Måndag hela veckan

20120807138
Det finns en del som jobbar hårt för tvinga så många som möjligt att äta vegetarisk mat en dag i veckan. En av dem är Daniel Swedin som har skrivit en ledarkrönika på Aftonbladet med rubriken ”Låt varje måndag bli en köttfri dag”.
Han skriver:
”Få saker provocerar så mycket som det rätt anspråkslösa förslaget att inte äta lika mycket biff eller fläsk.”
Varför det är så viktigt med köttfria måndagar beror, enligt Daniel, på att köttproduktionen är en extrem belastning för klimatet och att uppfödningen av slaktdjur står för en större del av utsläppen än all världens trafik. Inte är det nyttigt heller menar Daniel. Vi vet att rött kött ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och vissa cancerformer.

Den enda anledningen till att vi inte förändrar våra matvanor är att det är tråkigt och svårt. Så trots att vi blir slagna i huvudet med fakta tar vi våra matbeslut på annan grund än de rent förnuftmässiga. Därför, menar Daniel, måste kommuner och landsting gå in och styra upp oss, bestämma åt oss. Det gemensamma måste ”hjälpa oss” att fatta rätt beslut.

Daniel Swedin är född 1983 och är ännu så ung så att världen går att inordnas i vitt eller svart och det här med klimatet och kött är en enkel ekvation. Verkligheten ser naturligtvis helt annorlunda ut. Djur som går på bete är bland annat bra för vår natur, det öppna landskapet och biodiversiteten. De ger också bra mycket mer än bara rött kött. Mjölk, smör, ost, läder till jackor och skor med mera. Att rött kött skulle vara dåligt för hälsan verkar det råda extremt delade meningar om, i alla fall om man läser på kostdoktorn.se. Jag är dessutom allergisk mot uttryck som ”vi vet” utan ens någon hänvisning.
När sådana här inlägg i debatten om att alla ska äta vegetariskt kommer upp verkar det dessutom bara handla om kött från nöt eller gris men det finns ju så mycket andra former av protein. Det framgår inte riktigt om Daniel menar att vi även skall avstå från exempelvis kyckling, fisk eller olika former av viltkött.
Något annat som jag är allergisk emot är just när andra skall bestämma åt mig vilket ju är själva poängen med krönikan. Jag äter just nu en LCHF-kost (Low Carb High Fat) vilket innebär att jag inte äter något gjort på någon av våra sädesslag. Det tänker jag fortsätta med oavsett vad Daniel eller andra vegetarianer tycker om saken. Jag tvingar inte dem att äta min kost och accepterar inte att de försöker tvinga på mig sin. Daniel verkar inte ha förstått att det som provocerar när han och andra kräver köttfria måndagar är just tvånget och att sätta den fria viljan åt sidan.
Däremot har jag inte något emot att äta vegetariskt ibland. Bilden här ovan är en lasagne som jag gjorde för någon vecka sedan, den är både vegetarisk och LCHF. Jag tycker inte att skolor eller sjukhus ska servera vegetariskt bara på måndagar, jag tycker att de skall servera ett vegetariskt alternativ till alla elever och patienter alla dagar i veckan. Dessutom borde i alla fall patienter på sjukhus kunna välja LCHF om de så önskar. Många vuxna idag behöver äta en kost utan kolhydrater från sädesslag och då skall de naturligtvis få göra det.
Det ska vara enkelt att äta den kost man av olika skäl väljer själv. I vår stressade tid har det sedan några år funnits färdiga matkassar för hemleverans till dörren. De innehåller vanligtvis fem middagar till fyra personer med alla ingredienser och färdiga recept. För den som vill äta vegetariskt erbjuder bolaget ”Framtidens mat” en vegetarisk matkasse och Frisk av mat en LCHF-kasse.
Låt oss få välja själva, tack!
PS. Läs även gärna David Eberhard utmärkta debattinlägg på Aftonbladet om just det fria valet och att vissa vill att staten skall begränsa den.
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Helena Erksson

  Om det är något man ska styra så är det väl sockerkonsumtionen. F.ö. förstår jag inte alls varfö man ska undvika potatis(rotfrukter) och bröd. Det är vad människor har klarat livhanken på efter stenåldern.

 2. Labbibia

  Allergisk var ordet!
  Det finns vissa saker som gör mig ursinnig. Veganer/vegetarianer som talar om för oss andra vad och när vi ska äta vår favoritmat är en sådan sak. De ska fullkomligt sk-ta i vad jag väljer att äta.
  Något klimat lär man knappast ”rädda” gemon att äta lingonris och kottar, det här handlar om att en del människor försöker tvinga andra att äta vegetariskt för att de själva av någon anledning tycker att det är omoraliskt att äta kött.

 3. Peter Stilbs

  Hm… Lena – Din lasagne påminner om ett utomjordiskt monster i en 50-talsfilm.. 😉

 4. Sten Kaijser

  Jag trodde att all pasta var gjord på vete (gärna durumvete) så att jag förstår inte hur du helt kan undvika kolhydrater från säd om du äter lasagne.
  Men huvudsaken är ju att maten är god 🙂

 5. Bengt

  Förutom det djupt omoraliska att försöka tvinga på oss hans matvaror, är ju hans påstående helt felaktigt. Vi påverkar inte klimatet med vår boskap, troligen påverkar inte klimatet alls, det styrs från helt annat håll, nämligen från solen.
  Däremot påverkar vi tillgången på mat genom att använda den till att göra etanol. Den arabiska våren startades inte av internet, utan av höga matpriser. Att inte ha råd med mat gör folk arga, prova själv.

 6. Många politiker har helt missförstått sitt uppdrag. De har inte blivit valda för att för att trycka på folket sina uppfattningar som ena djäkla messerschmitts, förlåt besserwissers, utan att skapa en miljö där individer kan leva i frihet och göra egna val.
  När en politiker säger ”jag tycker” då är det dags att springa. 
  Nu är väl inte Daniel politiker men det finns ju många ”gröna khmerer” som vill styra hur vi skall leva.

 7. Labbibia

  Peter Stilbs
  http://www.youtube.com/watch?v=vyrKNwhRFi4
  ”It eats you alive”….
  Ursäkta Lena, men Peters kommentar var i mina ögon väldigt rolig.
  Din lasagne är säkert jättegod, och jag skulle gärna smaka den, men då på frivillig basis, inte på grund av tvång. 😉

 8. Jan E M

  Jag äter allt och någon dag i veckan brukar bli nästan vegetarisk, men kanske inte just måndagar. Igår så var det enda kött jag åt lite leverpastej.
  Jag är skeptisk till allt konstigt mode när det gäller kost. Både vegetariankost och LCHF.
  Jag gillar öl, som jag vet är onyttigt, och det passar in i vegankosten men inte LCHF.
  Jag är jägare och snart börjar årets högtid, älgjakten.

 9. Henry

  Tack för en mycket bra artikel Lena. Jag håller helt med din argumentation mot det anti-liberala tänkande som Daniel Swedin står för. Och jag gillade artikeln av David Eberhard du länkade till. Hans text var så underhållande att man får förlåta honom att han avslutade med en ”reductio ad hitlerum” (se http://en.wikipedia.org/wiki/Reductio_ad_Hitlerum)

 10. Ann L-H

  Bra Lena – Detta ständiga idisslande från den gröna kultureliten. ”Tänkte inte på det” borde denne Daniel Swedin säga med alltmer rodnande kinder om han tog del av dina tankar här. Ledarskribent och allt. Angående biodiversiteten så behöver jag bara lyfta blicken från tangentbordet och titta jag ut över ett alltmer igenväxande landskap. I takt med att di gamle lägger av sitt jordbrukande, mjölkkor och till slut även betesdjur återtar skogen sitt revir även i det kalotta kustlandskapet. Borta är ljungpipare, orrspel, betesmarkernas speciella flora och – utsikten. Undrar förresten vad denne ledarskribent har för typ av tänder om han nu reflekterar över dylikt.

 11. Slabadang

  Hur man vispar ihop falsk legitimitet!
  Vi ser ett nytt system skapat. Fanatiska ideologer sitter i stadsapparaten och med tillgång till skattestålar så beställer de ”forskningsresultat” de behöver för att tvinga på folk deras ideologiska agenda. En ”forskare” som äger samma ideologi hjälper till med en ”studie” och sen så har de skapat sin falska legitimitet för att trycka ner sin ideologi i halsen på medborgarna.
  Vi har IPCC som, en extrem överkurs och bevis på hur det går till och ett annat exempel där man gick så långt att man skapade en helt egen vetenskap byggd på en lögn var genusvetenskapens ”sociala kön”. Det här manipulerade systemet för att skapa makt och indoktrinering är livsfarligt och vi är i ett skriande behov av djupgående opartisk kompetent argumentsrevision av alla de demokratins parasiter som poppar upp överallt.
  Att läsa Hatts babbel om solceller i Sverige för att minska de fossila utsläppen gör att vi istället måste börja diskutera problemen med de departementska hjärnsläppen. Vindkraften är ännu värre och nittionio procent av argumenten för är antingen rena fräcka lögner glädjekalkyler eller undanhållanden av fakta.
  ”Hjernevask” avslöjade genusvetenskapen som en lögn och Norge har nu plockat av genusvetenskapen sin vetenskapliga status och stoppat statlig finansiering. På SVT sitter gatekeepers och säkerställer genusbedragarnas intressen och vägrar sända den norska produktionen trots att de fått massor av önskemål och tips från allmänheten att sända den. 167 miljoner tvingas skattebetalarna betala genusbedragarna. Det är kostnaderna för den pseudovetenskapenskpliga genusforskningen och tillkommer gör lönerna för de genuspolitruker som nu sitter och bedriver sin fejade genusindoktrinering av lärare och barn. Ett statsfinansierat övergrepp på både personal och individ.
  Området miljö kost och hälsa som kallas ”folkhälsofrågor” utgör ett kulturmarxistiskt epicentrum för alla de krafter som vill skaffa sig sig falsk legitimitet att kränka vår självständighet och integritet. Fundera över vilka tankefigurer som livmedelverkets chef öppet inte skäms det minsta att deklarera: Vilken syn har hon på medborgaren? Vad betyder ”myndig” ? Information räcker inte enligt Andersson utan tvångsåtgärder krävs!
  En liten medborgarutbildning i hur man som myndighet skapar sig sin falska legitimitet att kränka vår integritet och självständighet.
  http://www.dn.se/debatt/daliga-matvanor-hotar-den-svenska-folkhalsan
  Vi får helt enkelt bli uppmärksamma på denna rena industri som vill plocka bort våra medborgerliga fri och rättigheter. För den här industrin är det skottpengar på vår rätt att skapa våra egna liv och vår egén hälsa. Föraktet för medborgaren kan inte mer tydligt deklareras än när myndigheterna ska leka mattant och lägga upp portionen åt vuxna myndiga medborgare. journalisterna är deras polare och lyfter gärna fram legitimiteten och bekräftar den falska legitimiteten.
   

 12. Labbibia

  OT.
  Tips till redaktionen. Debattartikel ur dagens AB för TCS att ta upp?
  http://www.aftonbladet.se/debatt/article15472678.ab
  Romson är i farten igen…..

 13. Lasse

  Länge leve det fria valet! Nu införs kommentatorsfältet till alla gammelmedias artiklar igen. Visserligen på en lite suspekt site (inte expo)men ändå!
  Vi påverkas alla av olika influenser utifrån , men de bör inte få stå oemotsagda, då blir det lätt fler fel än rätt!

 14. Thomas

  ”Djur som går på bete är bland annat bra för vår natur, det öppna landskapet och biodiversiteten.”
   
  Åter denna halmdocka. Lena måste veta vid det här laget att bara en liten, och mycket dyr, del av vårt kött kommer från sådana djur. Ja, du kan få det billigare  också från Brasilien, men ”öppna landskap” i all ära, jag tror nog att det är bättre om Amazonas får vara kvar som regnskog.
   
  Sen kan man ju undra varför det är mer tvång om en skola serverar mat utan kött än mat med kött. Valfriheten är i vilket fall som helst rätt begränsad om du äter i sådan gemensam matsal.
   
  Att LHCF verkar vara så populärt bland klimatskeptiker är fascinerande. Kosten grundas på en massa tyckande och väldigt lite fakta, men jag antar att det har med allmänna motvallskärringsattityden att göra. Den är tvärtemot vad etablerade kostexperter hävdar och då bara måste den ju vara bra.

 15. Labbibia

  Thomas
  Det finns förstklassigt USA-kött att köpa i butikerna. Inga regnskogar har huggits ner där såvitt jag vet. Inte heller Pampas bestod väl av regnskog när man började hålla kritter där? 

 16. Bim

  Rött kött är gott.
  Jag brukar skära ut runda koniska bitar av det och använda som morötter i salladen när jag vill vara duktigt PK och käcka vegetariskt. 

 17. Slabadang!
  Jag citerar en japansk filosof,
  ”Sooner or later when we talk we reach a ded end”
  Action?

 18. Peter Stilbs
  Det är ett urtaskigt foto, den var god.
  😀
    

 19. Sten Kaijser
  Man gör pasta och bröd själv. Pastan i min (alien…ha ha) lasagne är gjord på ägg, ost och fiberhusk (pulveriserat psyliumfröskal).
     

 20. Tege Tornvall

  Kan man hoppas på Swedin-fria måndagar, veckor, månader eller kanske rentav år? Rimligen åts det mer kött på jorden under tidigare extremt växt- och djurrika varmare eror än under den senaste årmiljonen med dess istider och mellanliggande 10-15.000 års varmare perioder – men då fanns förstås inte Naturens Niding, människan.

 21. bom

  Och jag som trodde att besserwisserThomas hade förträngt begreppet Motvallskäring av renodlade egenskyddsskäl!!! 🙂 Här bröt det ändå igenom tycks det som?
  Journalister och politiker (och några till!) måste verkligen punktmarkeras och nedkämpas när de tar till brösttoner för att försöka trycka ner oss. Gör själva som ni vill men ge fan i att försöka påtvinga mig era dumma och totalt obefogade idéer. Idag har man grävt fram en miljöpartistisk politer från Katrineholm hon har ballat ur totalt och skitit på sig om chemtrails!!!!!!!!!! Allt ont är resultatet av chemtrails t o m ekonomiska krisen. KoKoKo!  Miljöpartister är verkligen ”ömtåliga”!

 22. Thomas
  Jag skrev inte att all nöt-boskap betar.
  Min artikel handlar ju om att protestera mot det tvång som vissa propagerar för. Jag har inget emot vegetariskt men tror att man kan få fler serverade vegariska måltider genom frivillighet än genom tvång.
  Men poängen för dem som vill införa tvång är kanske delvis tvånget självt? 
  Vad gäller att klimatskeptiker skulle äta LCHF i högre grad än genomsnittssvensken så kan det ligga något i det. Men jag tror att det i så fall mer är en åldersfråga. När du är ung kan du äta kolhydrater utan problem men ju äldre du blir ju mer problem riskerar du att få. Lite på samma vis vet du av ålder och erfarenhet att den enkla och okomplicerade bild som media serverar vad gäller klimatet förmodligen inte är sann och börjar kanske undersöka saken själv.
      
          

 23. Slabadang

  Thomas!
  LCHF dieten anklagas för att man inte vet de långsiktiga konsekvenserna eller riskerna med kosten. Det är en korrekt kritik och ett krav som borde gällt även råden till ökad andel kolhydrater i kosten. Nu vet vi ju att folkfetman är utbredd och om vi följt rådet att äta 6- 8 skivor bröd om dagen så kanske vi skulle kunna rulla fram istället för att gå. Hur många regnskogar hugger SCAN ner? Bacon och hotade Urangutanger hur hänger det ihop?

 24. Slabadang

  Lena K!
  Det finns studier som bevisar att vegeterianer får lägre IQ än vanligt folk. Hjärnans behov av fett är ingen ideologi. Så varför inte för folhälsans och folkintelligensens skull säkerställa att alla framför allt barn får rätt till animaliska fetter? Köttbullar på torsdagar och rätt till smör på mackan på tisdagar?
  Vilka ideer!!! Hur f…n orkar de hålla på??
   

 25. Slabadang
  De vill ”rädda världen” tror jag. På vilket vis är lite olika i olika tider och i olika länder. Här och nu i den lilla nationalstaten Sverige är det uppenbarligen genom att översålla landskapet med vindsnurror och att tvinga människor att äta vegetariskt på måndagar.
  😀
     
       

 26. Peter F

  OT
  http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/rekordlite-is-i-arktis
  Hur orkar dom tjata om detta ?

 27. tty

  Thomas #14
  Att betesdjuren är viktiga för biodiversiteten i Sverige är verkligen ingen ”halmdocka”, utan ett betydligt bättre vetenskapligt dokumenterat faktum än t ex AGW.
  Dessutom är djurhållning absolut nödvändig för ”ekologiskt jordbruk”, något som grönfolket på något underligt sätt lyckas blunda för.

 28. Henry

  Thomas har en intressant poäng när han skriver: ”Sen kan man ju undra varför det är mer tvång om en skola serverar mat utan kött än mat med kött. Valfriheten är i vilket fall som helst rätt begränsad om du äter i sådan gemensam matsal.” Men kärnan i kritiken handlar inte om vegetarisk kontra icke-vegetarisk mat. De flesta av oss som är emot idén om en köttfti måndag är det inte för att vi ogillar vegetarisk mat (För egen del äter jag inte mycket kött, men kanske inte så mycket vegetarisk mat heller. Däremot äter jag mycket fisk.) Tanken  som är störande att vår mathållning används som en arena för att driva politik precis när vi har som minst möjlighet att själva påverka valet av mat. Med detta sagt utesluter jag på inget vis möjligheten att komma åt problem inom djurhållningen på politisk väg. Tvärtom. Jag välkomnar förslag som strävar till att förbättra situationen för grisar, nötboskop och kycklingar. Sådana förslag skulle otvivelaktigt göra köttproduktionen dyrare, och många skulle minska sin köttkonsumtion av eget val. Om det i sig är önskvärt eller inte har mest att göra med kostvetenskap. Detta ämne är notoriskt svårt och säker kunskap om vad som är den mest nyttiga kosthållningen är högst begränsad, bortsett från uppenbara saker som att kosten inte bör vara ensidig eller innehålla gifter.    

 29. Jan E M

  Slabadang, Thomas och andra.
  Livsmedelsverkets synpunkter på de svenska matvanorna är riktiga. LCHF och vegitarisk kost är tveksam för folk som är friska. LCHF leder till höga blodfetter och vegetarisk kost till bristsjukdomar.
  För personer som lider av en sjukdom kan specialkost vara bra. Vegitarisk kost hjälper de som lider av ledsjukdomar och LCHF kan vara bra för andra sjukdomar.
  För oss som inte lider av någon speciell sjukdom, utan tål allt så är livsmedelsverkets kostråd bra. Det är frivilligt om man vill följa dessa. Själv dricker jag för mycket öl. 5 liter i veckan fördelat på hälften lättöl och hälften mellanöl.

 30. Labbibia

  Hur svårt kan det vara?
  Är man vegetarian och blir serverad en rätt som innehåller köttbitar är det väl för jägarn bara att peta dem åt sidan. Så gjorde jag själv som barn i skolmatsalen när broskbitarna blev för många i kalopsen. Sås och potatis gick utmärkt att äta det också.

 31. Jan E M
  Det finns ingen undersökning som visar att LCHF leder till höga blodfetter (eller något annat negativt) av det enkla skälet att kosten inte har funnits tillräckligt länge.
  Det som faller sig naturligt för mig är egentligen att äta stenålderskost så det här är bara under en period (tror jag). Jag få väl se i vår hur jag känner då.
       

 32. För säkert ett år sedan läste jag en intressant artikel skriven av nån professor att människan skulle aldrig ha kunnat utveckla den stora hjärna som hon har utan animalisk kost.

 33. Inge

  Lena
  Din artikel är bra men jag vänder mig emot användningen ov ordet allergisk. Att vara allergisk (som jag är mot div- pollen och födoämnen) är något helt annat än modeuttrycket ”allergisk mot”.

 34. Thomas

  tty #27 Ditt inlägg blir ett stolpskott eftersom diskussionen inte handlade om att vi alla skulle bli vegetarianer utan om att dra ned en aning på köttproduktionen. Det brukar dock bli på den nivån diskussionen snabbt handlar, att den som på minsta sätt påpekar nackdelarna med stor köttkonsumtion snart anklagas för att vilja utrota kossorna.

 35. Ann L-H

  Det där med hjärnan och kosten är intressant. Brukar man inte anse att rovdjur generellt sett är mer intelligenta än växtätare? En delförklaring har varit att det kräver mer hjärnkapacitet att jaga än att hålla sig undan sina predatorer men det där med kosten är en intressant tanke. Mycket intressant! 

 36. Gaupa

  Lena,
  Att vi måste minska vår köttkonsumtion är ju ett påbud från FN m.fl.
  Det handlar om den globala vattenbristen. Det går åt mer vatten att producera nötkött, sägs det. Högst 5% av kalorierna kan komma från animaliskt protein, utslaget på hela världens befolkning, enligt en rapport som lades fram på Stockholms World Water Week.( hittar inte rapporten ifråga)
  Att minska matsvinnet känns som en mer realistisk åtgärd tycker jag. Det kan nog folk gå med på.
  Pekpinnar om hur vi bör leva leder oftast till trots och det är även fruktansvärt att skuldbelägga sjuka människor. Sjukdom beror av många faktorer, inte minst ärftliga, så jag instämmer till fullo med David Eberhard. Jag är priviligerad som bor på landsbygden. Älgkött och fisk är lättillgängligt. Myndigheterna känns långt borta.
  Nu ska jag gå ut och ”ta en rök”. 😉
   http://www.unwater.org/worldwaterday/

 37. Inge
  Det är ju sant att det är ett modeord, det tänkte jag inte ens på!
  Men det ska jag göra i fortsättningen eftersom jag egentligen inte gillar att använda ord och uttryck som är poppis just nu. Jag är väl i det en motvalls kärring…
  😉
       

 38. S. Andersson

  Thomas #14: Det där med klimatskeptiker och LCHF-dieter: Jag gillar verkligen ditt inlägg. På något sätt demonstrerar det skillnaden mellan mig och dig. Du tycks ha oändlig tillit till ”etablerade experter” t o m vad gäller kost. Det är också typiskt att du klamrar dig fast vid enkla, endimensionella modeller.
   
  ”Kalorimodellen” utgår från att kroppen förbränner livsmedel på samma sätt som en värmepanna, kalorimängden i mat mäts på så sätt att man faktiskt bränner det i en termosflaska och mäter värmeinnehållet. Den som tror att detta är en ens approximativ modell för hur kroppen tillgodogör sig mat räcker upp en hand. Jag har alltid misstänkt att betydligt mer komplicerade processer styr och hittade så småningom en beskrivning som verkade vettig. Den var författad av Michel Monignac. Han funderade mycket på sambanden mellan insulinnivåer, fettupptagning och inverkan på bearbetningsgraden av olika livsmedel. Detta utgjorde grunden för den s k Montignac-dieten. Den bygger i huvudsak på att man ska undvika allt som höjer insulinnivån: socker och snabba kolhydrater. I synnerhet ska man undvika att äta dessa tillsammans med fett. Pizza med Coca Cola är inte bra… En hel nation på andra sidan Atlanten utgör bevis för att Montignac hade rätt.
   
  Jag har själv i perioder ätit i enlighet med Montignacs principer och det har fungerat väldigt bra. Man går ner i vikt. Thomas, har du någonsin hört talas om någon som lyckats gå ner i vikt genom normala bantningsmetoder? Mängden mat är självklart också bidragande liksom motion mm men inte alls lika avgörande. Därför var också socialstyrelsens ”6-8 skivor bröd per dag”-kampanj för många år sedan förmodligen ett av de effektivaste sätten att öka svenska folkets viktproblem.
   
  http://en.wikipedia.org/wiki/Michel_Montignac
   
  Att INTE erbjuda något kan inte kallas valfrihet. Om någon blir tvingad att äta kött är det också brist på tolerans och valfrihet. 
   
  Denna fråga blir väldigt symbolisk och du Thomas har ju själv påbörjat analysen. Visst är det typiskt och kännetecknande att de människor som är tvivlare och skeptiker också med näbbar och klor försvarar sin individuella frihet att bestämma över sin tillvaro. Det är också typiskt att personer som tenderar att följa en ideologi eller vetenskaplig teori och lättare övertygas om sanningshalten utan att ifrågasätta gärna vill övertyga eller t o m tvinga andra människor att tycka lika. Om man är övertygad om att man har rätt så måste man ju utgå ifrån att alla andra borde tycka likadant försåvitt de inte har dunkla avsikter eller är dumma i huvudet. Skeptiker hamnar såvitt jag förstår lite grann i båda dessa grupperingar.
   
  Alltså handlar inte konflikten här på TCS om en eller två grader varmare väder utan om vilket som har prioritet. Rätten till frihetligt tänkande och meningsbildning eller expertstyrd definition av den rätta läran som människor ska rätta sig efter. Jag ansluter mig självklart till dem som hävdar att just friheten är det värdefullaste men också mest sårbara i mänsklighetens historia. Det kommer alltid att finnas människor som vill ta den ifrån oss, allt ifrån katoliker, kommunister och islamister till klimatforskare och vegetarianer. Credot bland dessa tycks vara: Jag vet bäst och därför ska alla tycka som jag.
   
   
   
   

 39. Gaupa
  Jag håller med och mina ansträngningar i vardagen handlar mycket mer om att försöka äta upp så mycket som möjligt. 
         

 40. Palle136

  Thomas, du brukar anföra att det blir så dyrt att köpa kött från betande djur. Vi säljer gräsbeteskött från vår gård och ingen av våra kunder klagar, de brukar tvärtom ringa och tacka för det fina köttet och för miljönyttan vi gör och säkerställa att de kommer få köpa nästa år också. Du får sluta åka runt jorden till platser som just du måste få se innan de försvinner och lägga pengarna på vad du stoppar i dig istället. 🙂

 41. ThomasJ

  I vanlig ordning nedranns läsvärt av Matt Ridley, här:
  http://www.wired.com/wiredscience/2012/08/ff_apocalypsenot/all/
  Mvh/TJ

 42. BoE

  LHCF och ”klimatförnekare”
  Klart som korvspad….
  Redan i mitten av 1800-talet var väl Lord William Banting säkert då också en aktiv klimatförnekare. – Ränderna går ju aldrig ur…..

 43. tty

  Thomas #34
  Apropå ”stolpskottet” så är det redan idag stora problem med att det finns för få betesdjur på de flesta håll, så även en marginell ytterligare minskning av djurhållningen är olycklig ur naturvårdssynpunkt.

 44. Gaupa

  Thomas  # 14
  ” Åter denna halmdocka. Lena måste veta vid det här laget att bara en liten, och mycket dyr, del av vårt kött kommer från sådana djur.”
  Enligt jordbruksverket har all boskap rätt till utevistelse och betesgång.
  http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/notkreatur/utevistelseochbetesgang.4.4b00b7db11efe58e66b8000308.html 
   

 45. bom

  #12
  Du har rätt! Romson är verkligen det totala stolpskottet. Ändå är hon nybliven juris doktor???? Gunnar Hedlund (i Rådom) var också jur.dr. och verkligen betydligt klurigare. Romson kokar klimat så det står härliga till och om klimatet har hon icke minsta aning. Gammalt talesätt: Bättre att tiga och bli misstänkt för dumhet än att öppna upp och undanröja varje tvivel!

 46. Jan E M

  Lena Krantz #31
  Jag vet att forskningen kring LCHF bar är i början.
  Det är många problem med LCHF-foskningen, inte minst att testpersonerna som börjat med LCHF-diet efter ganska kort tid byter tillbaka till normal diet. Det verkar inte finnas så många som orkar leva med en LCHF-diet någon längre period.
  Vi får se hur du känner det. Jag känner några som har haft LCHF-diet under kort period. De sa att de mådde bättre av den dieten då de började och när de slutade och gick tillbaka till normal diet så mådde de ännu bättre.
  Jag är allmänt skeptisk till nya rön när det gäller kost, de brukar bara anses nyttiga fram tills en undersökning är genomförd. 

 47. Det är inte så lätt med all ’bluff’med LCHF och vegetariska propaganda,som vi utsätts för.
  Den borgerliga överförmyndar  ’doctriner ’tar vid som rekommendationer för oss medborgare.
  Ät o drick måttligt av allt,det räcker långt.
  Be skeptical!
  ALI.K.

 48. Det allvarliga är däremot all ’matsvinn’ och dumpning av
  fisk i haven p.g.a av stelbenta EU direktiv.
  Mat tillgången, med EU rekommendationer och regleringar är katastrofala för oss människor.
  ALI.

 49. Den ’ekologiska’ producerade är likaså en bluff,men tillverkning av
  matvaruprodukter bör ske så ’lokalt’ med många aktörer är bäst.
  Med mjölken är dock större producenter av idag,där kan inte så stora
  förändringar ske  och fler matprodukter kan vara gynnsam vid större
  drift,det bör ses över.
  ALI.K.

 50. Lennart Bengtsson

  Kära Lena
  Jag tror jag väljer en Biff a la Rydberg med rå äggula i stället för Din vegetariska Lasagna. Det är ingen tvekan om att oxfilé är bättre för ”the little grey” än den så populär kaninmaten. Men jag medger att jag inte vetenskapligt kan visa detta annat än hänvisa till mitt eget välbefinnande.
  Hsn
  Lennart 

 51. Lennart Bengtsson
  Attans, det verkar inte vara någon som väljer min egenhändigt ihopknåpade lasagne!
  Nåja, det är inte utan att jag har en viss förståelse även om jag försäkrar att den var mycket godare än den ser ut.
  😀      
      

 52. Thomas

  Lena #22 Det är naturligt (om man inte är väldigt fysiskt aktiv) att behovet att energi minskar med åldern och det är fullt rimligt att hantera det genom att äta lite mindre kolhydrater, en potatis istället för två eller tre typ, men det innebär inte att det är bättre med en extremdiet där man försöker helt utesluta kolhydrater.
   
  Sen har ju vi domedagsprofeter en fördel i att vi inte behöver bry oss om huruvida det vi äter dödar oss om 20 år 🙂
   
  tty #42 Att det finns för få  betesdjur handlar om pris. Det är ett dyrt sätt att hålla djur och priset på köttet blir därefter. Vill du ha mer betesdjur har du att välja på mer subventioner, straffskatt på billigare kött eller att övertyga alla om att betala extra för mer ekologiskt kött.
   
  Gaupa #43 Läs det finstilta!

 53. Pelle L

  Hej Lena, jag skulle gärna vilja smaka  på din lasagne!
  Kan jag gissa att där är lite ost inblandad, eller strödd ovanpå?
  Alltså inte rent/strikt vegetarisk?
   
  (Men gör man inte lasagne och liknande rätter för att dölja vad man använt för ingredienser?)
   
  Mer on topic:
  Att vi nästan mangrant protesterar mot ledarskribentens besserviktiaktiga tramsande med ”köttfri måndag” är det fundamentalistiska sättet han presenterar sina idéer på.
   
  Varför just måndagar?
  Är det för att ytterligare öka olusten inför den nya arbetsveckan?
   
  Varför inte i stället föreslå lite mindre biffar, korvar, hamburgare, en köttbulle mindre etc?
  Nej: Helst skall det väl vara totalförbud. I första steget på måndagar, sedan på tisdagar osv.
  Och så gör han detta utspel med hänvisning till Livsmedelsverket.
   
  Här har vi verkligen en äkta messerschmitt som utifrån sin gedigna utbildning i medie- och kommunikationsvetenskap tycker att han har rätt att agera polis över oss andra dumhuvuden.
   
  Usch!   🙁
   
   
   
   

 54. Hörrni,
  Alla vet vi väl att det formligen kryllar av ombudstyckare, som inget heller skulle vilja än att få skriva (andra) folk på näsan hur dom har att leva och vilka val de borde göra, och i förlängningen helst skulle vilja att dessa ’val’ redan gjorts åt dem av en överhet. Nästan varje fikarastsdiskussion brukar bjuda gott om exempel på sådanr ..
  David Eberhards artikel berättade om hur utbrett samma sak var i hans kretsar.
  Och vad vore väl livet om man inte fick tycka lite allt möjligt, och peka finger, känna sig lite präktig, och i hemlighet önska att man finge uppfostra och tillrättavisa andra för att dom ju gör så mycket som ju är fel. Eller iaf inte bra val, eller på ngt sätt dåligt. För dem själva eller andra.
  Det lite mer beklämmande är när sådana Prussilusk-drömmar också vädras offentligt, även från offentliga plattformar och tom från positioner med makt eller med appeller till att använda makten för att få uppfylla sådana idéer. 
  Det finns mycket goda skäl till varför människors privatliv just skall förbli privat, varför politiker varken skall släppas in i sängkammaren, snoka i skafferiet, eller försöka styra fritidsaktiviteter …
  Men det är också fascinerande hur många (och då även vuxna, inte bara omogna oerfarna kids) som ändå skulle vilja göra just det. Och faktiskt argumenterar varför just deras (önskvärda!?) tvångsmedel ändå vore bra. Och argumentationen är alltid att ’man’ vill förhindra eller bara symboliskt markera mot ngt som är ’negativt’. Emedan alla verkligen negativa följdverkningar och ffa faror som kan komma senare (bara man fått in övervakningen där i folks privata sfär) totalt ignoreras.
  Det tycks som om de tycker att trots allt, ändå, kanske iaf litegrand etc  borde sådana stolligheter legitimeras. För den goda sakens skull. Eller argumenterar att de som utsätts ju ändå inte förstår, att de har fel, och att det därför inte spelar någon roll.
  Men nästan alla dessa ombudstyckare, som drömmer om att statens tvångsmakt skulle ge just dem pekpinnen att få styra lite med, skulle garanterat skriva i högan sky om någon annan, som de tycker har sämre argument än de själva skulle få utöva precis samma sorts tillrättavisande tvång mot dem.
  Min bedömningär att det nästan alltid är självpräktighet och poserande (och ev antipatier mot andra)  som är det främsta motivet för att sådana ’uppfostringsambitioner’ …
  Bland annat märks det på att så fort som där börjar argumenteras i sak, faktiska ’fördelar’ (nästan alltid obefintliga) jämfört med reella nackdelar (oftast väldigt många, ignorerade) evaporerar de snabbt och ersätts med nya, lika luftiga.
  Jaja, ni märker förstås samma sak när det gäller ’klimathotet’ … nya målstoplar, och de förra vill man knappt kännas vid.

 55. Jan E M  #29: Lena har ju redan bemött ditt påstående om sambandet mellan LCHF och höga blodfetter. Jag vill bara ifrågasätta om höga blodfetter verkligen är så farligt som vi fått oss itutat under några decennier nu. Och kött är smaskens!

 56. Thomas
  Man utesluter inte alla koldhydrater. Exempelvis kan man grilla en korv och istället för potatissallad äta kokt broccoli i en fet creme fraiche röra.
  Men jag erkänner att det är lite ”fusk” eftersom det är så lätt på så vis att du inte behöver tänka på hur mycket du äter utan bara på vad du äter. Sedan är jag en sån ruskig gormé, det måste vara gott.
  😀     

 57. KF

  Jan EM #45, Jag är inne på mitt sjunde år på LCHF. Inga som helst problem med hälsan. Alla mina värden är på topp.
  ”Det är många problem med LCHF-foskningen, inte minst att testpersonerna som börjat med LCHF-diet efter ganska kort tid byter tillbaka till normal diet.”
  Tillåt mig tvivla. Enligt en nyligen gjord undersökning, äter ca 25% av svenskarna, om inte strikt LCHF, kolhydratreducerad kost. Vilka talespersoner menar du har slutat med LCHF? Som du skriver det menar du att alla skulle ha gjort det?
  Thomas #51
  Extremdiet? Visserligen är LCHF som begrepp inte så gammalt, men innan kostråden uppfanns för ca 40 år sedan var det ingen som var rädd för animaliskt fett och kött. Du tycker inte Livsfarliga Verkets råd om 55-60% kolhydrater är extremt? Så stor andel socker (vilket kolhydrater de facto är) har vi aldrig ätit tidigare i vår historia.

 58. Jan E M

  Alf Agler #54
  När det gäller om höga blodfetter är farligt eller inte så måste man lita på de som forskat inom området. När ett forskningsresultat varit en sanning länge är det formodligen sant. Då är det sunt att vara skeptisk mot de som kommer med nya hypoteser som går mot strömmen, LCHF är en ny företeelse som det inte finns så mycket forskningsresultat från än.

 59. Peter Stilbs

  Ingvar Engelbrecht #32, jag har hört att det avgörande steget var när man lärde sig tillaga (koka,steka,grilla) mat över eld (vegetarisk eller animal) som man fick ett språng i näringsintag. Rå mat innehåller så mycket för människan osmältbart.
  Nu har det betecknande nog blivit inne bland ”gröna” människor att äta ”raw” – grönsaker då.  Kanske ett bra sätt att banta. Men hanteringen gör mig misstänksam. 

 60. Jan E M

  KF #57
  Vad menas med kolhydratreducerad kost?
  En majoritet av svenskarna äter för mycket kolhydrater enligt livsmedelsverket. Det gör jag även själv, men jag mår utmärkt och har inga förhöjda värden av blodfetter och annat. det är vikten som är några kilo för mycket.

 61. Thomas

  KF #57 Jag är heller inte rätt för animaliskt fett och kött. LHCF är en extremdiet därför att den eliminerar en massa råvaror som mjöl och potatis vi ätit i tusentals år. Att hävda att alla kolhydrater är socker kanske går hem bland LHCF-fans, men sant är det inte.

 62. Växling av regeringsmakten med två valperioder max,är nog den
  bättre vägen för demokratins fortbestånd.
  Centralistika tangegångar leder till undergrävande av demokrati.
  Som Norge framhållit nu mer allt oftare,man måste ta misslyckandet
  erkänna dess brister och arbeta vidare för demokratin, denär inte
  självklar.
  Politiken har en ständig kompromiss i sin natur,den får vi leva med,
  tills något bättre kommer fram ur detta.
  ALI.K.

 63. KF

  Jan EM #60
  Enligt LMV äter vi för mycket socker, vilket naturligtvis är sant. Men ändå propagerar de för ett jätteintag av stärkelse, vilket naturligtvis är i det närmaste samma sak som socker. Alla kolhydrater, vare sig det är rent socker eller komplexa kolhydrater i form av stärkelse bryts ner till dess enklaste beståndsdelar i kroppen, glukos, fruktos och galaktos. Inte en höjdare för blodsockret alltså.
  Thomas #61
  Du får gärna förklara vari det hemska ligger i att ”eliminerar en massa råvaror som mjöl och potatis vi ätit i tusentals år.” 
  Potatis har ”vi” inte ätit i tusentals år, vilket du, den allvetande, borde veta. Potatisen kom till Europa 1539. Att vi har ätit spannmål i tusentals år gör det knappast mer hälsosamt. 
  Vad menar du finns i spannmål, eller för den delen i kolhydrater i stort, som är livsnödvändigt? 

 64. Gaupa

  Thomas # 52
  Javisst..inga regler utan undantag.
  Här kan du titta på lite YT klipp om svenska köttraser.
   http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=YVAlV_5Xk7s

 65. Gunnar Strandell

  Det jag tycker haltar i LCHF:s beskrivning av verkligheten är en förklaring till att ha ris som basföda inte verkar leda till de nackdelar man förknippar med kolhydrater. 

 66. Skogsmannen

  Är den inte lite väl tjatig den där faktoiden om socialstyrelsens och 6-8 skivor bröd.
  Snarare en annons som borde vinna tävlingen ”bästa reklamen genom tiderna”. Snacka om att dra till sig uppmärksamhet!
  http://www.faktoider.nu/socialstyrelsen.html  

 67. Skogsmannen

  KF, #63!
  Och det tog dessutom lång tid innan potatisen nådde allmogen!
  Potatisen var länge endast något för ”fint” folk.

 68. Stig S

  Läs gärna det här alla ni besserwissrar. Vegetarianer blir inte dum i huvet, dom är det redan.
  http://www.second-opinions.co.uk/fat-not-protein.html

 69. Thomas

  KF #63 Jag tänkte väl att det var någon besserwisser som skulle anmärka på det där med potäterna. Skillnaden mellan olika former av kolhydrater är hur snabbt de bryts ned vilket påverkar om vi får en blodsockertopp eller en mer jämn halt.
   
  ”Vad menar du finns i spannmål, eller för den delen i kolhydrater i stort, som är livsnödvändigt? ”
   
  Energi! Visst, du kan få energi från fett eller i värsta fall protein också, men kolhydrater är ett enkelt och billigt sätt att få vårt grundbehov av energi tillgodosett. I slutändan blir det ATP vare sig du börjar med kolhydrater eller fett.

 70. István

  Jag är förbryllad. Varför kan inte ”forskarna” skapa en datormodell av människokroppen och en gång för alla undanstöka diskussionerna i dessa näringsfrågor. Det finns oerhörd datorkraft numera, har jag hört berättas.
  Medicin vetenskapen lär vara världens äldsta, så var finns problemet?
  För egen del litar jag till förståndet jag besitter och går efter det.
  Likt Jan EM, fast jag föredrar E13 typ Rioja att dricka till mat. 

 71. Tege Tornvall

  Det bästa vore väl att per kg kroppsvikt lagstifta om en viss mängd kolhydrater, proteiner, vatten och annat vi behöver och utfärda certifierade kuponger för detta att lösa ut på auktoriserade utlämningsställen med efterföljande kontroll.
  Smaklig måltid!

 72. Pelle L

  Tege #71
  Så ju tyngre och fetare man är, desto större ransoner får man?
  Smart uttänkt!
  Då skulle vi få se på en accelererande utveckling i en ”dödsspiral”.
   
  Man kan ju bli fet på andra sätt än att äta för mycket.
  Till exempel genom att röra sig för lite.

 73. Christer Eriksson

  Thomas #14
   Betesdjur behövs för att hålla det svenska landskapet öppet.
   Dessa djur betar inte på åkrar som vanliga mjölkproducerande kor av den enkla anledningen att mjölkproducerande kor kräver vall dvs gräs av hög kvalitet.
  Betesdjur dvs köttdjur klarar sig på gräs av lägre kvalitet.
  Därför behövs dom  för att hålla dess marker öppna.
  Jag föreslår att du tar en tur ut på den svenska landsbyggden och studerar detta.Besök gärna områden med hagmarker,om du nu vet vad hagmarker är förståss.
      

 74. KF

  Thomas #69
  En enkel fråga, varför tror du att man inom sjukvården använder glukoslösning för att spåra cancer?
  Fett är energitätare än kolhydrater. Om det endast gällde energi så vore det väl logiskt att äta fett istället för kolhydrater. Det jag frågade var vad som är livsnödvändigt i kolhydrater. Alltså vilka näringsämnen i dem som inte finns i varken protein eller fett.
  Gunnar Strandell #65
  De som har ris som basföda äter väl ändå inte bara ris, eller hur?  

 75. Thomas

  Christer #73 Jodå, jag vet vad hagmarker är. Vi har en del i Stockholmstrakten, vill du ha tips? Om du åker ut med bussen mot Adelsö och hoppar av vid färjeläget på Munsösidan finns t ex Väsby hage, som är anpassad för besökare .(Det är inte alla bönder som gillar att man går omkring bland djuren, och inte alla kor som gillar det heller för den delen).
  Hagar är väldigt trevliga, men också helt beroende av olika former av EU-subventioner, något jag inte trodde stod högt i kurs på denna blogg. Det handlar om ungefär en procent av Sveriges yta, så trots alla våra kor så blir det inte mycket betat längre. Vad kan det komma sig tror du?

 76. KF

  Thomas, ingen lust att svara på mina frågor i #74? Hur kan det komma sig tro?

 77. FcH

  I Nordkorea äter man nästan aldrig kött. Om man inte tillhör den kommunistiska partieliten förstås.
  Nordkorea och Kuba tillhör Miljöpartiets favoritländer då de har det minsta ”footprint” av alla länder i världen.
  Om vi exporterade alla miljöpartister till Nordkorea och till Kuba skulle Sverige bli ett mycket bättre land att leva i.

 78. Christopher E

  #75
  Någon som tror att nästan alla svenska nötdjur står inomhus behöver definitivt komma ut på riktiga landsbygden (inte ”hagar” för stadsbor) och se hur det verkligen förhåller sig. 🙂 Och kanske lära sig att köttet vi äter inte kommer från ”kor”. 🙂
  Köttet i svenska skolan kommer definitivt inte från amerikanska djurfabriker… och det gör inte köttet på svenska McDonalds heller. Vilket trams!
  För övrigt kom jag hem från en resa i Norge i eftermiddags. Med mig i bilen var en kylbox fylld med kött. Jag passar på köttfria måndagen, tack. I kylboxen, och nu i frysen min, är en av mina favoriter. Hållbart, vildfångat och ”ekologiskt” valkött från vikval (vågehval på norska). Nötkött äter jag ju inte av andra skäl, men val är inte dumt alls. Godast är det stekt med salt och peppar utan krusiduller. Heder åt Norge som inte låter sig styras av fanatisk aktivism utan kör med sunt förnuft istället.

 79. J-O

  Var på Island härom veckan och blev helt såld på härligt icke-PK minkvalskött. Trodde GP,SNF  och WWF skulle möta mig på Arlanda när kom hem med mitt frysta valkött. 
   Valkött är nästan fattigmansmat på ön och detta kött som kan liknas med bästa entrecot kostade endast runt hundralappen per kg.
   
   Vad jag vet bidrar inte valar till AGW och det är väl för att de skall finnas i mängd som det tjatas om isläget i arktis ?  Minkval finns iallafall i stora mängder och jakt på dem skiljer sig föga från älgjakt.
  Valkött är inte samma sak som valfläsk…
  Förresten Lunnefågel var inte dumt det heller men jäst haj kräva vissa drycker… 

 80. Christopher E och J-O
  Jag har aldrig ätit val, hur smakar det?
  Säljer man förresten val i vanliga Norska matbutiker? I så fall ska jag be dottern köpa hem nästa gång hon kommer. 

 81. Valkött hur smakar det! Ja makalöst gott,finns iblandn i Norge,såldes
  i Sverige under tidigt 70-tal,den är lite vild i smaken,mört kött,
  aromrikt  saftigmed en härlig köttsmak varken för saltig el söt,den måste upplevas.Tyvärr så är den begränsad som produkt av kända orsaker bl.a iNorge.
  ALI.K.

 82. Hvalfettet är dessutom bra för människan med Omega 3,den är
  ingen bluff,Norsk margarin blandade in Hvalfett till 40-50% förr.
  Mycket gott dessutom.
  ALI.K.

 83. Tyvärr så för Japaner tjuvjakt av Val,vilket är lite tråkigt.
  ALI.K.

 84. Helge

  Thomas #61 Jag häpnar faktiskt lite över din okunskap och att du ändå uttrycker dig så tvärsäkert. Du tycks inte ha läst på, och dina kunskar är låga. Genetiskt är vi ung desamma som människor var för ca 40.000 år sen. Delar av befolknkngen började äta enradigt emmervete för ca 4000 år sen. Dagens vete har hybriserats ca 10.000 ggr sen 60-talet, det har väldigtlite med vete från förr att göra, det höjer blodsockret snabbare än socker. På 1700 talet åt svensken ca 1/2 kg socker om året, idag ligger vi på 44 kg.Lchf kan betraktas som vår normala kost, det är den billiga mjöl och sockermaten som ger oss dagens dåliga hälsa. All modern forskning visar detta. Är du lika dåligt påläst om klimatforskning?Vete gick länge inte att odla i Sverige, gjorde sitt intåg för ca 100 år sen. Potatis har i vilket fall inte européer ätit i 1000-tals år, den är införd från amerika.
   Naturfolk har inga välfärdssjukdomar, förrän de börjar äta vete och tillsatt socker.
   
   
   
   

 85. Helge

  När det gäller miljö och vegetariskt ska man läsa följande bok, så får man lite balans. Vegetarisk mat är ett av mest miljöförstörande vi kan göra på denna planet. http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9172411872&fb_action_ids=4632126331269&fb_action_types=og.likes&fb_source=timeline_og&action_object_map=%7B%224632126331269%22%3A10150115606865047%7D&action_type_map=%7B%224632126331269%22%3A%22og.likes%22%7D&action_ref_map=%5B%5D

 86. Helge

  #84 rättelse
  Emmervetet började odlas ca år 4000 fk, dvs 6000 år sen. Tilläggas ska att det finns de som menar att jordbrukets införande var en klar försämring i människans historia, vi började redan från start bli sjukare av kosten, medellivslängden sänktes. Jordbruket la grunden till ojämlikhet, både mellan kön och mellan samhällsklasser. Helt klart är att välfärdssjukdomar och kosten bestående av snabba kolhydrater har ett glasklart samband. Som numera även är medicinskt förklarat. Jag tänker inte räkna upp alla forskare och vetenskapliga avhandlingar som visar detta samband, finns otaliga böcker i ämnet med referenser och allt. Det är bara att börja googla.

 87. Helge#
  Bra inlägg,det ligger mycket av du skriver,socker ja dessutom
  dokumenterat i vetenskap som boven i kosten.
  Läsken bland ungdom barn är sockerberoende framkallad.
  Sockret den dagliga drogen av energi.
  ALI.K.

 88. Pelle L

  Lena #80
  ”Jag har aldrig ätit val, hur smakar det?”
  ”Säljer man förresten val i vanliga Norska matbutiker?”
   
  Hur det är nu vet jag inte.
  Men i yngre år seglade jag mycket på det norska Sørlandet och Vestlandet.
   
  Då köpte man valbiff i livsmedelsaffärerna.
  Den låg i frysdisken bredvid skrei och annat djupfryst.
   
  Tillagningsanvisningar fanns på paketet. Det rekommenderades att man serverade den med stekt lök, ungefär som den svenska ”ångbåtsbiffen”.
   
  Valbiffen hade ingen utpräglad smak, så lite stekt lök eller HP-sås var bra att ha till. Men den var mör.
   
   
  PS
  Detta var länge se’n.
  Det var då allt bröd i Norge hette kneipp och vinet på Monopolet hette Rødvin.
   

 89. Vad är egentligen Vetet idag!antagligen omformat till okännelikhet.
  Vegetariskt kost det mest miljöförstörande på denna planet,J.
  Dåligt sätt att tillvarata odlingsmarken , ineffektivt.
  ALI.K.

 90. Dessutom har valen ökat i nordliga farvatten,vad tyder det på?varmare strömmar i havsvatten?koldioxiden är knappast någon
  trolig förklaring av klimatförändringar inom det normala klimat
  variationen på 30 år i norra hemisfären.
  ALI.K.

 91. Slabadang

  Myndigheter och kostråd!
  Nu sitter det vegetariska betonghäckar som propagerat för ”grönt är nyttigt” sedan femtiotalet och med kolsteroldemoniseringen kört stenhårt med kolhydrater och lågt fettintag. Prestigen sitter invuxen i hela kostrådsbranschen och det är oroväckande hur lite vi vet om de mest basala näringsfysiologiska funktionerna i människokroppen år 2012.
  Mymdigheterna måste konkursförklara sina generella råd av framför allt två skäl. Det första är att verkan av fett i mat är ytterst kontroversiellt ur medicinskt perspektiv och de SMÅ skillnader i olika påstådda effekter slås ut hundrafalt av viktproblemen oavsett orsak.
  Det andra skälet är att man nu erkänner att vi är individer med olika arvsanlag och man ska därför inte och kan inte ge generella råd om vilken kost som är ”bäst”.
  Därför skall vi gå i exakt motsatt riktning än vad Livsmedelverket är ute och cyklar efter med sitt upprop om myndigheter i en ”nationell samling” mot ”folkfetman”. Andersson hävdar att det inte räcker med information och jag svarar jodå som ersättning till den desinformation myndigheterna spridit om i princip det mesta. Nu handlar det om att folk kan välja den kost som får dem att må bäst och många av de som hela livet kämpat med att ”banta” har fått ett nytt alternativ att pröva som är ett precis tvärtområd mot vad de har fått tidigare. Folket måste lära sig att lyssna på sin egen kropp och lita på dess reaktioner efter olika koster och det kan fanimej ingen myndighet reglera eller skatta fram. Alla är väl dock överens om att sockerintaget är värt att bevaka om man har viktproblem?
  PS det mest löjeväckande förslaget på LVMV är att de skall ”kämpa för” mer cykelbanor !!! ??? I ”folkhälsans” namn … tänk nu efter själva… hur mycket total energi förbrukar svenska folket? Hur mycket av den åtgår till just cykling?
  Hur många cyklar dagligen eller ofta? Hur många fler skulle cykla pga av fler cykelbanor? I hur stor del av lnadet är brist på cykelbanor skälet til att folk inte cyklar? Det är den energimängden LVMV anser skulle göra folket mindre feta! Hur många decimaler tror ni att vi får ta till för att kunna beräkna den genomsnittliga effekten på folkvikten med ett sådant ”innovativt” förslag?
  Till slut vad kostar det folkfett per kilo som dessa nyanlagda cyklebanor då teoretiskt skulle kunna motverka? Ska vi gissa på ett par millar per kilo?
  Vilka rikspuckon!!
   

 92. Slabadang

  det går inte så bra för de fanatiska klimathotarbloggrna.
   
  Deepclimate har 3 respektive 6 kommentarer på de senaste artiklarna.Tävlar jämsides med UI! 🙂 WUWT var världens näst mest trafikerade sida hos wordpress igår. Helt fantastiskt!! MSM är så akterseglade så det liknar ingenting när det gäller klimatdebatten så man tycker nästan synd om dem. Man undrar om redaktörerna lämnar sina bunkrar nån gång och får kontakt med den autentiska världen? Jag har suttit på möte fram till 01.30. Det är många som har det jobbigt nu med lönsamheten och folk som aldrig varit oroliga tidigare börjar tycka att det är ont om positiva signaler. Att behöva avskeda folk som blivit gamla goda vänner är inget kul alls. Jag som spanar efter fastighet runt ekvatorn ser dock ljust på utvecklingen av rent egoistiska skäl.
   

 93. Slabadang

  Avpixlat klappar åsiktsetablissemanget på fingrarna !
   
  Tydligen har avpixlat med teknik lyckas återdemokratisera MSM. Vilken underbar kupp. Nu kan du snart kommentera alla artiklar i alla tidningar. Redan nu skall det fungera i våra största tidningar! Hur funkar det? 
   
  http://avpixlat.info/2012/09/19/yttrandefrihet-2-0-avpixlat-lanserar-ny-teknik-for-fria-kommentarer-i-gammelmedia/#more-34560

 94. Arnold S.

   54 Jonas N.  Nya målstolpar var ordet!…..
  Det var en bra sammanfattning!!!

   
  Alla har vi varit små! Men om vi nu hoppar till det stadiet där barn börjar äta med sked.
  På min egen tid fans det inga plast skedar, det var bara metall som gällde!
   
  Med detta vill jag förmedla: Det tog åtskilliga år i vuxna år innan jag upptäckte att när jag vände på en blanka skeden eller dito soppsleven kom jag uppåner om jag tittade på min spegelbild i den konkava sidan och omvänt på den konvexa sidan kommer min spegelbild rätt!
   
  Det är menig att i den nya Vattumannens tidsåldern som står för dörren skall vi få en kalender som baseras på vårdagjämnings dagarna på Norra och Södra halvklotet.
   
  Men varför inte uppkalla 21 december till skedens dag som ett riktmärke inför den nya tid som komma skall.
   
  Och enligt de fornnordiska står Måndagen för de kvinnliga och Månen, Onsdagen f. Odins dag och Torsdagen f. Tor o.s.v.
   
  PS. När det gäller vegetarisk odlingar och vattenbristen kolla den länk!
  http://www.real-sonic-bloom.com/index.htm

 95. Lejeune

  Slabadang #93
  Jag installerade scriptet igår på Google Chrome och det funkade alldeles utmärkt på Newsmill iaf. 

 96. Peter Stilbs

  Slabadang #93 – det funkar nog bara för dem som har samma webbläsartillägg installerat – för vanliga läsare finns inga kommentarer

 97. Christopher E

  Lena #80
  Jag ser att du redan fick lite smakbeskrivningar av val ovan. Svårt att beskriva, tycker jag. Det är ett ganska mörkt kött, och smakar inte ”tranigt” som man kunde tro.
  ”Hvalbiff” ligger i frysdisken i de flesta vanliga livsmedelsaffärer. Jag köpte mitt på Rema1000 (en stor kedja i Norge) för 137 NKR/kg, 400-gramspaket. Lustigt nog låg det bland fisken, vilket har en viss logik, dock inte taxonomiskt… 😉
  Passa absolut på att ta hem lite om du har möjlighet, man vet ju aldrig om miljömupparna lyckas påverka Norges fiskepolitik också i framtiden. Norge jagar bara mellan 500 och 1000 djur om året ur en population på knappt 200 000 i Nordatlanten, så några logiska skäl till att sluta finns dock inte.
  När jag ändå är inne på valjakten, jag vill gärna rekommendera Hvalfangstmuseet i Sandefjord, som jag besökt. Där skildras framför allt den kommersiella jakten runt Antarktis, som var en norsk storindustri när det begav sig. En valfångarbåt i originalskick ligger i hamnen och kan besökas.
  J-O #79
  Bara ett förtydligande. Minke whale (eng) vågehval (nor) och vikval (sv) är alla samma art.
  Fryst lunnefågel hade jag själv med från Island i yngre dar. Inte någon höjdare i min smak dock, visade det sig.
  En annan udda rätt jag provat är säl jag bjöds på av säljägare på Newfoundland. Mer intressant än gott.
  Val däremot är en delikatess.
  Alla dessa har dock varit en viktig föda för våra förfäder sedan tusentals år. 

 98. Slabadang

  Peter stilbs!
   
  Jag har just installerat tillägget det gick på mindre än en minut till firefox och det finns enkla instruktioner för de som använder andra webbläsare!
   
  Varför skall man vara utan och det blir intressant att se hur många som kommer att använda denna nu nya standard och verktyg. Vilken härlig käftsmäll på redaktionsmaktens åsiktsbakare! 🙂

 99. Arnold S.

  Apropå en eventuell skedens dag: Det framgår på ett inlägg på St:Germains blogg att vårt Jordklot är ihåligt likt ett apelsin skal proportionellt, och att det bor ”individer”där inuti! Det finns blandbannat ingångar vid vid Nord och Syd-polerna. Detta är något att tänka på angående ”soppsleven” och välfärdens fördelningen iför framtiden!   
   PS. Det finns flera sfäriska skick förutom ozon skiktet som omsluter vårt jordklot!
   
   
   

 100. Thomas

  Helge #84 Jag hoppas du undviker mjölk också, det är en sådan där annan nymodighet som inte ingår i en äkta stenåldersdiet…

 101. Palle136

  KF #76: Han svarar inte mig heller. Jag tror han är lite stött efter att ha blivit slagen med verklighetens hårda fisk i ansiktet några gånger…:-)

 102. KF

  #100
  Mjölk och mjölkprodukter är ersättning för den ister vi inte längre äter, men som man med välbehag åt på stenåldern. Samma fett alltså. 

 103. KF

  Palle136, Japp, det är så Thomas gör, när han inser att han har fel. När han inte kan ljuga sig ur knipan så ignorerar han helt enkelt frågor. 😉

 104. Thomas

  KF #102 Hört talas om laktosintolerans? Bara en liten del av jordens befolkning klarar av mjölk som vuxna, och det är en rätt sentida mutation som är vanlig bara i vissa regioner av vilka Sverige är en. Vi har ätit olika typer av frön mycket längre än vi druckit mjölk.

 105. KF

  Thomas #104
  Hört talas om fettskräck. För 40 år sedan var västerlänningar inte rädda för fett. Kostvärldens Michael Mann, Ansel Keys, såg till att vi i väst blev livrädda för animaliskt fett. Animaliskt fett och kött har vi ätit i årmiljoner. Frön i form av spannmål är en tämligen ny företeelse, biologiskt sett. Mjölk och mjölkprodukter har herdefolk ätit bra mycket längre. Du må anse att spannmål har ätits jättelänge, men biologiskt är vi knappast anpassade till fröätande. Läs Helges #86 igen och försök ta till dig lite info.