Mycket större än olja

gas versus olja
globala gasreserver
Der Spiegel berättar om den globala gas-boomen.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Jan-Erik S.

  Yees!!!
  Ska bli kul att höra reaktionerna när detta presenteras i SVT, SR samt alla dagstidningar på förstasidan imorgon.
  Eller…näää…naturligtvis inte.

 2. tty

  Och även der Spiegel kör med det ständiga tugget om att fracking är något nytt, farligt och hemskt. Fracking har använts i mer än 60 år och i mer än en miljon borrhål, även i Europa. Ingen har märkt några problem förrän nu när tekniken hotar att totalkvadda hela peak-oil-förnyelsebar-köret. Då blir det plötsligt farligt.

 3. Jan-Erik S.

  tty #2:
  Hehe…de måste ju hålla den linjen för att ytterligare försvara peakoil-teorin. Dagens ungdomar som växer upp kommer, thanks god, att mer förlita sig på nätet som ocensurerad nyhetskälla där klokheten och kunskap går före PK.
  Samma i valet 2014. Alla som är 15-17-år nu. Gissa vilka som kommer att få de flesta rösterna. De har lärt sig att den bästa, ocensurerade politiska budskapen levereras via nätet.
  Spännande tider 🙂

 4. Ja,men den är ju fossil ändå,ej förnybar,vilket som gäller för Sverige i
  framtiden.
  ALI.K.

 5. För Sverige gäller brunkol från skogsavfall,vilket skall exporteras till
  EU länder.
  ALI.K.

 6. Andreas

  Ni får gärna försöka fylla er tank med gas. Problemet med peak oil är inte försämrad elproduktion. Elproduktion är inte på något vis hotad. Vi har gott om källor och mycket naturresurser. Problemet med peak oil är att transportmöjligheterna försämras. Det blir dyrt att köra bil, flyg etc, vilket kan få förödande konsekvenser. De alternativa, eller okonventionella, sätten att få fram något du kan tanka bilen med har dessvärre inte varit särskilt lyckade och vanskligt dyra.

 7. ces

  Redan på 70-talet körde alla taxibilar i Tokyo på gas.

 8. ThomasJ

  Intressant läsning ”The Collapse of the Old Oil Order”:
  http://www.europeanenergyreview.eu/index.php?id=2796
  Mvh/TJ

 9. Åke N

  Gas i tanken är inget problem. Kör då och då en gasdriven taxi och det funkar utmärkt och är billigare än bensin. Kommer 40 mil på en tankning. Enda problemet är att det finns så få ställen att tanka på.

 10. Michelangelo

  #9# Rekommenderar dig att bilsemestra i Polen.
  Där finns gas överallt. ( Med den nya tekniken så blir Polen  något av EU:s Kuwait) Dessutom finns det mycket att uppleva.
  Känns verkligen korkat av svenska russofoba politiker att inte haka på Northstream som passerar utanför knuten och förse oss svenskar med en infrastruktur för billig energi som alternativ till de befintliga oligopolstrukturerna. Känns bedrövligt att Maud Olofssons personliga
   kontakter med etanoltillverkare och Big Wind skall vara så till men för Sveriges befolknings berättigade krav på billig energi.
  Det är inte bara italienska maffian som insett vindkraftens fördelar, dvs först själ man från staten för att bygga verken och sedan får man betalt av staten när man producerar. Genialt korkat. Vi övriga är dubbelt lurade.
  I Sverige är det ju dessutom så att det vi svenskar först byggt upp med våra skattemedel en gång (Transmissions och distributionsnät, vatten och kärnkraft som exempel)får vi nu betala flera gånger om igen efter en utförsäljning som inte gav oss ett öre i plånboken.
  Känns dags för en arabinspirerad revolution inna någon kommer på den ljusa idén att sälja ut vårt vägnät, så vi fortsättningsvis får betalvägar.

 11. Mishelangelo
  Du bor inte i Sthlm?
  Här betalar vi redan vägtullar för att färdas med bil på stadens gator…….

 12. Lars C

  Tror inte att etanolen blir ointressant för det.
   
  http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/sekab/pressrelease/view/sekab-rekryterar-thore-lindgren-som-executive-vice-president-foer-sekab-business-technology-infoer-fullskalelansering-av-cellulosaetanol-592401
   
  http://www.taurusenergy.eu/PDF-dokument/Taurus-pressmed-foersoeksresultat-100923-_LOcleaning_up.pdf
   
  Läs övriga nyheter innan ni skriver om att elda mat.
   
  Taurus aktien är mycket explosiv, minsta nyhet skickar iväg den. Ett licensavtal kommer att skicka iväg den onödigt högt, därefter faller den kanske halva uppgången eller mer. Jag har daglig koll på den, perfekt tradingaktie med framtidspotential?

 13. Lars C

  Den intresserade kan följa diskussionen på VCW
   
  http://www.dagensps.se/tjanster/vcw/

 14. Peter Stilbs

  Helium börjar nu bli en bristvara – det har ju tidigare utvunnits ur vissa ”normala gasfyndigheter” (ex Polen, Algeriet, USA) – vet någon om denna typ av ”shale gas” innehåller tillräckligt med Helium för utvinning?  I USA hade man ju fyndigheter med uppåt 2%
  (heliet på Jorden är främst är en slutprodukt i en radioaktiv sönderfallskedja, så dess förekomst måste vara länkad till lämpliga mineral)
  Jag letade lite på Google, men hittade inget relevant. Man kanske inte vet så mycket än ?

 15. Michelangelo

  #12# Så man skulle inte kunnat odla mat på den arealen som används ?

 16. Olaus Petri

  När klimathotarna mässar får jag en känsla av att de laddat upp röstläget med helium. Givet den stora mängden hotare i klimatindustrin är det följaktligen inte underligt att helium börjar bli en bristvara.

 17. Ingemar

  Oavsett om gas-boomen kommer att innebära att vi kör mer på gas eller ej (redan idag körs alla bussar här i stan på gas), så är effekten för de internationella styrkepositionerna på energiområdet viktigt (se på spridningen), liksom prispressen på energi (se på mängden) de centrala grejerna. 
  En klimat-del i det hela blir att många kolkraftverk kommer att ersättas med gaskraftverk i Europa. Eftersom det bara är ungefär hälften så mycket koldioxid i gasen jämfört med kol så kommer detta pressa priserna ytterligare på koldioxidhandeln.
  En annan sak är att detta kan påverka hela vindkraftsdiskussionen. Skall vi fortsätta att satsa på dyra vindkraftverk när energi från gas flödar i länderna runt omkring oss?
  Självklart gillas inte det här alls av klimathotarna, och som artikeln beskriver så mobiliserar lobbyn redan mot ”gashotet” med smutskastningskampanjer och en våldsamt överdrivet propaganda-film (kallad ”dokumentär”).
  Enegi SKALL vara dyr. Basta!

 18. Bertel

  Olaus-Petri # 16
  OT. Kan du maila till mig famkevin@gmail.com din mailadress. Vill komma i kontakt med dig.  🙂

 19. Slabadang

  Ingemar!
  ”De e mycke nu”  för klimatprofitörerna och strategerna.Europas beroende av Ryssland försvinner nästan med ett pennsträck.Den betydelsefulla bakomliggande faktorn till stöd för klimathotet minskar drastiskt i betydelse. För USA är den här gasen en ”gamechanger” av extremt stor betydelse.
  Handelsunderskottet pga av oljeimporten kan minskas betydligt.Vad gäller omställning för fordonsparken från bensin till gas så är det pruttlätt och billigt.
  Pratar man om vindkraften om något år så kommer politiker börja stamma och rodna.
  Oljebolagen måste vara de som bävar.De har ju redan stängt gaskällor pga av att priset på GAS föll kraftigt och nu väntar de tydligen bara in en högre efterfrågan som lär komma som ett skott när konsumenterna väl börjat fatta galoppen.Vi kan vara säkra på att klimathotsintressena kommer försöka göra allt för att demonisera naturgasen.Naturgasen ”mycket värre än vad forskarna trott”.
  Vi får ytterligare ett exempel på varför man inte kan definiera ”hållbar utveckling” vi lurar alla domedagsprofeter och framtidssiare med sina linjära tankebanor om och om igen. Finta vänster springa höger…byta havremoppen mot explosionsmotorn ….explosionsmotorn mot reaktorn …. överfiske mot fiskodling….svedjebruk till modern gödsling…. skifta ökande barnatal till minskande….tredubblar gastillgången…uppfinner Thoriumverk…Man förstår att miljödomedagsprofeterna blir trötta och ledsna.
  Här jobbar dom och tänker fram sina domedagar och katastrofer åsså kommer människans uppfiningrikedom å sabbar hela katastrofscenariet! Om, och om, och om igen. Det är inte så konstigt att de tröttnar på utveckling liksom.Den förstör ju hela fundamentet och marknaden för undergångsprofetior.Domedagsprofeterna ser ju bara pinsamt löjliga ut. Som tjocka Gudrun i hockey utplacerad som rundningmärke i högerback position liksom.Utvecklingen kommer in som Peter Forberg och sätter pucken i nät medan Gudrun ramlar på arselet. Utvecklingen borde därför rimligen generellt förbjudas! Rädda undergångprofetiorna Stoppa Utvecklingen!

 20. Ingemar

  Slabadang #19 🙂
  Jo, de e mycke nu. Men klimathypen håller igång trots alla motgångar.
  Det skulle vara intressant om någon ekonomiskt kunnig person kunde sammanställa hur mycket allt detta kostat.
  Bilar som går på etanol.
  Koldioxidskatter på bränsle och el.
  Satsningar på vindkraft och sol.
  Forskning på meningslösa projekt som inte för oss ett enda steg närmare sanningen, snarare tvärt om.
  Ständiga internationella konferenser.
  Byten av glödlampor.
  Handel med koldioxidekvivalenter.
  En flod av byråkrater som utreder och planerar på basis av en falsifierad teori om klimatet.
  Satsning på ”gröna” jobb som ökar arbetslösheten.
  Osv,
  Jag skulle tro att det blr en del …

 21. Vadå omställning har ni hört talats om GTL. Det var på G innan men lades lite i malpåse pga större efterfrågan på konventionell gas.
   
  Kommer det upp sådana här fyndigheter på tapeten så lär GTL booma.

 22. Lars C

   
  Mishelangelo #15
   
  Man kan inte odla mat överallt, det nya med andra gen etanol är att man kan använda avfall från både skogsprodukter och livsmedelsodling. Man behöver mao inte inkräkta på matproduktion överhuvudtaget.
   
  Men visst är gas bra, man kan köra på både naturgas  och biogas om man nu vill använda det sistnämnda. Tyvärr så är gasen bäst för dem som har den innanför sina gränser. Jag vill inte tänka på vad ett totalt beroende av Ryssland kan komma att betyda för EU i en internationell krissituation. De har ju redan demonstrerat gasens duglighet som påtryckningsmedel. Det absolut bästa ett litet land som Sverige kan göra är att skaffa sig största möjliga oberoende i sin basförsörjning av såväl energi som livsmedel. Den politiska världskartan är under omarbetning och ingen vet hur resultatet kommer att bli. Det kan faktiskt bli ungefär hur som helst.

 23. tty

  Lars C #22
  Varför tror du Polen storsatsar på skiffergas? Frankrike har troligen också mycket stora tillgångar i Parisbäckenet.

 24. Lars C

  tty
   
  Givetvis så satsar man på det man har, möjligen exklusive Sverige som ju har betydande urantillgångar.
   
  Energiförsörjningen de närmaste 50 åren kommer antagligen att bli ett mix av allt möjligt med hänsyn till alla verkliga och inbillade risker.
   
  Det som bör vara mest intressant för vårt lilla land är att fokusera på vad vi bör göra med omtanke om oss själva och skita i vad andra gör. Det har ju deklarerats att Sverige inte kommer att anslutas till valutaunionen inom överskådlig tid och det ser jag som något positivt. Krackeleringen har bara börjat, hur det blir beror på så många olika faktorer att det knappt ens går att spekulera i. Vi har i det här landet faktiskt möjlighet att kunna försörja oss själva på både basmat och energi. Varför inte utnyttja och bygga ut det. För alla eventualiteters skull.

 25. Jan-Erik S.

  tty #23:
  Varför inte bygga om eiffeltornet till borrigg?
  Eller bygga om till vindsnurra med 500 m- diameter 🙂

 26. Jan-Erik S.

  Lars C #24:
  Håller med. Det är tragiskt att inte utnyttja vår egen ”olja” dvs uranet

 27. Holmfrid

  Shell borrar ju nu efter skiffergas på Österlen.  Man tror att fältet sträcker sig mot Höganäs.  Kanske kan gasturbiner installertas i Barsebäcks infrastruktur och ersätta vindsnurrorna i Skåne?