Maxat om Max

Igår kväll intog jag min middag på Max. Jag tycker att de har de godaste hamburgarna, det känns nästan hemlagat. Däremot är jag tveksam till all deras klimatskyltning. I dagens Svenska Dagbladet finns en intervju med Max-kedjans vd Richard Bergfors.
Max-restaurangerna passerade 2008 1 miljard i omsättning och gjorde samtidigt en vinst på 85 miljoner kronor. Det innebär att Max på åtta år har fördubblat omsättningen. Om det gångna årets succé beror på matens kvalitet eller klimatsatsningen är dock inte känt. Nu planerar Max att öppna restauranger i oljans förlovade land, Saudiarabien. Om saudierna är lika glada i klimatmärkning återstår att se.
Trots min motvilja mot klimatmärkning (som jag tycker är missvisande och ett billigt sätt att lura till sig kunder), gör Max en hel del bra saker. Det är ju absolut inget fel i att plantera träd i Afrika eller återvinna avfall. Så på ett sätt helgar ändamålet medlen.
Richard Bergfors är ”medveten” om att nötkreatur innebär ett miljöproblem. Därför är han glad att hans kunder allt oftare väljer veggo, fisk och kyckling. Uppenbarligen går klimat före allt annat – utfiskning och ur djurs perspektiv vidrig uppfödning av kycklingar.
En av mina kollegor berättade i går att hans familj årligen köper en halv kalv direkt från en bonde och fryser in köttet. Det borde väl ändå vara bättre än att köpa kyckling som halvt trängs ihjäl eller fisk som håller på att försvinna? Men det är bara en fundering.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Per Spektiv

  Vetandets Värld hade ett upplysande program om klimatkompenseringsbranschen, där man tog  Max som exempel. Det blev inte mycket pengar kvar till bonden som ska plantera trädet när konsulterande mellanhänder tagit sitt.
  http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=db&id=1538076

 2. tty

  Apropå kossor som klimatbovar: hur i all sin dar överlevde Världen  istiderna då större delen av kontinenterna var stäpper bebodda av oräkneliga miljoner hovdjur.  Det borde ha blivit kokhett!

 3. Hin Håle

  Det där med hemlagat och godast tycker jag är rätt slumpmässigt när det gäller Max. Ibland är det väldigt gott och ibland smått obehagligt. Jag har valt Max före andra burgar-kedjor för att de varit norrländska underdogs i branschen och sett mellan fingrarna med varierande kvalitet. 
  Men i samma stund som de började klimatmärka sina produkter var det finito. Inte satt min fot på en Max sen dess.

 4. Instämmer med Hin Håle: Jag kommer inte att bsöka någon Max-servering efter uppgifterna om företagets fömenta miljösatsning. De påstådda trädplanteringarna som avlat för nötköttsanvändningen är en förolämpning av kunderna som tydligen anses vara korkade nog att låta sig föredas av Max-förtagets påstådda klimatvänlighet.