En internationell syn på klimatdebatten

En del av er har i den enkät som jag genomförde nyligen önskat ett mer internationellt perspektiv på klimatfrågan. Jag presenterar därför ännu en gästskribent, Mr G. Mr G har stenkoll på allt klimatrelaterat som händer runt om i världen och han ger oss i följande inlägg en överblick över vad som skrivs i internationella medier.

Mr G kommenterar 7 februari 2010

Maggie har bett mig kommentera den pågående medieaktiviteten från ett internationellt perspektiv. Jag gör ett försök och eftersom utvärderingen är snabb på en blogg så får vi redan idag svar på frågan om detta har något läsvärde.

Klimatskeptikernas (KlimS) största frustration är att vi varit utestängda från de traditionella massmedia, gammelmedia eller Main-Street-Media (MSM) som de också kallas. Opinionssidorna har antagit få inlägg och blogginlägg har censurerats. Våra egna bloggar har varit en säkerhetsventil och jag skulle gissa – utan peer-reviewfakta – att terrorbalansen mellan klimatskrämmare och klimatskeptiker är ganska jämn på webben.

Men för att nå den bredare allmänheten och den politiska opinionsprocessen måste man också ha ett «ansikte» i MSM. En operativ «broms» finns inom MSMs organisation där vetenskapsjournalister skriver om vetenskap, politiska/ledarside-journalister om politik, ekonomijournalister om sitt område och nyhetsjournalister söker dramatik. Var och en med sin definierade «läsekrets». Vad vi saknat inom KlimS är ett tillfälle där nyhetsjournalisterna inte kan avstå från att skriva och locka läsare/köpare med feta rubriker. Och «timingen» måste vara rätt.

CRU-Gate i november var en uppmjukare, COP15-utfallet visade på en splittrad geopolitik. Sedan följde Lord Moncktons öppna brev till Dr. Pachauri med uppföljning av Christopher Booker i Sunday Telegraph.

Dr. Pachauri är ett tacksamt journalistiskt objekt. En färgstark figur som lätt kan lockas till motsägelser. Han har till stor del sig själv att skylla eftersom han exponerat sitt personliga varumärke – eller ego – helt öppet på sin egen webbsajt.

Sedan kan man snabbt konstatera att FN’s olika organisationer har dålig beredskap för mediakriser. Vi upplevde något liknande under Tsunamikrisen där «Staten » fumlade med media. FN’s primära strategi är «No comments». Ett arv från den diplomatiska världen. Man har tills häromdagen INTE uttalat något stöd för Dr. Pachauri. Här från högsta ort i FN.

Nu har UNFCCC-chefen Yvo de Boer uttalat sig i indiska media i samband med en av Dr.P.’s arbetsgivare TERI organiserad ”10th Delhi Sustainable Development Summit”. De ”world” leaders som deltar i mötet kommer visst från Norge, Finland, Grekland och Bhutan.

UNEP-chefen Achim Steiner har låtit en webbaserad ”PR-firma” skriva en eloge till Dr.P. Från Kalifornien kom detta stöd från guvernör Schwarzenegger.

Vad som kanske överraskat oss i Europa är den starka pressreaktionen i Indien som ju är lätt för oss att följa på engelska. Indiska intressen och landets rykte är på spel. Nu har Indiska myndigheter startat ett försök att få kontroll över situationen. Nedan några exempel.

India EduNews

Notera att IPCC inte nämns med ett ord. Indien har nu skapat en egen klimatpanel. Här vill Indien kontrollera Dr.P. Och AGW-aktivisterna förstår att deras varumärke är i gungning. Opinionen i England viker. Och IPCC som aldrig förut behövt att officiellt försvara sin verksamhet har hittills fött fyra statements. Greenpeece, som påståtts krävs Dr P:s avgång har dementerat vad de tidigare sagt.

Brittiska MSM har nu till största delen övergett censuren av KlimS. Jag återkommer om andra länder i mitt nästa bidrag.

För att följa utvecklingen rekommenderar jag Dr. Richard Norths blogg.

Kommentera gärna!

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. ces

    Mycket bra initiativ! Finns mycket internationellt som svenska medier förtiger. T ex den här olustiga kopplingen: BBCs pensionsfond har satsat 8 miljarder £ på ”alarmistgynnade” företag:
    http://www.dailyexpress.co.uk/posts/view/156703

  2. Peter Stilbs

    Quote of the Week
    “If the IPCC wasn’t there, why would anyone be worried about climate change?” Rajendra Pachauri, Chairman of the UN Intergovernmental Panel on Climate Change, Science, February 5, 2010

    /Från Fred Singer’s nyhetsbrev – beskriver egentligen situationen i ett nötskal/

  3. L

    Har svenska media skrivit något om Phil Jones självmordstankar?
     
    http://www.timesonline.co.uk/tol/news/environment/article7017922.ece

  4. L – Det har dom väl inte. Men det kan mycket väl dyka upp i en bisats framöver, skruvat till oigenkännlighet av våra ’professionella’ journalistkår

    (Redan i Times-artikeln försöker man länka ihop hans självmordstankar med otrevliga mail han har fått, som framställs som dödshot. Den kopplingen är nog rejält konstruerad, tror jag)

  5. Labbibia

    Bravo!

    Jag tillhör väl dem som i ren frustration över svenska Mainmedias förtigande av vad som händer internationellt i klimatdebatten, startat en blogg.
    Jag skriver naturligtvis hellre än bra, men länkarna är det inget fel på.

    Jag hoppas innerligt att den våg av anmälningar som drabbade SVT under november-december -09, kommer att få konsekvenser för företaget. Men jag tvivlar på att det blir så……

  6. ThomasJ

    Utengemärkt bra initiativ – TCS blir bara bättre & bättre! Megakul!
    Ska bli nedranns intressant att få bredare input. Bra skrivet, Mr. G! Tack! 🙂

    Peter S. #2: Ja, snacka om ett rejält skott mitt emellan de egna ögonen – hur länge kommer månne denna bedragare att kunna vara kvar i ’ofantligheten’?
     
    Mvh/TJ

  7. Intressant läsning. Det är helt klart att gammelmedias ställning är stark i opinionsbildningen. Dock tror jag att en förändring redan har börjat, och det är p g a bloggosfären. Journalisterna läser bloggar och många bloggar själva. Man ser ibland, av deras egna kommentarer, att dom verkligen följer vad som händer på bloggosfären. TCS är definitivt en blogg som läses flitigt på redaktionerna.
    En sak som gammelmedia är känslig för är att komma på efterkälken. Det finns inget bättre än ett riktig scoop, och inget värre än att läsa ett scoop på konkurrentens löpsedel. Om man vet detta, så kan man tänka sej vilket tryck på självcensur det finns när oegentligheter har avslöjats om IPCC och man inte har fått/velat/vågat rapportera om det. Och så har man läst på bloggarna, där det varit full rulle!
    Jag har ett alldeles färskt exempel, taget från ett helt annat sammanhang, men det är så tydligt (och även lite komiskt) att jag inte kan låta bli att nämna det.
    Biskopen i Växjö, dr Sven Thidevall har råkat illa ut. En diskussion uppstod med en kvinnlig medarbetare, varvid denna rusade ut ur rummet och i processen knuffade till bispen som stöp som en fura. (Hon har sedemera döpts till Fia. Fia med knuff.) Thidevall är nu sjukskriven på obestämd tid.
    En av dom som först fick reda på händelsen var docenten och komministern på norra Öland, Dag Sandahl. Han har en välbesökt blogg på Östra Småland, Östrans Dagblogg. Sandahl bloggade om händelsen redan samma dag den inträffade. Men Östrans redaktion läste bloggen och förstod nyhetsvärdet, så man frågade docenten Sandahl vänligt om han kunde tänka sej att få inlägget stoppat till kl 22. Det kunde Sandahl tänka sej, och se, Östran toppade med nyheten i morgontidningen, medan värsta konkurrenterna Barometern och Smålandposten blev akterseglade. Nu glömde Östran att släppa inlägget kl 22, men det är en annan historia.
    Jag är helt övertygad om att bloggosfären kommer att förändra massmedia. Jag har skrivit om det på min blogg. Sök på bloggosfär och folkdemokrati.

  8. L

    Jonas N #4, det var Phil Jones som mejlade ett svar till en kollega när han fick dödsbudet om John Daly: ”…this is cheering news !”

    Han har säkert en hel del som gnager på samvetet, även utan hot. Men om inte annat för sin unga dotters skull ska vi givetvis hoppas han kommer ur det hela levande.

  9. Labbibia – #5 Klotet och våra vetenskaps(?) journalister igen! På onsdag kommer ett program där de frågar om man kan lita på  IPCC efter alla skandaler. Men kännedom om deras tidigare inställning ska det bli intressant att ta det av hur deras granskning ser ut. Hoppas Du och alla andra intresserade har  möjlighet att ”kolla läget”.  Marie-Louise Kristola har för övrigt en ovanligt intressant kommentar i bloggen inför detta program. Hon hävdar klart och tydligt att man inte ska släppa fram avvikande åsikter. En linje som hon verkligen
    följt.
    Ett fall för Radionämnden?

  10. L – Jag kan mycket väl förstå att man drabbats av depressioner man leker med sådana tankar, ifall ens värld rasar samman på det viset, och man dessutom blir avslöjad inför precis hela världen som någon som i över ett decennium försökt fuska till sitt eget svartbygge större och större och manipulera bort alla som velat eller kunna kritisera och avslöja det. Bubblan man själv byggt och blåst upp och levt i under långa år spricker till slut, och världen visar sig vara helt annorlunda när man inte lever kvar i bubblan.

    Men jag tror inte att det är ngn större fara. Hade det varit så hade han inte gett intervjuer om saken, och jag skulle förvånas mycket om inte journalisten försökt mjölka mesta möjliga ur det. Ställt ledande frågor, tolkat dem mer, och som sagt flikat in detta om otrevliga mail också …

  11. Ann L-H, #9
    Jag tror att alla saker i rätt riktning är bra. Radionämnden är säkert en sådan sak.

  12. Labbibia, #5
     
    Adressen till din blogg?

  13. Jag undrar vad som sker i Tyskland.
    Nu tycks de bestämt att deras 17 reaktorer ska få ”evigt” liv… eller i vart fall är de på väg mot det.
    Vindindustrin hotar med att de kan ta jobben från 300.000 ty ingen vågar bygga vindkraft om det finns kärnkraftsel i ledningarna..
     
    Det är helt sjuk att antalet sysselsatta är viktigare än det som presteras.
     
    Minns ni när svenska varv sänkte priset på råvarorna genom att bygga båtar av dem?
     
    Tusentals år av ekonomisk historia tycks som bortblåst hos en del.

  14. Blogo

    I tidningen the Economist http://www.economist.com/sciencetechnology/displaystory.cfm?story_id=15473066 intervjuas Rajendra Pachauri. När man börjar prata om intressekonflikter meddelar dr Pachauri något som jag blev ganska förvånad över att läsa: ”….the IPCC is not a UN organisation.. ”
     
    Om man googlar ”FN:s klimatpanel” får man enbart på svenska 1,6 miljoner träffar. Att IPCC visar sig vara en organisation som INTE lyder under FN förändrar inget i stort, men man har under åren förstås åkt snålskjuts på FN:s (i vissa kretsar) goda rykte. Särskilt Sverige brukar ju alltid tycka att FN = BRA.
     
    Dr P förklarar sen varför IPCC inte behöver ha en policy för att hantera intressekonflikter. Så praktiskt!
     
     
    The Economist: That seems odd compared to the standards of scientific publication, or the standards of the United Nations Environmental Programme and the World Meteorological Organisation, which both have conflict of interest rules. Isn’t it rather remarkable that you should have this organisation that does not have any procedure for dealing with conflict of interest, regardless of whether there is conflict of interest.
     
    Dr Pachauri: Well, those are UN organisations and they are bound by UN rules, and you know that the IPCC is not a UN organisation, it is an intergovernmental organisation and in that sense we are distinctly different from UNEP and WMO or any of those organisations.

  15. Olaus

    The Economist verkar ha svängt i sin uppfattning om IPCC och dess ordförande. http://www.economist.com/sciencetechnology/displayStory.cfm?story_id=15450615&source=hptextfeature

  16. ThomasJ

    Gunnar L. #13: Jag tror att man i Tyskland kommit till insikten att om de öht. ska kunna ha kvar
    sin i sanning tunga industri, som genomgående är enormt energikrävande, så kan helt enkelt inte KKV stängas av eller ens ’tänkas bort’. De har tagit beslut att köra KKV vidare och det kommer sannolikast dessutom att tas beslut om att ytterligare bygga fler KKV. Frågan är när samma förnuftiga insikt ’anländer’ svenska beslutsfattares gråa celler… eller om detta tar så lång tid, att där inte längre finns nåt kvar att ’rädda’.
    Vår basindustri sysselsätter ~ 400.000 personer och presterar ~ 60% av landets nettoexportintäkter. Detta är oxo påtalat respektive politiker otaliga gånger, dock utan konkreta resultat – varför i hela humhum ska allt vara så nedranns svårt i detta land… ?
    Och på tal om shipping så håller man just nu som bäst på att föröda den svenska rederinäringen. Det är allvarligt [akut] läge när rederierna på Donsö [speciellt] flyttar ut sina fartyg, vilket de påbörjat.
    Vad gör då regeringen? Jo, gissa…? Man [Åsa T.] har tillsatt en utredning ang. tonnageskatten vilken ska avrapporteras i slutet oktober. Utredare har näppeligen aning om det nödvändiga sambandet mellan sjöfart och havsvatten… Dessutom är frågan redan utredd ca. ½ dussin ggr.

    Svenska varv ja! Där kan man verkligen tala om fullgånget hjärnsläpp á ~ 36 miljarder kronor… don’t talk about it… 🙁

     
    Mvh/TJ

  17. Labbibia

    Staffan # 12
    http://labbibia.wordpress.com/

  18. MSM står för MainSTREAM Media. (Men versalerna kan man tänka bort.)
      Ja, det verkar sannerligen komma mer och mer kritik av AGW (faktiskt också i svensk MuSsel Media, som vi kan kalla den). Det kommer att hända ännu mer under våren. Sanna mina ord.

    –Ahrvid

  19. S. Andersson

    ThomasJ #15: Jag hoppas att du har rätt vad gäller KK i Tyskland. Men jag är inte så säker. Jag var på resande fot förra veckan i Mecklenburg-Vorpommern och Brandenburg och när man kör genom dessa avfolkningsbygder chockeras man av det stora antal vindkraftverk som numera kantar vägarna där. I en helt ovetenskaplig liten ”survey” kom jag fram till att en av fem snurror står still.
     
    Sen blev jag insnöad i Berlin i tisdags kväll men det är en annan historia.

  20. ThomasJ
    Troligen kommer hela Europa vara i full utbyggnad av kärnkraft inom 10 år, så dagens vindkraft kommer inte hinna snurra många varv…
    Italien har lite opinionsproblem med Berlusconis beslut i somras och höstas, vi får se…
    När Polen har nya gigant reaktorer i drift och egna urangruvor (före 2020) kommer nog många länder ändra inställning.
     
    Storbritannien har ju i princip fri utbyggnad och med dagens elpriser vill nog bolagen satsa där först, dessutom har de en massa skrotfärdiga reaktorer, bara en från 1996 kommer finnas av nuvarande 2020.
    Så att de nu byggs 50 reaktorer i världen kommer stadigt öka, jag gissar att 200 är under byggnation 2015.
    Dessutom kan det komma att byggas enormt många små, den Ryska SV-100 gen4 som sitter i mindre version i 7 U-båtar och byggs för fullt i St:Petersburg för de flytande verken, kan kanske bli konkurrenskraftig???  IAEA räknade med att ett hundratal skulle byggas till 2030… det duger ej långt.
    Vi behöver 10.000 fartygsreaktorer, varför inte smältsalreaktorer?
    US, Navy funderar, ty den modellen är mycket liten och klarar snabba effektändringar, dessutom händer inget(utom att effekten försvinner) om en projektil far igenom reaktorn, vilket såklart inte är en nackdel.
    Sverige kunde med små medel ligga i förkant, se hur Kokums utvecklat Stirlingmotorn?
    Sverige kunde kanske till 2020 vara världsledande på fartygsreaktorer…..
    Hur många tror det?
    Nej det blir nog sotdöden för Sverige……  🙁

  21. Det är ju så här civilisationer dukar under. Girighet och dumhet i kombination. Man har alla möjligheter men vill hellre sno från och lägga krokben för varandra. Samtidigt är det andra som växer till i ekonomi, handel, kultur osv. Intressant perspektiv men deprimerande att vara med om det.

  22. Steve

    Lech Wałęsa (Solidarność ledare, Polens president 1990-95) har varit i Chicago för att stödja Adam Andrzejewski’s valkampanj mot korruptionen i staden, och då bl.a. sagt att USA inte längre leder världen politiskt eller moraliskt utan nu är på väg mot socialism.

    Intressant för media?  Nej, inte alls.
    Man får som så ofta gå till bloggare.  Founding Bloggers har haft flera poster om saken, som ännu ligger kvar på ”förstasidan”:
    http://www.foundingbloggers.com/wordpress/

    Den senaste Walesaposten finns här:
    http://www.foundingbloggers.com/wordpress/2010/02/eye-dont-witness-news-the-lech-walesa-story/
    Sök annars på Walesa (nederst i vänstermarginalen).

    Detta sagt bl.a. för att visa hur media ’tappar bort’ händelser — om de inte passar in i mallen, inte ger den rätta ’världsbilden’.
    Dock hela 118 ord i Chicago Tribune — med bl.a. uttalsregler:  Lech Walesa (lek vah-WEN’-suh), Adam Andrzejewski (an-jee-EFF’-skee).  En får i alla fall tacke för den saken.

  23. Claudius

    Maggie, återigen ett lysande initiativ, dessutom mycket väl tajmat! Din blogg går från klarhet till klarhet.

    När koldioxiddimmorna så småningom slutar att skymma blicken för det oroliga AGW-folket är det Dig, Maggie, som man kommer att minnas. Och minnas med tacksamhet.

  24. #21
    Man kan bara beundra dom som var med och ledde Östeuropa ut ur kommunismen. Dom ser också likheterna med dagens auktoritära tendenser i västvärlden och varnar för dem. En annan är ju Václav Klaus som Maggie var och hörde i Köpenhamn. Har ni inte lyssnat på det seminariet, så gör det. Här.

  25. ThomasJ

    S. Andersson #18: Nä, säker är inte jag heller, fullt ut alltså. Har de något val, egentligen? Att de regioner du nämnde har massor av snurror är till stor del hänförbart till de allehanda ’stöd’ [forna] Västtyskland fortsatt pumpar in i de ’nya’ förbundsländerna + naturligtvis de skattemässiga förmånerna bundna till slika anläggningar. När dessa emellertid visar hur lite de deFacto ’duger’ till werden andere Töne laut…

    Såg oxo att det varit ett herran busväder, med bl.a. Alstersjön i HH tillfrusen – upplevdes vintern 78/79, som oxo var en rejäl sådan med bl.a. nästan hela norra Tyskland insnöat.
     
    Mvh/TJ

  26. Björn

    Det är intressant att läsa att det regnar mer i Tunisien och det måste väl bero på solfläcksminimum och därmed mer kosmisk strålning som i sin tur skapar mer regnmoln.

  27. O.T.
    Jag anser att myndigheter, politiker och majoriteten av journalistkåren, bedrivit ”klimatvetenskap” på denna nivå.
    Visst vore det skoj om det inte tagit resurser från annat?

  28. Ampersand

    Pachauri börjar alltmer framstå som den bluff han uppenbarligen är. Han föreskriver världens befolkning att lägga om livsstil, men själv flyger han ständigt jorden runt – utan att ens betala klimatkompensation.

    http://www.dn.se/fordjupning/europa2009/farre-skeptiker-gladjer-chefen-for-fns-klimatpanel-1.980371
     
    ”Det gör folk bara för att döva sitt samvete. Jag känner mig inte tillräckligt säker på att pengarna används på rätt sätt.”
    Personligen känner jag mig ytterst tvivlande till att alla miljarder anslagna till IPCC:s forskare och P:s TERI används på rätt sätt. (Se EUReferendum!)
     
    Men enl. DN har han ”också blivit mycket mer återhållsam med att köpa prylar.
    – Jag kan avslöja att jag har hål på strumpan, för jag har väldigt svårt att slänga saker.”
     
    Hål på strumpan! Vilken uppoffring för gamla Moder Jord!

    Återhållsamheten tycks dock inte gälla bilar. Han har fem stycken, fast elbilen står mest och samlar damm i garaget.

    “On Friday, for the one-mile journey from home to his Delhi office, Dr Pachauri could have walked, or cycled, or used the eco-friendly electric car provided for him, known in the UK as G-Wiz.  But instead, he had his personal chauffeur collect him from his £4.5million home – in a 1.8-litre Toyota Corolla.
    Hours later, the chauffeur picked up Dr Pachauri from the office of the environmental charity where he is director-general – The Energy and Resources Institute – blatantly ignoring the institute’s own literature, which gives visitors tips on how to reduce pollution by using buses.”
     
    http://www.dailymail.co.uk/news/worldnews/article-1247376/Controversial-climate-change-boss-uses-car-AND-driver-travel-mile-office—says-YOU-use-public-transport.html?printingPage=true
     
    Det är väl detta som kallas för ”klimatsmart”… (En ’mile’ är  1609 meter. £4.5million = drygt 50 miljoner svenska kronor)
     
    Nu verkar herr P. dock vara en smula pressad av alla elaka kritiker. Trots att han känner ”absolutely nothing but indifference to what these people are doing” hoppas han att vi alla gnider våra ansikten med asbest varje dag. Han vill visserligen inte sänka sig ” to a personal level” men han vet hurdana vi är:
     
    “They are people who deny the link between smoking and cancer; they are people who say that asbestos is as good as talcum powder – I hope that they apply it to their faces every day – and people who say that the only way to deal with HIV/Aids is to screen the population on a regular basis and isolate those who are infected.
     
    There is clearly a very obvious intent behind this whole thing. I’m certainly not going to be affected by it. I’m totally in the clear.”
     
    Nog verkar han ändå en liten, liten smula “affected”, va?
     
    En del av intervjun (roande läsning!) från Financial Times 3 feb finns utskriven på Tom Nelsons blogg:
     
    http://tomnelson.blogspot.com/2010/02/worst-winter-in-scotland-since-1914.html
     
    Hela texten finns här:
    http://www.ft.com/cms/s/0/260c9290-10d7-11df-975e-00144feab49a.html

    Värmande vinterhälsningar
     
    Ampersand

     

     

  29. S. Andersson

    ThomasJ @25: Jodå, det var ju en herrans massa snö överallt. Jag var bl a i Rostock och Stralsund och drivorna var meterhöga. Folk verkade en aning trötta på eländet, dessutom är visst saltet slut i norra Tyskland. En liten ö utanför Rügen har varit avstängd från omvärlden i en vecka nu och livsmedlen började ta slut.
     
    Annars blir man svensk vänligt och trevligt bemött i Stralsund. Tänk om folk i Sverige bara visste vilken goodwill vi åtnjuter i Förbundsrepubliken. Dörrarna står vidöppna för business, men det verkar inte vara någon som orkar.

  30. ThomasJ

    S. Andersson #29: Rostock, Stralsund, ja… gamla ’svenska tassemarker’ skulle man med god vilja kunna säga. Var själv väldans mycket i dessa trakter + Rügen under en period.

    Håller med till fullo hur väl bemött man blir [som svensk – kul att höra att så fortsatt är] och där är oxo en svenskmodellerad ’besynnerlighet’ att inte nyttja goodwillen. Har en rätt bestämd uppfattning att detta härstammar från tiden strax efter WW II och fram till ~ medio 60-/70-tal när köpare stod i kö för att handla svenska varor, vilket föranledde en mkt tråkig ’Überheblichkeit’ hos die Blaugelben och denna sitter uppenbarligen fortsatt i. 🙁

    Intresset för tyska språket backar oxo sedan flera år tillbaka i detta land – inga speciellt positiva framtidsutsikter visavi vårt 1-3 största/viktigaste export/importländer. 
     
    Mvh/TJ