Lite måndagsroligt

tmwst070510whichtemp1

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. pekke

    Märkligt att du la upp den där skämtbilden !
    Satt just och läste det här från yr.no om hur svårt det är att mäta riktigt kalla temperaturer både för privatpersoner och meteorologer.
     
    – Stol ikke på termometeret
     

  2. Inge

    En termometer för varje klimatmodell kanske? Sen är det bara att välja. Men då måste man minst vara meteorolog för att vara kvlificerad

  3. Bertel

    Klockren betraktelse om temperaturmätningarna globalt som privat.  🙂

  4. Pekke # 1: Men om man inte kan lita på termometern man köpt (jag köpte min för under hundralappen) vilken sort kan man lita på då?

  5. Håkan Sjögren

    Carl # 4 : När temperaturen går under minus 39 grader, kan man inte lita på kvicksilvertermometrar. Jag minns från 40-talts krigsvintrar hur vi måste tina upp kviksilvret med en tänd tändsticka för att se hur kallt det var när temperaturen kröp under minus 40. Utanför NK i Stockholm fanns en sprittermometer. Det berättas att Kolingen och Bobban en kall vinterdag står och betraktar denna. Bobban: Ska vi slå sönder den och ta nubben? Kolingen: Nej, vi väntar tills det blir varmare, så blir det mer. Mvh, Håkan.

  6. Pär Green

    Mindre roligt!
    Dags för åtgärd?
    Den statliga giganten Vattenfall gjorde i fjol ett rörelseresultat efter avskrivningar på drygt 16,7 miljarder kronor i Norden, där bolaget har 5 250 anställda. Det ger ett rörelseresultat på 3,2 miljoner kronor per anställd.
    Den tyska börsjätten Eon har ännu inte redovisat siffrorna för helåret 2010, men bilden är likartad. Eon Sverige, med 5700 anställda, redovisade ett rörelseresultat på 7,9 miljarder kronor efter avskrivningar för 2009. Fjolåret var ännu starkare, de första nio månaderna ökade Eons resultat i Norden med 35 procent i lokal valuta. Och det sista kvartalet innebar nya toppnoteringar för elpriserna i det kylslagna Sverige. Om Eon fortsatte förbättra resultatet i samma takt som de första nio månaderna ger det ett rörelseresultat på 1,9 miljoner kronor per anställd under fjolåret, skriver Torbjörn Isacson.
    http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/eljattar-gor-enorma-vinster_5955887.svd

  7. Iven

    pekke #1.
    Det värsta är ju att det inte bara gäller minustemperaturer utan överhuvudtaget termometerns tillförlitlighet. Tänk på exemplet som nämns, där han ska välja mellan tio olika termometer i affären och alla visar olika temperatur. Vilken ska man välja, vilken kan man  lita på?

  8. Peter Stilbs

    Håkan S #5:  ??  Fast kvicksilver har inte samma längdutvidgning och flyter inte heller ? 
    Wikipedia: Physical properties
    Mercury will solidify (freeze) at -38.83 °C (-37.89 °F) and so may only be used at higher temperatures. Mercury, unlike water, does not expand upon solidification and will not break the glass tube unlike water when it is frozen then quickly heated will break, making it difficult to notice when frozen. If the thermometer contains nitrogen the gas may flow down into the column and be trapped there when the temperature rises. If this happens the thermometer will be unusable until returned to the factory for reconditioning. To avoid this some weather services require that all mercury-in-glass thermometers to be brought indoors when the temperature falls to -37 °C (-34.6 °F). In areas where the maximum temperature is not expected to rise above -38.83 °C (-37.89 °F) a thermometer containing a mercury-thallium alloy may be used. This has a solidification (freezing) point of -61.1 °C (-78 °F).

  9. pekke

    Iven#7
    Ta den som visar den temperatur du vill ha !
    😉
    Köpte själv en inomhustemp i går, den som hängde innanför visade 1 grad mer ! Förvirring, var det varmare innanför den yttre eller felvisning ?
    Tog den yttre ändå.
    Just nu känns allt kallt inomhus men det beror nog mer på att jag är på väg att få nån influensa/förkylning.

  10. Håkan Sjögren

    Peter Stilbs # 8 : Nej, och det var ju just därför vi var tvungna använda en tänd tändsticka. Denna skröna har jag vid ett flertal tillfällen använt vid föreläsningar i inledande fysik. Förvånande många har tyckts gå på den. Mvh, Håkan under ”lite måndagsroligt”.

  11. Håkan S och Peter S …
    Hos UI fördes samma resonemang en gång, om att om det blir varmare, och haven stiger, då torde trycket på havsbotten öka hävdades det (Ander Martinsson, som svar på frågan om AGW skulle kunna öka antalet jordbävningar, fast även AM avfärdade just den alarmismen)

  12. Peter Stilbs

    Jonas N #11 – både havsstigning och kontinentaldrift är ”långsamma” processer, och jorbävningarna sker nog utan någon korrelation med något i ”klimatsvängen” – och sker när de sker. Det är mycket större krafter än någon decimeter havsvatten kan utöva.
    Undantag är upp-pumpning av olja, som kan skapa och utlösa instabiliteter. Upplevde själv en mindre jordbävning utanför Bergen, Norge – när till hands att tro att den hade att göra med oljeverksamheten. Men det går inte att bevisa, förståss.
    För några år sedan var det en jordbävning någon kilometer under Kungsholmen, här i Stockholm – den påstods vara relaterad till jämviktande efter istidens istryck (ca 3 km ?) och den efteråt pågående landhöjningen.

  13. Peter S – Min poäng var att om havsnivån stiger pga termisk utvidgning av vattnet borde trycket på botten vara oförändrat (i ett kärl med lodrätta väggar), och faktiskt sjunka i verkligheten om stränder/kuster mestadels är flacka …
    Det har förekommit försök till att koppla jordbävningsförekomst (och tsunamis) till AGW baserat på dylika nonsensargument. Men just denna galna tunna hoppade UI iaf inte ned i (bara resonemanget om att högre (pga varmare) vätskepelare borde ge högre tryck)

  14. Slabadang

    Peter S!
    Månen sliter och drar upp till trettiocentimeters effekt för varje varv.Jag har inte kännt till att månens dragningskraft är så märkbar även på land.
    Jonas N!
    Frågan är om inte vi nu har starka bevis på att haven faktiskt svalnat.Både Argobojar och Satellitmätningar (Jason Topex) är nog tillsammans en klockren mätning av ”heatkontent”.Sedan 2004 har vi ett tyligt synligt knä mot minskad havsnivåökning.Mätdata som talar emot saknas helt!! Now thats a travesty??
    Att mittatlanten svalnat snabbare än det värmdes upp fram till 2000 är minst sagt lite jobbigt för ”klimatvetenskapen”?

  15. Peter Stilbs

    Jonas N #13 – aha – jag trodde det gällde ”avsmältning”. Termisk expansion borde ungefär uppföra sig som Du skriver, ja.
    Slabadang #14 – ja – dessa krafter är verkligen stora  – hörde någon gång också om någon av Jupiters(?) månar som hålls vulkaniskt varm genom att ”masseras” av gravitation och varierande omloppspunkt.

  16. Intressant sammanställning
    http://climaterealists.com/attachments/ftp/Is%20this%20another%20pseudo%20scientist%20treating%20the%20ATO%20as%20his%20ATM.pdf

  17. Bengt Abelsson

    Ber att få anmäla avvikande uppfattning: trycket i botten på en öppen behållare beror endast och enbart på höjden av vätskepelaren och ingenting av formen. Sedan påverkas inte massan av vätskepelaren av temperaturen. Det finns en teoretisk ändring av tyngden, om masscentrum av pelaren flyttar sig från jordcentrum. Storleksordning miljondels promille?

  18. Den här är lite kul från Piers Corbyn
    http://co2insanity.com/2011/02/20/british-weather-guru-labels-met-office-as-evil-dictator-of-science/

  19. Direkt til Piers Corbyn. Riktigt roligt
    http://www.weatheraction.com/displayarticle.asp?a=310&c=5
     

  20. Peter!
    Otäckt att bli så sannspådd, eller hur?
    http://thegwpf.org/uk-news/2493-fraudsters-targeting-green-businesses.html

  21. Peter Stilbs

    Ingvar #20 – ja, där ser man. Att inte politikerna kan erkänna problemet? Det är ju så förutsägbart. 
    Ovanpå detta har vi cyniska skojare som Al Gore och hans affilierade som vill göra sig en hacka på det ”den lagliga vägen” också.

  22. Dags att skippa Google??
    http://notrickszone.com/2011/02/21/mighty-google-moves-to-improve-science-communication/

  23. Kent Forssgren

    Ingvar #18,19. Pierce Corbyn, vilken stjärna! Eller kanske man skall säga sol. Hans mustiga språk när han sågar klimataramister till backen påminner om språket hos en viss annan person, lite närmare oss!

  24. Bertel

    Ha förtröstan i vinterkylan. SMHI kommer med sin senaste prognos? som säger att våren är på väg.
    När??? undrar ni, det vill de inte spekulera om(trots tillgång till datamodeller), utan säger enbart att den är på väg.
    Dom(flickorna och pojkarna) på SMHI är inte helt bakom flötet, eftersom de har kunskap om att vi har fyra årstider i Sverige och att våren kommer efter vintern. Alltid något.
    http://www.expressen.se/nyheter/1.2338496/varen-ar-pa-vag

  25. Peter Stilbs

    Ingvar #22 – kollade in detta – skrämmande. Google gör sig löjliga.

  26. Peter
    Google, ja visst är det korkat. Dom borde hålla sig till det som dom är bra på.

  27. Jan-Erik S.

    BA #17:
    Helt rätt!
    Intressant är att en tunna fylld med vatten kan fås att sprängas om vertikal slang diameter 2 mm men en längd av 10 m spränger tunnan.
    Trycket (vid tunnans botten) blir då ca 1,1 BarÖ. mot normalt o,1 BarÖ vid tunnhöjd om ca 1 m.
    Alt: 1,1 BarA resp, 2,1 BarA.

  28. Bertel

    Ingvar E # 22
    Fick mig att hoppa till. Illavarslande budskap men må Google få bättre konkurrens i framtiden, så vi har valmöjligheter i vårt kunskapssökande.
    Att så mycket makt(i form av information) hanteras av ett enda företag(Google) är ett eldorado för de som vill utnyttja/styra(vilket redan sker) informationen för sina egna syften.
    Tack för länken, varningsflagga hissad bakom pannloben.  🙂    

  29. Peter Stilbs

    BA #17 – jag tror vi båda menade att om det pga ökad havsnivå kommer vatten på låglänta områden, som inte tidigare var vattentäckta, så får man en belastningseffekt på Jordskorpan som är annorlunda.
    Annars menar vi samma som Du om vettenpelare/tryck

  30. Bengt A #17
    Trycket beror på vätskepelarens höjd OCH vätskans densitet: p=rho*g* h.
    Frågan gällde ifall vattensytan stiger pga termisk utvidgning i ett kärl. Variationen av g pga denna kan vi, som du säger, helt ignoerera. Men massan av pelaren (av tvärsnittsarea A) är konstant (i ett kärl med vertikala väggar) och produkten rho*h(*A) förblir då konstant, dvs rho minskar lika mycket som h ökar. Om kärlet vidgar sig uppåt (stränder) stiger inte h lika mycket som rho minskar, och trycket på botten minskar då med ökad temp T.
    Samma sak gäller även om du har en temperaturgradient genom pelaren, eller ändring av denna gradient: Ökar volymen, så ökar h, men inte tillräckligt för att kompensera minskat rho pga av flacka kuster …

  31. Toprunner

    Jonas N #30: Det var en goding.. flacka stränder. 🙂  5 poäng.

  32. Skaffa IR-termometer genast,den ger roliga utmätningar,detta tips
    ger Spencer.
    Roligt på måndagar är bra början,kanske blir det fler roliga dagar.
    ALI.K.

  33. Här är den diskussionen på UI jag syftade på (och jag får korrigera mig en smula)
    Anders M var den som länkade vidare om AGW-kan-vålla-jordbävningar (*), medan Calle P faktiskt sa att idén är stollig och inte borde dras upp.Pga skeptikerna!
    (*) Inkl felaktigheter om termisk utvidgning och en hel massa konstigt till. Billy McGuire verkar ju jobba professionellt med alarmism vid ’University College London’s Hazard Research Center’

  34. Börje

    Carl Mannerfelt STF:s årsskrift 1940
    ”En naturhistorisk rundvandring i Kebnekaise”
    CM skriver om klimat och geologi:  ”Under värmeperioden ca:7000år sedan hade vi inte känt igen oss. Glaciärerna som nu skjuta sina tungor i dalbotten, reducerades till små snölegor eller iskladdar. Alla levande varelser gladdes åt värmen, endast glaciärerna vantrivdes.
        Men det blev på nytt andra tider. Finbulvintern stod för dörren med kyla och storm över landet. Tarfaladalens sex glaciärer pånyttföddes. denna förändring inträdde några hundra år före Kristi födelse.”
         Den 4 aug. 1897 togs en bild av Storglaciären, CM jämförde den med en bild han tog från samma plats den 4aug 1939 på dagen 42år senare. Man ser en ganska dramatisk skillnad. Geologen F.Svenonius mätte 1908 avståndet klippblock märkt R2 till gökeltungan res.26 m. Carl M. upprepade samma mätning 1939 och fick res, 164m. Ganska betydande avsmältning.
          Mannerfelt skriver så: ”Komma glaciärerna då helt försvinna? Den frågan kan ingen svara på. Det  enda vi kunna förstå, är att det nuvarande är en länk i en oändlig utveckling, i vilken vår tids älvar, glaciärer, djur och människor endast äro tillfälliga förgängliga gäster.”
          Läs gärna hela artikeln där finns också fina informativa bilder STF.s årsbok 1940 går nog att finna för den som vill.
          WWF och IVA delar årligen ut Carl Mannerfelts pris på 100.000 kr
    till duktiga vetenskapare eller andra förtjänta personer. 2009 års pris
    tillerkändes     Susanna Battscheffsky  ??!!??!??

  35. Annika

    För den som vill ha en anonym sökmotor som inte sparar alla sökningar ( som Google gör ), rekommenderar jag denna:
    http://www.startpage.com/

  36. Rosenhane

    Börje#34
    ”…. Det  enda vi kunna förstå, är att det nuvarande är en länk i en oändlig utveckling, i vilken vår tids älvar, glaciärer, djur och människor endast äro tillfälliga förgängliga gäster.”
    Jag är övertygad om att den gamle gentlemannen har roterat bra många varv i sin grav över IVA och WWF:s fräcka tilltag att ge 2009 års pris till Susanna Baltscheffsky.

  37. Bengt Abelsson

    Jonas N #30
    Naturligtvis är det så – jag tänkte fort men fel.
    ”Trösten” är väl att temperaturökningen liten.

  38. Bengt A – temperaturutvidgningen är det ’stora’ bidraget till havsytehöjningen. Avsmältning av glaciäris är obefintlig i sammanhanget. Hela havsyte-alarmismen handlar om att Grönland eller Antarktisk is skall ’kollapsa’ vilket är nonsensargument  i sammanhanget (Al Gore, GreenPeace mm)
    Här kan du se vad som hänt sedan senaste nedisningen. När väl inlandsisen smält har det gått makligt till och ffa främst som en starkt fördröjd uppvärmning av världshaven. Och som Slabadang ovan nämnde, iom att ytvattnet svalnat de senaste åren verkar havsnivån tom ha sjunkit lite på siståne. Men hela diskussionen är ganska ovidkommande visavi AGW. Även om där skulle ha funnits en AGW-komponent i det som observerats som sentida uppvrämning hade dess ev effekt isf öht inte kunnat mätas/observeras i havsnivån. Det är som vanligt bara tomma skramlande (galna) tunnor som AGW-hotarna hoppat i … och nu flyter omkring i och hoppas att de inte sjunker allt snabbare …
    🙂

  39. tty

    Peter Stilbs #15
    ”hörde någon gång också om någon av Jupiters(?) månar som hålls vulkaniskt varm genom att ”masseras” av gravitation och varierande omloppspunkt.”
    Det är Io det gäller. Det är den mest vulkaniska kroppen i solsystemet tack vare tidvattenuppvärming. Effekten är märkbar på andra Jupiter- och Saturnusmånar också.

  40. Ny stor grej i USA,med en ljudanläggning kan nu elbilar låta som
    en Ferrari ,men huvudorsaken till denna tillsats är att gående skall
    uppfatta elbilen.
    ALI.K.

  41. Torsten Wedin

    Litet tisdagsroligt!
    Kommer någon till AFI i Västerås i morgon när jag håller ett föredrag om klimat, lurendrejeri, växthuseffekten. m.m.? Jag utlovar många höjda ögonbryn och tappade hakor. En bomb som jag kommer att släppa är kanske den första presentationen i världen, åtminstone i Sverige.
    Kallelse:
    Välkomna till klubbafton 22 februari kl 18:00 i klubblokalen.
    Då kommer Torsten Wedin att tala med er om:
    1) klimatets utveckling, vad som redan hänt och vad vi kan förvänta oss av framtiden
    2) klimatdebattens utveckling
    3) varför man är så rädd för koldioxiden, ”livets gas”
    Han kommer att redovisa omvälvande aspekter på mekanismen bakom klimatvariationerna,
    variationerna i solaktivitet, CO2 och peak oil!
    Han kommer också att visa på brister i säkerheten med ”Smart Phones”.
    Det är kanske inte så smart att använda ”Smart Phones”.
    Förspel:
    Öppet hus öppnar klockan 15, fika och snacka med andra teknikglada
    Filmvisning ABB-historia kl 15:30
    Lite lätt förtäring kl 17:30
    Välkommen hälsar
    AFI Styrelse
    ==========
     AFI medlemmar och vänner
    Påminnelse till klubbafton 22 februari kl 18:00 i klubblokalen.
    Torsten Wedin lovar :
    Det kommer att bli många höjda ögonbryn och tappade hakor imorgon.
    En sak som jag kommer att chockera med blir jag nog först i världen att presentera, åtminstone först i Sverige.
    Adress: Utvecklingsgränd 17 Västerås.
    Vill ni ha karta, maila mig på mail(snabela)torstenwedin(punkt)se

  42. Håkan Bergman

    ALI.K. #40
    Dom verkar lite efterblivna over there, ekersmälla på cyklarna körde vi med redan på 50-talet!

  43. Bertel

    Nu ansluter amerikanska väderinsitutet WSI, Weather Services International på Piers Corbyn,s prognoser om väldigt kall vår för oss i norden.SMHI är skeptiska till de längre prognoserna och har själv inga prognoser längre än 10 dygn. 
    Härligt med skeptiska tongångar från SMHI, gäller det samma sunda försiktighet också klimatet och alla dessa alarm???
    Tacksam för svar, eftersom en del av er på SMHI besöker bloggen.
      
    http://www.expressen.se/nyheter/1.2339017/vaderinstitut-kylan-stannar-anda-in-i-maj

  44. Torsten Wedin

    Håkan Bergman #42:
    Precis som here:
    Totte

  45. Torsten Wedin

    Kommentar tll mitt #41:
    Jag stänger dörrarna kl. 17. 58.
    Sedan drar jag igång kl 18.00 exakt även om ni knackar på dörren, som inte öppnar.
    Torsten

  46. Piers Corbyn tog fel om den senaste solflear,den blev inte så stark,
    den avtog,men detta kan man inte förutse ,solen verkar stabilisera
    sig,solen kanske har fler överrakningar framöver.
    Men värmen kommer med nya rekord ändå kanske under våren.
    Prognoser är att singla slant,som SMHI påkekar.
    ALI.K.

  47. Bertel

    ALI.K # 46
    Ang Piers Corbyn så har han haft rätt mer än att enbart betrakta hans prognoser som en ren slump/tur. Jag vet inte om han är en ”fågel eller fisk”, det får framtiden avgöra, eftersom han vågar sig på långtidsprognoser ang vädret som är kontrollerbara i efterhand.
    När det gäller SMHI skulle det vara klädsamt samt förtroendeingivande ifall de hade samma försiktighet/attityd i sina sk klimatprognoser som de har gentemot långtidsprognoser gällande väder.

  48. Även om man mäter med digitala mätinstrumtent,som utgår från ett analog komponent som är olinjära i sina ytterlägen i NTC-resistorn.
    Det måste till specialinstrument med kalibrering med flytande väte
    som referens av kända storheter.
    Kvicksilvertermometrar anger ofta fel temperatur vid extrem kyla.
    ALI.K.

  49. Bertel

    Lite OT men ändock relevant ang miljö/klimattokigheter i vår samtid.
    Läste Jan Kallbergs eminenta analys om vår försvarsmakt(eller rättare sagd, saknad av försvar) på newsmill.
    http://www.newsmill.se/artikel/2011/02/19/tidigare-reservofficer-f-rsvaret-saknar-plan-b
    Där han påpekar att ”nyss hade Försvarsmakten fokus på att försvara miljön” vilket leder till en stilla undran.
    När började miljön hota vår suveränitet? och hur skulle vi försvara Sverige mot hot om en invasion av ”miljöarme”? Eller är det fråga om ev inbördeskrig mellan miljön mot?????.
    Som sagt, stilla undran om tokigheter och dess ev följder.
    Ps. Hitintills har hotet av ett närstående attack av miljön mot Sveriges suveränitet bedömts som obefintlig av Försvarsmakten, men de följer noggrant utvecklingen med hög beredskap.Ds  🙂

  50. Kent Forssgren

    Bertel. Flygvapnet försöker försvarar sig mot vindmöllorna! Dock har dom inte identifierat fiendens alla allierade. Regeringen går till motttack. Enheterna A. C. & M. O. riktar sina vetobomber mot JAS.