Nobelpristagare hemfaller åt dystopi

I dagens Sydsvenskan har Magnus Jiborn översatt en artikel av Nobelpristagaren i ekonomi (2001) Joseph Stiglitz. Stiglitz, som tidigare kritiserat globalisering och den fria marknadens förespråkare och vurmat för Chavez sätt att styra Venezuela, menar att både dagens marknader och samhällen är dåliga på att bedöma och hantera risker. Han framför som exempel finanskraschen, Fukushima-olyckan och den globala uppvärmningen.

”För planeten finns ytterligare en risk som vi kan vara nästintill säkra på kommer att realiseras: global uppvärmning.

Kostnaderna för att minska utsläppen bleknar i jämförelse med de risker världen står inför. Det gäller även om vi avstår från kärnkraften, vars kostnader alltid underskattas.

Kol- och oljebolag skulle förstås förlora, och stora förorenare – som USA – skulle tvingas betala ett högre pris än länder med mindre utsvävande livsstil. [Nordkorea? Maggies kommentar]

I slutänden förlorar de som spelar i Las Vegas alltid mer än de vinner. Som samhälle spelar vi med våra stora banker, med våra kärnkraftverk och med vår planet. Och liksom i Las Vegas är det bara några få lyckliga som kan gå hem med vinstpengar på fickan.

I genomsnitt kommer vi som samhälle, liksom alla spelare, med största säkerhet att förlora.”

Ännu en dystopisk världssyn att lägga till den långa listan av framtidspessimister. Dags för en ny Upplysningens tid?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. När jag ser ut över världen, så är de enda förlororna, bland länder i alla fall, de som har sagt nej till demokrati, marknadsekonomi och kapitalism. De som håller fast vid planekonomi, klanvälde, despotism, korruption, diktatur och annat dåligt förlorar naturligtvis.
    En stor skillnad mellan spel och ekonomi finns det faktiskt, men Stiglitz klarar väl inte av att begripa det.
    I ett spel finns en given pott, som ska delas mellan spelarna och spelanordnaren. Förresten ska för det mesta staten ha lite av potten också, i skatteintäkter. Självklart finns det många förlorare och få vinnare i ett spel.
    I en ekonomi kan alla vara vinnare, eftersom det går ut på öka värdet på resurser genom att förädla dem. Potten kan bli större hela tiden, så att ingen behöver förlora.

  2. S. Andersson

    Lars Kamel: Precis så är det. Obegripligt få har insett det. Jag tror att Peter Englund har beskrivit detta i en av sina böcker. Under 1600-talet hade man inte insett att en ekonomi kunde växa. Därför var krig den enda möjligheten att öka ett lands välstånd, trodde man. Helt enkelt genom att roffa åt sig. Om jag ska bli rikare måste någon annan bli fattigare var devisen.
     
    Så här har det varit under en majoritet av människans tillvaro. Först under industrialismen började man förstå att välstånd kan komma alla till del. Det här gör mig personligen väldigt optimistisk för framtiden eftersom vi står i begynnelsen av denna process, historiskt sett.
     
    Däremot känner jag att just miljörörelsen har svårigheter med detta koncept. Inte så att jag tror att de vill starta krig med andra nationer i morgon men skuldkonceptet vilar ju tungt där ändå. Det är bara det att man bytt ut ”andra länder” mot ”naturen”. Det är som om de inte vill tro att vi alla kan få det bättre och i alla fall måste det ha en negativ följdverkan.

  3. Slabadang

    Man kan bli såååå trött på all dystopi och misantropi.!
    Men jag tror faktiskt att det redan har vänt !! Folk börjar mer och mer tröttna på alla skattefinansierade domedagsprofeter. Vi är nära den totala botten och det finns en längtan efter en uppgörelse med de dysterkvistar som nu har intagit arenan.
    Trender komnmer och går och den här visar tecken på självutmattning. Dydstopierna har gått in i väggen helt enkelt det kan inte bli mycket mörkare framtidsscenarier och då längtar folksjälarna in i ljuset igen. Så vi är nära nu…. mycket nära en vändning.
    i DB har zaremba en artikelserie om socialistskolans katastrofala effekter. Jag försökte få DN och SVD intresserade för fem år sedan men tiden var inte mogen för det nu Zarembas artiklar beskriver.
    Jag påstår att skolan delade på sig när friskolorna fick utrymme.Friskolorna blev så framgångrika för att de blev befriade från de bojor det innebar att jobba direkt i den kommunala syrefattiga miljön.
    Nu har vi många friskolor som fungerar riktigt riktigt bra. Rektorer och lärare betyder plötslig någonting igen och även skolans heder och rrykte. Dert går liksom inte att fuska mer än något år med kvalitèn när man driver friskola medans man kan vara i pedagogisk och ambitionsmässig konkurs hur många år som helst som rent kommunal skola. Det finns många bra kommunala skolor också men friskolorna har definitift höjt nivån och ambitionerna i skolan.
    Sveriges bästa rektor på Minervaskolan beskrivedr skolans framgång på grund av att han försökt att isolera sig ifrån socialiseringen av skolan och hållt så hårt han kunnat på kunskapasidealen och pedagogiken och även integriteten att sätta upp egna ordningrgler för skolan. En riktig krutgubbe som ansatts hårt av socialistiska politruker som försökt harpunera honom.
    Jag kan inte låta bli att koppla till Yuri Bezmenov igen. Sossarnas kunskapsrivningsfirma har haft ett demoraliserande och destabiliserande syfte. Sossarna är medvetet eller omedvetet rent ONDA och destruktiva i sin framfart. Så grundlurade så det visslar om det. DDR och Ryska KGB påverkade svenska socialister så de märkte inte skillnaden mellan vad de själva gjorde och vad DDR och Sovjet gjorde.
    I Sverige tog man bort betyg sänkte kraven och gjorde mattanten till skolchef. I Sovjet och DDR var diciplinen i skolan stenhård och ALLT gjordes för att ta fram den främsta eliten. De hade fanimej ingen ”Hej Matematik” eller ”myshörna”. Fruktansvärt tragiskt. Jag deltog i lärarhögskolans inre arbete och jag kan bara säga vilken geniun politiserad skitutbildning det var. Man kan inte ens kalla den för utbildning för den nådde inte upp till något grundläggande kriterium för att uppnå statusen. Som utbildad officer fattade man inte vad de sysslade med. Vilket hönshus!!
    Men vi har nått ”rock bottom” och nu är det bara framåt och uppåt som gäller. I Stockholm har vi massor méd riktigt bra friskolor och med tanke på hur lärarhögskolan funkar så undrar man varifrån de får sina duktiga lärare. Friskolorna är en kontrarevolution!
    Yeeeees! 🙂
    http://www.dn.se/kultur-noje/sverige-har-slutat-undervisa-sa-forlorade-lararna-sitt-yrke

  4. Peter Stilbs

    Här har vi en IPCC-redaktör för kommande skrifter,  som i samma andetag varnar både för övervämningar och torka i Europa. Visst. Värre än någonsin.
    http://www.physorg.com/news/2011-04-europe-drought-burden-climate-scientist.html
    Jag minns fortfarande ett besök i Heidelberg en ruggig vårdag för över 20 år sedan. Det var viss översvämning nära flodkanten – men på den stora bron fanns inristat märken över vattenstånd vid tidigare större översvämningar. En hade rekordet med bred marginal – jag tror det var från 1720.

  5. Slabadang

    Dessa förbannade modeller!
    Har observationer blivit helt omoderna? 🙂

  6. Per Welander

    Det finns en utmärkt bok som beskriver risker, psykologin bakom och oförutsedda händelser – the Black Swan av Nassim Taleb. Stiglitz har rätt i att vi är dåliga på att förutsäga risker. Sen gör han misstaget att själv påstå att han kan det genom att förespå en katastrof genom globala uppvärmningen. Vi vet för lite för att kunna göra sådana prognoser. I the Black Swan sågas indirekt IPCC:s klimatmodeller. Boken är mycket läsvärd och kräver inga matematiska förkunskaper. Har inte sett den på svenska. Roligt är att i boken säger han att man inte ska lita på ”experter” när det gäller prognoser för katastrofer.  

  7. Inge

    Ekonomi är väl en av de mest osäkra vetenskaperna och som bygger på spekulationer där resultaten kan skilja milsvitt bland olika förståsigpåare. Det är svårt att spå, särskilt om framtiden.

  8. Lars #1
    Det utgör också en skiljelinje i politiken. Vänster = styra och fördela (en befintlig pott). Höger = frigöra och skapa. Kanske inte solklar men en tydlig tendens

  9. John Silver

    Det finns inget Nobelpris i ekonomi.
    Det finns bara Riksbankens pris i ekonomi till Alfred Nobels minne.
    Nobelpriskommiten ångrar djupt att de gått med på detta och kommer aldrig att uprepa det.

  10. John Silver: Du har rätt, men det betraktas i det närmaste som ett Nobelpris.

  11. John S #9
     Vet du säkert att man ångrar detta? Det delas ju ut ’riktiga’ Nobelpris i ’Fred’ och ’Litteratur’ … Och om ngt skall kännas penibelt för Nobelkommittén så är det mer där man borde titta tycker jag.
    Ekonomipriset har förstås också delats ut med skiftande kvalitet och motiveringar, men många ggr har det varit ganska bra saker som belönats.

  12. Peter Stilbs

    John Silver – det lär ha varit någon form av utpressning sades det mig en gång – vet ej om det är sant – men det verkar så:
    För att Nobelstiftelsen skulle få placera/investera i mer gångbart än räntebärande papper (som det stod i statuterna från början) krävdes Riksbankens/Regeringens godkännade. Någon ekonomperson med 3 buttocks ordnade detta med ”motprestation” att detta pris inrättades 1968 vid Riksbankens 300-årsjubileum.
    Att det aldrig blev något mattepris påstods av någon gå tillbaka till Alfred Nobels personliga livsupplevelser. Men i Wikipedia antyds inget sådant http://sv.wikipedia.org/wiki/Nobelpriset , ej heller finns ovanstående story om ekonomipriset

  13. Bim

    USA är en stor förorenare?…
    Kanske inte så konstigt när de lever på en hög standard och har en chans att bemästra problemen.
    Men att Sovjet, Östeuropa, Kina, Nordkorea, och en del andra underutvecklade länder kunde skita ner mycket värre, utan att vinna något i levnadsstandard, är ju riktigt märkligt.
    Om nio miljarder människor i framtiden skall leva som folket i Nordkorea så blir väl hela jorden en sophög.
    Men… Goda tider för Renova. 😀

  14. Bim

    men har en chans att bemästra problemen. Skulle det vara.

  15. Ann L-H

    OT – återigen vågade tankar från en självständigt tänkande journalist
    http://www.blt.se/opinion/ledare/hur-ar-det-med-miljoengagemanget(2642395).gm

  16. Rosenhane

    Per Welander#6
     
    Det finns en tämligen nyutkommen bok om risker – Trygghets av Fredrik Stjernberg, docent i teoretisk filosofi och lektor i filosofi vid Linköpings universitet.
     
    Riskbloggen » Trygghets – boken!
     
    Rekommenderas varmt till folket här på TCS.
     

  17. ThomasJ

    Där finns, måhända… 😉  , hopp della hippie:
    http://dailybayonet.com/?p=8194
    /sarc off/
    Skrämmande!  🙁
    Mvh/TJ
    PS: Donna LF tar oxo upp temat här:
    http://nofrakkingconsensus.wordpress.com/2011/04/12/hansen-suzuki-greenpeace/
    //DS

  18. AOH

    Peter Stilbs # 4
    Markeringen i Heidelberg och intressanta exempel på andra ställen
    där det rådde den blanka verkligheten och inga varsel om en ruggig framtid
     
    http://real-planet.eu/Heidelberg.jpg
     
     
    http://real-planet.eu/hochwasser.htm

  19. Peter Stilbs

    Tack AOH #18 – det var visst 1784 och inte 1720 – men rätt århundrade i alla fall … – jo vattnet stod farligt högt då.

  20. István

    Slabadang #3
    Fullständigt fantastisk läsning, den där artikeln i DN
    Det ser mer ut som om skolan var ett land koloniserat av främmande makt.”
    Kan man läsa.
    Yuri`s kompisar har tydligen haft förödande inverkan.
    Själv har jag aldrig drabbats av svensk skola på gymnasie-, eller lägre, nivå men jag kommer ihåg att på 80 talet när mina söner gick i skolan var jag ständigt förbannad. Ny matematik härjade då. Kurs i ”packa kappsäck” etc.
    Tyckte det var botten då!
    Sedan dess har det tydligen bara blivit värre.
    Snacka om Man Made Disaster.

  21. Gunbo

    Jag tycker Maggies uttryck ”vurmat för Chavez sätt att styra Venezuela” är missvisande. När man läser artilkeln som meningen länkar till ser man inget ”vurmande”. Stiglitz ger Chavez beröm för att han låtit oljepengarna komma den fattiga befolkningen till del i form av bättre hälsovård och utbildning. I övrigt ger han artigt en fingervisning om vikten av att balansera  offentlig och privat kontroll över marknaden.
    ”Joseph Stiglitz, praised Venezuela’s economic growth and ”positive policies in health and education”
    ”Venezuelan President Hugo Chavez appears to have had success in bringing health and education to the people in the poor neighborhoods of Caracas, to those who previously saw few benefits of the countries oil wealth,” he said.
    However, Stiglitz claimed, developing nations must strike a balance between public and private control of the market.
    ”The key to success is to find the correct equilibrium between the private sector and the government, which is different for each nation,” he said.”
     

  22. Slabadang # 3
    Att sossarna skulle ha ”spelat under täcket” med Sovjet och dess satellitstater är knappast korrekt. Visst spelade vi (dvs sossarna) under täcket, men det var med USA….. 😉
    http://www.svd.se/kultur/understrecket/de-enda-som-inte-visste-var-svenskarna_6085727.svd
    Sossarna var ju verkligen extremt antikommunistiska förr i tiden. IB-affären är väl ett rätt bra exempel på det.
    http://sv.wikipedia.org/wiki/IB

  23. Ingemar

    Ingvar E #8,
    Jag brukar inte kommentera politiska ideologier här, men jag tycker att du förenklar lite väl mycket. För mig är de traditionella vänster- och högerperspektiven lika bakåtsträvande och dystopiska. Vänstern vill behålla klasskampsperspektivet och, som du säger, mest ägna sig åt omfördelning. Högern vill på ett sätt också behålla klassperspektivet och månar om traditionens bevarande roll för nationens väl och ve.
    De gröna är överrens med de klassiska konservativa i sin nostalgi för det ”naturliga” och ursprungliga. Och de är överrens med vänstern (version Lenin) i sin elitistiska syn på oss vanliga människor som ägnar sig åt ”konsumism” och annat otyg. Båda perpektiven, och de gröna, längtar efter en starkare statsmakt, och t.o.m. en global överstat, som skall ta hand om alltihop. Det är deras gemensamma överideologi. Att låta människor själv bestämma över sig och sitt är otänkbart.

  24. Ingemar #23
    … och högern vill inte ha någon övermakt. Jo så är det.
    Sköt dig själv och skit i andra så blir det bra för alla.
    Det gäller bara att få alla att fatta att de kan sköta sig själva på olika sätt utan att bli lite smått förargade över att andra skött sitt eget bättre.
    Samla pengarna och initiativet hos några få utan att de behöver bry sig om en massa demokratiskt tjafs så blir det ju enormt mycket bättre för de som begriper. Och då blir det kanonfint för många fler.
    Ökad konsumtion och konkurens pressar priserna för de som vill ha del av kakan. Lägre inflation och allt blir ju jättebättre för de som fattade att folkstyre är döfött. De andra överlever i lagom mängd om dom fattat poängen.
    OBS! Ironivarning (för att spara utrymme i bloggen menar jag)

  25. L

    Uffeb, jag har ett bättre tips för att spara utrymme i Maggies blogg;
    – Använd din egen blogg!

  26. Staffan D.

    #23:   I USA finns det konservativa som har etik och religion som grund.  I Sverige däremot är de konservativa rätt gudlösa.  Vad blir det av dem då?  Vad vill de bevara?
    –  Men läget i Sverige är gott, för närvarande, under ”det nya arbetarpartiet”.  En undersökning gjord av master-studenter vid Stanford har oss på fjärde plats i världen, i fråga om ”fiscal stability”, finansiell stabilitet.  Listan kom i Wall Street Journal;  jag tror ni kommer åt den:
    http://online.wsj.com/public/resources/documents/st_usdebt01_20110323.html

  27. Ingemar.
    Jo men jag var lite försiktig och skrev det mer som en tendens.  🙂
    Inget att dra stora växlar på

  28. L #25
    Vem är du?

  29. Gunbo

    L #25,
    Det hedrar dig att du använder minimalt utrymme i Maggies blogg men argumentationen blir därefter.

  30. L

    Gunbo, ja att försöka slå dig och Uffeb är omöjligt…

  31. .. bokstavstävling?

  32. Slabadang

    Labbibia!
    Sossarna fattade inte att de var manipulerade och det är just det som gör den subversiva verksamheten så fruktanvärt effektivt förödande.. De som blivit smittade av tankarna tror ju att de är de själva som skapat dem. Det handlar ju om att bygga upp positiva bilder i associationen med orden samtidigt som den som planterat dem är ute efter ett annat ”utbyte” i effekt. Avslöjar du det sanna syftet så faller hela effekten och blir till sin motsats.
    I Sovjet blandade man tex värnpliktiga i i alla grupper i det militära. I en stridsvagn så talades det upp till sex olika språk och aldrig mindre än tre.
    Officellt så var skälet till blandning av soldaterna från de olika sovjetstaterna att de ”förenas” och känna sig som ”sovjeter”.
    Det sanna syftet var det motsatta.
    DVs att befälen visste att de skulle bli konflikter inom grupperna och mellan de olika nationaliteterna och språken. Risken för opposition eller uppror var betydigt mindre när de var säkra på att soldaterna hatade varandra inom gruppen. Förband med strak sammanhållning var intet att eftersträva utan sågs mest som ett hot. Undantagen var vissa ryska elitförband där tvärtom de soldater som kom ifrån andra stater inte sågs som tillräckligt pålitliga.
    Dessutom så hade de pennalistiska traditioner med de som var nyanlända till förbanden ”nollningen” var av grövsta slag och uppmuntrades. Så mannarna hatade varandra. Smart va?
    Som förband blev de dock urusla eftersom de inte fungerade ihop och bara de olika språken gav upphov till missförstånd och misstänksamhet. Många förstod inte vad deras befäl eller kamrater sa.

  33. Apropå dysterkvistar…..
    Jag satte kaffet i halsen häromdagen när jag läste Andreas Malms artikel på kultursidorna i Aftonbladet. Andreas Malm har ju gjort sig känd som rabiat framtidspessimist, kommunist, klimathotshysteriker, revolutionsromantiker etc etc…..
     
    Men här går han i polemik med en annan vänsterdoja, nämligen Mattias Gardell, angående den av FN godkända NATO-insatsen i Libyen.

    Och hör och häpna…..Andreas Malm stöttar  NATO och den svenska insatsen med Gripenplan!
    Än är inte undrens tid förbi.
    En vacker dag förstår han förmodligen också vilka det är som drabbas av ”klimatpolitiken”………..

  34.  # 33
    Hmmm….glömde länken till artikeln.
    http://www.aftonbladet.se/kultur/article12866666.ab

  35. Michelangelo

    Grönt marknadsexperiment som gick åt h-e.
    ”Wal-Mart: Gore Store No More
    Wednesday, 13 April 2011 19:35 Richard Pollock, Pajamas Media

    Leslie Dach, former senior aide to Al Gore, was the impetus behind Wal-Mart’s failed shift to ”green,” upscale items that fit the progressive agenda for what Americans should be buying. After suffering seven straight quarters of losses, today the merchandise giant Wal-Mart will announce that it is “going back to basics,” ending its era of high-end organic foods, going “green,” and the remainder of its appeal to the upscale market.
    Next month the company will launch an “It’s Back” campaign to woo the millions of customers who have fled the store. They will be bringing back “heritage” products, like inexpensive jeans and sweatpants.
    Few may recognize it as such, but this episode should be seen as a cautionary tale about “progressives” and social engineering experiments on low-income Americans. This morning’s Wall Street Journal article is blunt:

    That strategy failed, and the Bentonville, Ark., retail giant now is pursuing a back-to-basics strategy to reverse the company’s fortunes.

  36. Toprunner

    Labbibia #33:
    Vänstern har börjat knapra på sina egna (råttor?) i ren desperation av att ha hamnat i nån sorts moment 22 situation där det politiskt korrekta går i direkt kollision med det logiska och uppenbara.
     
    Jag brukar alltid lyssna eller läsa något av Andreas Malm då jag vill bli riktigt förbannad. Ett bra klipp är det här:
    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=4370654
     
    Där visar hen sig i affekt mot en annan vänsterjounalist.
    Malm och Emretsson har för övrigt tidigare jobbat ihop innan deras blaska krackelerade inifrån.

  37. L

    Toprunner, fantastiskt att höra om ”vänsterns kamp” mot allt och alla, och sen frågar dom sig varför dom förlorar sina ”kamper”? Malm låter som någon gammal moster som skriker i telefon när hon pratar med utlandet…
     
    Fattar dom inte att det är först när dom slutar skrika och använda ord som klasskamp som någon kan ta dom på allvar?