Lyssnartips: Lars Jonsson den 2.8 kl 13:00 i P1, Sommar

 
smallacoolplacejonssons
Naturkonstären Lars är känd för många av TCS deltagare. Han är ju sedan en tid verksam inom Stockholmsinitiativet och i annan klimat- och energidebatt. Jag ville bara tipsa om ett garanterat lyssningsvärt inslag i övermorgon. Jag går i god för det utan att veta något om innehållet, mer än vad som står i SR’s presentation i länken. Lars är mest känd som fågelkonstnär, men tecknar som synes även andra motiv – ovanstående lilla inscannade JPG-bild av en lättjefull isbjörn på Svalbard får dock långt ifrån någon rättvisa jämfört med originalet.
I början av juni besökte jag hans permanenta utställning i Vamlingbo på södra Gotland. Rekommenderas varmt, liksom dess utmärkta lunchservering – det var en av de bästa salladstallrikar jag ätit.
Lars har en egen hemsida, som också rekommenderas.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Peter,
  det ska bli mycket spännande  att höra.
   
  Bara nu inte maktfullkomliga lobbyister inom SR, ingen nämnd och ingen glömd, för första gången lyckas stoppa en sommarpratare för hans åsikter.
  Lätt att bli lite nojig i slika sammanhang! 😉
   
  Läs gärna Lars Jonssons utmärkta artiklar på SI:s hemsida:
  Stockholm initiative :: Natur
  Stockholm initiative :: Kultur

 2. Labbibia

  Tack!
  Ser fram emot detta!
  OT
  Idag var det Håkan Lans, en av Sveriges mest genialiska uppfinnare någonsin, som sommarpratade……..
  Länkar till programmet här:
  http://sverigesradio.se/api/radio/radio.aspx?type=latestbroadcast&id=2071&codingformat=.m4a&metafile=asx

 3. Lena Krantz

  Spännande värre, jag skall verkligen försöka få till det så att jag kan lyssna!

 4. Lars Jonssons place heter Vamlingbo och ingenting annat. Väl värt ett besök.

 5. Peter Stilbs

  Sorry Göran & Lars – nu rättat …

 6. Peter Stilbs

  För dem som missade – programmet (med kortad musik) finns nu på http://www.sr.se – eller via App för iPhone etc från SR.
  Jag tycker han var lysande. Tack Lars.

 7. Håller med, Peter, ett mycket givande sommarprogram där Lars verkligen kom till sin rätt med sina stora kunskaper inom konsten och miljön i kombination med sitt ödmjuka förhållningssätt till naturen samtidigt som han fick in en känga åt vindkraften och co2-hysterin.
  Det hade kanske varit välgörande med ett lite mer svavelosande ord ur skriften om klimatet med tanke på hur andra som exempelvis Snaxelsson fick bre ut sig förra sommaren.
  Men men,  mycket bra och sommarens överlägset bästa låtval.

 8. Även jag hade en stor behållning att lyssna till Lars, när jag får en chans ska jag besöka hans permanenta utställning.
   
  Spontanflum:
  Jag har haft fåglar när mig hela livet.
  Skäggdoppingen med sina ungar pluppar upp just bredvid kanoten och jag bara är still, ibland sätter sig barnen på mammans rygg så bär det av, senare lär sig barnen att springa på vattnet… Som regel dyker de igen… Kanske jag blandar ihop vattensprångmarsch och ryggliftande med skrake?
  Strandskata är en fågel som kan lysa upp en vacker bild av stenar tång och vass.
  Sjöfåglar flyger gärna nära vattnet, ty det är energiekonomiskare, då utnyttjas markstuds.
  Sovjet hade ett gigantiskt militärfraktplan som inte kunde flyga många tiotals meter upp, jag gissar att boskap, människor och vilt, blev ganska skrämda då himlen blev mörk och åskan var som i huvudet.
  Tänk att vi har dinosauriers efterkommare så nära?
  Då jag har tid (var några år sedan) kan jag sitta alldeles stilla med en bok i skogen, efter ett tag kommer någon fågel nyfiket närmare, men om man inte bekräftar den med en blick, sitter den snart på knät och pockar på uppmärksamhet.
  Inte konstigt att många katter lär sig hur man jagar fåglar…

 9. Lars Jonssons program var en ljuvlig rysare. Lågmält, eftertänksamt och övertygande visade han att hans omfattande erfarenheter och kunskaper gör honom omdömesgill. Det var lätt att ta till sig vad han berättade om både det ena och det andra och så plötsligt utan att han arbetat upp någon gard syr han ihop påsen med den stenhårda sågningen av NGO-rörelsen, speciellt SNF, hela klimathotsfrågan och det vanliga tugget om Homo industrialiensis var. westernus. De som  verkligen lyssnade på honom blev serverade många nya tankar att vrida och vända på. 
  Så lyfter man focus i stort och smått, globalisering på hög nivå!
  Tack Lars Jonsson, Årets Sommarpratare!  

 10. Claudius

  Lars Jonssons program var verkligen mycket bra och givande. Jag har länge beundrat hans konst, såg redan för ca 20 år sedan hans dåvarande utställning på Gotland.
  Eftersom han är med i Stockholmsinitiativet hade jag dock väntat mig något mer i klimatfrågan. Nu tog han egentligen bara upp de för landskapsbilden så katastrofala vindkraftverken, som i så hög grad har drabbat just Gotland. Näsudden i sydväst är kanske värst. — Någon som vet hur mycket el som dessa snurror producerar?

 11. Claudius #10.
  Vattenfall byggde 1983 ett vindkraftverk på Näsudden på södra Gotland för att studera elproduktion från vindkraft. Idag finns det över 100 vindkraftverk där. Det är Sveriges vindkrafttätaste område som levererar ca 40 miljoner kWh per år, eller 0,04 TWh per år. Nu planeras en fyrdubbling av vindkraften på Näsudden till en kostnad av 750 miljoner kronor. När den har skett kommer Gotland med 57 000 invånare att själva svara för 40 procent av sitt elbehov mot idag drygt 20 procent. Det beskrivs i Gotlandpressen som ett historiskt projekt, men jag skulle vilja peka på de investeringar i vattenkraft och kärnkraft på fastlandet som under överblickbar framtid kommer att stå för 60 procent av gotlänningarnas energiförsörjning.

 12. Sorry, idag ca 10 procent.

 13. Slabadang

  Göran Johnsson!
  Ett suveränt program. Ditt musikval talar väldigt tydligt om hur välutecklat din känsla är för skönhet och njutning.Det var som att plugga in hörlurarna direkt i dina teckningar och målningar.
  Samtidigt kände jag en stark längtan till den tid du beskrev när världen upplevdes mer spännande stor och mindre farlig.En tidsmässig oskyldhighet som jag saknar för vår yngre generation. 
  Nu är världen mer reglerad och våra beteenden kringskurna.
  Det var en glädje att få träffa dig en stund och jag hoppas det vlir fler tillfällen! 🙂
  Det enda som förvånade mig var att inte de inte bara att vindkraftverken är landskapsförstörande utan också är köttkvarnar för flygande fågel.
  Mynäsudd på Utö har en ganska liten snurra uppe sedan många år och att hitta min alltmer sällsynta ”favvofågel” labben med bruten vinge och blodig näbb under var direkt obehaglig. Om luftens akrobatiske mästare faller offer, vilken fågel kan klara sig då vid mötet med de fightande mekaniska armarna?
  Labben är en ren underhållning. Skärgårdens listiga snabba sjörövare.

 14. Peter Stilbs

  Slabadang! Du menar väl Lars Jonsson ?
  Different other chap …

 15. Slabadang

  Stilbs och Lars!
  Va pinsamt!!!! Natuligtvis menar jag Lars Johnsson!!!  Sorry
  Snälla kan någon ta bort inlägget!? Eller redigera? 

 16. Labbibia

  Lars Johnsson
  Tack för ett bra, tänkvärt och underhållande Sommar.
  Med min något primitiva humor fick jag mig ett gott skratt när du berättade om hur det gick till när du träffade påbjörn….bokstavligt talat ”med brallorna nere”
  Panik i kubik……..men slutet gott, allting gott!
  (skiter björnen i skogen?) 🙂

 17. Peter Stilbs

  Sluta panikera nu, grabbar – han heter också Jonsson – och inget annat !  😉   Och han har humor …  🙂

 18. Urban

  Ett program som verkligen var värt att ta del av. Lågmäld visdom är inte det som dominerar etern i våra dagar. Hoppas Maud Olofsson lyssnade. Då  kan hon ha lärt sig en del om vindkraft liksom att det går att framföra sin åsikter utan att skrika ut dem.
  Tack Lars Jonsson!

 19. Slabadang

  Labbibia!
  Åtminstone har vi fått bevis på att Lars Jonsson skiter i björnskogen!! 🙂
  Vem vet nallen kanske hade en ”bajamaja” och undrade vad det var för en primitiv varelse på två ben som anlänt för att ogenerat visa baken för hela skogen! Det är väl inte så konstigt att han generat drog sig därifrån? 🙂 

 20. Ingemar B

  Lars Jonsson är i sanning en psykologisk gåta…

 21. L

  Ingemar B, skillnaden på Lasse och andra är att han har tid att tänka.