Lennart Bengtsson i UNT

Dansk kustlinje
En ny debattartikel av Lennart Bengtsson med rubriken ”Ansvarslös politik fara för jobben” publicerades idag i UNT (Uppsala Nya Tidning).
Sverige har ett förhållandevis stort behov av elektricitet. Vi har exempelvis dubbelt så högt behov av elektricitet än Danmark. Det beror på att vi har stort energibehov inom skogs- och stålindustri samt inom den tunga tillverkningsindustrin.
”En arbetslös industriarbetare använder mindre el och har inte råd att köra bil lika mycket som tidigare. Hans eller hennes miljöpåverkan blir därför lägre.”

Jo, precis. Är alltså det enda intressanta att se till energiförbrukningen per capita eller måste man kanske se vad varje land har för alldeles egna förhållanden? Visst kan vi få ner vår elförbrukning per capita till Danmarks nivå men vi kan inte det med bibehållen industri.
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ingemar Nordin

  Bra artikel. Man undrar varför aldrig MP och V får några skarpa frågor om den framtida elförsörjningen, svensk industri och den följande massarbetslösheten av våra reportrar i stormedia?

 2. pekke

  En väldigt bra artikel !
  Man kan undra om de som förespråkar nedläggning av kärnkraften begriper vad de ekonomiska följderna skulle bli för vår industri ?

 3. S. Andersson

  Därför att alla journalister är miljöindoktrinerade idioter som inte har förmåga att tänka längre än till nästa skrämselrubrik.

 4. Bra skrivet. Intressanta kopplingar och jämförelser med Danmark. Kommenterade men moderatorn har visst gått hem eller somnat

 5. Rune

  De som förespråkar nerläggning av kärnkraften vet säkert konsekvenserna .
  Miljöpartiet tycker ju att vi har för hög konsumtion om välfärden minskar så minskar också konsumtionen .Lägre löner är alltså bra för miljön tycker de , samtidigt som de skall regera med sossarna  som vill öka välfärden ( i alla fall endel ).
  Vänsteren gör vad de kan för att sabotera ekonomin de vill att kapitalismen skall gå under så de kan införa röd diktatur. 

 6. Bengt Abelsson

  Vänsterpartiet har inget som helst intresse av att värna jobben. Vem är den mest sannolika att lägga sin röst på (V)?:
  Den fullbetalde snickaren eller den långtidsarbetslöse?

 7. Bengt A # 6
  Ingendera av dina alternativ.
  Vänstern, den typiske vänsterväljaren, tror jag är en akademiker som inte haft kontakt med den verklighet din snickare/ långtidsarbetslöse har att rätta sig efter.

 8. Även nu med en utvecklad vindkraft som kommer’typ vertikala skovlar’ ej propeller typ,som är betydligt mer effektiv,men glöm
  inte att vindkraften har en mycket liten marginel betydelse.
  Men lokalt och i en liten skala typ bondgårdar,privata fritidshus mm,
  finns möjligheter med direktverkande el och blir en billig lösning,finns nu med byggklara lösningar från Kina och USA bl.a.
  ALI.K.