Mera vindkraftsmygel

APfonden1

Den som kommer ihåg historien om O2 Vindkompaniet, som inte lyckades ta sig in på börsen tidigare i år kommer kanske också ihåg att Arise Windpower lyckades med minsta möjliga marginal. Eller gjorde de? Kom de egentligen in på börsen överhuvudtaget? Nja, tredje AP-fonden har tydligen köpt en alltför stor post i syfte att rädda introduktionen. Nu finns det i stället pga detta ett säljtryck på börsen av just Ariseaktier.

Ajabaja tredje AP-fonden:

En statlig pensionsfond får äga max 10 procent i ett börsbolag. Tredje AP-fonden ligger skyhögt över den gränsen i Arise Windpower och kan nu tvingas att sälja.

Affärsvärlden

Dagens industri

Där ser man. Hur ska detta sluta?

Kom ihåg vad jag sa i min förra bloggpost om Arise Windpower: -Att vi ska göra allt för att sänka dem på börsen. Fortsättning följer…….

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. mimmi

  Oväntat klarsynt på BBC Radio4!  Kanske har någon postat den redan?

  http://www.bbc.co.uk/iplayer/console/b00q3cnl

 2. Intressant att följa turerna i den karusellen! Det finns fler lycksökare på vindkraftmarknaden. En av dem har nyligen skickat ut ett blad till folket på Bjärehalvön med följande locktoner:
  ”Bäste Markägare!
  Tjäna pengar på vindkraft utan att lägga ut ett öre! Och utan att arbeta. 
  Vi betalar dig ca 150 000 – 200 ooo kr i årligt arrende i minst 20 år; totalt 3 – 4 miljoner kronor. Det enda du behöver göra är att skriva ett arrendeavtal för platsen där vi kan bygga verket. Ersättningen utbetalas årligen. Får vi bygga två verk så blir det förstås 6 – 8 miljoner kronor…
  Du kan även bli delägare i vindkraftverket, något som ger dig ännu bättre ekonomi…
  Vänliga hälsningar
  Claes Buhler
  CRC Vindkraft AB, Arsenalsgatan 6, 411 20 Göteborg”

  Det här kallar jag bondfångeri av värsta sort. Kanske något för Sverker Olofsson i Plus? 

 3. Ytterligare ett bra exempel på varför staten inte skall hålla på med ägande av (sådant som borde vara vanliga) näringsverksamheter …

 4. Olaus Petri

  Alf, nigeriabrev kan se ut hur som helst. 😉

 5. Björn

  Alf Agdler [2]; Det låter ju som ett vansinnigt skämt med vindkraftverk på Bjärehalvön. Där finns bland annat Båstad och Torekov. Är det möjligt att det kan finnas tillstånd för placering av snurror kring dessa natursköna områden. Det är ofattbart om det är möjligt att få tillstånd för uppförande av dessa monster på områden som borde vara k-märkta. Att ha ett sådant där snurrande monster i blickfånget är en styggelse var det än finns. Vindkraften borde bli en politisk fråga i kommande val, men för att hålla ihop Alliansen blir det ett krypande för C.
   
   

 6. Står Stockholmsinitiativet bakom  uttalandet ”vi ska göra allt för att sänka dem…’ ? Står du, Maggie, bakom ett sådant hot mot ett börsnoterat aktiebolag? Vad exakt innebär ”allt”?

  Vilken landsbygd vill Jonny bevara? Troligen den från hans egen barndomsdröm eller den närmast hans eget hus. Låt gärna andras bostadsbygd grävas ut, befolkas av oljepumpar, dränkas av kraftverksdammar …

  Kanske Sancho Pancha ska tänka lite själv och inte blint följa sin master Jonny, den nya tidens don Quijote.

 7. Christopher E

  Tyvärr är det ju inte ett nigeriabrev Alf citerar ovan. Det är ju precis så det går till. Möjligen låter årliga ersättningen lite hög, brukar ligga mer på 100 000 – 150 000 kr. Så illa är det faktiskt, och det är våra skattepengar de använder.
   
  Varför skulle Bjärehalvön besparas? Jag bor själv i en tidigare naturskön sträcka av västkusten, numera till stora delar förvanskad av vindturbiner. Det tas inte några sådana hänsyn när vindkraftsprofitörerna ska ha sitt.
   
  Jonny! Heja på! Sätt dit dom jä…..

 8. Ulrik

  Björn #5. Det har varit ett djävla liv om en golfbana på Bjärehalvön. Men vindkraftverken går inte  att stoppa. De lever ett eget (o)lagligt  liv.

  Sjunde AP-fonden sponsrar våra pengar för gamla dar  i Tällberg Foundation utan att regeringen ingriper, så då kan väl tredje AP-fonden ödsla våra pensionspengar på vindkraft. Vilket parti säger stopp?

  Dessa vindkraftverk som producerar 10% av installerad effekt. Har AP-fondens styrelse läst Vattenfall statistik? Den finns på nätet för oss amatörinvesterare att läsa. Eller var det Gyllenhammar som övertalade er att köpa?

 9. Micke Johnsson

  Hittade denna artikel hos DN. Etanol är uppe på tapeten igen…
  http://www.dn.se/nyheter/politik/etanolpris-pressas-av-eu-beslut-1.1077135#article-readers

 10. Pensionsfonder kontrollerade av svenska staten lurar av småspararna pengar i vindkraftsbolag. Jaha? Det är inte så fasligt länge sedan som svenska staten lurade av småspararna pengar på ”folkaktien” Telia. Och? Hellre korkade investerare än mina skattepengar. Någon som känner för att satsa sin skärv på Tricorona?

 11. Lars G.

  I Frankrike har nyss en markägare fått rätt i domstol och en ersättning av 400.ooo Euro plus en order om  att fyra verk skall rivas. Han hade inte varit tillfrågad om en vindkraftpark som skulle byggas ca 500 m från hans hus. Det blir säkert överklagat..men det kanske kan bli ett pilotfall.

 12. Holmfrid

  Alliansen är beredd att tvinga kommunerna till underkastelse – 3 veckor utan svar på remiss betraktas som medgivande.  Sverigedemokraterna kan ju ta upp start av Barsebäcks båda reaktorer i stället för 4000 vindsnurror i Skåne som valfråga.

 13. Lars Bååth: Nej, jag ansluter mig inte till Jonny. Jag har inte för avsikt att ”sänka” några börsbolag och jag tycker att sådant tal är i högsta grad överdrivet. Jag är negativt inställd till vindkraftsutbyggnad men jag anser att frågan bör lösas på ett fredligt sätt.

 14. Richter

  Lågenergilampor kan ge skadlig strålning

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/lagenergilampor-kan-ge-skadlig-stralning_4557243.svd

  Jag mätte med en linjal som är 30 cm, hur ofta sitter man närmare?

 15. Ellen

  Starta en egen klimat-tråd kan du göra här
  http://www.klimatforumet.forum24.se

 16. Slabadang!

  mimmi mimmi!

  Tack för den länken till BBC! Tack Tack!
  Jag skulel som SVT vilja tvinga er alla att lyssna på denna BBC sändning.De lyfter fram de bakomliggande odeologierna på ett helt fantastiskt sätt och med en fullständigt lysande  metod…… ett banbrytande sätt att tvingsa fram ideologierna och prioriteringarna i ljuset!
  Det är skillnad på riktig public service och det svenska missfostret till ursäkt för den.BBC tog verkligen klimatpropaganda kritiken till sig och har nu lyft sig till en nivå som liknar ”hockeyklubban”.
  Yiiiipeeeeeee!

 17. Col

  ”Nja, tredje AP-fonden har tydligen köpt en alltför stor post i syfte att rädda introduktionen. Nu finns det i stället pga detta ett säljtryck på börsen av just Ariseaktier.”
  Vad är det du försöker säga? Säljtrycket uppkommer (troligtvis) då de måste lätta på sitt innehav i Arise pga 10% regeln. Jag har inte siffran i huvudet nu på morgonen hur länge de får ligga inne med övervikt.
   

 18. Maggie, vad är du egentligen emot? Utbyggnaden av en ny industri som kommer att ge exportinkomster till landsbygden?  Den oseriösa svansen av lycksökare? Eller subventioner av industri över huvud taget?

  En seriös uppbyggnad av vindkraftindustri, på bästa platser och med rätt processtänkande, kommer att ge ett effektivt utnyttjande av en gratis råvara. Sådan utbyggnad subventioneras, liksom all annan utbyggnad av basindustri, av statliga medel. Jag ser inget fel i detta och jag tror egentligen att de flesta här håller med mig. Men, det krävs också att staten också går in med tillräckliga resurser för att stötta sådan utbyggnad med mycket mera medel för forskning, liksom för all annan bas industri. De 10 miljoner per åroch till ett fåtal grupper som staten nu lägger ut är enbart patetiskt.

 19. Peter Stilbs

  mimmi #1 : Lysande BBC-inslag – tack !

 20. bom

  Åhoj i Bååten!
  Har Du möjligen investerat familjeförmögenheten i osunda vindkraftsaktier eller är det en principfråga?  Tänk på att gamla knektar har ett rått men hjärtligt språk.  Själv skulle jag aldrig satsa pengar i vindkraften av moraliska skäl. De övergivna konkursade vindkraftsparkerna i Californien och nu senast Spanien borde stämma till eftertanke också. Så snart skattepengaströmmen stängs av så blir den Ebberödska banken fullt synlig även för obeväpnade ögon. Skam över dem som försöker profitera på dumma politiska tilltag. Verkar vara gänget som blåste upp IT-bubblan bl. a.

 21. Peter Stilbs

  Jag tyckte det var så betecknande för de gröna att de reagerade som de gjorde här – enligt referat i #1: En föredragshållare om klimatfrågor frågade en stor grupp hard-core gröna en hypotetisk fråga där man genom ett trollslag eliminerade all tänkt klimatpåverkan av fossila bränslen, och man kunde lyckligt fortsätta flyga och bila och utvecklas – hur många skulle vilja ha det så ? 

  Två(2) räckte upp handen.  

  Tydligare kan inte visas att ”klimatfrågan” bara är ett manipulationsredskap för dessa personer – vad de vill ha är totalstopp för all utveckling.

  Tyvärr är det ju också så, som sades i programmet – de allra största miljöbovarna i historien har varit kommuniststaterna – som levt på utveckling från omvärlden, och internt inte haft någon.

  Eller hur – Erik Svensson  😉

   

 22. Hans i Lund

  DI hade igår (13/4) en mycket tänkvärd artikel om VK-projektet i Markbygden norväst om Piteå där det ska byggas 1101 (!) vindkraftverk. Hur detta påverkar rennäringen är det ingen som vet. Tyvärr finner jag inte artikeln on-line.
  Jag har funderat lite kring VK och tänkte att någon klokare kanske kan rätta mig om jag tänker fel:
  ·         Tillgången till VK är osäker, därför måste man ha motsvarande installerad effekt eller i alla fall förväntad effekt i reservkraft.
  ·         Reservkraften måste vara snabbstartad för att följa med i vindarnas svängningar.
  ·         I Sverige är vattenkraft en lämplig regulator till VK. Detta innebär att reservkraften måste antingen installeras som ny vattenkraft eller att man avdelar befintlig effekt som reserv till VK.
  ·         När det gäller levererad VK finns då två grova scenarier:
  1.       VK har levererat förväntad effekt. Reservkraften är då förspilld i utsläppt ”oanvänt” vatten.
  2.       VK har ej levererat förväntad effekt. Då utnyttjas reservkraften (som ändå fanns där) och VK-bygget är ”förspillt”.
  Detta måste ju innebära att VK är ett nollsummespel. Jag kan begripa att VK lokalt i mindre omfattning kan ha betydelse där tillskottet är marginellt i förhållande till helheten. Men detta gör ju att VK kan aldrig ge ett tillskott av betydelse som inte redan finns där.

 23. Col

  #18
  Vet inte om det var mig du syftade på men i så fall vill jag klargöra att jag äger exakt noll aktier i vindkrafts-bolag.
  Jag tror dock att vindkraft har en framtid även om jag inte analyserat just Arise som bolag. Anledningen är såklart kommande kraftigt stigande energipriser på bara några års sikt.
   
   

 24. Christopher E

  Peter Stilbs #19;
   
  Den frågan, som urskiljer gröna ideologer från människor som bara har ett intresse av miljövård, är verkligen talande. Jag läste den som ett hypotetiskt förslag för många år sedan, men visste inte att någon ställt den på riktigt.
   
  Säger allt.

 25. Peter, Christoffer m fl – se anmälan om boken Climategate av Brian Sussman på WUWT. Troligen ytterligare en måste-läsa-bok som kultureliten återigen sannolikt missar. 

 26. Micke Johnsson

  mimmi #1
  Tack för en riktigt bra länk. UI hade nog uppskattat denna? 🙂
   
  Håller med dig Peter S. Två stycken räckte upp  händerna. Det tycker jag berättar allt. Det är som jag sagt det är väldigt likt Orwells 1984 över hela den ”gröna rörelsen”.

 27. Göran

  #1: Mycket intressant klipp från BBC.
  Tyvärr utgår hela reportaget från en ide om ”katastrofal global uppvärmning” pga ökade CO2-utsläpp. Men det är intessant att för den ”gröna rörelsen” generellt så är ”climate change” bara en ny ursäkt att tvingande förändra samhället till en mer kollektiv, mindre individualistisk värld.

 28. Micke Johnsson

  #21  Col
  På vilka grunder tycker du att vindkraften har en framtid? På vilka grunder tycker du vindkraften har en framtid om vi slopar alla subventioner.  Jag tycker detta är det största jippot av alla.  Det tycker ju investerare också, förutom våra pensionsparande fonder(undrar om inte Maud Olofsson har ett finger med i spelet då man ser väl alltid till att ens barn har det bra). Investerare som PG Gyllenhammar lämnar skeppet innan småspararna börjat satsa. Svensson får såklart betala denna nota också.

 29. Göran

  Från BBC-klippet (inte ordagrannt citerat):
  ”..the green movement have stolen sin, guilt and fear from religion..”   ”..without offering a way of salvation….
  ”..the climate change  is so important that democracy has to be abandoned…”
  ”…there is a great deal of fascism in the green agenda…”
   

 30. Lars C

  Den här måste ni bara läsa om ni inte redan gjort det.
  Ur led är tiden, arma land.
  http://www.dagensfinans.se/press1.php?id=207083

 31. Col

  #26
  Jag grundar det på det faktum att den billiga oljan håller på att ta slut. Finns mycket rapporter som tyder på en förestående kris likt eller värre än den på 70-talet inom bara några få år.
  När oljepriset står i 150-200 dollar fatet blir andra energikällor mer lönsamma.
  Du kan ju kolla på priset idag, 85 dollar fatet i global lågkonjuktur… Om du dessutom tar hänsyn till att dollarn nu är starkare än våren 2008 så är det ”egentliga” priset 95-100 dollar fatet.  Om vi får ordentlig bevisad tillväxt så vad tror du kommer inträffa?
   

 32. Hans i Lund

  Att Johan Ihrfelt är med i VK-svängen är ju inte ägnat att förvåna. Han var ju med och ”bubblade” inom IT redan för tio år sedan.

 33. Col
  Länder som Ryssland där ledande geologer vet att olja nybildas fortare än vi nu utvinner, men kommer bli allt dyrare att utvinna, ökar sin utvinning för fullt.
  (Ryssland har ökat sin utvinning rekordartat, men även USA ökar skapligt, ett hundratal nya djupbrunnar i Noth Dakota, var månad och snart tillåts kustnära utvinning)
  Samtidigt bromsar Ryssland de enkla system som nu kan utvinna energin ur våra ”atomsopor”, de sålde MOSART till ett konsortium i Japan, så fick de 1G$ och mer tid.
   
  Tiden används bl.a. till Rosatoms snabba bridreaktorer.
  SVBR-75 finns sedan länge i 7 U-båtar och byggs nu i 14 ex. för att försörja oljeutvinningen i Ishavet med energi, det är gen4 som klarar U238 och bara skapar 300års förvar av sitt ringa avfall.
   
  IAEA spår att SVBR-100 (som kommer ha enbart bly som energibärare till skillnad mot dagens legering av bly och vismut) kommer motorisera världens fartyg redan om 10 år… (jag tror på billigare reaktorer, ex FUJI LFTR som startar sin första 2012)
  Redan finns certifierade småreaktorer som ger olja till knappt 40$/fat ekonomisk balans med dagens räntenivåer.
  Betänk att den globala fartygstrafiken kör upp mer än Saudiarabien producerar.
   
  Att ersätta bara världshavens stora containerfartyg:s oljemaskiner med reaktorer, betyder mer än att elektrifiera alla personbilar och tillverka elen från energisystem icke drivna av olja, gas eller kol.
   
  Det värsta är att fartygen kör på den billigaste oljan utan rening av kväve eller svaveloxider.
   
  Så glöm peakoilkatastrof… gäller bara för starkt troende, som förbjuder alternativen….

 34. Är det sant som Johan Ihrfelt säger att de senaste tv åren har det bara tagits ytterligere ett enda kkv i världen?

 35. 32
  ..tagits i bruk ytterligare ett enda kkv  i världen?

 36. mimmi

  Tyvärr är det nu inte ofta det låter såhär på BBC, t ex har de på senaste tiden haft några riktigt larviga radioteatrar om hur livet kommer att te sig i en helt vanlig familj efter temperaturen har gått upp 2 resp. 4 grader, med ”specialister” som kommenterat miljöhändelserna under teaterns gång.  Så visst var det roligt att få höra det här inlägget!  SVT och SR skulle aldrig våga.

 37. Jag vill med tacka din mimmi, jag försöker lyssna på och läsa allt, men fixar inte ens en miljondel…

 38. Rosenhane:
  Gå in här på public infomation service och se landsvis så finner du hur extremt expansiv utbyggnaden är.
  Men utbyggnaden måste minst 100dubblas från dagens ca 150 planerade reaktorer.
   
  Det kommer om inte killar som Eric J Lerner lyckas först, då behöver vi bara reaktorer av miljöskäl för att utvinna energin ur det som idag av vissa kallas avfall.

 39. Holmfrid

  Hans i Lund:  #20
  Vk-parken i Piteå kostar 70 miljarder kr för 4000 MW brutto och 1000 MW netto.  Luleälvens 11 stationer producerar max 4350 MW.  ”dragspelet” VK-parken med O  –  4000 MW  skall alltså kompenseras vid vindbortfall.  Vattendom för Luleälven tillåter inte så stora regleringar då miljöskadorna skulle bli oacceptabla.  Luleälven producerar 10 miljarder kr vid fullt utnyttjande (4000 MW/300 kr/MWh). Kostnaden är max 500 milj. kr.  25% av  kapaciteten ur 4000 MW   VK skall kompenseras genom avstängning av vattenkraft till ett intäktsbortfall på 2.5 miljarder ur vattenkraften.  Detta skall ersättas över elkunderna med tillägg till elcert.avgiften. Maud O ändrar lagarna för att gottgöra vattenkraftsägarna för detta intäktsbortfall.  Omräknat till 5 ggr så mycket VK, som planeras skall alltså vinstbortfall på 12.5 miljarder kr/år kompenseras på detta sätt med en merkostnad på elkunderna utöver ordinarie elcert. på 350 kr/MWh till VK.  Reglerkravet kräver troligen utbyggd vattenkraft med åtminstone 80% av max effektbehov vid vindbortfall.  Då ökar produktions kostnaden för reglerkraften från 5 öre/kWh till 25 öre/kWh eftersom ny vattenkraft måste byggas i Pite, Kalix och Vindelälven för att klara  500% mer VK än idag i Sverige.  Det är väl troligt att 50% av ny vattenkraftskostnad måste läggas till VK-kostnaden.  Detta utredes i dag genom  Energimyndigheten.  Ny kärnkraft blir billigare, då ju infrastrukturen för denna är i stort sett klar (kraftnätet, kylvatten mm).  
  För Storbritannien är läget allvarligt med Nordsjöoljan sinad inom 5 år, kärnkraftverken skrotningsmogna,  kolgruvorna stängda och vindkraften en stor besvikelse hittills.  (krävs 600000 vindsnurror fördelade över ett 10 km brett band runt öns hela kustremsa.).  Ny kärnkraft och gas från Gulfen och Ryssland är halmstrået.  Därför är tonläget i debatten i GB så högt.  Skillnaden i utsatthet mot Sverige är astronomisk. 
  Rule Britannia, rule the wind.

 40. Hans i Lund

  Lindström har ett passande tema just nu: http://www.bonton.se/sv/index.htm

 41. Col

  #31

  Så kul att USA och Ryssland ökat sin produktion som du skriver. ..Då kanske bara USA kommer importera 55 % av sin olja förbrukade mot tidigare 57%…
  Problemet är att man måste hitta ett nytt Saudiararabien innan 2015 enligt tex Pentagons senaste rapport.
  Du kan läsa mer om detta i länken nedan:
  http://www.guardian.co.uk/business/2010/apr/11/peak-oil-production-supply
  men du kanske tycker de (Pentagon) är ” starkt troende, som förbjuder alternativen….” ?

  Kan du inte ta fram lite siffror på hur mycket som projekteras i nya oljeprojekt kontra den decline som väntas och redan är faktum i många av de största fälten samt titta på prognostiserad oljeanvändning globalt.
  Sen kan du argumentera för ”billig” olja.
  Du kanske också kan möta det jag skrev om  oljepriset i inlägg #29 också istället för att babbla om ryska geologer som du missförstått och snacka om annat för att komma iväg från kärnfrågan.

 42. Hans i Lund

  Tack Holmfrid för ditt svar. Jag tolkar det som att mitt nollsummeresonemang avseende energitillskottet är korrekt för VK, dock med ett jätteminus ekonomiskt. Det du beskriver är ju rena rama skräckhistorien.

 43. Col du ska inte tro på sådant du inte själv förstår, då är risken stor att politiker, byråkrater eller journalister, som skriver, inte heller förstår.
   
  Jag ger dig en enkel länk som du kan följa och detaljplugga alla sidolänkar till, här.
   
  Lycka till.

 44. För övrigt kommer ett nytt Saudi arabien producera före 2015 om oljepriset ligger kvar på dagens nivå.
   
  Bara Irak fixar det, sen har vi den kraftiga expansionen i många länder för att inte tala om Arktis, där EU ska stödja utvinning även i känsliga områden, politiskt och ekonomiskt.
  Ett oljeborrande och isbrytande fartyg byggs ny för 6,5GSkr för era skattepengar, för en del av den uppgiften, men Norge har metoder för rigglösutvinning under isen, liksom även Ryssland utvecklar.
   
  Ligger oljepriset och pendlar mellan 90-100$/fat kommer utvinningen öka till 150Mfat/dygn 2030…
   
  Men det kommer inte ske ty alternativen är redan så mycket billigare.

 45. Col

  #41
  Att du inte uppenbarligen inte förstod eller försökte förstå argumenten eller bemödade dig med att försöka besvara ett enda med ett svar utan istället länkar till nån blogg som svar,visar på din kunskap(eller snarare okunskap) om oljemarknaden.
  Läste snabbt i det du länkade om North Dakotha fieldsen.
  Det står bla:
  ”As good as things are now, estimates are North Dakota’s oil production could hit 300,000 to 400,000 barrels a day and sustain that level for 10 to 15 years, Helms said”
  Om de idag producerar 250.000 så har du alltså en maximal ökning på 150.000 b/d
  Det skulle innebära en ökning av USAs oljeproduktion medhäpnadsväckande +1,2% förutsatt att inga av deras andra fält började tappa i produktion.
  Kan du inte göra en analys hur det kommer påverka oljepriset på lite sikt eller har jag nya intetsägande blogg-länkar att vänta mig som svar i avsaknad av argument?

 46. Steve

  Spansk solcellssvindel — Spaniens industriministerium har avslöjat ett bedrägeri med solcellsström. Producenter har låtsats att ’diesel-ström’ var ’sol-ström’ för att utnyttja statsbidragen.
  Inspektörer upptäckte att många (mehrere!) solcellsanläggningar levererade in ström även nattetid till elnätet!  De ansvariga hade anslutit diesel-generatorer till systemet för att, eh, få ut mer.
  Bedrägerierna kan uppgå till 2,6 miljoner euro. ”Men det är bara toppen på isberget”, säger en expert.  Man hade kört in dieselgeneratorer mot nätet på natten. Men gör man detta under dagtid kan det knappast upptäckas.
  Spanska staten betalade förra året ut ca 2,3 miljarder euro som subventioner för sol-ström. (Denna svarar för två procent av all el.) 
  –  ”Tipstack”: WUWT
  http://www.bluewin.ch/de/index.php/24,265341/Schwindel_mit_Solarstrom_in_Spanien_aufgeflogen/de/news/wirtschaft/sda/

 47. Col

   

  #42
  ”För övrigt kommer ett nytt Saudi arabien producera före 2015 om oljepriset ligger kvar på dagens nivå.
  ”Bara Irak fixar det, sen har vi den kraftiga expansionen i många länder för att inte”
  Irak producerar ca 2,4 miljoner barrels/d idag (2009 EIA)
  OM man skulle utöka sin produktion som bloggaren i länken du skickade hävdar till 4,3 miljoner barrels/d så är det alltså +1,9 miljoner fat/dag mot idag.  En mycket bra siffra i sig (inte orealistisk förutsatt hyfsad stabilitet i landet) men det är bara ca 20% av det som Saudierna producerar idag.
  ”sen har vi den kraftiga expansionen i många länder”
  Vilka länder är det du talar om!?
  Jag ska hjälpa dig och svara.
  De enda som kan öka sin produktion markant är just Irak och till viss mån Kanada och Brasilien.
  Sen har vi en handfull länder som troligen kan öka en del tex: UAE, Kina och Angola.
  ca 40 av de 54 största oljeproducenterna är förbi sin Peak.
  Mvh

   

 48. Steve

  Solcellsbluffen avslöjades av ”El Mundo”.  Idag skriver man:  ”Data finns där, och är oemotsägliga. Mellan november och januari levererade solcellsanläggningar in elström till nätet, en teknisk omöjlighet nattetid.”
  http://www.elmundo.es/elmundo/2010/04/14/castillayleon/1271228197.html

 49. bom #18, jag har inga aktier i något som helst vindkraftföretag. Däremot tycker jag det är rent hyckleri att, i en värld med allt ökande energibehov, argumentera för att utnytja thaländares hembygd (Gunnar #41 och andra) och mot att utnyttja svensk landsbygd från Jonnys barndomsdrömmar.

 50. Col nu kommer nog inte framtiden visa vem av oss som har rätt ty alternativen är som skrivet redan billigare och sjunker fort.
  Vad jag däremot är säker på är att peakoil inte blir dramatiskt (annat än för vissa oljeexporterande länder, som trodde att priset kunde stiga till 250$/fat och ligga där, torskar är de som inte pumpar allt vad de kan).
   
  Bloggaren Next Big Future; länkar i alla deras inlägg, det var dem du skulle kolla upp.
  Satsa dina pengar på att olja kommer vara dubbelt så dyrt länge så möts vi igen om 15 år.
   
   

 51. Tänk bara hur oljekonsumtionen skulle falla om alla konsumenter på jorden (inkl. flygresor och fartygstrafik) fick betala det pris Västeuropeiska konsumenter vant sig vid genom skatter?

 52. magnus

  Gunnar Littmarck, m fl intresserade

  Jag antar att du läser Ny teknik, men här är ju en kul teknisk lösning på lagring av energin från vind och solkraft, så att den kan användas då den behövs bäst. Intressant att följa utvecklingen.

  http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article759296.ece

 53. Holmfrid

  Littmark är lika troende i energifrågan som AGW-folket i klimatfrågan.  Orealistiska visioner om kärnkraft,   oljeförbrukning och marknadslösningar, och till råga på allt ingen överblick i ämnet. 
  Steven Chu (Obamas energiminister och Nobelpristagare i ämnet)  påpekade de långa utv.tiderna för 4:e generationens kärnkraft (20-40 år),  Obama öppnar för oljeborrning runt USA´s kuster, som hade gjort honom omöjlig som presidentkandidat – allt detta som följd om ny strategisk information om energiläget. 

 54. Holmfrid, Chu är nog inte världens smartaste för att han fick priset.
  Han rapporterade att LFTR inte fungerar p.g.a. ett problem med grafiten som löstes på 70:talet.
  I vissa modeller används grafit (inte alla) vilken först sväller och sedan krymper av neutronstrålningen.
  FUJI har certifierat sin LFTR för 30år mellan grafitbytena…
  Chu har antingen en dold agenda eller kan inte alla system.
   
  Jag vill helst tro det sista…
   
  Nåväl nu kommer LFTR ändå, så USA och pappskalleregimer som den Svenska får följa sina ideologiska sjuknade skepp.
  Betänk att det redan finns västerländsk nyproducerad gen 3,5 som ligger 20-30% under kolkraft i elkraftsproduktionskostnad.
   

 55. Pehr Björnbom

   
  Magnus #49
   
  Redox flow-batterier är ingenting nytt:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Vanadium_redox_battery#cite_note-Scienced-6
   
  Litiumbatterier har högre energidensitet än redox flow. Nu påstår visserligen forskargruppen vid Fraunhoferinstitutet att man kan förbättra redox flow-batteriet 4 – 5 gånger så att de kommer upp i litiumbatteriets nivå:
  Fraunhofer-Gesellschaft (2009, October 13). Improved Redox Flow Batteries For Electric Cars. ScienceDaily. Retrieved April 14, 2010, from http://www.sciencedaily.com/releases/2009/10/091012135506.htm
   
  Vid de flesta sådana utspel är det nog så att man överdriver fördelarna och man säger inte så mycket om nackdelarna. Vindenergi och solenergi kan naturligtvis lagras med hjälp av batterier. Det är ingenting konstigt med det. Men kostnaderna för detta är mycket höga och då är det mindre intressant.
   
  Min gissning är att denna grupp forskare från Fraunhoferinstitutet troligen inte kommer att kunna ändra nämnvärt på detta ekonomiska hinder eftersom deras batterisystem är komplicerat och följaktligen troligen dyrbart. Men deras system skulle ändå kunna vara till nytta för speciella nischtillämpningar så det kan finnas intresserade finansiärer som vill stödja deras forskning.
   

 56. Holmfrid

  Re  Magnus 49:  Kostnaden för Redox flow batteriet (4 MW/8 tim)  är enligt Ny Teknik  45 milj. kr per MW, vilket är i nivå med motsvarande kostnad för VK.  Då är nog en fullskalig utbyggnad av vattenkraften som reglerkraft.   Vindkraft är en usel lösning  –  satsa hellre pengar på effektivisering.