Det var en dag i juni

Vaderkarta TV4

Idag fortsätter jag på temat sommartemperatur. Många skrattar nu åt de väderkartor som exempelvis TV4 lägger upp där allt är mer eller mindre rött. 20 grader i Danmark den 28 juni ska alltså verka skrämmande. Här har någon piffat till den ytterligare så att allt brinner och det är mer eller mindre lavaströmmar som kommer att skölja över oss.

Jag såg att någon nämnde att rekordet för juni är från 1947 och står sig ännu. Bolin Centre har en mycket bra webbplats där man kan kolla dygnsmedeltemperaturen för Stockholm och som uppdateras varje dag. Jag laddade ner alla temperaturer sedan 1756 och sorterade ut just juni månads temperatur. Mycket riktigt är rekordet från 1947 för Stockholm. Data från igår är med och enligt yr.no ska det inte bli varmare de kommande två dagarna utan ungefär 24-25 grader som högst.

Här är de tio högsta dygnsmedeltemperaturerna enligt databasen:

År Månad Dag Temp
1823 6 13 23,8
1896 6 16 23,8
1917 6 17 23,8
1947 6 29 23,8
2022 6 27 24,1
2022 6 28 24,1
1867 6 24 24,2
1917 6 21 24,7
1811 6 30 25,0
1947 6 30 25,9

Som ni ser är det många som är från äldre årgångar och man kan dessutom alltid diskutera om den kompensation som görs för att Stockholm är en värme-ö verkligen är tillräcklig.

Stockholm är naturligtvis inte världen så hur såg det ut igår den 29 juni enligt Climate Reanalyzer? .

CR 20220629

Det var alltså 0,1 grad över medelvärdet åren 1979-2000 globalt. Som ni ser är det bland annat i Europa som det är varmt just nu och då riktas journalisternas sökarljus hit.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. mattias

  Som Peter Stilbs brukar säga. Europa utgör endast 2% av världens yta….

 2. Stefan

  Det skulle vara intressant att lägga till koldioxidhalten i luften under dessa år

 3. Lennart Svanberg

  Befinner mig i Thailand. Njuter av 32 graders värme, riktiga sugrör till milkshake och alldeles vanligt samhällsliv. Vi i Sverige har fullständigt tappat konceptet vad verkliga problem såsom trafikolyckor och arbetslöshet är och tror att vi räddar världen när vi späker oss.

  Är så tacksam att kunna lyssna på radio och slippa Vattenfalls reklam: ’Vår vision är att alla ska kunna bo i en kraftstation’. Fy fan vilka mardrömmar Svenska staten marknadsför..

 4. Håkan Bergman

  Sista junikvällen för i år i kväll, behåll den länge.
  https://www.youtube.com/watch?v=e3HoNysvJas

 5. tty

  Och på Grönland har smältsäsongen knappt ens börjat:

  http://polarportal.dk/fileadmin/polarportal/surface/SMB_curves_LA_EN_20220629.png

 6. Fredrik S

  Lennart Svanberg #3

  Ja precis så.

  Man bör åka bort ofta för att slippa vår lätt hjärndöda mediarapportering. Igår diskuterades det om ifall vi har rätt att njuta på sommaren när det är högsommarvarmt.

  Och skulle vi råka göra det så blir det med en milkeshake med upplöst pappersugrör i. Rätt hjärndött det med.

 7. Fredrik S

  Och tack Lena för inlägget!

  Statistiken finns där tillgänglig för alla, om man vill.

  Fast hänvisar man till den blir man ändå ofta misstänkt faktaförnekare av de som läst på i media.

 8. Björn-Ola J

  https://earth.nullschool.net/#current/wind/surface/level/overlay=temp/orthographic=-108.05,41.53,1049/loc=-122.547,44.271

  Jag antar att de flesta här har koll på denna sida med temperaturer för hela jordklotet men någon kanske har missat den.

 9. Fredrik S

  tty #5

  En snabb sökning på Google nyheter med sökordet ”grönlandsisen” ger ett par låsta artiklar om tipping points. På tredje plats kommer en artikel från SVT i januari om en försvunnen flygplansmotor i Grönlandsisen.

  Men SVT kanske har något på gång?

  Fast det troligaste är nog att Erika B ligger under en palm vid poolen i något varmt land och filar på katastrofer?

 10. Roger Pettersson

  Jag förstår inte varför enskilda dagar eller veckors temperaturer om än höga ska behöva vara ett symptom på något alls, man måste ju se till genomsnitt över tid när det gäller väder och temperaturer!!

 11. Lasse

  5 ggr vanligare med värmeböljor i framtiden!
  Borde synas i antal dagar över en viss temperatur-eller i dina siffror ovan.
  4 på 1800 talet
  4 på 1900 talet
  2 på 2000 talet(1/5 av det)
  Jag får det till 10/4 eller 2.5 ggr vanligare 😉

 12. Arne

  Man blir ju trött av folk som tar alla larm och extrapolerar ut i sin egen verklighet.
  ”Man känner ju att det är varmare nu”
  ”Så här varmt var det inte när jag var barn”
  Det man kan säga är att imaginär förmåga och fördunklat minne kan göra underverk för selektivt minne. Jag minns inga temperaturer från när jag var barn, än mindre sjö eller havstemperaturer…
  Men alla andra är så säkra sååå…

 13. Anders

  #12 Arne. Som Du förstås vet, säger folk sådär bara för att tala om att man är som alla andra, en i den rättrogna flocken och tar klimathotet på största allvar. Gärna med en bekymrad min. En slags trosbekännelse. Att alla rusar mot ättestupan gör inget – man är ju i gott sällskap.

 14. Anders

  #2 Stefan. Du skrev ”Det skulle vara intressant att lägga till koldioxidhalten i luften under dessa år”. Håller med Dig fullständigt! Och vill dessutom gärna höra översteprästen, med det plågade (tippande) anletsdraget, förklara varför (och hur) CO2-halten på Manua Loa skulle kunna förklara att vi nu kan njuta av en veckas värmebölja i Fennoskandia. I samband med spekulationer om väder (som på lång sikt ger klimat) tänker jag själv ofta på det gamla ordstävet ”Vinden blåser vart den vill, och du hör dess sus, men du vet icke varifrån den kommer, eller vart den far”.

 15. Anders

  #10 Roger Pettersson. Folk har i alla tider älskat det avvikande och extrema. Att vara den som förmedlar detta till flocken/kollektivet är ändå bättre. Kan man sedan lura någon tro att man VET varför detta ”symptom” (extremvärde) uppstår är man ju kung, som ungdomarna sa för ett tag sen. Man blir helt enkelt respekterad och högaktad. Ända till dess sanningen kommer fram…

 16. Men Lena!?

  Kan du inte se den förfärliga trenden?

  Från 29:e till 30:e juni år 1947 steg temperaturen med mer än 2°. På bara ett dygn!

  Detta kan inte få fortsätta. Nåt måste göras!

 17. Lena Krantz

  Jonas N
  Jag ser, jag ser, det är ju hemskt!

 18. tolou

  Grönland vägrar smälta.

  http://polarportal.dk/fileadmin/polarportal/surface/SMB_curves_LA_EN_20220629.png

 19. L

  Varför tittar man inte på statistik och jämför förra gången vi var inne i värmeperiod. Utan från lilla istidens slut och framåt. Det måste väl ändå ligga till grund för tolkningar, hur det kommer se ut framöver.

 20. Thorleif

  Eftersom våren i mellansverige (ostkusten) varit ganska sval (med minusgr på natten långt in i maj t.ex) är det lätt att påverka människor med klimatkrisen när vädret slår om snabbt till värmebölja. ”efter regn kommer sol och efter kyla kommer värme”.

  Vi har längtat sååå lääänge så varför få ångest a la MSM!

 21. Fredrik S

  Idag kan man i SVD läsa om extremvärmens följder i vårt land, hur den slår mot våra äldre och att den hotar vår sömn.

  I Kalifornien läste jag att man funderar på att skänka Coachella Valley (Palm Springs) till Kanada pga alla kanadensiska pensionärer som flyr till den svenska (extrema) högsommarvärmen som råder där vintertid.

  Knepiga de där kanadensarna som utsätter sig för dessa faror frivilligt.

 22. Extremvärmen slog hårt mot friidrottarna på Stockholms stadion ikväll. Äntligen fick Mondo hoppa stav i bra förhållanden. Då hoppar han som att han överlistar gravitationen. Många bra resultat ikväll. Den sk extremvärmen är ibland bra. Vilket ju inte är någon nyhet.

 23. Fredrik S

  Klimatforskare Rockström var rädd och gråtfärdig tidigare idag.

  ”– Värmeböljorna vi nu upplever är prislappen för att ha en billig diesel, säger Rockström.”

  Om bara dieseln kunde kosta 50 spänn litern så vi kan få tillbaka normala somrar med bad i våtdräkt och kan sova lugnt.

 24. Lennart Svanberg

  #6 Anders, tack och till #23 Fredrik så kan ju oraklet Rockström också förklara hur vi får fred på jorden, pengar till alla och energi utan kostnad. Det enda som krävs är att Rockström får obegränsat mandat att styra över våra liv in i minsta detalj. Han är ju den utvalda. (obs ironi!)

 25. Tomas Nöteberg

  Enligt NOAA var den globala genomsnitts-temperaturen i maj detta år den absolut lägsta sedan 2013 !

 26. Ingemar Skarpås

  Med Stocholm menar man väl gamla stationen i Observatorielunden?

  Vad beträffar värmeöar så borde man ha tillgång till rådata och kunna se befolkningsökningen och relatera dem till varandra på årsmedelvärden? Alternativt relatera temperaturerna till stationer på landsbygden. Men där finns inte så långa serier, men bör gå att se över mer än några 30-års cykler.

 27. Stämmer det här som SVT rapporterar om att det kommer att bli problem med grundvatten framöver? https://svt.se/nyheter/inrikes/grundvattnet-ovanligt-lagt-har-ar-det-risk-for-vattenbrist

 28. Stephan G #27,

  Nej, nej. Enligt IPCC så medför en högre temperatur MER nederbörd (med stora risker för översvämningar och annat elände), inte MINDRE. SVT måste ha missuppfattat IPCC. Ja, det är t.o.m. så att temperaturen på nordliga breddgrader ökar sin uppvärmning dubbelt så fort som på andra platser på Jorden.

  Men om de nu förutspår lägre grundvatten pga av torka så kanske SMHI föredrar att inte lita på VETENSKAPEN?
  /sarc off