Johan Stuxberg har denna belysande bild på sitt FB-konto.
Oklippt, friskt gräs i sommarsol: 19,5 grader.
Kortklippt gräs: 24,5 grader
Barmark utan gräs: 43,8 grader
En svart asfaltyta kan nå runt 50 grader.
”Rekordvärme” mäts i varma stadsmiljöer.
Tege Tornvall
Och skapar den medvetna människan då någonting ”för att hitta värme” så är det inte så svårt för detta ”någonting” att hitta just värme …
Nu påstår jag inte att senaste generationen ”klimatsatteliter” siktar på asfalt, men om någon i sin forskning föresatt sig att hitta någonting så är sannolikheten hög att att just detta kommer att kunna hittas … och om man inte hittar exakt det man var ute efter från början så kan man alltid skruva på sin ursprungliga frågeställning en smula …
Jag minns själv en händelse för många år sedan då jag skulle redovisa en uppsats som enligt skolans studieplan var på ynka C-nivå (det var alltså inte forskning utan en ren metodövning), men där examinatorn sa sig kräva D-nivå för ”godkänt”. Just det var sannolikt enbart för att ”pressa” (eller möjligen stressa) studenten lite extra, det intressanta var emellertid när jag i slutet under min redovisning kom fram till att min hypotes inte stämde … min undersökning gav inte belägg för att hypotesen var korrekt … Då fick jag med besked veta att den sortens redovisningar ville man minsann inte veta av … !
Jag fick emellertid (på håret) godkänt eftersom examinatorn efter mycket möda inte kunde hitta några formella fel, men fick samtidigt veta att det var minsann inte så här forskning gick till … ack så naiv den unge studenten kan vara …
Jag undra hur vi har påverkat jordens albedo påverka av människa bruk av jordens mark och jordens alla städer.Hur mycket har det påverkat jorden medeltemperatur.
Om man med ett troll spö kunde förvandla jorden mark till hur det var 1850 men haft kvar den koldioxid halt som är nu. Var hade då jorden medeltemperatur var lägre och hur mycket?
Jag undra hur vi har påverkat jordens albedo påverka av människa bruk av jordens mark och jordens alla städer.Hur mycket har det påverkat jorden medeltemperatur.
Om man med ett troll spö kunde förvandla jorden mark till hur det var 1850 men haft kvar den koldioxid halt som är nu. Var hade då jorden medeltemperatur var lägre och hur mycket?
Vill man läsa om temperatur och klimat i sommarens hängmatta…då rekommenderar jag smhis tidigare utgåvor av deras ” smhi Väder och Vatten ” – välj årtal exempelvis 1990 och ni finner massor av intressanta klimatreflektioner, från några väl insatta meterologer och klimatologer.
Detta var före hysterin och riktigt intressant!
Där kan man bl a läsa om sommartemperaturer i Skandinavien i 1400 års perspektivet – ” A 1400 – year tree – ring rekord of summertemperatures in fennoscandia.”
Där finns trevliga betraktelser om bl a våran sk förindustriella utgångspunkt – perioden 1867 – 1916, den perioden var en av dom 4:a kallaste på 1400 år…
Det är lätt att förstå att alarmisterna vill använda den perioden för jämförelse..
Där kan man läsa att varmaste perioden ( enl trädringarna ) för sommaren april – augusti, med 50 årsintervall – var 1152 – 1201 och 1403 – 1452.
Varmaste sommarperioden i 20 års perspektivet var 1158 – 1177 och 1748 – 1767.
1990 säger smhi vidare att växthusgaserna kommer att ge oss 1 – 1,7 grader högre temperatur innan 2050.
MEN att naturliga processer ger oss svaret först efter 2030 – då fanns insikten och ödmjukheten kvar…
Det är bl a ovanstående som ger mig intresse att följa utvecklingen av havstemperaturerna och strömmarna i norr – det är där jag tror att vi ser dom naturliga variationerna först – och där har hänt mycket dom senaste 10 åren och inte minst sedan 2023.
I Väder och Vatten 1990 kan man också läsa om dom varma somrarna på 1930 – talet…dom kvalade inte ens in på topp 5 i perspektivet 1400 år.
Nu 2024 sitter vi återigen med ett riktigt visset semesterväder, liksom förra året – titta gärna på julitemperaturerna i Sverige sedan 2015, ungefär vartannat år är ungefär som den kalla perioden 1961 – 1990…
En snabb titt på klimatutvecklingen, dess variation och dess effekter – visar att kris och panik, gällande maxtemperaturer och värmeböljor inte existerar – för då handlar det om instrålning och inte ngn effekt av Co2.
Man ser mycket om 30 – 40 grader i Grekland och Spanien- men har ni kikat på deras klimathistoria och deras natur?
Dom borde vara vana – mänskliga aktiviteter och massturism påverkar dock negativt.
Konstbevattning i närmast ökenlandskap? Hujedamej!
Klimatalarmismen som metod att skrämma okunniga är en djävulskt uttänkt plan? Och visst vet alarmisterna att UHI är den främsta källan till felmätningarna men eftersom UHI ger tempvärden för deras sak åt ”rätt” håll så använder man detta tacksamt i sin propaganda. Läste att i USA förbereder man ett nytt miljardregn för att subventionera elbilar så att folk ska börja köpa skiten igen? Dock är det så att infrastrukturen för el i USA på de flesta håll är mycket sämre än den i Sverige så det lär bli svårt att övertyga någon där att köpa även kraftigt subventionerade batteribilar?
Jag undrar om det finns någon analys av UHI i Sverige tex i Stockholm eller Uppsala. Någon som vet?
Bilden visar ju tydligt hur viktigt det är med växtlighet. En del av den kortvågiga energin från solen omvandlas till ökad växtlighet och därmed blir den långvågiga strålningen tillbaka mindre.
Tack Tege T
En bra illustration som visar var värmen finns när solen skiner.
Var finns den idag?
Molnen besvärar och ger både skugga och regn.
Men vilken effekt har molnen över el Nino?
https://wattsupwiththat.com/2024/07/14/cooling-the-nino/
Ännu en utmärkt beskrivning av thermostateeffekten från regn och moln från Willis E.
Magnus, #2,
IPCC (AR6, WG1) menar att den totala effekten av förändrad markanvändning sedan 1850 kan omräknas som en NEGATIV forcing om 0,20 W*m⁻², dvs en totalt sett kylande effekt. Se ex.vis fig. 7.6/tabell 7.8
Det är varmt!
”Globally, each of the past 13 months has been the hottest on record for that month, including the hottest June, according to the European Union’s Copernicus climate service. The service reported on July 8, 2024, that the average temperature for the previous 12 months had also been at least 1.5 C (2.7 F) warmer than the 1850-1900 pre-industrial average.”
https://picks.my/contentsDetail.php?idx=10575&utm_source=global&utm_medium=app&utm_campaign=10575
# 8. Lasse. Förtjänsten är inte min utan Johan Stuxbergs.
Detta med att växtlighet kyler är att tänka på. Libyens diktator satsade hårt på att plantera in (och bevattna) skogar. Han gick hårt åt nomadfolk, som ville hålla betande boskap i ödemarkerna.
Sedan anföll USA Libyen och omedelbart landet slagits sönder vällde nomaderna in igen (ditkallade ?) och en majoritét av växtligheten försvann på ett par år.
Jag kan inte låta bli att tänka att EN av de anledningar USA hade för att starta kriget, var att slå sönder den skog som planterats i Libyen. Notera att Google (tidigare) hade censurerat vegetationstypen i Libyen. Skedde attacken även med orsak i klimatet? Som ett startskott?
Nr 6 TorbjörnR
Angående städer och värme – så anger ventusky ” General rule 1 to 3 celsius”…för städer.
Just nu är det intressant att titta på deras anomali 2m över ytan, där dom jämför med perioden 1980 – 2020 – det är kallt över havsytan från Grönland till Portugal, jämfört deras 40 års period.
Kanske inte så konstigt att det regnar varenda dag här på västkusten.. finns mycket kyla över havet – atmosfärsleveransen av väder tycks prioritera nordliga vädersystem hos oss, sedan något år tillbaka.
Måtte inte 80 – talets kalla blötsomrar bli det nya normala här hos oss.
Annars tycker jag att gällande UHI – så är det intressant att vi har mängder av mätstationer längs vägarna här I Sydsverige – och tittar man på hur långsamt dessa 45 gradiga vägar svalnar på kvällarna…Ja, då inser man att det finns ett generellt mätproblem, jämfört med för 100 år sedan – när det mesta var smala grusvägar.
OT:
Ännu en spik till Norrlandsdrömmarnas kista…
https://www.affarsvarlden.se/kronika/schrodingers-grona-katt-ar-h2-green-steel-vart-noll-eller-32-miljarder
#4,7,12
På Iberiska halvön/ Spanien högg ju först romarna där efter spanjorerna ned den vidsträckta skog som fanns där för att bygga båtar och bryta silver.
Jag minns alla larmrapporter från Spanien förra sommaren! Hur hade klimatet varit om skogarna funnits kvar?
I Afrika försöker man få till ”The Great Green Walk” strax söder om Sahara.
Med vänlig hälsning, Mats Växjö
Roland Salomonsson, huvudorsaken till att Ghadaffi måste bort var att han ville införa en afrikansk valuta som kallades Gulddinar vilket hade blivit dödsstöten för framförallt Frankrikes inflytande i Afrika som var de mest pådrivande för anfallet mot Libyen! Sedan att Frankrike numera är närmast utslängda ändå var ju att länderna som var under franskt inflytande i Afrika hyrde in Wagner som effektivt såg till att skicka hem fransmännen. Angående uppodlingen av öknen så använde Ghadaffi helt riktigt mycket av oljeinkomsterna för bevattningsanläggningar av odlingar och trädplantering.
#13 Magnus Blomgren
Tack. Visste inte att Ventusky anger 1-3 grader.
Det är ju ärligt från dem.
Vi har problem med kyla och nederbörd nu i juli, vad säger smhi?
Smhi har statistik från 60 stationer, där dom bland annat redovisar : medelvärdet av årets största dygnsnederbörd – vid dessa stationer finner smhi att ingen förändring skett sedan 1930 – talet – men att den minskat med ca 10% sedan 2010 och ligger nu åt det låga hållet, sedan dessa nästan 100 år.
Efter våran värmeuppgång på 2000 – talet förvånade det mig en smula – men kanske räcker inte 60 stationer…smhi tycks dock tillräckligt nöjda för att publicera en graf.
Årsmedelnederbörden ökade naturligtvis vid värmeperiodens första år – men också den har dykt rejält sedan 2010 om man får tro smhis graf ( denna gång från 87 stationer..) numera är kurvan i nivå med 1980 – talet.
Som smhi också skriver : vissa 30 års perioder har getts högre status.
Vilket får mig att tänka på Sveriges årsmedeltemperatmätningar vid dom gamla 35 stationerna – från 1860 – 1930 – talet ökade medeltemperaturen med ungefär 1,5 grader, sedan ökade inte temperaturen förrän ungefär år 2000 och därefter steg temperaturen ca 1 grad på 20 år vid dessa 35 stationer.
När man tittar på smhis, ovan nämnda grafer, slås man av hur temperatur och nederbörd ofta hänger ihop.
Sveriges årsnederbörd har ökat vid temperaturuppgångar men dalar när värmetopparna vid klimatskiftena vänder neråt.
När så några, ovan, nämnda grafer över nederbörden från smhi så tydligt vänder neråt, så blir jag lite bekymrad – är värmeperioden redan över, kommer vi att hasta mot kallare klimat i Sverige…ser oroväckande ut, förra årets låga medeltemperatur ser ut att kunna följas av fler – norra Skandinavien och Island och våra västliga hav har en 10 årig trend neråt.
Kanske kommer UHI och copernicus märkliga mätteknik att förvilla utvecklingen av våra yttemperaturer och kanske kommer enorma vindkraftindustrier utanför våra kuster att påverka vårat klimat – men när kallperiodernavsätter in tycks dom överträffa det mesta – som vi människor hittar på.
Kvällsfunderingarna blir lite dystra när regnet och kylan utanför fönstret trycker på, som om dom vill berätta något – men hittills i år har vi här på landsbygden bara haft 5 högsommardagar och normalt brukar det bli 15 högsommardagar..Det börjar bli bråttom med leveransen av fler badvädersdagar..och vintern kan bli lång.
Semesterväder och värme är viktigt för svenska folket och hela vårat samhälle men SVT har lurat i folket att detta är normalt, svenskt, semesterväder, men det stämmer inte alls här I västsverige det är kallt.
Nr 17 TorbjörnR
Så tyckte jag också om ventuskys UHI utlåtande – ganska ärligt, bättre än 1 – 3 grader är nog svårt att veta.
Städer är olika stora och har olika förutsättningar i geografin – men jag ger mig tusan på att frågar du Copernicus, så får du ett svar på hundradelen.
Här är mätningar för hela världen enligt NOAA.
Skulle velat se global SST också men…
https://wattsupwiththat.com/2024/07/15/noaas-june-2024-global-time-series-average-temperature-anomaly-declining-trends-eviscerates-alarmists-flawed-climate-emergency-claims/
Svårt att mäta?
Titta på smhis mätningar I Skövde och skara – vilken stad visar rätt klimatutveckling?
I skara har sedan 1971 – 2023: sommardagarna ökat med 19 dagar.
I Skövde ( 28km bort ) antalet sommardagar 1971 – 2023 ökat med 7 stycken.
Är det i skara klimatkrisen finns eller är det i Skövde- enligt smhi – har vi ingen aning.
Tittar man på dom långa serierna för små orter i norr med minimal UHI – så har väldigt lite hänt, på väldigt lång tid.
Exemplet ovan visar hur oerhört svårt det är för oss att mäta och förstå temperatur och klimat.
Som många andra har jag denna sommar fortsatt att titta på värmen/ temperaturen nere I Grekland och Italien ( spanien har mest varit kallt och ointressant ) – och precis som vanligt ser man att svt och många andra visar upp höga temperaturer I någon stadsdel, medans det i huvudsak varit perfekta semestertemperaturer mellan 25 och 35 grader i dessa länder.
Undersökningen om klimat och semesterdestinationsval häromdagen visade att 76% planerar till viss del efter temperatur – och nästan alla väljer att åka till varma länder som Grekland osv, om man får tro resestatistiken.
Dom italienare och liknande turister som jag ibland guidat på fiske i Sverige- tycker det är finfint..men att vädret är trist, med regn och kyla.
Storstäder,vägnät och landsbygd – har blivit ett enormt problem när det gäller att visa en rättvis klimatutveckling, som exemplet skara vs Skövde.
”Bilden visar ju tydligt hur viktigt det är med växtlighet. En del av den kortvågiga energin från solen omvandlas till ökad växtlighet och därmed blir den långvågiga strålningen tillbaka mindre.”
I så fall måste den slagna vegetationen vara mörkare än den längre, vilket den inte är. Skillnaden beror snarare på att växter avdunstar vatten vilket kyler luften.
”Jag fick emellertid (på håret) godkänt eftersom examinatorn efter mycket möda inte kunde hitta några formella fel, men fick samtidigt veta att det var minsann inte så här forskning gick till … ack så naiv den unge studenten kan vara …”
Detta är som många har påpekat ett allvarligt systemfel inom vetenskapen – det är väldigt svårt att få negativa resultat publicerade.
TorbjörnR #6
Jag har inte tittat på UHI specifikt men gjrode för ngt år sedan en jämförelse som kan vara av intresse:
https://klimatupplysningen.se/stockholm-stockholm-stad-varlden/
#24 Johan M
Tack så mycket 😊
Har läst den men glömt😢
Ska kika lite senare
Magma #1
”Då fick jag med besked veta att den sortens redovisningar ville man minsann inte veta av … !”
underbart, skrattade högt
Olika Värme:
TT: ”Värmen har kopplat greppet kring flera europeiska länder – där det väntas bli 42 grader på flera håll under onsdagen och torsdagen”
Ventusky: ger samma värden 5 cm över mark, men cirka 7 grader lägre temperatur 2 m över mark, med upplevd temperatur 10 grader lägre.
PS. det är länder runt Medelhavet som TT skriver om.
tty [22]; Lite långsökt! Ovanpå det kortare gräset ligger kvar torrt klippt gräs. Så det är ju lite svårt att avgöra det som du syftar på. Men andemeningen var att det högre gräset upptar mer av den kortvågiga strålningen och på så sätt dämpas återstrålningen. Man kan säga att den absorberade energin är en av gräsets förutsättningar för tillväxt vid sidan av vatten och CO2, alltså, fotosyntesens tre huvudsakliga faktorer.
Nr 27 Foliehatt
SVT – kör samma litania, Europa är hett – fruktansvärt missvisande och direkt ljug.
Vad är det dom vill? Runt kusterna på Medelhavet är det generellt 25 – 35 grader – vilket är helt vanlig sommar.
Europa generellt har varit blött och svalt i sommar, från Sverige till Spanien.
CO2 tycks inte kunna värma Europa och Atlanten denna sommar, mätt 2m över ytan.
Alarmism och hittepåmätningar är – det nya klimathotet.
Igår kunde vi läsa om värmebölja på Kanarieöarna och varningar för hetta där – men inget tyder på att dom pratade om verkligheten – när jag kollade kanarietemperaturerna var dom helt normala och som en hyfsad svensk sommar.
Vem vill tjäna på dessa idiotier och varför hakar copernicus och andra institut på?
Magnus, #29,
utifrån de rapporter som jag läser i media OCH inte att förglömma premisserna under vilka som Copernicus är grundat – så skulle jag nog säga att Copernicus är en av de DRIVANDE institutet vad gäller osaklig rapportering om europeiska värmeproblem.
Nr 30 Foliehatt
Dessa felaktigheter och dessa mätningar och dessa institut – omöjliggör en vettig klimatdebatt, se inte minst problemen med mätningarna i Arktis och Odens resultat.
Har det blivit varmare sedan 1960 – 1990 – ja.
Visar mätningar att värmen fortsätter öka – ja
Säger forskarna att det blir varmare – ja
Har vi då en möjlighet att vetenskapligt ha en debatt om ovanstående påståenden och dess mätningar – nej.
Blir klimatvetenskapen sann, är mätningarna sanna?
Hur man än vill bemöta dessa alarmister – så gör alla dessa mätningar och falsarier och deras påståenden – att det blir omöjligt att bemöta den alarmistiska floden om krisen.
Allt vi realister påstår avfärdas som – konspirationsteorier.
Debatten är död – länge leve debatten.
Magnus Blomgren
Denna artikel bör intressera dig på västkusten😀
https://thoralfsblogg.com/2024/07/16/smhi-undviker-rapportera-vissa-data/#more-20533