Ny skatt på plastartiklar föreslås

Matlada
Eget foto

Mitt en pandemi har Regeringen gjort en utredning där de bland annat föreslår en ny skatt på engångsartiklar som muggar, bestick och matlådor. Lorentz Tovatt från Miljöpartiet och Niklas Wykman från Moderaterna var med i en debatt i Sveriges Radios Studio Ett i tisdags. Niklas Wykman menade att detta att få betala 7 kronor extra för hämtmaten är att jäklas med folk och att det riskerar att drabba restauranger och caféer. Lorentz Tovatt menade att det handlar om att ställa om för att minska utsläppen av koldioxid plus att det är just dessa artiklar som slängs mest i naturen. Att nedskräpning är ett problem höll Niklas Wykman med om men svaret är fler papperskorgar och kampanjer som ”Håll naturen ren” eller kanske rentav böter.

Lorentz Tovatt fick aldrig frågan om vad de menar att vi ska göra istället vad gäller ex hämtmaten. Menar Miljöpartiet att restaurangmat för äldre som vill skydda sig mot covid19, eller av andra skäl behöver träffa få personer, snart ska vara ett minne blott? Eller menar de att vi andra ska ta med en matlåda hemifrån? Det är ju inte så det fungerar. Antingen beställer man hem eller så går man förbi en restaurang på sin promenad eller på hemväg från jobbet och plockar upp något man vill äta. I realiteten skulle en skatt på 7 kronor för hämtmat bara innebär att den blir dyrare och valet är att betala eller att inte köpa alls. Kostar hämtmaten runt 100 kronor så blir det procentuellt sett ganska mycket.

Om man ska döma av kommentarerna på Twitter angående detta förslag var det inte direkt till fördel för Miljöpartiet liksom så många gånger förr, folk blir bara förbannade. Ibland har jag undrat om Miljöpartiet gör allt för att komma under riksdagsspärren i nästa val eller om de iskallt räknar med att Greta-generationen har hunnit få rösträtt och kan komma till undsättning.

För min del får de gärna fortsätta på den inslagna linjen även om jag inte förstår den.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Skatten på plastpåsar får absurda konsekvenser. I dagarna stod jag och plockade grönsaker som vanligt och läser en skylt där det står att de tunna plastpåsarna kostar 38 öre. Då är man miljömedveten och tar en papperspåse… eller, hur miljömedvetet är det?

    Vad kostar en grönsakspåse i tillverkning, transport, hantering mm? Kan den kosta 1 öre, eller 0.1 öre? Vad blir kostnaden för papperspåsen; inte lika enkel att tillverka och betydligt tyngre. Kan den vara en faktor tio dyrare? Är det bra spenderade pengar? Vore det inte bättre att ta pengarna och bygga ett reningsverk i valfri stad runt Östersjön (ok, ni på västkusten kanske inte tycker så men typ).

  2. Mats Kälvemark

    Tack Lena för dina kloka ord!
    Ja den föreslagna skatten är så korkad så att klockarna stannar. Sverige har ju i relativa termer väldigt liten del i den nedskräpning av haven som det ytterst handlar om. Citat från Wikipedia:”The 10 rivers that carry 93 percent of that trash are the Yangtze, Yellow, Hai, Pearl, Amur, Mekong, Indus and Ganges Delta in Asia, and the Niger and Nile in Africa. The Yangtze alone dumps up to an estimated 1.5 million metric tons of plastic waste into the Yellow Sea.” Plastjakt i Sverige är alltså lika korkat som koldioxidjakt, där Sverige står för en promille av de globala utsläppen, Kina 28%. Grundskolebarn fattar att jakt på plast och koldioxid i första hand måste riktas mot de länder där de stora mängderna kommer ifrån. Man ska ju inte sila mygg och svälja kameler! Men MP fattar inte detta. Slutsats på det?

  3. Robert Norling

    Inför vingskatt på vindkraftsverk, då de släpper ifrån sig så mycket mikroplast att de till slut måste bytas ut.

  4. Ann Löfving-Henriksson

    För en tids sedan såg jag en liten utredning där man jämförde plast- och papperspåsarnas LCA. I ett klimatperspektiv blev papperspåsarna boven i detta drama. Jag sparade tyvärr inte den informationen och den har inte sedan synts till. Någon som vet mer?

  5. Robert Norling

    I mina trakter har vi en restaurang som säljer fryst ”dagens rätt” för 25 kr/portionen i plastlåda.
    Prisökningen skulle i detta fall bli 30%.
    Snacka om inflation.

  6. Fredrik S

    Tack Lena!

    Var på Söder nyligen där Tovatt bor jag och tyckte det var skräpigt som fanken.

    Man kan kanske börja med att göra ett pilottest med höga skatter på allt som måste ställas om på Södermalm? Och varför inte göra 10% av bostäderna tillgängliga för nyanlända på samma gång?

  7. Jag tycker det är bra att det korkade fortsätter och får fortsatt uppmärksamhet. ”Vanligt folk” tröttnar snart på stolligheterna på riktigt och vi har chans att bli kvitt en stor miljöplåga i nästa val.

  8. Plast gör bäst nytta om det eldas upp. Om jag minns rätt så är det bara 20% av all plast som läggs på återvinningen. Resten bränns upp och blir till energi. Även en hel del av den ”återvunna” plasten bränns upp.

    Visserligen går det bra att bränna papper också men jag misstänker att tillverkningskostnaderna – och därmed CO2-utsläppen – är betydligt högre.

  9. Fredrik S

    Ingemar Nordin https://klimatupplysningen.se/ny-skatt-pa-plastartiklar-foreslas/#comment-384744

    Det är nog korrekt om man inte räknar som Naturvårdsverket gör , de redovisar 46 procent till EU, så Lövin får en klapp på axeln när hon flyger till möten.

    https://sverigesradio.se/artikel/7313146

    Dessutom, om 20 procent av förpackningarna I Sverige återvinns och 80 förbränns då är det väl inte mycket kvar som hamnar i naturen?

  10. Sören G

    På åkrarna här omkring ser man jättestora plastförpackningar runt rullar med hö. Hur blir det med den plasten. Man ser också rester av den plasten som blåser omkring.

  11. Ulf

    För miljöns och Sveriges skull bör det läggas en extra skatt på 10 procent på alla inkomster för den som röstar på MP. Här skulle vi i alla fall få stor nytta av styreffekten i skattesystemet.

  12. Daniel Wiklund

    Det är dags att beskatta grodorna som kommer ur miljöpartisternas munnar så fort dom säger nåt. Den skatten får miljöpartisterna betala själva. Eftersom dom har svårt att hålla tyst (lider ju av storhetsvansinne) så kommer det att ge stora inkomster till staten.

  13. Lars Cornell

    Jag tog fram min bästa brevvåg och försökte väga en liten plastpåse. Det behövdes 10 styck för att vågen skulle ge utslag och då blev det ca 1,5 g per påse. Jag jämförde med annat och fick följande tabell:

    Plastpåse 38 öre/st ca 1.5 g ca 250 kr/kg i skatt.
    Bensin 12,45 kr/kg (densitet 0,75).
    Vodka 655:- per kg alkohol (densitet 0,79).

  14. mattias

    Jag tänker på det här med hundar som husdjur. Vi känner ju till att det inte är så klimatsmart att ha husdjur. Vi vet också att man inte ska skräpa ner i naturen. De flesta hundägare verkar klara detta ganska bra. Jag ser ganska sällan hundbajs, och den som inte plockar upp efter sig blir inte uppskattad av sina medmänniskor. När tror ni bajspåsarna av plast kommer att ersättas av papperspåsar?

  15. Robert Norling

    Någon som vet om Riksdagen fortfarande består av ett 50 tal ledamöter.
    Kan inte påstå att riket lider speciellt mycket av den permitteringen.
    Hur som så fortsätter det ena efter det andra korkade förslaget att spä på politikerföraktet.

  16. ” Vodka 655:- per kg alkohol (densitet 0,79).”

    Så istället för suput så riskerar man alltså att bli samhällsbärare?

  17. Håkan Bergman

    ”Aktivister har insett att dystopiska berättelser om klimatförändringarna är effektiva verktyg när man söker finansiering.”
    Citatet ovan för att inte vara OT, det är ju våra skattepengar dom vill åt.

    https://www.svd.se/pandemin-visar-att-klimatet-inte-ar-vart-enda-problem

  18. Peter F

    Varför inte hund-och kattskatt ? Och på burfåglar, ormar och vandrande pinnar !! Om MP vill utrota sig själva ska de driva den tanken. Borg var väl den senaste som drev frågan om att återinföra den kommunala hundskatten. Go Mp go.

  19. Lars Cornell https://klimatupplysningen.se/ny-skatt-pa-plastartiklar-foreslas/#comment-384751
    Väldigt stark vodka Du har Lars måste vara nära 96%. En liten annan lustighet man får när man späder etanol med vatten är att volymen minskar med någon procent (vätebindningarna mellan de båda molekylerna drar ihop vätskan, ”partiell molvolym). Skatten är dock hög ändå. Skål

  20. Rolf Mellberg

    Av det jag läst ovan blev jag så upprörd att jag författade ett mail till några vänner, jag klistrar in det här nedan. Kan detta bli ett landsomfattande uppror?
    ——-+
    Hej klimatrebeller!
    Det har ju diskuterats en ny plastskatt för typ hämtmat i dagarna!
    Men nu har jag blivit varse en riktigt upprörande samhällelig orättvisa. Hundbajs påsar är skattebefriade!?!?. Hundar är ju – redan innan bajsproblematiken tas i beaktande – koldioxidbovar. (Kan någon förresten berätta det för GT?)

    Nu faaan gubbar…. får det vara nog!!!

    Vi måste ge oss ut på stan och demonstrera.
    Jag föreslår tre banderoller:

    Vi kräver rättvisa!!!
    Inför hundbajspåseskatt!!!
    Politiker: gör ert jobb!!!

    /Rrrr

    Ska vi kalla det hundbajspåseupproret?

  21. Petter F

    Husdjur är nog f-n så mycket smartare vad det gäller klimatet än den genomsnittliga svenske nyttiga idioten.

  22. mattias

    Jag är personligen inte särskilt förtjust i hämtmat – rätt oromantiskt, men så här i coronatider kan det ju vara bra att ta hem maten och undvika onödiga kontakter. Kreativa politiker borde väl om man tror att man genom skattevägen kan förändra folks beteenden komma på en massa förslag för att minska kontakter för att förhindra smittspridning. En bra sak med inplastade grönsaker är att de håller bättre (=klimatsmart) och känns mer hygieniskt än när folk går och klämmer på all frukt och grönsaker (inte bra ut smittspridningsperspektiv)

  23. Karl Eider

    Det finns runt en miljon hundar i Sverige. De bajsar normalt 1 – 3 gånger om dagen. Det innebär att det förbrukas runt 2 miljoner bajspåsar varje dag. Med en skatt på 7 kronor, så ger det en skatteintäkt på ca 5 miljarder per år. Det måste vara svårt för regeringen att hålla fingrarna borta för den guldgruvan. Tänk så mycket extra pengar de kan slösa bort på meningslösa klimartsatsningar. 🙂

  24. Ivar Andersson

    Bo Gustafsson skriver: 2020-08-13 kl. 15:25
    För starksprit gäller 516,59 kr/liter ren alkohol
    https://www.skatteverket.se/foretagochorganisationer/skatter/punktskatter/alkoholskatt/skattesatser.4.4a47257e143e26725aecb5.html

  25. Lars Cornell

    Beskatta vindkraftverkens vingar.
    Bra Rolf Mellberg.
    Inte heller tror jag det för närvarande är skatt på vindkraftverkens blad. Jag har sett uppgift på att ett sådant väger 20 ton (?). Antag att hälften är plast och skattesatsen densamma som för plastpåsar 250:- per kg skulle staten kunna få in 30 000 kg * 250:- = 7 miljoner kronor per vindkraftverk. Räknade jag verkligen rätt? En bra inkomst för staten skulle det bli och otroligt vänligt för miljö och landskap eftersom de inte kan återvinnas.

    Det är även läge att beskatta de ej återvinnbara fibrerna som kan ge lika mycket ytterligare i statskassan.

    https://klimatsans.com/2020/02/09/att-skrota-vindkraften/
    https://www.nyteknik.se/energi/aven-vindkraftverk-blir-till-skrot-6436557

  26. Lars Cornell

    Ivar Andersson #comment-384766
    Ja, men för att kunna jämföra måste vi räkna om 516,59 kr till pris per kg.

  27. Sören G

    OT
    Just nu i TV1 ”Planet under press: Kampanjen mot klimatet.” ”På 1980-talet stod världen redo att agera mot den globala uppvärmningen, med USA i spetsen. Men sedan hände något som förändrade allt och som banade väg för dagens klimatskeptiker. De stora oljebolagen inledde en intensiv kampanj för att förneka människans påverkan på klimatet, tvärt emot vad deras egna forskare hade upptäckt.” – Vem har påverkats av någon kampanj från oljebolagen? SVT ägnar sig åt lögnpropaganda. Skeptiker är folk som tänker själva.

  28. Daniel Wiklund

    Det finns större problem än plastpåsar. Enligt WHO och Unicef så saknar barn i 43 procent av världens skolor möjligheter att tvätta händerna med vatten och tvål. Det motsvarar ca 818 miljoner barn. För ovanlighetens skull så verkar det inte vara den globala uppvärmningen och klimatförändringarna som ligger bakom dessa katastrofala siffror. Borde inte FN arrangera ett krismöte om denna hälsofarliga situation.

  29. Anita Karlsson

    Varför är det så svårt att införa skatt på fritidsbåtar. Innehåller inte de ganska mycket plast?

  30. Håkan Bergman

    Sören G https://klimatupplysningen.se/ny-skatt-pa-plastartiklar-foreslas/#comment-384769

    För dom som inte läst Michael Schellenbergers bok i ämnet kan det vara av intresse att läsa om vilka som verkligen skor sig och som har lobbat länge mot bl.a. kärnkraften, det enda realistiska hotet mot kolet. Det var ju inte så länge sen som det avslöjades att några av våra mp-ministrar hade aktier i fossilindustrin, så Jerry Brown är inte unik, bara lite större än barnen i MP.

    https://environmentalprogress.org/big-news/2018/1/11/jerry-browns-secret-war-on-clean-energy

  31. Petter F

    Klimatsmart = stupkorkat!

  32. Efter att ha läst Lenas inlägg och samtliga kommentarer slår det mig att ett ord saknas för att beskriva förpackningsskatten, ”écologie punitive”. Kanske finns begreppet inte på svenska. Även icke fransktalande förstår att det på svenska blir ”straffande ekologi”. Därmed menas skatter, regler, lagar och förordningar som inte tjänar någon nytta, men syftar till att uppfostra och styra medborgarna, som lever alltför gott. Som syndar mot Gaia och därför måste straffas.

    Här i Frankrike har begreppet blivit högaktuellt efter det att grönröda partier vann en lång rad stora städer i sommarens kommunalval. Massvis med förslag läggs nu om hur dessa städer ska bli gröna. På ren svenska handlar det om att på moraliska grunder djävlas med fransmännen som anses leva alltför lyxigt och bekvämt.

    Ren grön ideologi är totalitär, t.o.m mer så än marxismen, och syftar inte till att förbättra människans tillvaro, tvärtom. Människan är jordens problem. Läs Drieu Godefridis bok ”L’écologisme, nouveau totalitarisme?” eller i engelsk version ”The Green Reich”, så blir det mycket lättare att förstå hur ekologister resonerar och varför de förespråkar till synes helt orimliga förslag.

    https://www.contrepoints.org/2020/07/09/375660-lecologie-punitive-un-pleonasme

  33. Ivar Andersson https://klimatupplysningen.se/ny-skatt-pa-plastartiklar-foreslas/#comment-384766
    Ja ja men nu kommenterade jag ju den angivna densiteten som var den för ren etanol och inte för vodka (40% etanol) själv dricker jag mest vin 12-14% etanol

  34. Rolf Mellberg

    O.T.
    Åsiktstotalitarismen I landet hat åkt på en käftsmäll.
    Aron Flams böcker klarade sig undan ett bokbål och återlämnas nu !!!
    Köp hans bok, följ hans pod, sådana provokatörer behöver vårt sjuka land.
    https://projektsanning.com/2020/08/13/beslaget-av-aron-flams-bok-havs-bockerna-aterlamnas/

  35. Oso Polar (@hermanwahsletn)

    Så länge vi bott på Teneriffa, 21 år, finns ett system för återvinning av plast. Istället för att kasta den plast som oftast skyddar och omsluta matvarorna ner i havet , stoppar vi den i kommunens behållare för förpackningar. Kostnaden täcks av en avgift på sophämtning. Minst 70% av alla plastförpackningar vi använder återvinns, alla är nöjda och glada. Det svenska initiativet är så korkat att det inte ens duger att källsorteras. Så här går det till hos oss: https://youtu.be/H4oOT6Sl4Fc

  36. # Oso Polar 08:33

    Varför inte slänga all plast i de vanliga soporna och låta allt gå till förbränning? Då skulle resurser kunna frigöras till annat som kanske är mer meningsfyllt än att sortera plastförpackningar på ett löpande band.

  37. Ivar Andersson

    Bo Gustafsson skriver: 2020-08-14 kl. 07:03
    För vin gäller: Över 8,5 högst 15% 26,18 kr/liter
    https://www.skatteverket.se/foretagochorganisationer/skatter/punktskatter/alkoholskatt/skattesatser.4.4a47257e143e26725aecb5.html

  38. Jakob Sparre

    Hej Johan Montelius ett sk. Tror affären ljuger om de 38 öre. Jag köper 25 stk. 25 liters tunna soppåsar på Willys. Det är 22 öre pr. Stk. Dom tunna påsar man får till frukt kan i övrigt användas som soppåsar på toaletten. Dom har då använts 2ggr och bränns sen ( 3 ggr nytta)

  39. Eva backelin

    Numera säljer de mycket stora och ibland också lite mindre papperspåsar som ersättning för de gamla behändiga plastpåsarna förhembärning Dessutom har de ersatt de gamla små sockerrörs-plastpåsarna vid frukt- och grönsaksdiskarna med ganska stora papperspåsar. Oftast finns inga alternativ till dessa. Hur många kalhyggen resulterar detta ohyggliga pappersslöseri i. Till skillnad från plastpåsarna är papperspåsarna också så svårhanterliga att man inte vill återanvända dem. I kylskåpet vill iallafall fall jag ha genomskinliga förpackningar. Det vore intressant om ni här kunde utreda detta ganska stora miljöpartistiska miljöproblem

  40. Eva Backelin

    Varje gång jag går och handlar möts jag nu av papperskassar som är mycket större än de gamla då 3-kronors plastkassarna. Dessutom har de nu oftast infört ganska stora papperspåsar för plockning av frukt och grönsaker och annat. Och särskilt i coronatider måste man ju lägga varorna i något. Dessa papperskassar är också svåra att återvända. De stora är alldeles för otympliga och de små är olämpliga för förvaring i kylskåp od. eftersom de är ogenomskinliga.
    Kan ingen göra en kalkyl över hur detta gigantiska pappersslöseri påverkar miljön. Hur många kalhyggen blir följden?

  41. Lennart Svanberg

    År 1991 fick jag möjlighet att fråga Tetra Paks miljöansvarige varför McDonald’s nyligen hade bytt från skumplast till papper för sina 🍔 hamburgerförpackningar. Hon svarade frankt: ’Ja, det är inte för miljöns skull’. Den längre förklaringen var att den allmänna opinionen förstår inte den totala miljöpåverkan av olika förpackningar och att ett bolag som McDonald’s enbart kan följa opinionen.

  42. Oso Polar (@hermanwahsletn)

    # Johan Montelius
    Jag håller med dig. Emellertid kräver Agenda 2030 av politikerna att man inte frigör livets gas, CO2.
    Vi har rymliga raviner där de vanliga soporna tippas och täcks över med sand/jord. Med tiden blir soporna bränsle för kommande generationen. Jag tror inte att förslaget om plastskatt har något med miljö, klimat eller ekonomi att göra utan har lyfts fram för at vi inte skall sätta oss in i globaliseringshotet Agenda 2030.