Havsuttern styr koldioxidhalten i atmosfären…

seaotter1
Do trophic cascades affect the storage and flux of atmospheric carbon? An analysis of sea otters and kelp forests”. Genom att äta sjögurkor, som i sin tur lever på dessa undervattensskogar av “tång” påverkar havsuttern koldioxidcykeln.
Del av en intervju med huvudförfattaren: “If ecologists can get a better handle on what these impacts are, there might be opportunities for win-win conservation scenarios, whereby animal species are protected or enhanced, and carbon gets sequestered,” he said. Mitigating increased CO2 in the atmosphere is a pressing issue in global environmental conservation with many obstacles and no easy solutions, the authors write. They note that markets have been established in Europe and the United States to trade carbon credits and thus inject an economic incentive into either reducing CO2 output or increasing CO2 sequestration. They estimate that the CO2 removed from the atmosphere via the otter-kelp link could be worth between $205 million and $408 million on the European Carbon Exchange. “An alluring idea,” they write, would be to sell the carbon indirectly sequestered by the sea otter protected kelp forest “as a way to pay for their reintroduction and management or to compensate losses to shell fisheries from sea otter predation.”
Hm … havsuttrar på utsläppsrättsbörsen… Och fanns detta med i kolcykel- eller klimatmodellerna? 😉
Allvarligt talat – detta är bara ytterligare ett exempel på den process som allt mer tagit grepp om vetenskapssamhället – kom fram till vad politikerna vill höra, så får Du pengar till din forskargrupps verksamhet och försörjning.
Väv in något om “klimat” i Din ansökan, så ökar chanserna betydligt för att ansökan beviljas. Ämnesområdet saknar betydelse.
Garanterat. Än så länge.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Tege Tornvall

    Nytt exempel på att man mäter vad som kan mätas. Vilken eventuell inverkan hade det extremt rika växt- och djurlivet under t. ex. dinosauriernas tid? Så mycket växtlighet som de åt och den aptit deras köttätare lade i dagen måste ju ha orsakat bra mycket mer fisande och pruttande än vi i dag presterar.
    Eller?

  2. Tage Andersson

    Gammal ide.  Redan Arrhenius vapendragare Nils Ekholm föreslog för ett sekel sedan att man skulle styra koldioxidhalten med hjälp av växtligheten. Lika realistiskt då som nu.

  3. wannabe ekosof

    Tage#2
    Javisst! gammal ide´baserad på gammal kunskap, Liebigs tunna
     http://www.yara.se/fertilizer/crop_advice/horticulture_greenhouse/thoughts_fertilization/index.aspx
     . Om vi tillför begränsande näringsämnen från det geologiska kretsloppet i rätt förhållande till tillförseln av kol(dioxid) från det geologiska kretsloppet till biosfären, så borde enligt simpelt bondförnuft (och Liebig) både närsalter och koldioxid öka vegetationen och därmed bindande av både närsalter och koldioxid.    
    Realistiskt? Njae, men ändå en mysig tanke att ett alarm-katastrof-skenario (koldioxidökningen) samverkar med ett annat alarm-katastrof-skenario (övergödningen, eutrofieringen) och leder till mera mat i början på människans näringsväv (ett anti-katastrof-skenario?).   
     

  4. wannabe ekosof

    …medan vi är skiträdda 🙂

  5. HenrikM

    OT
    Nu är det bestämt, vintern kommer innebära:
    – Cold spells
    – Heat waves
    – Flooding
    – Prolonged snowfall
    – Drought
    I norra hemisfären… Det kommer alltså ALDRIG vara normalt väder. Är det inte underbart. Hittade klippet på Miljöaktuellt.
     http://www.youtube.com/watch?v=4spEuh8vswE&feature=youtu.be

  6. tty

    Det har överhuvud taget aldrig varit normalt väder utom möjligen någon mikrosekund då och då när vädret är på väg från att vara varmare/kallare/våtare/torrare/blåsigare/lugnare än normalt till kallare/varmare/torrare/våtare/lugnare/blåsigare än normalt.