Snart går världen under – i Örebro

Världens undergång
Örebro länsteater satsar i vår på en skolpjäs om världens undergång. Föreställningen, som fått namnet ”Med huvudet i en guldfiskskål”, sägs vara en unik teaterupplevelse som ger den unga publiken en skrämmande spännande föreställning och en länk direkt in i parlamenten. Barnen i publiken väntas skriva ett brev och berätta vad de vill att makthavarna ska ändra på så att de ska få en hållbar värld att bli växa upp i. Världen håller nämligen på att gå under. Katastrofen tvingar människor på flykt. Det gäller att snabbt hitta en strategi för att överleva. Har ni hört den förr? Skrämsel går visst aldrig ur modet.
PS Föreställningen riktar sig mot årskurs 3-6.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. janstefans

  Man förutsätter att de tar med hur många tusen barn som dör per dag pga malaria, orent vatten och andra sjukdomar. För det är väl detta som pjäsen handlar om.
  Eller…??
  Jag är ju bara en naiv skeptiker, så jag är skeptisk…

 2. Håkan S

  Man kan diskutera forskning och politik i evighet, utan att egentligen vålla någon allvarlig skada. Men detta att skrämma barn förtjänar bara en sak: Ett absolut och kraftfullt fördömande. Alla dessa kulturarbetare, journalister och lärare – fattar de vad de håller på med? Ångest och ett dåligt samvete är en perfekt grund för manipulering och indoktrinering. Vad kommer härnäst?

 3. Dan

  Ganska hjärtlöst att använda barn i sin egen kampanj för det ena eller andra. Barn har knappast möjlighet att se kritiskt på en budskapet i en sådan föreställning, och blir bara skrämda och ledsna.
  Till vilken nytta?
  Bockfoten skymtar fram under teaterkläderna.

 4. Inge

  De har en skev uppfattning om människan och världen och vill att andra också ska ha det.

 5. Staffan D.

  ”Med huvudet i en guldfiskskål är en pjäs där barnen tar makten. Den handlar om att man kan klara vad som helst bara man gör det tillsammans …  Den livsviktiga planen i föreställningen blir att barnen i publiken tillsammans får skriva ett brev och berätta vad de vill att makthavarna ska ändra på.” 
  Ja! Det är politikerna som bestämmer.  Över världen.  Tänk om alla ändå vore miljöpartister!
  Pjäsen spelas ca 50 gånger, fram till 20 maj.  Och så skall man ut på turné också.

 6. bom

  Bedrövligt att dom försöker skrämma barnen. Sådant borde verkligen förbjudas. Nedläggning av kulturministeriet kanske?

 7. Tobias

  Jag har en son på 11 år som ofta återkommer till temat världens undergång, som han snappat upp i skolan och i media. Han är uppriktigt orolig över detta. Så jag får ägna mig åt att förklara att det mesta av det är väldigt överdrivet.

 8. Man blir urförbannad. Det är totalt hjärtlöst! Att utnyttja barn. Om någon av de vuxna personer som driver detta kommer i min väg skulle jag inte dra mig för att använda fysiskt våld mot denne. För det är tamejfan jämförbart med vad de gör mot barnen. Utövar våld. Barn kan inte sätta emot när vuxna tar till sådana här metoder. Vuxna kan. Träffar jag på nån vuxen med den här inställningen skall han/hon få känna på hur det känns att inte kunna sätta emot.

 9. Jan-Erik S.

  Ärligt talat…skulle man inte kunna polisanmäla teatergruppen för olaga hot eller övergrepp mot barn?
  Någon juridikst kunnig?
  Kan inte föräldraföreningen i Örebro stoppa eländet?
  Vad säger sociala myndigheterna i Örebro?

 10. Helge

  OT
  Jösses!
  http://www.e24.se/pengar24/pension/forsta-ap-fonden-satsar-pa-skogsmark-och-akerbruk_2637133.e24

 11. Att det är ”en pjäs där barnen tar makten” handlar egentligen om hur de själva tar makten, utan att behöva växa upp och också ta ansvar för makten de utövar.

 12. Staffan Lindström

  { 23.02.11 at 13:41 }  Jan-Erik S. … gå in på Polisens hemsida…En av Polisens viktigaste mål är att vara hållbara… Sedan kan någon annan kommentera Sthlms län i synnerhet…PFA…

 13. Staffan Lindström

  { 23.02.11 at 13:46 } För er med mobiler som inte vill förbruka alltför mkt batteri: Tillsammans med bland annat 13 internationella pensionsfonder och ett antal forskningsinstitutioner har Första AP-fonden varit med i en studie om hur klimatförändringar kommer att påverka långsiktiga investerare.
  I spåren av detta har pensionsfonden beslutat att från och med nu inkludera klimataspekten i sin analys.
  – För det första har vi kommit fram till att klimatförändringar är något som vi som långsiktig investerare borde ta hänsyn till. Nummer två är att osäkerheten om hur framtiden utvecklar sig gör att en del riskpremier kommer att öka, vilket kommer att påverka vår avkastning.
  – Nummer tre är att vi borde ta hänsyn till det här genom att fundera på hur vi kan skapa olika typer av skydd i portföljen, säger Första AP-fondens vd Johan Magnusson till E24.
  Studien innehåller fyra olika scenarier för hur klimatförändringar kan påverka marknaderna – från ”climate breakdown” till att det sker en snabb politisk insats för att hindra klimatförloppet.
  – I samtliga fyra scenarier kan man konstatera att så gott som alla tillgångsslag får en ökad volatilitet, läs högre risk, säger Andrejs Landsmanis, chef för strategisk tillgångsallokering på Första AP-fonden.
  – Vi vet inte vilket scenario som kommer att inträffa så vi måste bygga en portfölj som klarar flera olika utfall. Flera av utfallen pekar mot att man ska ha fler reala tillgångar, som infrastruktur, jordbruk, skogsmark. Studien visar att vi måste anpassa vår nuvarande portfölj.
  Så portföljen kommer innehålla en mindre andel aktier framöver?
  – Det är en väldigt snabb och enkel slutsats. Vi måste ju sälja nåt för att köpa det andra så på så sätt är svaret ja. Men man ska komma ihåg att det inte kommer ske från en dag till en annan. Vi talar om en väldigt lång horisont.
  Första AP-fonden har redan tidigare sagt att man vill öka andelen alternativa investeringar, som vid årsskiftet utgjorde knappt åtta procent av portföljen.
  Som ett första mål satsar pensionsfonden på 20 procent.
  – Den här studien stärker oss i tron att vi måste ha fler reala investeringar, så det är säkert minst 20 procent. Jag utesluter inte att det blir mer bland annat som en följd av det vi lärt oss här, säger Johan Magnusson.
  Hur många miljarder ska flyttas till dessa investeringar?
  – Det blir ju många för det är en stor portfölj. Men det går inte att ge någon exakt siffra.
  Love Strandberg
  love.strandberg@e24.se
  08 – 725 98 47

 14. Staffan Lindström

  { 23.02.11 at 13:59 }  Och sen undrar VI hur dinosaurierna försvann bara så där helt plötsligt, genierna på 1:a AP-fonden vet: ”Climate breakdown”… Arabvärlden vänta på oss…

 15. Staffan D.

  Det är rätt lustigt att man nu tror på världens undergång.  Själv menar jag att det aldrig varit bättre.  1900-talet — det var två världskrig, nazister, stalinister, commie-dogs, Dr L-z i Mao-kolt…  Och alla (utom vi) var fattiga !  Ack, 1976 var jag i Thailand.  ”Fattiga, fattiga, fattiga” tyckte svennarna.  Själv såg jag bara glada vänliga människor… Samma i Portugal, året efter:  Bara fattiga, sa svennarna.  Äh! 
  ”Katastrofen tvingar människor på flykt.” Nja, det är inte som man tror i Örebro.  Sedan 1969 (p-pillren kom 1964) har det fötts för få barn i Sverige (nettoreproduktionstalet under 1,0), och vart fjärde litet barn avlivas.  Det kräver motåtgärder:  1984 började ”flyktinginvandringen”.  (LO var helt emot den tidigare arbetskraftsinvandringen.)
  Men so what.  Det är fortfarande mycket, mycket bra att leva nu!

 16. Torsten Wedin

  Helt Off-Toppic:
  Jag höll ju ett föredrag på AFI i Västerås igår.
  Där släppte jag många ”bomber”. En ”bomb” var att växthuseffekten är en myt. Enligt Håkan Sjögren och andra fysiker så beror jordens medeltemperatur enbart på 1) atmosfärens tryck (ca 1000 millibar för oss) och 2) avståndet till solen. Vilka molekyler som finns i atmosfären saknar betydelse. Det vet alla fysiker. Klimatforskare tror tyvärr mer på Ahrrenius hypotes, som aldrig blivit bevisad.
  Sedan finns det ju naturliga svängningar runt den medeltemperaturen, men CO2 har ingen del i dessa svängningar, nothing what-so-ever.
  /Totte

 17. Jan-Erik S.

  Underbart!!!
  Mycket pedagogiskt och upplysande!
  Måste läsas och spridas så kanske folk får upp ögonen!
  Så galet funkar den svenska elmarknaden

 18. Jan-Erik S.


  Klicka på:
  Så galet funkar den svenska elmarknaden

   
   
   

 19. Torsten Wedin

  Ahrrosenius skulle det stått i #16.
  /Totte

 20. jag

  Torsten Wedin>> ”Vilka molekyler som finns i atmosfären saknar betydelse. Det vet alla fysiker.” Haha, du är för rolig. Vad fick du för reaktioner?

 21. Torsten Wedin

  Jag #20:
  Eftersom jag hade en molekyfysiker med i publiken, som stödde mina påståenden så fick ja bara intelliganta reaktioner. Inte PK som man får på TCS.
  /Totte

 22. Torsten Wedin

  Jag:
  Varför döljer du din identetet bakom en signatur?
  Jag tror att det beror på 1) dåligt självförtroende 2) du vågar inte stå för det du skriver.
  /Totte

 23. Torsten Wedin

  Maggie: Det skulle varit trevligt om du hade haft möjlighrt att delta igår. Men jag upprepar gärna mitt föredrag i annat forum. Jag behöver ingen förberedelsetid. Och jag släpper flera ”bomber” än att växthuseffekten är en myt.
  Kraaaaam! Totte

 24. Torsten Wedin

  Maggie:
  Jag kommer att avliva myten om ”peak oil” också.
  /Totte

 25. Jan-Erik S.

  TW #24:
  Peak oil-myten är perfekt för oljebolagen och stater att odla.
  Berättigar på till prishöjningar på olja och till skattehöjningar.

 26. D Lundkvist

  Dom vänder sig till rätt intellektuell målgrupp nu när ingen annan lyssnar på dom. Små barn kan ju inte värja sig, tror dom men barn är inte dumma, så det finns inget att oroa sig för, enligt min mening och vad gör en teaterföreställning eller några stycken för det är väl kommunen som finansierar föreställningen också så det lär nog inte bli nån kioskvältare och långkörare heller. =)

 27. Slabadang

  Staffan Lindström!
  Jaha du!1 Nu ska pensionärerna sitta med svarte petter.De gröna miljöfonderna vill dumpa sina skitinnehav i knät på pensionärerna.
  Det gäller att läsa mellan raderna för att förstå spelet där bakom.
  Jag blir så rasande förbannad på politiseringen.När pensionsfonder börjar investera ur ”genus” eller ”klimatperspektiv” så är det ett klockrent bevis på att saker och tinng totalt ballat ur och inget är skyddat ifrån politiska klåfingrar och indoktrinering.
  Det finns nu bla vindkraftsaktier i stora poster ute på ett fåtal händer och alla som fattar halvsju inser att det är en kommande kollaps på g.
  Va smart att dumpa över dessa pissinvesteringar på de blivande pensionäärernas som inte kan få en syl i vädret och som inte fattar att de blir blåsta.
  Min uppgift i morgon är att ta reda på vem fan som DRIVIT frågan i APfonden.
  Grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!!!!

 28. Bertel

  Slabadang # 27
  Ser framemot redogörelsen och är glad över att du tar dig tid, för när jag läste samma info, så reagerade jag instinktivt, men inte med samma träffsäkra formulering som du levererade.
  Hatten av.  🙂 

 29. Slabadang och Staffan L.
  Eller också är det en skenmanöver för att få öka på riskfaktorn och därmed ge sämre utdelning. Illa är det i alla fall.

 30. Lena Krantz

  Stackars barn
  Efter ”vilse i pannkakan”-generationen kommer alltså ”lost in carboncloud”-generationen.
  På något vis brukar ju barn repa sig och kunna skratta åt indroktineringen efteråt, hoppas att även dessa kommer att kunna det.

 31. bom

  Man har siktat in sig på barnen i mellanstadiet. Lågstadieungarna skulle troligen inte hänga med så bra och de i högstadiet skulle förmodligen inte bry sig så mycket eller käfta emot. Finns det fler finansiärer än kommunen?

 32. Kent Forssgren

  Håkan S # 2. Alla dessa kulturarbetare, journalister och lärare – fattar de vad de håller på med? Ångest och ett dåligt samvete är en perfekt grund för manipulering och indoktrinering.
  Miljöpartiet har en långsiktig strategi!

 33. Halvdansken

  Oj vad jag är trött på det där med ”barnen är vår framtid/låt barnern bestämma”. Jo, ja men nån måste ju ta hand om nutiden också. Skulle vi överlåta till barnen att bestämma nutiden så skulle vi bara käka glass och inte gå i skolan, eller rnåt.
  Låt nu vuxna vara vuxna, och så kan ungarna ta över senare. Nä, det kommer inte att vara en perfekt värld, men när f*n var det det? 

 34. Staffan Lindström

  slabadang och Ingvar Engelbrecht i synnerhet och övriga i allmänhet…
  Ni inser att med snabbt kallnande klimat i Nordeuropa, varför är sgs alla SMHI:s temperaturprognoser 5-10 grader högre än verkligheten…nattetid alltså?? De verkar ju inte ens titta på sina egna stationer…Att temperaturen på Uppsala FP inte gått under minus 30C i vinter beror på 1. Vintern är inte särskilt kall, SMHI påpekade ju att att december 1788 var minsann nästan 4 grader kallare…Jaha hur många har klagat att det inte blev rekord…Ta bort 2 grader för ökande VÖE FÖRST…När nu inte ens februari blev mild även om januari var relativt ljummen så kan man konstatera att det som kunde hända under lilla istiden….{Fick förhoppningsvis ett beständigt dagbyte så jag kan fortsätta blogga all night long…} …dvs att efter en kall december -4C eller kallare så var februari på plussidan [1796-97] även om andra hälften av 1700-talet var en relativt varm period men med ofta långa och kalla vintrar, kort sagt mer kontinentalt klimat, detta gäller förmodligen inte bara Stockholms Observatorium…2. att ostliga eller sydostliga vindar pustat ut lite VÖE till Ärna {hypotes} 3. {skämt} Att Pälle Väder gått förbi med hårtorken…[ännu mera hypotes…SUH!] Men seriöst, med bussar som ställs in helt ett halvt dygn, utkylda tåg, Oden i Antarktis när vi behöver HENNE och gärna ett par tre systrar till…Kommer några huvuden att rulla???…Halvdansken: Många barn hade förstått det här bättre än DESSA så kallade vuxna…NOG för denna gång…
   

 35. Många s.k väderstationer är borta den kallaste var Laxbäcken 1963
  med -53,men många av dessa temp stationer är borta numera.
  SMHI kör mest med medeltemp,mobiler visar alltid för högre tempera-
  turer,men på sommaren braskar man med 1,2-1.5 högre temeraturer,
  man uppgav +32 när det var ca +29 i verklig mätning.
  På vintern gör man tvärtom,verkar det som.
  ALI.K.

 36. Verkar som ’UI’ bakar pizzor vid tempmätarplatsen i Uppsala.
  ALI.K.

 37. Ångest och depressioner skapar inga bra barn ,borde vara åtal för
  att skrämma barn.
  Det var förr i tiden man skrämde barn om krig,barn kan intebearbeta svåra trauman,vilket är följden  av skrämselpropaganda.
  Vidrigt att det kan gå så långt,är det vuxna som hittat på detta tilltag.
  ALI.K.
   

 38. Pingback

  […] all the way to their beds. But only after, of course, these children have been used for political purposes. Don’t believe me? Good, you be the […]