Är det inte fantastiskt?

87
Man tar all denna djupa diskussion (  😉  ) på TCS för given, men det var inte så länge sedan någon utanför ex universitetsvärlden hade tillgång till saker vi i  dag ser som självklara. Jag tror att jag första gången sände eMail någon gång i början av 1980-talet, och då bara inom det lokala datasystemet (VAX/VMS). Det fanns också något som kallades Phone – konceptuellt mycket likt dagens SMS – eller snarare ”chatt”. Bilden ovan tror jag attjag en gång scannade in från en Scientific American från ca 1980 – Honeywell var en av dåtidens stordatortillverkare. 
Har nyligen fått optisk fiberförbindelse till huset, och ser fram mot vad de närmaste åren har att bjuda – kanske direkt videokonferens mellan TCS:are ? Senaste Skype kan visst hantera 9 samtidiga videokonferensdeltagare, om jag förstod rätt.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. L

    Själv hade jag Minitel i slutet på 80-talet, därefter ett lokalt fibernät innan hela world wide web hamnade på skrivbordet…
    http://yoshkin.com/2010/07/19/encore-deux-millions-de-personnes-utilisent-le-minitel/

  2. Så småningom kommer vi kunna projekteras som hologram i ditt vardagsrum, nästa är att få med  dofter (väldigt oviktigt för mig med kvinnor är som regel helt styrda undermedvetet, sänd ut rätt hormoner och de är fast  😉 men viktigare tryckkänsla.
     
    Just tryckkänsla är viktigt nu när kirurgin robotiseras (även för rymdforskning och tekniska arbeten i för människan livsfarliga miljöer)…
     
    Så min bäste och högt värderade Peter Stilbs… om 10 år kan vi skaka hand i ditt vardags rum eller på Mars…
     
    Undrar hur många politiker som inser vad som sker då inte en enda mänsklig arbetskraft kan priskonkurrera med maskiner?
     
    Vadå fler händer i vården?

  3. Peter Stilbs

    L: Minitel var nog lite före sin tid – det var egentligen en blick in i framtiden – men tekniken var inte mogen.

  4. Alla aningen med i svängen på KTH fick egna terminaler så de kunde koppla upp sig hemifrån i mitten av 80:talet (just före mitten)…
     
    Ha ha ha ha L, vad sade du nu?
    Min pappa pladdrar mycket mer än din kunde drömma om… ha ha ha, långnäsa…
     
     

  5. Ett par meningar i annonsen fick mig att skratta:
     
    ”There’s no mountain of paperwork.” Jaså, men hur är det med berget av e-post som förlamar många idag, så att de som får många mejl antingen måste använda stor del av sin tid att läsa dem, eller inte läser dem alls?
     
    ”Administrative personnel are more effective.” Verkligen? Kan det stämma? Det är nog, i och för sig, svårt att undersöka, eftersom en stor del av den administrativa personalen avskaffats. Vilket gjort att vi ingenjörer använder en större del av vår tid till att administrera oss själva. Våra chefer har reducerats till administratörer som knappar i alla system som införts, och har sällan tid att träffa oss.
     
    ”Decision making is easier.” Verkligen? Är besluten som fattas idag så mycket bättre än de som fattats tidigare i människans historia?
     
    Visst är det bra att kunna skicka mejl till vänner och kollegor, och att den kommer fram direkt. Att skicka ett brev med post förefaller idag outhärdligt långsamt. Men har det gjort allt bättre? Egentligen? Tillåt mig att åtminstone tvivla.
     
    Fast jag håller med om att bluffar som klimatreligionen är svårare att upprätthålla idag, med elektronisk kommunikation. Och det är ju otvivelaktigt bra.

  6. Kul med gamla minnen från e-postens forntid…
    När jag jobbade på Primdata i Borlänge (ett SSAB-företag då) så använde vi flitigt Memo i stordatorn. Fiffigt internt system där man kunde följa om mottagaren hade öppnat och läst.
    Senare hade jag i många år tillgång till First Class på en kommunserver,
    Lika suveränt men naturligtvis utbyggt med mängder av konferensfunktioner och annat.
    Det jag saknar idag med min Hotmail är att jag inte kan se om mottagaren har läst… jag är ju bortskämd med att ha kunnat se om mitt mail blivit läst (t o m vid vilket klockslag) och om bilagorna öppnats eller ej…
    Då var det en kommunikation där eventuella missförstånd snabbt kunde upptäckas och redas ut.
    Nu är det lite mer lurigt med en enorm mängd masskommunikation där de som vill kan nå hela världen men ändå gömma sig bakom en anonym signatur…
    Det vore väl bra om det kunde fungera så i hårt hållna diktaturer där man annars inte får uttrycka vilka funderingar som helst.
    Men så funkar det ju inte, Anonymiteten finns inte för de som vill tysta, fängsla eller avrätta de som har obekväma åsikter.
    Men i ett land med demokrati och åsiktsfrihet tycker jag att det borde vara självklart att presentera sig när man vill framföra en åsikt.
    Ursäkta mig för att jag spånade iväg från tekniken och hamnade i funderingar om hur tekniken används…

  7. Micke Johnsson

    Ot!
    Jag undrar hur många som sett filmen The Cove? Mycket sevärd film om Japanernas delfinslakt. Ingen miljöorganisation(WWF eller Greenpeace) har engagerat sig för delfinerna och skiter fullständigt i att Japan slaktar dessa djur för mat. Att man inte tycker om delfiner är väl en sak men att delfinerna innehåller sjuka mängder tungmetaller som serverades i skolor så folk blev sjuka det brydde man sig inte om. Sen att Japan köpt fattiga länders röster så att de fick ett större mandat i IWC(International Whaling Commision). Känns lite som Japan agerar som  IPCC  🙂   .  Filmen var väl lite alarmistisk i mellanåt men i det stora hela visar det att WWF och Greenpeace skiter i vilket. När ska SvT granska dessa hycklare?

  8. L

    Peter S, Minitel funkade och funkar tydligen fortfarande bra. Men det är bara textbaserat. På den tiden innehöll företags reklam en 3615-adress istället för en www-adress. Största fördelen var givetvis att alla fick en terminal gratis som anslöts till vanliga telefonjacket.

  9. Staffan D.

    Är inte en stor skillnad mot förr, att man inte är beroende av media?  Förr fick man läsa ett par svenska tidningar, och kanske International Herald Tribune.  Deras åsikter var man rätt mycket utelämnad åt. 
    –  Idag finns det bloggar.  TCS till exempel.  Amerikanska RealClearPolitics, för en engelskspråkig översikt.  Etc.  Är man intresserad av ett ämne kan man hålla sig välinformerad.
    –  Det hindrar ju inte att många likafullt håller sig till de ”riktiga” positionerna;  är livrädda för den påstådda klimatförändringen t.ex.  Men jämfört med förr har vi det mycket bättre!

  10. Thomas

    Staffan #9, skillnaden kan även uttryckas som att idag kan man, oberoende av hur konstig uppfattning man har i en fråga, alltid hitta likasinnade på bloggar och isolera sig i sin egen världsbild.

  11. L

    Thomas, eller så kan man söka ny information så att man inte fastnar…

  12. Ingemar

    Jag sände mitt första e-mail ganska exakt under vårterminen 1988, till Umeå. Vilken känsla, att få svar inom några minuter! Jag vet egentligen inte varför. Jag kunde lika gärna ha lyft luren och fått omedelbart svar.
    Annars bör man framhålla för dagens studenter att en av de grupper som var absolut snabbast med att anamma vissa delar av den nya datortekniken var humanister. På 80-talet, när de första ordbehandlingsprogrammen kom. Vilket teknikintresse det blev helt plötsligt! Varför? Jo, ordets män och kvinnor hade tidigare att gå igenom följande procedur: Först skriver man ett manus för hand. När det manuset är fullklottrat med ändringar så måste man renskriva. Därefter läggs det fram på ett seminarium. Återigen blir manuset fullklottrat med ändringar. Särskilt knepigt är det då hela stycken eller avsnitt måste byta plats. Ny renskrivning på maskin. Osv. Normalt måste du skriva om ett manus för publiceringsfärdigt skick 5 till 8 ggr! Gissa om ordbehandlingsprogrammen blev populära bland historiker, litteraturvetare och filosofer.
    Idag: e-mail är en självklarhet. Kanske alltför mycket av en självklarhet (håller med Mikael #5 om vikten att behålla en kritisk distans till vad som utlovas). Och forskningsarbetet har ändrats. Jag hade för några veckor sedan anledning att kolla ett citat från en dagbok från 1600-talet. Tidigare skulle detta innebära att jag promenerar över till universitetsbiblioteket. Lägger en beställning på önskat verk och sida. Dagboken finns hos ett sällskap i London. Mitt bibliotek får alltså skicka ett önskemål till detta sällskap. De tar önskemålet under övervägande. Har jag tur så tar någon där fatt i ärendet. Promenerar ut i deras bibliotek och tar en fotostatkopia och skickar det sedan till min bibliotekarie. Tid och kostnad, någon?
    Idag skriver jag in uppgifterna i Google Scholar och inom två sekunder så har jag hela dagboken på skärmen!

  13. Staffan D.

    ”Klimatpolitiken har idag nästan inget att göra med miljö-skydd, säger den tyske ekonomen och IPCC-mannen Ottmar Edenhofer.  Det kommande klimattoppmötet i Cancun är i själva verket ett ekonomiskt toppmöte under vilket fördelningen av världens resurser ska tas upp.”
    –  Skulle jag (eller vi) fått höra något sådant, förr i världen?  Nope.  Ingen risk.  —  Det kommer från Neue Zürcher Zeitung, men finns på engelska här, hos Global Warming Policy Foundation:
    http://thegwpf.org/ipcc-news/1877-ipcc-official-climate-policy-is-redistributing-the-worlds-wealth.html

  14. Ingemar #12
    ” Jag kunde lika gärna ha lyft luren och fått omedelbart svar.”
    Jo men nu kan man skicka ett ”telefomsamtal” (ett kort mail alltså) vid vilken tid som helst på dygnet utan att störa eller hamna i telefonkö.
    Det är nog det som jag uppskattar mest med e-posten. Mottagaren kan ta del av det jag vill när det passar mottagaren bäst.
    Och det som är skrivet finns kvar. Muntliga ord kan glömmas bort eller förvrängas och misstolkas utan att det upptäcks, och kan leda till bestående missförstånd.
    I skrift är det enkelt att gå tillbaka och reda ut eventuella missförstånd.
    Men det finns ju de som utnyttjar ”halmgubbetekniken” i skrift när det finns publik, och då uppstår onödigt tjatiga debatter när det kanske började som ett försök till dialog.
    Du har nog sett en del av det eländet på olika bloggar.

  15. Håkan Sjögren

    Ingemar # 12 : Jag har en släkting i Amerika och som var professor i något samhällsvetenskaplige ämne. Han konstaterade att hans forskningarapporter fick mycket högre trovärdighet om de var utskrivna med dator. Mvh, Håkan.

  16. Staffan D.

    @ 13:   ”Ottmar Edenhofer är co-chair för IPCC Working Group III”.   WUWT (som också har NZZ-texten).  —  Inte tar vanliga media upp detta…

  17. Bertel

    Ingemar # 12
    Det kan man kalla effektivisering och tankana går till dem som upplevde telegrafins genombrott under 1800 talet till början av 1900 talet, när informationen från alla världens kontinenter nådde tex Storbritannien inom några timmar!
    Detta var nog dåtidens stor tekniksprång/effektivisering men dagens informationsteknik är tillgänglig för några miljarder individert, vilket är nog världens största demokratisprång trots statlig censur tex i Kina mm! 
    Nästa steg hittar vi ev inom partikelfysiken!
    Ifall strängteoretiker/fysiker(det finns flera strängteorier)hittar ett sätt att överföra tex energi mellan partiklar pga deras ”bindning” till varandra, är det enbart fantasin som sätter stopp hur vår framtid kommer att se ut!
     
    Eller vad säger ni som kan ämnet mycket bättre??

  18. L

    Något som blivit avsevärt sämre är faktiskt de datoriserade växlarna. Alltså där man ska knappa in siffror eller prata med en datorröst och till slut hamnar hos en telefonist 100 mil ifrån den man söker.
     
    Det första jag gör med nya kontakter är därför att be om ett direktnummer. Går inte det att få, stryker jag den bekantskapen…

  19. Micke Johnsson jag såg den för kanske ett år sedan och skrev omedelbart om det på min blogg, men därefter har vissa balanserade biologer minskat min hatiska inställning.
     
    Egentligen subventionerar Japan delfinslakt för att delfiner konkurrerar om matfiskebestånden.
     
    Delfinkött är inte av ekonomisk betydelse, inte heller valkött.
     
    Kanske ligger det mycket i att Japan har en stolt kultur där de efter sitt nesliga nederlag i WWII inte orkar med att västvärlden dikterar de moraliska normerna.
     
    Jag anser att Japan har en mesig konservativ kultur, det visas om inte annat genom deras 20åriga ressession, för att de inte kan kapitalisera förlusterna i sitt bank och fastighetssystem.
     
    Japan har även ett mycket destruktivt system där på intet vis fri konkurrens råder och där kanske 45% av innevånarna hindras att bidra maximalt med sin kreativitet..
     
    Men vi sliter med konsekvenserna av Parkinsons lag, det kan mycket väl på sikt bli avsevärt mer destruktivt än det japanska systemet.
     
    Tänk att Ryssland så snabbt fattade brister och styrkor i vårt system?
     
    De sparkade nyligen 100.000 byråkrater och beskar det byråkratiska rummet, vilket de kommer göra regelbundet… just för att de lärt av den lag vi inte lärt ett enda dugg av….
     
    Om man planterar en starkt livskraftig växt i trädgården (byråkrati) måste den ständigt tuktas för vara värdeskapande och inte utarmande som i vårt fall.

  20. Det som slår mig när jag läser inlägget och alla kommentarerna är tidsaspekten och platsen dessa skrevs på. Vi talar alltså om i princip en tidsrymd om 45 år. 45 år – ett halvt människoliov – och allt detta uppnåddes under den tidsfraktionen! I det perspektivet är det inte underligt att dagens generation tror sig ha en lösning på vad som styr klimatet på jorden! Och till råga på allt är så förmäten att man tror att man själv kan påverka det!
    Javisst, sett i ovanstående perspektiv vore det ju inte  så helt otroligt. Suck!

  21. På IBM hade vi ”email” på 70-talet om jag minns rätt i form av ett nätverk och ett VM/CMS-baserat system. Helt internt men effektivt.

  22. #12 därför så många inom ordbehandlingens yrken fick elallergi, de ville bara inte veta av att de hade en undermålig logisk förmåga, stressen av att alltid be en finnig vaktmästare om hjälp och desperationen av kraschade system, skapade reaktionen.
     
    Jag tycker det är intressant, vilka allergier skulle utbryta om jag fick granska var statlig tjänst i syfte att skapa större mervärden än den kostar, kort sagt, bidra i stället för som i de flesta fall nu, utarma…
     
    Jag lovar att vi skulle få minst 10 nya bokstavskombinationer på psykiska kroniska lidanden än mer ovetenskapliga än de sista 20 årens…
     
    Kan man inte ställa diagnosen missnöjd? Punkt….

  23. Björn

    Gunnar Littmarck [12]; Elallergi eller ej? Men i början på 80:talet så upplevde jag i alla fall att händerna på ovansidan blev röda och irriterade när man satt i timmar framför en HP-skärm. Jag satt inte av tvång utan av ett brinnande intresse för programutveckling.

  24. Ingvar Engelbrecht #21
    Du har nog kanske rätt när det gällde något mycket internt på dataavdelningen, men mitt minne från IBM på den tiden var att vi använde telefax för att kommunicera med omvärlden. Och papper eller telefon internt… men jag kanske minns fel. 
    Men jag minns att IBM i Sverige var först och bäst på att ersätta datalistor på papper med bildskärmar kopplade till stordatorn.
    Jag minns också att vi började använda APL i små lokala datorer med bandkasetter. Trots stort motstånd från dataavdelningen fick vi så småningom tillgång till APL i stordatorn. Och det gick ju bra. Trots att dataavdelningen hade hävdat att vi skulle ställa till elände om vi fick tillgång till stordatorn på annat sätt än via ”titta på”-terminaler.
    Minns du?
    När jag slutade på IBM var inte persondatorn etablerad. 1982 var det.
    Vi jobbade troligen samtidigt på IBM under några år (14 år för min del) och jag har länge tänkt kontakta dig för att se om vi kan ha några gemensamma minnen eller vänner. Men jag hittar ingen mailadress via din hemsida.

  25. Micke Johnsson

    Gunnar L!
    Jo jag förstod i filmen att delfiner räknas som ohyra…men varför är inte WWF, Greenpeace och de andra på plats? Jag tycker detta är märkligt då vi människor har ju lättare att förstå då det handlar om smarta djur kontra då tex isbjörnar eller tigrar. Känns som om det ligger en hund begraven då dessa organisationer bara tänker på pengar och här hade de kunnat karva guld…!?

  26. Thomas

    Micke, det skulle ju kunna vara så att eftersom delfinerna där  inte är utrotningshotade så WWF ser att de har viktigare saker att ägna sig åt. Det är en miljöorganisation, medan det där med ”smarta djur” snarare är argument för en djurrättsorganisation.

  27. Björn det finns en massa symptom som är dokumenterad men ingen enda som klarat en blindtest.
     
    Har du studerat placeboeffekt? Även för immunförsvar och cancer hjälper placebo enormt…
     
    Har du studerat placeboakupunktur?
     
    Patienten blir behandlad på en punkt som inte är verksam och med en nål som känns som om den penetrerar men i själva verket dras den in i sig själv….
     
    Vi kan bli sjuka eller friska av tro, 90% av alla sjukdomar inkl. benbrott har psykosomatisk orsak.
     
    Men det är såklart finare att ha cancer, benbrott än fibromyalgi som är en diagnos som skapades bara för att göra i första hand missnöjda kärringar nöjda, den kallades tidigare för kärringsjukan… Vad med ADHD DAMP en massa har kommit till bara för att missnöjda människor ska få status i sitt lidande av livet…
     
    Vad med nackskott, borde inte lidandet sluta då? (nu överdriver jag, men principen… kunde Stephen Hawkings jobba till ålderspension och Ludmilla vinna VM med sina extrema smärtor kan alla alltid allt)
     
    Vart har vikingablod och dödslängtan tagit vägen?
     
    Många av oss blir nog bekräftade genom ett lidande och en diagnos…. fyfan….fyfan…. vi borde ändra samhället så alla blir bekräftade i vardagen enbart för att de finns….. ingen ska behöva bli sjuk för att inte vara osynlig.

  28. Lena Krantz

    Det ÄR verkligen fantastiskt hur utvecklingen har gått framåt. eMail är ju en sak men internet en helt annan och mycket viktigare. Mina barn har faktiskt frågat mig hur man egentligen gjorde, hur gick det till när internet inte fanns?
    Jag får dra mig till minnes lite långsamt och kan då berätta om telefonkataloger höga som hus, oändliga telfonköer och att man gick iväg till ex SJ för att handla sin biljett.
    Livet var helt enkelt väldigt mycket besvärligare på många vis även om det dagliga arbete inte alls har blivit enklare om vi stannar kvar en stund vid mailen. Det värsta jag vet är när människor skickar ett infomail till typ ”alla” och så har man gjort sitt. Sedan skall jag sitta och försöka avgöra om juste detta verkligen berör mig eller inte.

  29. Micke Johnsson

    Thomas! Du vet väl om att isbjörnarna aldrig varit fler. Men där har ju lögnerna stått som spö i backen från WWF(som allt annat). Man börjar undra om tigrarna egentligen är hotade eller det är också ett spel för galleriet?

  30. Rosenhane

    Björn #23
     
    Elallergi var uppe här för något år sedan och det finns olika meningar.
    Men jag sällar mig till skeptikersidan även i den frågan.
    Illustreras bra av den gamle boxaren Bosse Högbergs kommentar när han blev intervjuvad efter en förlorad match:
    – De’ e’ änna syyykiskt! 😉
     
    PS.  Är det någon av alla här med ett brinnande intresse av TCS som har drabbats av rodnande händer? DS.

  31. Thomas, menar du verkligen att WWF ägnar sig åt något viktigt? Sammantaget, alltså? På mig verkar det mest vara en NGO som har växt på tok för mycket, som iom det har tagiots över av aktivister med diverse agendor (som inte primärt har med miljön att göra) och som nu ägnar sig åt PR-kampanjer och att försöka få politiken att försörja dem med mer medel och mer inflytande.
    Det mesta dom gör politiskt är ju nonsens. Men menar du att dom har uträttat någon som har ett riktigt värde också? (Alltså utöver att ge klimathotsidiotin ett ansikte?)

  32. Thomas

    Micke #29 ” Du vet väl om att isbjörnarna aldrig varit fler.”
     
    Nej, det visste jag inte. Har du något som helst belägg för detta mycket förvånande påstående?

  33. Visst är det fantastiskt med email, internet, bloggar mm. Kolla tex här vad Gavin precis har bloggat om: http://www.realclimate.org/index.php/archives/2010/11/one-year-later/
    Bara en liten stund efter han lagt upp det så har människor över hela världen läst hans senaste blogg.

  34. Lena Krantz

    Thomas #32
    Du behöver inte göra dig dum för det vet jag att du inte är.
    (faktiskt)
    Isbjörnarna var allvarligt hotade på grund av oreglerad jakt men 1967 införde man lincenser för att jag dem. Antalet isbjörnar var tydligen nere i typ 5000 men ökade sedan till ca 25000. Regleringen var alltså mycket verksam.
    Däremot lär inte antalet 25000 vara något slags maximum egentligen, men det är ju det utifrån när man har räknat dem.
    De kan mycket väl ha varit fler under ex istiden (fast varför vet jag inte riktigt, de äter väl inte is) men detta vet vi inget om.

  35. #34 det fanns fler isbjörnar då det var 5C varmare i Arktis och aldrig någon sommaris, enligt forskare på Svalbard, det var ju bara ca7000år sedan… Is är absolut inte det isbjörnar vill ha, men den björnarten har anpassat sig motvilligt till det, ändrat färg och beteende.  Isbjörnar vill lika lite ha kyla som alla andra däggdjur, vi tycks trivas bäst runt 27C…. kanske myskoxar, renar och enstaka andra arter trivs bäst runt plus 10-15?

  36. Bertel

    Gunnar Littmarck # 27
    OT. 
    Dina tankebanor ledde till följande reflektion.
    Behovet att bli bekräftad är männskligt och universiellt, men vi i Sverige har i vår iver att definera tillståndet av lyckliga människan(välfärdens mål inom social ingenjörskonst) och inom psykologin/psykiatrin med alla dessa terapiformer med egen vokabulär(obegripliggjord för allmänheten, dvs man har ”sandlådan” för sig själv och därav tolkningsföreträde vad som är ”normalt betende”).
    Nackdelen med ovannämda fenomen är att sk normalitet blir så smal, att nästintill alla personlighetsdrag kan i dagens läge diagnotiseras(sjukföklaras) och vips har vi skapat en oänlig mängd av individer som ”behöver” bli ”normala”(vem vill var ”sjukligt avvikande” utom de som hittar sin bekräftelse i diagnosen) till gagn för de flesta teraupeuter, men inte för mänskligheten.
    Ps.Det finns många individer som har behov av socialpsykiatrisk hjälp(och många får denna hjälp), men alldeles för många av dem lever i misär, tex som uteliggare.Ds 
     

  37. Bertel hårddraget så finns inte en enda normal människa bland oss snart 7miljarder… även de gråaste av oss hamnar om så bara en aning, bredvid den exakta medelnormen.
     
    Bertel jag förstår att du delar Gunbos profession, eller?
     
    Efter stora katastrofer är det sedan Estonia populärt med kristeam, men just stora katastrofer borde egentligen ge mindre behov för det än enskilda, då erfarenheten delas av så många….
     
    Jag påstår med bestämdhet att aldrig en avlönad psykolog kan bota en sjuk människa, men ett meningsfullt liv gör det.
     
    Därför borde alla former av skattesubvention till psykiatrin ersättas med ett mer bekräftande samhälle.
     
    Vi kommer snart inte en enda av oss klara av att objektivt skapa mervärden i fri konkurrens med maskiner, varför inte då ändra hela samhället?
     
    Hur många som anser sig traumatiserade av krig blir ”friska” av skattebetalda psykologer? Jämför det med dem som lever ett bra liv och ”botas” av vardagen…
     
    Det finns många yrkesgrupper jag vill dra in skattestödet till, jurister är ett annat.

  38. Bertel

    Gunnar L # 37
    Jag har varit verksam inom psykiatrin/socialtjänsten/rättpsykiatrin mm ca 30 år och därmed delar jag och Gunbo troligen samma erfarenheter, fast våra åsikter kan skiljas avsevärt i debatterna.   😉 

  39. Bertel

    Gunnar L och alla andra.
    Lite lördagsgodis när man missförstår innehållet i budskapet.
    http://www.youtube.com/watch?v=gQQTdVPxvMc

  40. Thomas

    Lena, jag tänkte bara ge Micke tillfälle att korrigera sitt felaktiga påstående. Isbjörnarna är som du konstaterar troligen fler än då de var drabbade av oreglerad jakt (men data för flera av populationerna från den tiden är mycket otillförlitliga så säkra är vi inte), men det säger ju inget om hur många de var innan denna jakt tog vid. Oberoende av klimatförändringar torde de varit betydligt fler innan de tvingades konkurrera med några större mängder människor.
     
    Det vi ser idag är däremot hur flera av isbjörnspopulationerna börjar minska igen, och värre lär det bli när isen runt Arktis minskar. I teorin kan de kanske övergå till att leva mer på land och byta föda, men där finns det en massa folk som tycker isbjörnar är farliga, så då blir de inte långlivade.

  41. Rosenhane #30
     
    Jag jobbade mycket med datorer och fick en gång jätteproblem efter en paddeltur där min ena hand blev rispad av en kvist. Det var en smal och spännande passage innan vi kom ut på en liten myr med öppet vatten inför nästa spännande lilla snirkliga paddeltur.
    Jag fick i många veckor efter den paddelturen sköta om ett sår på högerhanden. Jag funderade lite på egen hand, och kom på att det kunde bero på för mycket Cognac… och svaret vet jag inte.
    Men mitt problem försvann.
    Hettan i ansiktet försvann också.
    Nu låter det här väldigt raljerande för de som upplever någon sorts besvär på grund av datorer, elurtag, lysrör eller kraftledningar.
    Och så blir det väl när man inte har upplevt problemet och är jätteskeptisk

  42. Olaus Petri

    # 40 Thomas, vore det inte befriande om du använde den argumentationen på klimathotsproxies? 😉

  43. Bertel  😀  jag skrattar fortfarande…
     
    Det var som tusan vad svårt det är att provocera dig, jag tror jag ger upp.
     
    Det är något som aldrig är för sent.
     
    Eller hur Thomas?
     

  44. #40 just så är det i västvärlden.
     
    Då och då simmar isbjörnar i land på Island, de skjuts alltid av polis… eller första bästa cowboy..
     
    I östra Sibirien lär barnen gå ut med ballonger på käppar för att mota bort isbjörnar.
     
    Jag undrar om det inte var den organisationen jag var med i, WWF som utfodrade isbjörn med valross, då isen lade sig sent på hösten??? nja… jag mins inte.. 1996 var ett rekordår de sista 31. troligen de senaste 100åren… kanske 41 42 43 var mer isrika…???
     
    Hur som haver är det vi västerlänningar som inte vill konkurrera på lika villor med rovdjur, se ex. varg.
     
    Om vi ska fortsätta att kanske bli 10miljarder och alla som bor med idealiska klimat därför är odugliga på att skapa välfärd så de flyr till lyxtillvaro med socialbidrag här, så kommer isbjörnen minska i antal.
     
    Alternativen är att vi kanske slutar ”hjälpa” Afrika, hittills har vi sabbat för de som bor där och betalat en massa för de som flytt hit eller  efter medborgarskap lever i sina hemländer på svenska skatteinbetalningar.
     
    Varför ska de folk som lever under bäst klimatbetingelser vara de som skapar minst resurser?
    Jo just för att de som lever under knapphet lär sig hushålla och effektivisera…
     
    Den enda lösningen jag ser är en global medborgarlön(bidrag) och snabbast möjliga väg mot en global välfärd, först då kommer befolkningen bosätta sig där det är ett gynnsamt klimat och isbjörnen få frysa i fred.
     
    Eller hur Thomas?

  45. Gunnar Littmarck #43
    Thorium, bra mot oönskad kärnkraft! 8-D

  46. Torium på svenska…….. men men Uffeb… kanske vi paddlar en vecka tillsammans i vildmarken någon gång, det skulle jag gilla.

  47. … aha  har glömt hur ett gapskratt med solglasögon skrivs…
    men  😎

  48. Lena Krantz

    Thomas #40
    Jag har också haft tankarna ditåt, dvs att visst är det sant att isbjörnarna ex överlevde en lång period utan havsis överhuvudtaget som det postglaciala klimatoptimet
    men det innebär ju inte att de inte har ett extra komplikation att förhålla sig till idag och den komplikationen heter människan.
    Men än så länge är isbjörnen i alla fall inte klassad som utrotningshotad och det första man skulle göra i så fall är väl att dra ner på antalet jaktlicenser.

  49. Gunnar Littmarck #46
    Jo det vore kul. Eller att vindsurfa på norska väskusten i snäll storm med gott om tumlare (eller vad det var) som också gillar bränningar.

  50. Inge

    Rosenhane m.fl.
    När min fru jobbade vid datorskärm på 80-talet hade hon aldrig några besvär men hennes kollegor fick sveda i ansiktena. Det visade sig att min fru inte använde smink men att de andra gjorde det. Så när de slutade med det så upphörde även symptomen.

  51. Bertel

    Gunnar L
    Jag har fullt upp att följa din blogg(hoppas det glädjer dig) och dina tankevirvlar i dina debattinlägg så jag har inte tid att bli provocerad och du verkar vara som de flesta av oss män, hård i fejset men lös i magen 🙂  och ang hårdhet är inte alla välkomna…lyssna på följande… 🙂  http://www.youtube.com/watch?v=SlXH3jAZw5U 

  52. Gunbo

    Bertel #39,
    Tack för det godiset! Jag tror jag skrattar på mig som yngsta barnbarnet brukar säga! Prepositioner är inte lätta.

  53. Nu blev jag avundsjuk, jag har aldrig sett tumlare, men min farmor såg en vid bryggan i Roslagen….
     
    Måns B skulle studera en population i södra Östersjön i somras, men han gav aldrig mig någon berättelse…   🙁
     
    Vilket underbart yrke det måste vara att vara marinbiolog (det är inte Måns B han har nog mest administrativa uppgifter i sin arbetsvardag ).
    Borde inte underbara yrken som professor, marinbiolog, Phil Jones, journalist på Klotet med många många fler, inte minst diplometar och politiker när de väl lyckas komma från riksdagen till Bryssel, avlönas just så lågt att det var hugget som stucket att köra sopbilen?
     
    De flesta skattefinansierade (Phil Jones, Johan Rockström med oändligt många fler) minskar ju den gemensamma livskvaliteten med sitt yrkesliv, då borde de kanske betala i stället för att få betalt?
     
    Är det medborgare eller skattebetalda individer som har högst värde?

  54. Jag fann en bra smilies som passar många med mig 😳

  55. Lena Krantz

    Gunnar L #54
    Den var ju skit fin…hur hur?

  56. här fina Lena  😆

  57. #51 jag tror du riskerar bli schizofren om du menar allvar med att följa mig, jag gör det sällan….

  58. Labbibia

    Gunnar L
    ”Benbrott är en psykosymatisk sjukdom”
    Hehehe….. 😀

  59. C.A.

    off topic,  ett litet tips framåt  kvällsnatten,
    Texttv TV4  idag sid 115:
    ”från mitten av nästa vecka blir det riktigt kallt, I norr kommer dagstemperaturen att ligga på 20-25 minus, även i mellan- och södra Sverige blir det kalla nätter och minus dygnet runt. I söder kommer temperaturen att ligga tio grader under det normala för årstiden….”
    -lovikavantar på!

  60. Tränar hela bloggosfären på smilies nu?
     
    Gå över till G-mail så kan ni skriva såååå balla mail med rörliga smilies… Jag håller på att bli googlefiserad…
     
    Det finns några företag jag bara gillar:
    IKEA  COMSOL  ABB (fast de borde lyssna mer på mig) Googles och faktiskt (nu får jag säkert storstryk) Microsoft… HM Tetra Pak En+Group Rosatom AKME och ett hundratal till är kandidater…

  61. Labbibia

    För att anknyta till ämnet. Tidigt åttiotal hade jag förmånen att få låna hem en fantastisk dator! Zinclair Z 28 hette den om jag inte minns fel. Det fanns ingen bildskärm, man kopplade den till TV-n. Tangentbordet var….ja det var inte som de tangentbord vi har nu. I stället var det som en platta där alla bokstäverna var tryckta på. man kunde spela spel……Ett spel gick ut på att landa en Jumbojet. Spelet laddades med hjälp av ett kasettband(!)………grafiken var i stort sett obefintlig, varför det inte var helt lätt att komma ner ”helskinnad” med Jumbon.
    Man kunde skriva egna program också. Jag och en kompis satt i minst en timme och knackade in programkod. När vi tillslut var klara och körde programmet visade det sig att det var en…..klocka som dök upp på skärmen. Vi var omåttligt imponerade! 🙂
    Ungefär så här såg den ut. Detta är dock en något senare variant.
    http://www.classic-computers.org.nz/collection/spectrum.jpg

  62. #58 det kan jag utveckla om du vill.
     
    En kamrat till mig är hästskojare Jerry Jahn  då jag för 25 år sedan förklarade hur det hängde ihop summerade Jerry:
    -Det har jag alltid insett (men han tänkte på hästar….)
     
    Så kan det gå….

  63. Rosenhane

    Test. :mrgreen:

  64. Rosenhane

    Kul, då vill jag genast slå ett slag för Glödlampans Vänner, 💡

  65. Labbibia

    Rosenhane
    Vanurå?!

  66. Gunbo

    Gunnar L #37,
    ”Jag påstår med bestämdhet att aldrig en avlönad psykolog kan bota en sjuk människa, men ett meningsfullt liv gör det.”
    Du har helt rätt! Det är bara den sjuka människan som kan bota sig själv – med psykologens hjälp.

  67. Rosenhane

    Vanurå, du ser väl att jag håller på att designa om bloggen? 🙄

  68. Lena Krantz

    😳 
     

  69. Bertel

    Gunnbo # 52
    När sanningen söks/finns någon annanstans(fri tolkning) än där den sägs finnas(ibland fastnar vi i följande)!
    http://www.youtube.com/watch?v=ueUAtdTRJpU&feature=related

  70. Lena Krantz

    Ja men fasiken, det funkade ju..
    Ha ha
    Tack Gunnar!
    Nu skall jag sluta att öva smileys….pråååmis

  71. Rosenhane

    Lena 😈

  72. C.A. jag skrev för ett tag sedan om en teknik som nu bryter igenom från MIT, där man kan lagra termisk energi till 200C i en specifik molekyls ändring av struktur.  Lite som vatten och de flesta (fast i gitter, flytande med inbördes avstånd lika, men inte position(svårkomprimerat) och fritt i de tre dimensionerna, gas,(därefter kommer den fas jag gillar mer plasma))…men avsevärt mer effektivt. var inte den meningen hopplös Bertel… hur som haver lyssnar jag bara på Beatles Pennylane så jag borde kunna fokusera (om jag vill  😆 ).
     
    Det väsentliga för alla som läst mitt inlägg och viktigare länkar samt egna slutsatser är:
     
    Vi kan bygga hur dåligt isolerade hus vi vill, om vi kan spara sommarvärmen till ett pris av 5öre/kWh till vintern…. 200C duger för usla ångmaskiner eller bättre Stirlingmotorer, så vi kan få ”gratis” elkraft med.
     
    Mitt värv tycks bli att upplysa samtidigt som min ökade intagsvidd fördunklar mig.
     
    Ja ja ja snart sätter jag mig med abstrakt mattematik ett halvår igen och stänger världen ute, då kanske jag återfinner mitt fokus…hmm
     
    Undrar vad Göran Manneberg ger det för sannolikhet?  o,oooo1?  (Göran är världens troligen bästa föreläsare i vågrörelselära, där ingår fokus som en viktig funktion)

  73. Gunbo

    Bertel #36,
    ”Nackdelen med ovannämda fenomen är att sk normalitet blir så smal, att nästintill alla personlighetsdrag kan i dagens läge diagnotiseras(sjukföklaras) och vips har vi skapat en oänlig mängd av individer som ”behöver” bli ”normala”(vem vill var ”sjukligt avvikande” utom de som hittar sin bekräftelse i diagnosen) till gagn för de flesta teraupeuter, men inte för mänskligheten.”
    Efter 25 år i ”branschen” håller jag fullständigt med dig. Det finns ingen entydig beskrivning på vem som är normal. Däremot kan den som har en verklighetsuppfattning  som gravt avviker från den allmänt accepterade anses vara sjuk som vid psykotiska tillstånd.

  74. #66 eller ett annat liv. Därför så många kan bli av med de tyngsta psykoserna bara av att leva 10 år på en gammal bondgård isolerade från det moderna samhället.
     
    Därför aldrig en enda psykolog ska skattesubventioneras…
     
    Aldrig ska det finnas några ungdomshem med en djävla massa professionella förståsigpåare… ut och jobba i det samhälle och liv som fanns för 150år sedan i sin bästa och mest gemensamma form.
     
    Den grupp som leder skilsmässostatistiken är psykologer… bara lägg ner utbildningen…
     
    Samma med de idiotiska skolkuratorerna, bara avskeda på grått papper bums… lika med tolkar, hemspråkslärare skattebetalda jurister, byråkrater (jag kan bygga en effektiv byråkrati där inte en enda är anställd, men medborgarna upplever den största rättvisan och effektiviteten).
     
    Tja vilka mer…. jo alla kulturarbetare, det är lek sådant gör man på fritiden som blir otroligt mycket längre om inga flumyrken längre skattesubventioneras.
     
    Eller hur Gunbo?

  75. pekke

    Labbibia # 61
    Det var enklare att programmera på 70-80-talet när basic användes, man skrev några engelska gör si så skall rad så aktiveras om inte så skall rad så2 aktiveras och så hände det nåt !
     
    Funka inte programmet så såg man alltid var det stoppade( på vilken programrad)  så man kunde fixa till det, nu för tiden behöver du debug.program för att se var det hänger sig.
    Sedan så kan det hänga sig eller göra nåt oväntat ändå.
     
    Tekniken går definitivt framåt, men blir mer komplicerad i stället.
     
    Thomas ?
    Är det uppställt i nån datormodell att isbjörnarna minskar eller är det bara ett tyckande ?
    För som Lena säger så har populationen av isbjörnar faktiskt ökat sedan 60-talet i den verkliga världen.

  76. Bertel

    Gunbo # 73
    För tillfället råder det i vår gemensamma begreppsvärld konsensus. Inte illa en lördagskväll.  🙂 

  77. Lena Krantz

    Rosenhane #71
    Soon ➡ to sliiip

  78. Gunbo

    Gunnar, min vän #74,
    ”Därför så många kan bli av med de tyngsta psykoserna bara av att leva 10 år på en gammal bondgård isolerade från det moderna samhället.
    Därför aldrig en enda psykolog ska skattesubventioneras…”
    Så enkelt är det tyvärr inte. Jag håller med om att ett lugnt och naturnära liv med fasta rutiner kan påskynda en läkning när det gäller neuroser och andra lättare diagnoser men psykoser kräver annan behandling, åtminstone initialt. Det finns så många orsaker till att människors psyke ”flippar ut”, biologiska och sociala. De sociala är lättare att tackla medan de biologiska (genetiska) är betydligt svårare. 
     
     

  79. Gunbo

    Gunnar L #74 (igen),
    ”Tja vilka mer…. jo alla kulturarbetare, det är lek sådant gör man på fritiden som blir otroligt mycket längre om inga flumyrken längre skattesubventioneras.”
    Nu provocerar du helt klart! Eller?
    Människan har många behov, inte bara att vara en kugge i samhällsmaskineriet – jobba, äta, sova, reproducera sig. Vi vore inte tänkande, kännande människor utan kultur. Det är ju det som skiljer oss från djuren!

  80. Gunbo

    Bertel #76,
    Så kul att vi har samsyn här!

  81. Jag kände till det här om E-mail rätt tidigt (minns bl a Tholerus/Palmes Kom-system) men jag själv fick modem först 1989, och började då köra en hel del på s k BBSer. ”Echomail” kallades den E-mail man kunde sända mellan hobbydatorer över hela världen, i det som kallades Fidonet.
      Annars skaffade jag min första dator, Sinclair ZX81 så där 1981. Jag och en kompis lödde ihop den själva (kom som byggsats). Skaffade expansionen på väldeliga 16 K minne meddetsamma. Men den var inte användbar till något, egentligen (tangentbordet var av usel ”membran”-typ).
      Fast jag hade ungefär samtidigt en kompis som var överliggare på KTH och hade en Apple II, på vilken vi brukade köra t ex en flygsimulator. Asteroids var riktigt kul! Han tog mig även upp till KTH:s terminalrum för studenter, högst upp i en av flyglarna.
      På besök i Frankrike på 80-talet fick jag studera Minitel. Via den kunde vi boka tågbiljett till S:t Malo, dit jag skulle. Annars minns jag också att jag fick en väldigt tidig demo av World Wide Web, en bekant i Linköping som drev/driver en site kallad SF-Arkiv, som måste ha varit en av världfens första websidor – vid en tid då en komplett listning över alla siter upptog 20-25 stycken… (Det bör ha varit så där 1991-92.) Då fanns inte ens grafiska browsers, utan man körde textbaserat (modell Lynx).
      Mitt första Internet-mail sände jag 6 mars 1990. Och efter det slutade jag aldrig med den vanan.
    –Ahrvid

  82. Gunbo min vän såklart jag gör….
    Men ärligt talat 80% av alla kostnader i psykiatrin har antingen varit meningslösa eller destruktiva?
     
    99.9% av alla kostnader för kultur skulle ge bättre resultat om det i stället blev skatte och avgiftsfrihet så alla kunde leka kladd och klet i stället för några?
     
    Har du en aning om vad alla 47nivåer i de politiska kulturmedelsbeviljande byråkratin kostar?
     
    Gunbo läs Parkinsons lag om och om igen, i ren välmening går samhällsmaskineriet allt mindre friktionsfritt.
     
    Jag menar allvar att sådant som svenska för invandrare ska ske på obetald fritid och inte en enda teater eller idrott ska subventioneras.
     
    Jag vill ha ett samhälle mer som det i Kanada där medborgare arbetar gratis efter sitt lönearbete, för samhället.
     
    Se bara det sjuka med assistanshjälp, eller färdtjänst.. eller varför inte barnbidrag, flytta hit för barn flytta hem få pengar, min syrra som är 100% svensk men bor på Cypern fördee två av sina barn här, men anser att det är omoraliskt med barnbidrag… Har du en aning om hur många som bor på Gaza eller i Lianon och har svensk barnbidrag, pension eller annan försörjning?
     
    Jag träffade nyligen en trevlig arab här i Norge han är svensk medborgare och var på semester på Gaza under det krig som raketidioterna tvingat fram, han behövde inte ens betala egenavgift för sjukvården dör då han kände sig sjuk, bara visa att han var svensk medborgare…
     
    Tsunamin i Thailand tvingade helt rätt privatpersoner att betala sina hemresor själva, men i Libanon tog UD hand om alla araber som ansåg sig vara svenskar, samma Gaza nyligen… noll och nix betalade de, men de ansåg att de blev dåligt behandlade ty de fick så dåligt hjälp av psykologer…
     
    Jag tycker det vore bra om vi skapade ett platt system, en platt skatt och ett dagligt bidrag till alla på jorden som går med på att registrera och låta övervaka sig in absurdum… sen är det upp till medmänniskor att ta hand om varandra… ingen ska få skattefinansierade yrken för det som är medmänsklighet, finns inte den i grunden hjälper det ej med pengar..
     
    Därför jag vet att ju högre skatter och ju snällare stat, ju likgiltigare och missnöjda medborgare.
     
    Om alla måste vinna vänner och så förtjäna dem, får vi ett mänskligt samhälle, därför ska även färdtjänst och assistentservice bort.
     
    Swim or sink var brutalt för 200år sedan men idag skulle det ge människor en mening med livet.
     
    95% av alla svenska medborgare är totalt sett tärande… om vi var dödfödda eller om vi dog i dag skulle de 5% få ett bättre liv, de kunde nöja sig med någon arbetsvecka om året, så filosofi för resten….
     
    Någon bör visa det alla borde se…..

  83. pekke

    Kollar på Armaggedon , en chans på 65 Mille eller vad är chansen ?
    När kommer nästa D-dödare ?
    Nån som har koll på det ?  Thomas ?
    Finns det datormodeller på det ? Har de koll på hela rymden ?
     
    Vi har inte det va, så chansen för en D-dödare är antingen 1 på 65 Mille år eller nästa vecka.
    Så jag tycker att vi ska satsa några Mille på att exploatera vårat solsystem för människans överlevnad.
     

  84. Gunbo

    Gunnar L,
    ” ingen ska få skattefinansierade yrken för det som är medmänsklighet, finns inte den i grunden hjälper det ej med pengar..
     
    Därför jag vet att ju högre skatter och ju snällare stat, ju likgiltigare och missnöjda medborgare.”
    Jag har svårt att hålla med dig här. Menar du att all omvårdnad ska vara oavlönad och beroende av människors altruism? Då blir många utan någon vård. Altruistiska människor, som har råd att spendera oavlönad tid på behövande, finns det tyvärr en stor brist på. Idealet att människor ska ta hand om varandra är en utopi. I det gamla bondesamhället fungerade åldrings- och handikappvården på det sättet men inte i dagens samhälle.
    För att klara överlevnaden måste man få lön för det arbete man utför, vare sig lönen är privat- eller skattefinansierad. Att lämna sjuka, handikappade eller psykiskt svaga människor åt en osäker hjälp från godhjärtade volontärer är oansvarigt. Hur vet vi att dessa frivilligt och osjälviskt arbetande människor finns i tillräckligt antal?
    Som avslutning önskar jag sig God natt med följande toner: 
     
    http://www.youtube.com/watch?v=fJJQ2O4qBAM

  85. Bertel

    I en aspekt har utvecklingen stått stilla eller förvärrats och  är fortfarande olöst och det sammanfaller med mitt inlägg # 17 om framtidsvisioner ang partikelfysik.
    Jag har aldrig haft så mycket sladdar/kablar i mitt hem(trådlösa varianter tex när det gäller ljudåtergivning/datorer mm  är för ”klena” gentemot bra kablar med fiberoptik) men ser framemot trådlös energiöverföring i snar framtid, ifall min önskan är realistisk.
     
    Vad tror ni ??? eller kommer jag att få kämpa vidare med dessa härvor med  kablar tills vidare???

  86. I fattiga och de rika länder idag Gunbo sker omvårdnad av oavlönade som det var här för 200år sedan.
     
    Med dagens välstånd skulle vi ge oerhört mycket mer till varandra än i svältens artonhundratal.
     
    Aldrig ska någon få betalt för att vara medmänniska, det är symptomen på ett sjukt samhälle…
     
    98% av alla våra timmar saknar ekonomiskt värde, det är en resurs, det innebär att vi är så effektiva att vi kan syssla med oavlönad medmänsklighet.
     
    Man kan inte köpa kärlek, man kan inte heller köpa medmänsklighet.
     
    Alla vet nog om många handikappade eller i stora vårdbehov som kräver och inte är det minsta tacksamma eller medmänskliga..
     
    I ”mitt” samhälle skulle vi tvingas anstränga oss…
     
    Om vi tror att människan nu helt plötsligt förlorat all sin medmänsklighet, så hjälper det inte ett dugg med skatter…
     
    Det finns en grotta i Italien, för 20.000 år sedan under sista stora nedisningstid i denna flermiljonåriga istid levde människor där.
     
    En pojke var så gravt handikappat att han måste varit en stor belastning, men de vårdade honom till han dog vid ca 16 års ålder.
     
    Det finns ingen högre lön än att ge andra mening och välbefinnande, misstror du det så är vi i vart fall förlorade…
     
    Därför ska alla skattebetalade omsorgsarbeten avskaffas… (många många andra före och robotar tar över, men ändå)
     
    Håller du med mig Gunbo, om vi bygger ett samhälle som misstror medmänsklighet och viljan att bidra oavlönat, så finns inte heller något alternativ… medmänsklighet kan inte köpas, det måste förtjänas…

  87. #85 du blir av med alla sladdar. kanske….
     
    Vi kommer inte ens behöva Peter Stilbs fiberoptic (bara företag i vissa branscher)
     
    Vi får trådlöst bredband på flera Gbt och allt kommunicerar trådlöst hemma, du kommer kunna skriva en kommentar till mig när du duschar på glaset och få min uppläst, eller bara prata rätt ut på finska och jag höra på svenska.
     
    Problemet är som du skriver energiöverföringen… inte signalerna…
     
    Det finns många olika tekniker en är att med laserpulser ladda batterier, så kan man ladda 20 drönare samtidigt i Afghanistan då de cirklar på flera kilometers höjd.
     
    Det finns ett stort antal system som lämpar sig hemma, induktion är ganska bra, som din tandborste kanske?
     
    Troligen får vi likströmssystem i hemmen av många skäl och batteritekniken kommer utvecklas en bra bit till.
     
    (har du en subwofer på 500W så kanske du måste ladda den efter 10tim musiklekstuga)
     
    Du kommer få fasta enheter med fasta anslutningar för energi, så lösa som laddas av din hushållsrobot.
     
    Vi kommer alla ha hushållsrobotar om bara 10 år… det finns redan men är för dyrt… lite som robotdammsugaren… och dito gräsklippare…(de är både dåliga och dyra)
     
    Vidare finns ett antal system som med ljudvågor överför energi till julgransbelysning eller batteriet i suben…..
     
    Du kommer slippa 90% av dina kablar…..  🙂
     
    Om du är extrem kan du slippa alla lösa kablar, jag brukade alltid bygga TV-antenn data och telefonuttag samt ett jordat 230Vuttag på 1,6m höjd i alla sovrum….. redan för 20 år sedan… noll sladdar och vägg TV med kompjutter och telefon i alla sovrum… nu är det bara larvigt…
     
    Jag gör liknande med rör…. allt i väggen inkl avlopp, så ett våtrum har en golvbrunn… inget annat vidrör golvet… avlopp till tvättställ kommer ut genom väggen just under vattenlåset och dolt… bara så enkelt att städa… brandspruta… växter får sina krukor inmurade med kaklet även speglar monterar jag in med kaklet,,, inget bakom, det ska inte finnas några skrymslen och vrår….. inga sladdar….. som du skrev…

  88. #83 jag har läst en på 10miljoner om det inte vore för vår granne, jätten Jupiter, den drar till sig 90% av alla objekt så för oss blir det en chans på 100miljoner år…. vore man korkad skulle man tro det är snart för det skedde för 65Mår sedan…. men det kan ju lika gärna ta Går… vart år är det en chans på 100M….. nästa år med…. var dag blir det en chans på 36,5G
     
    Eller hur Thomas….vill ni veta sannolikheten för att en gigantisk meteor ska träffa jorden första sekunden efter 2?

  89. #88 den sannolikheten blir så nära noll som det går men om jag säger första sekunden efter 2 om 200 år?
     
    Tja 24x 3600… 86400…. så då blir det en chans på 36,5Gx86400…..3153600G
    Svar en chans på 3,15P   (3.153.600.000.000.000)
     
    En chans på 3,2×10^15 är det att en ”stor” himlakropp träffar jorden första sekunden efter 2 om 200 år…
     
    Kan man köpa en försäkring….???

  90. Gunbo

    Gunnar (fortfarande min vän) L,
    ”Det finns ingen högre lön än att ge andra mening och välbefinnande, misstror du det så är vi i vart fall förlorade…”
    Du har helt rätt, det är en orsak till att jag bytte yrke. Så jag misstror inte det på något sätt! Det finns många underbara människor som vill jobba med dem som har det svårt ( tack och lov). Men vad ska de leva av? Att assistera en handikappad person som råkat ut för en trafikolycka och sitter i rullstol kräver många timmar både dag och natt. Hur ska assistenten klara av hyra och mat om han/hon inte får lön??? Ingen lever på luft och kärlek, inte ens de förälskade.
     
    ”Därför ska alla skattebetalade omsorgsarbeten avskaffas… (många många andra före och robotar tar över, men ändå)”
    Varför kan inte vi som är friska, har jobb och lever någorlunda lyckligt bidra till att bekosta dem som är villiga att torka den handikappades rumpa, mata densamma och göra livet lättare för sin vårdtagare???? En dataprogrammerare, lärare, byggnadsarbetare eller maskintekniker har knappast tid eller möjlighet att assistera en handikappad. Men genom att betala en del av sin lön till den assisent som är villig att göra allt det han/hon varken kan eller hinner, gör en insats för att göra livet drägligare för den som haft oturen att hamna i ett beroendeförhållande.
     
    ”Håller du med mig Gunbo, om vi bygger ett samhälle som misstror medmänsklighet och viljan att bidra oavlönat, så finns inte heller något alternativ… medmänsklighet kan inte köpas, det måste förtjänas…#
    Varken kärlek eller medmänsklighet kan köpas! Men det jobb som är en följd av medmänsklighet till måste värderas – även i pengar!
    Sådan är verkligheten.

  91. Thomas

    Lena, isbjörnen är klassad som ”sårbar” vilket är nivån ovanför utrotningshotad. När det gäller jaktlicenser är det skillnad på vad man gör och vad man borde göra, ta t ex vargen i Sverige. För mer fakta:
    http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/22823/0
     

  92. Pär Green

    Thomas # 91
    Påverkar vargfrågan i Sverige, vargens existens?

  93. Pär Green

    Isbjörnen har inga naturliga fiender i djurriket. Fram till mitten av 1900-talet bedrev människan en intensiv jakt på isbjörnen. Vid denna tidpunkt var isbjörnen utrotningshotad. Under påtryckning av vetenskapsmän undertecknade de stater som ligger vid Arktis 1967 ett fördrag för djurets skydd. Idag har bara inuiter tillåtelse att jaga ett bestämt antal isbjörnar. Beståndet uppskattas nu bestå av 25 000 till 40 000 individer.
    Ett 14 000 år gammalt lårben från en isbjörn påträffades 1852 i en märgelgravKullaberg, Skåne, vilket tyder på att isbjörnar förekom i södra Sverige i slutfasen av Weichsel-nedisningen.

  94. Pär Green

    Thomas,
    Ett exempel på ”om” !
    Insändare i dagens DN!
    Vad gör vi om uppvärmningen fortsätter och Grönlands is smälter så att havsytan att höjs sju meter? Och om mängden av isvatten får Golfströmmen att böja av och skapa en ny istid i Europa?
    Ta en kaka till! STEFAN
    Vem är ansvarig för att människor är oroliga för ”om”
     

  95. Pär Green

    Thomas,
    Det är bara en idiot som är säker på sin sak!
    Är du säker?
    En som tidigare var säker, men är nu mer säker!
    I vad som inte kan tolkas som något annat än ett nytt synsätt
    säger nu påven att det ”under vissa omständigheter” är acceptabelt att använda kondom.
    Påven vänder om kondomer
    Undrar hur tänker tänker angående ”vissa omständigheter”.
    Kan det vara vid samlag?

  96. Thomas

    Per Green 93, det är inte riktigt sant att isbjörnen inte har några naturliga fiender. Det har observerats att späckhuggare anfallit simmande isbjörnar. Var hittar du din uppskattning av uppåt 40 000 individer. Den källa jag angav som är rätt officiell säger 20-25 000.
     
    ”Vem är ansvarig för att människor är oroliga för ”om””
    Evolutionen! De som inte var oroliga för ”om” vart uppätna av björnen som kunde gömma sig i grottan osv. Att fundera på vilka problem som kan drabba en är en överlevnadsstrategi.

  97. Pär Green

    Thomas # 96
    Jag är inte säker men läste på Wikipedia!
    Se länkarna.
    Var är du säker på den informationen du har?

  98. Pär Green

    Thomas # 97
    späckhuggare anfallit simmande isbjörnar.
    Späckhuggare stortrivs kanske i norra ishavet?

  99. Pär Green

    Thomas # 98
    Det finns fler isbjörnar än det finns leo leo!
     

  100. Pär Green

    Thomas # 98
    Kusinen till leo leo, tigern minskar enbart tack vare jägare!
    (eller mördare)

  101. Pär Green

    Hur ska människan få tillbaka ett liv och sluta att oroa sig för o-vetenskap?
    Insändare i dagens DN!
    Vad gör vi om uppvärmningen fortsätter och Grönlands is smälter så att havsytan att höjs sju meter? Och om mängden av isvatten får Golfströmmen att böja av och skapa en ny istid i Europa?
    Ta en kaka till! STEFAN
    Vem är ansvarig för att människor är oroliga för ”om”
    Tur att jag lever några meter över!
    Nu mer kan du inte skicka in några slantar och rädda isbjörnar till WWF, men skickar 300 pengar räddar du allt!
     

  102. Pär Green

    En som tidigare var säker, men är nu mer säker!
    I vad som inte kan tolkas som något annat än ett nytt synsätt
    säger nu påven att det ”under vissa omständigheter” är acceptabelt att använda kondom.
    Påven vänder om kondomer
    Undrar hur tänker tänker angående ”vissa omständigheter”.
    Kan det vara vid samlag?
    Kanske påven vill skydda sina kardinaler från hiv, när dom sätter på småpojkar!
    Finns det någon vetenskap i ämnet!
    Thomas, du som vet allt, ett svar!