Ned med domedagen!

Ridley
Matt Ridley, författaren till The Rational Optimist har en bra artikel om domedagsprofetior.
Ända sedan han var student under 1970 hade han fått höra att välden skulle gå under. Befolkningsexplosionen var oundviklig, massvälten vara nära förestående, alla skulle få cancer p.g.a. av kemikalier i naturen, Saharaöknen spred sig, istiden återkom, oljan tog slut, luftföroreningarna kvävde oss, den nukleära vintern skulle göra slut på oss. Så, varför ens planera för en framtid?
När han var 21 insåg han att ingen någonsin hade berättat något hoppingivande för honom, t.ex. på en lektion i skolan eller i ett TV program. Undergången var nära.
Och det bara fortsatte: Surt regn förstörde skogen, ozonlagret förstördes, kemiska ämnen i vattnet förstörde spermierna, svininfluensan, fågelinfluensan – allt skulle utrota oss som art. FN’s Riokonferens 1992 inledde ödesmättat sin agenda: `Humanity stands at a defining moment in history. We are confronted with a perpetuation of disparities between and within nations, a worsening of poverty, hunger, ill health and illiteracy, and the continuing deterioration of the ecosystems on which we depend for our well-being.’
Men Matt Ridley hade börjat inse att inte alla de där hoten inträffade. Ja, i själva verket var hoten antingen överdrivna eller helt fel. Han började att mer systematiskt undersöka fakta bakom den dystra världsbilden: Befolkningsökningen saktade ned, svälten blev mindre utbredd, Sahara minskade, oljan fortsatte att flöda, skogen frodades, småbarnsdödligheten och fattigdomen minskade, osv.
Men precis som andra som försökt peka på att det faktiskt går framåt och blir bättre – t.ex. Julian Simon och Björn Lomborg – så blev Matt Ridley hårt attackerad av pessimisterna. Hans ord misstolkas och hans argument förvrängs. Kritikerna påstår att han är konservativ trots att det är misstron mot förändring som han attackerar. De påstår att han försvarar de rika när det är ökad välfärd för de fattiga han förespråkar. Pessimisterna verkar helt enkelt inte intresserade av att lyssna på fakta om framsteg.
Och han börjar också förstå varför han som ung aldrig fick höra om de goda händelserna i världen. Det finns inga starka intressen eller lobbygrupper för goda nyheter. Istället lever miljöorganisationer som Greenpeace, Jordens Vänner och WWF på att ständigt servera domedagsprofetior. Det ger dem miljonintäkter. Och var finns incitamentet för nyhetsmedia att berätta om hur pessimisternas förutsägelser var fel?
Ser man bakåt i historien så är detta inget nytt. Folk verkar gilla domedagsprofetior. Eller är vi kanske alltför dumma och lättlurade? Eller är det så att vi är ganska auktoritetsbundna till naturen och att vissa grupper i samhället har ett starkt intresse av att det förblir så?
Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Domedagsprofet har alltid varit ett inofficiellt men framgångsrikt yrke. Panik och skräck är starkare känslor än glädje och lugn. Därför får man mer inflytande som domedagsprofet än som optimist eller realist.

  2. Gunnar E

    ”Människorna tycks ha en sådan katastroflycka” Ngnting ditåt lär Tove Jansson ha konstaterat.

  3. Rätta mig om jag har fel, men.
    Har inte alltid religioner byggt på en fruktan för den katastrof som inträffar de som inte är rättroende?
     
    Jag har funnit några som enbart förmedlar positiva nyheter.
     
    Denna bör alla starta dagen med, skippa alla nättidningar.
     
    Sen har jag en massa nördinformation, men typiskt är att jag läser om möjligheter och lösningar i stället för hotbilder och låsningar.
     
    Jag har enstaka hotbilder med, en är från amerikanska utrikesavdelningen som ger några mail var dag, ungefär som tt, fast inte fullt så korkade…
     
    Så när vi läser politik samhälle eller ekonomi, så förmedlas hotbilder.
     
    När vi läser om teknik, förmedlas ständigt nya lösningar.
     
    Vilket har haft rätt?
     
    Jag anser att teknikutvecklingen driver politiker framför sig, en del hänger med lite, men som regel blir de tagna på sängen.
     
    Det är teknikutvecklingen som tagit oss från grottor till Internet, därför ska vi starta dagen med information om de senaste landvinningarna där… sen följer ekonomi och politik efter…..
     
    Om jag var en ledande politiker skulle jag koncentrera mig än mer på teknikutveckling….. så fick jag en chans att styra utvecklingen, i stället för att den styr mig.
     
    Se bara det enkla fakta att snart 95% av alla yrken blir billigast och bäst om de inte utförs av människor… det vill inte politiker veta, tycks det som…. nehe skyll er skälva då… precis som era föregångare…

  4. Pingback

    […] This post was mentioned on Twitter by cubexpert. cubexpert said: RT @MaggieTCrusell: Ned med domedagen!: Matt Ridley, författaren till The Rational Optimist har en bra artikel om domedagsprofetior. … http://bit.ly/aNUwtv […]

  5. Anders L

    Man brukar ju säga att ”no news is good news”, men kanske är det lika rätt att säga ”good news is no news”? Uppenbarligen är det så att ”dåliga nyheter” säljer bättre än goda. Krig, mord och våldtäkter är bättre kassakor än fred, vänskap och kärlek.
    En annan sak är ju att det är lite svårt att vara positiv ibland … Även om bara 12-13 miljoner människor svälter ihjäl ett normalår numera så är det ju svårt att skåla i champagne för detta faktum.

  6. Steve

    ”HuffPost is a liberal/progressive American news website and aggregated blog founded by Arianna Huffington” et al.  It ”has an active community, with over one million comments made on the site each month.”  It was ”ranked the most powerful blog in the world by The Observer” 2008.  [Wikipedia]  —  Det har alltså sin betydelse när en artikel som den refererade kommer på HuffPo.

  7. Steve

    Själv ’conservative’ noterar jag med visst intresse vad som är populärast på HuffPo just nu.  Visar liksom var de progressiva massorna vill hålla till:
    1) Crystal Renn Shockingly Svelte In New Pics (PHOTOS) 
    2) The Kardashians Bikini Ad: Photoshop Disaster? (PHOTO)  
    3) PHOTOS: Gorgeous Lingerie Model’s Nudity Pledge Ends In Heartbreak  
    4) Dr. Andrew Weil Fat or Carbs: Which Is Worse?

  8. Ingemar, som vanligt ett intressant tema.
    Domedagsprofeter har funnits se´n hedenhös men det verkar som om dessa profetior exploderade i och med miljörörelsens explosionsartade ökning efter 1992. Miljörörelsen lever på hot och okunskap men inte bara det. Hur mycket understöd får de från olika FN-organ? Det sk underifrånperspektivet från Rio- konferensen 1992 skulle leda det globala miljöarbetet. Detta sk underifrånperspektiv var samma sak som den vanliga människans medvetenhet om miljöhoten och byggde på att någon gav ”rätt” upplysning. Och vilka var det som med hjälp av bl a Maurice Strong fick FNs  uppdrag att medvetandegöra massan om inte just miljörörelsen.  Ett uppdrag som naturligtvis backades upp av tillräckliga resurser för att nå ut via media, skolor osv.

  9. Domedagsprofetior säljer lösnummer, lockar tittare och ökar därmed reklamintänkter, värvar medlemmar och donationer till miljöorganisationer och är argument för högre forskningsanslag. Det finns inga pengar alls i goda nyheter om att domedagen är inställd. Det är inte så konstigt att det ser ut som det gör. Pengarna styr.

  10. Anders L.

    ” Istället lever miljöorganisationer som Greenpeace, Jordens Vänner och WWF på att ständigt servera domedagsprofetior. Det ger dem miljonintäkter.”
    Samtidigt är  ju  inte bara tankespöken som miljöorganisationerna slåss mot. Utfiskningen av världshaven och skogsskövlingen i tropikerna är två problem som är väl belagda i hårda fakta (och som kan noteras bl a genom de fiskarter som numera förekommer i frysdiskarna), och som det ligger i mänsklighetens intresse att försöka lösa. Jag tycker inte att det är särskilt moraliskt stötande om en miljöorganisation skulle lyckas dra in lika mycket pengar på sitt arbete som t ex Leo Messi gör på att sparka en boll.

  11. Här är mer om domedagsprofetior och consensus
    http://reason.com/archives/2010/06/29/agreeing-to-agree/singlepage
    Vilka miljöjournalister är beredda att förmedla även den här sidan av miljöfrågorna? 

  12. ingemar

    Gunnar L #3,
    Du säljer med viss rätt in teknologin som optimismens budbärare. Men de flesta forskningsfält har egentligen samma inneboende potential. Trots allt menar de allra flesta forskare (undantaget post-modernister) att kunskapen växer. Och att vi förstår sambanden allt bättre borde vara en grund för optimism. Jag skulle vilja vidga din filosofiska grund för en mer ljus framtidsbild till att omfatta kunskapsutveckling i allmänhet.
    Paradoxalt nog hade den store Newton en ganska pessimistisk syn på framtiden; guldåldern låg bakom oss, menade han, allt blev bara sämre. Hans egna fantastiska insatser betraktade han som bara en tillfällig broms på en mer eller mindre ödesbestämd marsch mot mörkret. Som tur var blev det inte denna mörksyn som blev dominerande århundradena efter. Istället tog Förnuftstron, Upplysningen och Modernismen över.
    Idag möter jag som lärare alltfler unga studenter. Och många kommer från Nigeria, Kamerun, Nepal, Pakistan, Kina och Brasilien. Jag vill gärna tro att detta betyder något positivt på sikt. I en framtid är det inte de som kommer till oss. Utan vi reser till de fantastiska universiteten i New Dehli, Shanghai, och Cape Town för att lära oss de senaste forskningsframstegen inom nanoteknik, ekonomi och filosofi!

  13. Mats Jangdal

    Är inte pessimismen en universell grund för jantelagen? Om alla andra får det lite sämre, räcker det om jag kan bibehålla mitt för att få det relativt bättre. Det värsta som kan hända är att alla får det bättre, för då måste jag förbättra mitt så mycket mer för att ligga lite före.
    Avundens logik kräver att det går åt helvete. Den som lyckas rädda sig på kanten till helvetet vinner över dem som trillar ner.
     
    Därför är domedagsprofetior populära, man kan med läpparnas bekännelse svära att man vill förhindra katastrofen. Men de egna handlingarna går ut på att låta den ske och rädda sitt eget skinn.

  14. Ingemar:
    Jag anser att teknikutvecklingen gör att vår tid kommer upptas alltmer av filosofi, konst, natur och kultur.
    Teknik är ju praktiskt utnyttjad kunskap.
    Här en av oändligt många källor, där vem som helst kan få 180poäng kunskap (kunskap är viktigare än poäng, så många har det motsatta 😉 ).
     
    Jag tror vi kommer resa för möten och upplevelser, det ger oss det perspektiv Platons grottmänniskor saknade.
     
    De som likt de franska vävfabriksarbetarna, kastade sina träskor i maskinerna som tog deras jobb, eller alla idag som känner sina yrkesroller hotade, kommer förlora livskvalitet om de inte inser att teknikutvecklingen kan befria människan.
     
    Det är så viktigt att alla måste hänga med på allt, så de ser fördelar i stället för känner uppgivenhet.
     
    Vi bör med känna solidaritet och ändra allt bistånd till individnivå, inget till regimer eller NGO inkl. den destruktivaste FN.
     
    Tänk på alla okvalificerade yrken i fattiga länder som kommer utföras av maskiner, där kommer många enskilda komma i kläm.
    Rättvis handel gör ju att det lönar sig tidigare med en jordnötsplockmaskin och avskeda alla underbetalda plockare.
     
    Eller hur maggie?

  15. J-O

    Jag tror vi ser mer än en aspekt 1) domedagskulten har funnits i alla civilisationer och i alla tider.  Moralister (maktens män…)av olika slag hotar med  undergång om inte dekadensen upphör – eller om vi inte böjer oss tillräckligt mycket inför gud etc.
    2) Just nu lever vi i det vakum sekularismen skapat. Notera att miljörörelser inte har samma popularitet i starkt religiösa områden.  Detta vakumt fyllsl nu men mångahanda ersättningar  – new age , gammelreligioner , naturkult …  Dessa har givetvis sina egna undergångsvisioner.
    Just nu får våra barn filmer som AVATAR med sig i modersmjölken … Bra film men med ett dolt budskap om Gaya och undergång.

  16. Col

    Gällande tillväxten och ekonomin lär vi hamna i en ”new normal” ett antal år framöver pga av valutaoro samt ökande energikostnader för produktion globalt. Dvs ett square root scenario.
    Den som är intresserad kan tex läsa Pimcos senaste månadsbrev från Bill Gross som tar upp just detta.
    Inget som innebär någon domedag utan mer en period av lägre ekonomisk aktivitet.

  17. Col jag tillhör dem som trott på ett konjunkturellt W (inte för de nya stora ekonomierna, men oss gamla).
     
    Det spelar ingen roll för långsiktigt är tillväxt förmåga, enbart…. Den ökar med kunskap och såklart tunga industriinvesteringar, men de är inte det svåra, då västvärlden slarvar bort sjukt stora resurser på trams.

  18. Tillväxt är inte förmåga, men helt avhängig av… vi kan ligga i hängmattan om vi är förnöjda.

  19. Jag tror att Bill Gross missar som alla ekonomer…
    Komplettera alla ekonomutbildningar med teknik historia och teknikutveckling.
     
    Det räcker med att Eric Lerner kommer längre i sitt teams utveckling, för att vi ska få den den största tillväxtperioden i mänsklig historia.. (det finns många som Eric Lerner och jag tror inte Bill har en aning om vad de utvecklar)
     
    Läser man inte teknikutveckling några timmar om dagen, ska man inte syssla med ekonomi eller ekonomiska prognoser..
     
    Tänk, för mig var det enkelt att se hur datorer skulle dra tillväxten efter att jag följt med på månlandningen..
     
    Jag var 13 och förklarade för alla att de skulle ge fan i att utbilda sig till stenografer och maskinskriverskor…
     
    Jag sade redan då att vi i alla hem kommer ha apparater som spelar in TV-program och filmer….. för att vi ska kunna se då vi vill…. Såklart skrattade alla….
     
    Sen har jag roat mig med att observera hur allt mer slår in, samtidigt som jag får kunskap om nya möjligheter…
     
    Vi kan skapa stamceller av blod, vi kommer kunna vara vår egen reservdelsfabrik… men då cellerna utfört ett 50:tal generationer…. ändarna på DNA kortas och då de är förkorta låses informationen upp…
     
    Jag vet ännu inte hur det ska kunna motverkas, utom regelbunden totaltransplantation… Jag vill inte bli så många tio år äldre, kanske max till 2050… för att få se mina visioner förverkligats… man blir trött på livet, men inte att iaktta andras.

  20. Slabadang!

    Ann LH!
    Tack för en suverän länk! Den stämmer verkligen för eftertanke och ödmjukhet.jag rekommenderar dig att också läsa Phd Scott Armstrongs hemsida om gamla larm. Allt i från ”fågeölinfluensan” ”millenniebuggen” och bakåt….ett facit ”vetenskapen” måste skämmas rejält inför.

  21. Slabadang!

    Ingemar!
    Jag är enkel fatalist med en enkel utgångpunkt baserad på hundraprocentigt säkra observationer om en smart mänsklighet.
    Vi slutar nämligen att göra dumma saker men fortsätter alltid med att göra de bra. Kunskapen och erfarenheterna växer inom mänsklighetens och utvecklar oss som en vidhängande ostoppbar naturkraft.Några gupp på vägen men framtiden är alltid ljusare än vad mänsklighetens krösamajorna hävdar.

  22. #21 många kulturer har gått under då ledarnas prognoser skiljt sig allt mer från verkligheten.
     
    Mänsklighetens mot pol till sunt förnuft och ett rationellt agerande är ofta religion….
     
    Fick jag välja skulle jag konvertera alla CO2-hots troende till kristna protestanter..
     
    Visst är det signifikant att just sekulariserade kristna tycks vara de som tror mest på CO2-hotet?
     
    Där kan säkert Steve utveckla, om behovet av en inre tro och övertygelse…

  23. Col

    #17
    ”Col jag tillhör dem som trott på ett konjunkturellt W (inte för de nya stora ekonomierna, men oss gamla”
    Mycket tveksam till att Asien skulle ha en annan form på sin konjuktur än till de delar av världen som konsumerar de varor de producerar(Euroland & US)
    Deras (Kina, Indien etc) inhemska köpkraft är alldeles för liten för att kunna tillfredsställa deras produktionskapacitet.
    Asien kommer såklart fortsätta ha högre tillväxt än oss men aktiemarknaden prisar redan in en dubbeldipp under 2011. Kolla på Shanghai Comp index tex.  Finns mycket som pekar på överhettning i stora delar av Kinas ekonomi etc.

  24. Tveksam

    #10 Anders L
    Men att hindra utfiskningen så kan man sluta köpa Omega 3 piller som är ett onödigt tillskott.
    Skogsskövlingen i tropikerna köp inte nötkött från Sydamerika.

  25. Pär Green

    Tveksam #24 Var köper vi då ifrån?
    Är inte frigående biffar det bästa alternativet?
    En animalisk morot till folket?

  26. Slabadang!

    Men vart tog skogsskövlingen vägen??
    Enligt satellitmätningar så har ju faktiskt planeten blivit 6% grönare de senaste tjugo åren. Det verkar som aktivisterna och alarmisterna glömt att det tydligen växer mer skog än det skövlas.men det är naturligtvis enklare att uppmärksamma kalhyggen och palmoljeplantage än att fotografera en långsam tillväxt världen över.
    Naturligtvis skall skog och natur hanteras med förnuft och respekt trots det.Men utifrån klimatalarmistiskt perspektiv så stämmer inte argumenten när planeten bevisligen blivit grönare.

  27. ingemar

    Slabadang #21,
    Vi slutar nämligen att göra dumma saker men fortsätter alltid med att göra de bra.
    Det där var sannerligen ett djärvt påstående! Jag är nöjd om mänskligheten lär sig en del av sina misstag. Därför är historien så viktig som en ständig påminnelse.
    Sedan kanske man också fortsätter med de bra sakerna. Men tyvärr finns det också många nya saker som är dåliga. Och de gamla dåliga är ibland kamouflerade som något nytt. En viktig sak är att lära sig känna igen och genomskåda. Dvs, att ha de kritiska känselspröten ute.

  28. Håkan Bergman

    Anders L #10
     
    ”som är väl belagda i hårda fakta (och som kan noteras bl a genom de fiskarter som numera förekommer i frysdiskarna)”
     
    Sant såtillvida att frysdisken innehåller hårda fakta, vi som håller oss till färsk, saltad eller jäst lokal fisk ser det lite annorlunda än sushi-ätarna. Men ta det lugnt Anders, EU kommer säkert med ett direktiv om rakare krokar så är problemet löst!

  29. Claudius

    Domedagen … ett av mänsklighetens allra äldsta, och käraste, skrämselspöken. Dyker ständigt upp på nytt, dammas av och klutas ut i nya skepnader — och många tycks inte tröttna? (Jag har fått nog.)
    Emellertid, i dag i något nyhetsprogram på SR nämndes att Marian Radetzky har skrivit något om klimatet som vederbörande ansåg klokt, i KVA:s tidskrift AMBIO. Jag har förgäver letat både på SR och på KVA, Ambio, men Ambios artiklar tycks inte vara utlagda på nätet för oss vanliga (o)dödliga. Någon som vet nåt om detta?

  30. Steve

    Domedagsprofetior har inte varit vanliga förr.  Jag vågar påstå att man inte kan hitta en enda specifik sådan inom Svenska kyrkan, från 1500-talet till modern tid.  ”Domedagen kommer, men vi vet inte när.”  
    –   Martin Luther lär ha sagt:  ”Även om jag visste att jorden skulle gå under i morgon, skulle jag plantera ett äppelträd idag.”  Med andra ord trodde han egentligen inte på ’yttersta dagen’, säger jag (som är katolik).
    –   I USA räknade adventisternas urfäder fram att slutet skulle komma den 22 oktober 1844.  Så blev det ju inte, men man kämpade vidare ändå. Liksom, förmodar jag, andra sekter.
    –   Mitt intryck är att människor först på 50-talet (efter Hiroshima, mer exakt) började bli rädda för ett nära förestående slut.  Ack, jag minns tösen från Lidingö som var gråtfärdig inför den vissheten:  ”Bomben kommer.”  För egen del räknade jag med att både ryssar och amerikaner skulle ha självbevarelsedrift nog för att låta bli.

  31. Steve

    Den store filosofen Peter Singer (f 1946, professor i bioetik vid Princeton, känd för boken Animal Liberation, som blev startskottet för just ’Animal liberation’-rörelsen) konstaterade i NY Times den 6 juni att ’Om vi kunde se våra liv objektivt, skulle vi inse att de inte är något vi bör utsätta andra för’ — ”they are not something we should inflict on anyone”.
    –  Redan filosofen Schopenhauer (1788-1860) slog fast — påminner oss Singer — att även bästa tänkbara människotillvaro består i en strävan mot mål som när (eller om) de uppnås bara ger en tillfällig lycka.  Sedan blir det till att börja om igen.   Och igen… Och igen…
    –  Singer:  –  ”Så varför inte låta oss bli den sista generationen på jorden?  Om vi alla kom överens om att sterilisera oss skulle inga uppoffringar behövas — vi kunde festa hela vägen till förintelsen” !
    http://opinionator.blogs.nytimes.com/2010/06/06/should-this-be-the-last-generation/
    –  Men det går ju lite lättare att sälja den här idén om man t.ex. har en påstådd klimatförstörelse att peka på.  ”Vi går under!”
    –   Jovars.  ”De som taga sig en annan gud, de hava stora vedermödor.”  Psaltaren 16:4

  32. Slabadang #26
    Intressant med tillväxten av skog. Var hittade du den informationen?

  33. Iven

    Uffeb, # 32:
    Enligt Naturvårdsverkets artikel den 5 november 2009 under titeln
    ”Därför blir det varmare” har skogstillväxten globalt sett varit större än avverkningen under de senaste 20 åren.
    Roligt att konstatera, att även ett ständigt klimatalarmerande Naturvårdsverk kan erkänna detta. Eller hur? 🙂

  34. Hi, hi, ja den var rolig.
    Jag kan ana att värme, nederbörd och CO2 är bra för tillväxten… 🙂

  35. Tack Steve, det är bra med perspektiv.
     
    Är det frikyrkor som kommer med domedag???
     
    Jag har i vart fall för mig att Jehovas vittnen jiddrar att Jesus ska komma ridande på en vit häst… och så ska han ta med alla troende till himmelriket????
     
    Mormonerna har kanske en sjystare tanke? Bokför inte de alla de kan i hela världen för att kunna ge dem en sista chans att bli frälsta den yttersta dagen???
     
    Nja jag är för dålig… jag trodde prästerna predikade herrens tukt och förbannelse, men det var kanske förbarmelse….
     
    I nya testamentet finner jag inga domedagsprofetior, men en hel del sunt förnuft..
     
    Min undran är om saknaden av en religiös tro, gör att många känner sig trygga i någon naturromantisk ekofundamentalistik närodlad inte gmo eller konstgödsel-tro…. så blir CO2-hotet ytterligare ett tecken som stärker dem i sin tro… då blir tecknen viktigare än om de stämmer…
     
    Färdig flummat från mig för i kväll…
    Ha det bra

  36. Slabadang!

    Ingemar!
    Du måste ha lite tålamod bara men vi rättar oss och lär oss efter hand.Kolla krigen!! Med Afganistan och Irak så glömmer vi att världen faktisk blir fredligare och fredligare och att demokratin sprids.
    Visst böljar det lite ibland och det finns lite gupp här och där men åt rätt håll går det alltid. Vi är ruggigt finurliga på att hitta lösningar på ALLT.Men nog kan jag dela din frustration (jag tror det framgått 🙂 )
    att det blir för många gupp i onödan och att många har ett minne som är som vatten i en skål buren på hjässan. Bara de böjer sig ned så rinner det ut och när de reser sig igen så undrar de vad varför de gått runt med en skål på huvudet och varför de är blöta om fötterna.
    Men snart så kommer törsten igen och till slut så sätter det sig att det finns skäl och en vinst i att utveckla skålen till krus eller flaska eller till och med dra en ledning istället. 

  37. Pär Green

    Nu har domedagen fått en verklighet.
    Läste om annan kvinna som hade en dålig dag på kontoret!
    Efter 99 piskrapp erkände hon ett mänskligt beteende med en man utanför äktenskapet och skall nu grävas ner till midjan och stenas med stenar avpassade så att plågan blir så lång som möjligt. Minns jag rätt var i Iran.
    Ibland känns det som man vill lägga ner och bara försvinna och aldrig erkänna att man lever utan att skrika högt.

  38. Lars W

    Claudius #29
    Du kan hitta abstrakt till Marian Radetski´s artikel här:
    http://www.springerlink.com/content/h220mg6g03366185/?p=41acfdad46664d5a94ee43fb0c99c2c0&pi=0