Minns Climategate

nixon climategate
Det var vid den här tiden för ett år sedan som hela Climategate bröt loss – åtminstone inom bloggosfären (och det är ju den som betyder något idag). Konsekvenserna av denna skandal genljöd i forskarvärlden så att en del officiella talespersoner fick lov att reagera och gå ut i försvar. Det gjorde de genom att iscensätta en rad ”utredningar” om CRU vid East Anglia University i England och om Michael Mann vid Penn State University i USA. Detta för att lugna sig själva och oroliga journalister i storstadsmedierna. Det gick inte så bra, se här, här, här, här, här, här, här, här, här, här, här, här, här, och här (ursäkta om detta blev något egotrippat, men jag gjorde det enkelt för mig genom att söka på mitt eget namn på Maggies blogg – men se även ”relaterade inlägg” nedan).
Idag har WUWT ett bra inlägg som påminner oss om Climategate. Tidigare fanns det mycket kritik mot IPCC:s arbete. Inte minst den oförtröttlige John McLean (här och här) har i detalj beskrivit hur IPCC arbetar och hur detta har öppnat upp för att förvandla FN-organet till att bli ett verktyg för alarmism, grön ideologi och enskilda forskares vetenskapliga karriärer.
Anthony Watts påpekar att ännu ett år efter att filerna kom ut på nätet så är det få som verkligen läst breven. Hur många har t.ex. läst filen ”Harry read me”, där en stackars datakille försöker reda ut röran med olika datafiler och algoritmer som ligger till grund för hur man gjort beräkningar av 1900-talets temperaturkurva? Hur många har läst det Harry skriver om hur temperaturerna i databasen var ”artificiellt justerade för att se ut att stämma med de verkliga temperaturerna” eller om de ”hundratals om inte tusentals påhittade väderstationer” som hamnat i databasen, eller om hur programmeraren svär över oredan tills han helt enkelt måste konstruera nyckeldata för vissa väderstationer eftersom det var omöjligt att spåra var en del data kom ifrån?
Få har läst e-mailet från 2005 där Phil Jones skriver till John Christy att ”Den vetenskapliga gruppen skulle utan tvekan slå ned på mig om jag hade sagt att världen svalnat av sedan 1998. OK, det har den men det finns bara 7 års data och det är inte statistiskt signifikant”. Eller där han sammanfattar ”Som du vet är jag inte politisk. Om något så hoppas jag på att klimatförändringen inträffar så att vetenskapen skall visa sig ha rätt, oavsett konsekvenserna. Detta är inte att vara politisk, bara att vara självisk.”
Och det finns förstås mycket, mycket mer att begrunda för den som bryr sig om hur arbetet bakom hela klimatbubblan gått till. En som verkligen har god inblick i vad många av breven handlar om är Steve McIntyre, inte minst därför att han själv är ett framstående hatobjekt i brevväxlingen mellan klimatforskarna i den inre kretsen i IPCC.
Den lama och sporadiska responsen under året bland main-stream media och politiker är förvånande, och lite nedslående. I breven finns beskrivet, svart på vitt, om hur missledande och manipulativt IPCC:s arbete är utfört. Ändå rullar den officiella politiken på som om inget har hänt; som om IPCC vore en vetenskaplig auktoritet där sista ordet är sagt, och där absolut ingenting får ifrågasätta ortodoxin. Krampaktigt håller det klimatindustriella komplexet fast vid en katastrofbild som dock allmänheten i många länder är på väg att genomskåda.
Länkar till e-mailen : Sökbart och Costella
Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Tack för bra sammanfattning.
  Läste just i Aftonbladet om tre svenskar som dött av maneter i Sydostasien. De verkar bli fler kring kusterna där turister badar, och lokala myndigheter påstås försöka dölja detta. Läste hela artikeln och bara väntade på när det skulle komma. Och det kom. Nästan sist i artikeln står: ”Man vet inte varför den [maneten] rör sig mot Malackahalvön, normalt finns den framför allt nordost om Australien. Det kan ha med den globala uppvärmningen att göra, säger Matz Berggren [marinbiolog vid Göteborgs universitet]”.
  Där kom den, standardteorin för allt ont i vår värld.

 2. L

  Själv ser jag fram emot Cancún-gate… 😉

 3. AOH

  OT
  Möjligen att det har omnämnts tidigare här hos TCS
  http://www.foxnews.com/politics/2010/11/09/collapse-chicago-climate-exchange-means-strategy-shift-global-warming-curbs/
   
   
  Collapse of Chicago Climate Exchange Means a Strategy Shift on Global Warming Curbs
  Meanwhile, the White House has dropped all references to cap and trade from its web site; and, unlike the heralded climate summit in Copenhagen last year, a 10-day meeting in Mexico beginning Nov. 29 on the next steps to battle global warming has not even mentioned publicly by the administration”
  Det blir mânga intressanta problem att diskutera I Cancún. Hi Hi

 4. Slabadang

  Climategate är en dörr…
  Som avslöjade hur korrumperade våra demokratier blivit.Man kan se det i svart och resignera eller reagera med ursinnig vrede.ABC erkänner öppet att de jobbar för regeringen.Igår kunde vi läsa om det möte som gjorde BBC till klimathotslobbyns springschas. SVT är uppenbart korrumperad och kidnappad av ”de grûne” etablissemangets vektyg för att styra folketoch tysta opposition.
  I veckan fick del av det brev som skrevs till Tony Blair hur man skulle låtsas som klimatförändringarna redan var här. AL Gore visar sig vara en av de största ägarna till CCX. Obama riggade CAP&Trade redan innan han blev president.
  Vi harfått del aden värld som styr oss som vi finansierar och skall vara till för oss.De gör upp bakom våra ryggar och håller till i de mörka skuggorna från demokratins ljus.De integrerar konspirerar myglar ljuger döljer och lurar skjortan av oss.Samordningen och sammanhållningen i vårt västerländska etablissemang gör en rent äcklad.EU och FN är tydligen verktygen och alibit för det moraliska moras vi ser framför oss blottade och nakna står lögnhalsarna inför oss.Demokratins parasiter och lycksökare har tagit makten och kontrollen.De absolut största svikarna är MSM.
  I riksdagen ser partipiskan till att även riksdagsmännen håller tyst om korruptionen.
  Misantroper och särintressen har spridit korruptionens mögel inom hela samhällsaparaten med folkföraktet som förenande kitt.Det är hög tid för en rejäl urstädning av demokratin.Öppna fönstrena och in med frisk luft.

 5. BoE

  Slabadang-
  Denna din svaveldoftande salva tänker jag sprida vidare. Tack.
  Hoppas att Gore & Co ruinerar sig på CCX p s s som Kenny Lay tappade greppet om Enron.

 6. Slabadang

  Läs! 🙂
  För er som betvivlat ”think tanks” och Pr byråers betydelse och samordning en av klimatpropagandan.
  Här ser ni hur dessa anlitade privata Göbbels jobbar.Ni kommer få ta del av senare hur SVT samverkar med svenska och utländska motsvarigheter.
  http://www.climate-gate.org/cru/documents/RulesOfTheGame.pdf

 7. Slabadang
  Futerra, som har gjort denna sammanställning är PR-byrån som skulle hjälpa Blairs Climate Change Working Group att få ut budskapet för att underlätta politisk handling. Man skriver mer eller mindre rätt ut att man är ute efter att indoctrinera, och beskriver de mest effektiva sätten att göra så.
  Men vi ser ju också att det funkar på en hel del. Det är svårt att avgöra hur många av AGW-propnenterna vi får höra (både här och i media) agerar medvetet utifrån sådana (och dylika) riktlinjer och hur många bara är drabbade av att ha matats med samma information om och om igen och därmed tror detta är också utgångspunkten, och därför om och om igen upprepar de mest märkliga resonemangen.

 8. Gavin på RealClimate har en ”annan” syn på Climategate: http://www.realclimate.org/index.php/archives/2010/11/one-year-later/
  ”we noted that there had not been any scientific misconduct, and predicted that this is what the inquiries would find and that the science would not be affected”
  Gavin kan ju leva i sin CO2-bubbla.  Vi som står utanför och någorlunda objektivt följer det som händer har dock en helt annan bild. Klimatforskningen är inte sund, det torde vara uppenbart för alla som betraktar den info som kommit fram i climategate. Men visst, Gavin har delvis rätt. Forskningen har inte påverkats, den eldar på med oförminskad styrka i samma riktning som tidigare. Ganska märkligt egentligen. Finns det så få personer inom klimatforskningen som klarar av kritiskt tänkande?

 9. Peter Stilbs

  Tack Ingemar för denna uppföljning till allt Du redan skrivit här på TCS om Climategatematerialet.
  För mig är det helt obegripligt att bevittna hur makthavarna och andra söker låtsas som det regnar, eller tillsätter riggade utredningar som söker ”rentvå” de inblandade. 
  Speciellt medias roll i detta är anmärkningsvärd.
  Bjerström, Bojs, Baltscheffsky…. etc borde skämmas.

 10. Claudius

  Peter S, #9: Och SVT!! med sina ”Vetenskapsmagasin”!

 11. Labbibia

  Tack Ingemar!
  I dag ska jag köpa en tårta, och fira ettårsdagen av avslöjandet av det värsta och största bedrägeriet i mänsklighetens historia!
  Hip Hipp…..Hurra!

 12. Olaus Petri

  Tack för en mycket bra mini-odysé Ingmar. Dags att gå över till hexameter?
   
  Hursom är det alltid nyttigt att blicka bakåt så att man kan få perspektiv på sina nuvarande positioner.

 13. Varför media ljuger.  Okunskap, oförmåga att sätta sig in i frågorna?  Det är lättare att få respons för hot och elände i vår Lutherska kultur.  Våra etablerade auktoriteter som SMHI, KVA, IVA  ger ju stöd för AGW hypotesen.  Hur skall media då föredra TCS  ”auktoritet”  inom området?   Att de flesta AGW-kritiska bloggarna härstammar från USA  är ju en stor nackdel för saken med de kopplingar till ”obskyra” intressen däröver, som media förmedlar. 

 14. Thomas

  Ingemar, säger ordet ”rättshaverist” dig något? Du vet det där som aldrig ger upp, som oberoende av hur ofta de får avslag i rätten alltid skall överklaga och begära nya utredningar? Det är precis så ni på TCS känns när ni ständigt skall dra upp era lögner om Climategate.

 15. Michelangelo

  Missa inte denna :
  http://www.thegwpf.org/energy-news/1889-eastern-europe-puts-emergency-breaks-on-solar-energy.html

 16. Bim

  Alla
  Läs Dr Max senaste insiktsfulla inlägg på bloggen Andas lugnt.
  Kul med en människa som tänker klart och okomplicerat och med humor dessutom.

 17. Bim

  Thomas. #14
  Det gäller särskilt dig. Alltså: andas lugnt.

 18. Bim

  Thomas!!!
   Rättshaverist? 😀 Vad kallas då en som vet att han har fel men ändå framhärdar. Felhaverist,kanske?

 19. Michelangelo

  Ang peakoil:
  The only problem is some politicians think that if anything, oil companies are not exuberant enough. Here’s the words of Lord Lawson, former energy secretary and noted climate change sceptic:

  When I became secretary of state, BP and Shell came to me and said there is only 40 yrs of commercially available oil. That was 30 years ago. What do they say today? There is only 40 yrs of commercially available oil.

  This report is likely to become another footnote in the great peak oil debate. But it is significant that these businesses are urging the kind of added impetus behind renewables that green campaigners have long been calling for. There is scope for an unlikely alliance there.
  Financial Times, 18 November 2010

 20. Här ett förslag till tankemöda om klimatmodellering på söndagsmorgonen.  Marshallrapporten om klimatet från 1989, som redovisas under Uppsalainitiativet visar  modellanpassning  med CO2, sol och vulkaner för perioden 1880 – 1980.   Synpunkter?  
  Med erfarenheter från modellering av industriella processer måste man erkänna att  Fig.5 visar  övertygande resultat för AGW-modellering.  En sådan modellanpassning skulle uppfattas som stark inom industrin.

 21. Peter Stilbs

  Thomas – det handlar inte om några lögner om Climategate från vår sida.
  Du hör själv till en av dessa i frågan  obegripliga personer jag syftar på. 
  Och Du har vär fortfarande inte läst (vågat läsa) exempelvis Costella’s sammanställning  på 182 sidor , som länkas till ovan – eller ens ”Harry read me” filen ? 
  Som naturvetare borde Du i allafall förskräckas över den, och börja fundera ?

 22. ThomasJ

  Tack för en utengemärkt bra tråd, Ingemar!
  Holmfried #20: Har du hört talas om ’GIGO’?  😎
  Mvh/TJ

 23. Thomas

  Peter, det handlar om en hel massa lögner från er sida, och senast du skrev ett inlägg och jag bad dig komma med belägg för dina anklagelser vägrade du typiskt nog.

 24. Claudius

  Just nu upplåter SR ytterligare sändningstid åt Rockis, i ”Godmorgon Världen!” Och det är förstås samma eländessnack, och Stora Förväntningar på mötet i Cancún.

 25. Olaus Petri

  Thomas, vad är det för fel med att bara konstatera att ”science not was settled”?
   
  Det ensamt räcker för att börja ifrågasätta. Sedan kan man förstås ha åsikter om grader i helvetet men att klimathotets vetenskapliga underbyggnad inte var så robust som den framställdes, är ändå en ofrånkomlig slutsats.

 26. Thomas

  Olaus ”Thomas, vad är det för fel med att bara konstatera att ”science not was settled”?”
  Fel? Tja grammatiken till att börja med 🙂
   
  Sen förstår jag inte vad ditt påstående alls har med climategate att göra.

 27. Ingemar

  Claudius #24,
   
  Jag råkade faktiskt lyssna på Rockström i radion. Fantastiskt vad den mannen lyckas få utrymme i medierna! Men jag tror inte att det har någon större impact. Han har väl dragit alla feluppfattningar och lögner från det klimatindustriella komplexet så många gånger redan att ingen lyssnar längre.

 28. Olaus Petri

  Oj, Thomas, det var knappast ett jättegrammatiskt fel. Men i dina ögon säkert tillräckligt för att vi kommer att brinna upp av all CO2… 😉
   
  Curry berättar förrestn öppenhjärtigt om hur hon upplever att hon påverkats av den senaste tiden och sitt eget beslut att försöka minska glappet mellan två klimatpoler:
   
  Well actually, it did change me. We take so much for granted, we pick up things in our profession by osmosis. AGW and the IPCC has been part of our professional culture for decades, part of the wall paper that you don’t even notice, you just take for granted. We were too groupthinking, and the funding system with its calls for topical proposals and the reward system from the professional societies reinforced all this. All this has helped me rediscover the joys of being a scientist: challenging everything, debating, and thinking about things from new angles. And I am thrilled by my new blogospheric “friends” (much better than facebook!) who challenge me and provide me with new ideas and links. I have become more interested in the philosophy and sociology of science (and how this is being applied to climate science). The biggest change personally is the blog, anyone who blogs will understand what this can do to your time!
  Thomas, håll Curry i handen så kan hon leda dig in i ljuset igen. Hon är inte en poltergeist:
  http://www.youtube.com/watch?v=v6NpfTt22JU&feature=related

 29. Peter Stilbs

  Thomas – hela materialet (62 MB) ligger ute på webben. Vem som helst som är läskunnig kan kolla vem som ljuger.  Men Du tycks inte vilja. 

 30. ThomasJ

  Claudius #24/Ingemar #27:
  Har anmält Godmorgon Världens inslag med ’Rockis’ till GRN, vad nu detta kan leda till… antagligen nada i vanlig ordning. Grr… 😡
  Mvh/TJ

 31. Olaus Petri

  OT
   
  Jag var inne på UI alldeles nyss och vill bara passa på att här tacka Pehr Björnbom för hans visserligen fruktlösa men väldigt sakliga och initierade argumentationer.
   
  Det är förhoppningsvis fler än UI självt som läser det du skriver där Pehr! Tack!

 32. Claudius

  Ingemar #27: Jag tycker att det är oroande, dvs att Rockis får så mycket utrymme — även SR borde ju vid det här laget ha insett att Climategate ger den korrekta bilden av IPCC:s rapporter, Cap & Trade och hela domedagsbusinessen.

 33. Thomas

  Peter Stilbs, jag har kollat vem som ljuger.

 34. Olaus Petri

  Varför inte en liten inblick i hur det ser när Thomas läser på TCS:
   
  http://www.youtube.com/watch?v=ma5X1HtTApE
   
  😉
   
   

 35. Thomas

  Olaus, nej det där är när någon av er AGW-förnekare läser på Wikipedia och efter mycket sökande lyckas hitta en referens till William Connolley.

 36. Peter Stilbs

  Olaus Petri #34 …. ”right on”.

 37. Slabadang

  Mr Bartlett i utskottet avslöjar sin aningslöshet!
  Efter en timme och fyra minuter så blir det så pinsamt att man kan knappt titta. Bartlett ställer en rak uppmaning/fråga till de inkallade ”klimatvetarna” varför de inte rättar in sig i ledet och följer den politiska målsättningen att skapa policy för minskat oljeberoende,!!!!!!!!
  Det tradgekomiska i frågan är att han så aningslöst både gör klart vad vi skeptiker alltid hävdat nämligen att klimatvetenskapen är politiskt styrd.Bartlett till och med läxar upp dem för att inte vara tllräckligt lydiga.
  Samtridigt så inser alla med IQ över femtio att de valt HELT FEL samarbetspart för att motivera och legitimera åtgärder för ett minskat oljeberoende.
  Nu har politikerna sadlat halt häst.Ett minskat oljeberoende står stadigt helt för sig själv som legitim skäl till att verka för minskat oljeberoende och satsningar på nya energikällor.
  Om de gett faaan i att dra in klimatet som skäl så hade förändringarna kunnat ske helt utan motstånd eftersom ingen eller betydligt färre skulle ha hållbara argument emot eftersom det är en djävligt bra idè.
  Men nu sitter de där med ballen ikläm och har gort sig beroende av klimatvetenskap som har en förvirrad nollkoll av klimateffekterna och har lydigt levererat de slutsatser politikerna beställt ivrigt påhejade och utförda av de miljöaktivistiska vetenskapsmän som på endast sin miljöaktivistiska bakrund rekryterats till IPCC.
  Så när klimatvetenskapens trovärdighet helt säckat ihop blir den bakomliggande politiskt styrande makten synlig.Naken förlöjligad och pinsamt avslöjad.När de heltidsanställda domedagsprofeterna tappat sin trovärdighet och blivit patetiska krösamajor så föll legitimiteten samtidigt att lösa det vrkligt bakomliggande problemet.
  Strategerna bakom hela klimatracet har satsat allt på sin halta häst och därigenom förlorat sin egen trovärdighet och gjort sig beroende av en hopplös plan.
  Den politiker som vill bli en ny Kennedy sätter sakerna i sin rätta ordning igen.Det innebär att man gör en snabb och enkel lägesanalys och konstaterar att klimatvetenskapen kan inte ett skit om bränsleceller Thoriumkraft eller framställning av alternativa drivmedel.Den kunskapen och förmågan finns inom den tekniska vetenskapen bland fysiker kemister och inom företagsamheten.
  Då är det inte svårt att inse att de som verkligen kan göra något åt problemet finns där och inte inom den skrikiga gröna fascismen som de gjort armkrok med.
  Så klimatvetenskapen skall av väldigt tydliga enkla sanna skäl förpassas till garderoben dehar helt enkelt ingenting att tillföra för att lösa problemet och dessutom om det skulle finnas
  När Kennedy satte upp målsättningen att sätta upp folk på månen innan sextiotalets slut så litade han till vår mänskliga förmåga att anta utmaningar och samlade de vetenskapsmän och ingenjörer som skulle kunna  lösa utmaningen.”Not because its easy because its hard”.En mälsättning som hela landet och faktiskt världen ställde sig bakom.
  En filantropiskt positiv approach föfr att uppnå en målsättning där klimathotets syndaflod och botgöring kan ses som ett diametral motsatt ledarskap som suger fett och bra gör oss filantroper bara förbannade.Lyckas men med den målsättningen s löser man problemet med oljeberoendetoch de som blivit pådyvlade klimahotsångest får klimatet som bonus.
  Det är så tydligt att vi kommit tillvägs ände för detta förbannade IPCC ledda politiska missfoster till ursäkt för klimatpolitik och klimathotsprofitörer.Politikerna sitter med ballarna i skruvstädet och vi kan bara skak på huvudet och undra va fan de sysslat med.Vindsnurror?? Hahhahaha röker de hasch eller?
  Klimatvetenskapen UUUUUUUUUUUUT!
  Den tekniska kunskapen in! Sätt upp belöningar målsättningar som skapar lust och framtidstro istället för dessa patetiska domedagsprofetior med förbud skuld stoppa hindra bromsa sktter och avgifter som främsta attribut. Släng alla ånglarna ur templet!

 38. Olaus Petri

  Peter, jag tyckte jag såg dig och Ingemar i aktion i bakgrunden. Kan det stämma? 😉

 39. Olaus Petri

  Thomas, 🙂

 40. Ingemar

  Claudius #32,
  Rockström är dagens motsvarighet till Jan Myrdal under 70-talet. Närhelst Maos regim diskuterades så kallades Jan in till TV- och radiosofforna som ”expert” på Kina. Att bortåt 40 miljoner människor dött i ”Det Stora Språnget” och under Kulturrevolutionen kom liksom aldrig fram i ljuset. TV2 hade bemannats av ett FNL-tåg som kunde lägga beslag på alla tjänsterna. Lika illa var det när Pol Pot skulle diskuteras i vårt kära public service.

 41. Morgan Persson

  Thomas #23 och överallt annars — du vet att det inte finns någon som förnekar att det finns ett klimat ändå fortsätter du med att klumpa in människor i begreppet ”klimatförnekare”, bara det visar ju vilken nivå du sätter på dina argument!
  Dessutom så kräver du att alla argument som talar emot att mänskligheten går under i en framtida katastrof skall ledas i bevis. Men själv har du aldrig någonsin själv presenterat några bevis för dina egna domedags scenarier …
  Det är skönt att kunna konstatera att allt fler forskare och politiker nu börjar se igenom alla dessa katastrof scenarier som alarmister fört fram och numera ser ljust på att vi fixar framtiden denna gång också … det krävs bara lite tilltro på teknikutveckling och på mänskligheten.
  Du borde vara glad för att vi med exempelvis ny kärnkraftsteknik kommer att kunna ge utvecklingsländer billig el i framtiden och att tillväxten även kan ge modern sjukvård, bra boende och mat tillräckligt för att vi alla skall äta oss mätta.
  Framtiden ser ljus ut, jag tror jag tänder upp lite fler ljus i höstmörkret …

 42. Holmfrid #20: Jag har sett graferna och tyckte det såg intressant ut. Så jag hade gärna sett man gjorde om graferna med både rå temperaturdata och homogeniserad. Samt att göra dem även för den tid som förlupit från 1980 till idag. Överensstämmelsen ser mycket bättre ut än någonting annat som jag sett om man bortser från de ”alternativa” modeller som figurerat på Watts blogg resp Roy Spencers blogg.
  Har du tittat in i detaljerna bakom graferna?

 43. Jonas B1

  Holmfrid,
  ”Med erfarenheter från modellering av industriella processer måste man erkänna att  Fig.5 visar  övertygande resultat för AGW-modellering.  En sådan modellanpassning skulle uppfattas som stark inom industrin.”
  Vad? Stark?
  Hansens kurva för påverkan från CO2 är en svag trend under hela  perioden, en sådan trend kan produceras av flera andra tänkbara processer. Överenstämmelse blir någorlunda för lågfrekventa delen eftersom vulkaner bevisligen påverkar temperaturen.
  Skulle någon presentera en sådan kurva i industrin skulle han rätteligen bli utskrattad. Nu kan man inom industrin ofta göra försök under kontrollerade former så oftast har man inte att ta ställning till ett så komplext system. Men ändå måste det sägas: Detta är trams!
   

 44. Jonas B1

  överensstämmelse för högfrekventa delen, skulle det vara

 45. Peter: Det är lite lustigt att Thomas vill att du skall specificera något som är fel i den där 62 MB filen. Men det blir ju inte så lätt. Plocka man något så kommer Thomas direkt hävda att det är cherry picking 😉
   
  Thomas: Är du månne en climategate-förnekare?! (<-observera utropstecknet som i detta fall betyder ironi)

 46. Thomas

  Morgan, jag skrev ”AGW-förnekare” inte klimatförnekare. Inser du skillnaden?  Bevisen för AGW hittar du t ex hos IPCC WG1.

 47. Thomas

  NiklasE, menar du på allvar att man inte behöver komma med några bevis för anklagelser man framför om de är begravda någonstans i en tillräckligt stor textmassa? I så fall ber jag att få hävda att Peter Stilbs är köpt av Exxon, vilket framgår i de där mailen på en plats jag inte ämnar specificera.

 48. Göran Lysén

  Thomas # 46. Det låter ju spännande med ”bevisen”för AGW! Kan du lista de bästa bevisen som finns i WG1? Vore intressant att få se vilka komponenter, som du finner helt avgörande.

 49. Michelangelo #15: Intressant länk. Straffbeskattning tycker jag dock inte är rätt väg. Vi måste hitta nya sätta att balansera energianvändningen så att mer intermittenta kraftkällor kan användas. Vi vill att utvecklingen skall gå framåt, inte stoppa den. Att förstöra åkermark är dock ett vansinne utan dess like. Det har dessutom inverkan på klimatet vilket IPCC hittills har undvikit att ta upp i någon större omfattning. Får se om Pielke Sr lyckas påverka IPCCs nästa rapport på den punkten.

 50. James Corbett
  Climategate.tv 
  November 19, 2010
  Climategate is Still the Issue
  http://www.youtube.com/watch?v=b-uzNBtdYOo&feature=player_embedded
  http://www.prisonplanet.com/climategate-is-still-the-issue.html

 51. Thomas

  Göran #46, vi har teoretiska beräkningar som visar att mer CO2 bör ge mer uppvärmning, gjorda alltifrån Arrhenius med papper och penna till moderna datorpgram i en till tre dimensioner. Vi har en observerad uppvärmning. Vi har en historisk korrelation mellan temperatur och CO2 halt där t ex istidscyklerna svårligen låter sig förklaras utan att ta med inverkan av CO2-halten.

 52. L

  Thomas #51, allt du pekar på är ganska svajigt och skulle knappast hålla som bevis i en domstol. Faktiskt märkligt att någon köper det…

 53. Bengt Abelsson

  Holmfrid #20
  Hur väl hade man koll på havstemperaturerna i intervallet från 1880 redan år 1989?
  Min (sp)aning är att denna havstemperaturkurva sedan dess reviderats – och då faller även den väl tillvridna modellen?!
  Minnesbilden är att X-bojarna och hinkmetoden var mindre tillförlitliga.

 54. Thomas

  L, naturvetenskap är inte juridik, och inte heller är det logik. ”Bevis” betyder olika saker inom olika områden. På engelska har vi t ex skillnaden mellan ”evidence” och ”proof”. Kan du säga vad du skulle förvänta dig för att själv vilja kalla det tillräckligt bevis?

 55. Michelangelo

  #54# Bevis betyder uppenbarligen olika för olika individer.
  Ge oss hela förklaringen så vi experimentellt kan testa hela detta komplexa system. (är du gud eller ?)
  I övrigt tycker jag att vissa personer skulle må bra av att komma ut i den friska luften och träffa riktiga människor, dvs inga på c02 insöade nördar. Naturen fixar sig, tråkigt bara att det finns dom inte fixar att den gör det.  Och framför allt att det är så många som skor sig på detta opium till folket.

 56. L

  Thomas, jag kallar inte ens dina förklaringar för indicier. Verklighetens klimat innehåller så oändligt många variabler att koldioxid framstår som en obetydlig påverkare där tecknet lika gärna kan vara minus.
   
  Jag skulle sitta still i båten och vänta på mycket tydligare bevis innan jag pekade ut koldioxid som någonting farligt för klimatet.

 57. Christopher E

  Thomas #51;
   
  ”vi har teoretiska beräkningar som visar att mer CO2 bör ge mer uppvärmning, gjorda alltifrån Arrhenius med papper och penna till moderna datorpgram i en till tre dimensioner. Vi har en observerad uppvärmning. Vi har en historisk korrelation mellan temperatur och CO2 halt där t ex istidscyklerna svårligen låter sig förklaras utan att ta med inverkan av CO2-halten.”


  Vilka vilseledande uttalanden för att försöka ge sken av en säkerhet som inte finns…
   
  1. I stort sett ingen förnekar att CO2 ger en liten värmande effekt, det är förstärkningens storlek som debatteras. För att AGW ska bli ett hot, måste den förstärkningen vara stor. Inget i den verkliga världen tyder på det. För närvarande saknas hela 1,5 grader uppvärmning som skulle vara där enligt hypotesen. Den acceleration av temperaturen som hypotesen förutsäger lyser också fullständigt med sin frånvaro.
   
  2. Vi har en observerad uppvärmning, visst, men den pågick även före CO2-utsläppen kom igång, och med minst samma hastighet. Ingen klimatmodell idag kan förklara det.
   
  3. Korrelationen mellan CO2 och temperatur är dålig efter att CO2-utsläppen kom igång, och måste räddas med olika gissade effekter som ”maskerar” värme där det behövs för hypotesen. Solens variation har en bättre korrelation än CO2 både under 1900-talet och i flera århundradens perspektiv. Därmed inte sagt att solen förklara allt heller.
   
  4. CO2-variationen under nedisningscyklerna är mycket liten, bara ca 100 ppm. Det är inte alls sant att den behövs för att förklara amplituden. Fortfarande är mycket lite känt om nedisningarnas hela orsakssammanhang, men ändrat albedo och förändrad mängd vattenånga är väl så sannolika förklaringsfaktorer. Dessutom tyder ju det faktum att CO2 ökar (och minskar) med ca 800 års fördröjning mot temperaturen på att CO2-halten bara är en sekundär effekt av ändrad dynamik mellan atmosfär och främst hav.
   
  Nä, bättre stöd än så för bli övertygad CO2-hotet får du nog komma med…

 58. Thomas

  L, uppenbarligen förstår du dig inte på vetenskap. Det mesta vi studerar innehåller ”oändligt många variabler”, och forskarnas uppgift är att försöka hitta dem som har störst betydelse. Dessutom baseras forskning på att naturlagar fungerar likadant i alla system man studerar. Att påstå att CO2 lika gärna kan ha omvänd påverkan är direkt absurt och bortser helt från gasens kända egenskaper och vår kunskap om hur växthuseffekten fungerar. Min fråga om vad du skulle klassa som bevis återstår.
   
  Christopher försöker i alla fall komma med seriös kritik.
  1. De flesta studier som gjorts av klimatkänsligheten, oberoende av metod, finner en klimatkänslighet runt 2-3 grader. Det finns goda belägg både teoretisk och historiskt för att de där positiva återkopplingarna existerar. Några 1,5 grader varmare är det heller ingen som förväntar sig idag.
  2. Du har naturligtvis set figuren i IPCC:s rapport som just förklarar hur uppvärmningen senaste seklet kan se ut som den gör om man summerar påverkan från olika faktorer.
   
  3. Det är inget ”gissat” bakom faktorer som att aerosoler kyler även om det finns betydande osäkerhet i vår kunskap om amplituden. Den påverkan från solaktivitet du talar om är i så fall mer gissad och därför har den också så många frihetsgrader att det inte är underligt att man med lite trick kan få den att fungera, men har du en kurva som sträcker sig framåt 2010?
  4. en ändring från 180 till 280 ppm är en ökning med 56%, vilket inte är så hemskt lite (du minns det där med den logaritmiska påverkan, va?) Sen är det inte lite fräckt av dig att först i punkt 1 dels erkänna att CO2 i sig har inverkan och dels avfärda förstärkningsmekanismer, dvs främst vattenånga, och sedan här för att förklara istidscyklerna föra in en i praktiken *större* effekt av vattenångan för att kunna avfärda den inverkan av CO2 du just erkände fanns. Det går helt enkelt inte ihop.

 59. L

  Thomas, vad innebär att förstå sig på vetenskap? Vilket snick-snack.
   
  Bevis för koldioxidens klimatpåverkan under 100 år framåt i tiden har man i alla fall inte fått genom att titta 100 år bakåt. Eftersom inga bevis finns vet jag inte hur dom ska se ut innan dom finns…

 60. Jonas B1

  Thomas,
  Kom inte dragandes med att iskärnorna bekräftar CAGW. Det är självklart nonsens sen det upptäcktes att temperaturen kommer 800 till 3000 år före ändring av CO2.
  Det enda du kan hävda är det vanliga när data inte stämmer med teorin,  dvs att mätningarna av eftersläpningen är fel. Men i så fall kan du väl inte tro på mätningarna över huvud taget? Alltså stödjer iskärnorna inte CAGW.

 61. Thomas

  L, du skulle ju kunna komma med ett rent hypotetisk exempel på något som skulle övertyga dig, men du är visst mer intresserad av att ifrågasätta än säga något konkret själv.
   
  Jonas B1, CO2 fungerar som positiv återkoppling under istidscyklerna. Ändringen av halten bör ligga lite efter temperaturändringen.

 62. Börje S

  Slabadang#37
   
  Mycket, mycket bra! Tack!!

 63. Thomas, du är fortfarande fast i din märkliga föreställning om att det är CO2 som styr H2O via Temp.
  Jag är säker på att det har förklarats för dig så på lekmannavis, men klimatet och hur det regleras  fungerar inte så.
  Vidare, och för femtioelfte gången, denna ~800 års eftersläpning är ett gigantiskt problem för AGW-anhängarna. För att innan det är förstått fullständigt är man helt ute och gissar. Men det är bra att du vidgår att (de olika) aerosolernas olika inverkan är ytterst osäker. Däremot kan du inte använda solaktivitetens (osäkra) inverkan för att säkra aerosolernas.
  Du gör precis samma logiska hopp som alla AGW-förespråkare jag lyssnat på (de seriösare, alltså). De börjar med CO2, Arrhenius & växthusgas, att det blivit varmare. Och hoppar därefter till modellerna, och att de inte kan begripa det på annat sätt. Och de pekar på IPCCs modellkörningar med/utan CO2 för att understryka att de menar understrykningen.
  Det fattas inte bara en massa temperatur och energi, det fattas ordentligt stora stycken av riktig vetenskap mellan dagisversionen av förklaringen (CO2 fungerar som täcke) till att kunna prediktera klimatets (och temperaturens) förändringar, ibland långt i framtiden.
  Att upprepa talking-points täcker inte detta gap!

 64. Jonas B1

  Thomas,
  Hahahahahahahahaha!
  Dels, vet du vet lika bra som jag att den återkopplingen i huvudsak är snabb och inte i närheten av de uppmätta 800-3000 åren.
  Dels (och det är ju avgörande), ska ju eventuell försening vara i temperaturen, inte i CO2.

 65. L

  Thomas, om Gores berömda istidskurvor verkligen hade legat i omvänd ordning, hade vi i alla fall haft ett indicium, om än inte bevis eftersom koldioxiden bara är en parameter. Men nu var det alltså lurendrejeri så som han framställde det.
   
  Vare sig koldioxid är en positiv återkoppling eller bara ett spår så är det något annat som triggat klimatförändringen.
   
   

 66. Pär Green

  Thomas # 59
  ”uppenbarligen förstår du dig inte på vetenskap”
  Vad betyder vetenskap? Sysslar påven med vetenskap?
  Påven grundar sina fantasier på ”vetenskap” som är lite varmluft under under tidens gång, eller är jorden 6000 år?
  Kan vetenskap förändras beroende på kunskap?
   

 67. Thomas

  Jonas B, idag släpper vi ut CO2 genom att elda fossila bränslen och då bör uppvärmningen komma med viss fördröjning. Detta var inte situationen under istidscyklerna, det satt inga förhistoriska människor och eldade olja för att hålla sig varma.
   
  Exakt hur det kommer sig att CO2 halten följde temperaturen under istidscyklerna är inte klarlagt, men har det med havstemperaturen att göra är det rimligt med en betydande fördröjning. Dessutom har de där 800 åren en osäkerhetsmarginal på ungefär 800 år så vi kan inte säga mer än att halten ändrades efter temperaturen, vilket som sagt är vad som förväntades.

 68. Thomas #61 … den var bra.
  1) CO2 fungerar som positiv återkoppling till Temp och H2O (när AGW-anhängarna behöver få in istidscyklerna i sin älsklingshypotes)
  2) Temp och H2O är positiva återkopplingar till CO2 (när AGW-hotet skall extrapoleras in i framtiden)
  Är du alldeles säker på att du vet hur du vill ha det, Thomas!?
  Men det är en bra illustration över hur grunda förståelse och försöken att snurra ihop förklaringarna faktiskt är.

 69. Thomas

  Jonas N #63, på ditt vanliga dryga och överlägsna sätt lyckas du med att inte säga något annat än ”Du har fel!” utbrett över en förskräcklig massa ord.

 70. Thomas #51
  Eftersom det enligt AGW:arna är försiktighetsprincipen som gäller och du skriver:
   ”istidscyklerna svårligen låter sig förklaras utan att ta med inverkan av CO2-halten.”
  Så vill jag veta om det är mot högre eller lägre halt CO2 som vi ska ha som rättesnöre för att förhindra nästa istid med tanke på kommande generationer?

 71. Thomas

  Jonas N #68, jag är ledsen om system där faktorer kan påverka varandra på flera sätt åt olika håll är för komplicerade för dig, men det är bara bevis på dina ytterst ytliga kunskaper. Om du bara orkade fundera lite djupare skulle du säkert inse hur löjlig du gör dig.

 72. Pär Green

  Thomas # 67
  det satt inga förhistoriska människor och eldade olja för att hålla sig varma.
  Är det någon skillnad om jag eldar med kommande olja i form med ved?
   

 73. Peder Nilsson

  Thomas { 11.21.10 at 16:16 }
  ”Jonas N #68, jag är ledsen om system där faktorer kan påverka varandra på flera sätt åt olika håll” (hoppar över påhoppet då det inte har med sakfrågan att göra)
  Det där var en rejäl helgardering, men vad betyder det? Kan du utveckla lite Thomas?

 74. Jonas B1

  Thomas #67,
  ”Exakt hur det kommer sig att CO2 halten följde temperaturen under istidscyklerna är inte klarlagt, men har det med havstemperaturen att göra är det rimligt med en betydande fördröjning”
  1. Det är inte relevant för frågeställningen vi diskuterade om eftersläpningen är fullständigt klarlagd eller inte.
  2. Antagligen har det med havstemperaturen att göra, men det är heller inte relevant.
  3. Självklart är det rimligt med en eftersläpning för CO2. Är det någon som sagt något annat?
  4. Men hur ända in i glödheta kan den eftersläpande CO2 ge en feedback 800-3000 år bakåt i tiden???!!!!!!

 75. Det finns väl en alternativ hypotes om CO2 och istiderna. Tack vare CO2 så bromsas den våldsamma uppvärmningen (den som smälter all isen) upp och klimatet blir ungefär lagom varmt istället för att skena iväg och bli obeboeligt varmt. CO2 hjälper bla (inte uteslutande) atmosfären att reglera temperaturen genom den avkylning som uppstår då de varma uppåtgående luftströmmarna ökar.

 76. Pär Green

  Jonas B1 # 74
  Havstempen har under lång tid förändrats på Grönland (märkligt namn) med ca 4 grader! Räkan flyttar norr över och torsken flyttar in!
  Har man tillgång enbart till hundsläde förlorar man!

 77. Pär Green

  En annan slarvig fågel ökar i antal på grund av skav!
  Havs-örnen!
  Jag har den stora glädjen att se den slarviga  fågeln lyfta dagligen på jakt, från min bostad!
   
   

 78. Pär Green

  Förlåt, skulle vara SKARV!

 79. Thomas

  Jag får rekommendera en grundläggande lärobok i ämnet. Ni är helt enkelt för många som kommer med frågor och motstridiga idéer på för olika nivå för att det skall vara rimligt att försöka förklara här.

 80. L

  Thomas, du kanske ska starta kursverksamhet? Idealiskt med ett ämne där ingen annan kan någonting… 🙂

 81. #45 Bullseye 😆

 82. Pär Green

  Thomas!
  ”uppenbarligen förstår du dig inte på vetenskap. Det mesta vi studerar innehåller ”oändligt många variabler”
  Kan du utveckla lite?

 83. Claudius

  Apropå detta, var någon på KVA:s föreläsning i onsdags den 17 nov,
  The role of the winds in past climate change and CO2?
  http://www.kva.se/sv/Kalendariumlista/Event/?eventId=255
  Jag hade själv inte möjlighet att gå dit.

 84. Håkan Sjögren

  Thomas # 51 : Förlåt att jag lägger mig i Ditt meningsutbyte med Göran Lysén # 46 : Du skriver bland annat : ”vi har teoretiska beräkningar som visar att mer CO2 bör ge mer uppvärmning”. BÖR! Vilka mätvärden finns?
  ” Vi har en observerad uppvärmning”. Jo, några tiondels grader under 100 år.
  ” Vi har en historisk korreleration mellan temperatur och CO2-halt”. Jo, men först ökar temperaturen och sedan CO2-halten. inte tvärt om. Hade Du skrivit ”mellan uppvämning och temperatut hade jag inte haft några vägande invändningar. Det är ju inte ökad promillehalt som leder till alkoholintag utan tvärt om.( Här kan jag tänka mig invändningar från Dig)
  Mvh, Håkan.

 85. Det är helt ok Thomas att du inte hinner svara alla. För att underlätta för dig kommer här ett boktips för intresserade läsare: http://www.slayingtheskydragondeathofthegreenhousegastheory.com/
  Kommer ut denna kommande vecka.

 86. Som sagt, Thomas
  När du snurrar in dig i självmotsägelser har du inga andra utvägar än dumdrygt dravel. Och att vilja förklara dina självmål med andras okunskap är bara patetiskt.
  Det är möjligt att i din föreställningsvärld är allting en salig gröt, där allting påverkar allting åt ena eller andra hållet precis som det passar.
  Det är ju samma förseställningsvärld där du trodde du kunde skapa stora positiva återkopplingar genom eftersläpning och termisk tröghet.
  Men detta prat visar iaf för mig att du inte behärskar ens en enklare förståelse av ämnet (iom att du ramlar ner i samma grop om och om igen).
  Om det nu beror på att du verkligen är så aningslös som du gör dig, eller om du bedömer att sådant pladder är din bästa väg ut är lite svårare att avgöra. Gissningsvis bidrar båda effekterna …
  Du pratar om ”en grundläggande lärobok i ämnet” … men ingen sådan kommer att visa att orsak och verkan är samma sak och att de dessutom båda är positiva återkopplingar av varandrda. Sådant är lika mycket nonsens som att dina termiska trögheter skall kunna trolla fram sådana …
  Rent nonsens, Thomas … och därför skramlar du lite extra mycket med den tomma tunnan nu.

 87. Thomas #51
  Vi har sedan länge instrument att visa CO2-molekylens starkt avtagande effekt som ”växthusgas”
   
  Min liknelse stämmer mycket väl, den är producerad med alarmistforskaren  David Archers modtranprogram.
   
  Solar runt jorden så all yta vid var tid har 14,5C men där atmosfären är som dagens dock utan CO2, ger dessa effekter då CO2 tillförs atmosfären:
  Vid 150ppm kan solarna skruvas ner 9W/kvm med bibehållen yttemperatur för jordytan.
  280ppm ger ytterligare möjlighet att minska solarnas effekt med 1,6W/kvm för att ytan fortfarande ska vara 14,5C varm.
  400ppm ger 0,9W/kvm ytterligare..
  Inte konstigt att alla studier visar att temperaturhöjningar mer försvagas genom T4, vattnets extrema termostatfunktion.
  Försök dessutom överkompensera CO2-molekylens starkt avtagande ”växthuseffekt”…
   
  Thomas, då allmänhet och våra politiska ledare inser konsekvenserna av det jag skriver ovan, samt det faktum att vi lever farligt nära ett temperaturminimum och 7,5C från det mest livsvänliga globala klimatet, hittills, hur tror du då att dagens CO2-hot ska kunna leva vidare?
   
  Lever du på en dröm driven av katastroflängtan?

 88. Ingemar

  Climategate gav en inblick bakom kulisserna på hur IPCC:s rapporter kommer till. Samtidigt ser man tydliga tecken på att denna politiska process påverkar själva klimatforskningen (jag utgår från att Jones, Mann o Co åtminstone till att börja med hade vetenskapliga ambitioner). Idag är denna s.k. ”vetenskapliga forskning” så förflackad, så fullständigt prostituerad under IPCC.s och politikernas agenda att precis vad som helst duger som ”vetenskap”. Allt accepteras, bara det gynnar AGW-agendan.
   
  Här är den senaste i raden ”vetenskapliga” sanningen från ett universitet i Seoul, Sydkorea:
  http://joongangdaily.joins.com/article/view.asp?aid=2928688
  Climategatebreven är ett utmärkt vittnesmål om hur en vetenskapsgren kan korrumperas och försvinna bort i tangentens riktning där sanning och data för eller emot blir betydelselösa. Det är tur att det finns åtminstone några klimatforskare kvar som ägnar sig åt själva vetenskapen.

 89. #58 Ökad halt CO2 och ökad poltemperatur har faktiskt en effekt som minskar den termiska jordytsenergin i det som idag är öknar.
   
  Höjd halt CO2 påverkar inte mätbart det som kallas för ”växthuseffekten” (ingen har kunna finna några observationer termiskt i atmosfären av de sista 150 årens CO2-halt höjning), men.
   
  Höjd halt CO2 ökar många växters förmåga att klara sig med mindre vattenavdunstning, vilket i sin tur leder till igenväxning av öknar och då där lägre dagstemperaturer…
   
  L. har helt klart rätt då han påstår att våra utsläpp av fossilkol i vissa fall leder till lägre temperatur.
   
  Eller hur?

 90. Både on/off Topic.
  För länge sedan (flera år sen) förklarade Thomas P att denna eftersläpning på ~800 år inte var något att bry sig om, den var ju bara en ynka liten bråkdel av istidscykeln som ju snarare är ~100 000 år (mindre än 1%)
  Men hela grejen är ju att CO2-halten ökar under ~800 år ytterligare efter att Temperaturen har nått sin max och återigen sjunker. Vilket med nödvändighet betyder att denna mekanism (om förstärkande) inte stämmer under mycket längre tidsspann än öht  diskuteras här …
  Kolla vilka krumbukter AGW-hotarna förmår frambesvärja för att ta sig runt detta. De låter som spåkärringar på en cirkus …

 91. #80 tackar för ett skratt, jag och TTPP kanske ska hålla kurser i hur vi ska undvika att krossas av oändligt många parallelluniversum?
  Varför så stora mängder materia passerar Johan Rockströms kropp i vart ögonblick utan att lämna kunskapsspår… hm… hur stor massa laddningsfria partiklar passerar genom min kropp var dag?… partikelstrålning…. läskigt… men utan den dog vi…
   
  Eller hur Thomas?

 92. Jonas B1

  Jonas N,
  Ja, Thomas har visat tydligt att han inte förstår detta.
  När vi efter att ha avverkat alla talking points kommer till kärnan då vill han att vi ska läsa en bok…
  Hur man kan tro att CO2 kan påverka retroaktivt  är ju helt enkelt befängt. Ingen feedback fungerar så.

 93. Pär Green

  Thomas { 11.21.10 at 17:02 }
  Jag får rekommendera en grundläggande lärobok i ämnet. Ni är helt enkelt för många som kommer med frågor och motstridiga idéer på för olika nivå för att det skall vara rimligt att försöka förklara här.
  Vilken bok tänker du på?Gamla eller nya testamentet?

 94. Pär Green

  Thomas # 93
  Ja, vilken grundläggande lärobok tänker du rekommendera?

 95. #27  Ingemar,
  Rockströms exponering i media beror ju på, att han betraktas som auktoritet i ämnet genom att hans institut är etablerat i det vetenskapliga etablissemanget (SMHI, KVA, IVA, Stockhols Universitet m fl) till skillnad från TCS som ju bara mediaexponeras som en udda förete´lse .  TCS måste nog publicera sina ideér (peer reviewade) för att få genomslag  i media.  Allt annat är önsketänkande.

 96. Peter Stilbs

  Holmfrid – på vilket sätt är JR:s alster peer-reviewade ?

 97. Ingemar

  Holmfrid #95,
   
  Du kanske inte noterat det, men det publiceras faktiskt en hel del peer-reviewade artiklar i vetenskapliga tidskrifter som talar emot AGW-teori. Flera av dem har beskrivits på TCS.
   
  Att Rockström exponeras har nog mindre att göra med hans hemmavistelse på Stockholms universitet än att att hans åsikter stämmer väl överens med mediakårens förståelse av klimatfrågan (den verkar vara lövtunn). Ofta räcker det bra med Axelsson eller Eklund eller någon annan av proffstyckarna.
  I den vetenskapliga världen skulle jag nog vilja påstå att IPCC-teamet marginaliseras alltmer. Man har tröttnat på alla överdrifter och allt politiserande. Osäkerheterna är stora och man tycker att detta bör få ett större genomslag i IPCC:s rapporter.
  TCS ligger bara lite före MSM och Rockström. Det är allt. Vi får nöja oss med det.

 98. Skickade just en kritisk kommentar om denne ständige Rockström till ”Godmorgon, världen”. Det har väl ingen effekt men gör gott för min mentala hälsa! I går läste jag ut ”Homo Eco”. Där beskrivs Rockis/Sthlm Resilience Center. Suck!

 99. Jonas B1
  Njae, det säger han faktiskt inte. Han säger att man ’inte riktigt vet’ vad som gör att temperaturen vänder vid lägsta punkten (vilket understatement) och säger sedan att CO2 utgör en positiv återkoppling som förstärker Temp:en ytterligare.
  Sedan säger han att när båda har vänt då gäller det omvända, att H2O utgör en positiv återkoppling till CO2 som nyss steg pga temperaturen.

 100. Jonas B1

  Jonas N,
  Exakt vad han menar får han väl svara för själv, men det går inte ihop rent logiskt.

 101. Grejen är att han inte svarar när han möter lite motstånd. Det blir lite skrammel med tomtunnan och sen är han borta …
  (Jag skickade ovanstående lite snabbt, skulle egentligen tillagt att det verkliga problemet uppstår när det vänder åt andra hållet. Då funkar ingenting av vad han påstår skulle råda vid vändningar från lägsta temperaturerna. Men generellet tror jag att hans förståelse av mekanismer är mycket rudimentär, att han mest bara upprepar vad han har snappat upp på pro-AGW-bloggar, och när han lämnar sargen kan det bli hur snurrigt som helst, tex att tröghet utgör  en positiva återkoppling DS 

 102. Thomas

  Men snälla Jonasar, har ni inte fattat att den primära orsaken som styr istidscykler är variationer i jordbanan? Dessa påverkar hur mycket is som blir kvar på norra halvklotet under sommaren vilket ändrar albedo vilket ändrar temperaturen. Dessutom ändras av någon anledning CO2-halten med viss fördröjning vilket gör att amplituden på cykeln kan bli så stor som den blir, och att även södra halvklotet kyls ned vilket är svårt att förklara utan CO2.
   
  Detta är det stora mönstret, men det ignorerar ni. Istället hakar ni upp er på korta variationer precis på gränsen till vad som är mätbart idag och där vi helt enkelt inte har tillräckligt med data för att veta exakta orsakssamband.
   
  Sen försöker ni hitta på den ena mer krystade förklaringen efter den andra för vad jag skulle mena, knappast i syfte att förstå utan mer för att få det att verka så dumt som möjligt. Det är klart det t ex inte finns några retroaktiva återkopplingar, men det är heller inte något jag någonsin sagt.
  Den enda som ens försökte komma med en alternativ teori var Christopher, och han tvingades säga emot sig själv ett par gånger för att få ihop det. Att klimatkänsligheten är jättehög för ändringar i albedo men närmast försumbar när det gäller CO2.

 103. Jag har aningen civiliserat (och en aning  anglofierat språket, men de oupplysta borde vara de som tvingas se ljuset (svenska, det ursprungliga mänskliga språket  😉 ) mina kommentarer i nukeheadskretsen.
   
  Nu när jag inte hånar dem och skriver på ett övermänniskospråk (ariska?  QUE?) blir jag inte censurerad..
   
  Tänk om även rocket scientists går ut öppet med att CO2-hotet saknar alla embryon till vetenskapliga argument… bara tänk..
   
  Som det är nu så är de livrädda för att exempelvis metangas driva system ska bli de dominerande energiomvandlingssystemet…. bara tänk– hur djävla teknikneutral är man då?

 104. Håkan Sjögren

  Thomas # 102 : ”Han som sa de han va de”. Vem är det som hakar upp sig ”på korta variationer precis på gränsen till vad som är mätbart idag”? Hur mätbar är några tiondels grader på 100 år? Skärpning alla AGW-are. Däremot håller jag med Thomas att klimatkänslgheten för CO2 är närmast försumbar.
  Mvh, Håkan.

 105. Rosenhane

  OT
  Djurrättsaktivister tvingar pålshandlare att skriva på kontrakt enligt nyheterna.
   
  Klimataktivisterna tvingar politikerna att göra utfästelser.
  Samma sak.
   
  Det var bättre förr eller ju förr dess bättre…
  Fy fan, hur ska det gå för gamla Svedala?

 106. Thomas,
  Jo visst vet vi (iaf jag) att detta är den rådande uppfattningen. Jag har heller inte ngt problem med den hypotesen, även om den inte förklarar allt. Än mindre ignorerar jag den. Utan vad som ligger på bordet är dina förklaringar om hur CO2-halten kan vara både en positiv återkoppling samtidigt som den är reglervred för Temp och H2O som i sin tur skulle vara positiva återkopplingar av CO2-halten.
  Strikt vetenskapligt är den hypotesen inte fullständigt ömöjlig i sig, men då krävs det ytterligare argument för att varför klimatet beter sig på det ena sättet under vissa förutsättningar, och åt rakt motsatt sätt när samma förutsättningarna ändras pga av det som postulerades i det första fallet.
  Däremot uppstår riktiga problem när man skall sno ihop det när väl temperaturen vänder ner igen.
  Skall man kommetera din snurriga kommentar #102 öht, får det bli att du just återigen gör självmål när du försöker få det till att just nu, dvs 1900-talets andra hälft, skulle något helt nytt ha inträffat (rörandes klimatet) som gör att alla argument du försökt anbringa om tidigare variationer inte längre gäller.
  Det är nämligen vad AGW-anhängarna vill få det till: Mekanismerna (både två) funkar så som behövs för AGW-anhängarna, samt byter plats precis när samma klimathotare behöver, men när det vänder nedåt stämmer ingen av dem, och okända krafter är i görningen.
  Det är den ockulta tolkningen, de mer skeptiska säger att då håller inte förklaringsmodellen i förra läget.
  Och om du har några bättre förklaringar för hur det fungerar, eller bara för vad du menade med vad du tidigare sagt i frågan, är det bara att komma med dem. Du har ju haft flera år på dig att förtydliga. Det duger inte att i efterhand klaga på att du blir missförståddd (vilket jag fö inte tror)
  Christopher behöver fö inte komma med någon alternaiv teori. Utan bara sälla sig till alla skeptiker som säger att ’eran’ förenklade beskrivning inte håller. Och påpeka alla dess brister. Skeptiker-sidan gör inte anspråk på att sitta inne med svaren. Och det är något som du borde var medveten om sedan många år. Märkligt att du fortfarande försöker med den anklagelsen som argument … men jag gissar att du inte har några några bättre …

 107. Pehr Björnbom

   
  Olaus Petri #31,
   
  Tack för stöd och uppmuntran! Jo, visst kan det kännas fruktlöst och då är det skönt att höra att andra än de närmast sörjande i UI-gänget läser där.
   
  För varje kommentar jag gör kommer det tre till fyra från typiska UI-are som Anders Martinsson, Lars Karlsson, PMA, Calle och Nisse så skulle man svara på alla dessa (ofta tillspetsade och ibland oförskämda) så skulle det väl bli en heltid. Det märkliga är att när jag inte är där och kommenterar på UI så får dom inte så många kommentarer; det verkar nästan som mina kommentarer håller dom igång.
   

 108. Olaus Petri

  Pehrakleus, du uträttar stordåd i Uigiasstallet! 🙂

 109. Labbibia

  Thomas
  Jag är fortfarande övertygad om att det är något som saknas i de traditionella förklaringarna i hur vi går ur, och in i en ny istid. Det är ju rena expresshissen upp ur, och in i nästa istid…..
  http://www.swc.se/klimathuset/Grafik.html#3
  Milancovic, visst, ändrat albedo osv, visst….men, nej det kan väl knappast räcka för att förklara djupdykningen in i ny istid?

 110. Pär Green

  Thomas,
  Här kan du skriva av dig!
  Koldioxiddebatten är inte över
  Uppdaterad 2010-11-10 16:27
  Ge mig en halvtimme, så ska jag förklara för våra politiker hur koldioxid fungerar, vilka våra växthusgaser är och hur de fungerar , skriver näringslivsprofilen och  klimat­skeptikern Per-Olof Eriksson på DI Debatt.
  http://di.se/Artiklar/2010/11/10/219854/Sa-kan-politikerna-kan-borja-tanka-sjalva/

 111. Calle är inte det doktoranden Calle Petterson i geologi på Stockholmsuniversitet?
   
  Till Calles fördel kan nämnas att han har humor…. Begåvningen i allt annat lyser med sin frånvaro…
   
  Eller hur Alasdair Skelton?

 112. Göran Lysén

  Ja, så mycket mer behöver jag ju inte tillägga utöver alla inlägg på Thomas svar till mig. Någon sade att det hela var skakigt! Träffande! Beräknad CO2! Mon Dieu, vilket bevis! Jag noterar bland andra Håkan Sjögrens inlägg, som dissekerade saken på samma sätt som jag gör. Det märkliga är, när jag frågar någon i AWG-kyrkan, så blir det bara tramssvar med avseende på vad som styrker denna hypotes. Det var varmt, när isen smälte för ca 13.000 år sedan – då var det uppenbarligen ganska så varmt! Sedan dess har temperaturkurvan hackat sig nedåt, och alltjämt ligger temperaturen under bronsålderns. Förklara dessa samband ni AWG-are! Vari ligger katastrofen, om det blir lika varmt som på bronsåldern? Jag har dessas gravar runt mig – som jag berättat om tidigare – och det var landets kulturella guldålder! Var fan finns katastrofen?
   
  Förutom beräkningar om CO2 så åberopas temperaturkurvor hit och dit! Men dessa är ju bara blaj, som ungarna säger! Finns det därute någon ärlig kurva mer i detalj, som det inte har fuskats med? Satellitmätningarna är väl bra i sig, men dessa är inte särskilt gamla och mäter endast högt upp i atmosfären.
   
  Kom igen nu ni i kyrkan! Hårdvaluta på bordet är vad som krävs! Tro får ni göra som vi andra i högmässan!

 113. Sorry det var Pehr Björnbom ovan jag kommenterade, så plumpt men korrekt vad gäller personomdömet.
   
  Apropå det sista vill även jag passa på att delge Pehr min beundran. Tack du bidrar och bygger broar där tölpar som jag river…………….

 114. Göran Lysén

  Pehr # 107. En liten undring bara – har du jobbat på med fasplankurorna? Även om du inte tänkt färdigt, så tror jag att alla är väldigt spända på bara dina tentativa funderingar.

 115. Thomas

  Jonas N, ”…att du just återigen gör självmål när du försöker få det till att just nu, dvs 1900-talets andra hälft, skulle något helt nytt ha inträffat”
   
  Bingo! Något nytt har inträffat: vi släpper ut en förskräcklig massa CO2 på ett sätt som inte inträffat under de tidigare perioder som diskuteras. I övrigt är ditt inlägg bara obegripligt i ditt krumbuktande för att försöka hitta motsägelser i vad jag säger. Det finns inget motsägelsefullt i att CO2 i vissa fall som när vi släpper ut en massa kan driva klimatet medan det i andra situationer agerar återkoppling. Det är bara en förutfattad mening du har att det måste vara antingen eller.
   
  Labbibia #109, istider startar relativt långsamt när isen växer till, det är avslutningarna som är abrupta. Det kan man förklara genom att ett tjockt istäcke är självstabiliserande genom att temperaturen är lägre på högre höjd. Börjar det smälta så minskar höjden och avmältningen går allt snabbare. Samtidigt frigörs en massa organiskt material som legat begravt under isen och bryts ned vilket bidrar till att höja CO2-halten. Kan också uttryckas som att istäckena kan stanna kvar ett bra tag efter det att ändringarna i jordbanan gör förhållandena för dem ogynnsamma. Sådan hysteres hittar du i många rätt enkla system.

 116. Labbibia

  Thomas # 115
  Ja, det låter rimligt att vi går ur istider snabbt…
  Men om du tittar på länken jag gav. Iskärnor från Vostok.
  Dessa visar väl rekonstruerade temperaturer?
  Varför denna ”blixtsnabba” temperatursänkning? Planeten ”hoppar” ju inte från ett läge till ett annat. Det är ju en gradvis, relativt långsam förändring. Exentricitet ca 100 000 år-Lutning ca 40 000 år-Precession ca 20 000 år.
  Men ut ur en istid, och in i nästa (temperaturmässigt) verkar det ju gå på bara något, /några hundra år……kan det verkligen förklaras med ändrat albedo?

 117. Morgan Persson

  Thomas # 115
  Suck! En fördubbling av CO2 halten leder till en ytterst minimal ökning av temperaturen, en minimal del av denna ökning av några miljondelar av CO2  härrör från människan … det innebär att vi med lätthet, med tillväxt och med normal teknikutveckling kan anpassa oss som vi alltid gjort förut.
  Det finns inget som helst vetenskapligt stöd för katastrofteorierna som skall leda till jordens undergång, sluta skräma människor med hypoteser och data modeller Thomas …
  Jag har läst igenom IPCC WG1 och hittar inga bevis för jordens undergång där, vänligen var mer precis i dina uttalanden Thomas!
   

 118. Jonas B1

  Thomas,
  ”Det är klart det t ex inte finns några retroaktiva återkopplingar, men det är heller inte något jag någonsin sagt.”
  Om jag tolkat dig fel här kan du då inte försöka förklara hur du menar?
  Du skriver om den stora bilden att cyklerna kommer av Milankovitch etc, ingen har sagt något annat.
  Det är just den stora bilden man måste se på. Vad är slutsatsen av att CO2 kommer efter temperaturen? Jag drar slutsatsen att det är möjligt (troligt) att temperaturen påverkar CO2.
  Att dra motsatt slutsats ur iskärnedata är ju helt fnoskigt, eller hur?
  Teori säger givetvis att CO2 ger högre temperatur och att det finns en återkoppling åt andra hållet. Den finns självklart i princip, hur stor den är kan vi diskutera, men du kan inte avgöra hur stor den är genom att titta på iskärnedata.
  Men återigen! Vad säger data? Du kan omöjligen säga att data från iskärnor stödjer CAGW. Hur kan du få det till det?

 119. Morgan;
  ”det innebär att vi med lätthet, med tillväxt och med normal teknikutveckling kan anpassa oss som vi alltid gjort förut.”
   
  Till ett mer livsvänligt klimat, eller 30 år av kyligare?
  Hur många har lärt sig att vi lever i en istid?
  Hur många vet att den mest livsvänliga klimatperioden var 7C över dagen (givetvis inte ekvatornära, där blir bara öknar skogsklädda vi ”normaltillstånd” )?
   
  Vi ska dels avslöja CO2-hot-myten, dels faran med att närma oss ett varmare och mer livsvänligt globalt klimat.
   
  Eller hur Morgan?

 120. Thomas

  Labbibia, jag fick inte bilden på din länk att fungera så jag gick på data jag sett sedan tidigare typ:
  http://en.wikipedia.org/wiki/File:Vostok_Petit_data.svg
  Där man har en tydlig triangelkurva. Man skall dock komma ihåg att det där inte är global temperatur utan temperatur vid inlandsisen, och svängningarna där kan ha varit mer våldsamma än på andra håll.
   
  Morgan#117, ”Jag har läst igenom IPCC WG1 och hittar inga bevis för jordens undergång där,”
   
  Och? Det är inte jordens undergång frågan handlar om.

 121. Thomas, man måste använda Microsoft IE för att kunna kolla på den sidan. Men figuren är intressant så skall vi lägga upp den någonstans så vi inte pratar om olika figurer?

 122. Asch, klicka här: http://www.swc.se/klimathuset/Grafik_files/Media/SWC.030/SWC.030.jpg?disposition=download

 123. Thomas

  Jonas B1 #118, som jag sagt ett otal gånger: för att få amplituden på istidscyklerna att gå ihop med vad vi vet om klimatet måste vi ta med CO2:s inverkan. Det är rentav värre än så för de flesta av er. Ni betvivlar inte att CO2 har en direkt inverkan på klimatet på ca 1 grad vid en fördubbling utan ni påstår att klimatkänsligheten är mycket lägre än det etablerade värdet. Den klimatkänsligheten får då även genomslag på hur stor temperaturändring som ändringen i albedo pga istäcket kan ge. (Om man nu inte som Christopher låtsas som vattenånga förstärker den ena typen av forcing men inte den andra.)
   
  Ett annat stöd är som jag också skrev är att istiderna på de båda halvkloten är synkrona. Något gör att istider på Norra halvklotet forplantas till södra.

 124. Labbibia

  Thomas # 120
  Må så vara, men frågan kvarstår.  Samma sak händer gång på gång. Eller kan man inte lita på mätresultaten?

 125. Ingemar

  Thomas #120,

  ”Och? Det är inte jordens undergång frågan handlar om.”

  Aha, Thomas börjar mjukna. Kanske kan vi mötas någonstans på vägen? 🙂

  Uppvärmningen pga av CO2 sker enligt en logaritmisk kurva. H2O kan vara en negativ återkoppling, åtminstone under korta tidsrymder (som nettoeffekt av molnbildning)?

 126. Göran Lysén

  Morgan Persson # 117. Tack! Du sammanfattade mina åsikter helt korrekt, och jag kan bara hålla med dig. Allt annat är bara trams!

 127. Pehr Björnbom

   
  Göran #114,
   
  Jag och C-G Ribbing skrev ett par debattartiklar på Ny Teknik. Där hade vi följande artikel som bakgrundsfakta:
  http://www.nyteknik.se/incoming/article2479843.ece/BINARY/klimat_fo%3Frdjupning.pdf
   

 128. Jonas B1

  Thomas,
  Larva dig inte! Du har inte förstått, för du vill inte förstå.
  Jag tyckte ditt svar till Christoffer var ganska bra, därför försökte jag klargöra din felaktiga retorik kring iskärnorna.
  Nu har du tyvärr slutat att vara sammanhängande.
  Så fort vi kom till kärnfrågan ville du att jag skulle läsa en bok, sen kan du inte koncentrera dig på vad vi talar om utan tar upp allehanda perifera saker. Demagogfasoner!
  Om man tar iskärnedata till intäkt för CAGW så är man antingen ohederlig eller okunnig.
  Over and out!

 129. Thomas

  Ingemar, är det kul att slåss med halmdockor? Hur kan jag ”mjuknat” när jag påstår samma sak som jag alltid påstått?
   
  ”Uppvärmningen pga av CO2 sker enligt en logaritmisk kurva.”
   
  Helt riktigt och medtaget i alla klimatmodeller sedan Arrhenius tid.
   
  ”H2O kan vara en negativ återkoppling, åtminstone under korta tidsrymder (som nettoeffekt av molnbildning)?”
   
  H2O är enligt all tillgänglig kunskap en kraftig positiv återkoppling. Speciellt i form av vattenånga, molnen är mer oklart även det mesta tyder på att även de ger en mindre positiv återkoppling. Vad menar du sen egentligen med ”korta tidsrymder”? Atmosfären ställer in sig på några veckor.

 130. Göran Lysén

  Pehr # 127.  Tack! Skall läsa! Jag tycker bara att det du anförde var så smart och tankeväckande. Det är aldrig de stora ”kören” som leder någonvart utan det litet annorlunda tänkta. Det är förmodligen det som gjorde att jag aldrig kunde ta till mig den kommande istiden på 1970-talet eller den globala uppvärmningen. Too rude!

 131. Nicklas E av grafen kan vi se att på Antarktis har värme kommit fort, kyla långsammare…..(det är för mig intressant) . Vi är nu 2C under maximalpoltemperatur under denna flermiljoneråriga istid… 2C under… kanske vi ska lära oss att 5C högre årsmedeltemperatur för polerna, ger ett livsvänligare klimat…???
   
  22C är jordens normala ytmedeltemperatur de senaste 600.000.000 åren… inte som nu 14,5C….
   
  Eller hur Johan Rockström?
   

 132. Åh, nu inser jag… i iskärnan på Antarktis fanns aldrig albedoförstärkningen som här…. om det alltid är ett vattenkristalltäcke, påverkar högre latituder mer…
   
  Eller hur tty?

 133. Labbibia

  Gunnar L # 132
  Så tänkte jag också…….men är det rätt?

 134. #133
  Allt jag skriver är rätt………….
   
   
  Utom då det är i samklang med CO2-hotet.
  Men om det skulle ske (vilket Gud förbjuder)…
  Räknas även det som rätt……..

 135. Ingemar

  Thomas, #129,

  ”Korta tidsrymder” är t.ex. lilla istiden då den globala temperaturen sjönk under några hundra år från en topp under medeltiden. Molnbildningens upp- och nedgång kan i sin tur vara orsakad av kopplade cykler hos de stora havsströmmarna (Spencer) eller av solens aktivitet (Svensmark), eller både och. Lite svårt att komma dragandes med bara CO2 för att förklara allt, eller hur?

 136. Labbibia

  Gunnar L
  Först, jag kanske missförstod dig, men visst skriver du om Vostok-kärnorna i ditt # 132?
  I så fall. Borde inte den omgivande isen (som reflekterar nästan allt solljus) se till att hålla temperaturen nere? Likförbenat drar temperaturen iväg som skjuten ur en kanon när vi går ur en istid?
   

 137. Labbibia

  Gunnar L # 134
  🙂

 138. #136 jo det kan förklaras av att Wostock påverkas av högre latituder där albedoändringen är betydande…
  På plus minus 55 grader nord syd finns motsatta observationer;
  Kyla kommer fort och dräper
  Värme långsamt och skapar liv
   
  Eller hur isbjörninnan Lena Krantz?

 139. Göran Lysén

  Nu kom iskärnorna upp till beskådande, men då undrar jag följande. Finns det någon interaktion mellan gasen i bubblan och den omgivande isen? Om så, hur påverkar denna interaktion analysen av gasen i bubblan? Blir det t.ex. fel värden på gasanalysen temporalt sett?

 140. Ingemar

  Molnbildningens betydelse för den globala temperaturen har diskuterats länge i den peer-reviewade litteraturen, men tyvärr hittills minimerats av IPCC. En bra sammanfattning av forskningsläget finns på:

  http://www.appinsys.com/GlobalWarming/Clouds.htm

  Sov gott!

 141. Labbibia

  Gunnar L # 138
  Tack! Jag får sova på saken.

 142. Göran Lysén

  Nu skall jag och grabbarna ta natti strax här på uppsalaslätten, men det är något skumt över det hela, nämligen varför denna fixering vid koldioxiden, när det finns så många andra saker i atmosfären plus moln, solen, jordbanan och rymden? Amerikanarna brukar ju tala om att folk har en ”hung-up” psykologiskt sett. Är hela köret en taskig ”hung-up”?

 143. Christopher E

  Thomas #58;
   
  Kommentarer till dina kommentarer…
   
  1. Nej, det finns inga empiriska studier som visar en klimatkänslighet på 2-3 grader. Så bra att ingen förväntar sig några 1,5 grader idag (fattas bara annat då de inte finns), men vi har dock 2/3 av motsvarande en fördubbling av CO2 (dvs 2 grader 3 borde vi ha). Men vi ser bara några tiondels grad, högst, och det är absurt att tro att övriga dryga 1,5 grader gömmer sig någonstans genom någon icke specificerad fördröjningsmekanism. I bortåt ett halvt århundrade…
   
  2. Jo, jag har sett den figuren och den förklarar absolut ingenting, utan är tillkommen precis som jag beskrev, genom trimma diverse okända faktorer till att passa modellresultat. Så tack för du ger vatten på min kvarn. Jag tror inte ens kurvritarna själva verkligen tror att de hypotetiskt kunnat göra denna kurva år 1900 (förutsättande dagens kunskap) men utan meteorologiskt ”facit” att trimma efter.
   
  3. Om igen samma sak. Amplituden från aerosoler är gissad för att passa modellresultat. 1900-talets solvariation har bättre korrelation än CO2. Det finns inga gissningar om solaktivitet i min text som du felaktigt hävdar. Jag skrev inget om hur solen påverkar, bara gjorde ett konstaterande om korrelationen. Solens aktivitetsökning minskade mycket riktigt de sista åren på 1900-talet. Det har temperaturökningen också gjort, om du missat det (hör annars med Phil Jones). Men jag tycker nog annars du ska se på längre perioder än 1o år (mitt minsta exempel var 10 ggr längre).
   
  4. Jo, 100 ppm är lite, och jag är minst lika medveten om logaritmen som dig, eftersom jag ofta drar upp den även när den obekväm för dig (tex gör den det ganska tufft för er att få till den acceleration av uppvärmningen som modellmakarna bestämt sig för). Det är ganska fräckt av dig att påstå att jag förnekar H2O som växthusgas. Den är helt den helt dominerande gasen (även om ni på AGW-sidan gärna tror att den är passiv under inflytande av endast några ppm CO2). Under nedisningarna sker en sänkning av medeltemperaturen på kanske 5 grader (8-10 grader på vår latitud). Den hydrologiska cykeln bromsas kraftigt. Vatten blir is. Inte undra på att verkan från H2O är *större*… för att låna dina svårmotiverade asterisker.Du kan inte jämföra det med den minimala påverkan av en lätt förhöjd CO2 till en varmare nivå under en redan varm interglacial. Det troliga är att förändringar av vattenångan under nedisningarna av andra orsaker än CO2 helt överskuggar effekten av den senare. Det faktum att CO2 ändras långt senare tyder ju starkt på det. Du missar helt att en sänkning med några grader är något helt annat än en höjning på grader, med jorden liggande så nära gränsen till nedisningstillstånd. Detta vet jag Jonas påpekat för dig flera gånger, men det har tydligen inte fastnat.

 144. Thomas

  Christopher E, vi lär inte komma längre, själv tycker jag dina försök att få vattenånga till positiv återkoppling under istidscyklerna men inte nu är minst sagt krystade.
   
  Men åter till skandaler. Ni som klagar på bristande öppenhet, vad tycker ni om följande från Wegman:
  ”The Wegman report called for improved ”sharing of research materials, data and results” from scientists. But in response to a request for materials related to the report, GMU said it ”does not have access to the information.” Separately in that response, Wegman said his ”email was downloaded to my notebook computer and was erased from the GMU mail server,” and he would not disclose any report communications or materials because the ”work was done offsite,” aside from one meeting with Spencer.”
   

 145. Peter Stilbs

  Thomas #129 : Du skriver:
  ”Uppvärmningen pga av CO2 sker enligt en logaritmisk kurva.”
   
  Helt riktigt och medtaget i alla klimatmodeller sedan Arrhenius tid.”
  Nu håller Du på med Ditt vilseledande igen.

 146. Christopher E

  Thomas, nej jag tror inte vi kommer längre där i och för sig.
  Men särskilt krystat är det inte att fundera över vattenångans roll på en 5 grader kallare planet med ca 120 meter lägre havsnivå och mark och hav istäckta i stor omfattning. Jag vidhåller att det är fel att jämföra det med en liten temperaturhöjning under redan i stort isfria förhållanden. Det faktum att istidscykeln pendlar mellan två rätt tydliga lägen (dock med mer instabilitet under kalla faser) styrker min fundering. På gränsen till en nedisning där vi befinner oss tycks det faktiskt vara frågan om en ”tipping point”.
  Att vattenångan inte är sekundärt drivande i särskilt drivande under nuvarande uppvärmning vet vi ju förresten empiriskt.
  Du lägger också ord hos mig jag aldrig sagt. Jag har aldrig påstått vattenånga inte kan ingå i en återkoppling nu, bara att några 2-3 grader är det uppenbarligen inte fråga om. Inte heller påstår jag att den är dominerande under nedisningscykeln (albedo är en annan huvudkandidat), men finner det rimligt att den har större påverkan nedåt när vatten övergår i fast form och ”permanentas” ur hydrologiska cykeln.

 147. Thomas

  Peter Stilbs, så vari ligger det vilseledande?

 148. Thomas

  Christopher E, självklart blir ändringen i halt vattenånga större vid en större temperaturändring. Det ingår i hur en linjär återkoppling fungerar så jag förstår inte din poäng där. Du verkar mest gissa med att det skulle finnas något avgörande i att vi hade mer is. Vatten kan sublimera från is också, förutom det att största delen av jorden inte var istäckt. Kan du ge någon mer konkret motivering till varför relativa luftfuktigheten skulle varit lägre under istider? Ditt tal om hur vatten ”permanentas” ur hydrologiska cykeln är obegripligt. Vad spelar det för roll? Det råder ingen brist på tillgängligt vatten.
   
  ”Det faktum att istidscykeln pendlar mellan två rätt tydliga lägen (dock med mer instabilitet under kalla faser) styrker min fundering.”
   
  På vilket sätt då? Du gissar lite utan att föra fram någon mekanism som kan förklara dessa tvära skift och sen påstår du att de stödjer din tes. En lista papper om återkoppling från vattenånga hittar du här:
  http://agwobserver.wordpress.com/2009/10/13/papers-on-water-vapor-feedback-observations/
   
  Sen försöker du få det till att det antingen är albedo eller vattenånga, men båda behövs. Åter så ignorerar du att man måste få det hela att gå ihop kvantitativt. Man kan rätt lätt uppskatta storleken på forcing från albedoändringen (eller i alla fall sätta en övre gräns på denna om man antar att ien var vit, var den smutsig blir denna forcing mindre) och den forcingen räcker inte för att förklara temperaturändringen om du inte antar en mycket hög klimatkänslighet.

 149. Peter Stilbs

  Thomas #147 – det vilseledande framgår med all tydlighet av vad Du skriver i #148 – kanske bäst sammanfattat i sista raden:
  ”och den forcingen räcker inte för att förklara temperaturändringen om du inte antar en mycket hög klimatkänslighet.”

 150. Thomas

  Peter Stilbs, du kör med din vanliga stil att bara komma med anklagelser utan att vara beredd att på något sätt försvara dem. Tror du du imponerar på någon utom de redan frälsta med sådana fasoner? Vare sig i #145 eller #149 anser du det värt att förklara vad du egentligen menar. Det hela känns  igen från dina inlägg om Climategate då du heller inte orkar motivera dina grova anklagelser. Här blir det rent barockt då du kommer med ett till synes slumpvis utryckt citat och tror att det bevisar något, oklart vad.
  Ingemars inlägg #125 var däremot vilseledande när han drog fram det logaritmiska sambandet som om det skulle vara något okänt som talade till hans favör.

 151. L

  Thomas, vem tror du att du själv imponerar på? Din arbetsgivare?

 152. Christopher E

  Thomas;
  Det tydligaste anledningen till att inte återkopplingen är 3 grader under istider är att den inte är det nu.
  Sambandet behöver inte vara linjärt heller.
  Som jag påpekat femtielva gånger är inte orsakssambanden bakom nedisningscykeln kända. När de inte är det finns ingen möjlighet att beräkna en klimatkänslighet från CO2 ur den cykeln. Det vanliga ”det måste vara CO2 för vi vet inget annat… bevisa att det inte är så då”  börjar blir rejält tröttsamt.
  För att sammanfatta är dina försök till belägg för AGW-hypotesen som väntat mycket svaga, och det är bäst att låta världen ha sin gång utan tankelös alarmistpolitik tills vi vet mer.

 153. Pingback

  […] Palm häller hink efter hink vatten på gässen bland kommentarerna, men det som ser ut som pärlor för svinen […]

 154. Christopher E

  #153…
  Ser man på Thomas… du har din egen (autospamkommentargenererande) lilla ryggdunkande hejaklack… måste kännas tryggt med stöd därifrån. 😀

 155. AOH

  emretson.net # 153


  ”Jag får säga adjö. Vis av erfarenheten säger jag också ”på återseende”, men jag hoppas innerligt att det dröjer.


  Säkert hoppas många här hos TCS detsamma.
  Det är väl inte så att han tillsammans med ErikS flyger till Cancún att demonstrera för ett klimatavtal. Förra året var det ju ett gulligt ryggdunkande av AE när ES kämpade för sina röda teser i Köpenhamn.

 156. Emretsson hoppas så innerligt heligt att han skall ha chansat att heja på rätt sida och berättar och vill bekräfta för sig själv med många länkar vilka han tror är ’dom dumma’ …
  Men som vanligt är det så fullt av självmotsägelser att det bara är synd om grabben …Han ville nog mest ha lite uppmärksamhet, men för vaddå kan man undra …

 157. Apropå den här grafen på wikipedia som Thomas nämnde tidigare: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Vostok_Petit_data.svg
  Är det bara jag som ser något konstigt med den? De två nedre graferna börjar något lite längre till höger än den översta.
  Finns rådatan någonstans så man kan göra sin egen graf?

 158. Thomas

  NicklasE, det tar ungefär 30 sekunder att bläddra sig fram via wikipedia till den här sidan:
  http://www.ncdc.noaa.gov/paleo/icecore/antarctica/vostok/vostok.html
   

 159. ThomasJ

  Värdefulla ’prognoser’…? Bah!
  http://notrickszone.com/2010/11/20/climate-models-not-worth-the-paper-theyre-printed-on/
  Mvh/TJ

 160. Sverker

  Thomas #123
  ”Ett annat stöd är som jag också skrev är att istiderna på de båda halvkloten är synkrona. Något gör att istider på Norra halvklotet forplantas till södra.”
  Du verkar mena att kallt på norra halvklotet under istid gör att CO2 försvinner ner i isen samt binds effektivare i de kalla haven etc. vilket därför påverkade klimatet även på södra jordklotet till istid där.
  Fast faktum är att än idag så påverkas globala medeltemperaturen mest av det norra halvklotet men det har med asymmetrin i landmassefördelningen att göra. Kika på en jordglob så lär du se rätt mycket blått.
  Följande bild från Roy Spencers webb visar tydligt att hela jordens medeltemperatur går upp då det är sommar på norra halvklotet:
  http://www.ladda-upp.com/bilder-a/spencer-805.jpg

 161. Sverker

  Länken verkar misstolkas av någon anledning, men fungerar fint om man klistrar in den i sin webbläsare.

 162. Tack Thomas för länken!
  Jag har nu gjort några egna grafer baserat på den data som fanns tillgänglig.
  1) I princip samma som finns på wikipedia: http://www.ekstrand.org/climate/iceage20101122/all.png
  2) Jämför fasen på värmeböljan för ca 130000 år sedan: http://www.ekstrand.org/climate/iceage20101122/phase1.png
  3) Jämför fasen på nuvarande värmebölja: http://www.ekstrand.org/climate/iceage20101122/phase2.png
  Jag har stirrat på dessa bilder en stund nu. Intressant. Andra får dra sina egna slutsatser, men nog tycker jag som min kommentar #75 är relevant. Det ser nästan ut som CO2 tryckte ner temperaturen i en ny istid för drygt 120000 år sedan.

 163. LIVSTIDSFÄNGELSE  FÖR  AL GORE.
  Special Lord Monckton Interview: Scientific Misconduct Needed to Push Nwo Objective 5/5
  http://www.youtube.com/watch?v=ieC7HYC5cto&feature=related
  Letting Al Gore know we aren’t falling for his junk science
  http://www.youtube.com/watch?v=eLBJkEtKqls&feature=player_embedded

 164. AL  GORE -BEDRÄGERI  BEVISET
  Special Lord Monckton Interview: Scientific Misconduct Needed to Push Nwo Objective 4/5
  http://www.youtube.com/watch?v=-7o1S4m5mCw&feature=related

 165. Pingback

  […] Trots att de angripna forskarna blivit rentvådda i oberoende utredningar fortsätter lobbyisterna påstå att det förekommit forskningsfusk. Man framför obskyra alternativteorier för att ge sken av att grunderna i klimatvetenskapen är […]