Det går alltid att prata om vädret

Expressens Michaela Möller serverar oss idag en krönika fylld av vädersnack. För just vädret är visst hetare än någonsin. På mer än ett sätt, enligt många. 2010 påstås hittills vara ett av de varmaste åren som uppmätts, mycket på grund av en kraftig El Niño. Men kanske även därför att den globala medeltemperaturen av en eller annan anledning fortsätter att stiga.
Under sommarens umgänge med släkten upptäckte jag verkligen hur vi påverkas av media. De flesta jag träffat ”vet” att isen smälter och havet stiger. Under ett besök på den geologiskt intressanta Lilla Karlsö utanför Gotland proklamerade en medelålders Stockholmsherre att det ju är bevisat att havet stiger allt snabbare.
Jag önskar idag att jag hade sparat gamla tiders löpsedlar. För jag har svårt att tänka mig att allt tal om ”ryssvärmen” och ”baltiska ovädret” är något nytt och exklusivt för 2010. Nog har vi alltid klagat på att vädret inte är som det har varit. Kanske är det dags att göra en liten utflykt till biblioteket och rota i gamla tidningar?
Ett citat ur Expressens artikel: ”Det som avgör uppvärmningen under de kommande 10-20 åren är växthusgaser som vi redan släppt ut”. Kunskap ger makt.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lejeune

  ”Kunskap är mackt!”
  http://pgosselin.wordpress.com/2010/07/30/new-germanrussian-temperature-reconstruction-shows-no-correlation-with-co2/

 2. Lejeune

  En av stollarna från UI är igång igen och vevar gröna lögner i DN, att döma av kommentarerna så är trovärdigheten begränsad:
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/med-osakerhet-som-vara_5069149.svd
  …..det är surt, sa räven.

 3. ingemar

  Väldigt oärlig argumentering på brännpunkt. Det är guilt-by-association, löngnaktiga påståenden om att något som han kallar för ”industrin” har köpt alla skeptiker i Sverige, inklusive SI. Det är så absurt och konspiratoriskt att man knappt tror sina ögon.  Men det passar väl redaktörerna att sprida simpel propaganda samtidigt som man systematiskt förhindrar alla seriösa artiklar om det faktiska vetenskapliga läget.

 4. ingemar

  Det man definerar som den ”globala temperaturen” förändras från sekund till sekund, Maggie. Däremot går den statistiska trenden upp om man beräknar den på 30-års basis. Det är blott matematik och är fullt förenligt med att både kortare och längre statistiska trender går ned., eller är oförändrade.

 5. Lejeune … tack för den länken (och även den av Tim Ball)
  Jag har ögnat igenom Westerstrans omtuggande av Exxon, oljepengar, tobakslobby, asbest etc. Och redan det får ju stollevarningslampan att blinka ilsket. Och ovanpå det måste han anklaga dessa mörka ’konspirationer’ för att sprida konspirationsteorier. Snacka om självmål.
  Men rörandes beloppen: Killen verkar inte ha en susning om proportionerna  rörandesvilka  pengar som går åt olika håll. Absolut noll koll!
  Men vad är det han vill ha sagt egentligen? Han tycker att ’självutnämnda experter får för mycket medjeutrymme’, vilket ju är ett självmål till. 
  Men frågan är väl hur många ”självutnämnda [klimat-]experter” som fått utala sig i media och svamla dumheter genom åren. Westerstrand kanske tyckte att det borde ha varit ännu fler …
  Ja, som du sa: Surt sa räven …
  🙂

 6. ingemar

  När man läser Bob Carters artikel om hur alla seriösa debatter dissas av AGW-etablissemanget och hur man systematiskt tystar all information om det verkliga vetenskapliga läget så blir man ju mörkrädd.
  http://www.quadrant.org.au/blogs/doomed-planet/2010/08/closing-out-dissent
  Man måste medge att denna taktik varit väldigt framgångsrik. En tystnadens konformism har spridit sig i forskningsvärden och bland media. Det är förmodligen idag helt omöjligt att vara en skeptisk journalist i stormedia, eller en ung skeptisk forskare med hopp att kunna göra akademisk karriär. Det går inte längre att vara ärlig och ge en balanserad bild av klimatvetenskapen.
  Detta skapa en påtaglig klyfta mellan den officiella/offentliga bilden och den man hör i kafferummen.

 7. Gunnar E

  Ryssvärme var ett etablerat begrepp när jag var liten. Det avsåg sådan sommar att inlandsklimatet från ryssland blåste hit met torr och varm luft. Det gjorde så ibland, det var inte mer med det. Tidningar från sent 50-tal på östsidan av landet borde innehålla uttrycket.
   

 8. Ingemar #6
  Rent läskigt! Men ganska metodisk, och tyvärr så som dylika rörelser opererar normalt. Så visst är det en kyrka med en religion …

 9. Nu igen sekteristisk reaktion på TCS.  Westerstrand driver linjen ”follow the money”.  Tankesmedjor är också beroende av pengar.  Forskarvärlden likaså,  särskilt i USA, där universiteten är privata med finansiering bl a från kol- och oljeindustrin,  m a o  en klimatforskare därstädes blir ju då beroende av finansiärernas goda vilja. 
     Nu är ju tydligen klimatpolitiken dödad bl a genom att Rep. är mycket beroende av fossila lobbyn i sina valkampanjer – bl a har Mc Cain övergivit sina vallöften. (Se Krugmans artikel i NYT).  Om CAP-trade lagstiftning skulle begränsa oljeförbrukningen i USA med  5 milj. fat/dag år 2030, så blir oljebolagens lönsamhet drabbad genom lägre volymer och lägre priser.  Koch Ind. är ju kända för klimatlobbande mot IPCC.   En god ide´är nog att denna blogg breddar sina referenser till tankesmedjor i  EU och Asien.  90%  av ref kommer ju från USA.  Lejeunes ref från Tyskland är ett bra steg på vägen.  Westerstrands uppgift om att 3 oberoende utredningar  friat forskare i East Anglia från grava anklagelser bör nog bemötas mer konkret, gärna i form av en av SI finansierad rapport om detta.  Råskäll räcker ju inte.  Då kan AGW-folket lägga ut en tystnadens våta filt liknade politikernas agerande mot SD.  Dock fokus på energibesparingar gynnar oss alla utom oljebranschen

 10. Peter Stilbs

  Holmfrid: Om dessa undersökningar – Ingemar skrev redan om detta här – dels den 3 juli och dels den 10 juli. Sök ovan på ”farsartade”, så hittar Du dem.
  I övrigt är ju Westerstrands inlägg i SvD en klass löjligare än jag trodde han var mäktig – bara en soppa av insuinationer och allmänt papegojsnack. 

 11. Peter Stilbs

  Maggie & Gunnar E: Som Gunnar skriver är det ett gammalt begrepp. Det är inte alls ovanligt att se Kolahalvön som varmare än Sydeuropa någon eller några dagar på sommarhalvåret. När det blir riktigt varmt i Sverige, kommer det alltid från öster. De baltiska staterna och Finland får ännu oftare känning av kanten på detta ”inlandsklimat”.

 12. Mats Jangdal

  Kanske lite fånigt att citera sig själv. Från https://www.klimatupplysningen.se/2010/07/30/vem-tror-vetenskapsredaktionen-pa-svt-att-de-lurar/#comments, #131
  ”Kan för övrigt meddela Bäckström och andra som inte är bekanta med ryssvärmen, att det är ett välkänt regionalt fenomen i övre Norrland sedan mycket länge. Lite el nino, uppträder inte varje år och ger mycket varmare i norra Sverige än i södra, till stockholmarnas förtret. I år är första gången jag hört meteorologer på riksnyheter använda uttrycket. De lär sig.”
  Ryssvärmen är mycket efterlängtad vid slåttertid. då torkar höet snabbt. Motsatsen, västanvind, är som Taube skrev: ”Ty västanvind och flickor, kan ingen lita på!” Åtminstone vad gäller västanvinden är jag enig med trubaduren.
  Däremot på vintern ger västanvind behagligt milt väder, men vanligen också mycket snöskottning.
  Allt är egentligen grundläggande kunskaper i geografi (inkl topografi) och meteorologi. För dem som hängde med på högstadiet. 😉

 13. Lena Krantz

  Jag tror inte att Westerstrand själv tror på vad han skriver ens, det är bara ett desperat uttryck.
  😉

 14. Slabadang

  Lena Krantz!
  Vilken uppläxning han får i kommentarerna herr Westerbabbel!
  Ett extremt svaghetstecken är när han försöker låna trovärdighet från andra vetenskapliga reultat. Jag tycker de forskarna ska stämma magnus för missbruk av andras arbete.

 15. ingemar

  Holmfrid #9
  Tar du på dig att försvara Westerstrands konspiratoriska påståenden om svenska skeptikers finansiering via oljeindustrin? Att en fd framstående svensk morgontidning upplåter sina sidor åt sådana obelagda insinuationer är beklagligt, och kanske förvånande. Och de kommer aldrig att ge oss en chans att svara. Men här på TCS kan vi föra en öppen diskussion. Har du några belägg för att oljeindustrin stödjer oss inom SI, TCS, eller mig personligen?
  Är det inte i själva verket så att oljeindustrin, i allmänhet har mycket mer att tjäna på en cap-and-trade? Det ger dem många möjligheter att öka priserna genom att stänga ute konkurrenter. Det är därför t.ex. BP och Shell sponsrar den typen av lagstiftning.

 16. Ingemar: Rötmånad, få inskickade debattartiklar och semestervikarier på redaktionen …

 17. Pär Green

  Westerstrand får kritik från många håll.
  http://nicklas-climate.blogspot.com/2010/08/svar-till-magnus-westerstrand-2010-08.html

 18. Slabadang

  Ingemar och Jonas N!
  Det är den gröna fascismen som härskar. SVT springer den grönklädda diktaturens ärenden och dissar och pissar på ”oliktänkande”. Alla villkor för både vetenskaplig diskussion och den vanliga demokratiska är satt under undantagstillstånd.
  Makten förtalar sina motståndare och konstruerar bevis för dess legitimitet. Magnus Ws artikel är ett lysande exempel på hur klimatzi jugend agerar.De vet att de är ute och cyklar och är fullständigt panikslagna över konsekvenserna.
  De sa ”kolla inte allt är redan fixat fastlagt och klart LITA PÅ OSS!
  och nu så gör inte folk det längre.När den auktoritära tilliten var enda chansen för klimatalarmimen så gällde det verkligen att förtjäna den.
  Nu har de gjort precis alla grundläggande fel för att kunna förtjäna den. Lita på er ?? Vaffö då då??

 19. Slabadang

  Carters artikel är ett dokument på diktaturens agerande!
  Det är sorgligt att det varit så.Men klimatalarmismen är redan död och begraven nu gäller det bara att ta hand om liken’!

 20. Ulrik

  Jonas N #16
  Nog är det rötmånad och semestertider, men debattcensorn i SvD arbetar oförtrutet.

 21. Slabadang #18
  Denna sortens fascism (i vidare bemärkelse) har alltid existerat. Den tar sig bara olika uttrycksformer, klär sig i olika skepnader, och givetvis ’förbättrar’ den sina metoder både vad gäller lockropen, hoten, taktiken och strategierna, samt sätten att spela system och tidsandan …
  Inte som en konspiration, utan som en naturlig begivenhet (rörandes en stor andel av människora, både lämmlar och maktmänniskor alltså)
  Man måste hålla stånd hela tiden, och jag lovar dig, efter att klimathysterin är begravd kommer något annat att fylla precis samma funktion/behov och förloppet kommer innehålla precis samma ingridienser, och även samma människor (samt nya yngre versioner av dem) . Och många av dem som red klimathotet kommer inte med ett ord beröra det, och vad det var värt förra gången. Utan hävda att ’men denna gången är det på riktigt …’

 22. Ulrik? Tror du inte att det är samma vikarie då?
  Men vad är det som censureras?

 23. Peter Stilbs

  Jonas N – i våras blev två SI-repliker censurerade på SvD. De publicerades sedan här. De ursprungliga artiklarna förblev oemotsagda. Man skyllde som vanligt på ”utrymmesbrist”

 24. Slabadang

  Jonas N!
  Jag är optimimist och ser tydliga tecken på det nuvarande etablissemangets kollaps.Allt går i vågor nu står den politiskt korrekta antidemokratiska övermakten i sin första nedförsbacke.
  De chansade vilt och fick hybris av det initialt obefintliga motståndet och i sin iver tappade de legitimiteten.
  Det är redan en växande men oorganiserad motståndsrörelse/reaktion på gång. Jag ser en mängd tydliga tecken.Uppläxlingen av Wetterstrand idag är bara ett symptom på att allt fler säger nu får det vara nog! Jag är helt säker på att en återdemokratiseringsrörelse har ett dignande bord att sätta sig vid.
  Det kommer komma en hel drös med både media och politiker som kommer sätta sig ner.
  Genombrottet kommer när problemformuleringsmonopolet bryts och för det krävs plattformar och forum och de växer som svampar ur jorden. Bloggar ”tea party movements” TCS WUWT ökande trafik och intresse för alternativa självständiga medier ökar.
  När de första journalisterna gör karriär genom att bli populära hos folk i gemen genom att kritiskt granska kollegor och etablissemangets strukturer….då blir det fritt fall för de etablerade nollorna.
  Tänk dig själv Jonas? Hur tror du Bojs Blaffan Engström Schytt Bjerström Carlgren Wijkman klarar sig när det är du och jag som ställer villkoren för debatten? Nu kan de neka intervjuer men det går inte länge till!!! Tiden utvecklingen och initiativet har sprungit ifrån dem helt enkelt.Om förtroendet får etablissemanget är lågt idag vad händer när de inte själva har monopolet på att hålla i mikrofonen??
  Dont worry be happy!! Nya bättre tider väntar bakom hörnet och är faktiskt redan här!!
  🙂

 25. Peter S
  Du menar förstås refuserade. Och ja, det är jag medveten om. Jag trodde att Ulrik syftade på att kommentarer försvinner.
  Men jag är inte så bekymrad över vad Wetterstrand häver ur sig tidigt i Augusti. Det är så undermåligt att allt fler,  tex de som ändå läser tidningarna nu, inser att det är desperata och allt skränigare beskyllningar.
  Oljepengar och tobakslobby har ju övergetts av precis alla AGW-anhängare som inte är käpprätta stollar eller totalt aningslösa (Michael Mann upprepar tex detta ungerfär tre-fyra ggr per intervju). Det funkar helt enkelt inte längre (på några nya .. )
  För min del får Westrstrand gärna göra sig till åtlöje där.
  🙂

 26. ingemar

  Jonas #25
  Att trappa upp ad hominem och hänvisa till oljeindustrin och allehanda konspirationer ingår ju i den strategi som den ideologiska kärnan bakom AGW lade fram strax efter Climategate. Nu är det slut med vetenskapliga debatter deklarerade Paul Erlich m.fl. i Nature; nu är det ”street fight”-metoder som gäller. Westerstrand, Holmfrid, UI och andra följer bara denna street-fightsstrategi. Men jag tror inte på att kontra med samma medel. Det är inte hållbart i längden.

 27. Nej ingemar, men det är väl ingen som förordar heller.
  Paul Erlich är väl passé, och klimathystering nog snart också (nåt år till kanske). Att de kämpar med näbbar, klor och vilka metoder de nu kan uppbåda medan allt mer faller sönder av bygget de skapat, för att skyla över detta och reträtten är väl bara väntat. Som sagt de har redan börjat med liknande metoder inbördes … och det är många fler, även på insidan, som ser och kan tolka detta än som hörs …

 28. Ingemar

  Holmfrid #9,

  Jag noterar att du ännu inte svarat på min #15. Vill du inte ha en öppen debatt?