Nästa avslöjande av IPCC:s och Pachauris bedrägeri

FarmingPic2_ cphp_P1

Timesonline levererade under lördagskvällen en ny IPCC-skandal som på många sätt är om möjligt allvarligare än påståendena om smältande glaciärer. (Nyheten är även kommenterad av Dr Richard North.)

I ett anförande vid en klimatkonferens i Potsdam i september deklarerade IPCC:s ordförande Dr Pachuari högtidligt: ”Excellenser, representanter från media, ärade damer och herrar! Jag talar till er som representant för världens vetenskapssamhälle …”. Senare konstaterar har att genom en kollektiv ansträngning av fyra tusen av världens främsta specialister som arbetat outtröttligt i över fem år hade man bl.a. kommit fram till att ”i vissa länder i Afrika kan avkastningen från regnberoende jordbruk bli reducerad med upp till 50%”.

Påståendet i Pachuaris tal visar sig nu sakna vetenskaplig grund, precis som påståendet om att Himalayas glaciärer skulle smälta bort till år 2035. Även FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon har i tal fört IPCC:s ogrundade påstående vidare.

Det skall bli intressant att se hur det svenska vetenskapssamhället i form av Kungliga Vetenskapsakademin och Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademins ledningar kommer att reagera på detta flagranta missbruk av vetenskapssamhällets trovärdighet.

Och hur tror ni uppgiften kommer att delges allmänheten av svenska public servicemedia och gammelmedia som SvD och DN?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Jag tror att någon av de desperata tidningarna, varför inte DN?
    Hoppar på tåget fullt ut, så vänder de skutan 180grader och får extremt många läsare, vilken skandal…
    Vilket bra läge för damen som är ansvarig att få skräpet på fötter?
    Vilka rubriker…. vad enkelt det skulle vara och i framtiden skulle DN framstå som tidningen som avslöjade IPCC´s bedrägerier.
    Vi som följt DN sen COP15 ser att skutan svänger för fullt.
     
    Eller har jag fel?

  2. Gunnar Littmark, #1
    Det skulle krävas ett visst mått av integritet och framför allt mod. Jag tror mer på ett chicken race.

  3. En sak som definitivt är ny i Afrika-historien är att Ban Ki-moon himself har kommit i dålig dager. Nu känner jag inte till så mycket om Ban, men magkänslan är att detta inte alls är bra för IPCC eller för Raj.

  4. Får helt plötligt en stark känsla av déjà vu. Var inte detta i ett tidigt avsnitt av Falcon Crest? Eller var det Dallas? Melrose Place? Nej, Lödder!

  5. Annars har ju P1´s Klotet under vetenskapsredaktionen ett enastående pudeltillfälle nu på onsdag då de ska upplysa svenska folket om IPCC´s skandaler.
    Detta förutsätter att de lämnar sina upptrampade spår: att folk får uttrycka även obekväma åsikter ligger ”långt ifrån hur jag  ser på min roll som public-service journalist”. OBS källa Marie-Louise Kristolas inlägg på deras blogg!
      

  6. Staffan du har nog rätt  🙁
    Civilkurage är inget den svenska mediamakten besitter.
    Det finns ett annan händelseförlopp.
    FN imploderar, kanske börjar många bli rädda om sina privilegierade ställningar?
    Indien har ju tidigare startat egna vetenskapliga undersökningar som lett till att alarmistiska tvingats revideras.
     
    Kanske de gör det samma med CO2-hotet?
    Det borde vara ganska enkelt och bör kompletteras med slutsatsen att vi ligger farligt nära en så låg global temperatur att massdöd kan ske?

  7. Ann L-H
    När detta är över, eller redan i den nära framtid då informationen nått en tipping point, var noga med att påminna Marie Loise om vad du hela tiden skrivit, men hon avvisat.
    Jag tycker du ska öka trycket nu när allt fler inser att du hela tiden haft fast mark under fötterna, till skillnad mot Klotetredaktionen.
    Kör på vetenskapliga journalisters ansvar, till bildning och objektiv rapportering.
     
    Få MLK att gråta sig till sömns, i ånger över hur hon misskött sitt uppdrag.  he he he he he

  8. Jag tror att vad det rent konkret gäller CO2-frågan, så är den i praktiken död. De nya ekonomierna, dvs Kina, Indien, Ryssland, Brasilien, med många flera i deras kölvatten, kommer inte frivilligt (eller ofrivilligt) att ta på sej någon tvångströja, och det har de manifesterat i Köpenhamn. De kommer att använda olja och kol så mycket de kan komma över. Men de kommer också att satsa på nya tekniker.
     
    De som kommer att fortsätta på någon variant av CO2-spåret är västvärlden, framför allt Europa, och framför allt allt allt Sverige. Helt enkelt därför att det ligger politik och pengar i det. Frågan har i verkligheten lagt ut från klimatkajen och seglar nu iväg på ett helt imaginärt hav. USA betraktar jag som osäkert, eftersom landet är så delat i opinionen.

  9. Tege Tornvall

    Nu börjar avslöjandena växa till lavinformat och sveper med sig allt i sin väg. AGW-ivrarna söker desperat flyktvägar. Rädde sig, den som kan!
    I stället får vi se ett nytt trollerinummer; den stora Dementimaskinen. Det har jag aldrig sagt! Jag blev felciterad. Det ha ni missförstått. Det har ingen talat om för mig.

  10. Ann L-H, #5
     
    Jag har letat på SR:s sajt efter det blogginlägget (med texten långt ifrån hur jag ser på min roll som public-service journalist”) men kan inte hitta det. Har du någon direktlänk till det?

  11. Staffan du finner det här
    MLK´s kommentar 2010-02-05 12:03

  12. Staffan #8
    Du missar kanske att EU gör vad de kan för att öka utvinning av gas och olja?
    Även Sverige kommer snart ha en massa naturgas brunnar med ny teknik.
    Sverige har till skillnad mot ex. Norge givit bort rätten till alla naturtillgångar (därav så många prospekterar i landet).
    Smartare vore att som Norge ha 78% i vinstskatt på utvinning av naturtillgångar…. LKAB kanske inte skulle gilla det, men märk att det är vinst, vilket uppstår efter kostnader…
     
    Danmark slåss i FN för att få utvinna till Nordpolen och EU´s energiminister har uttalat:
    -Vi kommer stödja politiskt och ekonomiskt utvinning i känsliga arktiska områden.
    Därefter beställt det isbrytande borrfartyg som nu byggs för 6,5GSkr.
    EU är enbart intresserade av reglering och skatter inte att minska utvinningen, den ska ökas maximalt med alla till buds stående medel.
     
    Vi lever i sanning i en av den mest hycklande världsdelen.
     
    Eller hur?

  13. Staffan
    Om några politiska ledare menade allvar med CO2-hotet skulle de enbart stödja de energisystem som har potentialen att priskonkurrera ut olja, gas och kol.
     
    I många länder som ex. Sverige är det förbjudet.
    Bara att tillåta fri utbyggnad av den kärnkraft som drivs av dagens avfall, låta de få medel ur slutförvarsfonder i samma takt som de destruerar avfallet och inte belägge dem med straffskatt, skulle ge Sverige ett försprång.
     
    Detta för att då ex. Smältsaltreaktorer skulle vara extremt lönsamma här… nu är de förbjudna och till nyligen förbjudna att ens planera….
     
    Ge Vattenfall rätt signaler och de kommer försöka köpa in sig i det Tjeckiska LFTR-programmet….
    Bara att driva smältsaltreaktorer av dagens avfall är enklare, till det duger MOSART.
     
    I Sverige är inte ens de snabba bridreaktorer som drivits av motsvarande det som ska grävas ner till ett pris av 67GSkr sedan 1981 i BM-600 i Ryssland och BM-350 i Kazakstan.
    2012 startar BM-1200 och 2018 hoppas Rosatom ha BM-1800 ute på världsmarknaden till priser som kan konkurrera.
     
    Då fungerar det som kallas utarmat uran 99,3% av det utvunna, som bränsle…
    Livet leker, men politikerna fattar inget….
    Nu kommer de som vanligt få se sig omsprungna av teknikutvecklingen.
     
    Vindkraftsubventioner är så sjuk….
    Eller hur?

  14. Jag håller med Maggie,

    Detta är faktiskt en del värre än slarvig alarmism och halvdassiga hänvisningar till skovård, telefonintervjuer eller WWF och Greenpeace propaganda.

    Pauchauri står och säger att han representerar den samlade vetenskapen och snackar riktig dynga, det är illa!

  15. Gunnar Littmark, #12
     
    Ja, det är helt riktigt. Det är en oerhörd dubbelmoral. Och det verkar som om det skulle vara omöjligt att få ihop det. Men de här sakerna pågår samtidigt som du påpekar.
     
    Det ställer fokus på den senare frågan: Hur kan dessa saker drivas samtidigt av samma statsledningar? Det tarvar en stor eftertanke. Det känns som att det kommer att bli ett nytt blogginlägg av det.
     
    Den första tanken som slår mej är att de två frågorna är diametralt motsatta. Den ena är rent politisk, CO2-frågan. Den andra är rent affärsmässig, oljan.
     
    Den andra tanken är att båda handlar om att tjäna pengar. I ena fallet att plocka skattepengar från folk och i andra fallet att göra samma sak från företag.
     
    Nästa tanke är C02-frågans natur. Den måste vara en politikers våta dröm! Dels kan man skrämma folk till hur stora uppoffringar som helst, dels skrämmer man dom till en stark ledning som lovar att rädda dom. Men sedan har frågan också en annan drömegenskap. Den är olöslig. Det är kanske styrkan i den frågan som gör att man kommer undan med vadsomhelst.

  16. #13
     
    Ja, vi är helt överens om kärnkraften, fast jag inte är alls så detaljinsatt. Jag skrev nånstans just om kärnkraften att den är skrämmande för klimatgänget eftersom den har potentialen att lösa CO2-problematiken, även om man skulle acceptera IPCC:s falska kalkyler.
     
    Frågan är om vi får tankeförbudet tillbaka i någon form om det kommer både muppar o kommunister i regeringen.

  17. Olaus Petri

    Det är nästan synd om Paschan skulle försvinna. Ju mer man får veta om om karln desto roligare blir det. Han kan onekligen konsten att blåsa upp saker och ting. Kanske har ha sett och lärt av Bengt Alsterlind? Känsliga tittare varnas:

    http://www.youtube.com/watch?v=jQybqkKTedQ

  18. #17
    Ja, den är hysteriskt rolig! Den är så supertöntig att den har blivit kult. 🙂

  19. Monodemon

    I skrivande stund toppas Aftonbladets hemsida av århundradets underdrift:
    Klimathotet kan
    vara överdrivet
    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6560614.ab

  20. #19
    Märkligt! Det är ju en kopia av en artikel i DN den 2/2. Jämför här.
     
    Jag visste inte att dom hade något sådant samarbete. Snacka om återvinning!

  21. Urban

    #19

    Såg just Aftonbladets ”första” sida.  Denna webbplats med en hel avdelning av undergångsprofetior baserade på klimathotet har tidigare tagit täten i politisk korrekthet och dåligt underbyggda artiklar. Vad kommer nu? Ska inte journalister granska dem som har makten? Även klimatgurus och klimatpåvar.

  22. Jag kommenterade den artikeln i DN på min blogg, så den kommentaren gäller AB-artikeln också. Vilken arbetsbesparing!

  23. Hur kunde det bli så fel?

    Troligen för att de forskare som skulle beskriva konsekvenserna av en högre medeltemperatur på jorden struntade i att fråga varför det skulle göras.

    Om alla hade stannat upp lite och frågat sig varför det var nödvändigt så hade aldrig diskussionerna om överdrivna katastrofer i framtiden uppstått.

    Men det fanns en anledning till att oroa västvärlden med hjälp av koppling till väder och effekter av industrialisering.

    Väder kan alla engagera sig i. Och det uppträder ibland med stor dramatik.

    Industrialiseringen i Kina och Indien smyger sig däremot på och kan naturligtvis inte ifrågasättas eftersom det är både bra och samtidigt ett hot mot industrijobb i västvärlden.

    CO2-hotet blev ett verktyg för att hejda en utveckling där västvärlden riskerade att bli omkörd av lika kloka människor i länder där dom är fler… och hungrigare….

    Och eftersom CO2 nu blev utsett till verktyget så uppfanns handeln med utsläppsrätter. Ett fiffigare och mer rättvist sätt än att försöka beskatta CO2 över hela världen… nu kunde ju utvecklingsländerna fortsätta att utvecklas med hjälp av kapital från västvärlden. Men bara om dom gjorde det lite långsammare och med mindre användning av olja eller kol…

    När jag först försökte beskriva de här tankarna på den här bloggen blev jag anklagad för att vara ”konspiratorisk”.

    Nu verkar det som att alla skeptiker är överens om att IPCC är en enda stor bluff och konspiration…

    För övrigt anser jag att IPCC bör få en ny chef – snabbt!

    Och fler elbilar vill jag se.

    Någon frågade för länge sedan hur mycket extra elproduktion det skulle behövas om alla bilar i Sverige var eldrivna. Jag gjorde lite sökningar på nätet om antal personbilar och gjorde en hastig kalkyl.

    Ett kvarts nytt kärnkraftverk skulle räcka gott och väl.

    Och med 20 – 30 mils räckvidd på en laddning så skulle de allra flesta kunna ladda tillräckligt ofta för att slippa bli stående. För långresor kunde man ju åka tåg och eventuellt hyra en elbil som komplement vid framkomsten.

  24. Monodemon

    @ Urban # 20
    Samma TT-artikel har även publicerats i SvD:
    http://www.svd.se/nyheter/utrikes/varsta-klimatprognoserna-tonas-ned_4200339.svd
    Det är alltså inköpt material, inte tidningarnas egna journalister som sansat sig.

  25. Monodemon

    @ Staffan # 20 menade jag förstås!

  26. Pelle

    Lars, när det handlar om frågor om trovärdighet angående avkastningen från jordbruk så är det väl KSLA (Kungl. Skogs- & Lantbruksakademin), den vetenskapliga akademin (av de 3 akademierna) som direkt borde reagera på detta missbruk av vetenskapssamhällets trovärdighet. Någon KSLA-medlem borde göras uppmärksam på detta.

  27. Uffeb det är inte vettigt med längre aktionsradie än 5-8mil… sen slår ett litet kraftverk igång, det kan drivas av vad som, biogas, bensin, etanol, metanol syntetdiesel,…
    Gasturbiner med högvarvsgeratorer typ Volvos konceptbil från tidigt 90:tal..
    Men lyckas IMB med sina Litium/luft batterier blir det skillnad… då faller åandra sida alla grunder för dagens energiskatter.. he he he he he he
    Jag gissar:
    2015 kommer hybridbilar likt Fisker Krama vara vanliga och kanske rena plugg in blir vanliga efter 2020, men jag tvivlar..’
    Ty om vi får ett kraftverk som går på nästan vad som helst, med 60% verkningsgrad, 15kg totalvikt och 15kW i effekt till priset av 15.000:-  kan det slå ut det mesta.
    Hemma kan vindkraftverk eller what ever skapa elkraft som tillverkar H2 av vatten, så driver bilens elverk villan, då vi är hemma… (jag tror vi får fler vi kommer ha ett i båten ett i huset ett i bilen…)
    Batteripackar på 10-15kWh med lagringskostnaden under 50öre/kWh och totalvikten under 100kg, kommer bidra stort till en teknikrevolution. (bara lagringspriset är kvar).
    Allt detta tillsammans med små billiga reaktorer gör att högspänningsstamnäten blir olönsamma att bygga ut och överföringskostnaden kommer sjunka mot noll och nix…
     
    Ni ska se att medelpriset på Norpol blir 25öre/kWh i dagens pris, 2020… bara häng med…. Beslutsfattare…. eller torska…
    Vindkraft blir ett nytt stålverk80…. eller Hallandsåstunnel… eller svensk u-landsbistånd och FN-bidrag…
    Deprimerande att räkna upp politiska gigantiska resursslarv, skapade av okunskap.
    Ingen borde få hantera resurser de inte själva skapat….
     
    Tänk om avvecklandet av lönstagarfonderna gått till amortering av statsskulden?
    Då skulle Johan Rockström fått söka sig en annan destruktiv verksamhet… För inte kan du bidra, eller?

  28. Lars G

    Lars B – Du skall nog ge Dr. Richard North på Eureferendum-bloggen den största elogen för vad som grävs fram i AfricaGate.. Han jobbar nu dessutom intimt ihop med Times sedan Telegraph stal” hans och Bookers artikel för några veckor sedan och publicerade den med några fast anställda journalisters namn. Sån är realiteteten på en tidning.

  29. Gunnar L – #7  Tack för stödet, ibland känns kampen hopplös.

    Att jag engagerar mig just i SR beror på att de har relativt stor direkt genomslagskraft. Maggies blogg m fl stärker naturligvis oss som läser de bloggarna men vi är ännu alltför få. I min omgivning stöter jag ständigt på nyfiket intellektuella, högutbildade människor som ännu inte kan/orkar/vill reflektera över klimatfrågan. Om ”science is settled”, varför bry sig.
    Hittills har Klotet talat om skandalerna som misstag. De hänvisar fortfarande till IPCC som KlimatOraklet varför dessa misstag tydligenännu  inte har någon praktisk betydelse för dem.
    Men som en kollega ofta sa ”korkar flyter alltid upp”.

  30. Gunnar L #26

    Jag vet inte vad du menar med ”vettig aktionsradie” för en elbil.

    Tekniken utvecklas och redan nu har du drygt 20 mil med en visserligen jättedyr Tesla… men jag är optimist.

  31. Peter Stilbs

    Just nu ligger en artikel om att Klimathotet är överdrivet på huvudplats på http://www.aftonbladet.se   – kors i taket igen.

    Enkäten som ligger där har lika stor del ”bluff” som ”allvarligt” = 25% – men också nära 40% ”överdrivet”

  32. Peter Stilbs #30

    Bortsett från rubriken och läsarnas svar på frågorna, vad tycker du om den vetenskapliga relevansen i artikeln?

    Är media plötsligt mer trovärdiga när rubrikerna är annorlunda?  Har journalisterna plötsligt blivit kunnigare?

    Lärde vi oss något nytt om klimatet genom att läsa artikeln i Aftonbladet? Mer än att det är ett komplicerat ämne… 🙂

    Jag tycker att det är bra att man tonar ner de tänkbara katastroferna (vilket är på tiden), men tillför artikeln något mer än det?

  33. Jag har kommenterat den på min blogg (i DN:s skepnad), och slutsatsen var att det är en omvändelse under galgen.

  34. Labbibia

    Varför marknadsför du inte din egen blogg här på samma sätt som Staffan, Gunnar, Jonas N, jag själv med flera genom att ha bloggadressen som en länk i din signatur?

    Minns inte hur jag gjorde, det bara blev så när jag ville uppträda så ärligt som möjligt utan att drabbas av en massa SPAM och annat… 🙂

  35. Rale

    Tyvärr funkar inte el-bilar när det är vinter och kallt men det tycks etablissemanget blunda för. (Ungefär som de blundade för etanolens avigsidor tidigare).
    Skulle vara kul med en test där ett antal elfordon får stå utanför ett torp en vinternatt. Torpet saknar el så de får ingen hjälp av kupévärme utan får skrapa rutorna manuellt. Sen får de tävla och se vilket fordon som kommer längst med iskalla batterier (-25°C?) och stelfrusna fingrar.
    (Topgear är ju ganska pragmatiska och skulle kunna göra en sådan test. De har ju för övrigt tidigare visat att BMW M3 är miljövänligare än Toyota Prius).

  36. Lena Krantz

    Ang Aftonbladets lilla fråga

    Just nu är siffran 58% tillsammans för dem som tror att klimathotet är överdrivet eller en bluff.
    😀

  37. Rale och Uffeb.
    Rena elbilar blir inte någon stor produkt, för att.
    Om de kompletteras med ett litet kraftverk enligt mina spec, eller det Lotus har som monteras i el-Jaguar och Fisker Karma, så klarar de kalla väder och långa resor, till en lägre totalvikt och avsevärt lägre pris än Uffebs utopier….
    Med 5-8mil i aktionsradie kör de flesta av oss det mesta utan att kraftverket startar, det bara finns utifall att.
    Ni kan gott tvivla men mins då mina ord om några år.
     

  38. Pingback

    […] att de vet bättre än forskarna hittas bland annat på följande platser: Alf, Maggie, Anders, Lars, kilowatten och terawatten, Andreas, Göran, Ingemar, Peter, Hans, Magnus, Stefan, Dick, […]

  39. Jag har blivit så hoppfull av alla händelser den sista tiden, så jag funderar på en videoinspelning iförd min nya torium T-skirt….
    Kanske det är på tiden att nå det breda lagren, med information och visa att framtiden ser ljus ut utom för:
    Olje, gas och kolprofitörer.
    Bidragsknarkande så kallade hållbara energisystem.
    Utanbrytning.
    Slutförvar av kärnbränsle.
    Det blir ganska många grupper inkl. alla klimatbyråkrater och de katastrofmotiverade föreläsarna typ Väder Per.
    Världens största sektor kommer inte vilja vara med.
    Som vanligt bromsar intressegrupper för helhetens utveckling.
    Varför ska jägarföreningen få sätta sin fot i Sveriges riksdag?
    Varför ska de få muta alla riksdagsledamöter med gratis jägarexamen?
    Samma orättvisa maktförskjutning gäller på nationell och internationell nivå i mycket stor utsträckning… det vill jag få ett slut på….
    Vill ni?

  40. Gunnar L #37

    Det är inte mina utopier. Jag bara berättar vad som finns.

    Personligen tror jag mer på hybrider i någon form.

    Och jag ser fram mot lite mer satsningar på att undersöka om Toriumreaktorer som återanvänder utbränt kärnbränsle är ”fågel eller fisk”.

    Jag skrev för några veckor sedan att vi bör ha råd att satsa några ganska mångs skattemiljoner på att undersöka saken.

    Men förespråkarna för Toriumreaktorer verkar ha lika svårt att samsas som de forskare som påstår sig ha bevis mot AGW.

    Och att enbart skylla på ”Main Stream Media” för att inte nå ut känns passivt. Nu kan man ju nå ut bredare och effektivare på annat sätt tack vare Internet.

  41. Uffeb torium motarbetas inte av MSM, tyvärr fattar få…
    Sist skrev experten i NY. times om utvecklingen och funktionen… hon drog fram den superkorkade acceleratordrivna modellen.
    De fattar inte, men studierna ökar snabbt kolla bara hur utvecklingen går i USA… En senator har sedan i höstas ett allt djupare undersökande med konferenser om just LFTR… Kirk Sorensen är med på ett hörn…
    De övriga i energy from thorium jobbar på sina kanter.
    Indien leder den kommersiella utvecklingen men de kör inte med smältsaltreaktorer.
    Smältsaltreaktorer är en teknik som inte lärs ut på några utbildningar i reaktorfysik… men vänta bara.
     
    US Navy betalar ju för ett ganska slutet och hemligt utvecklande av små magnetinneslutna reaktorer för fission/fusion enligt B11+H1=8,7MeV+ 3 He.
    Vi får en delrapport i mars och visar den inte tillräckligt positiva resultat, är jag ganska säker på att US-Navy satsar på små LFTR parallellt….
    Tänk att det ska vara militärindustrin som ska betala utvecklingen av tekniken som kommer stänga alla urangruvor, kolgruvor, olje och gasfält?
     
    Obama gav just ett godkännade för lånegaranti för en stor utbyggnad av kärnkraft.
    De är långsiktiga investeringar och investerare vill inte se att hela CO2shabraket faller, eller att någon av alla fusionsreaktorer visar sig fungera… (för att inte tala om LFTR).
     
    Uffeb, betänk att det bara gått ett drygt år sedan första föreläsningen om LFTR kom ut på nätet.
    När det gäller elbilar så kanske vi får se en del rena elbilar, men då enbart för att de skattegynnas.
    Ganska korkat och jag lovar att många kommer köpa kraftverk som de bygger in…. Varför släpa på tunga batterier till hundratals tusen, som bara behövs 10% av alla färder?
    Med den lösning jag skissar ovan kan elbilar konkurrera fullt ut, med dagens bästa diesel.
    Kraftverket inkl energiöverföring och elmotorer får avsevärt högre verkningsgrad, inse att förbränningsmotorer som går på ett och samma optimerade varvtal, är överlägset.
    Permanentelmotorer och generatorer får långt över 90% i verkningsgrad, dessutom sparas bromskraften.
     
    Fisker Karma ska klara sig på 0,25l/mil…. ganska bra om det stämmer för en extrem 4-hjulsdriven 4dörrars sportbil.
     
    Lotus maskinen ger 45hk och väger inkl generator 56kg.
    Drivhjulen kan få 400hk, tills batterierna är slut, men då vi normalt bara använder kanske 20hk kommer det fungera bra.
    Nästa blir hjulmotorer med aktiv dämpning och elektrisk 4-hjulsstyrning. se Siemens på youtube….Perfekt custom tillbehör på framhjulen till gamla jänkare eller nya hotrods.
     
    Vad kul det blir att bygga bil då vi kan damma på med den vackraste monster V-åttan (som nästan aldrig startas) så slippa fula styrstag och ha små hjulmotorer i fram… Jag kanske ska bygga hotrod om 5 år…..  🙂
    Allt om 5 år… he he he he

  42. Inge

    Jag föreställer mig att många som är insatta i klimatfrågan och som har lite civilkurage väntat med händerna knutna i fickorna på att få rätt tillfälle att gå ut och säga sin hjärtas mening. De är säker många och har olika grad av gräns för att gå ut men jag kan tänka mig att många känner att gränsen nu är nådd och att vi får se en ström av avslöjanden rulla in. Många med insiderinformation kan komma med avslöjanden från AGW-sidan och så har hela ballongen sagt ”POFF”.
    Vad gör politikerna då?
    Men många är ändå ekonomiskt beroende av alarmismen för anslagsbeviljande  så det är frågan …?
     

  43. Labbibia

    Uffeb # 34
    Jag gör det ibland. Men här hos Maggie är ju målet att lära mer, och att stöta och blöta synpunkter. Inte att göra reklam för min blogg.

  44. Gunnar L #40

    Hur gick det för Elling? Han var minst lika övertygande som du när det gällde Torium som en framtida lösning på enerrgiproduktionen. Men ni fann aldrig varandra som jag uppfattade det. 

    Knepigt att många av de som hittar fel och klagar på i stort sett allat inte kan samsas och presentera något lockande och trovärdigt att enas kring.

    Oavsett om det gäller energiproduktion eller klimatforskning.
    Eller hur värden borde fungera 😎
    Det sista var solklart bara ett skämt, men det var inte inledningen. 

  45. … allat… ett nytt ord i hastigheten. Kanske finns det ordet…?

  46. John Silver

    Jag tror du har missförstått något, det här är Richard North’s story:

    http://eureferendum.blogspot.com/2010/02/and-now-for-africagate.html

    Hans blog är mycket läsvärd.

  47. Bland sponsorerna till detta institut finns förutom en massa kanadensiska och brittiska prestigefyllda organisationer också följande:
    $1,000,000 – $4,999,000 Government of Sweden
    $10,000 – $49,999 The Swedish Foundation for Strategic Environmental Research
    Hela listan: http://www.iisd.org/about/funders.asp
    Svenska skattebetalare borde kräva pengarna tillbaka!