Extremkyla drabbar Peru

peru
I Peru har myndigheterna utlyst undantagstillstånd. Anledningen är årets ovanligt bistra vinter. I 16 av Perus 24 regioner har temperaturen fallit till -24 grader C eller lägre. Det är kallare än vad som uppmätts på femtio år.
Drygt 400 människor har redan dött på grund av kylan, som dessutom förväntas bli ännu värre. Många fattiga klarar inte av den extrema vintern.
”Over the past three or four years we have seen temperatures during the winter months get lower, and people are unable to survive this,” säger Silvia Noble, från organisationen Plan Peru. ”This cold weather is now extending into areas that never saw these low temperatures before and children and elderly people are especially at risk as they are not physically strong enough to last month after month of sub-zero conditions.”
Ovanstående är bra att ha i minnet när svenska tidningar skriver om ryssvärme.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Lejeune

    Tim Ball är alltid underhållande att läsa som motvikt till ryssvärme mm:
    http://canadafreepress.com/index.php/article/25940

  2. L

    Det måste vara koldioxidens fel, den används ju i kyldiskar…

  3. Mats

    http://wattsupwiththat.files.wordpress.com/2009/06/willis_image1.png
    Detta är nog ett resultat av naturliga varationer  i ett kaotiskt system – atmosfärens ”höjd” som funktion av luft temperatur och absolut fukt, stjärnklart väder ger låga temperaturer i Peru vilket får konsekvenser

  4. Björn

    Jorden har genomgått många extrema klimatperioder under de senaste 10 000 åren vilket Fredrik Charpentier Ljungqvist skriver om i sin bok ”Global nedkylning”, som utkom förra året på Norstedts förlag. Den är läsvärd och ger perspektiv på världens klimatutveckling både regionalt och globalt.

  5. Lena Krantz

    Hmm, en kompis skall åka dit och vandra upp till Machu Picchu som är på bilden ovan.
    Det är inte förrän i oktober så förhoppningsvis har kylan släppt då. Eller så finns det kanske risk att de blåser av resan.
    Nåja, hur som helst är det synd om alla fattiga som inte kan värja sig från kylan. Hemskt egentligen.

  6. Mats Jangdal

    Vinter på södra halvklotet? Check!
    Peru och Anderna har riktigt höga fjäll? Check!
    Många är fattiga i Peru? Check!
    Prekärt läge? Check!
    Tecken på AGW eller dramatisk klimatförändring? Nix!

  7. tty

    Är det vinter på södra halvklotet varje år? Check!
    Är Anderna högre än i fjol? Check!
    Är peruanerna fattigare än vanligt i år? Check!
    Det har faktiskt varit ovanligt kalla vintrer i sydamerika flera år i rad nu, fast det inte platsar i svenska massmedia.
     
     
     
     

  8. pekke

    Just det här stycket var intressant:
    ” Although those living at such high-altitude would expect temperatures to drop below zero at this time of year, NGOs and government officials say many are unable to withstand the extreme cold which they are now experiencing.
    ”Over the past three or four years we have seen temperatures during the winter months get lower, and people are unable to survive this,” said Silvia Noble, from Plan Peru, an NGO. ”This cold weather is now extending into areas that never saw these low temperatures before and children and elderly people are especially at risk as they are not physically strong enough to last month after month of sub-zero conditions.”
    Märkligt att få läsa det i Guardian som är pro-AGW.

  9. Slabadang

    Har man väl satt ner foten…
    och tolkar naturliga förändringar som onaturliga då har man öppnat ett gigantiskt område att leka i.Den klimatalarmistiska kuppen har imploderat! hurra för sanning och balans.

  10. Slabadang

    Nu sjunker klimatalarmismen i allt snabbare takt.
    Det råder tydligen rent uppror ibland marinbiologer över den senaste
    rapporten som handlar om att en tempökning på 0,4 skulle halverat planktonbeståndet. En av mina bästa vänner är marinbiolog hon säger ordagrannt
    ”Jag tror jag kommer säga upp mig.Det här handlar inte om vetenskap längre det handlar om helt andra saker att 0,4 grader skulle vara skäl till en fytoplanktonreduktion är så dumt så jag vet inte var jag ska börja.Men jag orkar inte hålla på längre jag trodde forskning var och skulle vara vetenskap men allt handlar numer om politik makt och intriger.Man försöker hålla för öronen och koncentrera sig på arbetet men varför ska jag förvänta mig att andra tar mitt arbete på allvar när jag inte kan lita många av mina kollegor?”

  11. Mats Jangdal

    Slabadang #10
    Vad din kompis beskriver är precis vad vi haft på känn och fruktat.
    Så rubriken på denna tråd hade lika gärna kunnat vara, ”Extrempolitisering drabbar vetenskapen”.

  12. Gunnar E

    ”Nu sjunker klimatalarmismen i allt snabbare takt.
    Det råder tydligen rent uppror ibland marinbiologer”
    Förståeligt. Inte vill vi ha haven förorenade av sådant.

  13. Peter Stilbs

    Slabadang #10 – tack för denna info. Bra att det finns några vettiga människor kvar inom de vetenskapsområden som berörs av klimatsvängen. Vore bra om de gjorde sin stämma mer hörd.
    Jag minns en bekant som berättade för mig för ca 5 år sedan om att han blev uppringd av en fader till en yngre forskare, som bad han skulle sluta skriva insändare som drog undan benen för det nu politiskt korrekta område som sonen nu fått finansiering inom, och kunde bygga en fortsatt karriär på. Sonen hade ju kämpat så länge med sporadisk och osäker finansiering, hade familj, och var nära nervöst sammanbrott. Nu var han äntligen på fast mark – om det var en vetenskapligt fast mark verkade vara underordnat. Mänskligt, men tyvärr…
    Ja, vad ska man säga. Sådant är det akademiska livet. Själv hade jag em ytterst osäker framtid ända till jag blev 40 – sen råkade jag vara på ”rätt plats vid rätt tid” och hade plötsligt fyra goda akademiska erbjudanden att välja mellan. Det blev efter viss vånda KTH.     

  14. ingemar

    Slabadang #10,
    Det är verkligen tragiskt att man lyckats sabba ett helt vetenskapsområde (med angränsande fält) på detta sätt. Jag tycker verkligen synd om din vän marinbiologen. Hon har att välja mellan att hålla tyst eller att lämna forskningen. Det har ju varit flera fall där forskare tvingats lämna sina jobb därför att de haft ”fel” åsikt. På ett klimatforskningscentrum som är helt och hållet beroende av medel från externa forskningsfonder är det omöjligt att uttrycka någon tveksamhet om alla stolligheter som kan ge lite extra anslag.

  15. ingemar
    Är det verkligen så dystert? Kloka människor finns det överallt. De går sällan på bländverk. Och även om de inte reser sig och protesterar högljutt (och vi ändå inte får reda på det) pratar de med andra kloka människor om vad de ser. Dessa finns inom alla områden som överöses med klimatpengar (och även inom sådana). När väl stenen har börjat rulla (och det har den menar jag) är det allt färre som vill hålla sig till den, och ännu färre vill rulla den uppför backen igen.
    Inom min bekants- och arbetskapskrets är det tex ingen som tar klimatalarmismen på allvar längre. Och även milt AGW-troende skruvar på sig förläget när frågan tas upp (Och notera, jag brukar nästan aldrig ta upp ämnet själv, dvs det är inte pga mig)

  16. Fel, skulle stå:
    Dessa finns inom alla områden som inte överöses med klimatpengar (och även inom sådana).

  17. ingemar

    Jonas,
    Det kan säkert vara olika med huruvida man går på den konformistiska linjen eller ej. Min erfarenhet är densamma som din beträffande kollegor. Men det är en sak att säga vad man tycker kring kaffebordet, och en helt annan vad man skriver i sin forskningsansökan eller vad man säger till journalister.
    Jag är rätt säker på att många ”smygforskar” om klimatet och klimateffekter. Men för att få något publicerat, eller att få nya anslag måste man hålla med. Ibland – och det har vi ju sett flera exempel på – skrivs en artikel med data som pekar rakt motsatt den trosvissa ”slutsatsen” att författarna anser att AGW står säker. Det är ganska underhållande, eller tragiskt kanske, att se hur man ibland tillgriper samma strategi som forskare gör i totalitära stater.

  18. Maggie så om vi jämför ytor i Peru och Ryssland och finner att medeltemperaturen dem samlat är som vanligt, men skillnaderna ökat, så har markens energiutstrålning ökat.
    De som hotar med ökad termisk markenergi har då fått vatten på sin kvarn.
    Nu fattar inte CO2-hotsprofitörer  det, så det är ingen fara att de ska skriva om det, dessutom faller hela uppvärmningskatastrofen om det skulle komma till allmänhetens kännedom…
    Tänk om de visste att minskade temperaturskillnader ger varmare poler och beväxta livsvänligare öknar?
     
    Eller en global isklump….  😉

  19. Slabadang

    Den här damens seriositet ifrågasätts Hon vet att hon talar emot sig själv en har funnit ett skäl att negligera
    sina enkla grundkunskaper med att ersätta dem med en  ”klimatmodell”.Jag har blivit ombedd att klistra in följande.
     Victoria Fabry räknar med att vattnen där blir frätande för vingsnäckor om femtio till hundra år, om halten av koldioxid i atmosfären fortsätter att öka enligt klimatmodellernas prognoser.
    I kombination med.
    Lyckligtvis är havet mindre surt än ättika. Havsvatten är i själva verket något basiskt. Historiskt har pH-värdet legat omkring 8,2. (7,0 är neutralt, ett lägre värde är surt.) Under de senaste seklerna har människans utsläpp av koldioxid sänkt värdet vid ytan med drygt 0,1 enheter. Innan det här seklet är slut kan värdet har fallit med ytterligare 0,3 enheter.
    I kombination med.
    Eftersom koldioxid löser sig bättre i kallt vatten än i varmt går försurningen snabbast i haven nära polerna. Victoria Fabry räknar med att vattnen där blir frätande för vingsnäckor om femtio till hundra år, om halten av koldioxid i atmosfären fortsätter att öka enligt klimatmodellernas prognoser.

    I jämförelse med vad akvarieklubbar vetat länge se tabell för optimalt PH värde för akvarium!
    Sidan 2 längst ner till höger. Jag tror jag klistrat rätt tabell nu!! ?
    http://www.simontorp.se/upload/Pdf/duplathek.pdf
    Sen tillkommer frågan hur haven kan bli både varmare och surare av CO2 samtidigt.

  20. tty

    Även i saltvattenakvarier tillsätter man extra koldioxid. Koraller växer nämligen bättre då.
    Undrar hur man fastställt att havens pH värde sjunkit med 0.1 pH-enheter de senaste århundradena. Det måste vara ganska  svårt med tanke på att pH-skalan inte uppfanns förrän 1902, att havsvattnets pH-värde helt normalt varierar med ungefär 0,5 enheter (vilket bör innebära att vingsnäckorna borde varit utdöda för länge sedan).
    Dessutom är det mycket knepigt att kalibrera pH-mätare så väl att man kan mäta så små absoluta skillnader som 0,1 enheter, eftersom kalibreringslösningarna inte är tillräckligt exakta.

  21. #19 tackar..
    Jag har haft akvarier i större delen av mi… nej i hela mitt liv.
    Den enda gången jag mins att farsan arbetade med ph-mätning var när han lät tigerbarber leka, de skulle ha ganska surt och jag undrar om det inte med skulle vara ett mjukt vatten??
    Ett nät spändes över botten så inte fiskarna kunde äta upp rommen, allt gick bra och snart hade vi ett 20:tal till..
    De dog ofta av vattusot, fjällen pekar ut och kroppen svullnar.
     
    I nästa hus (mitt sista) ska jag bygga in akvarier från start, en källare helt undermark, med akvarier och kommande plattskärmsteknik som fönster.
     
    Då hoppas jag att jag lärt mig om CO2-tillförsel…
    Jag har däremot ofta haft mycket växter (gärna cryptocoryne) som syremättat vattnet så det stigit små tunna strimmor av syrgas mot ytan.
     
    Vad mycket jag ska göra då jag blir stor  😉

  22. ingemar

    Gunnar L #18,
    Ryssland är stort! Stora delar av det har haft mycket kallt medan man svettats i Moskva:
    http://www.c3headlines.com/2010/08/global-cooling-is-here-pt-v-russian-siberian-temperatures-plunge-this-summmer.html

  23. Ingemar
    Sydamerika är stort med, jag bara försöker upplysa den läsande ungdomen (och Janzon) om att om en yta i Ryssland är 10C varmare än normalt och en lika stor i Peru är 10C kallare än normalt, så tar det inte ut varandra utan nettot blir en högre energiutstrålning än om bägge var normala (givet att skillnaden ökat).
     
    Analogt minskar utstrålningen om två ytor avviker så deras temperatur i stället närmas.
     
    Det är skillnaden som görét…  serru…   😉
     
    (en ny pedagogisk linje jag antagit, vi får se om den bär frukt… he he he)

  24. Måns B

    Slabadang #10
    Det vore ju intressant att höra vad din vän marinbilogen har för alternativ förklaring till de minskade mängderna plankton, jag har sett flera rätt trovärdiga rapporter på hur planktonsamhällen förskjuts norrut respektive söderut som resultat av havens uppvärmning. Dessa har också visat att det sker in förändring i artsammansättningen mot till storleken mindre arter (vissa tendenser till fler arter men färre släkten) när temperaturen stiger.
    Så är det minskiningen i sig din vän argumenterar emot eller kopplingen till uppvärmningen?

  25. Måns B

    Slabadang #19
    Så kan man ju ställa sig frågan på vilket sätt detta resonemang är intressant för vingsnäckorna? Du lär ju inte hitta några av de arterna i akvarium i vilket fall som helst, eller hur, precis som du inte heller hittar några andra kalkbyggande organismer i akvarium där du CO2-gödlsar för att få fart på växterna. I ett akvarium kan du ju förövrigt både ösa på med CO2 och kontrollera pH ändå om du vill.
    Jag har varit inne på detta ämne tidigare och för vingsnäckorna som i huvudsak befinner sig i de polnära kalla haven så blir pH ett problem eftersom kompensatoionsdjupet för den variainten av calciumkarbonat som de behöver för att bygga sina skal, argonit, endast är några centimeter. I större delen av oceanerna så ligger medelkompesationsdjupet på flera hundra meter eftersom dessa är mycket varmare och därmed löser mindre CO2.  Men dessa vatten är inte särskilt lämpliga för vingsnäckor som trivs i just de näringsrika kalla polarhaven.
    Så därför kan det bli ett problem med såväl varmare (se ovanstående post) som surare hav samtidigt. Kolla gärna med din vän marinbiologen för att se om mina uppgifter stämmer 😉

  26. Måns B

    Vad det gäller extremkylan i Sydamerika hörde jag en förklaring om att det beror på att El nina går på för fullt samtidigt som dom har vinter där.
    Motsvarande att vi hade kyla här i vintras som en effekt av en anormalitet i NAO i kombination med el Nino som förde in en massa nederbörd som då kom som snö.
    El nina brukar väl för övrigt innebära att vi får långvariga högtryck (med värme sommartid) samtidigt som de får skabbigtväder i östra delarna av Stilla havet.
    Inga större kopplingar till klimatförändringar alltså, förutom då möjligtvis på var baslinjen ligger.

  27. Slabadang

    Tjena Måns!
    Ska fråga noggrant vid nästa träff.Man talar inte så mycket klimatsnack på bjudning? 🙂
    Men det finns ett antal märkliga saker och samband.
    Jag tar det i frågeform så kan du fylla i efter de svar du får så kan vi kolla om vi kommer till samma slutsats längst ner.
    Den chockbehandling i PH dessa vingsnäckor får är alltså baserade på antagandet att vi skall lyckas bränna mer koldioxid än vad experterna (Aleklett) anser existerar på jorden i fossila bränslen kolinräknat. Okey?? Vi låtsas att det går!! Första förutsättningen!
    Den andra poängen är att ”problemen” med haven idag är att de är lite för alkaliska för att uppnå max livskraft alltså inte för sura! Därför hoppar forskarna över alla positiva effekter av en försurning och talar bara om det scenario ETT som inte kan inträffa och som ligger bortom den breda positiva fasen!” Man måste alltså låtsas att haven är hotade fast sanningen är den omvända.Det skulle behövas lite mer CO2 i haven! Varför redovisar de inte hela skalan?
    Det tredje problemet är att haven faktiskt släpper co2 när det blir varmare.Nu blir det riktigt tokigt!! Så tror man på GLOOOOBAL WAARMING så borde man alltså vara mer rädd för att haven blir mer alkaliska! Du kan inte käka två klimatlarm och ha båda kvar!!??
    Sen kan du ju gratulera SVT att när de kör denna propaganda så lyckas de med det fantastiska ekvilibristiska numret att UNDVIKA berätta vad plankton älskar lika mycket som näring och sol nämlige…dadad……daaaaaaa! CO2 till sin lilla fotosyntes!
    Så att inte folk ska börja undra…typ!!!
    Jag har inte djupdykt i detaljerna ännu! Men……!
    Tittar du sedan på själva forskningsmetoden så är den ytterst tveksam eftersom en långsam anpassning på 50-100 år kan få helt andra resultat.
    Den chockbehandling de får i akvariet är mer djurplågeri att dra slutsatser ifrån!
    Phytoplanktons reaktioner på en förändrad temperatur på 0,4 c är omöjlig att mäta och urskilja ifrån det som är de absoluta NR 1 och 2 för dem nämligen NÄRING och SOLLJUS! Det är havsklimatsalarmisternas variant på klimatmodellerna utan molne.
    Sen kan du utöver detta fundera över….. Phytoplankton står för 50-60 % av hela planetens syreproduktion.Om de har minskat med fyrtio procent?? Varför syns inte det i  mätningarna av atmosfären?
    Hur fan går det ihop?? Är det nåt som går ihop överhuvudtaget?
    Em samordning av katastroferna kanske skulle vara på sin plats?? Eller vad säger du Måns!

  28. Slabadang

    Kort tillägg!
    Sen har de också naturligtvis glömt att berätta om alla de andra hundratals i havet levande organismer som skulle kunna explodera i tillväxt. De hade kanske svårt att hitta någon negatib effekt till de äntligen hittade vindsnäckan och kunde lägga den i vinäöger! 🙂
    Du förstår att mitt förtroende för denna så ”kalkade” vetenskap är exakt NOLL!

  29. Slabadang

    Uh va sent !! Natti natti!

  30. Hej Måns B
    Hur klarade sig haven för 1000 år sedan då det var varmare?
    Eller för 2000år sedan eller för 4000-7500år sedan då det var många många C varmare (polnära såklart, vid ekvatorn sker inga stora ändringar av temperaturen).

  31. Måns # 26 – Ang. El Nino och La Nina så har du en upplysande artikel, El Nino Alone Illustrates Why IPCC Science Is Wrong, av klimatologiprof. em. Tim Ball här:
    http://canadafreepress.com/index.php/article/21244