Nya Zeeland hoppar av Kyoto 2


Nya Zeelands “klimatförändringsminister” Tim Groser säger att man inte kommer att åta sig några nya bindande avtal under Kyotoprotokollet. Därmed sällar man sig till Japan, Kanada och Ryssland som heller inte har någon lust att fortsätta på den inslagna vägen.
De som kvarstår är då i stort sett bara Australien. Och eventuellt EU. USA har ju som bekant inte ratificerat ens det första Kyotoprotokollet, och Kina, Indien och Brasilien berörs inte av några nedskärningar. Groser säger att om EU skriver på ett nytt avtal så kommer ändå inte mer än 15% av världens koldioxidutsläpp att kontrolleras av ett sådant avtal.
Klokt beslut Nya Zeeland!
Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Pelle L

  En väsentlig fråga i sammanhanget, som inte berörs under de högtidliga konferenserna när statsmännen skriver på konvoluten:
   
  I hur hög grad har länderna som ratificerat kyotoprotokollet följt sina åtaganden till punkt och pricka.
   
  Det ”rättskaffens” Sverige skulle naturligtvis aldrig kunna tänka sig att fuska lite med de sista tonnen CO2, men hur är det med resten av världen?
   
  Det är väl t.ex. klart visat att de länder, som i storslagna FN-givarkonferenser, åtar sig att ge enorma bidrag vid naturkatastrofer, som t.ex. jordbävningen på Haiti, i efterhand visar sig ovilliga att stå för sina löften.
   
  Hur är det med kyotoprotokollet?
  Finns några siffror? Var är uppföljningen?
    
  Annars spelar det ju ingen större roll vad man ”skriver på”.
  Skall man bara se det som en avsiktsförklaring, en sol-och-vårar grej?

 2. Joakim

  Man kanske skulle packa väskan och flytta till nya zeeland för att slippa vara slav under ekofacisternas styre.

 3. Joakim,
  Då blir du klimatflykting 🙂 

 4. Lennart Bengtsson

  Vi får hoppas att EU gör den förnuftiga bedömningen att endast ingå sådana avtal som man kan fullfölja utan förfång för EU ländernas ekonomi. Att som Tyskland lägga ned sin kärnkraft och ersätta den med kolkraft kan ju knappast göra det hela lättare. Vi får slutligen hoppas att inte lilla Sverige åtager sig att spara för alla andra genom att göra sig av med kärnkraft och storskalig vattenkraft som den ansvarige ministern nyligen uttryckte..
  LennartB 

 5. EU Backar?
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/eu-backar-fran-klimatlofte_7661314.svd
  Surprise!!

 6. Håkan Bergman

  Det blir en spännande vecka fram till den 22:a. Cameron lär få svårt att backa, och Hollande ska vi inte tala om, men hans huvudvärk är franska bönder,
   
  http://www.spiegel.de/international/europe/top-german-and-eu-politicians-blast-britain-and-france-over-budget-a-866352.html

 7. AOH

   
  Håkan Bergman    # 6
   
   
  ”…..Det blir en spännande vecka fram till den 22:a….”
   
  O T
   
  Och ”Frau Merkel” åker till Moskva för att tala Putin tillrätta om mänskliga rättigheter.  Kanske att hon tar upp ”Kyoto” med honom om det blir tid över.  Hi –Hi
   
  German lawmakers urge Merkel to talk tough in Russia
  http://nz.news.yahoo.com/a/-/world/15346966/german-lawmakers-urge-merkel-to-talk-tough-in-russia/
   
  „…..Merkel will hold talks with Putin on November 16, before a larger group of Russian and German ministers discuss energy and business ties. Germany is a major exporter to Russia and depends on Russian oil and gas for a large part of its energy needs…..“
   
   

 8. Pelle L

  AOH #7
   
  Merkel vill väl helt enkelt pruta på gaspriserna.
  Allt annat är nog bara dimridåer för att ge ett sken av statsmannaskap.
  (Statskvinnoskap?)

 9. Tålis

  Kan EU-fyllona tänkas nyktra till (Ingvar Engelbrecht 5)?
   
  Alla fossila bränslen som produceras konsumeras. Om/Att politikerstollarna i EU bestämt sig att försämra livet för oss, gör ingen skillnad. Hur är det möjligt att det kan gå hem hos väljarna? Kristet kulturarv, med späkning som ingredienser? Propaganda från dagis till universitet?
   
  I sämsta fall (om CO2 har en positiv effekt på klimatet, vilket jag betvivlar) försenar vi möjligen klimatförbättringen något. Särskilt konstigt är det med svenska politiker, att vi ska gå före och möjligen försämra för oss själva. Det finns i princip bara en nackdel med ett varmare klimat, havsnivån stiger. Dock är den så liten (0,15-0,2 m per århundrade) att det problemet löses lätt, när/om det uppstår. Hos oss inget problem alls. Däremot är klimatförbättringen värd att nämna och beskriva!
   
  Varmare är bättre! Högre CO2 i atmosfären är bättre!

 10. Vi får se med vad koldioxidbaksmällan inom EU verkar, man befarar
  nog att L.Ek ska utmärka sig som Svensk progressiv av dumdristig
  ’gå vägen före’duktighet med klimatförändringarna och ska ligga steget före övriga världen,vi skall visa den framtida vägen med klimatfrågan.
  ALI.K.

 11. Ann L-H

  Alltid något
  http://www.expressen.se/ledare/tommy-hammarstrom/vaxthuslobbyn-kvaser-debatten/

 12. Staffan

  Länken till Tommy Hammarström, Expressen, är läsvärd!  Södra Fjäll, Eda.  Född 1946. 
  Där finns förutsättningar för att se realistiskt på tillvaron!
  (#11 alltså)

 13. Peter F

  Ann L-H #11
  Blir intressant se hur UI kommer att reagera på det här.

 14. Lejeune

  #13
  Peter F
  Här: http://uppsalainitiativet.blogspot.se/2012/10/forvillarfloskller-i-expressen.html 

 15. bom

  #13
  Det är givet hur de kommer att reagera! Med hat och dyngkastande och kanske rent av med den förfärliga naziststämpeln. Sen får han förvillarpriset! Dags att kolla upp en viss rökare?

 16. bom

  Uff modereras!

 17. bom

  #14 Lejeune UI verkar ha dragit tillbaka sitt angrepp på Hammarström. Det kan inte hittas av UI på UI enligt Din länk! Någon som sparat smörjan?

 18. bom

  Piprökaren verkar ha slutat den 13/7 med ett angrepp på McIntyre om trädringarna. Han kanske har fått ett jobb eller gått och fiskat röding?

 19. Åke N

  bom #17. Nej det är fel på länken. Här är den korrekta:
  http://uppsalainitiativet.blogspot.se/2012/10/forvillarfloskller-i-expressen.html
   

 20. Peter Stilbs

  bom #18 – jag har sett Piprökaren i kommentarsfältet på SvD Brännpunkt etc, här på TCS verkar han ha gett upp

 21. bom

  #19 Där var den ja och det enda de gjorde var att vifta med armarna hållande en hockeyklubba.
  #20 Jag besökte pipröks blogg och det verkar som om den tog slut 13/7. Besöksstatistiken var inte mycket att hänga i julgranen. Favoritfiskens (rödingen) latinska namn är fortfarande felstavat.

 22. Holmfrid

  #10,
  ”att gå före”  är Lena Ek´s kännemärke.  Under sina år i EU-byråkratin har hon arbetat för det skärpta svaveldirektivet – 0.1% i bunkeroljan fom 2015 – som fördubblar sjöfartskostnaden i Östersjön och Nordsjön.  Övriga EU klarar sig med 0.5% fom 2020. 

 23. joel

  Har ni sett att Allan är ute och fiskar efter bra material till sitt propagandadygn? Gore det så Gore det, verkar han ha hoppats på. Men här gack det käpprätt…
  http://joannenova.com.au/2012/11/al-gore-tries-back-door-and-gets-knocked-back-again-by-australian-filmmaker-again/#more-25193 

 24. Staffan

  Ur Uppsala-initiativets 12-mannastab:
  1__A.M.:  Engagerad i Humanisterna, förbundsstyrelseledamot, samt i Vetenskap och Folkbildning. Tog initiativet till Uppsalainitiativet.
  3__P.L.:  Är flitig skribent på Humanistbloggen och i media, främst i frågor rörande religion och vetenskap. Har skrivit ungdomsboken Gud finns nog inte
  5__A.E.:  Medlem i Humanisterna
  10__P.E.:  Liberal feministisk skeptisk ateist.  
  http://uppsalainitiativet.blogspot.se/p/om-oss.html
  Det är väl ungefär som jag trodde.  Klimatångesten har sin grund i livsåskådningen.  Och det är väl fullt begripligt.
  (Jodå:  Jag vet väl vad en del av er i TCS står för också.  Men som här ”öppet” 4 av 12…?  Och nr 1?)

 25. bom

  Holmfrid #22
  Det verkar som om vi behöver fler läkare i Riksdagen. Läkekonsten är ju specialist på expektans dvs ”vänta och se”. 🙂
  Idiotförslaget om 0,1 i stället för 0,5 borde ju rättas till snarast. När en blind leder en blind så faller de båda i gropen!

 26. Peter F

  Här kom UIs senaste reaktion på Expressen. http://uppsalainitiativet.blogspot.se/

 27. Daniel F.

  Ang. Piprökarn så skrev han följande i Klotets kommentarsfält i april:
   
  ”Det här året med vare sig el Nino eller la Nina bör återstoden komma upp i nivå med -98, 05 och 10. Nästa el Nino bli det varmaste år som uppmätts.”
   
  😉

 28. bom

  #26
  Hammarström hädar vår religion! Sådana brändes å båle i en bättre tid till vilken vi längtar! Det verkar vara inbäddat i ilskeutbrotten. Bra jobbat UI! Skaffa fler motståndare bara.

 29. Peter F

  Stackars UI. För första gången ifrågasätts dom i en av de stora tidningarna och kallas ”växthusföresspråkare”. Jag garvar ihjäl mig.

 30. Ann L-H

  Jag har inte varit inne och kikat på UIs blogg förrän idag. Kommentaren till Tommy Hammarströms ledare var häpnadsväckande. Deras bevis för klimathotet är tydligen rätt och slätt att koldioxid är en växthusgas. Diskuterar de aldrig tex klimatkänslighet och alla feedbackparametrar? Såvitt jag förstått finns det folk med universitetsutbildning som därmed borde känna ansvar för sin vetenskapliga skolning och inte bara kulturelitpapegojor där. Men det syntes inte idag i varje fall.
  Med sådana enkelspåriga inlägg förstår jag att bloggen inte drar.

 31. Slabadang

  OT Leif Svalgaard ger oss överblick!
  Mycket läsvärd sammanfattning om solens alla effekter proxi motsägelser osäkerheter korrelationer mm mm Perfekt att läsa för den som vill ”läsa ikapp” om var man står idag
  http://wattsupwiththat.com/2012/11/11/solar-activity-past-present-future/#more-74152

 32. Slabadang

  Ann L-H!
   
  Rena klimathotsdagiset där på UI. Så barnsligt så man har svårt att tro att nån av dem nått skolmognad. Men det är ju alldeles utmärkt att även journalister blir uppmärksammade hur låg nivå det är. Att V o F är integrerat signalerar även andra problem via UI.

 33. Åke N

  OT, men ett fall för Jonny F:
  http://www.unt.se/debatt/uppsala-behover-vindkraft-1951586.aspx
   

 34. joel

  Överkuckut i Blekinges landsting vill också handla vindkraftverk. Halleda… 

 35. Åke N, jösses vilket hjärndött dravel

 36. Ingemar Nordin

  Jonas N #35,

  Vad hade du väntat dig? Deras övermaga och pekpinnemässiga approach till vetenskapen hör knappast hemma i den moderna världen. De talar som de medeltida lärde, från katedern till den obildade pöbeln. Men låt dom hållas i sin lilla klimatkyrkosekt. Kanske fungerar UI som en terapeutiskt terapi för vissa.

  Intressantare än att analysera UI är väl då att vi nu kan konstatera att EU har kastat in handduken beträffande sin flygskatt:

  http://www.businessgreen.com/bg/news/2224125/breaking-eu-halts-aviation-carbon-trading-plan

  Ack ja. Här är ännu en sektliknande sammanslutning som helt plötslig drabbas av insikten att de inte styr över resten av världen. Och nu får de backa med svansens mellan benen. Patetiskt!

 37. Christopher E

  Jag håller med Jonas, vilket vindkraftsdravel i Uppsala (#33)… makalöst.
  Hur fel kan det bli?
  – Sänkt elkostnad…
  – Fler jobb…
  – Säkra elleveranser…
  – Vindkraftsföretag som tar helhetsansvar… (en direkt skymf mot natur och människor som drabbas)
  Otroligt. Fel på punkt efter punkt, det är ju precis tvärtom. Och då kan man ju kommentera hur vindkraft ”uppfyller klimatmålen”. Dessutom tycks skribenten av texten att döma på allvar tro den el IKEA och då hypotetiskt Uppsala använder verkligen kommer från de snurror de äger. Detta sista är kanske en elak tolkning, men med tanke på hur verklighetsfrämmande de övriga påståendena är så vet man inte.
   

 38. Åke N

  http://www.unt.se/debatt/uppsala-behover-vindkraft-1951586.aspx
  OBS. Artikeln går att kommentera.

 39. Staffan

  Kalifornien inför ”cap and trade” idag.  För att få ner karbon-utsläppen och produktionen.  (Nja, politikerna ”tänker” bara på karbonet.)
  Handelskammaren (Chamber of Commerce) stämmer delstaten:  det här är i själva verket en skatt.  Den nya lagen säger att utsläpp efter en viss nivå går bra – bara man betalar en avgift.  En skatt, alltså.
  Fram till ”nivån” får man göra business med utsläppsrätterna.  Staten gör det till en nödvändighet,och straffar dig om du vägrar.
  Staten räknar med att plocka in från ”$500 million” till ”$1 billion” på det här jippot.  Ungefär 600 företag berörs nu.  Och de kommer förstås att rationalisera och friställa folk.
  Men vad gör väl det?  Mer än 20% av (de legala) invånarna i CA får inte den heltid de vill ha;  de är antingen helt arbetslösa eller gör några timmar i veckan (på MacDonalds eller så).  Några till gör ingenting.
  http://www.breitbart.com/Big-Government/2012/11/13/California-cap-and-trade

 40. Staffan

  EU backar nu från planen att lägga ”karbon-tax-avgifter” på internationella flighter t/fr EU.  Kina, Indien och (faktiskt) USA har protesterat starkt.
  – EU vill nu, tror man, undvika ett globalt handelskrig EU–omvärlden.
  – Men om inte ICAO (Int. Civil Aviation Org.) inom ett år fått ihop en plan för att minska växthusgasutsläppen från flygplan, ska EU-skatten slå till!
  – Kongressen i Wash. DC har tagit ett lagförslag att göra det olagligt för amerikanska bolag att betala!  ”EU inser inte att detta är illegalt.  En global lösning är vägen framåt” sade senator Thune (R-SD), som tillsammans med senator Claire McCaskill (D-MO) lagt fram förslaget.
  – Hela flygsträckan ska kosta, tänker sig EU!  Flyger man från San Francisco till London ska alla dessa kilom… f’låt miles, vara skattepliktiga!
  – Elaka kritiker menar att skatten är till för att fylla kassa-skrinen i krisens Europa, och inte för att hjälpa den s.k. miljön.
  http://www.washingtontimes.com/news/2012/nov/13/eu-backs-down-airline-carbon-tax/

 41. Staffan

  USA ska ta 24–36% tull på solpaneler från Kina, framöver!  (Amerikanska konkurrenter har talat om kinesisk dumping, nämligen.)
  Och president O. som ville ha mer ”alternativ energi”…?
  Solenergi är det dyraste som finns, t.o.m. mer än vindkraft.  Nu blir det ännu dyrare!
  Federala regeringen gav ”$1.134 billion” (miljarder) subsidier till vindkraft 2010 (sista kända året).  Dept of Energy gav ”$13.27 billion” i lån till solkraftsbolag.  De ”$2.1 billion” som solindustrin fick i skattenedsättning (tax grant) från finansdepartementet är väl inte värda att nämna här?
  Men som sagt, det verkligt intressanta är ju nådig överhetens inställning till ”alternativ energi”.  Man ska kanske bo i Montecito, CA, för att ha råd med sådant?  (Där bor Al !)
  http://www.nationalreview.com/articles/333247/chinese-solar-panels-subject-tariffs-jillian-kay-melchior

 42. Staffan

  ”Antarctic Sees Record Growth in Sea Ice”.  (Men i norr minskar isen!)  Beror på vindarna, säger WSJ’s expert.  I Antarktis blåser de mot norr.  Ut till havs, alltså.
  Wall Street Journal har video (2:58).
  http://live.wsj.com/video/antarctic-sees-record-growth-in-sea-ice/2D41F0FB-824C-407F-A605-838792BEAEEE.html?link=MW_hp_tboverticalx8#!2D41F0FB-824C-407F-A605-838792BEAEEE

 43. Staffan

  Obama’s pressekreterare Jay Carney:  ”Karbonskatt kommer vi aldrig att föreslå”!  Giftgasen karbon!  Den borde förbjudas helt, eller hur?
  Ifråga om klimatförändringen konstaterade Carney att presidenten redan har ”fördubblat våra bränsle-effektivitets-normer, fördubblat produktionen av förnybar energi, och investerat i andra former av ’ren’ energi.”
  http://www.whitehouse.gov/the-press-office/2012/11/15/press-gaggle-press-secretary-jay-carney-en-route-new-york-ny-11152012
  Just nu är det 5ºC i Washington DC.  Kan bli 13º idag.  På Palermo’s latitud.  Horribelt!  Det är karbonets fel!

 44. Staffan

  Mogocha borde Miljöpartiet lägga sina årsmöten till!  En stad på 13.000 invånare vid järnvägen till Vladivostok (Ö om Chita).
  Lonely Planet’s ”Trans-Siberian Railway” säger att vinter-tempen där kan gå ner till -62ºC !
  Nå, -51,7ºC (dec) säger Wikipedia.  Genomsnitts-kylan i januari är -35ºC säger samma källa.
  Om ni gått på teater här och sett ”Miljöångesten får ett ansikte” (FÖ:s rubrik;  Ung scen/öst) om en 15-årig flicka som struntar i skolavslutningen (”Vad har vi egentligen att fira?  Jorden går ju snart under.”  Vi dör av värmeslag), så vore det väl lämpligt att som motgift planera in en vinter-resa på Transsibiriska.   Bara 6906 km från Moskva.

 45.  
  Tack  Staffan { 15.11.12 at 17:31 }   Där  du  skriver  citat-
  EU backar nu från planen att lägga ”karbon-tax-avgifter” på internationella flighter t/fr EU. Kina, Indien och (faktiskt) USA har protesterat starkt.
   
  Ingen  av  dessa  viktiga  nyheter  har  våra journalister  i media   ankdammen  Sverige demokratur  socialbidrags propaganda  SVT- Ekot -DDR  medier  rapporterat  utan  bara  desinfo  från ( Follow The Money FN politiska  IPCC  kontantlösa  vilddjuretstal  krediter  på  livet självt- Goldman Sachs  VÄRLDSBANKEN)  som  ju  vill  införa  bluff  skatter  på  ofarliga  spårgasen  CO2  som  växter  lever  av..
   Al Gore Thinks He’s ’Captain Planet’
  http://www.youtube.com/watch?v=bisOtylwKM4
  http://www.youtube.com/watch?v=OAP8Lbm-L6Y&feature=youtu.be
  How Progressive Ideology is Destroying America with Dr. Michael Coffman
  http://www.youtube.com/watch?v=xhkrm_6BrWQ