Ny studie talar för (ännu) varmare klimat

clouds
Som ni alla vet förutsätter dagens alla klimatmodeller att en ökad halt av växthusgaser i atmosfären innebär stigande medeltemperatur. Vad modellerna är oense om är graden av uppvärmningen. En orsak är att det hittills varit svårt att förstå sig på molnen. Nu kommer dock en studie från University of Hawaii där forskare simulerat molnutvecklingen och kommit fram till att mera uppvärmning betyder mindre moln, vilket i sin tur leder till ännu mer uppvärmning.
Studien heter The Impact of Global Warming on Marine Boundary Layer Clouds over the Eastern Pacific – A Regional Model Study och är publicerad i Journal of Climate.
Värt att notera är att forskarteamet använt en modell som bara representerar ett begränsat område av östra Stilla havet med närliggande landområden. Icke desto mindre drar de slutsatsen att klimatet troligen är mer känsligt för växthusgaser än vi hittills trott och att verkligheten kan komma att överträffa även de mest katastrofala projektioner som gjorts.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. S. Andersson

  Å nej, ännu värre katastrofscenarier. Hur hemskt kan det bli egentligen? Mänskligheten utraderad om 10 år! Det är redan för sent! Ge upp! Jorden kommer att förvandlas till Armageddon. Domedagen är nära (oops, fel religion).
   
  Men, lösningen finns: Lite mer pengar till klimatforskarna och ett par vindkraftverk till så ska ni se att allt fixar sig.

 2. Labbibia

  Det är alltå ”värre än vi trodde”, igen……
  Jag är så dödligt less på alla dessa ”modeller” som predikterar katastrof.
  Hur var det nu igen. Redan i slutet av 80-talet förutspåddes att ex New York skulle vara översvämmat år 2010 om vi inte genast slutade förbränna fossila bränslen. Hur blev det? 

 3. Tobias

  Hur kan ett varmare klimat leda till färre moln? Det borde ju öka avdunstningen som i sin tur leder till mer fukt i atmsfären och som leder till mer moln?

 4. Thomas

  Tobias, hur mycket moln vi har beror på tiden det går mellan det att vattenångan kondenseras till droppar och det att dessa faller ut som regn. Det är omöjligt att på något intuitivt sätt avgöra om det blir mer eller mindre moln i ett varmare klimat, det är bara för dig att använda din erfarenhet av hur världen ser ut. Är det generellt sätt molnigare när man reser söderut till varmare länder? Har vi i Sverige mer moln på sommaren än på vintern?

 5. Labbibia

  Thomas # 4
  Det beror väl på vart man reser?
  Sydostasien under monsunperioden? Ja, definitivt.

 6. Thomas

  Labbibia, ja sa ”generellt sätt” så försök inte hitta enstaka exempel på molniga områden i varmt klimat för att bevisa något.

 7. Labbibia

  Thomas
  God morgon!
  Vietnam, Filippinerna, Borneo, Java, Thailand, Indien, Pakistan osv osv En rätt stor del av södra hlvklotet? Men du tänkte kanske på Medelhavsområdet? Som är ett litet pluttområde jämfört med Sydostasien. 

 8. Thomas

  Labbibia, Thailand har jag däremot varit i och där var inte ett dugg molnigt, bara varmt. Men du kanske tänkte dig att det är molnigt en liten del av året och att det räcker för att bevisa att det blir mer moln när det blir varmare, eller?
   
  Sen får du ta hänsyn till Hadleycellerna som gör att det är mer moln över ekvatorn och mindre över vändkretsarna, men det handlar om luftcirkulation, inte om att varmare klimat ger mer moln.

 9. L

  Kom ihåg att Thomas alltid säger att allting kan vara tvärtom mot vad skeptiker säger, det är hans livslust. Eller tvärtom…

 10. Thomas

  L, jag försökte förklara lite om hur klimatet fungerar i #4, men du och Labbibia har inget att tillföra ni agerar bara motvallskärringar av princip.

 11. Labbibia

  Thomas
  Då var du inte i Thailand under monsunperioden. Och det förstår jag. Ingen vettig människa åker dit då……Gissa varför?
   Jag har själv varit där. Inte under monsunperioden dock. Det regnade nästan varje kväll, ungefär som det kan bli i Sverige under högsommaren. Blå himmel var det nästan aldrig, man såg inga stjärnor på nätterna. Jag antar att det beror på luftföroreningar. (det bruna molnet) Men varmt var det. Och solbränd blev man ändå…………

 12. L

  Thomas,  som sagt 🙂

 13. Labbibia

  Thomas # 10
  Du kanske inte är riktigt rätt person att prata om motvallskärring?

 14. L

  Thomas kanske skulle gå kursen i självinsikt han gör reklam för?

 15. Thomas,
  Molnen i tropiska områden fungerar som en termostat, De dyker upp framemot lunch till tidig eftermiddag. Tidigare ju varmare det är/var och minskar därmedden instrålade effekten.
  På mig låter det som om du som vanligt försöker försvara vilka alarmistpåståenden som helst. Denna gång en lokal klimatmodellskörning som påstår att den kan modellera molnbildningen mm om(!) klimatmodellerna har rätt 100 år fram i tiden … dvs modellstudier av modellersimulationer.
  Jotack!

 16. balato

  Thomas. Du som brukar kritisera andra för felaktigheter i deras språk. Själv skriver du ”generellt sätt”.  Det heter faktiskt ”generellt sett”.

 17. Men käre Thomas … du kan väl inte rimligtvis mena att ditt ryggmärgsmässiga bjäfsande varje gång någon skeptiker påpekar hur skruvade slutsatseroch resonemang som kastas fram i klimathotskyrkan, att det skulle utgöra något bidrag, att det tillför något med det!?

 18. L

  balato, Thomas skriver alltid sätt på sitt sätt… 🙂

 19. Thomas

  Alla ni som bjäbbar, vad anser ni om Tobias påstående i #3. Har han rätt eller inte?

 20. Toprunner

  Thomas #19:
  Han har väl prickat in en av faktorerna men eftersom det gäller naturfenomen finns förmodligen ingen nu levande som kan pricka in alla faktorer och hur de samverkar.
  Däremot finns det förvånansvärt många som inbillar sig att de vet och dessutom tror de kan styra faktorerna… ganska lustigt egentligen men samtidigt skrämmande.

 21. Thomas …
  Om det blir varmare och atmosfären därför både tar upp och håller kan hålla mer vatten (du vet, din favvo-förklaring till de stora poitiva återkopplingarna) …
  … kommer då detta vatten i ett fortfarighetstillstånd att bara öka och ackumuleras i atmosfären, eller tror du (som jag) att  det vattnet då kommer att falla ut som nederbörd också? Så att (i genomsnitt över tiden) lika mycket vatten kommer att regna/snöa ned som där tagits upp?
  Eller tror du kanske att vi får mer nederbörd från molnfri himmel?

 22. Thomas

  Toprunner, så med andra ord har Tobias fel när han säger sig veta hur det skall bli.

 23. Lennart Paulson

  Thomas #22
  Han har säkert fel, det är ju skillnad med dig som aldrig har fel i dina förutsägelser om vad som skall hända i framtiden.

 24. Thomas

  Jonas N, både avdunstning och nederbörd kommer naturligtvis att öka, men det innebär inte att mängden moln behöver öka eftersom den beror mer på hur lång tid det tar från det att molnet bildades tills det faller ut i form av regn. Tittar du på svenska förhållande kan vi ha långa perioder av helmulet utan en droppe regn.

 25. Christopher E

  Thomas,
  Alla som som säger sig veta säkert hur det blir har med största sannolikhet fel…
  Fast det är ju förstås mest du som påstår saker här… vad jag ser framställer Tobias endast en undran.

 26. wannabe ekosof

  Jonas N #21
  Det är i det skedet redan så varmt att vi inte talar om växthuseffekten utan om bastueffekten. Då den övermättade fuktigheten kondenserar och faller ner på den alltmer upphettade globen hörs endast ett fräsande ljud då den heta ångan stiger upp och det blir ännu varmare och fuktigare, som i en bastu! Förutom då där det lokalt kan vara kallt ibland.

 27. Lennart Paulson

  Thomas #24
  Om moln ger regn eller inte, beror väl på deras vertikala utsträckning. Det är väl inte tiden som avgör om det regnar ur moln eller inte.

 28. Gunbo

  Jag har varit både i Sri Lanka och Sydindien under vinterhalvåret utan att ha sett ett enda moln eller en droppe regn trots att temperaturen höll sig kring 30 grader och luftfuktigheten var obehagligt hög. Monsunen beror på låg- respektive högtryckens placering och de vindar som uppstår p g a dem. Här finns lite information:
   http://geography.about.com/od/physicalgeography/a/monsoon.htm

 29. Thomas …
  Regleringen av instrålningen skrev främst i tropikerna …
  Regleringen av utstrålningen sker mer på dom högre breddgraderna.
  Studien Maggie refererade ville dock göra gällande att modellerna ger färre moln just i de varma områdena.
  Din argumentation skulle (om du menar den?) betyda att där iofs kommer vara mer vatten i omloppet men att tiden varje H2O-molekyl gör det i form av moln inte bara minskar i motsvarande omfattning, utan att dess ’molntid’ faktiskt minskar i markerat större utsträckning än motsvarande vattenånghalten ökar!?
  Är det det du försöker argumentera för nu? Eller bjäbbar du bara emot reflexmässigt?

 30. L

  Alla kan vara lugna, molnens klimatpåverkan finns redan med i IPCC:s modeller enligt Thomas. Svensmarks hypoteser kan vi strunta i.

 31. L – Du har förstås rätt: Molnen finns med, vattenångan finns med, UHI finns med, solen finns med, även solfläckarna. Tom riktiga mätningar finns med. Ändå gnäller skeptikerna …. [sarc/off]
  Jag var nära att göra samma påpekade till Thomas som ju brukar vilja ta upp ’finns med’ som substitut för ’förstår, och modellerar korrekt rörande samtliga relevanta aspekter’
  Men sådana gigantiska glapp kan AGW-troende överbrygga med förbunda ögon och med enbart tankekraft …

 32. Joel

  Balato:
  Thomas klagar på ett generellt sätt… ;-D

 33. Thomas

  Jonas N, du måste skilja på utbredningen av moln och deras vatteninnehåll. Det är mycket troligt att vi får aningen tätare moln som innehåller mer vatten i ett varmare klimat, men det har marginellt inflytande i jämförelse med hur stor yta som täcks av moln. Det kan rentav bli så att med mer vattenånga man når den punkt där molnen blir instabila och bildar regn tidigare. Som jag sa inledningsvis, det här är inte ett problem som några amatörer med lite ”sunt förnuft” kan sitta och klura på och få rätt svar.

 34. Thomas, du missade innehållet i frågan nyss:
  Vill du göra verkligen påståendet att det (nog?) blir mer moln, men att de täcker en mindre yta och/eller tömmer ur sig snabbare? Dvs att de nreflekterande effekten blir negativ där där denna är relevant?
  Annars låter ju din sista mening just som ett självmål. Både gällande amatörer, och även dessa sk klimatforskare som uttalar sig om saker de inte själva begriper (men har en modell för)

 35. Lennart Paulson

  Thomas #33 
  Vadå ” Det kan rentav bli så att med mer vattenånga man når den punkt där molnen blir instabila och bildar regn tidigare.) ? Moln är väl den visuella effekten av att en luftmassa nått den temperatur (höjd) där den inte längre kan innehålla mängden fuktighet utan att kondensera. Självklart inträffar det tidigare om luftmassan innehåller mer fukt än om den är ”torrare” Om det sedan regnar ur molnet eller inte beror på om konvektionen fortsätter dvs att luftmassan (vattenångan) fortsätter att stiga så att vattendropparna kyls ner ännu mer och klumpar ihop sig tills den uppgående luftströmen inte ”orkar” hålla kvar dem utan de faller ut som regn. Luftmassan fortsätter ju bara att stiga så länge den omgivande luften är kallare. Om molnen i sig skulle ha någon egenskap att bli instabil (som du skriver) tidigare eller senare skulle ju det innebära att det alltid regnade ur alla moln förr eller senare.

 36. Thomas #19 i princip är #3 fel, men om vi går till ytterligheter rätt…
  50K ger inga moln….
   
  Men en atmosfär som innehåller mer fukt, samma relativa fuktighet men högre temperatur har rent fysiskt fler vattenmolekyler som kan träffa en kondensationskärna och sända markytans ångbildningsenergi ut i rymden….

 37. #24 är du helt säker på att alla klimatforskare tar med den extremt starka försvagningen av en uppvärmning?

 38. Thomas

  Jonas N, vad jag vill säga är att det här är en fråga där det inte finns några enkla svar. Ni vill argumentera för att det måste bli mer moln med argument som är felaktiga. Jag påpekar att dessa är felaktiga. Huruvida en mer komplett analys leder till slutsatsen att vi får mer eller mindre moln är inte jag rätt att avgöra, men enligt den här artikeln blir det färre.

 39. Thomas, du har själv sagt att det blir fler moln, med högre duration eller volym. Men du försökte få in att deras utbredning kanske inte ökar.
  Artiklen var med modellstudie av ifall mdellprojektioner 100 år framåt i tiden skulle vara riktiga. Dvs sedvanlig AGW-spekulation baserat på de egna modeller. Sådant som somliga kallar ’klimatforskning’ utförd av experter som de upphöt till ’klimatforskare’ …

 40. PS Jag (och nästan alla skeptiker) vet att det inte finns några enkla svar. Det är det vi mal på om mest hela tiden DS

 41. Thomas

  Jonas N, nej jag har aldrig sagt att det blir fler moln.

 42. Slarvigt ordval av mig, det blir mer av molnen menade jag och även du (vilket jag också förklarade i texten omedelbart efter mitt ”fler”)
  Det är mycket troligt att vi får aningen tätare moln som innehåller mer vatten i ett varmare klimat
  men då är vi nere på ordmärkarnivå igen.
  Skall du processera större vattenmängder genom atmosfärssystemet, kommer större mängder att passera stadiet ’moln’, det är vad jag håller för nästan hundraprocentigt säkert (ungefär lika säkert som att etra CO2 bör ge ett totalt positivt temperaturtilslkott).
  Din argument ovan, för att detta skulle vara fel underkänner jag. Men det är svårare att avgöra hur stor effekten blir (dvs samma som för CO2-höjningen)
  Dessutom menar jag att detta, hur molnen uppstår, transporterar värme, och ffa reglerar instrålningen är den viktigare mekanismen när det gäller uppvärmningen. Och iom att den inte alls är välförstådd, blir diskussioner om en hypotetisk klimatkänslighet för CO2-halten i bästa fall väldigt spekulativa (alltså även om man inte tror att termisk tröghet kan ge förstärkningseffekter)

 43. Thomas

  Jonas, moln får du då du här lämpliga förhållanden, dvs fuktig luft som stiger uppåt. Innehåller luften mer luftfuktighet blir molnen tätare, men du får fortfarande inga moln där du inte har dessa förhållanden. Som jag konstaterade från början, annars skulle vi se en stark trend med mer moln i varmare områden och någon sådan trend hittar vi inte.

 44. ThomasJ

  Liten, men ändock, tröst i alarmistbedrövelsen:
  http://www.cfact.org/a/1842/Climate-sanity-comes-to-Canada
  Tänk om [när] Sverige/EUSSR får uppleva en [början av] ’sanity’ i det så förmenta ’klimathotsfrågorna’… 
  Mvh/TJ

 45. Thomas, om detta var tyngden i din argumentation att ”annars skulle vi se en stark trend med mer moln i varmare områden och någon sådan trend hittar vi inte”, då har jag pratat långt över huvudet på dig. Sorry!
  Ditt tankefel tror jag återigen är att du sätter systemgränserna för ditt resonemang felaktigt, dvs för snävt.

 46. Strictly Norrland

  Labbibia:
  Vietnam, Filippinerna, Borneo, Java, Thailand, Indien, Pakistan osv osv En rätt stor del av södra hlvklotet? Men du tänkte kanske på Medelhavsområdet? Som är ett litet pluttområde jämfört med Sydostasien.
  Av dessa områden ligger endast Java och ca. 1/2 av Borneo söder om Ekvatorn. 
  Jag var tvungen, Labbibia!

 47. Labbibia

  Strictly Norrland
  Tack för att du rättade mig. Det var en ren felskrivning, Jag debatterade med Thomas gällande hur det var med regn ”söderut” och råkade skriva ”södra halvklotet”……i stället för ”söderut” rätt och slätt.

 48. Lars C

  Moln och moln?
  Om vi håller oss till öppna hav och till synes molnfritt så är det generellt klart mer dis på tropiska hav än i tex Nordatlanten, relativa luftfuktigheten är också mycket, högre ofta över 90%.