C3%A4ger_i_Nazityskland

  Enligt mina släktingar från Mainz dog det lika många etnisk tyska på grund av tillhörighet till soc-dem- kommunister ( de räknar in de som dog i de brittisk-amerikanska flygbombningar) som judar (som också ingick i min släkt…) – enligt mina släktingar från f.d. Danzig var det helt OK…

 25. pekke

  När det gäller Kina och statistik om fossila bränslen så finns det tydligen motstridiga fakta.

  http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-07-17/china-oil-coal-buying-seen-sustained-as-supply-at-home-dwindles

  Vem är det som tar fram statistik om CO2 och fossila bränslen i Kina, är de oberoende eller statliga ?

  Kina har ju redan ett avtal med USA om att de skall få släppa ut hur mycket CO2 de vill fram till 2030, gäller inte det avtalet längre eller vad !?

  Kina har ofta två ansikten, ett som de visar utåt mot omvärlden och ett som gäller på hemmaplan, siffror från deras statsledning säger ingenting om hur det är i verkligheten precis som det är i andra länder där staten gärna friserar vissa siffror för att visa hur bra de är.

  Finns det inga oberoende källor som har full koll över statistiken i ett land så kan man nog räkna med att ledningen i det landet friserar siffrorna.

 26. Sigge

  #21 Sibbe

  Jag tror oljepriset fortsätter att vara lågt för att alternativa sätt att driva fordon håller på att utvecklas.

  Bara för att göra lite prisjämförelser.

  Vete kostar ungefär 1,35 kr/kg och innehåller 4 kWh energi. Det blir en energikostnad på 35 öre/kWh.

  Ett fat råolja som innehåller 159 l innehåller 1450 kWh. Ett fat kostar 415 kr (46$/fat). 29 öre/kWh

  Barrmassaved kostar 230 kr/kbm och med energiinnehållet i barken så har det ett energivärde på 2500 kWh. Det ger en energikostnad på 9 öre/kWh.

 27. Sigge

  #25 pekke

  Nu förstår jag inte vad du menar med motstridiga fakta. Att kolbrytningen i Kina har minskat mer än minskningen av kolanvändningen har gjort att kolimporten ökat är ingenting som motsäger varandra.
  Kolimporten har ökat med ungefär 5 milj ton i månaden, det blir 60 milj ton på ett år. Den egna kolproduktionen beräknas bli 280 milj ton lägre i år än förra året. Om siffrorna stämmer så kommer koldioxidutsläppen från Kinas kolanvändning att minska med 700 milj ton i år.

 28. Ann L-H

  Massmedia var inte sena att fånga upp Kinas och Obamas lurendreieri om att ratificera Parisöverenskommelsen. Härskaren Obama tar sig friheter och kör över senaten och vad Kina beträffar så tillåter ”avtalet” först och främst obegränsad tillväxt. Att Kineserna sedan talar om att minska utsläppen så är det inte i absoluta tal utan de ska minska ”carbon intensity” vilket är något helt annat. Mer om det i länken nedan!
  http://www.thegwpf.org/content/uploads/2016/05/Campbell.pdf

 29. sibbe

  http://www.achgut.com/artikel/die_africa-papers_die_reichsten_herrscher_afrikas_und_ihr_kontostand

  Tja, kanske Sveriges regering borde öka sina bistånd till dessa länders ledare: de jobbar ju aktivt för klimatförändring….

 30. Ingemar Nordin

  Peter F #1,

  Harrabin i BBC: ”This is a big step towards turning the Paris climate agreement into reality. ”

  Det här är gravt missledande och mer ”på låtsas” än på riktigt. 1. Kina skriver på det de har sagt innan, nämligen att de inte behöver minska sina koldioxidutsläpp om det missgynnar deras tillväxt, vilket är det samma som alla andra utvecklingsländer säger. Men med det tillägget att de skall börja fundera på reduktion efter 2030. 2. USAs president kan inte, enligt konstitutionen, binda sig i avtal med andra länder med mindre än att kongressen också godkänner det. Det betyder att den ”ratificering” som Obama nu skall göra inte är juridiskt bindande utan kan kastas över ända av nästa president, när som helst.

  Så det är två stater som i nuläget inte binder sig vid någonting.

 31. pekke

  Citat från artikeln: ” The nation’s coal output will fall by 280 million tons this year as the government seeks to curtail industrial overcapacity ”

  Det handlar om begränsningar i industrikapaciteten vilket säkerligen beror på det ekonomiska läget i världen, notera att det är staten som styr producenterna, vad händer om efterfrågan ökar igen i världen ?

  Kinesiska staten gör enbart det som är bra för Kina, vad de än säger utåt.

  Kina skriver på avtal, men de kommer att bryta avtal om det är bättre för dem själva eftersom Kina kommer först i deras värld och ingen skulle våga säga emot eftersom Kina numera är en ekonomisk, politisk och militär stormakt.

  I Kina kommer Kina först oavsett vad de säger utåt så påskrivna avtal kan brytas lika lätt som de skrevs på.

 32. sibbe

  # Sigge:

  Sorry, nu måste jag bli religiös: DET är mer än förkastligt mot resten av en fortfarande hungrande delen av mänskligheten i världen
  att elda upp spannmål för att tillfredsställa grönjölingarna i små grön/socialistiska statera som får en stor del av sina skatteintäkter från fossila energier – som skall stå för subventionerna. Sigge: visar mig en enda kW/ från en förnybar energi som inte subventionerats i Sverige (eller Tyskland) ? Och visar mig alla förnybara kW från hela världen som inte har subventionerats av stater som Tyskland eller Sverige: Visar mig hur ett enda vindkraftverk i världen klarar sig utan stöd – ett enda solkraftverk som klarar sig utan stöd – kom inte med vattenkraft: minns du inte hur dina förfäder eller mödrar kämpade mot Alta-dammen? Visar mig att man inte längre behöver subventioner för vindkraft/sol, bio/eko i framtiden : NU – idag inte 2050..-.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Alta-konflikten Era gröna föregångare gillade ju egentligen inte vattenkraft….

 33. sibbe

  If I had a Hammer http://www.metrolyrics.com/if-i-had-a-hammer-lyrics-peter-paul-mary.html
  hörde väl Hillarys medarbetare på när de förstörde hemliga US-dokument från Clintons e-postserver:
  genom att använda en hammare för att söndra hennes datorer och mobiler med en HAMMARE…

 34. Ingemar Nordin

  Sigge, om Kina:

  2) As for China themselves, their INDC only promises to peak emissions by 2030, and reduce CO2 emissions per unit of GDP by 60% to 65% of 2005 levels.

  Because their economy has expanded so much since 2005, and is planned to grow much more up to 2030, their promise is likely to see emissions increase by at least 50% from current levels, (dependent of course on exactly how much economic growth there is).

  For full analysis, see here.

  3) Furthermore, because it is still, inexplicably, classified as a developing country, Paris imposes no obligation, whether legal or moral, on China to reduce its GHG emissions.

  https://notalotofpeopleknowthat.wordpress.com/2016/09/03/china-ratifies-paris-climate-agreement/

 35. JIMMY

  Här förklarar
  corbettreport – vem NWO globalist FN Bank agenten Maurice Strong var och vilka som betalade honom .

  https://www.youtube.com/watch?v=Q5ZgR_-SO8U

 36. sibbe

  I år var det varmaste året under de senaste 1000 åren, gissade NASA-GISS-ledaren Gavin Klein.
  (Det var tydligen varmare före det? Under vikingatiden…)
  Som trädgårdsodlare av bönor i södra Finland håller jag inte riktigt med om detta.
  Indian-sommaren de senaste dagarna tog slut i dag, och skörden ser ut att vara den minsta på alla dessa år jag iddes sätta bönor i jorden. Tom mina grön, gröna släktingar i Taunusområdet i Tyskland var lite vilse om klimatuppvärmningen och hade problem med bön-skörden. Det var kallare än normalt uppgav de – stick i stäv med vad de själv trodde, och likaså TV/radio rapporterna. Åtminstone under de tre veckor ( slutet av juli/början av augusti) jag vistades där så visade vädret sig på sin bästa sida: regn, regn, regn. I en region där torkan skulle råda de närmaste 50 åren….
  För några dagar sedan så sade man i tyska nyheter ZDF att det var det varmaste året, så det måste ju vara sant.
  Fem minuter senare intervjuades en bonde om skörden som han just hade skördat: katastrof, sade han, aldrig så dålig skörd, så kallt, regnig och dåligt under hans tid som jordbrukare (sen 1970-talet.) Och efterlyste subventioner…
  Han tycks inte ha hört på nyheter från tyska medier som lovade medelhavsklimat redan för 30 år sedan.
  Min granne här i Finlands Åbolands skärgård har även han problem med vädret. Säden är inte mogen, men borde bärgas, pga att mera regn är att vänta. Han är månskensodlare, jobbar på sjön och kan bara var annan vecka jobba med sitt jordbruk. I Österbotten så regnade skörden bort: Duger det till att alstra energi av, när man väl har torkat massan med en massa oljeåtgång i torkaren, för det duger inte mera till foder åt den förkastliga köttalstrande industrin. Och har Sigge räknat med kostnaden för torkningen av spannmål i sina beräkningar om energisäd?
  Lets twist again var en populär sång när jag var ung. Jag gissar att bönderna inte gillar låten.
  Jepp, låten var OK den tiden. Som nästan all amerikansk pop den tiden – för mig…
  Vilket påminner om: tar vi bort fossila bränslen t.ex. för torkning av spannmål… Eller använder vi spannmål för att torka spannmål…
  Vilket åter påminner mig om en av värdens stora uppfinningsnissar:
  James Watt, född 19 januari 1736 i Greenock, Renfrewshire, död 25 augusti 1819 i Handsworth, Birmingham, var en brittisk (skotsk) uppfinnare. Watt uppfann inte ångmaskinen men han kom att gå till historien som den som förbättrade den till en så praktisk mening att det kom att revolutionera samhället och världen.
  Han gillade inte att man använde 80 % av kolet som hämtades upp ur gruvorna för att pumpa bort vattnet ut gruvorna.
  Men för min del: TACK, JAMES… för den fina framtiden du skapade för oss (och även åt Sigge et al som kan klaga på det…)
  Varför får man inte skapliga skördar på vilka som helst grödor här i Norden, fastän det heter att vi har fått 2 grader varmare än förr? Undrar en förvirrad ekoodlare…
  Som efterlyser: Äntligen den förlovade klimatförbättringen…

 37. Kenneth Mikaelsson

  Kolla även skörde bortfallet i Indien Kina Sydamerika så får man en lite bättre uppfattning om vars sanningen ligger.

 38. Kenneth Mikaelsson

  Fattas bara att Katla får ett utbrott så är mysfaktorn på topp…

 39. sibbe

  If you ar going to San Francisco https://www.youtube.com/watch?v=7cbT7ZXNT2I
  Fin music för såna som i min ålder (60-talister som har vett att medge att de haft fel….)

 40. Gunnar Strandell

  Äppelskörden
  I Svealand, där jag bor och rör mig är äppelskörden stor detta år. Jag möter både släkt, vänner och arbetskamrater som frikostigt bjuder på äpplen, för att träden gett mer än de orkar ta hand om.

  För mig är det överraskande efter vårens larmrapporter om sjuka bisamhällen som skulle leda till begränsad pollinering av bland annat äppelträd.

  Det är väl bara att återigen ta till sig Alf Henrikssons visdomsord:
  ”När man minns hur tokigt man tänkt och hur fel man fått och hur annorlunda det faktiskt i regel har gått och hur världen har drabbats av sällsamma metamorfoser, får man årligen mindre och mindre respekt för prognoser.”

 41. Thomas P

  Sibbe #36 ” I år var det varmaste året under de senaste 1000 åren, gissade NASA-GISS-ledaren Gavin Klein.
  (Det var tydligen varmare före det? Under vikingatiden…)”

  Det handlar inte om att det varmarmare för 1000 år sedan utan att data blir allt sämre ju längre tillbaka vi går så det är svårt att veta säkert. Detta har påpekats otaliga gånger förr här på bloggen, men vi kör en favorit i repris.

 42. tty

  ”När det gäller elproduktion är nästan allt annat miljövänligare än kolkondenskraftverk. Möjligen att dieselgeneratorer är värre. ”

  Det beror på vad man menar med ”miljövänlig”. Om man bara ser till CO2 som många gör numera är modern diesel- och kolkondenskraft ungefär lika bra (ca 40% verkningsgrad). Det är egentligen bara tvåcykel (gasturbin+kondens) naturgasdrivna kraftverk som faktiskt är bättre. Däremot är både kol och diesel sämre när det gäller andra föroreningar, eftersom naturgas är i det närmaste ren metan.

 43. Håkan Bergman

  Gunnar S. #40
  Om äpplen kunde tala.
  http://www.svd.se/las-de-senaste-berglin-serierna-har

 44. tty

  #24

  ”Enligt mina släktingar från Mainz dog det lika många etnisk tyska på grund av tillhörighet till soc-dem- kommunister ( de räknar in de som dog i de brittisk-amerikanska flygbombningar) som judar (som också ingick i min släkt…) ”

  Jag tror du bör ta de uppgifterna med många nypor salt. Totalt dog ungefär 600 000 tyskar i flygbombningar, och alla var förvisso inte socialdemokrater eller kommunister.
  Litet ytterligare statistik i sammanhanget: ungefär lika många civila på den allierade sidan dog i tyska flygbombningar som tyska civila i allierade bombningar. Tyskland var för övrigt inte ens det land där den största andelen av civilbefolkningen dog i flygbombningar, det var Malta.
  Ytterligare en siffra att minnas: för varje tysk som dog i allierade bombningar svalt fem sovjetiska krigsfångar ihjäl i ett tyskt fångläger.

 45. Ingvar i Las Palmas

  Det är ju öppen tråd.
  En kompis till mig berättade att hans granne skaffat ny bil. Han hade en fungerande Toyota Prius av årsmodell 2004. Ingen bilhandlar ville ta den i inbyte oavsett pris. Han är på vippen att ge bort den gratis.
  Fick mig att kolla på blocket. Toyota Prius 2004 2005 finns det gott om till salu. Från 20.000 till 40.000.
  Hmm.

 46. Håkan Bergman

  Ingvar #45
  Tror det är ganska normalt, bilhandlare vill inte ta i såna där uddabilar. Hur ska dom t.ex. kunna värdera batteriet? Eller hur ska dom förhålla sig till eventuella garantier? Bättre att själv försöka hitta nån nyttig idiot.

 47. Thomas P

  Marginellt relevant för gruppen, men rätt roligt:
  http://www.smbc-comics.com/comic/teach-a-man-to-fish

 48. JIMMY

  Läs mera här om att avgående – Obama har inget legalt folkligt mandat bland USA gräsrötter att kunna beskatta fördyra El bensinen i USA och man är klarvaken bland riktig folklig media patriotradio numera om hur odemokratiskt totalitär diktatorisk NWO – bankfasaden FN är !!!

  ( Beskattning utan folkligt vald representation är tyranneri )

  ( Taxation without representation is tyranny )

  Wednesday, 31 August 2016
  Obama to Bypass Congress and Pretend to “Ratify” UN Climate Deal

  http://www.thenewamerican.com/tech/environment/item/23973-obama-to-bypass-congress-and-pretend-to-ratify-un-climate-deal

 49. Ingemar Nordin

  Thomas P,

  Hmmm, en gröning som lärare i politisk teori? …. det kan bara sluta på ett sätt. 🙂

 50. sibbe

  #### Thomas:
  Ja,ja, Thomas förnekaren. Hur annars.
  ”Sibbe #36 ” I år var det varmaste året under de senaste 1000 åren, gissade NASA-GISS-ledaren Gavin Klein.
  (Det var tydligen varmare före det? Under vikingatiden…)”
  Det handlar inte om att det varmare för 1000 år sedan utan att data blir allt sämre ju längre tillbaka vi går så det är svårt att veta säkert. Detta har påpekats otaliga gånger förr här på bloggen, men vi kör en favorit i repris.”
  -Med andra ord, min kära Thomas, du minns inte längre.
  Vill inte minnas längre. Inget förflutet. För 1000 år sedan fanns det ingen jävel som brydde sig om temperatur.
  Keine Vergangenheit, det känner jag från min ungdom i Tyskland. Fråga inte fan om vad som hände under Hitlertiden… annars blir det dåliga betyg. ( Tackar för det, det var det bästa som hänt mig…)
  – I princip så skapade klimat- guden världen för drygt 30 år sedan. Han godkände sedan vissa temperatursiffror som vissa institut gav ut. Sen godkände han vissa satellitbilder från nordpolen. Men han godkände inte satelliternas temperaturer eller bilder från sydpolen.
  Med andra ord: det fanns inget före 1980. Världen fanns inte före det. Världen fanns inte förut.
  Thomas: Du och de dina avskaffade förfluten tid.
  Från våra ungdomstider, gissar att du minns:
  . Liebeskummer lohnt sich nicht sjunger Siw på tyska You toube.
  Du är väl lika gammal som jag : klicka på och njut:
  https://www.youtube.com/watch?v=u5BsYpvdzUM Fantastiska Siw, Gitte, Wencke på tyska!
  Än bättre på svenska: https://www.youtube.com/watch?v=f_ywVzv_FvM
  Min hustru och jag njuter:
  https://www.youtube.com/watch?v=Jz0Cmf1fR0Y i fall du har missat Siw.
  https://www.youtube.com/watch?v=08rO4xk1aDg en annan godbit:
  Min hustrus favorit: https://www.yhttps://www.youtube.com/watch?v=DjMsOiw2nNwoutube.com/watch?v=JnhfuSSq3y4
  https://www.yhttps://www.youtube.com/watch?v=DjMsOiw2nNwoutube.com/watch?v=JnhfuSSq3y4
  Härliga sånger, eller hur?

 51. sibbe

  #.Tty
  Visst alldeles rätt, jag vet nog detta. Har inte påstådd något annat. Några av mina släktingar dog i Mainz i bombningar, det sätter nog spår i släkt-utredningen.
  ( Var just där på bröllop och mött de överlevande) De flesta hörde inte till Adolfs gäng. Men nog de som kom från Danzig. Som också var med på bröllop.
  Men, om man tar DDR:s propaganda till hjälp, så stämmer mina påståenden. Fråga de flesta tyskarna så tror de på detta. Och det som är märkligt är detta, som jag upplevde för några år sedan:
  Herregud, de bombade oss, britterna och amerikanerna, hur kunde de göra sånt?
  Ja frågade jag, dum som jag var, har Tyskland inte fällt bomber över London?
  Sen drog mina släktingar ut mig ur salen…
  På tal om att förtränga det förflutna…

 52. Ingvar i Las Palmas

  Håkan.
  >Bättre att själv försöka hitta nån nyttig idiot.
  🙂
  på drygt 10 år så har vi en värdeminskning på nästan 300.000:-
  Vilka djäkla sopor! Om man bortser från miljöbilspremien som jag inte har koll på.

 53. Thomas P

  Ingemar #49 Gröning? Du menar inte grönling, det är i alla fall en fisk.

 54. JIMMY

  Amerikanska versionen sänder absolut inte Going Green som CNN- EU- London just nu visar

  Amerikanska CNN visar inte samma nyheter kolla själv!!

  http://www.zahitvstation.com/watch-cnn-usa-live

  Eller varför inte se på Fox News nyheter som skrattar åt FN klimatbluffen och sänder bilreklam istället LOL!!

  http://www.zahitvstation.com/watch-fox-news-live

  Ha en skön helg skål!!!

 55. John Silver

  Jag tror det börjar att röra på sig till slut:

  https://wattsupwiththat.com/2016/09/03/two-hundred-million-dollar-scientific-grant-fraud-case/

 56. Lars Cornell

  ”Klimatavtalet undertecknat” brassar SVT ut stort upplagt
  http://www.tjust.com/2016/klimatavtalet.pdf

  # 28 Ann L-H och #30 Ingemar Nordin kommenterar.

  Vet någon när ärendet kommer upp i kongressen?