Nix pix, det blir inte kallare

Tack vare en så osannolik källa som Al Gores Climate Project hittade jag en artikel som visar att världens samlade statistikerkår (läs: fyra personer) nu definitivt förkastat tanken om att det senaste decenniet skulle ha inneburit en ”global avkylning”.
Lite överraskande står det i artikeln att år 2005 var varmare än El Niño-året 1998. Det skulle visst data från NOAA och NASA bevisa.
Det framgår inte exakt av artikeln vilken period som studerades av statistikergänget och vi vet ju sedan tidigare att resultatet beror helt och hållet på vilket startår och slutår man väljer.
Artikelförfattaren ger sig visserligen besväret att stämma av det för skeptiker dystra resultatet med just några skeptiker, i det här fallet Don Easterbrook och John Christy. Deras kommentarer tas dock knappast på allvar.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Oberoende av varandra uttryckte såväl Benjamin Disraeli som Mark Twain det där berömda ordstävet: Lögn, förbannad lögn och statistik.
   
  De har förstås tittat på ”rätt” data den här gången och struntat i att ta med allt. Statistiker tenderar att göra så för de är rätt lata av sej.

 2. Christopher E

  Och dock har det blivit kallare…
  … åtminstone sedan 2002. Sedan 14 år finns ingen statistiskt signifikant ökning. Artikeln missar också det viktigaste, oavsett om temperaturen stått och stampat eller sjunkit något, har klimatprofeterna förutspått att den i själva verket skulle accelererat. Vi ligger nu långt under förutsägelserna utan ett spår av katastrofal uppvärmning.
  Att hänvisa till att tioårsperioden är den ”varmaste sedan xx” är totalt haveri. Om jag får en lönesänkning i november så kan inte min min chef hävda att det i själva verket är en lönehöjning därför att årsmedellönen för innevarande år fortfarande är den högsta sedan jag anställdes… suck.

 3. Tege Tornvall

  Statistikerna har ju inte varit ute och mätt själva. Klart konstaterade fysiska fakta är minskad och sedan snart tre år minimal solaktivitet samt kraftigt ökad kosmisk strålning. Statistik är inte verklighet. Patetiskt!

 4. Björn

  Det finns ingen gräns för vad man skall dra till med för att påverka besluten i Köpenhamn. Blir nästa expertkår psykologer eller veterinärer på arenan?

 5. Ingemar

  Det finns en bra artikel av statistikern William M Briggs om det här:
  http://wmbriggs.com/blog/
   
  Ren statistik är blott ren matematik och sysslar med behandling av givna data. Man kan använda olika modeller – oändligt många faktiskt – för att presentera en given mängd data. Statistiska trender ger ofta bra sammanfattningar. Problemet är att de säger ingenting om de naturliga trenderna, dvs om mekanismerna som styr t.ex. klimatet. En naturlig trend kan ändras när som helst utan att detta på kort sikt påverkar de statistiska trenderna nämnvärt. Så en 10 års förändring av den naturliga trenden behöver inte bryta en statistisk trend som man beräknar över 100 år med data. Däremot ändrar den en 20-årig statistisk trend. Denna sammanblandning mellan matematik och verklighet ställer ofta till problem för många.

 6. Anders Mohlin

  Björn, #4.
  Hörde att Joe Labero, m fl av hans kollegor i den branschen, kommer att medverka vid köpenhamnsmötet. 🙂 🙂

 7. Jonas B1

  Just kommentarerna om temperaturutvecklingen är det mest bisarra i klimatdebatten.
  Vem som helst som får syn på temperaturkurvan ser ju att temperaturen avstannat de senaste typ 10 åren.
  Stadie 1: Försvaret från alarmisterna var först total förnekelse: ”Temperaturen har visst inte gått ner”. Denna åsikt är nu inte försvarbar.
  Stadie 2: Sen sa man att det inte är signifikant/körsbärsplockning etc: ”10 års  flack kurva händer ofta pga klimatets naturliga fluktuationer”. Lucia Liljegren har övertygande visat att klimatmodellerna signifikant överskattar uppvärmningen, särskilt eftersom vi inte haft några stora vulkanutbrott på sistone.
  Stadie 3: ”De naturliga variationerna (havsströmmar) är så starka att vi kan få 20 år till utan någon uppvärmning”, enligt Keenlyside etc.
  Alla någorlunda kunniga alarmister har kommit till stadie 3.
  Nästa naturliga steg är ju att inse att stadie 3 betyder att  även trenden mellan 1975 och 1998 (alarmismens källa) till stor del berodde på naturliga variationer, och alarmismen blir allt svårare att försvara.

 8. GunnarE

  Och ändå skall politikerna gå vidare och fatta beslut på och om en ren chimär. Jag känner det ganska svårt att tro på ngn sorts vett och sans i de ledarskikt vi röstat fram. Hu!

 9. J-O

  Man kan väl som Hansens GISS ”homogenisera” data så det visar det man vill… En numer etablerad och accepterad form av vetenskap.

 10. Robin Johansson

  Hej, jag studerar Miljö och Energi på högskola i Västerås. Skriver säkert på fel ställe, men vill hur som helst tacka för en mycket intressant sida.
  Anledningen till att jag hitta hit är att jag efter en del studerande kring den globala uppvärmningen börjat ana att något är på tok – det stämmer inte. Jag hittade inte tillräckligt med underlag för att begripa vad som styr den globala temperaturen.
  Miljöpolitiken har vuxit och blivit något som numera kan köra över allt i sin väg – något som på alltför vaga grunder blev accepterat och har accelererat med en obegriplig hastighet. Miljöpolitiken har en otrolig makt, jag kan t.ex. inte bli godkänd i vissa kurser om jag inte erkänner att förbränningen av fossila bränslen är orsaken bakom jordens skenande klimat.
  Tack igen för en bra sida!

 11. Steve

  Klimatförändringen blir bara värre och värre.  Som nu i USA.   DrudgeReport länkar just nu: 
  —  More than 2 feet: Record October snowfall blankets Colorado…
  —  Blizzard shifts east, paralyzing plains, closes major highways…
  Jag kollade med Google News för USA:
  http://news.google.se/news?ned=us
  och sökte där på ’ snow storm ’.   Jodå. 
  Snowstorm blasts Colorado, Wyoming; delays flights
  The Associated Press – Ivan Moreno – ‎8 hours ago‎
  The fall storm spread 3 feet of snow and left much higher drifts across parts of northern Utah, Wyoming and Colorado, before its leading edge hit …
  Video: Big Snowstorm Moving Out of Colo. to Kan., Neb. The Associated Press
  Denver begins digging out from early winter storm
  Examiner.com
  Storm Leaves Parts Of West Under White Blanket KWTX
  all 1,128 news articles »
  Snow lets up in West, Plains; South gets drenched
  NPR – ‎1 hour ago‎
  Hundreds of truck drivers were stranded because of a fall snow storm in the Wyoming and Colorado region Associated Press An unidentified truck driver walks …
  all 147 news articles »
  Storm Slowly Creeps Into Sidney
  Sidney Sun Telegraph – Klark Byrd – ‎9 hours ago‎
  … snowstorm, the wintery weather that rolled through town left nothing more than a sheet of a ice and less than a inch of snow as of Thursday morning. …
  Western South Dakota braces for major winter storm Rapid City Journal
  all 103 news articles »
  Snowstorm wreaks havoc on prep sports schedules
  The Coloradoan – ‎10 hours ago‎
  …because of the recent snowstorm. Several other football games and state playoff soccer games have been rescheduled, too.
  Snowstorm wreaks havoc with Colorado prep schedules Denver Post
  CHSAA postpones state cross country meet
  9NEWS.com
  Sports briefs: Cross-country state meet postponed
  Craig Daily Press

 12. L

  Om vi har tur kommer århundradets snöstorm till Köpenhamn lagom till klimatförhandlingarna. Jag kan redan se bilderna på insnöade politiker som så snabbt fick bukt med den globala uppvärmningen 🙂

 13. Steve #10
  Intressanta väderrapporter från USA. Men du menar väl inte att dom har något med klimatet att göra?
  OBS! Ingen ironi från min sida.
  Konstaterar bara att det är lätt att tolka olika väderrekord som klimatförändringar på klotet.
  Jag har dock fortfarande inte blivit övertygad om att industrialiseringen och CO2 är orsak till den förändring av klimatet som vi sett. Tillfällig eller ej….
  Men jag har också fattat att klimatförändringen mycket väl kan ge mer snö vintertid på vissa håll. Och snö ovanligt tidigt på andra håll. Och ovanligt sent på andra håll.
  För att inte tala om ovanligt torrt eller ovanligt regnigt…
  Men det är intressant med rapporter om ovanligt tidig snö och ovanligt kallt för årstiden..
  Väntar bara på rapporter i media om ovanligt varmt från andra sidan klotet. Men dom kommer väl. Om det händer.
  Och rapporter om ovanligt kallt eller varmt kring ekvatorn… 🙂

 14. L

  Uffeb, jag har alltid tyckt att vädret är ovanligt. Speciellt i Sverige.

 15. L #13
  Jo jag kan hålla med om att vi är fascinerade av väder i Sverige.
  När jag bodde några år i Paris så bestod väderrapportern mest om hur det hade varit igår på olika platser.
  Minst fem minuter detaljerad genomgång av gårdagens väder i alla regioner och därefter tio sekunder om hur det kanske skulle bli imorgon…
  🙂

 16. Håkan B

  Allt är som vanligt, en absolut övervägande del av den utvecklade världen råkar ligga i den tempererade zonen, med 4 årstider och växlande väder. Får vi här i Stockholm en göteborgsvinter beror det på global uppvärmning, får vi en sundsvallsvinter beror det på global nedkylning. Aldrig bara väder. Det var bättre förr.