Inverkan av sotpartiklar på klimatet

Enligt en ny studie gjord av Department of Energy’s Pacific Northwest National Laboratory, University of Michigan och NOAA, kan sotpartiklar i vissa fall ha en större inverkan på klimatet än växthusgaser. Forskarteamet fann att sotpartiklar som landar på den Tibetanska platån leder till att platåns istäcke smälter tidigare för varje år, vilket sommartid innebär sämre vattentillgång för de bönder som är beroende från vattenflödet. Yun Qian, studiens huvudförfattare, är dock noga med att påpeka att det ändå är koldioxid som ställer till det mest klimatmässigt. Studien visar bara att sotpartiklarna kan i vissa tillfällen ta över huvudrollen.
Referens: Yun Qian, Mark G. Flanner, L. Ruby Leung, Weiguo Wang. Sensitivity studies on the impacts of Tibetan Plateau snowpack pollution on the Asian hydrological cycle and monsoon climate. Atmospheric Chemistry and Physics. Published online March 2, 2010. http://www.atmos-chem-phys.net/11/1929/2011/acp-11-1929-2011.html

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lite OT
  Låg mullhalt i svenska jordar
  I ATL:s nyhetsbrev kan man läsa att över hälften av jordarna på sydsveriges slättbyggder har för låg mullhalt. Fast för mig var det ingen nyhet, tvärtom, detta har jag vetat allt för länge. Detta är en av anledningarna till att jag propagerar för jordisering och därmed höja mullhalten i jorden. Här har vi kontentan av att största delen av svenska folket är indoktrinerade (tyvärr redan från barnsben) med århundradets bluffar: kompostering, ytgödsling, röta naturgödsel och skörderester till biogas, elda halm i värmeverk och det senaste hjärnsläppet plöjningsfritt. Fast å andra sidan är ju detta ett gyllene tillfälle för Rockström och hans kompisar att visa hur organiskt material kommer ner i jorden utan att plöja. Han har ju i både TV och på SVT:s blogg Ställ Om utlovat ”att på nått jädrans vis ska det komma ner i jorden”. Fast allra märkligast är att ingen i hela Sverige reagerade på hans uttalande och krävde att få veta hur det rent praktiskt skulle gå till, eller är det någon som vet?

 2. Det blir globalt kallare för att det blir gobalt varmare – det är inte bara i Europa vi fått strångare vintrar, utan köldrekorden har slagits också i Amerika och Asien. Och när CO2-hypotesen blir allt mer ifrågasatt, måste man promota alternativa teorier, så att man ändå kan skylla den märkliga nedkylningsvärmen på våra utsläpp.
  Imponerande intellektuell härdsmälta.

 3. Slabadang

  De rättrogna!
  De är som under MAOs tid.Alla uttalanden och kommuniker avslutade med en hyllning till MAO eller partiet.Hur många klimatartiklar ha vi nu inte sett efter samma mall? där även om den inte avhandlar CO2, ändå måste avsluta med en liten truddelutt som förklarar författarnas lojalitet med CO2 teorin.
  Det är som om det satt en livkvidationspatrull i ständigt högsta larmberedskap på International Politruc Concentraton Camp och som omedelbart skulle rycka ut för att och ”ta hand” om avfällingar.

 4. Oavsett hur många alternativa förklaringar som upptäcks, så är det ändå koldioxid som är det stora, onda, tydligen.

 5. Adolf Goreing

  Tibetanerna får sota för klimatförändringarna. Det är kinesernas fel, vilka ”aeros-ols”!

 6. Jag fick ett E-nyhetsbrev från något tydligen nybildat kallat ”Hagainitiativet”. Den säger bl a:
  ”Hagainitiativet är ett företagsnätverk som vill minska näringslivets utsläpp, lyfta klimatfrågan som en av de viktigaste framtidsfrågorna och agera som en förebild för företag som tar aktivt klimatansvar. Hagainitiativet har initierats av åtta välkända företag; Axfood, Coca-Cola Enterprises Sverige, Fortum Värme, JM, Procter& Gamble, Stena Metall, Svenska Statoil och Vasakronan och samordnas av Tricorona.”
  Adressen är Kungsgatan 32, Sthlm (vad finns där för konsultbolag eller lobbygrupper?) eller på weben http://www.hagainitiativet.se.
  Man tänker ha ”Frukostseminarium med Sveriges klimatförhandlare” 23 mars, kl 8 på Clarion Hotel (Ringvägen).
    Både Wijkman och Rockström ingår, och vi vet ju vad det innebär i vidsynthet, tankeflexibilitet och förmåga att ta till sig fakta. (INTE!)
  –Ahrvid

 7. Lars Kamel: Under rådande omständigheter är det ju ingen forskare mån om sitt rykte som vågar säga något annat om koldioxiden. Men när CO2-hypotesen blivit utfasad, så kan man plocka fram och överdriva denna sothypotes istället.
   
  Tänk dig exvis något i stil med detta: Sotpartiklar = aerosoler, och Svensmarks alltmer salongsfäiga teori får ännu en utsläppshypotes med sammanhörande propagandamaskineri att brottas med. Pessimistiskt iofs, men så funkar ju miljöforskning i ohelig allians med politik.

 8. Michelangelo

  #6# Handlar tack och lov inte av någon av dem.
  Cocacola borde väl ta ansvar för mänskligheten genom att sluta sälja sina socker ( 45 sockerbitar i en stor flaska) alt/ aspartamlösningar.

 9. Lena Krantz

  Intressant minsann! Glaciäravsmältningen i Himalaya står för ca 4% (om jag minns rätt) av tillflödet till floderna och just det där sotet vore väl fint att bli av med.
  Det dödar människor och höjer temperaturen så att sätta detta som prio ett vore väl en självklarhet eller?

 10. L

  Ahrvid E #6, tack för tipset. Det enda jag kan bojkotta är att inte köpa YES diskmedel från Procter & Gamble. Statoil lär väl dessutom börja med E10 så det blir endast Shell V-power för mig. Bra med såna initiativ så att man lättare kan sortera bort oseriösa företag. ”Klimatansvar”, suck…

 11. Michelangelo

  #10# Handlar heller inte på Statoil men jag är impad av deras arbete för även vi svenskar skall få europadiesel. Kanske deras medverkan i Hagainitiativet är ngn sorts kohandel ( Annars förknippar man väl Haga mer med fjärilar och sessor)
  Svavelfri europadiesel
   
  Läs mer på http://www.svavelfrieuropadiesel.nu
  Sammanfattning
  Under de senaste åren har dieselförbrukningen i Sverige stigit och med en kraftigt ökande
  dieselbilsförsäljning och en förbättrad konjunktur beräknas volymtillväxten fortsätta. Från att
  nästan enbart förbrukas av tung trafik har diesel under de senaste åren blivit ett alltmer
  populärt bränsle för personbilar. Under 2009 var hela 41,0% av det totala antalet
  nyregistrerade personbilar moderna dieselbilar.
  All diesel som säljs på den svenska marknaden är av MK1-typ. MK1 har funnits på den
  svenska marknaden sedan början av 90-talet och var en unik produkt då den infördes. Den
  var svavelfri (max 10 ppm svavel) vilket ger en avgörande miljöfördel. Vid den tidpunkten
  kunde den europeiska dieselkvaliteten innehålla upp till 1000 ppm svavel. Idag är all diesel
  inom EU svavelfri och standard i hela Europa. Men den svavelfria europadieseln kan inte
  säljas i Sverige eftersom den beskattas 40 öre högre per liter. Det betyder att alla dieselbilar
  inom Europa – utom de svenska – kör på en svavelfri europadiesel.
  Statoil menar att nuvarande skatteskillnad mellan MK1 och svavelfri europadiesel inte
  anpassats efter den utveckling som skett av det europeiska dieselbränslet och när det gäller
  motorteknologi. Ej heller när det gäller utvecklingen mot alltmer förnybara dieselalternativ.
  Sett i det sammanhanget är det svårt att förstå nuvarande skatteskillnad. En miljöklassificering
  av bränsle borde göra skillnad mellan förnybart och fossilt istället för att som
  idag bibehålla en skatteskillnad mellan två, i princip likartade, fossila dieselalternativ.
  Vi menar därför att dieselskatten för fossila dieselbränslen måste harmoniseras så att den
  mer energieffektivare svavelfri europadieseln, som är standard inom hela EU, också kan
  säljas på den svenska marknaden till konkurrenskraftiga villkor.Vårt förslag är att
  skatteskillnaden sätts till högst 10 öre vilket motsvarar en uppskattad faktisk skillnad i
  produktionskostnad.
  Två finansministrar i rad – Anders Borg och Pär Nuder – har lovat riksdagen att se över
  dieselbeskattningen när EU:s bränsledirektiv blir klart och när kvaliteterna närmat sig
  varandra. Där är vi nu och det är därför dags att riva skattemuren för svavelfri europadiesel.

 12. Slabadang

  En tankeövning om ”Hållbar” utveckling!
  Tänk er tanken att man på 1700 talet skulle fundera över om hur planeten skulle se ut med 9 mdr människor där alla fick äta sig mätta med tillgång till transporter och varma boenden.
  Vad skulle konsekvenserna bli? Vore det möjligt överhuvudtaget?
  Vilka svar hade vi fått?
  Vilka ”problem” hade de intresserat sig för? Med svedjebränning för jordbruket och hästen som transportmedel som utgångspunkt.
  Tillgången på havre? Skogsförbränning? Vilka ”tippingpoints” skulle de ha funnit?
  Det är ingen skillnad på förutsättningarna idag oavsett om vi går tio femtio elle hundratals år tillbaka i tiden.Ingen kan sia om vad som är ”hållbart” eller ej.Vår egen anpassningsförmåga är hållbar genom vårt intellekt ökade kunskap förmåga.
  Vi ska inte gå tillbaka till en ordning där vi som under medeltiden av tvången att be om katolska kyrkans nu av klimakyrkan erastt om välsignelse först.

 13. Slabadang #12
  Väl talat, och fullständigt självklart dessutom. Jag brukar på samma sätt uppmana folk att föreställa sig vad en vuxen människã år (säg) 1910 skulle kunnat säga om hur samhället ser ut 100 år senare, dvs nu. På i stort sett vilket område som helst. Vad hade de kunnat säga om hur de olika samhällsproblemen hanterades, vilka möjligheter och vilken teknik som stod till buds. Vilka problemen öht skulle vara! Man hade gissat tokfel om nästan allting. Och kanske fått in någon lyckoträff av ren slump.
  Sen brukar jag fråga om vad de vet om hur det ser ut år 2100!? Och om de tror att någon hundradels grad °C  (eventuell!) lägre global temperatur (som vi åstadkommit om vi följt Kyoto, samt IPCC har allting rätt) skulle vara den avgörande skillnaden för dem då.
  Svaret är förstås ’Ingen j_vla aning alls!’ på första frågan, och ’Troligen betyder det inte ett j_vla skvatt’ på den andra.
  Få brukar då säga emot mig. Alarmisterna brukar istället byta ämne. Till ’barnen’ eller ’tänk om du har fel’ eller ’men det finns ju så många andra anledningar’ och dylikt.
  Förutom humor verkar många av dem också sakna fantasi, samt förmågan att använda den och ffa se sig själva från annat perspektiv. Oförmögna att föreställa sig sig själva för 100 år sedan, eller på 1700-talet för den delen. 

 14. Slabadang

  Jonas N!
  Ett inkompetent ledarskap är vad som häller på att invigas.I skenet av vad som händer i Nordafrika får vi liksom en signal som går rätt in i förnuftet om vad som är viktigt eller ej.Det här klimattjafset är bara ovärdigt att dra upp om man ska rangordna världens problem.
  Att lita på människans förnuft borde ha sin grund idag med tanke på att allt faktiskt gått åt rätt håll.De reala problemen är redan uppmärksammade och kommer lösas på samma sätt som vi alltid gjort…med stora hjärnan.
   
  Att bibehålla det vi skapat är av största vikt.Det är så starka krafter som av olika skäl och med mer eller mindre goda syften som försöker sabba och styra bort oss från våra grundläggande behov endast för att mätta deras egon.
  Det finns redan en tydlig växande politisk underström i demokratierna som tar sig olika uttryck mot ”övermakten” ”eliten” eller vad man nu vill kalla dem.Jag blir så ruggigt inspirerad och IMPONERAD av Jefferssons fantastiska analyser om vilka hot mot demokratin som ligger inbyggda i själva systemet.Att han kunde vara så förutseende som han var gör kanske att vi har EN ENDA PERSON att tacka för att demokratin och människors friheter och rättigheter kunnat upprätthållas.Han lyckades i den Amerikanska konstitutionen skapa ett regelverk som höll hela vägen.
  Det gigantiska demokratiska hönshuset som nu utvecklats har massor med tuppar men allt förre hönor och kycklingar. Teapartyrörelsen Skeptiker Hederliga vetenskapsmän ,no bullshit, back to basics, sanning,ansvarstagande,opartiskhet,avpolitisering……det finns liksom en gemensam plattform i alla dessa signaler nånting att samlas under.

 15. Staffan Lindström

  Förutom humor verkar många av dem också sakna fantasi { 07..03.11 at 18:12 } Jonas N … en av anledningarna troligen som gjorde att Mark Twain ansåg katter överlägsna människan….Katter spelar nu bevisligen piano… inte efter noter…[äckligt auktoritetsberoende, mjau] Vi talar om Jazz cats men inte om classical music cats… eller?? Sanningen att säga så gillar jag nog jazz bäst, inte så pretentiöst…Och klassisk musik bör vara så oförutsägbar och vacker och ful som möjligt…

 16. Rosenhane

  Slabadang och Jonas
   
  Suverän och pedagogisk tankeövning som borde täppa till truten på den mest inbitne domedagsförespråkare.
   
   

 17. Staffan Lindström

  { 07.03.11 at 13:32 }   Slabadang, det gör det…Kolla polisens hemsida…Får vi se ”Champanskojebilarna” snart i Stockholm…??? I’ll tell you more when I’m retired…=SL=

 18. Slabadang

  Facebookrevolutionen!
  Faan vilket demokratins verktyg som givits folkmakten i form av nätet.De legitima maktstrukturerna får folkligt stöd.De disfunktionella och sjuka maktstrukturerna avslöjas och faller.Nätet har stulit initiativet till vilka frågor som är viktiga att diskutera ifrån MSM och politiker samt villkoren för hur de skall föras.Folk gillar verkligheten och sanningen som trygghet.De gillar inte att bli manipulerade och förledda av någon.
  Den korkade MSM journalismen tror att den har legitimitet med ett förtroende som ligger på absolut lägsta nivå för en yrkeskår.Varför de inte förtjänar något förtroende blir med nätets hjälp allt tydligare.Med näbbar och klor försöker de hålla sig kvar vid den tidigare kokande grytorna där de ifrån sina redaktionsbunkrar kunde bestämma vad vi skulle tro och tycka dagens efter.
  Jag blir rent lycklig när jag ser alla de händelser och utvecklingar som sker tack vare nätet.Diktatorer störtas gigantiska lögner avslöjas.Folk samlar sig och organiserar sig av legitima skäl och för viktiga frågor.Relevant sann information vinner över den officiella propagandan.Utan  nätet hade inte klimatlögnerna avslöjats och hur pinsamt det än är för klimathotarna så kommer de falla på att den gamla tekniken med desinformation och styrd propaganda inte fungerar längre.MSM/public serice är avslöjad som en manipulativ billig hora som följer vem som helst de lierar sig med och springer med fortsatt full fart rätt in i förtroendents och existensberättigandets kakelvägg ….splat!!!
  På nåt sätt så är klimatpropagandan den sista striden om makten över samhällsinformationen och för MSM är nog klimathotspropagandan sista natten med det gäng de prostituerat sig med.Den gamla makten som var så lönsam dvs rätten och makten över styrningen av vår verklighetsuppfattning och åsikter hat tappat sin kraft.Tros att de samlat i princip alla sina korrupta krafter i klimathotspropagandan så har de redanfaktisk redan förlorat.Inget kan göra mig gladare trygare och mer hoppfull än den insikten.Det är ett konkret bevis på att maktbalansen förändrats på ett dramatiskt sätt.Här på nätet så känner man sig som en rebell som skjuter paintballgranater med sanning in över det politisk korrekta officiella planket och nog fasen har de där bakom svårt att tvätta sig rena när de ska ut bland vanligt hyggligt folk.
  Färgstänken lämnar sina spår.
  Vi får alla tacka varandra för den insats vi gjort och gör.Vi är bara en liten men mycket viktig del i den utveckling som sker.Världens stora diktatorer faller med nätet.
  Det ´kommer även våra mindre diktatorer göra…typ SVTs vetenskräpsredaktion.Första MSM som separerar sig ifrån åsiktstyrningen med en tydlig profil kommer slå mediamarknaden med häpnad!

 19. bom

  Hagainitiativet verkar ha någon sorts Capo i klimatjobbarna Tricorona. När jag ser vilka dom fått med sig så får jag intrycket att dessa företag har miljöarbetesavdelningar som är ute och letar efter något ”vettigt” (höjd status för vårt miljöarbete eller så) som kan flaggas med – högsta företagsledningen får ju inte misstänka att miljöarbetet bedrives halvhjärtat och ineffektivt. En som saknas i detta fina sällskap är väl Axfood med Åsa Domej men dom kanske förlyfte sig med den nya fina schampoutveckligen?
  Borde vi inte titta närmare på Tricorona? Dom dyker ju upp överallt. Säljer dom inte utsläppsrätter och har klibbfingrarna i vindkraften också? Någon som vet mera?

 20. Slabadang

  Bom!
  Att lura politiker att investera i totalt kockoprojekt verkar vara hur lönsamt som helst.De tar oss skattebetakare i röven helt enkelt dessa djävla klimathotsprofitörer!!
  Grrrrrrrrrrrrrrrrrr!

 21. Slabadang

  Staffan Lindström!
  ?? Champans…..?

 22. Slabadang

  Björn Söder och Jan Helin i Agenda!
  Det bidde nog liksom inte som SVT tänkt sig riktigt.Videon finns inte tillgänglig på SVT play men den finns på youtube.Jan Helin och SVT hamnar i en position som inte går att förklar eller försvara.Söder håller verkligen trots pressen koll på bollken hela vägen.Den åsiktstyrande journalismen skyddar ingens intresse.i invandrarfrågan vare sig svenskar jornalister eller invandrare.Ett raserat förtroende mellan alla parter det enda resultatet.  
  http://www.youtube.com/watch?v=MDnah0vH2Wg

 23. Mats Geijer

  Hej kamrater!
   
  Jag är för lite insatt i sakfrågan för att tillföra något men ni ska veta att jag varje dag läser allt som skrivits (både här, hos Judith Curry och på ett antal andra bloggar). Det vore intressant att få se statistik över antal besök jämfört med antal inlägg.
   
  Beträffande Coca Cola känner jag till deras metoder efter att ha följt dem inom kostområdet. Jodå – självklart är det med i en massa vetenskapliga råd, till synes utan att kunna påverka resutatet. LCHF är deras speciella hatobjekt.
   
  Hos UI är det lättare: ett besök och dagen och inga inlägg.
   
  Mvh//Mats

 24. Håkan Sjögren

  Staffan Lindström # 15 : Får jag påminna om Piratens katt, som hade så mänskliga egenskaper: Den löpte året runt och drack utan att vara törstig. Mvh, Håkan.

 25. bom #19
  Axfood är med bland initiativtagarna till Hagainitiativet.

 26. Kent Forssgren

  Bom #19. Dina misstankar är riktiga. 
   http://www.tricorona.se/
  Företaget har diskuterats här tidigare. 
  https://www.klimatupplysningen.se/2011/02/10/garant-erat-onodigt/

 27. Slabadang

  Uffe B!
  Handlarna tjänar stålar på miljömärkt.Marginalerna i 4-12% bättre.Så det är inte så konstigt att de satsar på ”miljö” och ”ekologi” racet. 
  Det är ett nytt sätt att med politken i ryggen bedra folk på stålar.Det som är bevisat skadligt skall förbjudas och det subjektiva”tyckandet” som avgör vad som blir stämplat som ekologiskt miljövänligt eller biodynamiskt är rena kaotiska lotteriet.

 28. Inge

  Lite OT:
  Såg på Vetenskapens Värld ikväll. Fritt från klimatnoja vad jag kunde märka. De pratade bl. a. ALS som de är på spåren och så nämnde man en myt som fanns för ca 20 år sedan, att aluminium lagrades i hjärnan på dementa pga aluminiumkastruller och att detta skulle vara orsaken till sjukdomen. Man har sedan kommit fram till att aluminium lagras där pga sjukdomen, oberoende av kastruller. Orsak och verkan.

 29. Jan-Erik S.

  Slabadang #27:
  Det värsta är att skolor och dagis kör eko-mat till ingen nytta. Bara dyrare via skattsedeln.
  Thats life när folk som tänker med hjärtat och inte med hjärnan får besluta.

 30. Slabadang #27
  Varför adresserar du den självklarheten till just mig?
  Var det på grund av mitt inlägg #25 om Axfood?
  Om kunder lockas av olika budskap så kan man inte anklaga leverantörena för att dom nappar på det och förstärker budskapen.
  Och att enbart anklaga politiker för att uppfostra kunderna att välja rätt budskap är synnerligen naivt tycker jag.
  Det handlar snarare om att media genom annonser och artiklar som passar annonsörena påverkar kunderna.
  OK att leverantörerna också är duktiga på att med hjälp av reklambyråer spana in trender, och genom att ta hänsyn till olika politiska beslut hittar sätt att maximera vinst och öka marknadsandelar.
  Så har det väl alltid varit under de senaste åtti till hundra åren.
  Bra eller dåligt är en helt annan fråga. Som kund tänker man väl och väljer själv?
  Utom när det gäller det skandalösa elnätsmonopolet.

 31. Jan-Erik S. #29
  Det finns betydligt värre problem när det gäller skolmat, och för den delen även mat till äldreboenden.
  Besparingsivern är nog ett större problem än den eventuella fördyringen på grund av pyttelite dyrare råvaror.

 32. bom

  Tricorona Kungsgatan 32  minsann!   Imponerande projektlista-

 33. Carl-Axel

  Nu är Kunskapskanalen igång igen med ett riktigt informativt program ” Klimatsmart med Adam och Eva” om hur bra det är att inte förbruka någonting. En skjorta förbrukar 7 m3 vatten som mystiskt försvinner i intet och ett par läderskor förstör Amazonas regnskog. Idialet är att har man inte har några kläder och därigenom kan ha ohämmad sex, klimatsmart så klart. Blir jävligt kallt utan kläder när man lever på våra breddgrader så man förstår att de föreslår någon typ av motion…..

 34. Slabadang

  Bezmenovs video!
  Hade setts av 145 st när jag tittade första gången.Nu är det över 11000.
  Hjälp till med att sprida länken.
  http://www.youtube.com/watch?v=MDnah0vH2Wg

 35. bom

  Maude O öppnar för elskattesänkning. Nu tänker hon slänga åt oss någon struntslant (som inte finns längre) per kWh. Nu måste Elupproret drivas hårt.

 36. Jan-Erik S.

  Uffeb #31:
  Nja…vet faktiskt inte hur stor del av maten som är miljöklassad men den är ca 30 % dyrare om jag vågar mig på en kvalificerad gissnimg.
  Sen om hälften är miljöklassad så innebär det ju faktiskt 15% högre matkostnader.

 37. Jan-Erik S.

  Slabadang #34:
  Det är synd om skäggbarnen. Får förmodligen gratis rakhyvlar oxo
  🙂
  Egentligen är flyktingpolitiken vi för dyrare än energipolitiken. Vi är på väg att skänka bort sverige men det får man inte prata om.
  Sorgligt. Döpt min båt till ”On the run”. Kommer att bli båtflykting från mitt egna hemland.

 38. bom

  9000 elkronor billigare att ha villa i Finland per år. Det lönar sig med kärnkraft tydligen. Jag skulle ju gärna se att Vattenfall skulle åläggas av sin ägare att driva priskonkurrens på elpriset. Sopa till vansinnesvinstföretagen Fortum och Eon istället för att sniket driva upp kWhpriset ochaktivera det sovande Elinspektionsverket (eller va fan skiten heter).
  Sänk Vattenfalls lönsamhet sänk nätavgifterna sänk elskatten först genom att sluta upp med att ta moms på skatterna. Och sluta upp med elcerten.   Som vanligt pratade satkäringen om något annat nämligen ”energieffektivisering” som odefinierat bludder – vi borde kasta våra hushållsmaskiner eller vad hon nu sa.  Den som röstar på centrifugalpartiet 2014 ska ha en dagsedel.
   

 39. bom

  Ja Uffeb Axfood stod först i listan. Jag missade det.

 40. Johan E

  Slabadang #3
  Man kan också börja med truddelutten:”Under de sista århundradena och årtiondena har på scenen inträtt en ny klimatförändrare, mänskligheten. Mänskan har släppt ut ytterligare koldioxid och andra växthusgaser och på grund av dessa har klimatet börjat bli varmare”.
  Truddelutten slut. Så fortsättningen:
  ”Å andra sidan producerar mänskan också i luften svävande småpartiklar. Dessa partiklar grumlar atmosfären och förbättrar molnens förmåga att reflektera solens strålningsenergi bort från jorden. På detta sätt har småpartiklarna delvist upphävt den uppvärmning som åsamkats av växthusgaserna.”
  Citaten är från Finlands meteorologiska institut hemsidor. Texten finns ej på institutets svenska hemsidor. Översättningen är min.

 41. Slabadang

  JohanE!
  Har du funderat om inte vattenbalansen är fel på jorden? Lite för mycket eller lite för lite? Salthalten då? Är den för hög eller låg? Eller vad säger du om kvävehalten i luften? När vi hade tropiker vid polerna…va inte det fullständigt åt helsicke? Co2 nivåer över 1000ppm? Borde inte gröna polisen varit där och förbjudit CO2 och regnskogarna?? Ja menar nån ordning får det faktisk vara här på planeten??

 42. Johan E

  Slabadang #41
  ?
  Det i mitt tycke sensationella är att ett meteorologiskt institut säger att småpartiklar delvis upphäver den globala uppvärmningen. Det mindre sensationella är att de ändå måste inkludera  truddelutten om CO2.
  (läs på nytt #3 och # 40)

 43. Svavelhalten ökar ändå betydligt med fler Vulkanutbrott som f.n på-
  går alltmer,mera är nog att vänta.
  Tala om utsläpp,människan del i detta är bara en fjärt i den globala
  världen.
  ALI.K.

 44. Per-Erik Hedén

  Hur mycket koldioxid andas världens alla människor ut. Befolkningen ökar ju dessutom.

 45. Peter Stilbs

  Per-Erik #44 – siffrorna är ungefär att människan andas ut 7% jämfört med de globala fossil-CO2-siffrorna. Och jämfört med Sveriges andel, så andas man ut 30 ggr så mycket som ”Sverige släpper ut”.
  Det är bara människorna, alltså – det finns andra organismer också… 😉

 46. Jan-Erik S (37), men även andra inlägg:
    ”Egentligen är flyktingpolitiken vi för dyrare än energipolitiken. Vi är på väg att skänka bort sverige men det får man inte prata om.”
    1) Det är urdumt att börja veva om flyktingpolitk på TCS. Klimatalarmister får skäl att klaga på att ”på TCS sitter bara en massa sverigedemokrater” (hur liten frågan än är här – någon enstaka ensam kommentar ibland).
    2) Det som ibland anförs om ”kostnaderna för invandring” brukar vara rejält uppblåsta siffror.
    3) Men vad det än må ”kosta” (mindre än vad SDiter påstår i alla fall) är det kortsiktiga kostnader, och i hög grad invandringspolitikens eget fel. Nyanlända stängs ute från arbetsmarknaden och dirigeras till ghetton där förutsättningarna för integration är urusla.
    4) Apropå det kortsiktiga kan vi ju fundera på att Sverige i modern tid fick inflöde av så där en halv miljon finländare. De fick arbete, och även om det fanns en del problem i början, tror jag ingen kan säga annat än att finländarna varit en vinst för Sverige. Ev problem brukar nötas bort, MEN vi måste ha en bättre invandringspolitik, bättre hantering av nyanlända.
    5) Långsiktigt är det så att Sverige tjänar på inflöde av nya människor, influenser, idéer. Länder som slutit kring sig har det alltid gått dåligt för, och öppna länder med stor invandring har det gått bra för. Världens ledande nation, USA, har också varit världens ledande invandringsnation. Multikulturalism skapar en dynamik med nya idéer som stöts och blöts. Motsatsen är inavel och stagnation. Det är inte så att vi är ”på väg att skänka bort sverige”, utan vi är på väg att *utveckla* landet. Föreställningen om ett land som en sorts homogen, stillastående entitet är grundfalsk och innebär stagnation. Visst får man prata om saken, det är bara det att förreställningen om Sverige som en stillastående idyll med knätofsar och nyckelharpa är urmossig och skadlig – DET måste man också få tala om.
  –Ahrvid

 47. Toprunner

  Ahrvid Engholm #46:
  Även om jag inte håller med om alla dina åsikter så instämmer jag i att dessa frågor hör bättre hemma någonannastans än här.
   
  Själv tycker jag Politiskt Inkorrekt sköter det bäst och är ett befriande skarpt forum med snabbt informationsflöde.

 48. Jan-Erik S.

  Toprunner #47:
  Helt rätt där att den debatten nog hör hemma på andra forum.