Mannen är boven i dramat

man som kor
Tack vare svenska forskares ansträngningar vet nu hela världen att det är Mannen som är boven i klimatdramat.  Kvinnan spelar tydligen bara en mindre biroll, rapporterar The Sydney Morning Herald. Det är visst svenska försvarsmakten som beslutat sig för att blotta det starka könets yttersta svaghet. Enligt den förbrukar en ensamstående svensk man utan barn mer än 20 procent mer energi är en ensamstående barnlös kvinna. Mycket av det beror på att männen gillar att köra bil, menar forskarna. 40 procent av männens energikonsumtion används nämligen till transporter, mot kvinnans 25 procent.
Stereotyperna haglar. En genomsnittlig svensk man leker bakom ratten på sin etanoldrivna Saab medan kvinnan står och lagar klimatsmart stenåldersmat.
Män går dessutom ut mer, vilket innebär att de äter och dricker mer, för att inte tala om rökning. Det ser riktigt illa ut för den manliga delen av Sveriges befolkning. Gäller samma sak i andra länder? I så fall borde väl IPCC:s formulering ändras från att det är ”människan” som påverkar klimatet till att ”mannen” påverkar klimatet medan kvinnan hjälplöst tittar på.
Har inte svenska försvaret viktigare saker att ägna sig åt än detta genustrams?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. L

  Bland mina största utsläpp av koldioxid är när jag kör gräsklipparen, något jag gärna skulle överlåta åt spinnsidan…

 2. Peter

  Detta ensidigt fokuserande på bilen.. man blir så j-vla trött..
  ”Män som kör i sina bilar”, låter f.ö. som hela samlade militantfeminismen i kör….
  (fast artikeln i Sydney Morning Herald var rätt rolig läsning.. 🙂

 3. Peter: Som om en tjej inte skulle kunna spinna loss med sitt muskelmonster. 😉

 4. Olaus Petri

  Frågan är om man inte behöver putsa upp genusflaskbottnarna ännu lite mera? För är inte detta ett utmärkt exempel på en så kallad HIStory? Ni vet det däringa manssamhället som effektivt raderar och marginaliserar kvinnlig agens ut ur våra medvetanden, det vill säga att det feminina subjektet obejktiviseras och passiviseras av könsmaktsystemet?
  HERstory vore på sin plats istället för denna genus-HYStery. Kvinnor kan!
  Upp till kamp genusforskare!!

 5. Rush

  De ensamstående Männen skjutsar de ensamstående kvinnorna i sina bilar!

 6. Enastående … menar du väl (åtminståene i ena fallet)

 7. Olaus Petri

  Enda ståndet…menar du väl Jonas? 😉