Och solen har sin gång

eller ”På väg mot en ny istid”.

I SvD, DN och Aftonbladet varnas det idag för en rekordtidig start för pollensäsongen och många kommer naturligtvis att dra slutsatsen att det är en direkt följd av den pågående globala uppvärmningen.

Ni som följer med i klimatdebatten vet dock att långt ifrån alla forskare stödjer Al Gores obekväma sanning. Det finns till och med de som oroar sig för det rakt motsatta – en global avkylning som leder oss in i nästa istid. Enligt dem, och jag är definitivt benägen att hålla med, borde vi titta mer på Solen och mindre på SUV-en. Danska DMI publicerade redan 1991 en studie som talade för att jordens temperaturer följer solens cykler.

Nu har kanadensarna, med Kenneth Tapping i spetsen, tagit upp tråden. De letar febrilt efter tecken på att antalet solfläckar håller på att öka, något som borde hända snart om solen ska hålla sin vanliga rytm. Än så länge är dock den magnetiska aktiviteten ovanligt liten, vilket skulle kunna signalera början på ett nytt Maunder Minimum. Senaste gången det hände var på 1600-talet – en period som brukar kallas Lilla Istiden.

I så fall är det inte medelhavstemperaturer som vi nordbor ska se fram emot, utan tvärtom tuffa vintrar, kalla somrar och dåliga skördar. Och i det läget vore det väl på sin plats att rusta för en ökad energianvändning istället för att hota med kvoter och ransoner och stänga ner välfungerande kärnkraftverk.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Brainflakes

  Gosh, vad bloggintensiv Du blivit.
  ;o)

 2. Christer Ljungberg

  TRöttsamt.

 3. Inga Dogmer

  Tröttsamt att inte alla håller med dig, Christer? 🙂 Trots att du är VD? 🙂

 4. Anonymous

  Du säger att långt ifrån alla forskare stödjer Al Gores ”obekväma sanning”?

  Finns det någon forskare som stödjer det han sagt?

  /L