Lyssna mindre på alarmister

vete
.
Johan Ingerö på SvD har skrivit en intressant ledare i dagen SvD.
.
Han tar upp en artikel i DN där Douglas Kell menar att om man går över till grödor som växer året runt kan man minska atmosfärens koncentration av koldioxid.
Men det intressanta är inte bara just det här förslaget utan att vi riskerar att fastna i en viss tankebana menar Johan. Romklubbens teorier om befolkningsexplosionen, liksom talet om skogsdöden på 80-talet borde ha behandlats som hypoteser istället för fakta.
.

För även om vi lyckas ställa rätt diagnos finns risken att vi ordinerar fel medicin innan vi landar rätt och ännu värre, om vi är för upptagna med att se åt ett visst håll kan vi missa bättre idéer.

Han avslutar med:

”Klimatproblematiken är reell, men de hittills föreslagna lösningarna behöver inte vara de bästa. Nyårslöftet för 2012 bör vara att lyssna mindre på alarmister.”

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. BoE

  Läste inlägget i SvD…
  Fick intrycket av att Johan Ingerö balanserar på en kniv-egg..
  I dessa tider vore det otänkbart med inlägg a la Lars Bern.
  Men man kan ju uppskatta att alarmismen får sig en känga i alla fall.

 2. Läser i dagens DN om att Arlanda sitter fast i en ”miljökniptång”… apropå fanatism…
  http://www.dn.se/sthlm/flyget-maste-fa-resenarer-att-valja-taget
  Inga extra kärnkraftverk eller gaskraftverk för den delen, en massa rovfågeldödande ”miljömonument” i form av vindsnurror, förstört kraftnät i södra Sverige, borttagna sopnedkast, lampor som skiner med styrkan av stearinljus och förgiftar med kvicksilver, och nu ingen ökning av flyg på Arlanda.

  Detta kostar Svensson tio-tusentals kronor per år. Det blir lätt mycket pengar när man tar ner tillväxten.

  ”En glad nyhet” måste väl ha varit att tack vare stormen så försörjdes väl halva Sverige av el från vindsnurror. Nä, när det blåser för mycket måste de ställas av förstås. 

 3. HenrikM

  OT

  Här kommer en längre föreläsning av Rosling… Den hänger delvis ihop med inlägget i Rapport för ett tag sen.

  http://vimeo.com/34010712 

  Jag upplever efter jag tittat på föreläsning, så känner jag mig mest förvirrad, jag vet inte riktigt vad han ville? Jag tror dock det var bra för vissa på naturvårdsverket att få ett visst uppvaknande. Att tro att man kan utrota fattigdom utan att höja CO2-utsläppen är helt enkelt orimligt. Samma sak med att minska jordens befolkning, det är helt enkelt orimligt.

 4. Ingemar Nordin

  Om engelsmännen hade lyssnat lite mindre på alarmisterna och lobbyisterna i vindindustrin så hade de inte behövt slänga ut uppemot 10 miljoner pund som vindkraftföretagen kan hämta hem för att stänga av sina turbiner:

  http://www.telegraph.co.uk/earth/greenpolitics/8978458/10m-cost-of-turning-off-wind-farms.html

  Det där med att tro sig ha ett problem är en sak, vad man skall göra åt det är ett helt annat. Men alltför många klimatforskare, agronomer och meteorologer går ut i media och leker politiker. Och alltför många politiker lyssnar andäktigt på dem.

 5. Ingemar #4
  Kafka-värld?

 6. Ingemar!
  Confirmed!!
  Det är en Kafka-värld.
  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/eu/7996383/Europe-to-cut-power-of-vacuum-cleaners-to-save-energy.html

 7. Håkan Bergman

  Ingvar E #6
  Men tänk på alla nya gröna jobb som skapas, AB Svensk Dammsugarbesikting, och sen alla småföretag som fixar trimsatser till dammsugarna, självklart tillhandahåller man också återställning inför besiktningen.

 8. Håkan #7
  🙂

 9. Ingemar Nordin

  Nästa steg är väl att helt förbjuda bruket av damsugare. Det börjar faktiskt bli alltmer likt Nordkorea.

 10. magnus

  Nej, nästa logiska steg är att ta bort dammsugaren ur historieböckerna och sedan rensa ut de som påstår att dammsugaren har funnits.

  Akta dig. För snart är vi där.

 11. Ingemar Nordin

  magnus #10,

  jasså, tror du det? Är du inte lite väl pessimistisk nu? Men om du säger det så måste det väl vara sant.

 12. L

  Svagare dammsugare får väl samma resultat som svagare glödlampor, man använder dom under längre tid så besparingen uteblir.

 13. magnus

  Ingemar N

  Jag har bara lyssnat på dig.

  Du vet ju så tvärsäkert vad som är en skröna och inte. Och nu har du ju berättat på klimatbloggen hur det är i Nordkorea. Så det är ju dit vi är på väg.

  L

  Sitter du uppe senare på kvällen för att du har svagare lampor? 🙂

 14. Sten Kaijser

  Om politikerna hade följt TCS så skulle de ha vetat att man sparar väldigt lite energi genom att förbjuda elmotorer – ska de spara så måste de förbjuda uppvärmning och avkylning – frysar,, kylskåp, AC inomhus eller i gallerior. (Eftersom de inte ens läser våra inlägg så läser de förmodligen inte kommentarerna heller så jag tror inte att någon politiker kommer att ta dessa förslag till sig : )

 15. Sten,

  Man behöver ffa avveckla processindustrier som pappersfabriker, smältverk och stålindustri. Dvs väsentligen sådant som skapar det välståndet vi har i Sverige .. .

  Stänger man av det, skall du se att det mesta andra också stängs av … utan att politikerna behöver ingripa.

 16. Gunnar Strandell

  Jonas N #15
  Menar du på fullt allvar att vi inte kan leva på att sälja märken med svanar, nyckelhål, TCO etc?

  Det kommer att finns nio miljardrer människor utanför Sverige så småningom. De behöver bara betala en hundring om året för märkena för att det ska gå ihop.

  magnus har gett mig affärsidén i isbjörnstråden. 😀

 17. L

  magnus #13, jag har bara lågenergilampor utomhus, men dom får vara tända dygnet runt så här års. Precis som alla ljusslingor folk har överallt…

 18. Håkan Bergman

  Fast kör man lågergilampor inomhus syns inte dammråttorna, så funkar det på krogen, dra ner belysningen, spar in på städningen.
   

 19. Slabadang

  Lena Ek  har löst den svenska elförsörjningen!

  Hon ska bygga ut svindel-elen… istället för Vindelälven.

 20. ThomasJ

  Tycker Johan Ingerö är rejält modig i sitt uttryckande på SvD-ledarsida. I allra synnerhet med tanke på hur tidningens hittillsvarande ’stil’ i temat varit. Måhända finns där aningens ljus längst bort i tunneln…  😉

  Mvh/TJ

 21. ThomasJ

  Att lyssna på månne…? Not!

  http://junkscience.com/2011/12/27/worldwatch-12-simple-steps-for-going-green-in-2012/

   😯 !

  Steve Milloy är nedranns väl underrättad/informerad, prenumeration rekommenderas.

  Mvh/TJ

 22. ThomasJ

  Slabadang #19: Fru Ek [etCons] är bortom all räddning, ’total constructive loss’ (TCL på shippingspråk). Tyvärr har dessa personer redan ingått diverse förpliktelser, nu senast i Bryssel i tisdags innan jul, som har efterverkningar, ohemult kostsamma sådana, över fler årtioenden framöver.

  Enda rätta/förtjänta ställe för dessa samhällsletala personer är bakom lås och bom, inkl. bortkastad nyckel. Punto e Basta!

  Samhället borde/torde kunna avkräva respektive politiskt parti skadestånd för de beslut de fattar/är med och fattar. C fick ju en nedranns massa penga-penga från försäljningen av sina mediabolag, 5-6 miljarder kronor om minnet ej är alltför off-track. Svenska Kraftnät äskade ~ 11 miljarder för nätutbygg pga svind-el – låt C stå för detta, kontant!

  Grrrrrr…  🙁

  Mvh/TJ

 23. ThomasJ

  Detta torde la 1:1 översättas till SVT/SR:

  http://wattsupwiththat.com/2011/12/27/oh-this-is-rich-bbcs-harrabin-asks-cru-for-programming-advice/

  Där är bara att byta ut ett/annat namn…

  Mvh/TJ

 24. AOH

  RE ALARMISTER

  Hos professorns … FORSKARSAMHÄLLE  ( IPCC )  tycks möjligen  tillförlitlig information att  kunna finnas dock gäller det att ha gott omdöme.
   
   
  http://uppsalainitiativet.blogspot.com/2011/12/vintertradition-i-en-foranderlig-varld.html#comment-form
   
   
  ”…..Även utan sådan förståelse kan man dock ha välgrundade uppfattningar. Nyckeln till detta är att ha gott omdöme vad gäller vilka man skall sätta sin tillit till. Är det hos forskarsamhället, eller på konspirationsteoretiska knasbloggar som den tillförlitliga informationen står att finna?….” 

 25. ThomasJ

  AOH #24: Attans asså… nu fick UI ett besöks-klick från undertecknad. Helt i onödan oxo då jag ’stålsatt’ mig att inte besöka siten igen… hmm måste se till att blästra & måla stålet snart…  😉
  Tack för länken iaf. 🙂

  Det är fortsatt 100%++ oförklarligt hur en som OH öht kan/få upprätthålla den akademiska titeln har gör. Hur avsätts profs?

  Mvh/TJ

 26. Pehr Björnbom

  Tanken med att kontrollera koldioxidhalten med hjälp av växternas förmåga att binda koldioxid från atmosfären är inte ny. Den berömde amerikanske fysikern och klimatskeptikern Freeman Dyson visade redan i den vetenskapliga tidskriften Energy, Vol. 2, sid. 287 – 91, 1977 hur människan kan minska koldioxidhalten i atmosfären genom odling av träd: ”Kan vi kontrollera koldioxidhalten i atmosfären?
   
  En annan metod som redan finns utvecklad som binder koldioxid till jorden på liknande sätt som den av Douglas Kell föreslagna användningen av grödor med långa rötter är den av Börje Gustavsson förespråkade jordiseringen.
   
  Vi behöver därför inte oroa oss för att den fossila koldioxiden kan skada klimatet i tusen år som ibland påstås. Om ökad koldioxidhalt skulle visa sig ge harmfulla effekter så finns det alltså redan i dagsläget fungerande metoder för att ta bort koldioxid från atmosfären. Det bör dessutom finnas stor potential för att förbättra dessa metoder för ändå effektivare borttagning av koldioxid från atmosfären.
   

 27. Slabadang

  ThomasJ!

  När UI talar om ”forskarsamhället” så menar de det alarmistkidnappade missfostret till IPCC. Med såna polare behöver ”forskarsamhället” inga fiender. Klimatgalenskapen ala`IPCC är det vetenskapliga förtroendets blysänke.

 28. Den etablerade forskarkåren är alltid bekväm att ställa in sig i,kritik
  ala pseudo kan vara tacksam mot obekväma förnekare,att vinna
  poäng med kortsiktigt pseudo vetenskap i media mm.
  Medlöperiet kan ge ekonomiska fördelar,lönen går före allt.
  Denna enkla väg ger en mer bekymmersfri  karriär.
  Sen kan kalla detta för Miljöarbete med lite finare kant.
  ALI.K.

 29. Ann L-H

  ”Klimatproblematiken är reell”…

  När politiker inte vill eller kan se att IPCCs uppgift aldrig haft med traditionell vetenskap att göra, som Dr V. Gray skrev i sin artikel Support for call for review of UN IPCC … and calling for IPCC´s abolition:
  “IPCC was given the licence to use whatever methods would be necessary to provide ”evidence” that CO2-increases are harming the climate even if it involves manipulation of dubious data and using people opinions instead of science to ”prove” their case.”
  När politikerna inte har kanaler som tex informerar dem om att bland skribenterna i senaste IPCC-rapporten ingår 74st aktivister från WWFs Climate Witness Scientific Advisory Panel vars uppgift är att medvetandegöra allmänheten om att det är bråttom med åtgärder.
  (The delinquent teenager) – ja då är klimatproblematiken i allra högsta grad reell!
  Håll tummarna för att Johan Ingerö ser Donna Laframboise som sin förebild och satsar på att bli Sveriges svar på denna Donna! 

 30. Peter Stilbs

  Några klipp nu på morgonen…

  France has had hottest year since 1900

  This year was the hottest in France since the start of the 20th century, Meteo France said Tuesday, with average national temperatures 1.5 degrees Celsius warmer than the norm.

  India ’won’t sign binding emissions pact’: minister
  India said Tuesday it would reject any global pact legally binding it to cut greenhouse gas emissions as such a move could stifle economic growth needed to eradicate poverty.

  China plans Asia’s biggest coal-fired power plant
  China’s Shenhua Group will build the largest coal-fired power station in Asia over the next five years, the official Xinhua news agency said Tuesday, as the country struggles to meet its energy needs.

  China tests 500 kilometers per hour train
  (PhysOrg.com) — China tested a 500 kilometers per hour (311 mph) train over the weekend. Government officials call the record-breaking speedster a “useful reference” for China’s current high speed railway operations. The test train’s speed, according to a Monday report in China Daily, exceeds the world speed record of 300 kilometers per hour held by the Beijing Shanghai High Speed Railway. China’s latest high-speed train has a maximum tractive power of 22,800 kilowatts, compared with the 9,600 kilowatts for China Railways High-Speed (CRH) trains in service on the Beijing-Shanghai High Speed line.

  Hm…

 31. Pehr Björnbom
   
  När det gäller grödor med djupa rötter så finns det många att välja på, t ex kan en sockerbetsrot en torr sommar leta sig ner till både 3 och 4 meter, för att finna fuktighet. I  Italien plöjer man minst en halv meter djupt före sådd av sockerbetor, detta för att roten snabbt ska komma på djupet innan torkan sätter in. Vinplantors rötter kan gå så djupt som till 20 meter. Att nypon är så nyttigt att äta beror på dess mycket djupa rötter. Jag träffade en grek som berättade att när de köpte in nya vinplantor så måste de lova vinplantsfösäljaren att luckra eller gräva minst en meter djupa planteringshål, för då visste försäljaren att han skulle slippa att få några plantor i reklamation p g a att de inte växte bra eller inte tog sig. Världens djupaste rot i Guinnes rekordbok är, om jag inte missminner mig, ca 110 meter. Världsrekordet i längst morot har en engelsk rekordodlingskollega, ca 5 meter. Han odlade den i ett stuprör och lockade ner roten med närings/gödselvatten. Kompostering, ytgödsling och plöjningsfritt är verkligen att locka och lura växternas rötter att hålla till på ytan, alltså en riktig björntjänst. När Holland en gång torrlades så fick man inte igång någon växtlighet förrän man plöjde sjöbottnen ner till en meters djup. Plogarna drogs med vinschar. Jag kommer inte så noga ihåg, men min far var inkopplad på projektet.
  Här kan ni läsa om jordisering i Fobos tidning Odlaren: http://www.fobo.se/artiklar/vaxtodling/odlingsmetodik/odlaren_jordisering_2011.pdf

 32. Pehr Björnbom

  Johan Ingerö har fått kritik på vissa mindre nogräknade klimatbloggar för att han skrivit följande milt kritiska mening:
   
  ”Sedan kom den så kallade Climate-gate-skandalen. Delar av klimatforskningen visade sig vara felräknad och i vissa fall manipulerad”.
   
  Kritiken av Ingerö bygger på att man tar citat ut rapporter ur sitt sammanhang och på detta sätt får det att se ut som att Climategate inte har lett till någon kritik av olika företeelser inom klimatforskningen. Men kritik har det minst sagt blivit, speciellt av olika saker som har hänt i samband med IPCC-processen.
   
  Vi har här på TCS belyst detta i många olika inlägg. Här väljer jag att bara länka till följande artikel av mig själv som handlar om skandalerna i samband med hur de mycket osäkra och svårtolkade resultaten enligt hockeyklubbsdiagrammen presenterades på ett för allmänheten och den bredare vetenskapliga publiken vilseledande sätt:
  https://www.klimatupplysningen.se/2011/11/18/hide-the-decline/