Mörkrets timme

Idag är det, som ni kanske vet, dags för Earth Hour, den årliga manifestationen mot klimatförändring. Vi förväntas släcka ner alla ljus för att visa vår solidaritet med de länder som drabbas av klimatförändringens negativa konsekvenser. En tjusig YouTube-video illustrerar det hela. Men vänta lite, varför är inte länder som Nigeria eller Nordkorea med? Ja, just det, där är det ju mörkt för jämnan.

Ett bättre sätt att visa vår solidaritet med den fattiga delen av världen vore väl att ge dem ljus. Varför startar ingen en kampanj som heter Light Hour? Har inte alla rätt till lättillgänglig, billig och miljövänlig energi?

Det faktum att vi släcker ner i en timme gör varken till eller från. Det hjälper inte ett dugg. Och dessutom är det en riktigt dum demonstration. Själv tänker jag ”fira” Earth Hour med att låna ut en slant till Kiva.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lejeune

  Det finns hopp?
  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/framtiden-ligger-inte-i-att-leva-i-morker_4487605.svd

 2. Fredrik N

  Av personer som har varit i Nordkorea (ja det går alldeles utmärkt att resa in i landet om du inte är journalist eller dylikt) har jag fått höra att nidbilden om att landet är nedsläckt om natten inte stämmer. De svarta ”Sattelitbilderna” som cirkulerar på nätet är alltså förfalskade.

 3. bom

  Fint Fredrik N!  Bra jobbat!  Det finns ingen hungersnöd i arbetarparadiset heller – alla är mätta och den store döde ledaren är nettoexportör av livsmedel. Dessutom torpederade dom häromdagen ett sydkoreanskt örlogsfartyg. Allt står således väl till i ditt idealland.

 4. Vad jag fann anmärkningsvärt i videon var hur många (bla Ban Ki Moon) ville tolka detta som en folklig aktion, hur 100-tals miljoner reser sig samtidigt reser sig, och med en röst framför samma budskap, att de säger ’Nu är det dags!.. ’

  Och dessa vill nog gärna se sig som uttolkare av den stora ’folkliga’ manifestationen och sig själva som utvalda att föra deras talan. (Jag blir allid illamående av sådant, och extra vaksam när någon ställer sig upp och säger ’Jag är folkets vilja … ’)

  Det är WWF, städer, företag, FN organ mm som är med ordnar och stödjer detta. Men jag skulle bli förvånad om andelen pivata hushåll som spelar med överstiger valresultatet för ngt stolleparti (dvs <1%). Från där jag bor kunde jag inte se någon skillnad alls den gången jag kollade …

 5. Jonas N: Du har så rätt så. Vanliga människor tror jag inte bryr sig särskilt mycket. Det är NGO:erna som är pådrivande.

 6. Lars C

  Fredrik N#2
  Naturligtvis är inte Nordkoreas städer nedsläckta. Det handlar om nivåskillnad, de ser mörka ut relativt tex Tokyo för att nivån kanske är max 1/10 troligen 1/100 del eller mindre.  En gatubild från Pyongyang.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Fil:Changwang_Street_in_Pyongyang.jpg
   
  Och en video, visst finns där ljus. 🙂
  http://www.youtube.com/watch?v=u7sSPmTXsz8
   
  Vanlig gatubelysning finns men var är överflödet av neonskyltar och bilstrålkastare. Allt det som lyser upp våra storstäder i den moderna världen. Sen har våra storstäder mycket mer gatubelysning på de större gatorna än vad man har i NK. Säkert så har vi även mer ljus i i våra bostäder. En kvällsbild från Tokyo.
  http://www.google.se/imgres?imgurl=http://www.planetperplex.com/img/vdb_tokyo_by_night.jpg&imgrefurl=http://www.planetperplex.com/en/item119&h=450&w=600&sz=43&tbnid=YMyN7yo_6iMsPM:&tbnh=101&tbnw=135&prev=/images%3Fq%3Dtokyo%2Bby%2Bnight&hl=sv&usg=__kQs2UE4E_AOQiyxZ3uBZaG5KjkQ=&ei=UcetS_3OOZPs-Ab78vWwDQ&sa=X&oi=image_result&resnum=4&ct=image&ved=0CA8Q9QEwAw
   
  Slutligen, missa inte den här:
  http://www.lindsayfincher.com/2009/10/north-korea-pyongyang-at-night.html
   

 7. Peter Stilbs

  Kanske läge att plocka fram mina två 2000 W  Xenonlampor som jag räddade från containern på jobbet för 20 år sen (de hade använts i ett skattepengagödslat energiforskningsprojekt).

  Har inte haft tillfälle tidigare. Hm … fasadbelysning ??  😉   

 8. Fredrik N

  bom #3
  Sluta upp med att pracka på mig åsikter som jag inte har. Att jag anmärkte på punkt innebär inte att jag försvarar allt annat som Nordkorea tar sig för.

 9. Lars C

  Peter Stilbs#7
   
  Är det klart så kanske du ska rikta dem mot rymden, de kommer då att synas tydligt i allt det svarta om någon tar en satellitbild. Ett ljus i mörkret så att säga.  🙂

 10. Johannes

  Samtidigt ska vi tända stearinljus fast de ju släpper ut koldioxid och mycket mer värme än ljus och som dessutom ökar risken för eldsvåda?
   

 11. skrev det redan förra året .. tänd en raket i kväll för upplysningen ..
  efter att ha sett och lyssnat till Mikael Wiehe i TV4 nyss så tänder jag två… !!!

 12. Lars C

  Fredrik N#8
  Det kallas ”Guilt by association” och är mycket populärt i klimatdebatten.

 13. AOH

  O T
  I dessa ”mörkrets timmars” tider ( EU-ekonomi ) sprider åtminstone EU:s klimataktiviteter ljus över tillvaron
   
  Ett „övertygande” tal av Barroso vid EU-Bryssel mötet i fredags. Säkert tindrade Andreas Cargren med ögonen när han fick höra det. Hi – Hi

  http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=SPEECH/10/123&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en
   
  Climate change

  ……I know that this Parliament shares my conviction that climate change is not a subject that can be put on the back burner. We need to keep this top of our agenda……..

  ……These two areas show vividly how Europeans are looking to the EU’s political leadership for action……..

 14. AOH

  Sorry – skall vara Carlgren

 15. Kusen

  I stort sett samtliga program i SR oavsett inriktning har puffat för Earth Hour. Priset togs i morse av ett barnprogam (9:45 i P4) där barn uppmande barn att ringa på hos grannar som inte släcker ned! Medborgargarde i vardande?

 16. Björn Ola

  Det lilla Ljus jag har det skall få lysa KLART!!!!

 17. Linn

  På Aftonbladet röstar 50% att man kommer släcka ikväll. Förvånansvärt med tanke på den masskampanj som medierna, politikerna och WWF bedrivit de senaste veckorna. Skönt att inte fler låter sig hjärntvättas….men samtidigt otäckt att trots allt 50% gått på skiten…..

 18. Torsten Wedin

  Jag kommer att tända alla lampor jag har i kväll!

  Det där med Earth Hour är ju så jävla dumt och bevisar bara hur dumma medelmänniskan är.

  The brain is the organ that makes us think we think.
  /Totte

 19. Lena Krantz

  Jag tänker inte släcka en enda lampa kanske snarare tvärtom om djävulen flyger i mig…he he

 20. Torsten Wedin

  Bra Lena!
  Somliga använder hjärnan till det den är tänkt. Andra har den bara för att sätta mössan på.
  /Totte

 21. Torsten Wedin

  Sommartid ja, det är också idiotiskt.

  Tänk om vi fick order från myndigheter att gå upp en timme tidigare på sommarn, att bussarna skulle gå en timme tidigare, etc ….

  Hur många skulle lyda det? Men nu tvingas vi ställa om klockan.

  The brain is the organ that makes us think we think.
  /Totte

 22. Claudius

  Totte, kul att se nån (mer än jag) som både anser och inser att ”sommartiden” (det borde kallas klockomställning) är dumt, och därtill skadligt. Själva kroppens maskineri följer dygnsrytmen, när vi trotsar den ställer vi bara till problem, utan att vinna något i gengäld.

  Klockomställningsfanatikerna resonerar egentligen som om deras påfund skulle kunna påverka planeternas rörelse kring solen, alternativt jordaxelns lutning (”dagen blir ju längre”); ett resonemang på ungefär samma nivå som när AGW-folket hävdar att klimatutveckllingen beror på koncentrationen av CO2 i atmosfären.

 23. Claudius

  Maggie, Kiva är alltså nånting i stil med Mohammad Younus verksamhet med microlån? En seriös historia?

  Ditt förslag om en ”Light Hour” är lysande, om jag så får säga. Det bör vara ett bärkraftigt projekt!

 24. Torsten Wedin

  Cladius:

  Bra, jag instämmer!
  /Totte

 25. Claudius: #22 Tack, då lanserar jag härmed ikväll Light Hour. Direktsändning kl 20.30. 🙂

 26. Torsten Wedin

  Cladius:
  Håller du med om att:

  ”The brain is the organ that makes us think we think.”

  Ja, inte för dig och mig, men för alla andra 😉 
  /Totte

 27. Lena Krantz

  Totte
  Jag gör mitt bästa…

  😉

 28. Lena Krantz

  maggie
  ha ha ha….Light Hour

  den var bra och jag är med

  😀

 29. Torsten Wedin

  Maggie:
  ”Light Hour”

  Strålande idé 😉
  Jag hänger med.
  /Totte

 30. bom

  Fredrik #8
  Redan Tage D (var det väl?) framhöll att satir är svårt i hela världen och att i vårt land omöjligt (eftersom verkligheten  i SE alltid överträffar satiren). Jag kan inte se att jag prackat på Dig något som helst?
  Linn #16
  Om man hänger med på de snart dagliga opinionsundersökningarna (valet om ett halvår) så känns siffran 50% på något sätt välbekant – eller hur?

 31. Jonas B

  ”Light Hour”, en utmärkt idé. I normala fall släcker jag alltid ljuset bakom mig (av sparsamhetsskäl). Men inte i kväll. I kväll tänder vi upp för att visa vår solidaritet med dem som inget ljus har! 

 32. Björn Ola

  Jag skall gå ut till laggårn (Ladugården) i kväll 20:30 och tända all arbetsbelysning 5X1000W sen skall jag start båda traktorerna för att protestera.

 33. Torsten Wedin

  Men vad gör vi mot ”klocksomställningslagen” då?
  /Totte

 34. Torsten Wedin

  ”Klocksomställningslagen”  är ju lika dum som tankeförbudslagen när det gäller kärnkraft.
  /Totte

 35. Gunnar Strandell

  Jonas N #4
  Jag delar din uppfattning och undrar om vi är ensamma om att få dåliga vibbar av den här typen av massmanifestationer till stöd för en en politisk rörelse.

  Jag har noterat att Lasse Gustavsson, WWF,  har en insändare idag, där han trycker på att symbolhandlingen är det viktiga och att vi måste öka trycket på våra beslutsfattare efter COP15.

  Han rabblar upp dessa effekter som vi ser  av klimatförändringen:
  ”Glaciärsmältning, torka, värmeböljor, stigande havsnivåer och djurarter som dör ut.”
  (Norrköping tidningar 27/3 2010 sid B11) 

  Jag tycker att våra makthavare ska basera sina belut på vetenskaplig grund och inte vika för särintressen, oavsett hur de väljer att manifestera sin samhörighet och styrka!

 36. Halvdansken

  Det är så dumt alltsammans så det är inte sant. I de länder som man så fint ”solidariserar” med så släcker man inga ljus.
   
  Jag jobbar med många indier (off-shoring av IT) och de släcker inte datorer, skärmar, printrar osv eller ens ljuset i taket när de går hem på kvällen efter jobb. 
  Om man nu ska spara energi, så kan man kanske först se till att den energi som faktiskt finns i 3e världen ska räcka till fler.  

 37. Det var ju bra symboliskt att visa allvaret om klimatproblemen, men svårt att avläsa vad privatpersoner gör?

  Att fråga alla om växthuseffekt på vintern verkar osmart, man måste förklara och de flesta förstår att detta inte kan fortsätta, vi kan inte chansa med klimatet, så vi bör byta energisystem snarast.

 38. Bertel

  I morgonkaffet`s doft söker mina sömniga tankefragment mot samlingspunkt,men innan jaget hann blir rationelt,så kom följande scenario fram.

  Nordkorea vann tävlingen(utlyst av WWF) som det lägsta energiförbrukande nation per capita under Earth Hour år 2010 och kommer att bli  WWF,s ”skyltfönster” under året för sitt effektiva nationella sparsamhet över energiförbrukningen för att rädda världen från framtida katastrofer.  
  Sverige vill inte vara sämre utan tar ett brett energipolitiskt beslut  i riksdagen att vinna tävlingen(och att rädda världen från katastrofer bättre än Nordkorea) nästa år och skickar en stor energipolitisk delegation till Nordkorea för att kunna implimentera deras effektiva och sparsamma energipolitik ,så mörkläggningen under Earth Hour nästa år leder till vinst och att Sverige åter tar täten som världsamfundets bäste katastrofräddare.

  Nu har kaffet gjort sitt och tankarna är mer rationella:) 

 39. Lars C

  Berthel#38
  Glöm inte framlidne Chautjesko i Rumänien. Han såg till att folk hade 12 grader varm i sina bostäder. Säga vad man vill men han efterlämnade ett land utan statsskuld.
   

 40. Bertel

  Lars C #38
  Den var bra:) 
  Nog var  han en tyrann utan like i vår samtid,kan ev jämföras med Vitrysslands Lukasjenko(som sitter vid makten fortfarande???) men han var ”klimatsmart” och såg till att ha låga temperaturer i bostäder:)
   
  Ps För mig,i dag och från mitt demokratiska perspektiv är det lätt att raljera om befintliga och föredetta totalitära samhällen och dess vansinniga despoter men jag känner att klimatfrågorna(AGW-teorin tex) har haft tydliga tendenser att bli lika totälitära i vår politiska vardag( i retoriken) och då fastnar skrattet i halskropen. Ds 

 41. Anders

  Jag tände naturligtvis alla lampor igårkväll.
   
   

 42. Har vi många obstinata barn här?
  Vuxna uppmanas att tänka på barnen istället, chansen finns även att många vuxna kommer att få dö med sina synder om klimatet skenar, ålderforskningen kan bita syndare.

 43. Adam

  ”Jag ska minsann tända så många lampor jag kan eftersom det är tänkt att man ska släcka dom!” Seriöst, vad är det för nivå?! Om ni verkligen är övertygade om att klimathotet är en bluff så hoppas jag ni inser att ni motverkar ert eget syfte som ni beter er nu.

 44. Steve

  ”Antarctic Ice Increasing And Decreasing”:  ecoEnquirer.    Dr Elizabeth Frost vid Paraphysical Research Institute, La Jolla CA, har lagt fram en teori som vill förena till synes motstridiga forskningsresultat.  ”Vi menar att ett nytt paradigm behövs.  Nu kan motsägande data publiceras i serösa publikationer.  Vi vill hävda att båda kan vara sanna.  Det finns en högre nivå av fysiskalisk insikt som måste utvecklas vidare, en nivå där Yin och Yang förenas, blir förstådd, och lyfts fram.
  Vi frågade dr Frost vad hennes teori kunde innebära för problemet med havsnivån, vilket ju är det största orosmomentet om Antarktis faktiskt skulle förlora is.  ”Enkelt”, svarade dr Frost.  ”Våran prognos är att havsnivån kommer både att stiga och falla, beroende förstås på observatörens utgångsläge.”
  http://www.ecoenquirer.com/antarctic-ice.htm