MISTRA, en osjälvständig megafon för grön ideologi

MISTRA

MISTRA är en stiftelse för miljöstrategisk forskning som ”stödjer forskning av strategisk betydelse för en god livsmiljö och hållbar samhällsutveckling”, står det på deras hemsida. Deras header innehåller även budskapen ”Vi har investerat 3,5 miljarder i miljöforskning”, ”Vi stödjer forskning av strategisk betydelse för en god livsmiljö” och är ironiskt nog fylld med bakgrundsbilder på vindkraftverk, varningar för CO2 och smältande isberg.

Bland forskningsprojekten ser vi rubriker och korta beskrivningar som:

”42 miljoner för cirkulär ekonomi” – jag hoppas att alla dessa miljoner ganska snart cirkulerar tillbaka till oss skattebetalare.

”Humanistiskt miljöforskning … 50 miljoner …” – Jag önskar att man hade lagt de pengarna på riktig forskning inom humaniora såsom språk, filosofi och historia istället.

”Hållbara investeringar” – där tänker man tydligen lura naiva kapitalister och fondförvaltare att slänga bort aktieinnehavares och pensionärers pensionspengar på förlustprojekt som vind- och solkraft.

Till min stora skam ser jag att Linköpings universitet står som huvudmottagare för de första två satsningarna.

I ett tidigare inlägg har jag skrivit om en annan megafon för den gröna ideologin, nämligen FORMAS.

Det handlar alltså inte om några enstaka forskningsprojekt på någon blygsam miljon eller så utan om MILJARDER skattekronor som staten lägger ut på detta slags ovetenskapliga ideologiproduktion. Magnituden av denna hjärntvätt är förbluffande och det är svårt att se att staten genom dessa stiftelser förvaltar skattebetalarnas medel på ett försvarbart sätt. Förhoppningsvis är dock inte allt inom området miljöforskningen skräp.

De enorma pengaflödena som det handlar om här förvrider huvudet på mången god forskare och på många universitet som jagar forskningsmedel. Genom sin tydliga politiska styrning är dessa stiftelser direkt kontraproduktiva för riktig vetenskap.

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. allan forsling

  Är det inte dags att RRV tittar på vad vi får för avkastning på våra skattepengar. Gäller MISTRA, men också Tillväxtverket mfl.

 2. Jan Hedman

  Cirkulär ekonomi är inget nytt. Förr kallades det för rundgång.

 3. Slabadang

  Lugn bara Ingemar !

  Det kommer komma praktskandaler till allmänhetens kännedom inte ens SVT kan förtiga!

 4. Det är inte bara pengar som kastas bort på grön ideologi, utan även de doktorander som rekryteras blir programmerade till att följa den gröna rörelsen. Tänk tanken att en begåvad doktorand, som försörjes av Formas eller MISTRA självständigt kommer fram till att AGW underskattar de naturliga drivkrafterna för klimatet och överdriver koldioxiden. Vad kommer det att stå i avhandlingen? Handledaren kanske har synpunkter, ty han tänker på nästa anslag!
  /C-G

 5. Pelle L

  Slabadang #3

  Please, keep me posted 😀

  Det är väl tyvärr så att den där mediakolossen på Gärdet i Stockholm håller på att vittra sönder och rasa av sin egen övervikt.

 6. #2 😀

 7. Ann lh

  #5 Pelle L ”Det är väl tyvärr så …” Förhoppningsvis skulle jag säga, ju förr dess bättre. Skavlan och hans entourage kunde inte med sina ”öppna” ögon och öron på förhand se att de gick över gränsen. Till sin överraskning fick de istället för beröm en häftig proteststorm rakt i det oskyddade babyfacet. Det kan vara gott ett tecken på att det kan komma fler och än kraftigare stormar från fler och fler öppna ögon och öron. Ser med förväntan fram emot vad Slabadang har att bjuda på.

 8. Slabadang

  Pelle L Ann L-H!

  Jag ber er att lägga begreppet ”ideologisk mångfald” på minnet, det utgör motsatsen till ”ideologisk enfald”.
  Vilka organisationer associerar ni till? Räkna hur många träff ni får på google i dag och jämför om ett år!

 9. Slabadang

  Nog förändras villkoren för samhällsdebatter alltid!

  Från Twitter. ” I går sågs de som ville begränsa asylinvandringen som rasister, idag ses de som vill ha fortsatt asylinvandring som idioter”.

  Rasister mot idioter ? Ehhhhhhh ? 🙂

 10. Börje Lundin

  Några andra delar av det gröna imperiet http://www.frojdh.se/2012/08/17/sma-och-stora-forskningsskandaler/

 11. Pelle L

  Slabadang #8

  Du skriver
  ”Jag ber er att lägga begreppet ”ideologisk mångfald” på minnet, det utgör motsatsen till ”ideologisk enfald”.”

  När vi ville ha ett par träd fällda, som blivit så stora att vi knappt såg ut genom fönstren i vårt förra hus,
  vägrade Parkförvaltningen i Gbg att fälla några ekar alls.
  De hänvisade till den ”biologiska mångfalden”.

  Synonymt är väl vägran att fälla en av hundra ekar ”biologisk enfald” 🙂

 12. Kenneth Mikaelsson

  #10 Börje

  En riktigt bra artikel som borde bli utskriven i sin helhet här och på alla annonstavlor i samhället så folk får upp ögonen på hur svinaktigt våra politiker brukar vårt förtroende…

 13. Cirkulär ekonomi är väl som att gå runt i cirklar när man har gått vilse i skogen? Alltså: Man går runt runt tills man går under.