Newsmill och det fria ordet

newsmill
De just nu 111 kommentarerna i det enda kommenterbara inlägget på Newsmill är nästan samstämmiga – och kan väl sammanfattas i ordet ”hjärnsläpp” av redaktionen. Motiveringarna verkade vara en förvirrad röra av ”extrema åsikter” och ”Breivik”, och jag vet inte vad.
Eller har Newsmill blivit för obekvämt för någon?
Själv tackade nu också jag för mig i dessa kolumner.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Bertel

  Var inne på Newsmill och läste om deras beslut och kommentarerna, som beskriver väl,vad ”folk” tycker om att inte kunna kommentera/delta i debatten. Personligen tror jag att antalet besökare kommer att minska rejält.
  Känns lite som att man vill strypa den fria debatten? 

 2. Lasse

  Även jag tackade för den tid som varit i den spalten. Newsmill var intressant eftersom de tog in inlägg från en bred krets.  Vi får vara tacksamma för att denna spalt ännu är öppen, väldigt lärorikt med olika kommentarer. Medger att mina inlägg är mer av karaktären läst och gillat-vilket kanske skulle kunnat ersättas med en gillaknapp! (Förslag!)

 3. L

  Jaha? Som att ha en busslinje som inte tar passagerare…

 4. Bertel

  L#3
  Världsklass.  🙂  🙂  🙂  🙂  🙂

 5. Vad är en ”extrem åsikt” enligt en mp/v PK-journalist. Nästan allt som är sant eller inte tokkommunistiskt……………………
  De definerar Censur genom sitt agerande. 

 6. Staffan

  Newsmill’s beslut är begripligt.  Kommentarerna är – som helhet – inte läsvärda.
  .  Samtidigt är det synd.  Somliga har faktiskt information.
  .  (Men man måste vara hövlig…!  Säger jag även mot mig själv.)
  .  För TCS är det här också ett problem.  För mig ter det sig absurt att läsa igenom hela kommentars-fälten.  Jag löser det genom att rätt ofta gå in, och se om det längst upp t.h. finns namn eller ”tio ord” som verkar läsvärda.
  (Du bör alltså inte lägga en länk i början av din kommentar.)

 7. Bäckström

  Det var trist.
  Själva poängen med de nya medierna till skillnad mot gammelmedia, är just möjligheten till direktkommunikation. Jag kan förstå om det inte finns resurser till att moderera alla trådar, men endel av poängen med Newsmill försvinner ju nu kan jag tycka.
   

 8. Peter F

  Orkar man inte  ta bort hätska / otrevliga / obegripliga kommentarer ska man lägga ned Newsmill. Utan kommentarer kommer jag att ta bort hemsidan. Vad  är man rädd för ? För att kommentera måste man mao få en artikel accepterad av redaktionen = PK-eliten får yttra sig, inte folket

 9. Peter Stilbs

  När våra makthavares inlägg och utspel i media totalsågas i kommentatorsfälten kommer jag alltid att tänka på detta klipp med Ceausescu’s sista tal – han lever i en egen värld och inser plötsligt att något inte står rätt till
  http://www.youtube.com/watch?v=TcRWiz1PhKU&feature=related
  Jag tror det är så nyttigt med dessa totalsågningar. 

 10. Thomas

  Så förvånande att de som kommenterar ett inlägg på Newsmill är negativa till att man inte längre skall få kommentera inlägg på Newsmill. Frågan är vad alla andra, de som inte skriver kommentarer tycker.
   
  Själv slutade jag kommentera där för länge sedan när modereringspolicyn vart för absurd. Det föreföll som man bara gick på att ett inlägg som anmäldes flera gånger togs bort oberoende avinnehåll, vilket i somliga diskussioner fick absurda konsekvenser.

 11. Bäckström

  Thomas #10
  ”Själv slutade jag kommentera där för länge sedan när modereringspolicyn vart för absurd. Det föreföll som man bara gick på att ett inlägg som anmäldes flera gånger togs bort oberoende avinnehåll”
  Är det så det går till på Newsmill saknar man ju uppenbarligen kompetensen som krävs för att driva en debattsite.
  Visst trivs du bättre här på TCS Thomas 😉

 12. Labbibia

  Jaha. Another one bites the dust.
  Frihet kostar. vill man ha en fri debatt måste man ta det slitiga arbetet att gå in och moderera, annars blir det förstås lätt pajkastning av alltihopa.
  Nu är nog Newsmill snart ett minne blott. Ska vi gissa att det snart dyker upp en ny liknande sida, där ordet är fritt?

 13. Jag anser att problemen som kräver moderering är långt överdrivna. Och dessutom ganska lätt ordnade (ifall man verkligen vill det). Jag har svårt att tro att den lämnade förklaringen verkligen är den riktiga. Det luktar skenargument lång väg …  

 14. Tege Tornvall

  Jag har ändå förståelse för Newsmills beslut. Få kommentarer håller hög klass, och en del är rent äreröriga. Dessutom ogillar jag generellt anonym debatt, som inbjuder just till överdrifter och påhopp. Newsmills redaktion efterlyser i stället riktiga och signerade redaktionella bidrag som svar på artiklar. Det har jag inga problem med, om det skulle bli aktuellt igen.

 15. Thomas bekymrar sig om vad de ’icke tillfrågade’ eller tom de som bara icke kommenterar egentligen tycker. Det är ganska kul. För normalt argumenterar han ju konsensus, om hur alla tysta sluter upp bakom påstådd enighet. Och hur alla akademier också är eniga …

 16. Labbibia

  Tege Tornvall # 14
  Och varför måste kommentarer hålla ”hög klass”? Vem bedömer vad som är det?
  Själv tycker jag det viktiga är att alla åsikter kommer fram, och kan stötas och blötas i fri debatt. Vem som har rätt och så att säga ”vinner debatten” får ju övriga läsare av kommentarsfältet  bedöma.
   

 17. camilla

  Ibland undrar jag om inte det fria ordet är den viktigaste mänskliga rättigheten?! Fängslande och tortyr utan rättegång tycks ju följa, om någon sluntit med tungan eller målat fel bild. En sak är klar, nämligen att yttrandefriheten sitter trångt här i landet!

 18. Staffan

  #14 Tornvall:  Ja.  Man bör kunna kräva att en kommentator talar om vem han är.  Tidningarnas opinionssidor kräver ju att åtminstone redaktionen vet vem som skriver.  Eller hur?  Man kan på samma sätt kräva att den som vill kommentera här först måste ge ’redaktionen’ sitt riktiga namn.
  ”Klimatkrisen” är reell, i den mening att våra kära politiker kan hitta på vansinnigheter – om vi inte lyckas få fram mot-tankar.  Mot-fakta.
  TCS har en viktig roll här.  Även kommentarerna.  Just därför är det rena tugget mycket tveksamt.
  Jag har aldrig brytt mig om att läsa Newsmills kommentarer.  Redan själva artikeln är ju en sorts ’kommentar’.

 19. Peter F

  Är det någon som vet hur många procent av vår arbetskraft som ”jobbar” med politik och journalistik ?

 20. Lennart Back

  Labbibia #16
  Instämmer helhjärtat. Det borde vara läsaren som får avgöra inläggets relevans.

 21. Lasse

  #18 Staffan-varför inte anonyma kommentarer?
  Är det inte en av hörnpelarna i pressfriheten att vi har rätt att vara anonyma och att ingen får söka efter uppgiftslämnarens identitet!
  Detta och att man bör respektera varandra är väl viktigast!

 22. Labbibia

  Peter F
  Vad vi vet med säkerhet är att journalistyrket är överrepresenterat av människor med ”rödgröna” värderingar.
  Och när man känner till detta faktum, så ser man med lite nya perspektiv på våra kära dagstidningar och vår ”fria” television….

 23. Bäckström

  Hmm.
  Jag tror Jonas N #15 har en poäng.
  Om jag får gissa och gå på magkänsla, så tror jag att det förhåller sig som så att redaktionen på Newsmill med åren fått ett erkännande och blivit en faktor i mediasverige som man från början kanske inte hade.
  Med denna bekräftelse tycker man att det känns pinsamt att läsa diverse kommentarer som inte passar sig i den nya ”upphöjda sfären” Man vill hellre se sig som ett alternativ till DN-debatt istället för att vara ett ”ring p1” på nätet.
  Problemet med detta är att då kommer man också förlora sin identitet och därmed sin publik.
  Fast detta är bara en hypotes, inte ens en teori faktiskt 🙂
   

 24. Labbibia

  OT, men ändå inte….
  Är det första april idag? Såg just den här artikeln på Newsmill:
  http://www.newsmill.se/artikel/2012/09/12/blyammunition-ger-soldaterna-s-mre-arbetsmilj
  Haha, förlåt, men den här rubriken på NM är ju helt absurd!

 25. Bäckström

  Labbibia #24
  Hahaha!
  Den var ju oslagbar!
  Jösses…
  Snart kommer uppföljningsartikeln:
  ”Aktiva soldater riskerar att dö i förtid”
   

 26. Peter F

  Labbibia #24
  Dessutom bara reklam,,,,,Newsmills making money

 27. Ingemar Nordin

  Jag tror tyvärr att JonasN (#13) har rätt. Det här luktar skenargument lång väg. Att skylla på att en del artikelskrivare ogilla att bli kommenterade visar väl bara att sådana artikelskrivare kanske inte borde ge sig in i åsiktsbranschen överhuvudtaget.

  Självklart måste NewsMill, liksom TCS, ha vissa debattregler för att förhindra ett missbruk (t.ex. att kunna stänga av troll som vill föra en helt annan diskussion, eller sabba NewsMill rent juridiskt genom att göra något åtalbart). Men i övrigt utgör kommentarerna en del av läsvärdet.

  Ägarna gör en totalmiss (om det är de som legat på) här.

 28. Tege Tornvall

  16, Labibia: Med ”hög klass” menar jag genomtänkt och väl skriven, oavsett åsikt eller fakta. Bra vore om mången skribent vilade på hanen ett ögonblick, läste igenom det skrivna och hyfsade till språk och grammatik. Det gör också bättre intryck på dem man ev. vill övertyga.

 29. Labbibia

  Tege Tornvall # 28
  Du stavar mitt nick fel i ditt # 28. 😀
  Raljerar inte egentligen, men jag tror nog ändå att de flesta faktiskt försöker formulera sig efter bästa förmåga. Naturligtvis finns det undantag, och dessa ”troll” kanske bör modereras? Men, jag gillar Maggie Thauerskölds tanke om att var och en själv står för det han eller hon skriver.

 30. Mikael Wrande

  Tror att Newsmill inte klarade att hantera yttrandefriheten. Speciellt då så många som i det vanliga livet måste bita sig i tungan för att inte säga något kränkande, nu äntligen fick chansen att yttra sig. Svenska diplomater påstås använda tyst diplomati. Under Andra Världskriget var en svensk tiger en symbol. Fast vi påstås ha yttrandefrihet börjar tystnaden lägga sig över arbetsplatserna. Vi får vara glada så länge som internet är öppet och uttrycksfullt.

 31. Slabadang

  Jag tycker det är guld!! 🙂
  Folk begriper att det är ett skenargument och den opposition som finns i kommentarerna är ju undangömda när journalisterna själva har kontrollen över vem som skall låtas komma till tals. Problemformuleringskrockarna med vanligt folk besvärar naturligtvis. Journalisterna sätter sig i en alltmer ohållbar situation och de klara inte av konkurrensen med det fria ordet på nätet.
  Alla deras åsiktstrumpeter får däng så det visslar om det. Men synd är alla de fantastiska artiklar och analyser som är skrivna av vanligt kunnigt folk nu också tappar sina läsare och det tar väl inte mer än tio sekunder så finns det en sida som övertar Newsmills idè. Där skribenter som vågar stå för sina artiklar kan publicera. Journalisterna klarar inte av nätets konkurrens och lyckas trampa sig själva på tårna när de skall göra försök. Skillnaden mellan journalistisk PK och vanligt folks uppfattning om rätt och fel har sina marianergravar emellan i för många frågor.
  Vem gillar eller litar på journalister? Sveriges minst omtyckta yrkeskår!  

 32. Peter Stilbs

  Labbibia #24- detta med blyfri ammunition är ett sanslöst trams – soldaterna drabbas istället vid övningar av lungproblem pga zinkrök och annat, och slitaget på eldrören är också mycket större. Med traditionell ammunition finns inte dessa problem – vad man tydligen siktar mot 😉 är att minska spridning av blymetall i naturen. Jämfört med naturlig nivå i marken är det knappast ett problem utom lokalt på en skjutbana

 33. Ingemar Nordin

  Det där med nick (dvs anonymitet) eller inte är intressant. Ibland kan det kännas irriterande att folk inte vågar framträda under sitt riktiga namn. Å andra sidan så kan jag tänka mig en oändlig mängd fullt rationella skäl till varför man inte vill ange sitt dopnamn.

  Men att uppträda under ett nick innebär inte nödvändigtvis att man blir anonym. Tag exempelvis Thomas, eller Slabadang (för att nu välja två extremer). Självklart har de ett etablerat namn att försvara genom sitt nick. Självklart är de på intet vis anonyma här på TCS. Nicket blir en ny identitet på nätet som gör deras inlägg intressanta och läsvärda – precis som ett dopnamn. Det gör egentligen ingen skillnad. (Att jag som admin känner deras identitet något bättre gör heller ingen skillnad.)

  De enda tillfällen då anonymitet på nätet möjligen gör en skillnad, och skapar irritation, är då någon hoppar in tillfälligt under ett nick och då man inte kan ställa den personen till svars för sina åsikter.

  Namn är ju hursomhelst blott en social konstruktion. Eller hur?

 34. Christer Löfström

  Jag gör än en gång utan att skämmas ”reklam” för ett debattinlägg jag fick kämpa ordentligt för att få publicerat.
  http://www.smp.se/nyheter/lobbyn/insandare/stoppa-fortalet-av-vilhelm-moberg(3410976).gm#disqus_thread
  Har i dagarna fått negativt besked fån JK, det blir ingen förundersökning av Jonas Gardell/Norstedts. (återstår att konvertera och fixa en ……)
  Ur JK’s brev.  
  ”Det tryckfrihetsbrott som skulle kunna komma i fråga här är förtal av avliden (5 kap. 4 § j f r med 5 kap. 1-2 §§ brottsbalken). Åtal för detta brott får väckas av den avlidnes efterlevande make, bröstarvinge, förälder eller syskon samt, om åtal av särskilda skäl anses påkallat från allmän synpunkt, av åklagare (5 kap. 5 § andra stycket brottsbalken). Den allmänna åtalsrätten är i princip förbehållen de fall när någon som ingår i den angivna målsägandekretsen inte längre är i livet. 
  Det föreligger inte några särskilda skäl som motiverar ett ingripande genom allmänt åtal i detta fall.
  Förundersökning skall därför inte inledas”

 35. Bo

  Libbiba och Peter #24 och32
  Jag kan bara hålla med om att det där med bly i ammunition är trams.
  Jag känner bara till tre fall när det har någon betydelse för hälsa eller miljö:
  *När man skjuter med blyhagel över en grund sjö, kan sjöfåglar ibland plocka upp haglen från sjöbottnen och bli blyförgiftade för att magen är en sur miljö som löser upp blyet delvis.
  *När sportskyttar skjuter inomhus på kulfång av stål, uppstår blydamm som när det inandas för att ventilationen är dålig, kan vara ett problem, dock inte så allvarligt som krutröken.
  *När folk hanterar omantlad ammunition av bly med händerna regelbundet, men inte tvättar sig efteråt, utan kanske rent av käkar en macka med de blyinsmetade fingertopparna.
  Över sjön Vättern har det skjutits mycket med blyammunition. Dock är inte sjön blyförgiftad det minsta, för blyet löses inte upp i den kemiska miljö som råder. Inte ens i havsvatten löses det upp, det finns flera hundra år gamla träbitar från fartyg som sjunkit till havs, med inbäddade blykulor som bevis.
  Att de tog bort bly från motorbensin, det var mycket bra, men det är en helt annan sak och går inte att jämföra.
  Nu vill man även ta bort kopparrör från hus, för det är en tungmetall minsann. Det är också löjeväckande.

 36. Christer Löfström

  Peter Stilbs.
  Då jag nu har två dagar i stillhet så passar jag också på att ta upp årets ”Volvo Miljöpris”. Vet inget om Gretchen Daily.
  http://www.environment-prize.com/content/view/83/133/
  Faktum är att ditt utmärkta inlägg för ca ett år sedan om förra årets pristagare triggade mig till ”det tredje benet” för mogna pojkar och flickor.
  Sund kost –  motion – intellektuell stimulans”
  (”Forskarna” har sagt att så skall vi leva)
   
  ”Energy For All” el o gas för de fattigaste.
  I vinter tar jag en tur till Sydafrika. Jag klarar inte av att visualisera ett 5000 MW kolkraftver. Det måste ses i verkligheten. Försök förstå flödet av kol från gruva till panna.

 37. Labbibia

  Vet inte säkert, men det tycks kanske som om mitt # 24 kräver ett förtydligande?
  Eller, nej förresten, det gör det ju inte egentligen. Det var ju RUBRIKEN jag kommenterade som absurd…..Vilket Peter S och Bäckström uppenbarligen förstod, men tydligen inte signaturen Bo? Humor Bosse? Hört talas om det?
    

 38. Peter Stilbs

  Labbibia #37 – tydligen har det varit ett längre meningsutbyte på Newsmill om blyfri ammunition. De firmor som investerat pengar i detta missriktade projekt vill givetvis inte backa – som i det inlägg Du refererar till. Och de förtiger själva sakfrågan.

 39. Bo

  Labbia #37
  Jodå, jag har massor av humor. Det där med att bly är ohälsosamt för soldater, det skämtet är så gammalt, så jag reagerade inte ens på det.
  Själva sakfrågan är faktiskt seriös, det var därför jag fastnade för den.

 40. Labbibia

  Peter Stilbs # 38
  Jo, att det helt uppenbart är frågan om lobbying gör ju faktiskt inte saken sämre, sett ur mina ögon.
  ”Ha ihjäl dem bara, men för f-n använd blyfritt, annar skadar du miljön” anger ju, tycker i allafall jag, nivån…… 😉

 41. Labbibia

  Bo # 39
  Härligt att du har humor…se mitt # 40 😉

 42. Staffan

  ”Newsmill hade 2011 fyra anställda och en omsättning på ca 4 MSEK och gjorde en förlust på ca 1.9 MSEK. Hur Newsmill … kan gå med förlust med en omsättning på 1 MSEK per anställd är för mig obegripligt. Lönerna per anställd ligger bara runt 36 000:- per månad efter sociala avgifter, så dit försvinner inte pengarna.  Tillägg: Två anställda var aktuellt läge, 2011 för vilket det finns ekonomiska siffror var man fyra anställda, så man har redan halverat personalsstyrkan.”  (Cornucopia 12 sep)
  http://cornucopia.cornubot.se/2012/09/bonnier-stoppar-kommentarer-pa-newsmill.html
  Vad händer framöver?  TCS tar vissa ämnen/problem, men allt annat?

 43. Peter Stilbs

  Labbibia & Bo – här är artikeln jag läste för en tid sedan – Norska försvaret vill överge blyfri ammunition – av arbetsmiljöskäl – soldaterna blir ordentligt sjuka 
  http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10021282 

 44. Peter Stilbs

  Verkar vara något fel på länken i #43 – provar igen
  http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10021282
   

 45. Bo

  Labbia #41
  Det är klart att det finns humor i att folk ojar sig över blyinnehåll i ammunition som är potentiellt avsedd att döda människor med. Jag fattar det.
   
  De borde självklart bry sig om viktigare saker, som att motverka krig etc.
   
  De felprioriterar så extremt, så den gör sig löjliga. Visst.
   

 46. Thomas

  Annars kan man ju alltid använda sig av utarmat uran i ammunitionen om man vill se till att skada miljön.

 47. Labbibia

  Peter Stilbs # 43
  Tack för länken, men det verkar vara något fel? Länken fungerar inte.
  Visst är bly rejält giftigt även om det inte levereras i form av en gevärskula. Vill minnas att många av alla dessa Arktisexpeditioners deltagare råkat illa ut just på grund av blyförgiftning.
   
  Om jag inte minns fel var en av dessa  en stor engelsk expedition som skulle finna Nordvästpassagen. Man hade laddat upp ordentligt med konserver….problemet var att konservburkarna var av bly….Vilket blev fatalt så småningom.

 48. Labbibia

  Peter Stilbs # 44
  Oki, tack!
  Men inte blev jag sjuk av ammunitionen som ”skytteslusk” i svenska försvaret på sjuttiotalet, talet, talet, talet…… 😉

 49. Bo

  Peter #44
   
  Jag tror att de här soldaterna som tror att de får ”store helseplager” av mantlad ammunition med blykärna, är hypokondriker eller hysteriker. Som el-allergiker kanske. Det skrivs vitt och brett om bly. Det kan vara farligt, men inte just i det här sammanhanget, förutom den skottverkan på målet det bidrar till, vilket ju är avsikten.
   
  Man kommer överhuvud taget inte i kontakt med blyet när det gäller militär ammunition. Det är inkapslat av tombak och stål.
   

 50. Labbibia

  Apropå Newsmills fallna mantel….
  Någon som är sugen på att öppna eget?
  Samma upplägg som Newsmill, men en viss kostnad för att få publicera….mycket där är ju ändå ren lobbying….
  Förslag till prislista för publicering…
  Politiskt parti/ etablerad politiker som skriver: 100 000 kr per artikel
   
  Multinationellt föertag….200 000
  Statlig myndighet eller dess representant….50 000
  WWF, Greenpiss…5000 000
  Läkare Utan Gränser…..0 kr
  Privatperson…….0 kr
  Vem vill vara med och starta nästa generation ”Nyhetskvarnen”? 😛

 51. Bo

  Labbia #47
   
  En konservburk med mat är något helt annat. Den kemiska miljön därinne skapar vattenlösliga blyföreningar som kan förgifta en.
   
  Det är därför man måste förtenna kokkärl av koppar, eller varför man inte ska koka lutfisk i aluminiumkastruller.

 52. Bo

  Man talar ibland förbi varandra på ett forum, för man är kanske inte på precis samma våglängd i allt. Man kan rentav vara överens utan att märka det först 🙂
   
  I verkligheten finns minspel, kroppsspråk och sånt, som underlättar.
   

 53. Labbibia

  Bo # 51, 52
  😉

 54. Peter Stilbs

  Bo #49 – Du måste ha missuppfattat norskan helt – de har problem med blyfri ammunition inte traditionell bly/koppar-typ. Problemen är av typ zinkrök

 55. Miljönär

  God nyhet för bloggare som plockar upp fler av dem som följer massmedia.

 56. Bo

  #54 Peter
   
  Nu har jag noggrant läst igenom den Norska artikeln. De klagar över att metalldamm från kulmanteln ger dem Zinkfrossa.
  Vad jag vet, har den legeringen (Tombak) alltid innehållit Zink. Det kan ju vara så, att om de tagit bort blyinnehållet helt, så dammar det mer när man skjuter nu, än det gjorde förr.
   
  Det skulle kunna vara som en parallell, att om man tar bort blyet ur avzinkningshärdig mässing, som används i vattenarmaturer, så fälls det ut zink i vattnet. Det är ju inte så enkelt att ändra i recepten på saker, så där utanvidare.

 57. Bo

  Att de skulle ha bytt ut den traditionella legeringen med i huvudsak koppar, mot nästan ren zink, det har de väl ändå inte gjort ? De har nog gjort en ändring i receptet, så att zink från metalldammet frigörs i kroppen, när det andas in. Med den gamla legeringen var det väl inte så. Blyet har nämligen en funktion i de här legeringarna, även arsenik i vissa fall.
   
  Jag tycker det är intressant att diskutera. Man kommer in på legeringar för vattenkranar och allt möjligt.

 58. Rickard Berghorn

  Newsmills kommentarsfält har blivit ockuperade av rasister, nationalister och ”islamkritiker” som drar samma påståenden och visor gång på gång. Det är antagligen den evighetsmalande propagandan som gjorde beslutet oundvikligt.
   
  Det finns mycket att säga också om hur Sakine Madon et al sköter Newsmill, men detta var bra. Vett och etikett gäller för alla, inklusive politiska extremister.

 59. Labbibia

  Bo # 56 o 57
  Ja inte vet jag?
   Vi sköt AK 4, granatgeväret Carl Gustav, Pansarskott, Ksp58 samt kulsprutepistol m36 (?) och använde diverse granater av spräng och röktyp, pentylstubin, dynamit, sprängdeg osv så det stod härliga till, men inte f-n blev någon sjuk av detta? Vi stod ju alla i ”rätt ände” så att säga.
   
  Friskare gäng än min gamla infanteripluton från -77 får man nog leta efter? 
   

 60. Bo

  Som jämförelse:
  Legeringen som används i hela Europa i vattenkranar (armaturmässing)
  CW 602 N* CuZn36Pb2As;
  Cu 62,0 As 0,08 Pb2,0 Zn 36,0
   
  Ingen kan föreslå en legering som är bättre, för den skulle bli rik.
   
  De extremt otäcka grundämnena bly och arsenik, stabiliserar legeringen så att vi kan använda den i vattenkranar. Kanske kan det ha med norrmännens problem att göra ?
   

 61. Staffan

  Är media tillförlitliga?
  Den amerikanske ambassadören dödades i vad som sannolikt var ett planerat anfall på konsulatet i Benghazi.  Av al-Qaeda, sannolikt.  På årsdagen av ”9/11”. 
  http://www.cbsnews.com/8301-202_162-57511043/u.s-officials-deadly-libya-attack-likely-planned/
  Vad jag kan se finns den här lilla storyn inte alls på SvD.se.  DN skriver lite, ganska mycket om hur upprörda muslimerna blivit. Av den där filmen…  ”Film om profeten Muhammed orsakade attackerna” (SR)
  Visst har media rätt?  Att döda en ambassadör – så’nt händer.  Livet är sådant.  Det var pastor Terry Jones som ställde till alltihop…
  ”Obama vows continued cooperation with Libya following attack”… (Haaretz)
  Precis.  Politikerna litar på media, hämtar sin världsbild därifrån?

 62. Bo

  Vi sköt också så det stod härliga till. Ingen blev sjuk utom kanske hemsjuk ibland.
   
  Det enda jag vet kan vara farligt rent kemiskt i normal militär, det är väl krutröken som innehåller nitrösa gaser. Utomhus är det inte så farligt dock, för det är så utspätt.

 63. Labbibia

  Bo
  Ibland undrar jag…….vete fåglarna om inte tvättmedlet (eller vad det nu var  som stank fotogen) i våra uniformer var giftigare än de nitrösa gaserna. Luktade rejält kemikaliskt……
  Men inte ens det bet tydligen på oss….. 😉

 64. Bo

  Jag kommer ihåg lukten av tvättmedlet. Dock var vi ofta så skitiga och infettade i alla kläder, så det var en befrielse. Jag var på artilleriet.
   
  Vapenfettet som anses vara farligt, det var som ”the spice” i ”Dune”
   
  Jag fuskade med klädbytet genom att varannan gång hävda att min uniformsjacka och byxor var för små eller stora, så jag kunde byta varje månad. 🙂

 65. pekke

  Skulle gissa att det är natti-natti för Newsmill eftersom den artikellänkning som DN haft en bit ner på höger sida är borta !
   

 66. Bo

  Newsmill är lika kört som en övningsgranat med  brun rand, som ligger på nittio meters djup i Vättern, utanför Stora Lund.

 67. Bo

  #64
   
  Det var varje vecka eller varannan.
   
  Spam 🙂

 68. Bo

  Du skulle sett rökmolnen när det var vindstilla, när vi sköt med HW-77
   
  Vi kunde knappt andas ibland, ännu mindre rikta och skjuta igen.
   
  Det var nitrösa gaser lol

 69. Bo

  Det ligger mycket kulsplitter vid naturreservatet vid Stora Lund. Massor av bly. TONVIS. Hundra tals kilo ligger helt öppet vid klippan. Ingen plockar upp det. Det är inte bara hundra tals kilo. Det är hundra tals TON, om man letar lite.
   
  Varför går inte miljömupparna och plockar ?
   
  På Skjutbanorna i Linköping, i sandvallen. Det ligger hundratals ton av bly i sanden. Ingen plockar.
   
  Varför ?

 70. Bo

  Om man dyker nedanför Stora Lund, där ligger helt kopiösa mängder av bly, alltså helt svårt att fatta. Tusentals ton.
   
  Ingen miljömupp vill plocka upp det.
   
  Sjön mår förvisso bra ändå, men de har annat att tänka på.

 71. L

  Bo, skriv en bok om du har så mycket att berätta…

 72. Bo

  Jag vet varför.
   
  Vättern är inte en sur sjö. Den är basisk.
   
  Miljömuppar vet oftast inte skillnaden, för de är inte äkta miljövänner.

 73. Bo

  #71
  Alla har ju inte förmågan att skriva en bok, även om de vet i vilken ände de skall torka sig.

 74. Staffan

  [#61] Ambassadör Stevens:  ”Någon gång (och vi vet inte när) tror vi att ambassadören kom ut ur byggnaden och togs till ett sjukhus i Benghazi”, sade en högre [US] tjänsteman.”  (Fox News)
  http://www.foxnews.com/politics/2012/09/12/gunfire-then-missing-ambassador-officials-describe-chaotic-scene-at-benghazi/
  .  Ett obekräftat fotografi på Facebook tycks visa hur en mobb släpar en livlös Stevens längs marken.  Vissa rapporter säger att han kvävdes till döds.  (Guardian 13:24 BST)
  http://www.guardian.co.uk/world/2012/sep/12/chris-stevens-us-ambassador-libya-killed
  .  Men media i nuläget… 

 75. Staffan

  Bilder från Benghazi-konsulatet finns på Wall Street Journal.  12 st.  Tagna nu efteråt (?), men nog så klargörande.
  http://online.wsj.com/article/SB10000872396390444426404577647060576633348.html#slide/1
  Det här visste man i princip nästan direkt, på tisdag-kvällen lokal (och vår) tid.

 76. Thomas

  Staffan #75 Får man fråga vad du anser detta har med bloggens tema att göra?

 77. Henrik

  Det är inte konstigt att skribenter inte vill kommenteras när dom skriver som t ex Martina Kruger från Greenpeace nu idag.
  Hon framhåller t ex att det är en nackdel för kärnkraften att den endast sysselsätter 6000 personer (för att producera  40TWh) medans den förnyelsebara produktionen sysselsätter 10.000 personer (för 7-8 TWh?). Hur tillväxfientlig kan man vara? Var verkligen Sverige ett bättre land att leva i när 95% var sysselsatta i ett produktivt jordbruk?
   Sätt alla arbetslösa på motionscykel med generator om man vill sysselsätta många som producerar lite energi!

 78. Henrik

  Det är inte konstigt att skribenter inte vill kommenteras när dom skriver som t ex Martina Kruger från Greenpeace nu idag.
  Hon framhåller t ex att det är en nackdel för kärnkraften att den endast sysselsätter 6000 personer (för att producera  40TWh) medans den förnyelsebara produktionen sysselsätter 10.000 personer (för 7-8 TWh?). Hur tillväxfientlig kan man vara? Var verkligen Sverige ett bättre land att leva i när 95% var sysselsatta i ett produktivt jordbruk?
   Sätt alla arbetslösa på motionscykel med generator om man vill sysselsätta många som producerar lite energi!

 79. Henrik

 80. hahn

  Jag förstår dem. Vi har samma gamla problem med det fria ordet som alltid. Det är rasister och nationalister som drar sitt gamla budskap om att stänga gränserna om och om igen. Egentligen ska det bli lite skönt att slippa läsa skiten.

 81. Slabadang

  Så Krûger skriver på Newsmill idag … dagen efetr??
  Nämen vilken överraskning! Elbilar i rosa högst upp på debattområden därefter Krûger så fort kommentarerna avstängda! Jag tänker int ens klicka mig in och titta efter nu när den blivit klimattalibansk? och det vore intressant att se om och hur finansieringen av Newsmill fötändrats. Med förlust på två millar och den spridning Newsmill har så äår Newsmill ett lätt offer för påtryckningar och vem som har stålar till propaganda har framgått med all tydlighet.   Med en aktiv miljöpartist som redaktör så……. 🙂 

 82. Staffan

  Ack, ”det fria ordet” är temat här.  Jag tillät mig påpeka att våra murvlar inte bryr sig om när ett stort lands konsulat sätts i brand, och ambassadören dödas av angriparna, och förmodligen släpas på gatorna…  Skedde ”9/11” på kvällen…  Finns inte klart omnämnt 13/9.
  Men vår gamle vän sedan 2007 [annan blogg] hänger inte med här, utan frågar vad som menas.  Ja käre nån.
  –  Sverige är ett bra land…  Även i klimatfrågan.  Regeringen.  Jag kan, men vill inte specificera.
  Men:
  Juli under 1750-talet hade Uppsala en genomsnittlig dygnstemperatur på 17,5º, varierande mellan 14,3º (1754) och 21,7º (1752)
  Juli under 2000-talet (tio år) hade genomsnittet 17,8º, varierande mellan 15,4º (2000) och 19,9º (2003).
  (Under 1960-talet däremot var snittet 15,4º, och under 1970-talet 15,9º.  Det är då de globala mätningarna börjar.)
  Det är dessa 0,3º på 250 år som debatten gäller.  F’låt:  Borde gälla.   Ni blir så trötta av dessa föråldrade siffror…

 83. Staffan

  ”He died of suffocation”.
  http://www.ahram.org.eg/World/News/170678.aspx
  eller
  http://internacional.elpais.com/internacional/2012/09/11/actualidad/1347387392_049627.html
   

 84. Ingemar Nordin

  Mycket bra inlägg idag avMats Dagerlind på NesMill idag:

  http://www.newsmill.se/artikel/2012/09/12/newsmill-b-r-bojkottas-efter-kommentarsstoppet

  Inom proffstyckaretablissemanget är man påfallande kokett med sin image och vill inte beblanda sig med kreti och pleti. Man slår vakt om den plats i tyckarhierarkin man erövrat och det signum som man anser att den positionen innebär för ens egna åsikter som lite bättre än vanligt folks.

  Och vem toppar på NewsMill idag? Jo, proffstyckaren No1, Göran Greider. Trevligt för honom att han nu kan breda ut sig på NM utan en massa störande kommentarer.

  Dagerlind: Är det Newsmills uppgift att lirka med proffstyckarnas uppblåsta och lättsårade egon? På vilket sätt blir debatten mindre fri?

 85. Jan

  Krûger avslöjar på Newsmill, där det inte längre går att kommentera, att hon anser att målet med energipolitiken främst är att generera jobb inte energi. Visst kan man driva ett samhälle där målet med företagande och samhällsverksamhet främst är generera jobb inte nyttigheter. Att det kommer att bli ett eländigt samhälle för de alla flesta är kanske en obetydlig detalj i sammanhanget?
   

 86. Håkan Bergman

  Henrik #78
  Sätter man an lite tjyvbroms på motionscykeln så genererar man ännu mera arbete.
  http://www.youtube.com/watch?v=qM6wIOooMAQ

 87. Thomas

  Ingemar #84 Du som skrivit fem artiklar åt Newsmill och en bunt andra inlägg i MSM, känner du att du tillhör proffstyckaretablissemanget?

 88. Thomas

  Staffan #82 ”  Jag tillät mig påpeka att våra murvlar inte bryr sig om när ett stort lands konsulat sätts i brand”
   
  DN ägnade ett uppslag åt saken idag. Tycker du de skulle ägnat hela tidningen åt det hela? I morgon lär de få ägna utrymme åt dementier om vem som låg bakom den provokativa filmen också.
   
  Sen tror jag de flesta tröttnat på dina upprepningar av temperaturen i Uppsala vid det här laget. Kan du inte variera dig lite, ta temperaturen i Säffle eller nåt?

 89. Pelle L

  Thomas #88
  Jag vill på det bestämdaste hävda motsatt uppfattning!
   
  Att Staffan refererar uppsalatemperaturerna för de senaste trehundra åren skapar en välbehövlig relief till allt snack om skenande temperaturer här och där (hur det är i Säffle förefaller relativt ointressant).
   
  Och till alla skriverier om en teoretisk, påhittad global medeltemperatur som man inte kan uppleva någonstans.
   

 90. Staffan

  Inga media (här) har berättat att ambassadören kvävdes ihjäl (så Al-Ahram), och sedan släpades längs gatorna, för att slutligen hamna på sjukhuset i Benghazi.
  Däremot vet vi att en film… och pastor Terry Jones…
  http://www.ahram.org.eg/World/News/170678.aspx
  http://www.foxnews.com/politics/2012/09/12/gunfire-then-missing-ambassador-officials-describe-chaotic-scene-at-benghazi/
  Men både O. och Hillary har slagit fast att relationen till Libyens regering förblir god…  Romney, däremot – fy, fy, fy…
  –  (Sida upp och sida ner om de två från Ethiopien… Men inget om deras tid i Nepal…  Maoist-revolten, du vet.)

 91. Toprunner

  Staffan #90: Jag håller med dig, ditt inlägg åskådliggör på ett bra sätt hur PK eliten i Sverige förvrider nyheter så att de passar dess syften. Inläggen passar den här tråden men tråden kanske är malplacerad i bloggen

 92. Staffan

  Enligt libanesiska Tayyar.org hann islamisterna med att våldta ambassadören, innan de dödade honom.  (”Sources AFP” säger Tayyar.)   Libyan Free Press säger detsamma:  Stevens sodomiserades innan han dödades.  (Washington Times, kl 09:35 sv.t.)
  http://www.washingtontimes.com/blog/watercooler/2012/sep/13/picket-report-murdered-us-ambassador-libya-reporte/
  http://www.tayyar.org/Tayyar/News/PoliticalNews/ar-LB/usa-killed-lybia-zek-970.htm
  .  Och det här kommer förstås i svenska media också…  Eh?

 93. Dividendum

  Man inser med lätthet vilka som inte är mogna nog att handa frihetens alla aspekter. Det är socialisterna som som gapar efter frihet mest … utan att veta VAD de pratar om. Oansvariga gnällspikar. Men det är som det är sagt, socialism är inte till för socialister.

 94. L.A.

  Newsmill får väl göra som de vill, det är ett privat vinstdrivande bolag.
  Önskar lycka till i övrigt.  
  Jag tycker det dock är värre att snart inget går att kommentera på SR-nyheter längre. Av 40 rubriker går idag, den 14 september 2012, först den 17:e rubriken/nyheten att kommentera.
  Och om någon nu skulle få för sig att kommentera denna nyhet får man detta som svar.
  ”Tack för ditt deltagande i den fria och obundna diskussionen på sverigesradio.se
  Med vänliga hälsningar Sveriges Radio”
  Ja verkligen…SR kanske skulle nöja sig med att svara,  
  ”Tack för ditt deltagande i diskussionen”.
  Det skulle i alla fall kännas en aning mindre newspeak.
   
   

 95. Staffan

  Benghazi: 48 timmar före, visste State Department att ’American missions’ kunde anfallas.  Men inga varningar gavs till diplomaterna.  På Tripoli-ambassaden ansåg därför säkerhets-folket att Benghazi-besöket borde vara säkert.
  – Anfallet i Benghazi var, säger man nu, planerat, och inte alls resultatet av någon spontan muslimsk vrede över en video.  Den skedde på ”9/11”, och man använde ”rocket-propelled grenades”.   (The Independent, UK, 14/9)
  http://www.independent.co.uk/news/world/politics/revealed-inside-story-of-us-envoys-assassination-8135797.html
  – Jag har debatterat med vänster-folk i Israel.  De tror att man ska tala snällt och vänligt till sina motståndare, så inser de att de haft fel, och börjar tycka om dig.
  – Ack, en gång på jobbet stod fyra man omkring mig, och sjöng en smäde-sång…  Se’n slutade jag visa mig kristligt vänlig.  Och efter någon månad försvann en… Och sedan en till… Osv.

 96. Staffan

  150 soldat-gravstenar i Benghazi förstördes systematiskt, i mars.  Soldaterna hade befriat Libyen på 40-talet.  Mobben som slog sönder dem skrek ”De är hundar, de är hundar”.
  Och i juni sköt man med raketgevär, just i Benghazi, mot brittiske ambassadören…
  Någon reaktion från Washington?  Nix.
  ”Tala vänligt med dem, så inser de att de har fel och blir din vän.”
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2109873/Benghazi-Shocking-video-Churchills-Desert-Rats-graves-smashed-rubble-Libyan-rebels.html
  http://www.liveleak.com/view?i=54c_1330621949

 97. Peter Stilbs

  Staffan – med all respekt – Du har hamnat utanför trådens ämne. Var snäll sluta med dessa kommentarer.

 98. Staffan

  Rurbriken är ”…det fria ordet”.  Vad jag visat är att media inte är pålitliga.  Och jag ger konkreta, påtagliga fakta, som inte syns annars.  Som inte syns annars (hos oss).
  Likafullt förstår jag vad du menar.  Okeydokey.

 99. Peter Stilbs

  Staffan #98 – de flesta av oss här på TCS hävdar just det, att media inte är pålitliga, och alldeles otroligt politiskt korrekta – sen får exempelvis Eva Hamilton säga vad hon vill om ”oberoende Radio och TV”.

 100. tty

  Thomas #88
  ”Sen tror jag de flesta tröttnat på dina upprepningar av temperaturen i Uppsala vid det här laget. Kan du inte variera dig lite, ta temperaturen i Säffle eller nåt?”
  Det råkar vara så att Uppsalaserien är en av de längsta temperaturserierna i Världen och av speciellt intresse eftersom den är en av mycket få som även omfattar den mycket varma perioden ca 1720-1740 med temperaturer som var väl så höga som nu. Den syns f ö mycket bra även i CET och i historiska källor, det var t ex de här åren som den Stora Nordiska Expeditionen seglade längs hela den sibiriska kusten, något som ingen lyckades upprepa på 150 år.
  Men det är väl just det som irriterar dig. 

 101. Thomas

  tty #100 det är väl inget fel att diskutera Uppsalakurvan, men sättet Staffan drar upp den på exakt samma sätt i vartannat inlägg (lite mindre nu sen han blev besatt av våld i Nordafrika) är lite lustigt. 
   
  Du får det att låta som de hade det lätt under den där stora nordiska expeditionen, men så var sannerligen inte fallet.

 102. Labbibia

  Thomas # 100
  Men snälla Thomas vad var lätt på den tiden jämfört med nu?
  Tänk bara den vardagliga tanken att det är dags att tvätta.
  På sjuttonhundratalet var det en pärs som jag tror att många bortklemade människor i dagens samhälle helt enkelt inte skulle klara av. Varken fysiskt eller psykiskt.

 103. Staffan

  Ett observatorium finns i Armagh på Irland.  Man har meteorologiska data från 1794 till nu (utom april–juni 1795, ovh juni–dec 1832).
  Men om jag förstår rätt får vi bara ’Dry and Wet Temp” från c:a 1840, och ”Max/Min Temps” från några år senare, c:a 1848.
  Uppsala-serien från 1722 torde alltså vara unik.
  Upplysningar om data från annat håll, äldre än 1848, mottages tacksamt.

 104. Staffan

  Det är naturligtvis korrekt att säga att mina ord om Uppsala-tempen är tjatiga.  ”Exakt samma.”
  Men tyvärr är tempen om inte exakt, så dock påtagligt enahanda.
  Juli-taket ligger på 20º (1752 21º).  Elva år var det så.
  ”Golvet” är på 13º (1902 12,8º).  Tio år var det så.
  Och idag kom vi upp till 14º här.  Kl 1400.  Visst känner vi att svetten bryter ut i pannan…

 105. Staffan

  #88.  Ack ja.  ”DN ägnade ett uppslag åt [Benghazi] idag”.  Sött.  Jag skummar rubrikerna i SvD på biblioteket, de flesta dagar.  Men DN på papper…  Nix.
  DN.se har ingenting av det jag rapporterade här.  10 artiklar ”Benghazi”.  ”…nya antiamerikanska protester” första idag.  ”Förlöjligande skildringar av profeten M” inleder nummer två.
  –  Det här är faktiskt ett problem.  En hel del svenska [borgerliga] politiker…  nej tyst nu.
  –  19 dec 2003 hade Libyen’s Khaddafi sett ljuset:   Han och Libyen skulle nu sluta med alla försök att framställa Weapons of Mass Destruction, kärnvapen inte minst.
  Vet ni varför han gjorde så då?

 106. Bertel

  Thomas # 101 
  Du skriver ”Staffan drar upp den på exakt samma sätt i vartannat inlägg, är lite lustigt”
  En del skribenter på denna blogg har ev den motsatta åsikten om dig, men jag tycker att du är en lustig prick.  🙂

 107. Staffan

  Journalistkåren röstar 41% på Mp (allmänheten 29%).  Som nr två kommer V med 15% (allmänheten 5%).   S och M får 14% var (allmänheten 28% resp 34%).
  (Av sportjournalisterna är det bara 29% som voterar Mp.)
  Inom Public service (SR/STV) röstar 80% på vänsterblocket (Mp-V-S).  Mp ensamt har majoritet där.
  Enkäten gjordes årsskiftet 2011/2012, av prof. Kent Asp vid JMG på Göteborgs Universitet.
  http://www.jmg.gu.se/digitalAssets/1370/1370309_journalist-2011-journalistboken-kap-13.pdf
  http://cornucopia.cornubot.se/2012/09/miljopartiets-journalistkar.html

 108. Peter Stilbs

  Staffan #107 – det är något fel på Dina siffror. Lyckligtvis röstar inte 29% av allmänheten på Mp …  ????  Etc.

 109. Staffan

  Ack:  Bara 12% av svenskarna sympatiserar med Mp.
  De 29% är skillnaden mellan murvlar och allmänhet.
  Jag var väl morgonsömnig.  Kl 12:20.  Ack, igen.
  ”Sid 222” hos Asp.