Midsommarvädret är sig likt

Vi har haft en så varm midsommar att den var den varmaste på över 50 år. Alltså var det varmare för mer än 50 år sen. SMHI har en intressant sida om midsommarväder där man kan hitta följande figur (årets midsommar har inte kommit med än):

midsommar
Midsommaraftons högsta temperatur fram till 2021. Källa SMHI.

Som vanligt när man tittar på temperaturer på lite längre sikt är det svårt att hitta någon egentlig trend.

Artikeln hos SMHI tar även upp nödåret 1867 då det var extremt kallt hela våren men sen var faktiskt midsommaren varm. Det kan man även se i statistiken från Uppsala. Se mer i ett inlägg jag skrev 2014 om Sveriges senaste klimatkatastrof.

Där länkas även till en mycket sevärd dokumentär från 1977 på SVT: Ett satans år

Ni som inte har sett den filmen rekommenderas att se den. Den producerades alltså innan klimathysterin bitit sig fast och därmed har den inte färgats av att allt var bättre förr när det gäller klimatet.

För övrigt är det viktigt att midsommar uttalas korrekt: Det heter midsommar

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. jax

  Precis, bor själv i Luleå och de mycket varma perioder jag minns från sextio år har alla infallit under juni. Vi sa alltid när den tidiga värmeböljan tog slut att nu blir resten av sommaren dålig. Detta stämde också någon gång. I år säger alla att det inte varit så, utan att värmen aldrig kommit tidigare än juli och börjar prata om att folk dör och sjukhusen blir överlastade. Massuggestionen slår hela tiden nya rekord.
  Dessutom var det kanske 24 grader i Luleå på midsommarafton. En helt normal sommartemperatur. För att kalla det värmebölja bör nog temperaturen ligga på minst 28 grader, även i Luleå.
  Ett historiskt exempel, från VM för tolvor (segelbåtar) 1988:
  ” Temperaturen mellan den 22 juni till 2 juli sjönk aldrig under 21 plusgrader. Varmaste dagen var den 29 juni med 29 grader, bekräftar meteorologen Alexandra Ohlsson vid SMHI”.
  Taget från en artikel i Norrbottenskuriren.
  Ett annat exempel är juni 1974. Minns det väl då jag gick på gymnasiet och gjorde byggpraktik i en olidligt varm lokal. Då var det 28 grader varmt under tio dagar i mitten av juni.

 2. Lasse

  Tack för texten.
  Ett satans år men även ”Svälten” av Magnus Västerbro
  behandlar vädrets nyckfullhet kring 1867-69.
  Fattigdom och dåliga transporter skapade en humanitär katastrof.
  I värme är det skönt med grönt-Trädens skugga kyler.
  Allt mer sol gör att skugga behövs-vi kan inte lita helt på molnen-de tycks vara allt mer sällsynta 😉

 3. Rolf H Carlsson

  Tänk om alla kunde hålla sig till fakta och ha ett historiskt perspektiv, som detta inlägg från Klimatupplysningen demonstrerar.

 4. Roland Salomonsson

  Först: Nödåret 1867 var det sista av en lång följd av år då skördarna av olika orsaker slagit fel. Men 1867 års vinter var alla förråd tomma. Genom att vintern blev extra hård det året, så kunde inlandsbefolkningarna inte ta sig till kusten och köpa, ens om de hade pengar, Dessutom hade de redan ätit höstar och oxar.
  Effekten blev att ungefär 100000 svenskar dog i svällt och sjukdom. Inlanden avfolkades.

 5. Roland Salomonsson

  Nödåret 1867 skapades till en del av att Sverige gick med i den tidens EU, d v s Européiska Frihandelsunionen, och som enda land utan förbehåll. Detta innebar bl a att Europa dumpade ”subventionerade” produkter till Sverige, vilket den urbana befolkningen givetvis kunde nyttja, men slog undan benen för den talrika jordbrukarbefolkningen, inte minst nybyggarna i inlanden. De kunde inte längre sälja sina produkter.

  Till slut tvingades Riksdagen gå ur Frihandeln, men det var för sent. Detta var det verkliga startskottet för s k ”Amerikautvandringen”. D v s i verkligheten ”flydde” svenskarna från landet. Men det var inte de fattigaste som flydde, utan söner/döttrar till de något mer besuttna som flydde. Amerikautvandringen pågick till WW2 startade

  Svenskarna är historielösa. Varje gång sedan istiden närmanden sker med Västeuropa slutar det i katastrof – som nu det verkar bli även med EU. Varje gång sedan istiden Norden har ”guldåldrar”, så beror det på kontakter och handel i öst-västliga riktningar.

 6. mattias

  På tal om junirekord har smhi lagt upp två kommentarer på sin blogg: https://www.smhi.se/bloggar/vaderleken-2-3336/midsommarhelgen-avslutades-med-tva-nya-junirekord-1.184846

  https://www.smhi.se/bloggar/vaderleken-2-3336/det-svenska-varmerekordet-fyller-75-ar-1.184842

  Den sista är mer intressant där de konstaterar att junirekordet från 1947 står sig. Trots pågående uppvärmning är de tvungna att erkänna att det rekordet ännu inte är slaget och att det inte beror på något mätfel 1947.

 7. Fredrik S

  Mattias #6

  Gott så.

  De borde undersöka mer om hur mycket ökad solinstrålning och renare luft påverkat höga temperaturer i Europa de senaste femtio åren. Och sedan rapportera om det.

  När de ändå skriver om solinstrålningens påverkan.

 8. mattias

  #7 Man bör också ha i åtanke att 1947 var UHI ytterst begränsad – och ändå har rekordet inte slagits. Det nämns heller inte…

 9. johannes

  #5
  Påminner om matdumpningen till u-länderna idag.
  Bokstavligt talat dödar vi dem med godhetsknarkande.
  Vem kan konkurera mot gratis?

 10. Håkan Bergman

  mattias #6
  Iden andra länken står följande, ”Den högsta temperaturen i Sverige det här århundradet är 35,1° vid Falun-Lugnet den 4 augusti 2014 tätt följt av 35,0° i Målilla den 10 juli 2010.”
  Det var uppe här minns jag och det fanns en länk till SMHI som visade stationen i Falun, den länken är borta nu, men allt finns förevigat här ser jag,
  https://liteperspektiv.blogspot.com/2015/07/narmare-40-375.html

 11. Fredrik S

  mattias #8

  Nä, precis. Den bokstavskombinationen verkar vara såpass besvärande att man helst inte pratar om den offentligt.

 12. Tack Magnus. Statistik från verkligheten slår alltid modeller i en pseudovärld som kostar oss tusentals miljarder direkt och indirekt. I pseudovärlden kan man gissa hur man vill och inte en politiker eller journalist höjer på ögonbrynen. Istället slår man upp det som en sanning som redan inträffat. Den s.k. vetenskapen i det offentliga sjunker allt djupare med politiken och medias goda minne och hjälp:

  Ny forskning visar: Fem extra värmeböljor per år
  https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/ny-forskning-visar-fem-extra-varmeboljor-per-ar

 13. Lasse

  https://wattsupwiththat.com/2022/06/28/heat-waves-dessler-continues-to-step-in-it/

  Det finns en debatt även i USA.