Oden – var är Du?

imagesCAB2RHGZ
Isbrytaren Oden är långt borta, i klimatforskningens tjänst. För femte året i rad. Läs reseberättelser och bakgrund här.
Notera länkarna på webbsidan – bl.a. SMHI, och kanske också texten i den som heter ”Kris- och beredskapsfrågor” (klicka för större bild).
sjfv
Fascinerande att via SMHI-länken se allt om läge, temperatur, salthalt etc i realtid. Tekniken är underbar.
Uppdateringar:   a) Mr G kommenterade utförligt samma sak förra året https://www.klimatupplysningen.se/2010/03/20/vad-gor-oden-i-antarktis/  b) Från SMHI-sidan: ”Den aktuella expeditionen är nu avslutad i Antarktis och Oden är på väg till svenska vatten där den ankommer i mitten – slutet av mars

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Jan-Erik S.

  Jag vet var Oden är.
  Den är ute och bränner skattemedel för att ytterligare hitta något som stödjer klimathotet för att därefter kunna motivera ytterligare kryssningar till Antarktis.
  Kostnaderna betalas dubbelt av oss nyttiga idioter.
  Först som skattemedel för Odens drift.
  Därefter som miljöskattepengar då Oden naturligtvis kommer att hitta något som kräver omedelbar åtgärd vilket naturligtvis kostar oss nyttiga idioter pengar.
  Jo…jag kallar oss nyttiga idioter och egentligen är vi det i dubbel bemärkelse eftersom vi vet om bluffarna men samtidigt inte gör något åt det.

 2. Dagens nyhet var just isläget. Tittar man på SMHIs hemsida ser man vad isen vuxit på sig under februari.
  Isen har lagt på sig så mycket att båtarna inte kan gå, massaindustrin får därmed inte sitt material och får stänga igen. Kan man göra större klimatvinster? Dessa klimatvinster skall vi få del av i ännu kallare klimat!
   
  Kan inte någon be dom att sluta!

 3. Peter Stilbs

  Noterade just att Mr G skrev utförligt om detta redan 20.3 förra året här på TCS – se länken till relaterat (nr 1).

 4. Michelangelo

  Ja Odens besättning och dess uppdragsgivare tillhör väl de naturmarodörer som bidrar till ökad dödlighet hos pingvinerna.
  Vi får väl göra som finnarna – ta hjälp av rysk kärnkraftsdriven isbrytare.

 5. Peter Stilbs

  Från SMHI-sidan:
  ”Den aktuella expeditionen är nu avslutad i Antarktis och Oden är på väg till svenska vatten där den ankommer i mitten – slutet av mars”
  Så bra!

 6. I dagarna utkommer ”Den stora förnekelsen”, Wijkman o Rockström.
  Förlaget presenterar Rockström: internationellt erkänd klimat- och miljöforskare.
  Vad har han klimatforskat om? Någon som vet?
  Wijkman har lovat mig ett ex med dedikation!
  Kommer att ge högt blodtryck vi läsning.

 7. #6 Jag trodde först att det var ett skämt, och det kanske det är också, eller visar sig vara ett … vem vet!

 8. Bertel

  Jonas N # 7
  OT. Kan du maila mig på famkevin@gmail.com 

 9. István

  Jan-Erik S. #1
  Till kostnaderna som Du räknar uppför vi lägga även de störningar, förseningar,haverier som drabbar sjöfarten utan tillräcklig isbytar-assistans. Och som den norrländska industrin lider av.

  Oden byggdes en gång för att säkerställa vintersjöfarten i Bottenviken.
  Nu har tydligen pinguin forskning har blivit en angelägnare uppgift!

 10. Med tanke på båtens namn skulle jag vilja säga att man ser lite enögt på problemet med kylan här i Norden.

 11. Staffan D.

  ”Om årets vinter blir som de senaste, d.v.s relativt mild, råder överkapacitet på svenska isbrytare. Med detta som bakgrund har den svenska isbrytarledningen valt att släppa iväg Oden på ett amerikanskt uppdrag i Antarktis … Hittills har Oden gjort sju expeditioner till arktiska farvatten.”  (Svensk Sjöfartstidning 21/2006)
  – Kom ihåg att Sjöfartsverket till sina huvuddelar är ett affärsdrivande verk, vars kostnader ska täckas av sjöfarten genom farledsavgifter (m.m.).

 12. Staffan D.

  ”Från början var det tänkt att Oden skulle bryta is i Bottenviken under vintern och användas för polarforskning i Arktis på sommaren. Genom ett långtidskontrakt med Sjöfartsverket, hyrs isbrytaren av Polarforskningssekretariatet för forskningsexpeditioner och på senare år har Oden använts för polarforskning under både sommar och vinter. På vintern arbetar Oden i Antarktis vid McMurdo-stationen som är en amerikansk forskningsstation. Säsongen 2009/10 var den fjärde gången i rad som Oden arbetade i Antarktis.”  Wikipedia
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Oden_%28isbrytare%29

 13. Håkan Bergman

  Wolter #2
  Det är inte bara Sjöfartsverket som tror på sagor. Efter fimbulvintern 65-66 byggde SCA upp en egen flotta med fartyg av högsta isklass för att försäkra sig om en fungerande utskeppning från industrierna, men den gjorde man sig av med nån gång i slutet på 90-talet, i ungefär samma veva som man sålde ut sitt eget kraftbolag Båkab. Smart? Nu bygger man vindkraft och hoppas på isfria vintrar.

 14. Jan-Erik S.

  Lyssna på P1, OBS, startar nu.
  Handlar om ”Botswana, Afrikas mirakel”
  I stort sett det enda landet som klarat sig skapligt efter avkoloniseringen.
  Sagt med anledning av mina tidigare farhågor om vad som kommer att hända med Libyen.

 15. Bengt Abelsson

  På SvT nyheter kl 18 sa man att ALLA isbrytarna är i fullt arbete.

 16. Jan-Erik S.

  Ist…#9:
  Mmm…missade det.
  Rekord i slöseri måste ändock vargpolitiken.
  Hur många miljoner har varje varg kostat???
  Nu ska dom placera ut ”vargvalpar” också.
  Hur fan korkade får man vara???
  Hur ska dom klara sig utan någon flock som lärt dem jaga osv.
  Ska dom släppas med hopp om att de ska accepteras av en flock???
  De lär bli ihjälbitna eller ivägjagade då vargar är starkt revirförsvarare.
  Garanterat ännnu ett jättefiasko.

 17. Bertel

  Jan-Erik S.
  Lyssnar.  🙂

 18. Kent Forssgren

  Staffan D # 11, 12. Som vanligt när oförnuftet är satt i spel är det politiker som har skapat reglerna till detta spel. Sjöfartsverket affärsdrivande! Fartygen som behöver isbrytar assistans skall bekosta hela isbrytarverksamheten! Sjukt!! Isbrytarna skall vata på stand bye för att hjälpa till att hålla hela Sverige igång, under hela året. De måste anses vara en del av vår infrastruktur. Skall vi skicka plogbilarna till Skottland för att SMHI kommer med en prognos att vintern skall bli utan snö? Inte konstigt att företagen i norra Sverige som försöker leva på export, flyttar till Kina.  

 19. Mats Geijer

  Oden är väl där hon är för att någon har bestämt att någon is att bryta för henne inte längre finns. Det har ju alarmisterna bestämt. Att verkligheten råkar vara annorlunda kan man ju inte ta hänsyn till, eller hur?
  Jag epostade nyss Susanna Baltscheffky och undrade vänligt varför hon skriver sin tredje artikel om Wikileaks men inte har skrivit ett enda ord om USA:s representanthus avsikt att sluta finansiera IPCC. Det ska a) bli intressant att se om hon svarar samt b) bli lika intressant att läsa hennes bevekelsegrunder för att inte informera sina läsare.
  Jag kan absolut förstå att det just nu är jobbigt att vara alarmist i Sverige. I morse var det minus 18 på Gärdet. Men – det ändrar inte det grundläggande faktum att en oerhört känd vetenskapsjournalist faktiskt har en plikt att vara någorlunda objektiv och berätta om vad som faktiskt sker; inte om vad som borde skett om klimatmodellerna hade stämt.
  Mvh//Mats
   

 20. Bertel

  Jan-Erik S. # 19
  Dessa valpar är tänkt att sättas in i en varglya innan 8 veckors ålder och iom detta godkäns de av flocken, samt anammar de flockens beteende i det fria.

 21. Jan-Erik S.

  Bertel #19:
  Hmm…vad kostar spektaklet?
  Hur ska de finna lyan…via spårsändare på varghonan?
  Vet de att vargungarna accepteras? Varg lever bara i lya när de har ungar så då måste det ju finnas andra ungar där? Kommer dom ungarna isåfall att acceptera sina nya syskon?
  Sen, ska det ske mer utsättningar nästa år?
  Det kommer aldrig att fungera!!!
   
  Igen…vad kostar spektaklet?

 22. Staffan D.

  ”För närvarande är 250.000 kvadratkilometer täckta av is, vilket kan jämföras med 1995/96 då 237.000 kvadratkilometer täcktes, uppger SMHI på måndagen (21/2). Under extremvintern 1986/87 var dock en så stor yta som nästan 394.000 km2 täckt.”
  –  ”Isen ligger på hela Bottenviken, Bottenhavet och Ålands hav och sprider sig allt längre söderöver. Tolv svenska och finska isbrytare samarbetar för att handelssjöfarten ska nå sina destinationer. Isen är nu också så pass besvärlig i Kalmarsund att de flesta fartyg till hamnarna där behöver assistans.”
  –  ”Sverige och Finland utnyttjar nu en gemensam basränna för syd-nordlig trafik.”
  http://www.sjofartsverket.se/sv/Nyheter-ny-startsida/Svensk-finskt-samarbete-for-effektiv-isbrytning/

 23. Jan-Erik
  Björnhannar käkar upp ungarna i någon sorts skydda-genetiken-grej. Jag vet inte hur en varghanne gör när det helt plötsligt dyker upp en ny unge (8 veckor är en rätt lång tid) i lyan. Vargvalpen luktar nog inte lya direkt, den är inte anpassad till övriga flocken, den har ett stort sändarhalsband på sig och den kommer från utlandet.
  I en varglya råder sannolikt inte dagisjämlikhet med morgonmöte och fruktstund. Den får nog vad den tål.
   
  Jag upprepar din fråga: Vad kostar det?

 24. tty

  Bertel/Jan-Erik S
   
  Inplantering av vargvalpar har mycket riktigt små chanser att lyckas, det vet man från erfarenheter i USA. Meningen var att vuxna vargar skulle planteras in (vilket man vet fungerar), men det går inte att snabbt få tag i några, och eftersom vår vördade miljöminister drog igång det stora vargjaktspektaklet i förtid och i strid mot EU:s regler så måste han nu snabbt slänga ihop någonting. Meningen är inte att det skall bli något resultat utan att Andreas C. ska ha ”deniability” gentemot EU.

 25. tty

  Gotska sjön lade sig helt igår natt. Troligen fryser de sista öppna områdena öster om Gotland och mellan Öland och Gotland inatt.
  På fredag väntas ökande sydlig vind i Östersjön. Om ismassorna pressas norrut och det blir skruvning i Ålands hav och Södra Kvarken kan situationen snabbt bli ohanterlig. Förmodligen är man ganska nervös på Sjöfartsverket just nu.

 26. Staffan D.

  Det är minus 18º just nu, och svag vind, 1 m/s från NO.  Det blir mildare, strax över noll, på lördag, men vinden förblir svag, 5 m/s, från S.  Sedan blir det kallare igen, åtminstone nattetid, men vinden förblir svag, 5-6 m/s nordvästlig.  Inget att oroa sig för.
  http://www.vackertvader.se/%C3%B6sterg%C3%B6tlands-l%C3%A4n-smedby/10d

 27. L

  Ålandsfärjan Birger Jarl verkar sitta fast ute på Saxarfjärden, -20° nu.

 28. Bertel

  Jan-Erik # 21
  Sk vargspanarna har exakt koll var lyorna finns tom utan spårsändare.
  Vargungarna i så låga ålder konkurerar mestadels om maten dvs tillgänglighet till honans spenar.
  Det kommer säkerligen att fungera, men frågan är ifall vi skall genomföra detta och jag har ingen aning vad projektet kommer att kosta.
  Ps.Jag har sett en varg i det fria(från ca 20 meters håll)och upplevelsen var mäktig.Ds  

 29. Måns B

  Jan-Erik och Bertel
  Det behöver inte kosta så väldigt mycket pengar att sätta ut vargvalpar, man har som sagt full koll på var de flesta reproducerande vargflockar finns.
  Däremot så har tty en fullständigt korrekt analys av läget. Även om man får en alfahona/flock att acceptera nya valpar så garanterar det på inget sätt valparnas överlevnad till reproduktiv ålder. Unga vuxna vargar vore betydligt bättre eftersom dessa ofta ändå är på spridning och letar efter revir/partner. Såvida de inte blir dödade av jakt eller trafik så har dessa individer betydligt högre förutsättningar att etablera sig och få sprida sina ¨friska’ gener i den svenska vargpopulationen.
  Efter att ha läst kommisionens yttrande skulle jag säga att Sverige är ytterst nära ekonomiska sanktioner för att medvetet och upprepat bryta mot art- och habitatdirektivet. Det är en genomgående och konsekvent sågning av samtliga svepskäl för att hålla jägarlobbyn och de som inte gillar varg på mindre dåligt humör i Sverige, dvs de skäl för dispens från förordningen som Carlgren försöker åberopa. MD har inte heller en susning om hur de ska bemöte EUs kritik, då de ’pålitliga’ källorna inte längre funkar.
  Jag gissar på ytterligare en runda med kommisionskritik sedan rejäla böter med hot om fördubbling om inte bättring sker.
  Kostnaden där Jan-Erik kommer förmodligen att ligga runt 50 miljoner i första skedet, det  blir rätt många valpar man får för de pengarna 😉
  För övrigt anser jag att man borde ta ut hela kostnaden för vargjakten och dess efterdyningen genom att sälja licenserna, säg för 1000 spänn. Med 7000 intresseade jägare blir det t.o.m lite pengar över till vettig naturvård.

 30. Toprunner

  Måns B #29:
  ”För övrigt anser jag att man borde ta ut hela kostnaden för vargjakten och dess efterdyningen genom att sälja licenserna, säg för 1000 spänn. Med 7000 intresseade jägare blir det t.o.m lite pengar över till vettig naturvård.”
  Det var ett mycket kreativt och bra förslag. Det kanske finns hopp 🙂

 31. Håkan Bergman

  Intressant och initierat om vintersjöfart:
  http://nordens-paris.blogspot.com/2010/03/vintersjofart-1-extremvinter.html

 32. Slabadang

  En rysare!
  Jag slås av tanken att klimathotsfascismen kan utvecklas på samma sätt somk våra ”tjära” gamla kommunister och rödvinssocialister.
  Det vill säga att trots att de hejade på de värsta folkmördarna så rann deras ansvar uti sanden. Ju skrikigare de var eller skickligare på att propagera och indoktrinera ju hörgre upp i samhället kom de.
  Bland journalisterna i synnerhet finns det få med ett demokratisk och folkrättslig hederlig bakgrund.Att det som i Aftonblaskan idag ens är rumsrent att tala om stöd för Gadaffi som förståligt och rätt är fan på torra land.Varfrö de klarat sig undan ansvar och konfrontation är att de är så många som var delaktiga i hyllandet av röda och svarta grisar runt om i världen.
  Nu finns det en stor risk att klimathotswfascisterna kommer komma undan på samma sätt.Även om man kan se DDT förbudet som ett folkmord så kan jag absolut inte jämställa klimathotarna i samma gengre som våra gamla och nya rödingar.Men risken att de slipper undan ansvar på grund av det stora antalet medlöpare är en uppenbar risk.
  Det finns likheter mellan svenska vänsterns och klimathotsfascismen.De ser inte själva eller vill erkänna innersta kärnan i deras ideologi.Utan talar helst om allt annat än just det cemtrala som också är det förklarande till varför man ansluter sig till ideologin.
  Jag utgår ifrån vänstern som ett bevis på detta faktum och kom gärna med invändningar.När vi djupintervjuar fram svaren på vad som driver en vänstersympatisör så möts vi av värderingsord såsom
  mänskliga rättigheter rättvisa sociala reformer fred och jämställdhet osv. Vem ställer inte upp på dessa målsättningar ? Vad är det som krockar? och hur bevisar man vad som verkligen i grunden driver dem medvetet eller omedvetet beroende på hur hårt skolade socialister/kommunister de är.
  Vi finner svaren genom att titta på vilka konflikter de engagerat sig i.Om vi utgår ifrån mänskliga rättigheter yttrandefrihet jämställdhet och mänskliga rättigheter så går det snabbt att konstateras att…näe det är inte det som styr dem alls.Ett självbedrägeri av värsta sort eftersom kränkta mänskliga rättigheter i socialistiska och kommunistiska diktaturer aldrig gjort dem upprörda i någon utsträckning vi kan bara konstatera att utöver de gamla folkmördarna Mao Stalin Saddam Mogabe Pol pot mfl så har det inte bildats en enda aktionsgrupp. Det sker endast när det handlar om att välja mellan pest och kolera som vänstern dyker upp och engagerasr sig i demokratiska och mänskliga rättigheter.
  Palestinier mot Israel USA mot Vietnamesiska folket Shaen av Iran mot Mullorna Talibaner mot FN och till och med i dagen Sydamerika där det finns demokratriska alternativ så lyckas vänstern i alla fall leta reda på en gerilla med Kalaschnikovs i handen som första aternativ under namnet FARC.
  En schysst AK47 och en basker med röd stjärna i pannan räcker för att ha överseende med kidnappningar terror tortyr och tvångsarbete.
  Så vad betyder ¨då i sanningens namn alla de rättigheter de säger sig slåss för?? NADA!!! jag skriver det en gång till…NADA!! För då hade de stått utan för Irans Iraks Nordkoreas Kubas Libyens Vietnamnas Burmas och Zimbabwes konsulat och ambassader och skrikit ”djävla mördare” och krävt folken samma rättigheter som de tar för självklart själva. Bevisen är härmed presenterade och inte nya för någon av oss? I rest my caee!
  Men hur funker det då i huvet på Linderborgskan Schorie Töllborg Guillou Ohrly B Dahl och även Palme mfl?? Hur får de det att gå ihop rent logiskt varför skäms de inte ögonen ur sig när de tittar sig i spegeln?
  Jo söörrni! Det finns ett par enkla självbedrägerier de ägnar sig åt.Man skulle kunna kalla dem för verklighets eller människorättsförnekare.Varför har just de konflikter de engagerat sig i varit så viktiga? Och varfrö har ännu större brott mot mänskliga och demokratiska rättigheter tystats ned?
  Den röda tråden (konstigt vad uttrycket passar väl just här) är att de måste hitta exempel och konflikter där de demokratiska ocj mänskliga rättigheterna bara har att välja mellan pest eller kolera.
  Det är idag ENDA möjligheten för att vänstern skall ta sig bättre ut än pesten.De klarar inte va konkurensen från demokratierna helt enkelt.Beligien Sverige Danmark Norge Finland och alla gamla öststater skulle väl aldrig komma på tanken att rösta tillbaka kommunismen eller socialismen igen.
  Deras enda återstående halmstrå till någon form av legitimitet är att de kan stötta en part som i och för sig kränker alla rättigheter och ändå lyckas bättre än den som styrs av pesten.Det räcker för dem som bevis på att ”kommunism funkar” ocha att de inte har högre ställda mål än så visar vilken intellektuell och människofientlig idèfattigdom som styr dem.
  Innerst inne finns den kärna de likt katten kring den heta gröten undviker.Det är insikten om att socialism/kommunsism inte är genomfrbart UTAN brott mot mänskliga och demokratiska rättigheter.Så de söker fortfarande förtvivlat efter ett folk som inte är så knussliga med sina rättigehetr och enda möjligheten till att få sinutopu på plats är ju ett land som nöjer sig med kommunist koleran som alternativ till militätjuntan/despoten.För får folken väl smaka på demokrati så lämner den mycket ogärna den tillbaks.
  De har den fallna muren fått dem att inse.
  Så efter detta långa inlägg.Delar ni analysen av den ”hycklande väsnstern”?
  Men framför allt så är jag nyfiken om ni drar liknande paraleller till klimatfascismen? Jag tycker det är en kopia.Det är bara den heta gröten som är av lite annan sort! 🙂

 33. Karin

  Slabadang #32
   
  Jag håller med dig i dina paralleller, speciellt temat som kan beskrivs som ändamålen helgar medlen. ”Några får vi offra för att folket ska befrias – lite lögner får vi ha för att folket ska begripa!”
  Sedan undrar jag huruvida kommunismen har haft lika mycket stöd från världspolitiken i väst, som klimatagendan? Det finns förstås amerikaner som hävdar att USA har stött Sovjet i många frågor, såsom forskning och i militära sammanhang, t ex, även under det kalla kriget. I så fall blir hela det sk motsatsförhållandet mellan kapitalism-kommunism helt plötsligt lite konstlat!
   
  Kommunismen försöker inbilla folket att de äger allt som staten äger, när det i själva verket bara används till att låta gräddan sko sig. Kapitalismen hävdar att vi är demokratiska och fria (att köpa vad vi vill), under tiden som staten suger ut folk mer och mer, samtidigt som pengarna läggs på konstiga projekt (typ FN, rädda bankerna och en avreglerad elmarknad), med följden att pengarna i slutet hamnar i fickorna på ett fåtal, dvs gräddan! Same- same, eller hur?
   
  Och i klimatfrågan tycks öst(fd Sovjet) och väst vara eniga.
   
  En väsentlig skillnad dock: Västvärldens folk tror att de lever i en demokrati (och att myndigheterna vet vad som är bäst), kommunistfolken vet om att de blivit lurade.
   
  Jag tycker det verkar som att de mest lovprisande kommunisterna är de som bor i väst! Hur kan det vara att de med personlig tillämpning av politiken är mindre entusiastiska?
   
   

 34. Göran Lysén

  Nu har jag varit ute och hämtat ved för sjätte gången idag i korgen! Den globala uppvärmningen har misfired här utanför Uppsala. Den jäveln som kommer och påstår att den globala temperaturen går upp med CO2 slår jag ihjäl! Släpper hundarna på dem eller skjuter med hagelbössan! Nu är jag så jävla arg! Alla jävla klimatmuppar, kom och sätter er på en av mina åkrar  i minus 25 grader  i sex timmar! Inte fan har man någon nytta av er då, även om man häller bensin på er och tuttar på! Här är det grymma tankar! En tiger i tanken! Esso!

 35. Göran Lysén

  PS. Och så kommer den här jävla Maudan och snackar om isolering! Hela jävla huset från 2007 är superisolerat med minst 25 centimeter ull av bästa kvalitet plus dubbla skivor och treglasfönster! Bogg off! Bryt all uran som finns i landet och bygg två dussin nya kärnkraftverk! För fan, som han sade! Han – Jakob – med ryskan, stegen och himmelen!

 36. Göran Lysén

  Nu är det 24,6 grader minus här på Tensta-Brunna knappt två mil norr om Uppsala. Den begåvade frånluftspumpen har jag stängt av – NIBE-skitet per elpatron! Jag slår på den, när vi skall duscha, men det gör vi ju oftast i staden, i lägenheten på Luthagen. Vi i villa hade räknat på saken, och hur mycket du än brassade på med veden, så blev det bara en fjärt i förhållande till elförbrukningen. Nu blir det tydligen fimbulvintrar, så nu måste jag vara flitig med sågen och bunkra 10 kubik inför nästa vinter. Det är marknaden som styr, men jag har egen skog!!!!!! He-he, men samhällsproblemen löses icke på dette måte!!!

 37. En notis från USA den kallaste vintern sedan  1933, resp 1971.
  ALI.K.

 38. Nu hotas korallreven igen av våra utsläpp:
   
  http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-12530439

 39. Göran Lysén

  Carl! Vi har jävligt många korallrev här runt Uppsala, fast det var väl minst 10.000 år sedan!!! Jag tar gärna emot en klimatmuppsdelegation för att visa runt – alltså! En av mina åkrar är illustrativ för att bära budskapet om minus 30 grader Celsius!

 40. Staffan Lindström

  { 24.02.11 at 02:24 } Göran Lysén … vilket sammanträffande skrev just om Ärna och varför inte?? temperaturen gått under minus 30C i vinter där…{på ”skrämma barn-tråden”} Jag kan ha fel…men inga -32,6 som 2 mars 2005 i alla fall! Svanberga har väl haft 5-6 nätter under -30 med -32,5 som mest tror jag…hmm kollar trafikverkets vägtermometrar och det borde SMHI också göra och vid 0200 Svinnegarn nån mil SSV Enköping och Alunda -29C… Ja SMHI DET ÄR VERKLIGEN SYND ATT VI VÄRMT UPP ATMOSFÄREN SÅ VI INTE HAR 40 MINUS PÅ VISCHAN I UPPLAND…Kollade just Weatheronline: Tullinge:
  Forecast i natt Tmin= -17C … current weather 02:00 : -28,7C VAD I ISKALLASTE HELVETE HAR DESSA FÖR MODELLER??? Jag som bor högt i Solna har -17C just nu…Brorsan har lite egen skog i Vallentuna… Enda hoppet??

 41. Det är nu snart 20 år sedan Pinnatubos utbrott(24 feb 1991),veckor
  till några minuter finns en signal 0.2-2.0 Hertz,just före en eruption
  går signalen i en pitch på 2Hz till 7 Hz.
  Det är alltså svårt att förutse vulkanutbrott.
  Magman vaggar alltså vid låg frekvens och ingen varning finns ,när
  utbrottet kommer att ske.
  Människan hjärnvåg har en frekvens på 7 Hz,Elnätet i Sverige har
  frekvens på 50Hz i Usa har frekvensen 60 Hz.
  ALI.K.

 42. G.L 36#
  hu det var kallt,ligger nog ca 10 grader lägre i Uppsala nu.
  ALI.K.

 43. Menar ca-15 grader C,förstås.
  ALI.K.

 44. Staffan Lindström

  { 24.02.11 at 02:36 } ALI K …hmm medeltemperatur hela USA inklusive AK och HI hela vintern DJF??? Really so? Jag vet att förutom de 25 ca statsvärmerekorden så var det även 10 statsköldrekord under 1930-talet…

 45. Undrar hur det är i Månkarbo,30 grader C kanske.
  Det är oftast mycket kallare norr om Uppsala,sjunker med början
  av Björklinge och brukar sjunka ytterligare ju längre norrut man kommer.
  Ali.K.

 46. Staffan Lindström

  { 24.02.11 at 01:54 } Göran, Nocturnal Poet’s Licence…. För närvarande lägger jag lite VHS-band på mig själv…men det kan ju ändras om isen ändå rullar in…

 47. Det svängde ganska friskt med temperaturer under 30-talet.
  Men det är väldigt långt före min tid på denna jord.
  Tydligen härjade den Globala uppvärmningen även under 30-talet.
  ALI.K

 48. G.L 35#
  Isolering ja men ,ska huset bli tät som en pot.
  Börja med att starta Barsebäck och bygg sedan 4 generationens
  kärnkraftverk.
  Avfallet ska användas som framtida bränsle,och skall ej läggas
  långt under bergrum,våra efterkommande skall ej ha problem efter
  oss nu levande.
  Danskarnas ’skitel’ behöver vi inte ta hänsyn i Sverige.
  Danskarna kommer nog villa låna lite energi,när deras vindkraftverk,
  står stilla i alla fall.
  ALI.K.

 49. För att sammanfatta ska vi ha ett samhälle med ’frihet med ansvar’
  eller ska vi ha ett samhälle som ’dikterar hur vi leva.’
  ALI.K.

 50. G.L 34#
  Klimatmupparna kan väl ha en sittdemonstration ute på åkern mot
  den Globala uppvärmningen.
  ALI.K.

 51. AL GORE brukade sätta på sig en kortärmad tröja vid sina klimatmöten, det var oftast kyligt under hans klimatmöten.
  Jay Leno brukade ta upp AL Gore uppträdanden i USA ofta,ända sedan 2006 i sina program,där får man skoja om den Globala uppvämningen.
  I Sverige kallas man för klimatförnekare i brist på bättre ord.
  ALI.K.

 52. Mats Geijer

  Lite OT, men här är en länk till beslutet av representanthuset att stoppa finansieringen av IPCC:
  http://www.climatedepot.com/r/9853/Another-victory-for-science-House-votes-244179-to-kill-US-funding-of-UN-IPCC-It-no-longer-wishes-to-have-the-IPCC-prepare-its-comprehensive-international-climate-science-assessments
  Jag har nyss informerat Susanna Baltscheffsky och hoppas att hon skriver om denna viktiga händelse!
  Mvh//Mats
   
   
   

 53. Kent Forssgren

  Jan-Erik S # 16. 
  Om vargjakten, utplantering av varg och utplacering av djurparksuppfödda vargungar i befintliga vilda kullar.
   
  Beträffande vargungarna. Skall tas så små, ur lyan, så att dom inte hunnit vänjas vid människor. Ett problem med detta förfarande är att vargungar i fångenskap föds flera veckor senare än i det vilda. Detta minskar sannolikt acceptansviljan hos den tänkta fostermamman. Chansen är stor att djurparksungen dödas eller också överges den när honan flyttar sin kull. Detta sker ofta när lyan har fått påhälsning av människor.
  Man kan inte heller få framgång med att flytta ut äldre djurparksvargar. Dessa har då hunnit bli präglade på människor och kommer därför att dra sig till människor. Vilket inte ökar acceptansen för varg.
  Beslutet har tillkommit i hast. Man har inte frågat djurparkerna. Där finns sakkunskap. ”Vargexperten” på Grimsö Viltforskningsstation, Olof Liberg, som Andreas Carlgren refererar till är köpt. Han får sina anslag från Jägarförbundet. Frågor som inte utretts är: kommer det finnas ungar i parkerna. Hur är det med genetisk status på dessa? Är de händelsevis släkt med vår vilda population? Vilket några kan vara. Kommer de tama ungarna accepteras av fostermamman?
   
  Detta om utplantering är ett spel för galleriet. Meningen är att fokus skall bort på det som vem som helst inser är nonsens. Att fixa en eventuell inavel genom att släppa ut tusentals skjutgalna jägare i skogarna för att avliva 20 genetiskt defekta vargar. Det är smått fascinerande att man kan gå ut med ett sånt argument. De som gör detta avslöjar verkligen sin oerhörda brist på elementära kunskaper i genetik och i sunt förnuft. Ingen nyhet dock när uttalandena kommer från miljöministern.
   
  Allt handlar om att jägarna skall få fortsätta att jaga varg. Riksdagens Jakt- och Fiskeklubb, en underavdelning till Svenska Jägarförbundet, dikterar villkoren för Andreas Carlgren. Han är sannolikt själv med där. Medlemsförteckningen är hemlig!
   
  För att motivera jakt på nästan vad som helst, kallar man den för skyddsjakt: varg, lo, järv och räv. Dock inte mink. Den är för svår att jaga! Vidare: duvhök och kungsörn. Skarv, och grågås jagas till och med under häckningstid, med tillstånd av Länsstyrelsen, på uppdrag av regeringen via Naturvårdsverket. Vidare kanadagås och vitkindad gås. Senaste propån från Jägarförbundet är skyddsjakt på sångsvan och trana. De har blivit onaturligt för många enligt jägarna!

 54. Michelangelo

  #52#  Hon svarar nog med ” läst – men ej förstått”

 55. Staffan Lindström

  TORSDAG MORGON 2011-02-24 09:23 … Kollade just isbrytaren Oden…NNV Falklandsöarna…Från Stanley till Stockholm är det 13600 km i runda slängar…tur med vädret…snittar 11 knop…680 TIMMAR…28 DYGN…SKA VI HA LITE VADHÅLLNING??? NÄR HON KOMMER OCH HUR MYCKET IS I DRINKEN DET FINNS KVAR DÅ!…Nej förbjudet, eller??
  Isbrytare Oden
  Karriär (Sverige)
  Känt:
  Oden
  Ägare:
  Svensk maritim administration
  Operatör:
  Svensk maritim administration
  Byggmästare:
  Götaverken
  Avslutat:
  1988
  Homeport:
  Luleå
  Status:
  I tjänste-
  Allmänna kännetecken
  Typ:
  Isbrytare
  Tonnage:
  9 438 GRT
  Förskjutning:
  13 000 tonnes
  Längd:
  108.8 räkneverk
  Stråla:
  31.0 räkneverk
  Formulera:
  7.0 till 8.5 räkneverk
  Is klassificerar:
  isbrytare 1A1
  Installerat driva:
  18.0 MW
  Framdrivning:
  Mekanisk diesel
  Rusat:
  16 fnurror
  Spänna:
  30 000 nautiska miles
  Uttålighet:
  100 dagar
  Kapacitet:
  80 passagerare och besättning
  Hoppsan lite bushumör igen Lindström, WorldLingo.com ”skyldig” men ”rusat: 16 fnurror” tyckte jag var så bra….
  Enligt sjöfartsverket gör Oden 15 knop i öppen sjö {utan nämnvärd sjögång??} OK…SNITT 13 KNOP {OM INTE EN MYCKET OVANLIG SYDATLANTISK TROPISK ORKAN … MINNS ”FURACAO CATARINA” mars 2004…tidigast 18-19 mars…

 56. Göran Lysén

  ALI. K. posts # 45 & 48 plus Staffan. Månkarbo ligger litet mer norrut sett från oss, men det lär finnas ett riktigt köldhål litet nordväst om Bälinge – alltså närmare staden Uppsala. Gränsen för de arktiska lavorna går strax norr om Bälinge. Men då tänker jag som så, att den gränsen måste ha gått tusan så mycket mer norrut på stenåldern! Kan vi inte få litet mer av stenåldersklimatet, ja, tom bronsålderns går bra! Plutta hit litet värme!
   
  När det gäller demonstrerande klimatmupper mot klimatförändringar, så kan vi rymma ett par tusen på den mest närliggande åkern, frisk och klar luft, blåst, snöstorm plus plums i en halvmeter snö med skare 3 decimeter ned! Skall jag tända en majbrasa? Sälja korv och kaffe? kan bli bra business!

 57. Slabadang

  Göran Lysèn!
  Det är bra att du riktigt ilsk.SMHI har nu spridit ut sin skit om att det kan bli 4-6 grader varmare i Sverige. Hur man får stopp på denna galenskap är en fråga som måste fyllas med konkreta åtgärder och ideer. Vi är alla stakeholders i detta totala vansinne.

 58. Pär Green

  Verkar som detta lands uppgift är att betala ut bidrag utöver de som ges via EU! Varför har vi Sida? Är för enkelt att hantera ”andras” surt förvärvade pengar!

 59. Peter Stilbs

  SVT och TV4 talar glatt om att alla isbrytare är i drift, jaha. Och inte ott ord heller om Representanthuset och IPCC.
  Var är Journalistiken ?

 60. Slabadang

  Peter S!
  Jag kan glädja dig med att det ljusnar allt mer för en ny funktion och forum för att stävja taskig jornalistik och höja förtroendet och kvaliten.Att journalsitiken har ett så lågt förtroende är inte ett problem bara för oss medborgare utan även journalisterna.
  Det är ett bevis på en dåligt fungerande demokrati när media har så lågt förtroende inte bara bland medborgarna utan ävan bland våra makthavare.Den insikten och meddelandet har fått genomslag och skall vi ha ett samhälle där ingen litar på media? Varfrö måset intervjuoffer numer själva spela in intervjuer? Vad är det som har hänt… vems felet är är ganska självlysande och vad som skall göras för att komma åt det …. det vet jag!!! 🙂
  Journalister ska ha väldigt stor frihet.De vi ska diskutera är vad de använder den till!! Allmänheten kommer få en helt ny möjlighet att få inflytande på jornalistiken…dvs Public service i första hand.
  Om den nya funktionen kan omfatta även MSM så är politrukjournalistiken härmed dödförklarad.

 61. Angående undermålig journalistik:
  Här finns en ny hemsida http://churnalism.com med vilken man kan kolla valfri hournalistisk text mot en gigantisk databas, för att kolla hur mycket av texten som är direkt snodd eller klippt & klistrad från något pressmeddelande, politiskt parti, aktivst- eller lobbygrupp, företagsreklam etc.
  The Guardian fick tillgång innan start-up, och har storyn med en del penibla avslöjanden om ankor som okritiskt valsades genom media:
  http://www.guardian.co.uk/media/2011/feb/23/churnalism-pr-media-trust

 62. Bertel

  Jonas N # 61
  Vilken fantastisk blåslampa på journalisterna ifall denna hemsida når bredare spridning och guardians artikel visade tydlig att behovet är stor. Tack för länkarna.

 63. Lars C

  Ett köptips
  http://shirtsinthenews.com/products/46/winter-2011-global-cooling-t-shirt

 64. Pär Green

  Är det en slump att denna uppgift inte fungerar?
  Avser temperaturuppgifter!
   
  Not Found
  The requested URL /hfa_coord/BOOS/Ferrybox/Oden/Oden_Atemp.png was not found on this server.
  Apache Server at http://www.smhi.se Port 80