Nytt köldrekord i Naimakka – 43,8 Celcius

kyla

Det är bevisat;

Sverige brinner inte upp

– Klimatakopalyktikerna har haft FEL!

Under narrativet att Sverige, precis som övriga världen, långsamt är på väg att få ett varmare klimat har skatter höjts och energislag samt produkter förbjudits eller är på väg att förbjudas.

Vi har episka uttalanden från ledande politiker om att vid det här laget i Sverige, år 2024, är snön på väg att vara ett minne blott och kalla vintrar är något som enbart tidigare generationer fick uppleva.

Det här har samtliga ledande politiska företrädare i Sverige ställt upp på och Public Service med SVT i spetsen samt alla stora tidningshus i vårt land.

Beviset att narrativet är felaktigt har vi fått denna vintern. Samtliga apokalyptiska företrädare som vill förbjuda eller kraftigt minska människans utsläpp av CO2 har haft FEL!

Jorden och Sverige är inte på väg att få ett varmare klimat utan temperaturen är precis lika oförutsägbar som den alltid varit.

De “små” kommentarerna om den kalla vintern som kommer från företrädare vilka driver tesen om klimatkrisen har förstås alltid nya förklaringar till hands;
– Om människan inte hade släppt ut så mycket CO2 hade det blivit ännu kallare.

– Nja, vi har inte menat att det alltid blir kallare utan det är så att när det någonstans blir varmare på grund av människan blir det kallare någon annanstans.

– Jodå, det är precis som vi sagt, vi får “extremtemperaturer” – både varmare och kallare – på grund av människans utsläpp av CO2.

Klimatrealister, vi behöver sträcka på oss, vi som ifrågasätter narrativet om att människan kan påverka jordens temperatur, vi har RÄTT!

Nu kallar jag samtliga politiska företrädare i landet för att snabbt skrida till handling.

 • Skrota Sveriges samtliga internationella åtaganden vilka baseras på det felaktiga påståendet om att vi människor skall sluta släppa ut CO2 då inget bevis finns för att detta påverkar temperaturen.
 • Tag bort samtliga skatter på utsläpp av CO2 samt skrota utsläppshandeln.
 • Sluta subventionera alla satsningar på så kallade förnybara energikällor, främst Solpaneler och Vindkraftverk, då dessa måste klara sig på egen hand precis som alla andra privata satsningar i företag.

Jag utmanar dig, som fortfarande tror att människor i Sverige på något sätt kan göra någonting som enskilda eller i grupp, att empiriskt bevisa din tes om att vi höjer temperaturen via vårt dagliga leverne då alla påståenden om att vi gör det hittills har visat sig vara falsarier.

Lennart Svanberg
Fil. Kand. Ekonomisk Historia

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Tommy Broman

  Det här hävda jag för tre år sen att vi skulle gå in i kallare period.Och klimatet sköter sig själv.Ingen trodde för forskarna sagt.Men vad pengar idioterna har lurat av oss.Hur kan vi få tillbaks dem?

 2. Lennart Bengtsson

  Enligt SMHI är Vittangi med – 44,6°C ett strå vassare. Jag citerar:

  ”Med viss eftersläpning har rekordet nu noterats. Det var klimatstationen i Vittangi som efter ett uppehåll kommit in med en sammanlagd minimitemperatur på -44,6 grader. Denna nya lägstanotering har bokförts på den 5 januari 2024.”

  Under EL Nino händelser är inte sällan temperaturen det omvända i Nordeuropa

 3. pekke

  En köldknäpp i Chicago-området har ställt till det för elbilsägare som måste använda laddstationer, en del bilar vill inte börja ladda eller så blir de urladdade när de köar.
  https://wattsupwiththat.com/2024/01/16/chicago-deep-freeze-has-created-a-tesla-graveyard/

  Ovan så är det mest Tesla, men även andra märken och laddstationer har problem.
  https://www.nbcchicago.com/news/local/electric-vehicle-owners-face-huge-challenges-amid-chicago-cold-snap/3328085/

  Det rekommenderas att inte låta batteriet gå under 30% eftersom kapaciteten faller snabbt under den siffran när det är kallt om den inte laddas.

 4. Daniel Wiklund

  Det är minus 28 i Luleå idag. Det är nästan så man längtar tillbaka 70 miljoner år. I vetenskapens värld förra veckan som handlade om polardinosaurierna fick man veta att jorden var varmare för 70 miljoner år sedan. Programledaren Victoria D nästan viskade fram det och hoppades att ingen skulle höra det.

 5. mattias

  #2 Lennart
  Så här svarar chat GPT på frågan – efter lite lirkande, så jag antar att den killgissar i vanlig ordning:

  Låt mig nu fokusera på Skandinavien under pågående El Niño-perioder och hur det påverkar vintertemperaturerna:
  El Niño-effekter på Skandinavien:

  Ökad nederbörd: Under El Niño-perioder kan Skandinavien uppleva ökad nederbörd, särskilt i form av regn.
  Mildare vintrar: El Niño tenderar att leda till mildare vintrar i norra Europa, inklusive Skandinavien.
  Vädervariationer: Även om det inte alltid är en direkt korrelation, kan El Niño påverka atmosfäriska cirkulationssystem och därmed skapa variationer i vädret.
  Specifika effekter på Skandinavien:

  Temperatur: Under El Niño-år kan Skandinavien uppleva något högre genomsnittliga vintertemperaturer än normalt.
  Snömängd: Vissa områden kan få mindre snö än vanligt på grund av mildare temperaturer och ökad nederbörd.
  Indirekta påverkningar:

  El Niño kan också påverka andra faktorer som havsströmmar, lufttryck och stormsystem, vilket i sin tur kan ha konsekvenser för Skandinaviens klimat.
  Det är dock viktigt att komma ihåg att El Niño-effekterna inte alltid är lika tydliga eller konsekventa över hela världen, och det finns andra regionala faktorer som också spelar in. Om du har fler frågor eller behöver ytterligare information, tveka inte att fråga!

 6. mattias

  #1,2,5
  Man får ändå komma ihåg att Skandinavien utgör en mycket lite areal av vår jord – så naturliga variationer i form av stränga vintrar i ett begränsat område är fortfarande möjliga. Dock verkar dynamiska förhållanden vara starkare och viktigare än vad i alla fall jag tidigare har trott. Slutsatsen blir att växthuseffekten i form av mildare vintrar och nätter är ganska svag och inte har förmågan att påverka starka högtrycksperioder. Även om vissa professorer påstår att det skulle varit ännu kallare just nu utan våra utsläpp av koldioxid. Det är ganska häpnadsväckande hypotetiska uttalanden.

 7. pekke

  Florida förbereder sig för kyla den här veckan.

  https://www.youtube.com/watch?v=ZKV2NgNGxwE

  USA just nu:
  https://earth.nullschool.net/#current/wind/surface/level/overlay=temp/orthographic=-93.46,42.69,438

  Längre fram:
  https://earth.nullschool.net/#2024/01/20/0800Z/wind/surface/level/overlay=temp/orthographic=-93.46,42.69,438

 8. Peter Svensson

  Den så kallade globala medeltemperaturen ligger väl nu ungefär 1,3 grader över det som gällde på 1800-talet, innan vi började förbränna så kallade fossila bränslen i stor skala. Och det är denna temperaturökning som de klimatreligiösa politikerna fokuserar på när de säger att målet är att vi ska begränsa ökningen till 1,5 grader eller i allra värsta fall 2 grader.

  Men eftersom temperaturökningen är störst vid polerna har vi redan nått över 2 graders höjning i norra Sverige: https://www.naturskyddsforeningen.se/artiklar/klimatforandringarna-i-sverige/

  Då undrar jag: var är katastrofen? Naturen, djuren och människorna i norra Sverige har uppenbarligen inte haft några problem att anpassa sig till 2 graders höjning av medeltemperaturen. Vi klarar av årstidsförändringar på 40-50 grader utan problem och vi klarar nya köldrekord på -43,8 grader.

  Det är den största lögnen av alla i klimatdebatten: påståendet att en höjd medeltemperatur på ett par grader skulle leda till ett ekologiskt sammanbrott. Det finns inga som helst tecken på det. Tvärtom talar allt för att djur, människor och natur kommer att anpassa sig till de små förändringar som sker.

 9. Jan

  Vi vet alla att varje värmebölja är orsakad av våra utsläpp av växthusgaser. Varje köldknäpp är däremot enbart väder. De som förnekar detta obestridliga faktum är inget annat än korkade klimatförnekare.

 10. Sten Kaijser

  Peter Svensson #8

  de flesta djur och växter anpassar sig inte — de mår bättre!

  Det finns både växter och djur som är ”extremt köldtåliga” och som då konkurreras ut av andra som är mindre köldtåliga — de flesta av dessa drivs längre mot norr.

 11. Precis som när det gäller värmetoppar så är köldknäppar helt styrda av naturliga faktorer. Klimatvett har tagit upp en intressant analys av väderläget här uppe i norr. Kall luft från Arktis har brett ut sig över norra halvklotet https://www.klimatvett.fi/post/ovanligt-omfattande-och-l%C3%A5ngvarig-arktisk-kyla-forts%C3%A4tter-pina-oss

 12. Staffan Lindström

  Dagens överraskning… Romina sitter kvar som klimatminister…
  Muarrem Demiroks inlägg innan omröstningen något i otakt med vädret utanför riksdagshuset… För att uttrycka det extremt försiktigt…..

 13. Per Eriksson

  De temperaturer vi pratar om är ungefär klimatskillnaden mellan Stockholm och Gävle! Jag har svårt att tänka mig att något djur skulle märka det! Vår natur klarar en temperaturskillnad på 50 grader mellan sommar o vinter. Hur skulle 2 grader kunna göra att den kollapsar?

 14. Nr2 Lennart Bengtsson.

  Ja, El Nino är en naturlig variation som påverkar – har du någon åsikt om fler naturliga variationer i klimatet.

  Den kalla perioden 1961 – 1990… kan man känna sig säker på att det var mänskliga utsläpp som orsakade den nedkylning.. eller fanns det andra faktorer som kan vara relevanta/intressanta för den perioden?
  Mvh m

 15. Björn

  Är vi i inledningen till en mindre istid eller åtminstone en tid med lägre temperatur? Mycket troligt eftersom den totala energin över SC24 och nu SC25, kan historiskt jämföras med SC5-6 under Dalton minimum ca 1790-1830, då den globala temperaturen sjönk. Den sjönk inte lika mycket som under Maunder, men vi vet inte ännu vad som sker med SC26 och vidare. (Med rektanglarna i nedanstående graf, kan man visa önskat område i den större av dem)

  https://www.swpc.noaa.gov/products/solar-cycle-progression

 16. Thorleif

  #8 Peter Svensson

  ”Var är katastrofen”?

  Den är här sedan länge! Vårt nya elsystem, priserna och bristen på nyinvesterings-möjligheter pga elbrist. Miljöförstöringen å alla vindkrafts-snurror kommer att åskådliggöras när väl de inte längre kan döljas. Det ekonomiska vansinne som det politiska etablissemanget nu garanterar i form av stöd/bankgarantier.

  Det är den just nu pågående katastrofen vi ser utspela sig. Psykiatriker och psykologer kommer att ha att göra i framtiden. Hur blev det möjligt?
  ”A slow moving crisis……”

 17. Lasse

  #14 Bra fråga till Lennart B
  Finns det en periodicitet och i så fall var är vi i dessa perioder idag?
  Kan komplettera med frågan om aerosolernas inverkan som var ett av LB huvudspår för kopplingen till klimatet.
  Är det aerosolerna som givit oss värme de senaste årtionden eller hur kan man annars förklara soltimmarnas 20% ökning på 40 år.

 18. Thorsten Bergqvist

  Hur många av de som tror på Al Gore har lyssnat på denne man, eller Soons samtal med Tucker?

  https://m.youtube.com/watch?v=lMfYjKauHbs&si=IX7X8bypbx0dZ3W3&fbclid=IwAR3trvT7lk4rdh6zWymLAN-1zB5ZZoi9GmEW1zIWYE7S1AizorV19vOhQlA_aem_Aa8_ikQ9JLQorfL3xjMYL9YsrzXumBktbKsi3a-IxpKXjGUh49FSR3633E5kFIlty0xFx1JDjeojEwTtLS_IE86v

  https://swebbtube.se/w/nBNfw5EHZuKHg5aWmNZrxe?fbclid=IwAR1fZk8UyHrzvauAZKwhMDeTVWzW9dDWnQqY4BYtI3OIUdkFVzZrm9buv3g_aem_Aa_78cYRh3VYU72LyOfFtDvPjxSiAkwQ5flrshPVxgvF5-5nTQIYYM2PkfjEuMZNQKk

 19. Thorleif

  #14 Magnus blomgren

  Aerosolerna från ofiltrerad förbränning av fossila ämnen blev väl konsensus-uppfattningen (i efterhand) 🙂

  Ändå menade man då (1972-1987) att en ny istid stod för dörren!

  Så rening av avgaser för att öka solinstrålning var inte en faktor för att vid den tiden undvika en ny istid?

  Det känns som det föreligger viss inkonsistens.

 20. Lennart Svanberg

  Bäst är ändå Klimatakopalyktikerna bortförklaringar när nedstängningen av hela världen skedde på grund av Corona. Knappt ett flygplan var i luften och de som kunde stannade hemma på dagarna så mängden CO2 vi människor spred reducerades kraftigt. Trots människans reducerade utsläpp ökade ändå utsläppen av CO2 i atmosfären. Hur förklarade Rockström et al detta omvända fenomen? Jo, att det finns ett mystiskt ’mellanlager’ av CO2 som vi människor fyllt på under årtionden så det är en enorm eftersläpning av våra reduktioner..

  Nu har det gått snart 4 år sedan världen stängdes ner och uppenbarligen är ’mellanlagret’ enormt för fortfarande syns ingen effekt av våra minskade CO2 utsläpp under Corona.

 21. Thorleif

  Många av dagens makt-besittare befinner sig idag i Davos där ledaren Schwab bestämt att Klimatet inte längre utgör hot nr 1 för jordens befolkning utan störst hot är att inte hans egen (WEF) agenda följs. Dvs därför kommer CENSUR att bli en topp-prioritet i FN dit klimatfrågorna flyttas från i vår 2024.

  Att förhindra det innebär ett aktivt motstånd där vi måste få våra politiker att säga NEJ i maj i år. Om inte…..lyssna till Elsa t.ex.

  https://www.armstrongeconomics.com/world-news/wef/world-economic-forum-is-greatest-threat-to-humanity/

 22. Peter Svensson

  #20

  Ja, det där är märkligt. Under den stora ”nedstängningen” i mars/april 2020 kunde man konstatera kraftigt minskade CO2-utsläpp av just den mänskliga aktivitet som klimatapokalyptikerna hävdar är skadlig. Men vi såg inte minsta lilla blipp på Mauna Loa-kurvan, och gör det fortfarande inte….

 23. Nr 3 Pekke
  Ja, det krånglar i kylan – Men idag kan man läsa om att tesla inför en rejäl rea på sina europeiska marknader…anfall är bästa försvar.

  I DI kan man idag också läsa om Northvolts konkurrent Freyr – som tappat 90% i börsvärde sedan hösten 2022.

  Det hindrar dock inte EU och riksgälden att strössla våra skattepengar över northvolt – 50 000 000 000 ny friska bara denna veckan..dom senaste veckorna har almosorna verkligen fyllt kistorna hos northvolt – även om deras vd säljer aktier i egna företaget för 100- tals miljoner så fortsätter almosorna…märkliga tider.

 24. Thorleif

  Vi hade vulkanutbrott på Island i slutet av 2009 (svininfluensan) och därefter mycket kyla och snö i norr 2010/11. Inte varit sådan vinter sedan 1987, tror jag.

  Det senaste utbrottet på Island kanske medverkar (vindar och utbredning) till vårt väder just nu?

  Har senaste solcykeln toppat?

 25. tty

  #13

  Jo, en skillnad i årsmedeltemperatur på 1-2 grader märks tydligt på flora och fauna.

  Det motsvarar ju typ 150-300 m i höjdled, vilket är tydligt märkbart. Gå uppför en fjällsida och kolla!

  Men det är naturligtvis på intet sätt katastrofalt, och andra faktorer påverkar djur och växter minst lika mycket, vilket gör det svårt att isolera klimateffekterna.

 26. tty

  #4

  ”I vetenskapens värld förra veckan som handlade om polardinosaurierna fick man veta att jorden var varmare för 70 miljoner år sedan. ”

  Det har NÄSTAN ALLTID varit varmare än nu. Här är en bra översikt:

  https://www.researchgate.net/publication/348351275_Phanerozoic_Paleotemperatures_The_Earth's_Changing_Climate_during_the_Last_540_million_years

 27. Torbjörn

  #17 Lasse
  Det är snarare bristen på aerosoler i så fall eftersom det bildas färre moln som reflekterar solstrålningen.

  #24 Thorleif
  Solcykel 25 förmodas toppa senare i år

  https://helioforecast.space/solarcycle

  Det kan se ut som om den redan har toppat, men troligen kommer det ytterligare toppar.

  Solcykler är något alarmisterna är livrädda för, de brukar hävda att skillnaden i solinstålning är liten.
  Jag vill inte påstå att skillnaden som är ca 2W/m2 är liten och den borde rimligtvis påverka temperaturen och klimatet på jorden

 28. Lennart Svanberg

  Tack för härliga kommentarer på inlägget och angående #22 Peter att nedstängningarna på grund av pandemin inte märktes på Mauna Loa. Vi behöver ställa Apokalyptikerna till svars; ”Om det inte räckte att begränsa i princip all mänsklig aktivitet för att CO2-utsläppen skulle minska, vad föreslår ni då? Döda alla människor på jorden? (ja, förutom de rättrogna då som blir de som dödar oss andra)”

 29. Sören G

  Tongångarna från de klimathotsreligiösa går i riktning att hela planeten är hotad, därav talar man om ”planetskötare” vars uppgift är att få folk att sluta använda fossila bränslen.
  Men de senaste 2,3 milj. åren har planeten gått in i och ut ur stora nedisningar gång på gång där klimatförändringarna väl kan beskrivas som enorma.
  Det fanns risk att koldioxidhalten skulle bli för låg under nedisningsfaserna och det är förstås ett hot.

 30. Lennart Svanberg

  Gick in hos vår favoritparlamentariker i EU (Obs! Ironisk) för att se vad han debatterar om. Snacka om att leva i en parallell verklighet. Medan världen brottas med is och kyla publicerar han fortfarande artiklar om att jorden är på väg att brinna upp https://x.com/ParHolmgren?s=09!

 31. Lasse

  Köldrekord i all ära , men vi upplever en vardagsköld som drabbar oss rejält.
  Trafiken går knackigt och vi skall hela tiden begränsa våra liv för att inte utsätta oss för faror.
  För att inte tala om energiförbrukningen.
  Kollade nyss och hittills så har januari 2024 givit en medeltemperatur av -5,7 grader. (Stockholm)
  Förr året var det +1,7 en skillnad på 7,4 grader. Det syns på uppvärmningskostnaden.
  Hoppas det bara är en tillfällig dipp så vi slipper återgå till lilla istiden.

 32. Thorleif

  Tack för sol-länk Torbjörn (#27)

 33. Ulf

  Vill bara göra er alla uppmärksamma på följande, så ni inte gör bort er i sociala sammanhang.
  Det är oerhört fult att skrämma upp barn och ungdomar med att det kan bli krig i Sverige.
  Samtidigt är det väldigt fint att skrämma upp barn och ungdomar med att det kan bli klimatkatastrof över hela världen, inklusive Sverige.
  Be mig inte förklara varför, det bara är så.

 34. Niklas Strömberg

  #24 Utbrotten på Reykjaneshalvön är väldigt små så de har ingen betydelse. Skulle vara värre om någon av de större isländska vulkanerna skulle få ett rejält utbrott. Grimsvötn visar ju lite oro just nu , vulkanen som orsakade lakiutbrottet 1790.

 35. Björn

  Torbjörn [27]; Solen är en komplex stjärna som påverkar på flera olika sätt. Det är inte bara strålning som når jordytan som har betydelse, utan även våglängder i UV som filtreras ut i stratosfären och högre upp liggande atmosfärslager. Temperaturen i stratosfären är beroende av dessa våglängder, vars intensitet är beroende av solcyklernas max och min. Även solvinden är beroende av aktiviteten, vilken vidare styr inflödet av kosmisk strålning mot jorden.

 36. Torbjörn

  #22 Peter
  Däremot har de lyckats med havsnivån, 10mm höjning på NIO månader
  Helt klart fel på instrumenten, trots det publiceras data

  https://sealevel.nasa.gov/understanding-sea-level/key-indicators/global-mean-sea-level

 37. Nils Gson

  Alarmism, klimatsatsningar och skattefinansierade subventioner är endast till för att dränera EU’s medlemsländer ekonomiskt, och samtidgt flytta teknik, kompetens och produktion till Kina. Billigare arbetakraft och lydigare arbetare. Inget snack.

 38. Joachim

  #36 Torbjörn
  Jag noterar att nivån sjönk ca 9 mm på tio månader 2010. Kanske är en kombination av naturlig variation och mätfel.
  100 mm på 30 år innebär 33 cm per decennium om det skulle fortsätta. Borde gå att hantera.

 39. tty

  #36

  Det beror på El Nino, det händer varje gång. Kolla 1998, 2010 och 2016.

  Jag är dock litet förvånad att vi inte hört av någon korallkatastrof än, eftersom havsnivån normalt sjunker i västra Stilla Havet under en Nino och torrlägger koraller som växt upp alltför högt sedan föregående Nino. Men den här gången har det inte märkts av, inte än i alla fall.

 40. Lennart Svanberg

  Ulf #33, allt handlar om avsändaren av budskapet.

  Om avsändaren äter ekologiskt och cyklar till jobbet så har den ’rätt’ att skrämma upp barnen: ’Om inte alla gör som jag går jorden under.’

  Är däremot avsändaren en person som inte visar attributen av att vara miljöaktivist och dessutom påpekar det självklara att det pågår krig i vårt grannland som när som helst kan spilla över till oss, ja då är man en ’Scaremonger’.

  Putin startade sitt krig mot Ukraina år 2014. Det var samma år som de rödgröna påbörjade nedmonteringen av vårt energisystem. I skrämmande ordalag infördes plastpåseskatt och andra pålagor i syfte att rädda planeten. Att rädda vårt grannland var helt oviktigt.

  Vi har under många år levt i dubbelmoralen att vi ska rädda jorden genom förbud mot CO2 men att rädda grannen som blir dödad, nej det är inte viktigt.

 41. Torbjörn

  #33 tty
  På vilket sätt skulle El Niño kunna höja havsnivån globalt med 10mm?

 42. Rossmore

  #33

  Bra spaning.

  Tror det går en skiljelinje mellan verkliga hot (krig) och overkliga (modellerade s.k. klimathot).

  Liksom man i äldre tider skrämde barn med tomtar och troll är det även idag ok att skrämma barn med det som inte finns.

 43. Lennart Svanberg

  #42 – du har så rätt..

 44. Torbjörn

  #40 Lennart
  Du verkar ha fått fel information apropå avsändare
  ”Putin startade sitt krig mot Ukraina år 2014. ”
  Det var Globalisterna som stod bakom statskuppen i Ukraina och såg till att det blev en väst-vänlig president vid makten.
  Det öppnade för att ta över kontrollen över spannmålsmarknaden och att etablera företag i Ukraina.
  Det ledde också till det inbördeskrig som pågått sedan dess

 45. Joachim

  #39 tty
  Är det inte underligt att havsnivån höjs extra under El Niño?
  Havets volym borde väl inte öka om det varma vattnet som funnits djupare ner kommer upp till ytan?

 46. Torbjörn

  #45 Joachim
  Precis min tanke, likaså kan havsnivån knappast sjunka under La Niña.
  Därför bör det vara fel i modellen

 47. Rossmore

  Det finns en länk i länken under #3 ovan som kanske missats eller åtminstone inte kommenterats. Finsk man gillar inte sin Tesla. Kvällens roligaste:

  https://www.youtube.com/watch?v=7_9aVzf5fC4

  😂

 48. Berra

  Känns som tt missat lite i timingen på denna artikel…

  https://www.gp.se/nyheter/sverige/gronlandsisen-smalter-snabbare-an-forskare-trott.d6dc7bbf-54c4-55ac-8aed-ccab6a1c1818

 49. tty

  #45-46

  Det är inte fråga om modeller. Havsnivån stiger kraftigt i centrala och östra Stilla havet (upp till en halv meter) under en kraftig el Nino. Detta framgår mycket tydligt av havsnivåmätningar (obs markmätningar, inte satellit):

  https://psmsl.org/data/obtaining/rlr.monthly.plots/1371_high.png

  https://psmsl.org/data/obtaining/rlr.monthly.plots/1645_high.png

  https://psmsl.org/data/obtaining/rlr.monthly.plots/2348_high.png

  https://psmsl.org/data/obtaining/rlr.monthly.plots/1274_high.png

  Detta är ett välkänt fenomen, och inget att tvista om.

  Nu invänder ni troligen att nivån sjunker någon annanstans, och det är troligen sant, men den sänkningen är troligen så spridd att satelliterna inte urskiljer den, men höjningen i Stilla Havet syns och mäts.

 50. Rossmore

  #48

  Artikeln anger: ”Totalt beräknas över 1 000 gigaton is ha försvunnit de senaste 40 åren.”

  Det innebär 25 GT per år. I den takten tar det inte mindre än 116 000 år för den totala ismassan att smälta bort.

  Den verkliga avsmältningen är ca 10 gånger större men ändå inte oroande.

  Paulina Sörlin, TT, har inte en susning! Är helt ovetande! Fattar inte! Tragiskt.

 51. tty

  #50

  Dessutom vet ingen vad avsmältningen var före 2002 då GRACE skickades upp, så det är under alla omständigheter en ren gissning.

  Detta är också en höjdare:

  ”Enligt forskarna bakom en ny studie kan det innebära att Grönlands istäcke har nått en oåterkallelig brytpunkt.”

  Naturligtvis finns det ingen sådan. Isen har varit betydligt mindre under tidigare mellanistider och kommit igen.

 52. LeifR

  #39

  Bristen på korallarm beror kanske på att alarmisterna på universitetet där nere är på defensiven efter Ridd-skandalen, plus reportaget om att ”Guardian-korallen” som var ”död” visade sig leva vidare i högönsklig välmåga ett par år senare….?

 53. Ulf

  Svar 42,

  För dem som blir skrämda är det högst verkligt. Och de som skrämmer brukar hävda att ”helvetet” redan är här inte längre något som kommer i framtiden. Extremväder som man aldrig sett maken till, etc, etc.

  Jag tror helt enkelt att det inte ställts på sin spets.
  Ingen har offentligt ställt frågan varför klimatfågelskrämmor är goda och krigsfågelskrämmor är onda.
  Men i grunden är det väl som vanligt att den ena gruppen har ”rätt” politiska åsikter och de andra ”fel”.
  Själv är jag naturligtvis inte ett smack rädd för klimathysteri eller Rysslands synnerligen impotenta krigsföring. Däremot är jag rädd att vi inte får stopp på vårt inbördeskrig och på politiker som ständigt gör allt för att förstöra. Först nedläggningen av energiförsörjningen i södra Sverige och nu full fart på att förstöra sjukvården i region Stockholm medelst socialism. Av externa hot är jag mest rädd för fransk byråkrati via EU. Det känns som det bara blir mer av konstiga direktiv och försök att döda den frihandel som varit den främsta fattigdomsutrotaren de senaste 50 åren. Får se om vi får behålla vårt skogsbruk. Sånt oroar mig och jag tycker nog jag historiskt varit bra på att hitta verkliga risker, när jag kollar i backspegeln.

 54. Torbjörn

  #49 tty
  Att satellitmätningar inte kan se de små skillnader i havsnivåer är väl en sak.

  Men var kommer allt vatten de senaste åren ifrån?

  Antarktis har växt, och därmed sänkt havsnivån.

  Grönland har krymt, motsvarande 3/4mm havshöjning under 2022-2023

  Ändå visar NASA att havsnivån höjts 12.5mm sedan januari 2022

 55. foliehatt

  Torbjörn, #44,
  Putinfabler!

 56. Joachim

  #49 tty
  Det verkar onekligen vara både väl belagt och rejäla svängningar. Jag har inga problem att godta fakta, men undrar förstås över mekanismerna bakom havsnivåhöjningen under El Niño. Som ju dessutom går tillbaka lika kraftigt några månader senare. Jag kunde inte hitta på någon egen teori.

 57. Thorleif

  #34 Niklas

  Ang isländska vulkanutbrott. Tack för uppdatering (har ingen aning själv om vad som pågår på Island). Det handlar förstås om volymen gaser osv samt hur högt dessa når i atmosfären. Utbrotten ökar normalt under perioder med lågt antal solfläckar och då en högre inkommande kosmisk strålning. Ett större utbrott? Vi får se om solforskarna får stöd för sina teorier!

 58. messkalle

  Det var många kommentarer, men jag dristar mig som ovis bland många visa kan att klistra en aftontidnings visa. Nu tror jag inte på slumpen att jag föddes, blev den jag var och att det är som det är tack vare/blir tack vare vår plats i universum och att solen gör utan vi kan göra något om jordens klimat. En liten brasklapp som
  Säkert många delar. Vi jmänniskor u fler vi blir på vår planet förbrukar, förstör mänskligt, biologisk och zoologist, materiella resurser. Vägen ur mindre liv på jorden är begränsning. Detta kan inte slumpen avgöra med ett tärningskast. Nu dagen enligt aftontidningen;
  ””Slumpen styr”
  Hade den här vintern varit ännu kallare utan den globala uppvärmningen?
  – Utan den globala uppvärmningen hade det varit helt annorlunda, säger Tjernström.
  – Vädret är stokastiskt, det vill säga så när som på årstidsvariationerna så är det slumpen som styr. Men om vi tänker oss att vädret skulle ha utvecklats på exakt samma sätt, men utan den globala uppvärmningen, hade det varit ännu kallare i vinter.”

 59. Bim

  0m politikeerna totalt struntar i om de skrämmer vettet ur folk med ett vvarmare klimat.
  Så kan de väl strunta i klimatet. Det spelar ju ingen roll om människor dör av värme eller kyla. Huvud saken är ju att de dör.

 60. Denna vinter har haft gott om kalluftutbrott över stora områden på Norra Hemisfären, Europa, Nordamerika och Asien har kämpat på – men är det numera ovanligt med kalla vintrar?

  Jag tycker att 2010 – talet har bjudit många kalla vintrar, trots all alarmism.

  Här på västkusten, trollhättan – har vi haft kallt 2010, 2011, 2012, 2013, 2016, 2017 och 2018 – isfiske har varit utmärkt.

  2018 hade vi otroligt bra is ända in i april – vilket är ovanligt hos oss.

  Det är också lätt att glömma att sommaren 2017 hade Sverige sina Lägsta Högstatemperaturer på ungefär 150 år, jag tror att det endast blev runt 27 grader som topptemp.

  Sommaren 2023 hade vi otroligt kalla regndagar i juli, ösregn och 9 grader kändes verkligen som Arktisk sommar – fast vi bor långt söder om polcirkeln.

  Dock har alarmisternas höga skrik om höga temperaturer – överträffat verkligheten.

  Att våra kalla vintrar snart skulle vara borta står mängder av klimatforskare och klimatprofessorer i kö för att berätta om – men då ljuger dom.

  Vi har haft många kalla vintrar dom senaste 15 åren – och vi kommer, pga solens frånvaro, att fortsätta att få massor av kalla vintrar.

  MEN samhället lyssnar på forskarna och professorerna – och monterar ner sin förmåga att hantera vinter. DÅ blir Alarmismen en fara för samhället och människorna.

  Jag behåller isborren och skidorna – trots att jag bor i Västsverige, där varma vintrar var vanliga redan för 100 år sedan – men numera har vi ofta kalla vintrar…

  VAD lär man sig? – Jo, mycket lite är nytt under..SOLEN.

 61. Lennart Bengtsson

  Min bedömning är att de minskande aerosolerna (och därmed mindre moln) under de senaste cirka 50 åren har bidragit till den ökande globalstrålningen över land och inte minst för det Europeiska landområdet. Den ökande globalstrålningen över land har påverkat temperaturen sannolikt i samma storleksordning som växthusgaserna.
  En jämförelse med Australien stöder denna bedömning.

  Med andra ord man får också ta det något varmare vädret som ett bidrag från en något renare luft.

 62. Lennart Bengtsson

  Lasse 17

  Gör man en spektralanalys av längre globala temperaturserier får man fram en cykel på omkring 4 år. Detta gäller även klimatsimuleringar. Några andra cykler har man inte kunnat identifiera men det utesluter inte aperiodiska variationer på längre tidsskalor. (Dygns- och årscykler ingår förstås inte)

 63. Nr 61 Lennart B
  Tack för infon och resonemanget om globalstrålningen – det känns som många här på bloggen tycker att det låter rimligt.

  Spektralanalysen av globaltempen intressant – särskilt om vi fortsätter mäta den 100 år till, då kommer vi nog att veta mer.