Och vad skulle nu detta vara bra för? …del III

Troligen var det år 2007 jag skrev bland annat detta i det nu avsomnade debattforumet sourze.se:

 • ”Vore jag ekonomisk rådgivare till maffian, skulle jag definitivt råda dem att ägna sig åt verksamhet inom utsläppsrättsområdet. Tänk bara – handla med något som har noll substans, och som inte är värt något överhuvudtaget.”

Citatet ovan återgavs också i en del kommersiella media, som exempelvis Ny Teknik (och möjligen var det också SvD). Sourze-inlägget kom i lätt modifierad form också in i Nya Wermlandsidningen, och kan läsas här https://nwt.se/asikter/debatt/2007/12/13/en-gudagava-till-klafingriga

Häromkvällen handlade Uppdrag Granskning om just detta – via ett i huvudsak danskproducerat inslag. Man tog specifikt upp momsbedrägerimekanismen för att spårlöst trolla bort skattemedel.

Den var speciellt tacksam just för utsläppsrätter, eftersom det inte ens handlade om något greppbart – snarast bara om en ideologisk ”värdegrund”… 😉

utsl

Nu säger man sig ha täppt igen just detta vidöppna hål, och istället fokuserat sig mot exempelvis kyckling och utgånget snask, men problemet kvarstår och bottnar i grunden i politiska regleringar som utnyttjas av  den som så känner för det.

tidbluff

Summorna är totalt hisnande:

eu168

eusaml

Man bör ju påminna om de stackare som också gått på att köpa komplett meningslösa personliga utsläppsrätter för dyra pengar, och om våra politiker som ovanpå allt velat bränna svenska utsläppsrätter, snarare än att se till att pengar återförs till den allt mer sinande statskassan.

Ja, nog är det så att det alltid är någon som skor sig på regleringar, subventioner och likartat. Och det är en grogrund för kriminalitet – något som först(?) uppenbarades i stor skala under (alkohol)förbudstiden i USA i början av förra seklet.

I tidigare inlägg i denna serie (nr I och II) tog jag själv upp ”pumpdirektivet” och de lokala bränslekraven på sjöfarten i Östersjön, samt ”facit” av ”pumplagen” och de nu närmast bortglömda etanolbilarna, samt en förutsägelse om logistiken för en tänkt elbilsflotta.

Övrigt som poppar upp som associationer är Etanol-Jesus och relaterat, bra sammanfattat i ett mycket läsvärt inlägg av liknande ”Vad skulle nu detta vara bra för?-typ” av Per Welander.

I pipeline har vi de rödgröna planerna på ett ”fossilfritt” Sverige redan år 2030, fortsatta subventioner av elpaneler och vindsnurror och så mycket annat, inte att förglömma nödvändiga förändringar av stamnätet för el för att härbärgera dessa intermittenta energikällor.

I slutändan är Det DU som betalar, och några som skor sig grovt – var så säker.

Påverkan på ”klimatet” är givetvis ”noll” – även med de mest klimatalarmistextremas betraktelsegrund, kapitalförstöringen för exempelvis förtidnedlagda kärnkraftverk är enorm.

De enda som på kort sikt gläds är de aningslösa grönreligiösa – och givetvis skurkarna i bakgrunden som tömmer landets kassor, på lagliga eller olagliga sätt.

Någon som i övrigt tror man kan kontrollera klimatet via ökade skatter till vår egen statskassa, eller till de tänkta gigantiska ”klimatfonderna” i FN’s regi?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Allan Forsling

  Frågan måste ställas; hur hade de här pengarna kunnat användas på ett bättre sätt? Hur många i världen hade kunnat komma ur extrem fattigdom med ett intelligent stöd, där dessa pengar räckt långt. Det står i pressen idag om en Novumundersökning som visar att vi väljare i hög grad misstror våra politiker. Som jag ser det finns det fog för vår misstänksamhet.

 2. Kristian Jonsson

  Så blev denna dagen förstörd! Och då är inte ens utsläppsrättscirkusen någon nyhet för oss. (man försöker ju förtränga idiotier)

 3. Lasse

  Handel kring utsläppsrätter borde granskas mer. Så även den bild av att vi i Sverige svarar för utsläppen i vårt land samt för den import vi gör.
  Men den stora bluffen är CO2 och den förstärkning av bedömd uppvärmning av 1 grad som kan bli fallet-klimatkänsligheten.

  Momsfifflare finns det tydligen utrymme för i vår stora handel. Men dubbelfifflare med luftfakturor spiller över på den aningslösa goda staten.
  CO2 bluffen pågår runt om i vår värld och vi blir lurade att delta: http://notrickszone.com/#sthash.OVolwWnD.dpbs

 4. Olav Gjelten

  Avlatshandel och handel med utsläppsrätter är exakt lika intelligenta företeelser.

 5. Guy

  Olav G #4

  På pricken!

 6. Lars Cornell

  Den Samhällsomfattande Lögnen

  http://www.tjust.com/2017/klimat/thelie.pdf

  .

 7. Sven

  #6: Nog för att Birgitta Dahl är gammal i gården, men tankeförbudslagen är inte från 1958 … 🙂

 8. Lasse

  #7 Men det skulle kunna förklara en hel del från den damen!
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Birgitta_Dahl
  Först försvaret av Pol Pots kommunism sen-Hon förklarade på 1980 talet att kall fusion är på väg att lösa alla våra energibekymmer.

 9. Sven M Nilsson

  Parkinssons lag gäller!

  När UG hittat några kommunalpolitiker som försnillat 10000.- då blir det ett herrans liv i alla media. Det beloppet förstår vanliga knegare och kan sätta det i förhållande till sin egen situation. Men 168 miljarder €
  det kan vanliga knegare ej fatta storleken på. Det är den s.k Parkinssons lag.

  Men den nästan totala tystnaden i MSM är ju i högsta grad anmärkningsvärd. Om man förskingrar 10 000.- så kan man alltid finna syndaren och göra honom ansvarig. Många exempel i UG. Men när det rör sig om 168 miljarder € så är ju hela det politiska systemet ansvarigt. Ingen enskild kan utpekas. Skulle MSM börja rota i detta så skulle förtroendet för hela politikerhögen totalt försvinna. Lösningen som är att lägga ner hela utsläppsrättssystemet skulle fordras och som en följd skulle lögnen om CO2 avslöjas i all sin ”prydnad”.

 10. Är inte 168 miljarder € lika med 3600 € per EU invånare?
  Så upprörda borde vi vara.

 11. Lars Cornell

  #7 Sven. Tack, det är rättat.
  http://www.tjust.com/2017/klimat/thelie.pdf

 12. Daniel Wiklund

  Avlatsbreven ledde förmodligen inte till att man syndade mindre, däremot fick många bättre samvete. Utsläppsrätterna leder förmodligen inte till mindre utsläpp, men många får bättre samvete och några tjänar pengar på det.

 13. Istvan

  Att det alltid finns skojare som utnyttjar politisk idioti, det är inget att förvåna sig över.
  Men någon djävla ordning borde man ha över utbetalning av skattepengar.
  Man lägger oerhörd energi på att granska alla Svenssons olika små avdrag vid deklarationen, men återbetalar momsmilljarder tydligen utan kontroll. Det är vid utbetalningen som pengarna försvinner. All föregående akrobatik är bara till att sopa igen spåren.
  Lysande luftaffärer. Inga transporter, fraktsedlar, gränspassager etc. Genialt!

 14. # Peter Stilbs#

  ”Ja, nog är det så att det alltid är någon som skor sig på regleringar, subventioner och likartat. Och det är en grogrund för kriminalitet – något som först(?) uppenbarades i stor skala under (alkohol)förbudstiden i USA i början av förra seklet.”

  Jo, så är det! Är det inte just en av avsikterna med ”regleringar, subventioner och likartat”? De politiker och tjänstemän som ger tillstånd kommer i en maktposition och kan tillskansa sig mutor eller ge / ta favörer till sin egen fördel.

  Strax efter Sveriges EU-medlemskap kom jag I kontakt med föreningen Västerbottens Små Sågare, (VSS). En EU-bidragskunnig konsult organiserade föreningen, skickade en delegation sågägare till Paris med motiveringen att främja exporten av svenska träprodukter. Det visade sig att det hela gick ut på att kamma hem bidragen och få ett fett konsultarvode. Jag var närvarande i Paris och körde ens ärende till Västerbotten för att se vad småsågarna hade att erbjuda den franska marknaden. Vissa av produkterna var intressanta, men medlemmarna hade inte det minsta intresse av att exportera. När bidragen var slut lades föreningen ner.

  Jag har också haft nöjet att flera gånger personligen äta lunch med Frankrikes genom tiderna största dömda momsbedrägare
  ( http://www.leparisien.fr/faits-divers/les-fausses-ventes-de-mercedes-lui-ont-rapporte-600-millions-10-04-2001-2002090731.php ) . Bedrägeriet bestod i att exportera fiktiva lyxbilar och tillgodogöra sig exportmomsen till en summa av 600 miljoner francs fram till 2001. Mannens brorson köpte ett av mina trähus. Både brorsonen och morbrodern var trevliga, synnerligen gästfria och inga som helst problem med betalningen.

  Senast i morse ringde en typ från Toulouse som hade som affärsidé att sälja trähus med hela taket bestående av solfångare för elproduktion. Husköparen skulle få sin bostad I det närmaste gratis eftersom EDF ( den statsdominerade elleverantören ) köpte elproduktionen till ett fast indexrelaterat pris under 20 år. Samtalet tog snabbt slut när jag kallade projektet ett hänsynslöst bedrägeri.

  Personligen har jag viss förståelse för bidragsbedrägarna, men de politiker som skapar utrymmet för lurendrejeriet borde bokstavligen hudflängas.

 15. Argus

  Amen

 16. Guy

  Amen²