Om koldioxidlagring i underjorden


Senaste Physics Today har ett kondenserat fritt läsbart referat av en studie i frågan. Kanske intressant för någon, och aktuellt på TCS, eftersom det togs upp igen i samband med Lennart Bengtsson’s Newsmillinlägg i förrgår.
Personligen tycker jag koldioxidlagring och koldioxidinfångning på kemisk väg är närmast vansinniga idéer, av flera skäl. Ovanstående artikel behandlar några av riskerna och en del av logistiken för lagring i underjorden.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Tege Tornvall

  Onekligen enastående enfaldigt av flera olika skäl – mot inget vettigt skäl för!

 2. Ingemar Nordin

  In the big picture, seismicity pales in comparison to cost as an impediment to the adoption of CCS, says Rachel Cleetus, a climate economist with the Union of Concerned Scientists. “Honestly, the challenges to CCS are so significant on the economic front that this is just going to be one more thing that makes people question the risk of going down that path versus other options that are readily available and much less risky, such as wind and solar,” she says.

  Hahaha. De ger sig inte.

  Nu tycker jag heller inte att CCS är något att satsa på. Varför gräva ned värdefullt CO2? Det drar väl bara en jäkla massa extra energi att transportera och borra ned CO2 under högt tryck i marken? Det framgick inte av artikeln om någon räknat på det.

 3. Håkan Sjögren

  a propå underjorden så har ju framtidsforskningen på senare tid gått fram med stormsteg så framtiden kan förutsägas med kofidensintervall.
  Exempelvis händer det i framtiden att en f,d. statsminister knackar på pärleporten och säger till St Per att jag skall in här. Vänta säger Per, det finns anspråk från det andra ställer också, så vi har förhandlat och du skall vara en vecka på det andra stället och en vecka här och sen får du bestämma var du skall tillbringa din tid. Han tar hissen ner och när dörrarna öppnas utbreder sig ett angenämt landskap : En golfbana,där hans gamla kompisar passas upp med gratis drinkar av lättklädda, mycket lättklädda, djävletter. När veckan har gått blir det till att ta hissen upp till övervåningen och där får han en harpa och ett par vingar. Han trivs inte så bra och när veckan har gått säger hat till Per : Jag har bestämt att jag ska ner. Är du alldeles säker,säger Per så  OK. När hissen kommit ner öppnas hissdörren och en stank av SO2 och CO2 strömmar emot honom, folk skriker och jämrar sig, golfbanan är  borta, så han frågar Fan,vad har hänt? Javisst säger Fan, du var ju här för en vecka sen. Ser du, då hade vi valrörelse!  Mvh, Håkan.  

 4. L

  Såna här äventyr borde Uppdrag Granskning kolla upp..! 😉

 5. Peter F

  Vem fan är ”den internationella klimatforskaren  Bogi Hansen ” Domedagsmannen angående Golfströmmen” Vilken status har han ?

 6. Peter F

  Vem fan är ”den internationella klimatforskaren  Bogi Hansen ” Domedagsmannen angående Golfströmmen” Vilken status har han ?

 7. På bloggen Andas Lugnt finns det en del beräkningar som kan vara intressanta att fördjupa sig i när det gäller koldioxidlagring.
  http://andaslugnt.blogspot.se/2010/12/koldioxidavskiljning-kan-bli-promille.html#comment-form
  https://www.klimatupplysningen.se/2012/08/23/om-koldioxidlagring-i-underjorden/#comments

 8. Ingemar Nordin

  rutger #7,

  Tack för tipset om inlägget på Andas lungt.

 9. Andra länken skulle vara http://andaslugnt.blogspot.se/2010/12/cancun-munchen-koldioxiden.html

 10. Ingemar Nordin

  Peter F,

  Den här intervjun med Bogi Hansen inger inget större förtroende, om man säger så 🙂

  http://www.sydsvenskan.se/varlden/golfstrommen-bestammer-framtiden/

 11. Lars

  Sverige har världens näst största outnyttjade uran tillgång.
   http://www.world-nuclear-news.org/ENF-Swedish_resource_worlds_second_largest-2308128.html
   

 12. hahn

  Nää, jag orkar nog inte klicka och läsa den där artikeln. Jag har en bestämd känsla av att jag inte missar något väsentligt.

 13. Peter F

  Ingemar ”10
  Tänkte väl det, men koppligen mellan han och VKs lakej via Nordiska Rådet får ju en att bli lätt irriterad/förbannad
   

 14. Rikard Lund

  http://www.adressa.no/nyheter/nordtrondelag/article3292435.ece
  Jag tycker att ni ska ta en titt på länken som vi ska inte ha till landskapet 🙂 

 15. Micke Johnsson

  Varför inte sätta ”pruttpåsar” på alla djur och människor?

 16. Martin

  Lars nr 11
  Som du kanske ser vid närmare studium, så har Sverige även världens största outnyttjade urantillgång. Bägge ligger söder Storsjön i Jämtland i ett väldigt alunskifferbälte, som sträcker sig upp till södra Lappland.
  Den största tillgången prospekteras av ett kanadensiskt bolag, det något mindre av ett australiskt. För varje borrhål som borras ökar fyndigheterna med runt 2500 ton uran.
  Det finns inte bara uran utan också stora mängder legeringsmetaller som vanadin, molybden, nickel och zink.
  Berörda kommuner är mycket negativa till eventuell utvinning och avser utnyttja det kommunala vetot. För dem är vindkraften att föredra. Gruvor skulle försämra möjligheterna för turismen, menar politikerna.

 17. ThomasJ

  Eventuell kul(?) läsning about biz…  :scroll:
  http://tallbloke.wordpress.com/2012/08/23/andrew-mckillop-climate-change-business-fights-on/
  Go figure… ’Tillväxtverket’ torde utgöra en bra start för Go Figure…   😉
  Arma Land!
  Mvh/TJ

 18. ThomasJ

  Martin #16; Helt enig i ditt resonemang. Framförallt i det politiska flörtandet med ’turister/turismen’ som ligger minst 180 grader fjärran verkligheten – där finns ingen, söger ingen!, utlänsk turist(från DE, DK, NE, etc,) som önskar ’lugn & ro’ i/vid närhet till en Vindkraft-anläggning/-park.
  Dessa människor ’flyr’ deFacto från sina hemvandna, vinddkraftdominerade omgivningar, för att ’uppleva’ natur – pure, och vad finner/upplever de…  ???
  Arma Land – Det gör helsickes ont i detta, helsickes ont i detta land!!!  🙁
  Mvh/TJ