Via morgonens informationsdigest i SEPP’s nyhetsbrev föll blickarna på ett intressant artikelreferat av Jo Nova. Inledningen lyder:
- The Moon has such a big effect — moving 70% of the matter on the Earth’s surface every day, that it seems like the bleeding obvious to suggest that just maybe, it also affects the air, the wind, and causes atmospheric tides. Yet the climate models assume the effect is zero or close to it.
Mycket som händer via havsströmmar har ju enorma konsekvenser för väder och nederbördsmönster. Vi känner ju alla numera till El Niño och liknande fenomen. Den viktigaste faktorn är ju att värmekapaciteten i haven är ca 1000 ggr större än i hela atmosfären.
Man har i den rätt långa artikel som refereras sökt kartlägga mönster i samverkan och motverkan mellan olika underliggande faktorer för havens och atmosfärens dynamik.
Nej – inte är “science settled” – men en huvudfåra av klimatforskare verkar fortsatt vara mycket motvilliga att inkludera någonting utanför de vanliga meteorologiska faktorer som på korta perspektiv styr väder – från ett annat perspektiv än att mer koldioxid bör ge en allmän uppvärmningseffekt på dem.
Professor emeritus i Fysikalisk Kemi vid KTH. Klimatdebattör sedan 2003.
Beroende på hur månens faser inträffar i varje månad så blir effekten olika från föregående år. Och TV-meteorologerna stå i rutan och se ut som fågelholkar, för så här var minsann inte vädret förra året vid samma tid.
Är det mulet så ser du inte månen, och är kanske inte medveten om att det råkar vara fullmåne “där ovan”. Men molnen “håller kvar” värmen.
Men varför kan det vara mulet i tre veckor och klarna upp lagom till fullmånen och sedan bli mulet igen?
För övrigt har du helt rätt och jag brukar försöka vara observant på detta. De gånger det är mulet och fullmåne blir det inte lika kallt som när det är klart. Dessutom händer det ibland, men mycket sällan att man får en mild sydväst utan moln och fullmåne. Det är vackra nätter.
http://tallbloke.wordpress.com/2009/11/30/the-moon-is-linked-to-long-term-atlantic-changes/
http://ansatte.hials.no/hy/climate/defaultEng.htm
Inget nytt under…. månen.
Månen har väl ofta stått för lurendrejeri och dårskap.
Den sätter fart på vattnet utmed kusterna. Vatten som har en temperaturgradient som är betydlig. Färömätningarna ovan är intressanta !
Däremot har den så klart påverkan med dragningskraft på atmosfären. Den del av lufthavet som är närmast månen borde dras ut lite grann.
http://www.spacedaily.com/reports/2011_Draconid_meteor_shower_deposited_a_ton_of_meteoritic_material_on_Earth_999.html
Janne, precis vad jag först tänkte också när jag såg Mats Jangdals inlägg. Men Månens tidkraft samverkar ju med Solens tidkraft när de står på linje, alltså vid ny- och fullmåne. I vart fall intressant med “rymdväder”.
Det där med tidvatten kan vara lite klurigt. Man ska nog inte i första hand föreställa sig månen som en ‘extra’ dragningskraft som därigenom får vattnet att bulga upp lite. Tänk istället så här: jorden och månen snurrar båda kring en gemensam tyngdpunkt. Tyngdpunkten ligger alltså Inte i jordens medelpunkt utan en bra bit därifrån. Det är denna ‘slänggunga’ som i jämvikt (vattnet flyger inte bort mao) kräver lite extra centripetalacceleration för att hållas på plats. Det är ju faktiskt så att flod har vi inte bara i riktning mot månen utan också på andra sidan av jorden från månen.
Och så snurrar jorden på med ungefär ett dygn/dygn, så den där förhöjningen av havsnivån kan man se som en våg man måste dyka igenom 2 ggr/dygn.
Och nog påverkas lufthavet också. Och jorden självt också har jag läst – tidjord! (Säkert en grek som sett det för 2000 år sen.)
Over
Himlakroppars banor varierar på många olika sätt över olika tidsperioder. Jordens bana runt Solen är elliptisk, men själva den elliptiska banan roterar, och banan wobblar även i höjdled. Jag förmodar att Månen beter sig på liknande sätt runt oss.
Kombinerat med kort, lång och mycket lång periodicitet.
Settled science! Ha!
Tack för intressanta och matnyttiga länkar!
Jag frågade för länge sen om det var någon som visste om meteorologer tar med månens inflytande på vädret, men det var med utgångspunkt från grannen som räknar med lite extra säkert skördeväder, på toppen av LRF:s detaljprognoser, om det skulle vara fullmåne.
MrsM 14:27
Jag har också försvarat fantiserande, men det gäller bara sånt som vi inte kan veta och kanske inte får veta, som större politiska sammanhang och vad som sker i stort. Det kan vara ett sätt att gemensamt göra världen begriplig. “Just-så-historier” kan på sin höjd vara lustiga. Det fina med den här bloggen är att det finns så många med olika och stora specialkunskaper, så att man kan fråga om sånt som det kan finnas kunskap om.