Klimatministern sitter säkert

Applader till Romina

Igår röstade Riksdagen om den begäran som Centerpartiet och Miljöpartiet kommit in med om en misstroendeförklaring mot klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Det blev applåder efter röstningen för Romina och hon blir kvar.  ”Vid omröstningen röstade 172 ledamöter nej till misstroendeförklaringen, 66 ledamöter röstade ja och 104 ledamöter avstod från att rösta”, skriver Riksdagen.

Riksdagen har redovisat resultatet per parti:

Socialdemokraterna

Ja – 0  röster, Nej – 0 röster, Avstår – 104 röster, Frånvarande – 3

Moderaterna

Ja – 0 röster, Nej – 65 röster, Avstår – 0 röster, Frånvarande – 3

Sverigedemokraterna

Ja – 0 röster, Nej – 72 röster, Avstår – 0 röster, Frånvarande – 0

Centerpartiet

Ja – 24 röster, Nej – 0 röster, Avstår – 0 röster, Frånvarande – 0

Vänsterpartiet

Ja – 24 röster, Nej – 0 röster, Avstår – 0 röster, Frånvarande – 0

Kristdemokraterna

Ja – 0 röster, Nej – 19 röster, Avstår – 0 röster, Frånvarande – 0

Liberalerna

Ja – 0 röster, Nej – 16 röster, Avstår – 0 röster, Frånvarande – 0

Miljöpartiet

Ja – 18 röster, Nej – 0 röster, Avstår – 0 röster, Frånvarande – 0

Ledamöter utan partibeteckning

Ja – 0 röster, Nej – 0 röster, Avstår – 0 röster, Frånvarande – 1

Som ni ser var det Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet som röstade ja. De två första är ju inga konstigheter då det var de som ville ha denna omröstning men Vänsterpartiet är kanske inte helt självklara. Regeringspartierna röstade alla nej och det gjorde även sverigedemokraterna medan socialdemokraterna avstod från att rösta helt och hållet.

Jag är inte så insatt i det politiska spelet men jag kan tänka mig att en sådan här omröstning föregås av en hel del diskussioner bakom kulissen. Socialdemokraterna valde ju att avstå från att rösta och man undra vad de menar med det, står det bakom ministern eller inte eller var det bara taktik för att hålla alla dörrar öppna? Om socialdemokraterna röstat som Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet hade ja-sidan fått 170 mot nej-sidans 172. Ja-sidan kunde alltså inte vinna men är det ändå inte så att om man avstår från att rösta så säger man varken bu eller bä? Vänsterpartier kunde ju också lagt ner sina röster för att markera att de står med socialdemokraterna.

Som ni ser längst ner är det en ledamot utan partibeteckning som var frånvarande. Det borde ju vara Elsa Widding och hon har gått med i partiet MOD alldeles nyligen. På sin Youtube-kanal berättar hon varför.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lasse

  Kanske inte så konstigt att S lade ner sin röster.
  Att rösta med MP hade gjort uttalande om den ohållbara dieselinblandningen lite hycklande.
  Att rösta med regeringen är otänkbart.

  Bättre lägga ner och ha alla dörrar öppna!
  Kärnan i regeringens politik är ökad elektrifiering-kosta vad det vill.
  Även där är S väldigt otydliga. Dörrar slås inte igen så lätt!
  Gröna industrin kommer att få betala om de kan!

 2. UWB

  Håller med, det fanns egentligen inget annat val för S än att lägga ner sina röster. För att sätta saker i sin kontext kan konstateras att under perioden 2006 – 2024 har det hela tiden varit högermajoritet i Riksdagen.

  2010 valde Alliansen (M + L (fd Fp) + C + Kd) att samverka med Mp i ställer för SD för att behålla makten, med tydliga konsekvenser (som inte hanteras av denna blogg).

  2014 kunde Alliansen behållt makten med hjälp av SD, men valde att ”skänka” den till vänstersidan. Förstod de konsekvenserna av detta?

  2018 var det egentligen samma sak, med den skillnaden att L + C blev ”vänsterpartier” helt plötsligt.

  2022 hade C valt sida och gått över till vänstersidan, trots det har Sverige en högerregering. Jag tror inte S såg det komma.

  2026, med nuvarande partiledare har både C och Mp svårigheter att hålla sig kvar. Vem kommer S att stödja, C eller Mp – jag tror på C faktiskt.

  Kom även ihåg att i teorin skulle S + SD kunna regera landet nu, har S något sådant i tankarna (men byt ut SD mot M). M var inte aktuellt 2022 då de ledde Tidöpartierna, men 2026 kan saker ha hänt.

  Jag har väldigt svårt att se hur ett underlag med S +V + C + Mp skulle kunna komma överens och det kan S ha börjat inse med sina ”vitböcker”.

 3. Ann lh

  När Du, Elsa började komma ut med Din sina stora erfarenhet, och Dina djupa kunskaper och insikter i energi- och klimatfrågan kom Du som en Unstoppable stormvind. Din bok ”Klimatkarusellen” var lätt att ta till sig och Du fick Din plats i Riksdagen.
  Tyvärr blåste Din ostoppbara stormvind vidare där utan hänsyn till hur mottagliga de tänkta budbärarna var för att ta emot Ditt budskap. Det förde med sig att Klimatfrågan nog mer upplevdes som propaganda man värjde sig mot än den komplicerade fråga som man tålmodigt måste sätta sig i för att få lite grepp om.
  Den framfarten i riksdagen blev inte så lyckad.
  Men nya vindar blåser!
  Elsa varför följer Du inte nöjd och belåten upp hur COP 28 behandlade Klimatfrågan och gav västvärlden, likt världen i övrigt, frihet att ta det lugnt, njuta av de fossila bränslenas möjligheter och låta utvecklingen styra över framtiden istället för storFN med alla sina metastaser?
  Det är mycket kvar att göra kring klimatfrågan i Riksdagen. Men ha mod att ta det lugnt.

 4. Göran

  Vad är det för mening med att analysera vilka partier som röstade si och så? Avsätta klimatministern innebär inte att klimatpolitiken ändras.

  Vad gäller klimatpolitiken är det samma skit i alla 8 partierna. Att de kanske råkar ha några procent avvikelse mellan varandra, vad har det för betydelse?

  Eftersom inte ett enda parti i riksdagen kommer att förändrar något utan i stort bara är en bortkastad röst om man vill ha någon positiv förändring, rösta på något utanför riksdagen.

  Rösta till exempel på MOD, som Elsa Widding nu är medlem av. Får de in några i riksdagen, då kanske vi kan få lite underhållning i alla fall, om de vågar vara lite uppkäftiga. Kanske det finns en större chans att det når ut till folket, mer än en klimatblogg.

 5. Lars-Eric Bjerke

  Elsas nya parti MOD verkar inte ha några åsikter om klimatet, är skeptiska till vacciner och vill att Sverige skall vara alliansfritt som Schweiz och Österrike d.v.s. ingen vapenhjälp till Ukraina.

 6. Gunnar Juliusson

  Epoch Times har idag en ganska lång och positivt vinklad artikel om Elsa Widding, hennes bakgrund, erfarenhet och incitament. Denna kommer förstås inte refereras i standardmedia.

  https://www.epochtimes.se/%C3%84r-Sveriges-politiker-for-daligt-palasta

 7. Lars-Eric Bjerke

  Ett misstroendeomröstning mot en minister bör endast begäras om ministern har misskött sig, inte då hon bedriver regeringens politik, oberoende om man tycker den är bra eller dålig. Om man inte gillar regeringens politik får man försöka skapa en majoritet mot denna i riksdagen.

 8. Daniel Wiklund

  # 5 Lars-Eric B Elsas bok ”Klimatkarusellen” var en ögonöppnare. Det tycker väl du också. Elsa är en av få ljusen i klimatmörkret. Hon har gjort mer avtryck än dom flesta. Bildad och utbildad som hon är. Miljöpartisten Märta S är ju en amatör jämfört med Elsa W.

 9. UWB

  #2 – min referens till hur olika partier ställt sig till varandra har relevant, då jag inte tycker att någon konsekvensanalys gjorts på ett bra sätt.

  Ett parti bör alltid se över möjligheterna till att styra landet. Det följer med många andra fördelar med att vara med i styret av Sverige.

  Att då Elsa går med i ett parti som har någon form av makt att förändra i Sverige. Förutom Ny Demokrati har inte något nytt parti kommit in i Riksdagen utan att ha försökt under ett antal val innan, detta gäller Mp, SD och Kd. Det är möjligt att Medborgerlig Samling (MED) skulle vara en bättre plattform, men det partiet har haft en del interna slitningar och stod stilla mellan 2018 och 2022 med avseende på antalet röster.

 10. Lasse

  SVT bedriver en kampanj mot Tidöpartiernas energipolitik.
  Falska uppgifter används tydligen:
  https://samnytt.se/svt-sagar-regeringens-karnkraftsplaner-med-falska-siffror

  När detta påpekades vägrade SVT ändra sig!

  Ingen vet vilka priser ett kärnkraftverk behöver ta ut om de tvingas lägga ner när det blir MP majoritet igen 😉

 11. Ulf

  Att S rösta blankt är en självklarhet. Omröstningen var fjantig och S kunde visa att de var ”den vuxne i rummet”. Därmed plockade man poäng i media igår. Samtidigt som man påtalade att det var många misstroende omröstningar när de själva satt i regering för att oppositionen missbrukade det. Det fick man säga igår på nyheterna utan kritiska motfrågor. Sanningen var ju att deras ministrar var inkompetenta, därav omröstningarna.
  Folk ser inte genom S teatern, men det förklarar väl de höga opinionssiffrorna.

 12. Lars-Eric Bjerke

  #8 Daniel Wiklund
  ”Elsas bok ”Klimatkarusellen” var en ögonöppnare. Det tycker väl du också.”

  Mina ögon öppnades redan 1966 då Nils Dahlbäck skrev en artikel om kolet i Chalmers kårtidning Tofsen. Därefter ytterligare med Hans Palmstiernas bok ”Plundring, svält och förgiftning” från 1968 där han i kapitlet ”Luftlort” beskriver växthuseffekten. Vad gäller nyare litteratur är Lennart Bengtssons bok ”Vad händer med klimatet?” överlägsen.
  (Förutom att vara oerhört mångkunnig var Nils med i styrelsen för Miljövänner för Kärnkraft under många år.”)

 13. Daniel Wiklund

  # 12 Lars-Eric B Lite Roger Moore där. Då var du väl förberedd när Miljöpartiet började med sin bedrövliga och människofientliga klimatpolitik. Som haft mycket att säga till om trots att dom med nöd och näppe kommit 4 procent.

 14. Sören G

  P1 rapporterar att skolelever ska få mat som släpper ut mindre CO2, mindre kött och mer grönt för att klara Sveriges klimatmål.

 15. Ann lh

  #12 L-E. Bj och vad har Du gjort för att sprida denna tidiga kunskap om klimatförändringarna?

 16. Mario

  Ja, vad har MOD för klimatpolitik?

 17. Idag kan man läsa i Dagens Industri om dom storskaliga efterverkningarna av aningslös, grön, politik.

  KRISBOLAG SÄGER UPP 15 ÅRIGT ELAVTAL MED BOLIDEN.

  Vindkraftbolaget i Skellefteå hade ingått ett PPA – avtal med Boliden om att sälja sin gröna el billigt.
  Därefter upptäckte vindbolaget att deras vindindustri inte kunde producera så mycket som dom sagt – och inte När Boliden behövde elen.

  Storskalig vindproduktion och väderberoende produktion är livsfarlig – Boliden vill inte jobba bara dom dagarna det blåser.

  Ännu värre blir detta på nationell nivå.

  ” Cheap shit ” är ett vedertaget begrepp – nu fick Boliden smaka på den gröna medicinen….

 18. Magnus b. #17
  Ofattbart att ett stort företag som Boliden inte har kompetens inom företaget som kan se att såna här avtal inte är ”hållbara”. Kan man hoppas på att det här är en ögonöppnare?

 19. Göran

  MOD lär nog ha en vettigare syn på klimatet än något av de 8 skräppartierna i riksdagen.

  När det kommer vetenskaplig rapporter hela tiden om hur farligt covid-vaccinnet är då borde man bli skeptisk.

 20. Göran

  #17 På Max hamburgerrestauranger står det att de får el från vindkraftverk.

  Jag har frågat personalen om de slutar göra hamburgare när det inte blåser? Dock har de aldrig förstått frågan. Så jag har aldrig fått något svar.

 21. Nr 18 Håkan B
  Ja, den gröna snurren förvirrar även dom kloka – jag har följt Boliden 5 dagar i veckan i många år…dom och nästan alla andra har tvingats svälja betet.

  Även inom industrin finns bara 2 lägen, antingen är du med eller oxå är du emot.

  Boliden får en premie på flera plan när dom säljer gröna…metaller.
  Dom har ihop med Ericsson ett stort projekt att totalelektrifiera gruvorna och produktionen.

  Detta är som it – bubblan, allt har gått för fort och alldelles ogenomtänkt.

  Lyssnar man på bl a LKAB så blir man fullständigt skräckslagen- hela den svenska industrin har tvingats in i det gröna spektaklet.

 22. Berra

  Detta är nog det lindrigaste straffet för vad hennes politik orsakat landet…

  https://sverigesradio.se/artikel/marta-stenevi-mp-sjukskriver-sig

 23. Berra #22
  Jag undrar om inte batikhexor brinner extra bra i helvetet?

 24. Matsa

  #10 Lasse

  Ja, jisses denna Johan Zachrisson Winberg. En miljöaktivist förklädd till journalist. Var det inte han som ville att vi skulle gå upp mitt i natten och dammsuga och köra tvättmaskinen för att jämna ut eleffekttopparna? Obegripligt att han fortfarande har kvar sin anställning på SVT.

 25. Matsa #24
  Inte obegripligare än varför jag ska betala lönerna till hela packet ute i bunkern på Gärdet. Riv Bunkern och ge folket friheten att själva välja var dom får sin information ifrån.
  F.ö, så spelar det ingen roll när man dammsuger om man har en batteridriven sån, men visa mig var man kan hitta en batteridriven tvättmaskin så att man kan tvätta ”klimatsmart” om man bor i lägenhet, där det finns nåt som heter grannar, älska dom eller flytta till villa?
  Tänkte väl det, kommer man upp i effekt duger inte batterier.

 26. Mats Kälvemark

  #24 Matsa
  Zachrisson Winberg ger alltid ett yrvaket intryck och har extremt dålig koll på verkligheten. Ser dessutom i rutan ut som han sovit på jobbet under skrivbordet och yrvaken med skrynkliga kläder och okammat hår mot sin vilja tvingas ut i direktsändning. Man behöver ju inte tveka om vilket parti han röstar på.

 27. Lars-Eric Bjerke

  ”15 Ann Ih

  Hans Palmstierna skrev redan 1967.
  ” … till slut kommer kolsyrehalten att ha ökat till det dubbla ….kan man beräkna att medeltemperaturen på jorden kommer att stiga mellan två och fyra grader.”
  ”Mot detta står småpartiklarna som hindrar solljuset att nå jorden. Genomsnittstemperaturen på jorden har sjunkigt något de senaste decennierna.. ….men det är inte otroligt att temperatursänknigen beror på den enorma mängd småpartiklar som nu grumlar lufthavet.”

  Vad nytt finns det att förmedla?

 28. Ann lh

  # 15 L-E Bjerke, det var knappast svar på frågan.

 29. Lars-Eric Bjerke

  #28 Ann Ih

  Om någpn frågar mig om klimatet brukar jag säga att enligt dagens, vad jag bedömer, bästa vetande är det ”very likely” att den transienta klimatkänsligheten TCR ligger mellan 1.2°C och 2.4°C enligt IPCC AR6 TS sid 93. Om vi någonsin uppnår en fördubbling av växthusgaserna och vad det i så fall kommer att innebära tvistar de lärde. Sverige har mycket små möjligheter att påverka detta, speciellt som utsläppen och upptaget av växthusgaser i Sverige har i stort tagit ut varandera under rätt många år.

 30. Adepten

  #27 Lars-Erik Bjerke

  Ja, Palmstierna framstod som initierad och kunnig i de stora miljöfrågorna som väckte förtroende🤩
  Han drog fram problemen, men forskningen var då otillräcklig och någon syntes kunde han inte göra med de små partiklar som hindrade solljuset att nå jordytan. Exempelvis det bly som fanns i bensinen och släpptes ut i atmosfären.

 31. Daniel Wiklund

  # 29 Lars-Eric B Vi kan med andra ord avbryta den meningslösa och enormt dyra jakten på koldioxid. Och instämma i Kary Mullis syn på IPCC som han ansåg vara ”internationella byråkratdjävlar”.