Hur klimathotet använts för att skapa energifattigdom och inflation

energi fattigdom

Bild: Energiprotester i Spanien

Land efter land i Europa upplever nu energifattigdom på riktigt. I Storbritannien, Tyskland, Spanien, Italien och, förstås, i Sverige upplevs nu rekordhöga priser för elen. Till detta har vi dessutom en rekordartad inflation på allt, såsom drivmedel, matvaror, resor osv. Politikerna gör sitt bästa för att skylla dessa plågor på annat än deras egna politiska beslut. Man skyller på pandemin och nu på Putin. Det är bara det att energipriserna började gå upp flera år före dessa händelser. Det var medvetet.

I nedanstående sevärda video ger Climate Resistance sin version av hur det hela gått till; tillsammans med en lång rad gröna organisationer så har man skapat en låtsasopinion mot fossila och billiga bränslen. De vill stänga all produktion med kol, olja och gas. Och de har hotat den finansiella världen (banker, investerare och pensionsfonder) med direkta aktioner mot dem. Den ”övertalningen” lyckades och alltfler bolag och finansiärer har lyckats profitera på de höga energipriserna. Samtidigt så har alltmer pengar flutit in i de gröna aktivistorganisatio0nerna. Att skattebetalare, arbetande och fattiga får lida för detta spelar ingen roll.

Videon beskriver en hel del ekonomiska samband. Och tyvärr är den enbart på engelska (klicka på textning om det underlättar). Men den är som sagt väl värd att titta på för dem som står ut med detta:

 

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lennart Bengtsson

  Fler och fler inser att botemedlet blir värre än sjukdomen och sådant händer när övertygelsen övertrumfar det kritiska förståndet.
  Vad är orsaken att Sverige inte längre har oberoende media eller ens oberoende universitet?

 2. Magma

  #1
  Och inte ens en kritisk opposition i riksdagen … !
  Man kan tycka att någon i etablissemanget borde kunna dra slutsatsen att ett utfattigt samhälle inte kan betecknas som ett hållbart samhälle …

 3. Pingback

  […] Läs hela artikeln HÄR. […]

 4. Lennart Svanberg

  Det som våra förfäder kämpade med i generationer att åstadkomma kämpar vi stenhårt att förstöra. När vi slutar att ha respekt för äldre, likt nestorn Lennart Bengtsson, utan låter barn styra är nedgången här.

  Winston Churchill var 65 när han blev premiärminister första gången. Han visste att majoriteten av experter, oavsett område, alltid har fel. Han förlitade sig på en liten krets av rådgivare men i slutändan visste han att det var hans ansvar oavsett beslut.

  Via Förenta Nationerna har vi fått en situation där en generation av politiker hänvisar till en anonym massa av experter när beslut fattas. Ingen av politikerna tar ansvar för besluten då dom själv ej förstår vad dom beslutar om.

  I Sverige har vi officiellt sett folkvalda politiker som ansvarar för sin region och sin frågeställning gentemot de människor som bor där. Vi måste kräva att politikerna slutar hänvisa till ’FN’s Agenda 21’ när dom fattar beslut. FN’s agenda har Svenska folket inte röstat fram så därmed är den odemokratisk.

  Kräv av din politiker i höst att den skall göra vad som är bäst för Sverige och ingenting annat. Tro inte att det hjälper oss att vara självpåtagna världsförbättrare för det föraktar andra länders folk.

  Vi i Sverige kan bara veta vad som är bäst för oss för medborgarna i andra länder beslutar förstås vad som är bäst för dom. Alla hatar en Besserwisser för det är så Svenskar officiellt beter sig mot utlänningar.

  Tag tillbaka rätten av att besluta om Sverige till Svenskarna och skicka FN’s agenda till historiens skräphög där den hör hemma.

 5. Ann Löfving-Henriksson

  Önskar att jag finge uppleva när framtida historiker gör upp med FN och alla ”goda” filantroper med bihang, kontra västvärldens gossen Ruda, Trump vars fel och brister kanske ändå var småpotatis jämfört med alla planetskötares.

 6. Lennart Svanberg

  #4 Ann – låt oss hoppas..

 7. Jan

  Det är så dags att först nu protestera. Varför protesterade de inte långt tidigare då det var uppenbart vart den förda energipolitiken skull föra oss?

 8. BG

  Det lär ha varit ca 350 privata flygplan på flygplatsen i Glasgow under ”klimatmötet” i höstas. Ett av dem lär ha tillhört prins Albert av Monaco. Mannen som bekämpar ”Climate change” och koldioxid genom att vara den högste ansvarige för Formel 1-tävlingen i Monaco. Han var väl en av dem som ordnade segelbåt till den skolkade skolelever. Båtbesättningen flögs tillbaka till Europa.

 9. foliehatt

  BG, #7
  Formel 1 är nog den idrottsgren som har bäst EROEI.
  De flesta av de uppfinningar/den utveckling som ligger till grund för den allt mer ökande bränsleeffektiviteten hos fordon kommer ifrån F1 (motorer, aerodynamik, däck, etc).

  Jämför detta med t.ex. fotboll, eller ishockey.

  PS. passa på att se Storbritanniens GP på Silverstone den här helgen.

 10. Ann Löfving-Henriksson

  #5 Att ha William Happer som rådgivare, NIPCC-gänget och Heartlandinstitutet i ryggen visar sig nog Hållbart.

 11. BG

  #8

  Jag hade ingen aning om att exempelvis fotboll i sig var ett hot mot klimatet. Men om man nu till varje pris skall ner till netto noll, är det bara en tidsfråga innan förbränningsmotorn blir förbjuden. Det är numera nästa skamligt att ha en dieseldriven bil. För några år sedan var de miljöbilar.

  Jag råkade se ett reportage från Monaco och det var knappast en fossilfri verksamhet att asfaltera gatorna inför loppet.

  Jag har inget mot F1 eller andra biltävlingar däremot ogillar jag skrymteriet.

 12. UWB

  Egentligen är det här väl nyckelfrågan för de närmaste åren. Det är ganska enkelt, allt beror på energi och kostnaden för den.

  Problemet är – och har exploderat de senaste åren i samband med att all information är så lättillgänglig – om tillräckligt många börjar springa i en riktning följer alla andra efter, utan att tänka efter vartåt de springer.

  Den pandemi vi genomlevde med nedstängningar och restriktioner skulle ha hanterats annorlunda i en tidigare tidsålder. I princip skulle livet ha varit väldigt lika som innan. I många aspekter var TBC, spanska sjukan, Asiaten, Hongkong etc. varianter på Covid och samhället fortlevde ändå.

  Det som måste göras är att stoppa allt och bestämma sig vad som är rätt åtgärd och jag tror inte reduktionsplikt, vindkraft och solkraft är de optimala lösningarna.

  Inflationen, ja den är delvis beroende på omvärlden, men den är också beroende på beslut i Sverige. Den kan sänkas radikalt med några åtgärder som gynnar de allra flesta svenskar men som eliten inte skulle acceptera:
  1. Ta bort reduktionsplikten och sätt en övre gräns för drivmedel. Detta påverkar företagen mer än privatpersoner och är en stark drivkraft för inflation.
  2. Produktionskostnaden för el är inte mer är 30 öre per kWh i Sverige, försäljningspriset är minst dubbelt så högt (förutom i Norra sverige). Sätt ett fixt pris på el (säg max 50 öre) och erbjud alla svenska det abonnemanget. De gröna kan fortfarande få köpa el på den fria marknaden. Prisskillnaden mot Tyskland / Danmark etc. får SVK eller någon annan hantera.
  3. Sätt samman en ”riktig” expertgrupp, som gjordes tidigare, för att bestämma hur Sveriges elproduktion och elsystem ska se ut i framtiden och vidta tydliga åtgärder baserat på deras slutsatser.

 13. Lennart Svanberg

  Den dagen ledamöterna till ett ’klimattoppmöte’ kommer promenerandes från när och fjärran likt Gandhi som promenerade genom Indien för att hämta salt från havet (engelsmännen hade monopol på att sälja salt och sålde det med ockerpriser) så kommer jag också lyssna på ledamöterna.

  Deltagarna i dessa årliga cirkusar kallade klimattoppmöten anser ju alltid att det är så bråttom att rädda planeten och dom själva så viktiga att reglerna som resten av världens befolkning skall tvingas på ej gäller just dom som fattar besluten.

  Att exempelvis svenska miljöpartister åker privatplan till Bryssel eller taxi för hundratusentals kronor på ett år är enligt ovanstående logik helt korrekt för det handlar om att de rättroende skall påtvinga oss andra sina åsikter och då helgar alltid ändamålet medlen.

  Allmänheten i Sverige har troligtvis helt tappat förtroendet för att nämnda ledamöter på något sätt skall kunna ändra på temperaturen i Sverige.

  SwebbTV gjorde en genialisk intervju vid en valstuga förra valet där den enkla frågan ställdes: ’Hur mycket kallare har det blivit tack vare de 100 miljarder kronor vi satsar på klimatet varje år?’. Fågelholken till uttryck hos sossepolitrucken som skulle försöka svara sade allt. Det enda som mumlades till svars var väl någon motfråga om att sådär kan man ju inte resonera..

  Vi kämpar på och är dom jobbiga människorna som söker ett logiskt svar på vilken åtgärd av alla dessa tusentals projekt som kostat 10,000 tals miljarder kronor har sänkt temperaturen någonstans på jorden? Tills det beviset finns är enligt logiken ingenting bevisat utan ledamöterna i dessa klimattoppmöten är nutidens kvacksalvare som säljer dyrbar olja mot en sjukdom dom ej bevisat dels är en sjukdom och dels om det nu är en sjukdom ej kan göra något åt.

 14. Sven M Nilsson

  EPA förlorar-Amerika vinner.
  CO2-koalitionns ordförande William Happer:
  ”Beslutet är en mycket välkommen bekräftelse av de konstitutionella rättigheterna för medborgare i USA. Orörd är frågan om konstitutionen tillåter kongressen att fatta vetenskapligt felaktiga beslut med majoritetsbeslut, till exempel att koldioxid, en nyttig gas som är avgörande för livet på jorden, är en förorening”

 15. Håkan Bergman

  Det har varit för mycket fokus på den egna el-, bensin- och diesel-räkningen. Många förstår inte förrän det är ett faktum att ökade energipriser med naturnödvändighet leder till dyrare varor och tjänster. Gäller inte minst media och politiker och skulle dom förstå börjar dom blanda bort korten

 16. Peter Svensson

  Det politiska och ekonomiska etablissemanget har lyckats övertyga majoriteten av medborgarna att vi är på väg mot jordens undergång om vi inte följer deras direktiv.

  Om vi ifrågasätter något av dessa direktiv blir vi anklagade för att sätta vår planet och hela mänskligheten i fara.

  Det finns många kloka människor, även politiker, som ifrågasätter narrativet, men hur vi skall lyckas vända alla tokiga beslut i energifrågan förstår jag inte. Nu handlar det väl mer om att försöka minska skadeverkningarna av de tokiga politiska besluten.

 17. Ann Löfving-Henriksson

  # 14 👍

 18. Sven N #14

  Det är mycket glädjande att USA HD nu avlövar EPA. Att deras beslut om att koldioxid är en förorening är oförenlig med konstitutionen. USA är ett land som bygger på maktdelning med konstitutionen som bas. Det ger delstaterna större makt gentemot federationen. Frågan är om inte EPA borde avvecklas helt för att på så sätt öka det demokratiska inflytandet i delstaterna.

 19. # 14, 18
  👍

 20. #18 forts.

  HDs beslut gäller tydligen inte primärt om maktfördelningen mellan de centrala myndigheterna och delstaterna även om det var en delstat som drev frågan. Det handlar om maktfördelningen mellan presidentens excekutiva organ, EPA, och kongressen. Det är de senare som har att stifta lagarna, inte tjänstemän inom de excekutiva organen. En Ganska fundamental fråga med andra ord.

 21. På tal om inflation. Undertecknad har sedan 2003 bokat lastbilar lastade med byggvirke från Sundsvallstrakten till Frankrike. I genomsnitt och i runda tal har kostnaden för transporten stigit från 2 000 € till 3 000 € fram till och med 2020. Under 2021 och fram till april 2022 blev det 4 000 € och senaste offerten för en leverans den 10 augusti ligger på 5 350 €. Det är siffror utan moms och det gäller en fullastad trailer.

  Min svenske virkesleverantör höjde våren 2021 sina priser för byggvirke med 60% och för OSB-plattor med 110%.

  Min tariff ut till kunderna höjde jag i maj 2021 med 35%.

  Sedan ett par år har mantrat i franska MSM varit att ”les gens”, nedsättande för vanligt folk, lever alltför bekvämt och att lösningen för att rädda planeten är att dessa radikalt ändrar livsstil. Och det verkar som om vi är på god väg dit. Paradiset i slogan ”un autre monde possible”, efter filmen med samma namn, ligger runt hörnet om klimatpolitiken och coronarestriktionerna får fortsätta.

 22. UWB

  Hur kan man undvika energifattigdom. Man kan ersätta nuvarande planer med bättre planer och det innefattar bättre och mer planerbar energiproduktion. Det finns en betald artikel i DI, 30 / 6, som diskuterar Torium under två helsidor.

  Georg Wikman (via SHI research and development AB) har betalt för två helsidor i DI, där han noga redogör för fördelarna med Torium i olika avsnitt. Tyvärr ligger ju inte detta på digitala DI, så jag kan inte skicka någon länk, men det är i slutet av tidningen.

  Den inlagda artikeln har namnet ”Torium – en möjlighet inom räckhåll?” och ger, enligt min kunskap och uppfattning, en trovärdig bild av möjligheterna och vad som kan göras.

  Han föreslår en svensk väg, men jag tror det skulle vara bättre att liera sig med danskarna i Copenhagen Atomics / Seaborg Technologies, men en viktig punkt är att om man sätter in rätt resurser kan man ha serieproduktion inom 6 – 10 år, vilket är ungefär då de första havsbaserade vindkraftverken planeras.

 23. TorbjörnR

  Här är en länk till DIs artikel om Toriumreaktor!

  https://assets.website-files.com/62a04ed22bb5805aebed8236/62bc030251c61c55973805d3_Torium_DI_Uppslag.pdf

 24. #22 UWB#

  ”Hur kan man undvika energifattigdom.”

  Det är långt i från självklart att makthavarna vill undvika energifattigdom, eller fattigdom helt kort. En befolkning som lever prekärt är lättare att styra än en som är välbärgad och oberoende. Dessutom verkar det vara så att desto sämre ett land styrs desto lyxigare lever eliten, speciellt jämfört med undersåtarna i samma land. Jag brukar illustrera min tes med länken här nedan.

  https://duckduckgo.com/?q=african+presidential+palaces&iar=images&iax=images&ia=images

 25. JonasW

  En möjlig teori:

  – våra makthavare är okunniga och osäkra. Eftertsom de stora grabbarna (Biden, EU) lallar på om minskning av koldioxd så är det nog bäst att hänga med i snacket.

  Svårare än så tror jag inte att det är.

 26. Ulf

  För att förstå vad som händer måste man inse att det är en religion vi har att göra med. Det är inte svårare än så. Borta är i vårt land och många andra, möjligheten att skrämma folk med alla möjliga undergångar enligt diverse religioner. Det enda som finns att tillgå är klimathotet. Det finns uppenbarligen en mängd ångestdrivna individer som kan få genomslag för detta nonsens.
  Nu har man uppnått en status där de som påtalar orimligheterna anses vara kättare. Och vi vet vad som händer med kättare. Utstötning och begränsning av möjlig försörjning.
  Den som inte ser likheterna mellan syndafloden och klimatundergången, har inte förstått klimathotarna. Sedan måste jag säga att jag begriper inte själv drivkraften bakom negativt religiösa människor. Men jag tror det är ren och skär ångest.

 27. Ivar Andersson

  #26 Ulf
  Den klimathotsreligiösa sekten IPCC tror att koldioxid är giftigt. Men koldioxid är en förutsättning för fotosyntesen som ger oss mat för att vi ska överleva. Utan koldioxid dör växter, djur och människor.

 28. stig morling

  ”I sagans värld” – eller en tidig morgondröm vid Billsjön, åter drömd i nådens år 2022

  Av Stig Morling, delägare i en vansinnigt stor skogsfastighet om 6 000 m2.

  Allt som oftast finner Du tröst och andra perspektiv hos våra diktare. Efter en gruvsam inläsning av den tänkta framfarten med vindsnunnor i hela Dalarna, ja enligt överheten behövs fler än. 500 i Dalarna, behövde jag tröst, för hur många biotoper skall krävas och förstöras för dessa snurror?
  En långsamhetens läsning av Torgny Lindgrens ”Legender” gav onekligen andra perspektiv på livet. En av hans essäer i boken handlade om Josua (ja, han har en egen bok i Gamla Testamentet). Jousas framfart med människoförakt och slakt av ”motmänniskor” väckte trista associa-tioner till den okänsliga framfarten med vindkraft.

  En natt jag drömde mig vara tillbaka i sagovärlden, ja drömmen kom tillbaka denna vår. Drömmen var fylld med dessa kloka och under-fundiga sagoberättare, H C Andersen, Elsa Beskow, Felix Körling, Michael Ende, Evert Taube och Tage Danielsson. Alla kunde de till-sammans berätta om underliga ting och skeenden. Så småningom blev det en salig röra. Likväl fann jag till min förvåning att de alla talade om samma sak?

  Egentligen, bland alla troll och gråklädda män, av någon anledning är det nästan alltid män som stökar till vår tillvaro(?), så handlar ju alltid dessa sagor om vår verklighet. Givetvis stötte jag på den lille pojken hos H. C. Andersen som kunde se sanningen – Kejsaren var ju naken – ett generalangrepp på tom och svulstig reklam för exempelvis vindkraft.

  Där var också Elsa Beskow och berättade om den märkvärdiga ”Doktor Klokamundes” uppfinning – ja den som visade sig gå baklänges. Med andra ord, ett angrepp på våra förnumstiga skoltyckare, och på alla landbaserade vindsnurror som just snurrar alldeles för lite och inte ens går baklänges!

  Felix Körling kom på besök i drömmen med sin barnvisa om det ”gamla och fula trollet, som lade sig i Småland med fötterna på Åland”. Dock, när trollet inte fann platsen tillräckligt lönsam så tog han sin luftballong och seglade bort – han kanske kom till solen? – SE, en så underfundig sammanfattning av såväl vind- som solkraft. I god samverkan kom vind och sol att stoppa det trolska hotet om naturförstörelse i södra och mellersta Sverige!

  Och så var det då Michael Ende – som berättade om hjältinnan Momo, som stred så framgångsrikt mot männen i grått, som vill stjäla både tiden och det goda arbetet från oss. Med sann byråkratisk iver ville de ödelägga det goda livet för människorna. Dessutom vill de ju gärna få oss att tro på det lönsamma i saker som aldrig blir lönsamma!

  Nåväl, men friska vindar är ofta nyttiga. En gammal saga kom också till mig i drömmen:
  ”Kom friska vindar och vädra ut långöra, väldig haka och stor-näsa. Kom västanväder och sopa bort trollen från gråa berget! Och de friska vindarna kom och tog trollen med sig. Strax därefter befriade pojken prinsessan.”

  Och i djupet – långt inne i drömmen, hörde jag Evert Taube besjunga vår svenska natur och fauna: Var det ”Havsörnsvalsen”, ”En inbjudan till Bohuslän” eller ”Änglamark” jag tyckte mig höra?

  Strax innan jag vaknar tyckte jag mig höra Tage Danielsson säga: ”Jag förstår nog ganska ofta vad Du menar”!

  Vilken morgon i stillhet att vakna upp vid Billsjön, men troligen är hotet från ”vindkraftstrollet” på Långholmsberget borta, kanske kan det förbrännas av den ibland nyttigare solkraften!

 29. Frej

  Läste ett skämt om att Tyskland vill få kol klassat som förnybart . Fan trot

 30. Sverige ska ge 9 miljarder till låginkomstländer. En tredjedel ska användas till klimatåtgärder. Med tanke på hur mycket pengar som satsas på klimatåtgärder så går vi en ljus (eller grön) framtid till mötes. Mina barnbarn kommer att få ett himmelskt fint klimat. Vi lever nu i klimatets århundrade. Evolutionen har snart gjort sitt.

 31. Sören G

  Temperaturanomalien för juni blev +0,06 C
  https://www.drroyspencer.com/wp-content/uploads/UAH_LT_1979_thru_June_2022_v6.jpg

 32. Ivar Andersson

  #28 stig
  Vi skulle behöva en ny visa som Änglamark för att motverka föroreningarna i naturen som vindkraften orsakar.

 33. Sören G

  #31
  Onormalt kallt i tropikerna
  ”The tropical (20N-20S) anomaly for June was -0.36 deg. C, which is the coolest monthly anomaly in over 10 years, the coolest June in 22 years, and the 9th coolest June in the 44 year satellite record.”

 34. Claes-Erik Simonsbacka

  Hot 6-7% Inflation To Run Through The End Of 2023? | Economist Steve Hanke
  30 juni 2022

  ”Steve Hanke is a professor of applied economics at the Johns Hopkins University in Baltimore, Maryland USA-”

  https://www.youtube.com/watch?v=N2DftIzEOOc&list=PL7vUOWh5dtHN0HL-ckjHLeXfW8vZgo0H8

  Will A Fed Pivot Send Inflation Raging Higher? | Steve Hanke

  https://www.youtube.com/watch?v=o2keL8Z8Y7M&list=PL7vUOWh5dtHN0HL-ckjHLeXfW8vZgo0H8

  Mvh,

 35. Labbibia

  I Nederländerna är bönderna vansinniga av ilska beroende på att den nederländska klimatpolitiken försöker tvinga bönderna att minska sin köttproduktion med 30%. Samtidigt öppnar man sina kolkraftverk igen beroende på den gasbrist Herr Putler orsakat genom sin folkmordsinvasion av Ukraina. Ja jösses, man tar sig för huvudet i vanmakt över den fullständigt idiotiska ”klimatpolitiken”.
  https://samnytt.se/massivt-bondeuppror-i-nederlanderna/?fbclid=IwAR1HoLBwV5gw6OzSRgF064LbxUYc46wrOOpnQCGUv5XO493ViHThojemuJY