Norrmännen är visst värst

Norska Teknisk Ukeblad tar nog priset i alarmism. Läget är mycket värre än vad vi hittills trott. Det säger professorerna Eystein Jansen och Helge Drange vid Bjerknescentret för klimatforskning, som är knutet till Universitetet i Bergen. Det mest realistiska scenariot är enligt dem att den globala temperaturen ökar inte med 2, utan snarare 3,5 eller 4 grader. ”Då passerar vi flera trösklar som orsakar oåterkalleliga skador på miljön”. Konsekvenserna för vattenförsörjning och tillgång på mat sägs bli drastiska.
Vill vi undvika katastrofen förespråkar de två professorerna en utsläppsminskning motsvarande 85 procent fram till år 2050. De berättar dock inte hur det är tänkt att vi ska åstadkomma det.
(Tips: Ove L)

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Hayek

  Ja norrmännens enda bidrag som verkligen skulle minska CO2-utsläppen är ju att helt upphöra med olje- och gasutvinning. Hur troligt är det?
  Det är rätt så lustigt att följa rapporteringen och klimathotet samtidigt som man i samma medier framställer nya olje- och gasfyndigheter som positivt. Det är ju helt ointressant (ur ett AGW/CO2-perpektiv) om de fossila bränslena eldas upp på 30 eller 50 år. Det enda som kan göra att co2-halten inte fortsätter att öka är att fossilfyndigheter lämnas kvar i marken. Vem skall berätta detta för OPEC, Norge, Venezuela, Nigeria et.al. ?

 2. Peter Stilbs

  Det är ett stavfel – den ene hette Drange (inte Frange) – jag minns honom från min tid i Bergen  1980 och 1986 – en riktig myglare – (och det vill inte säga lite i den miljön). Nu lever han väl gott på ”klimatanslag”.

 3. Jag funderar på vilka chanser som finns för att Nobelkomiteen kallar tilbaks priset till Gore. Om inkommande regjering övertygs om att vi står inför et snabbt avkylnande klimat, måste drastiska kommunikationsmetoder tas i bruk för att hindra världen att lägga ner relevant infrastruktur på exakt fel tidpunkt. Då spelar småsaker som gamle Alfreds statutter ingen större roll.
  A-laget som gav priset til Gore är nu bytt ut. Nobelkomiteen tar ikke instruktion från några andra men detta kan vara undantaget som bekräftar regeln. Skriv til Norska Nobelkomiteen !
   

 4. S. Andersson

  Det är kul att läsa den här bloggens guerillakrigare i norska tidningar! Bravo Elling o Gunnar.

 5. Norska Tekniskt Ukeblad förmedlar sin syn, ICECAP å sin sida berikar oss med L.A. Times artikeln 
  ”Chamber of Commerce Wants to Put Global Warming on Trial”.
  Det tar sig!

 6. Du är en bra guerillakrigare själv, S. Andersson.
   
  Krig mot samhällsdrivande lögner, är ett krig därförlusterna blir moraliskt och intellektuellt.
  Det är kanske den enda form av krig jag kan ställa upp på.
   
  Jävla skit att läkartidningen inte hade gutts att publicera min kommentar.
   
  Jag trodde i min enfalld att man får ta i hårdare mot en priviligerad yrkeskår, som inte är kortsiktigt beroende av väljarkårens plötsliga rörelser mot nya frälsningsläror.
   
  Ju större människor, ju starkare kritik tål och vill de bli bemötta med.
   
  Är det bara jag som njuter de gånger jag har fel?
   
  Åsiktstrygghet, är kanske samhällets största hot…
  Debatter med tonåringar är så stimulerande, samma med deras föräldrar blir ofta så trist och meningslös?

 7. rosenhane

  Disen och Littmark, ett litet utkast:
   
   
  Kjaere Nobelkommittén i Oslo,
   
   
  Då den globala uppvärmningen har kommit på skam eftersom 
   
  jordens medeltemperatur de senaste 9 åren inte har ökat utan snarare minskat något, 
   
  ismängderna i Arktis och Antarktis har ökat sedan 2007, de globala 
   
  havsytenivåerna har visat en sjunkande tendens under samma period,
   
  isbjörnspopulationen har ökat trots avskjutning samt
   
  det faktum att den av Er utsedde mottagaren av Nobels fredspris Al Gore därmed 
   
  har haft fel i sina profetior, står det klart att det aldrig har förelegat någon som helst grund för hans utmärkelse. 
   
   
  Högaktningsfullt ber jag Er därför återkalla 
   
  det fredspris som ovannämnde  tilldelades 2007.
   
  Stockholm 28 augusti 2009
   
  Schering Rosenhane

 8. Labbibia

  OT (men ändå inte)
  I dag rapporterades både i kvällstidningarna och Text-Tv om att det slängs uppåt 30 000 ton skolmat varje år. Naturligtvis är det någon AGW-alarmist som måste kommentera detta med: Detta är fruktansvärt illa ur klimatsynpunkt. Den slängda skolmaten ger ett tillskott av Co2 i atmosfären med ungefär lika mycket, 30 000 ton.
  Så vem är DÅ boven? Är det de otacksamma små eleverna som inte har vett att uppskatta blodpuddingen? Eller kan det vara så illa att det är SKOLMATSTANTERNA som  är klimatets fiende nr1? 😉 

 9. Labbibia #8
  Så illa är det inte för klimatet, jag skulle uppskatta vattenhalten i skolmaten till ca 70%.

 10. Labbibia

  Börje G
  Jo visst, minst. 🙂
  Med tanke på att skolportionerna bara får kosta ca 7-8 kronor (åtminstone i den kommun jag bor i) så blir det ju soppa ett par ggr/ vecka minst, för de små klimatligisterna……..
  Nej, jag vänder mig naturligtvis emot att till och med när det gäller skolmaten så ska det kommenteras i ”klimattermer”
  När jag var barn och satt i skolmatsalen med oätlig mat framför mig sa alltid lärarna: Ät upp maten nu, tänk på de svältande barnen i Biafra. Jag försökte verkligen, tänkte på dem så det knakade, men maten smakade lika illa ändå!!
  Nuförtiden ska man tydligen skrämma barnen att äta sin (ofta oätliga) skolmat, med motiveringen : Ät upp blodpuddingen nu, annars blir det klimatkatastrof!
   Kanske inte så konstigt att våra barn och ungdomar mår dåligt psykiskt?

 11. Rosenhane, bra sänd in den.
   
  Jag skulle såklart avsluta i framtidpossitiva ordalag där fossilaenegisystem försvinner då de är för dyra.
   
  Labbibia
   
  Vad jag kan minnas beslutade våra helkorkade politiker att det är förbjudet att ge grisar överbliven skolmat, ty den kan innehålla skinka och göra dem till ”kannibaler”.
   
  Journalisterna underbyggde den okunniga felslutsatsen i debatten om galna kors sjuka, som snabbt på poppulistiskt vis blev
   
  GALNA KOSJUKAN
   
  Vilken skrämseleffekt… en galen sjuka…. hualige.

 12. Labbibia
  Om du har rätt i att portionerna bara får kosta 7-8 kr så måste vattenhalten vara minst 80-90% och definitivt inte ekologiskt odlade råvaror 🙂

 13. Labbibia

  Gunnar L # 11
  Jag minns inte så mycket av det där, mer än att det var något som kallades ”prioner”? som förstör/de hjärnvävnaden hos smittade djur och ett fåtal människor Creutz-jacobs syndrom?

 14. Labbibia

  Börje # 12
  Jodå, 7-8kr. barnen äter betydligt sämre mat än våra livstidsdömda mördare, våldtäktsmän osv….En märklig prioritering tycker jag.

 15. 13
  Växtätande djur som föds upp på en stordel köttavfall, får en kraftigt ökad risk, om människor äter dessa djur finns en avlägset höjd risk för just den sjukdom jag inte orkar stava till….
   
  Däremot har jag inte sett något underlag på spridningsrisken…
   
  Klart att inte kor ska äta köttmjöl…. eniga?
   
  Men grisar är nästan som vi människor och mår bra av blandad kost.
   
  Jag lovar dig att ingen kan visa en risk för galna kors sjuka då grisar äter rester från skolmat.
   
  Det är inte bara skolmat, det gäller ju alla storskaliga matrester i samhället…
   
  Jag undrar hur(om) vissa tänker.
   
   

 16. Labbibia

  Gunnar L
  Om jag inte minns fel så gjordes köttmjölet av bla självdöda djur osv. En fråga man skulle kunna ställa, är ju: Kokades, stektes, röktes, eller tillagades köttet  på något vis innan det blev köttmjöl? jag tänker på jämförelsen med om grisar skulle äta skinka? Å andra sidan, så har ju grisar i hundratals år utfodrats med köksavfall, utan ”Galna Grissjukan” som resultat?

 17. tty

  Grisar har ätit överblivna matrester ända sedan de tämjdes någon gång strax efter den senaste istidens slut. De har alltid mått bra av det och gör så fortfarande överallt utom i EU där det av skäl, som nog bara byråkraterna i Bryssel förstår, numera är strikt förbjudet.
  Det är ungefär lika intelligent som EU-regeln att man måste veterinärbesiktiga självdöda djur som man lägger ut som åtel åt rovfåglar. Ingen har någonsin lyckats förklara varför inte veterinärerna också måste besiktiga alla vilda djur som dör och som äts upp av samma rovfåglar.

 18. tty

  Vad beträffar galna kosjukan så äter grisar (vildsvin) även as och har gjort det i ett antal miljoner år utan att drabbas av galna kosjukan, så man kan nog förutsätta att deras matsmältning är väl anpassad för sitt ändamål vid det här laget.
  Däremot är grisar och griskött riskabelt på ett annat sätt. Grisar är häpnadsväckande lika människor fysiologiskt och anatomiskt (det är ingen slump att kirurger övar på griskroppar). Detta innebär dock också att ett anmärkningsvärt stort antal sjukdomar smittar både människor och grisar. Det är därför viktigt att fläskkött alltid kokas eller steks ordentligt.

 19. rosenhane

  Labbibia #14
  Visst!
  Hur kommer det sig att en genomsnittlig skolportion får kosta ca 8 kr, antagligen samma med sjukhusmaten och äldremåltider, medan en genomsnittsmåltid på ett svenskt fängelse kostar 45 kr?
  Dessutom, vad skulle det kosta totalt att se till att det uppväxande släktet plus de som är gamla och sjuka får god och näringsriktig mat?
  Antagligen en bråkdels bråkdel av de enorma summor som exempelvis SIDA kastar bort.