Kyrkan öppnar för klimataktivister

Thomas Söderberg, biskop i Västerås stift, är så missnöjd med utgången av klimatmötet i Köpenhamn att han tänker sjösätta en egen räddningsaktion genom att bjuda in ”landets bästa ekoteologer och klimataktivister” till ett samtal om klimatets framtid.

Biskop Söderberg skriver att nu startar också Svenska kyrkans stora insamlingskampanj med temat Varje minut dör fyra barn av brist på rent vatten. ”Det är de fattigaste och mest utsatta som drabbas hårdast”, konstaterar han och fortsätter: ”Klimatfrågan är en global rättvisefråga”.

Ursäkta, herr biskop, men vad har rent vatten med klimat att göra? Har klimataktivisterna hjärntvättat dig fullständigt?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Peter Stilbs

  Katolska kyrkan bestämde sig för 2 år sedan att INTE stödja klimataktivisternas tänkta ”åtgärder”  – med just huvudmotivering i att de skulle drabba de fattigaste mest.

 2. Slabadang!

  På altaret i svenska kyrkan står istället för jesus på korset…ett foto på Olof Palme!

 3. Micke Johnsson

  När ska det ta slut…?

 4. S. Andersson

  Nja, nu jobbar ju Herr Biskopen för en firma som kört med hjärntvätt som affärsmodell i 2000 år så det är väl inte så konstigt. De har ju dessutom haft problem med marknadsandelarna ett bra tag nu så det gäller ju att hitta en attraktiv produkt som man kan kombinera med den gamla.
   
  Men kom ihåg att det var dessa människor som tillämpade vattentestet för att avgöra om folk var häxor. Ni vet, om man flyter är man skyldig och bränns på bål, om man sjunker är man oskyldig, fast oops, man dog visst i alla fall.

 5. FcH

  Har gått ur sv.k sedan fem år tillbaka när dom började låta som miljöpartister  i SR P1 kl. 05.45.  En katolsk kardinal skrev en artikel för två år sedan och dömde ut hela IPCC och klimatalarmismen. Funderar på att konvertera.   🙂

 6. #4
  Mycket träffande   😀

 7. Strictly Norrland

  Om Svenska Kyrkan verkligen vill hjälpa de fattiga kanske det är dags att börja sälja lite av den enorma mängden skog de äger.

 8. FcH
  Konvertera till tron på den gode människan, det är den enda konstruktiva och utvecklande tron jag funnit….
   
  Kanske lika naiv som alla andra…. Det skiter jag i, säkert skiter Steve lika mycket i om hans tro är naiv.

 9. Dan

  Allt som sker är Guds vilja. Alltså även Global Warming.
  Vem är biskopen att sätta sig däremot?
  Vik hädan, kättare!

  Eller så är CO2 en ond substans. Men utan CO2 dör växterna, och vi… nu blir det svårt att få ihop det… Är det Guds mening? Varför skapade han då alltihop, inklusive CO2? Han verkar helt irrationell, den där guden. Vi tar en annan, om det finns. 
  Farbröder i klänning ska man inte lita på.  Även om kragen är vit.

 10. Anders Mohlin

  Under rubriken ”klimat” kan allt mellan himmel och jord marknadsföras.
  Vad är förresten ett ”rättvist klimat”? (Här står visserligen ”klimatet är en rättvisefråga”).  Att alla har det lika varmt/kallt/regnigt/soligt?
  När skall man slippa flosklerna?

 11. Lars C

  Om ett antal trovärdiga personer gemensamt tillskriver domkapitlet i berört stift så kanske en intern diskussion kan uppstå. Jag vet en gång som en självrådig kyrkoherre fick en knäpp på näsan den vägen.

 12. Joakim

  FcH (5)
  Gjorde precis samma sak i höstas. Tackade för mig och lämnade (MP) kyrkan.
  Återinträder gärna när byket är utkastad.

 13. Håkan S

  Läser idag att Carola (sångerskan) menar att hon inte är överraskad av katastrofen på Haiti  ”Det står i Bibeln att det här ska ske i sluttiden”.
  Visst är väl andlighet något fint … (Dessutom slipper vi bekymra oss om klimatet och annat om 100 år.)

 14. Slabadang!

  Maggie!!
  Kolla här!! Det har dykt upp en mycket trovärdig kanidat till vem som läckt e mailen!! En ren hedersknyffel!!
  http://blogs.telegraph.co.uk/news/jamesdelingpole/100025094/climategate-leaker-finally-revealed/

 15. Slabadang!

  Mitt och andras drömscenario om vem och varför han läckt emailen kan gå i uppfyllelse!!

 16. Steve

  Kina hade en stor jordbävning 12/5 2008 i söder, Sichuan.  68.000 dog, 17.000 saknas, 374.000 skadade (Wikipedia).  Men 90 minuter efter skalvet satt premiärminister Wen Jibao i ett flygplan dit, för att leda räddningsarbetet.  (Han har en bakgrund i geomechanics.)   50.000 man militär och polis beordrades till området omedelbart.   18/5 sände CCTV ett fyra timmars program The Giving of Love;  1.5 miljarder yuan ($208 miljoner) kom in.  Etc etc.
  Kinas kultur bygger på Tao, ”vägen”, förstärkt av konfucianismen.  ”Den naturliga lagen”, kan man säga.  (Om detta i C.S. Lewis’ bok The Abolition of Man.)

  Haiti’s ”väg” däremot beskrivs av en svensk regissör.  Där blir det annorlunda:
  http://www.expressen.se/debatt/1.1849715/haitiernas-religion-hotas-av-pastorer

 17. Slabadang!

  Jabadabbadooooooo! En insider!!! En klimatforskare som fick nog av fusket!!!!  (?) Be till alla vädergudar att det förhåller sig så!!
  Aldrig någonsin skulle det vara skönare än att få säga ”Vad var det jag sa”!!!

 18. Slabadang

  Paul Dennis har redan sagt att han inte har ngt med det hela att göra. Se här i kommentar nr 2:

  http://bishophill.squarespace.com/blog/2010/2/4/a-mention-in-the-guardian.html?currentPage=2#comments

 19. Slabadang!

  Jonas!

  Det är Guardian det.Lägg dock märke till att Dennis uttalat att han inte stöder Jones och har aktivt försökt få sina bevis om motsägelserna i  Jones arbete framförda.han utgör en av de som hållts ute från peer rewiew processen!!
  En halv seger är att bara detta nu blivit allmänt känt.Håll tummarna för att även andra halvan visar sig vara min profetia och önskescenario.Han kan vara orolig för repressaslier och därför nekar.

 20. Åke Rullgård

  I denna veckas upplaga av det utsökta P1-programmet Spanarna introducerade Kalle Norlén ett nytt begrepp som är värt att lägga på minnet, nämligen ”Politiskt korrekt fundamentalism”. Jag rekommenderar alla att lyssna på detta program. Politiskt korrekt fundamentalism är vad som kännetecknar kyrkan och EU-politikerna engagemang i klimatfrågan på AGW-sidan. Man kan undra hur kyrkan förhåller sig till de IPCC-skandaler som uppdagats på sistone, om dessa företeelse överhuvud taget är kända för biskop  Thomas Söderberg och hans prästkragekolleger. Jag ska skriva ett brev och fråga.

 21. Håkan Sjögren

  Åka Rullgård # 20 : Tyvärr är det länge sedan jag utträdde ur kyrkan, annars hade det varit ett ypperligt läge nu. Mvh, Håkan.

 22. tty

  Det finns såvitt jag kan se mycket litet som tyder på att Dennis har något med saken att göra. Förmodligen är det bara litet rutinmässig smutskastning som hämnd för att han vägrade skriva på uppropet för Phil Jones.

 23. Urban

  Tusentals barn dör varje dag bland annat på grund av förorenat dricksvatten och brist på mat och mediciner.  Samtidigt sysselsätter sig kyrkans män med klimatarbete.  Godnatt jord.

 24. Lars Bern

  Kyrkan är rätt forum för de troende. Halleluja!

 25. Hej! Vill bara i all ödmjukhet tillägga att man kan vara troende kristen och klimatskeptiker. Faktum är att det är det som är det naturliga. En kristen har en plikt mot och en kärlek till sanningen. Dock har jag också lämnat den galna Svenska kyrkan, som jag överhuvudtaget inte förstår syftet med. Det märkliga är att AGW är en pseudoreligion som biskoparna med stor frenesi anammar. Men jag vet präster som är rasande och i tysthet knyter handen i fickan mot denna villolära.

 26. Claudius

  Åke R #20: ”Politiskt korrekt fundamentalism”. Just det.

  Men tyvärr avstod ju Calle Norlén att lista AGW som ett av de allra vackraste exemplen på ”Politiskt korrekt fundamentalism”. 

 27. tty #22

  Jag tror ungefär som du när det gäller Paul Dennis.

  Men man får väl hoppas att utredningen hittar sanningen om läckan eller kapningen.

  Det borde gå att spåra och hitta vad som hände utan att intervjua olika personer…

 28. Åke Rullgård

  RE#26 Claudius:
  Jag har gjort samma reflektion som du, dvs. AGW saknades bland Norlés exempel om de nu beror på att han inte är bevandrad i AGW-fundamentalismen, inte behövde fler exempel för sin spaning eller sällade sig till den polistiskt korrekta fundamentalismen går inte att veta. Men det var synd att han inte fick med AGW-fundamentalismen i sin spaning.

 29. Labbibia

  Syndare # 25

  Intressant ”nick” för en som uppenbarligen bekänner sig till den kristna tron?

 30. Stig S

  Syndare # 25

  Skall man skratta eller gråta? Det är en belastning för den här bloggen där skribenterna vill hålla sig på ett akademiskt intellektuellt plan att se ett inlägg som detta. ” En kristen har en plikt mot och en kärlek till sanningen” Vilken sanning om man får fråga? Inom den kristna sagoberättelsen finns det väl ingen sanning. Det är tråkigt att UI och andra skall bjudas på sådana skrattretande kommentarer. Väx upp och träd fram från din unkna garderob Syndaren

 31. Göran Ericsson

  Har lämnat Svenska kyrkan  för deras ensidiga ställningstaganden i bla.  klimatfrågan.
  Först vår ärkebiskop som åkte till Köpenhamn för att som han sa ”rädda skapelsen”.
  Och nu biskop Söderbergs eskapader.
  Ursäkta,men gräver Svenska kyrkan inte sin egen grav?

  Göran Ericsson

 32. Claudius

  Åke R #28: Att AGW-fundamentalismen inte kom med i Calle Norléns spaning kan vara ett tecken på att han inte (ännu) vågar ansluta sig till oss ”klimatförnekare”, men jag hoppas att det inte är det som är skälet. Du har nog rätt i att Norlén helt enkelt inte har satt sig in i klimatproblematiken.