Jonny på Newsmill i dag – om miljöpartisters populism

jf
Lästips för denna regniga och lite tråkiga försommardag. Tack Jonny!

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Sören G

    I Rosshavet vid Antarktis kom vintern 3 veckor tidigare än normalt meddelar Fred Goldberg.

  2. Bäckström

    Bra artikel Jonny.
    Miljöpartiet har aldrig varit intresserade av vetenskap eller fakta. Tvärsom framstår dom som hundra procent känslostyrda i sin iver att förbättra världen. Att fakta gång på gång visar på att deras världsbild saknar förankring i hur den riktiga världen fungerar, spelar ingen som helst roll för dem och deras anhängare. De påminner mer om en religiös rörelse än om ett modernt förnuftsdrivet parti. Och så har det varit enda sedan ”Inte guld men gröna skogar” -tiden.
     
    Jag betvivlar inte ett ögonblick på att uppsåtet är ”viljan att göra gott”, men vad hjälper det när politiken tvärtom resulterar i motsatsen?

  3. Verkligen utmärkt, Jonny! Din kritik av Tovatt är utomordentligt välkommen. Jag läste Tovatts artikel igår och den är definitivt ett exempel på vad man skulle kunna kalla hårddragen grönpopulism.

     

    Det är också bra att jämföra med vad Lennart Bengtsson skriver på Die Klimatzwiebel:

    http://klimazwiebel.blogspot.se/2013/03/lennart-bengtsson-global-climate-change.html

     

    Lorenz Tovatt passar utmärkt in på de som omnämns som professional media experts and different well-recognized members (political or otherwise) of the general public i följande citat:

     

    The global warming has been taken out of the hands of the meteorologists and traditional climatologists and is now run by professional media experts and different well-recognized members (political or otherwise) of the general public that have found the present climate hype to be a suitable way to remain or be obtain a place in the media limelight.

     

  4. Börje S.

    Stort tack för den, Jonny! 

  5. Ann L-H

    Bra igen! Högst läsvärt även på en kust i strålande sol.

  6. Peter Stilbs

    Pehr – Tovatt är en ganska grön person i minst två hänseenden. Men han kommer säkert att göra karriär inom MP.
    Det var f.ö. han som ställde upp som meddebattör förra året i Almedalen (tillsammans med Lars Jonsson, mig och Anders Gerdin)

  7. Jan E M

    Det är inte bara Lorenz Tovatt som oförsiktig med sanningen. Jonny Fagerström har helt fel när han påstår ”väderrelaterade olyckor är istället en ökning av antalet människor som är bosatta i utsatta områden. Eliminerar man denna ökning så har ingen skadeökning pga extrema väderhändelser skett under hela 1900-talet,”.
    Att kalla Tovatts debattartikel för populism är väl också helt fel. Jag förstår inte vad som är så populärt med att varna för konekvenser av miljöförstöring. Då är det mer populism som Fagerström ägnar sig åt när han påstår att Tovatt överdriver och att klimatförändringarna inte är något som man behöver göra något åt.
    Att folk dör av det förändrade klimatet är en realitet.
    Nederbördsmängdera och översvämningarna i Europa har ökat rejält under de senaste 20-30 åren. Trots bättre utrustning att skydda sig mot översvämningar så är det ändå många som dör p g a översvämningar.
    Här är SMHI:s statistik på hur det varmare klimatet påverkat årsmedelnederbörden och extrema regnväder i Sverige:
    http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/nederbord/1.2887
    http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/nederbord/1.3970
    Den statistiken stämmer inte med Jonny Fagerströms världsbild….

  8. Utmärkt skriven artikel. Sansad och träffsäker

  9. bom

    v
    Peter Stilbs 2013/06/10 kl. 16:23 Det var då LT utnämnde Dig till foliehatt vill jag minnas?? 🙂

  10. Peter Stilbs

    bom – ja, vad jag fattade så ingick jag i den gruppen…

  11. Bäckström
     
    Det du säger stämmer, och det är eg bara att acceptera att många människor är funtade på det viset. Alltså att de navigerar emotionellt och med vad dom ’känner’ är gott och vällovligt resp vad de upplever att stå i motsats till och i vägen för detta. De är generellt också mest upptagna med hur de vill att saker och ting (världen, rättvisan, miljön, klimatet osv) borde vara, och oftast (ibland närmast demonstrativt) ointresserad av metod och hur saker och ting uppnås och blir av i verkliga världen. De är då också ointresserade av hur väl (eller om öht?) en tänkt metod fungerar, vad den kostar och vad den får för bieffekter eller negativa konsekvenser. Och än mer ointresserade av göra kvantitativa jämförelser mellan alla dessa saker och även andra alterantiv.
     
    Att fatta beslut och göra hårda (dvs defintiva) val är inte deras grej. Många där tycks mest bara navigera med ngt fluffigt önsketänkande om en annan (’bättre’) värld där motsättningar, avvägningar, intressekonflikter inte finns, och där resurser inte (egentligen) är begränsade, utan alltid kan ’resoneras fram’ med ungefär samma metodik.
     
    Min poäng är att: Så är det bara! Den sortens människor finns, de är många och deras existens är inte ngt dåligt i sig (de kan vara förträffliga på massor av (andra) sätt), utan problemen uppstår när de skall fatta beslut åt eller över andra och andras resurser, dvs om sådana känslor också får eller ges makt.
     
    För de som vill åt makten tävlar också om samma sorts individer eftersom de just är lättmanipulerbara med bara vackra ord och löften bara de klingar bättre än alternativen(s). De är målgruppen för både politiker, valstrateger(*), charlataner, aktivister och NGOer och givetvis för massor av ideella och välgörenhets-föreningar: Alla sådana där man appelerar till patos (ofta mha falsk etos) men där logos bara är i vägen.
     
    Men du missar lite om ’förnuftsdrivet parti’: Alla partier måste förhålla sig till den delen av väljarkadern eftersom den är så stor. Och de måste försöka gå balansgången mellan att låta bättre än dom andra alterantiven, utan att det blir uppenbarligen falskt och överbuden för genomskinliga. Och dom mindre partierna, som aldrig kommer att axla regeringsansvaret själv behöver inte ens hålla igen. De kan alltid (i efterhand) hävda att de inte fick igenom sina utopiska (tex gröna) drömmar eller vad det nu var …
     
    (*) Dom mest inrökta bland dem tror tom ngt i stil med att ’demokrati’ innebär att om bara tillräckligt många vill och röstar för att det skall bli så, då blir det också på det sättet.
     
     

  12. Ingemar Nordin

    Bra skrivet Jonny!

    MP har ju en gräddfil till de flesta media, särskilt public service, och kan därför vräka ur sig vilka påståenden som helst utan att någonsin stöta på en kritisk fråga eller invändning. Jonnys inlägg slår mot själva kärnan i partiets klimat- och energipolitik – något som inget av de andra partierna normalt vågar säga något emot. Alla vill stryka MP medhårs – och helst vara lite värre.

  13. Lasse

    MP har en stor supporterskara bland journalisterna, vilket är farligt när de samtidigt är så extrema i sina åsikter och sin verklighetsbeskrivning.
    Att tro att vi kan påverka klimatet genom vår livsstil ger en skuldbeläggning och en låsning av lösningarna till åtgärder som saknar bevisad effekt.
    Jan EM kan hänvisa till ökande extrem nederbörd- men det visar inte att orsaken till denna ökning är kopplad till något vi kan påverka. Däremot bör vi klara dessa ökande nederbördsmängder nu och i framtiden.
    Bangladesh är en låglänt land med stor befolkningstillväxt som ofta har utsatts för översvämningar där åtgärder krävs för att klara dessa. Åtgärder långt utöver de CO2 begränsningar som nu föreslås. Kanske borde vi fokusera på något mer betydelsefullt i stället!

  14. Jan

    Båda blocken ser MP som ett viktigt parti att kunna få med i sin regering för att säkra makten och vi kan räkna med att MP skickligt kommer att utnyttja sin vågmästarroll för att få ett stort inflytande. Det är bara att inse att efter 2014 val har vi med stor sannolikhet en regering där MP ingår. Tiden får utvisa om MP’s ledning anser att Tovatt då är mogen för någon tyngre roll.
     
     

  15. Jonny Fagerström

    Jag är fullt medveten om att populism inte är rätt ord i rubriken för artikeln som helhet. Jag använder bara ordet i ett sammanhang och det är när det gäller genus och väder. Min egen rubrik var ”Trams från Tovatt och Miljöpartiet”. Newsmill är skyldiga i övrigt.

  16. Börje S.

    Jan E M2013/06/10 kl. 16:52
     
    De som främst driver klimathotandet i Tyskland, Potsdam Institute for Climate Impact Research, hade utlovat svår TORKA inför våren.
     
    Innan de svåra översvämningarna i nordvästra Australien varnade Australiens SMHI, BOM, för svår torka. På grund av detta förbjöd den svårt klimathoterisjuka miljöministern tömning av dammarna, där överskottvattnet annars hade kunnat magasineras.
     
    Metoffice har flera år i rad försäkrat britterna om kommande varma, torra somrar och milda vintrar. Fel fel, fel.
     
    Gemensamt för alla dessa misslyckade institut är förmodligen att de programmerat in hög så kallad klimatkänslighet, den som IPCC(förr i tiden) vurmat för, som bas för sina katastrofalt felaktiga spådomar. Troligen är det sådana saker som spökar när SMHI på fullt allvar försäkrar att vattenståndet i Östersjön, trots landhöjning, kommer att höjas med flera meter bara på några fåtal decennier.  (NOAA säger 1,6mm/året = 1,6 cm/decennium men det kan ju bli mer eller mindre i framtiden, ingen VET. Utom du och SMHI och Tovatt.)
     
    I alla fall har Metoffice sansat sig och talar nu om stagnerande temperatur i åtminstone 5 år till. De kanske har bytt ut en del av de mest smaklösa IPCC-ingredienserna i klimatprognossoppan? 
     
    Hur länge ska vi behöva vänta på att dina och andra apokalypstroendes fantasier om katastrofalt höjda temoeraturer och meterhöga havsnivåhöjningar ska börja visa sig?
     
    När ska du själv börja undra om det inte är något lurt med alltihop?
    Barbecuesomrar – inte alls
    Ingen idé att köpa kälke till ungarna -jodå
    Inga Moralopp mer – jodå
    Det blir jättetorrt – nädå, det blev blött
    Det blir jätteblött – nädå, det blev torrt
    Det blir jättevarmt – nädå, det blev kallt
    Vattnet stiger – min kontrollsten sedan 50 år sticker fortfarande upp 5 – 10 cm ovan ytan
    Tuvala översvämmas – tvärtom!
    Maldiverna översvämmas – inte alls
    Och hotspoten… och värmen…ingenting här, ingenting där…var blev allt av egentligen?
     
    Du tycks inbilla dig att väderrelaterade katastrofer varit okänt tidigare i historien. Du tycks VETA att allting vad väder och vind angår kommer att bli värre i framtiden.
     
    HUR vet du det? Jag menar hittills har spådomarna från klimathotarna, från klimatproffs såväl som klimathotslycksökare, apokalypskramare och alla dessa ”jag ska ta mig tusan göra mig karriär på klimathotet”-karriärister felat.
     
    När blir det rätt? Har vi högst 10 år på oss nu igen? och igen…och igen…
     
     
     
     

  17. Sören G

    Jan E M 2013/06/10 kl. 16:52 Att klimatet varierar är ingen nyhet. Det har det alltid gjort från tid till annan. Torrare perioder har omväxlat med regnigare, liksom varmare med kallare. Men den globala medeltemperaturen har inte ökat på 15 eller kanske på 22 år. Och det som alarmisterna påstår är att människans utsläpp av CO2 är skulden till klimatförändringarna.

  18. Börje S.

    Börje S. ovan
    Översvämningaran årsskiftet 2010-2011 i nordvästra Australien, Brisbane, Queensland skulle det vara.
    BOM, Australiens SMHI, förutspådde torka i nordost och regn i sydväst. Det blev tvärtom!
     
    http://joannenova.com.au/2010/12/could-the-australian-bom-get-it-more-wrong/

  19. Gunnar Strandell

    Jan EM 2013/06/10 kl. 16:52
    Jag tror att man ska vara försiktig när man drar slutsatser ur kurvorna du länkar till. Eller vad tror du om det förbehåll som står i nedladdningsbara excelfilen:
    Alla stationer har långa mätserier från 1860-talet och som har homogeniserats.
    Homogeniserade data innebär att man utöver rättningar av rena felaktigheter och interpolering av saknade data även tagit hänsyn till skillnader som kan uppstå då man byter instrument (mätmetod) eller flyttar mätplatsen.
    Efter homogenisering av data skall hela periodens data vara som om de vore uppmätta på en och samma plats med samma instrument och metod.
    Vi håller på att gå igenom våra rutiner för homogenisering och i samband med förändringar i stationsnätet ses även valet av stationer över.
    Därför kan värdena komma att ändras något efter en ny bearbetning.
    Copyright SMHI 2013
     
    Vi kanske kan förvänta oss att det blir värre än vi trodde och upplevde. 😉

  20. På en annan blogg verkar där (igen) har gjorts ett riktigt praktsjälvmål, och igen helt opovocerat. (Men Lars K skall faktiskt ha heder av att han skrev ut hur det ligger till)
     
    Men man måste ju ändå undra. De länker till (och hämtar storyn) från Greg Laden, en närmast rabiat klimathatare (av Erik-Svensson-i-Lund-snitt) och (Anders M) skriver till den:
     
    ”En påminnelse att kolla källan och att ange referenser för de påståenden som görs.
    Detta gäller även när ni kommenterar på denna blogg. Be oss inte kommentera en sak ni hört eller läst om ni inte samtidigt anger källan”
     
    På (mer än) ett sätt är det nog synd om människorna …  

  21. Ann L-H

    Borde detta vara något för miljöpartiet att studera närmare?
    http://www.c3headlines.com/2013/06/ipccs-gold-standard-hadcrut-confirms-co2s-impact-on-global-temps-statistically-immaterial-insignific.html

  22. Jan EM ..varför tror du inget försäkringsbolag velat ha med bebyggelsen i Europas älvdalar att göra ? För att det varit totalöversvämmningar förut kanske ? Långt innan stadsjeepen uppfanns.

  23. Joakim

    (Hans H)
    Stadsjeepen kom till pga MPs alla väghinder och dåligt vägunderhåll

  24. 🙂

  25. Slabadang

     
    fullständigt fantastiskt!
    Bra sedan 2011 har de breäknade tillgångarna på Shale OIl 10 bubblats enligt EIA. Till och med Sverige söra delar är markerat med rött!
    http://www.thegwpf.org/world-10-times-shale-oil-thought-2011-eia/
     
    Times are a changing!! 🙂 Reality is changing!
    http://www.thegwpf.org/world-10-times-shale-oil-thought-2011-eia/

  26. Johan M

     
    En annan artikel från Newsmill ”Koldioxidnivåerna måste ner till 350ppm”, med detta tvärsäkra uttalande ”Det enda säkra är att hålla sig under 350 ppm. Under de senaste årmiljonerna har värdet pendlat mellan 190 och 280 ppm. . Senast atmosfären låg över 400 ppm var för ca 20 miljoner år sedan,” 
     
    fast den var ju från 2009
     
    Newsmill kommer vara en guldgruva för framtida historiker som vill förstå hur folk tänkte och hur snett det kan gå när man lägger gator med stenar av goda förutsättningar.

  27. Olav Gjelten

    Jag ser Miljöpartiet som ondskans röst framför andra partiers. Deras ideal är ett fattigsamhälle där flyg, bilar, moderna vägar, industri och elektricitet helst skall bort eller åtminstone kraftigt begränsas. I ett sådant samhälle överlever bara den starke någorlunda helskinnat. Resten av befolkningen får leva i armod och fattigdom, d v s de som har turen att överhuvudtagit överleva.
    Så sluta kalla miljöpartister goda, harmlösa eller idealister!

  28. Jan E M
    Hinner inte gräva fram vad IPCC säger om regn i Sverige, men här har du ett citat ur AR4:
    ””In central Europe, precipitation
    is likely to increase in winter but decrease in summer.”
     
    Det här är ju settled science så översvämningarna nu måste ju vara fantasifoster.

  29. John Silver

    De kommer nog att möta samma öde som Yeo:
    http://order-order.com/2013/06/10/yeo-goes/

  30. Labbibia

    OT
     
    …..men ändå inte
     
    Gårdagens ledare i tidningen Expressen är rätt intressant. Den handlar om hur skogsforskningen går i regeringens/ landsbygdsminister Eskilssons ledband.
     
    Att inte någon ledarskribent tycks förstått att det förhåller sig exakt likadant när det gäller ”klimatforskningen” i Sverige är rätt häpnadsväckande!
     
    http://www.expressen.se/ledare/tommy-hammarstrom/skogsforskarna-lyder-landsbygdsministern/

  31. MrsM

    Bäckström 2013/06/10 kl. 15:48 Ja det verkar som om de saknar tidsperspektiv eller broms, det har väl med åldern att göra. Till alla miljöpartister:
    http://www.youtube.com/watch?v=Ub70eBB6PwE

  32. MrsM

    Förresten, miljöpartisterna har ju ett annat språk (små grytor har också öron) så de kanske förstår en annan robbie bättre…
    http://www.youtube.com/watch?v=6h6kZHJwTIU
    😀