Kommunal klimatkompensation

 klimatcertifikat

 Bild från Lidköpings kommun

Det är numera mycket vanligt att kommunerna klimatkompenserar vilket i huvudsak sker genom tre olika metoder.

A Man köper utsläppsrätter på den europeiska marknaden för koldioxid och annullerar dessa för att på så vis hindra andra att släppa ut koldioxid.

B Man köper sk CDM-certifikat (Clean Developement Mechanism för att finansiera projekt godkända av FN i utvecklingsländer som syftar till konkreta utsläppsminskningar

C Man inrättar en kommunal fond där pengarna stannar i kommunen. Man betalar för aktiviteter som genererar koldioxid och får pengar om man genomför en aktivitet för att minska utsläppen.

De två första metoderna är tveksamma om de är lagliga enligt kommunallagen, anser vissa kommuner,  eftersom kommunens åtgärder skall komma de egna invånarna tillgodo.

I korthet kan man förklara utsläppsrätterna med att varje utsläppsrätt ger rätt att släppa ut ett ton koldioxid och stora kraftverk och andra industrier måste ha de här rätterna. Alla kan köpa utsläppsrätter som annulleras vid köp, vilket innebär att det blir färre utsläppsrätter kvar på marknaden vilket gör att de blir en bristvara och priset stiger. När priset stiger stimuleras industrierna att minska sina utsläpp istället för att helt enkelt köpa fler utsläppsrätter.  

Vad gäller CDM-certifikat kan de ex användas till att finansiera vindkraftsbyggen i Kina men det finns också andra projekt som ex att hjälpa människor i Kenya att få rent vatten. I det sistnämnda fallet handlar det om att man idag kokar vattnet för att få det drickbart och därmed släpper man ut koldioxid när man eldar plus att allt eldbart går åt och gör det svårt att ex återplantera skog (låter ju inte så dumt).

Slutligen har ett antal kommuner (eller håller på) att inrätta en egen fond för klimatkompensering. För att kunna beräkna hur stora klimatkompensationerna skall vara har man i ex Uppsala infört ett IT-baserat stöd, dvs man har byggt ett program, en portal som skall hålla reda på koldioxidpoängen.

Så här fungerar fondsystemet:

”Principen för en sådan fond är i korthet att kommunen lägger på en viss kostnad (oftast i procent av priset för resan) på varje flygresa som görs i tjänsten. Den beställande förvaltningen debiteras och avgifterna tillförs en särskild fond eller konto. På detta sätt stannar klimatavgiften kvar i kommunen som därefter kan använda de medel som generas för olika projekt som har ett direkt syfte att minska kommunens klimatpåverkan.”

Sådana projekt kan bl a vara att installera cykelställ eller att undvika resor till förmån för videokonferenser.

Men aj aj aj, Göteborgs kommun slarvar och kompenserar bara 50-68% enligt Radio Göteborg. De är dock rätt nöjda med modellen och menar att omorganisation mm har minskat fokus från denna viktiga fråga men att de har lyft den på nämndmötet.

Urban Ledin, Miljöchef förklarar deras system:

”Varje kilo koldioxid som släppts ut i samband med tjänsteresor är värderat till en krona och femtio öre. Pengarna, sammanlagt 9,5 miljoner för 2009, ska sedan gå till klimatkompenserande åtgärder som till exempel utbildning och inköp av cyklar.”

Ja nog går det runt alltid

 

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. L

    Luftaffärer…

  2. B

    Bluffaffärer…

  3. Peter Stilbs

    Vilket otroligt vansinne.

    Lyssna nu på senkvällen på Gary Jules, temat från Donnie Darko, It’s à Mad World. Ni hittar den på yotube.

    Tyvärr kan jag inte klistra länkar på iPad.

  4. Pär Green

    B # 2
    Nej inte bluffaffärer,  bara vanlig kommunal ekonomi!
    Vi vill, och andra betalar.

  5. Björn

    Finns det väljarstöd för dessa dumheter? Jag skulle rösta på vilket parti som helst som tog avstånd från klimathysterin. Om vi inte på demokratisk väg kan rösta bort vansinnet, då har vi planekonomisk diktatur.

  6. Lena!

    ”Sådana projekt kan bl a vara att installera cykelställ eller att undvika resor till förmån för videokonferenser.”

    Att satsa på cykelställ där de behövs, och att minska på konferensresandet är väl inte så tokigt så länge som det inte drabbar andra verksamheter i kommunen.

    Och det gör det inte i det här fallet såvitt jag kan förstå.

  7. Björn #5

    Jag tycker att du har en god poäng, dvs har vi verkligen sett ett demokratiskt ja till detta?

    Nej, det har gått en annan väg och det är obehagligt!

     

  8. Uffeb #6

    Du tycker inte att man kan göra det ändå, utan klimatpoäng, klimatportal och en himla massa byråkrati?

  9. Slabadang

    Det måste in ett nytt parti i riksdagen!

    Planen ligger vidöppen och det är endast pga av att man sprungit bakom ryggen på hela svenska folket med vad man faktiskt sysslar med. Ett rent klimatvägrarparti med en enda fråga på agendan dvs få stopp på dessa vansinnigheter skulle komma in riksdagen direkt. Att bara upplysa svenska folket om vad som faktiskt redan pågår kommer få många nya att gå i taket utöver de som redan fattat vad som är på G.

    Miljörörelsen har tänkt att permanenta sitt parasiteri och få sina miljö politrruker finansierade pp skttebetalarnas bekostnad på samma sätt och med samma strategi vi nu tvingas betala för genusvansinnet som sprids som AIDS inom offentliga appraten och nästan omäjlig att bli av med.

    Fråga svenska folket direkt. ”ska staten och kommunen bedriva genusvetenskplig indokrinering” ja eller Nej? vad blir siffrorna ? 92% vill ut med skiten?

    Samma sak med dessa miljöskatter. Rätt eller fel? Vi har ett partioligopol som kopplat sig loss ifrån folket och krokat arm med NGOer aktivister och journalister. man blir faktiskt mörkrädd vilket folkförakt de visar och hur manipulativa de är. Normaliseras det här så är vi körda! Demokratin med alla dess grundläggande värden syften och regler och bortsopade.

    Miljöskatter på komuner som själva är skattefinansierade är bara dså hlskotta tvärgalet.

  10. tillägg #6

    Om man kallar det klimatkompensering eller ett sätt att minska kostnaderna på sikt för onödigt resande är väl en bagatell i sammanhanget.?

    Om någon kommun hittar på knep för att klå innevånarna på fler skattekronor så vore det intressant att få veta vilken.

    Jag skulle tro att de flesta kommuner kämpar med sin ekonomi för att slippa höja skatten.

  11. Lena Krantz #8

    Du skrev:

    ”Du tycker inte att man kan göra det ändå, utan klimatpoäng, klimatportal och en himla massa byråkrati?”

    Jomenvisst bode man försöka på annat vis, men så är det tyvärr ofta. Det krävs en yttre ”fiende” för att ena styrkorna.

    Att bara tala om effektivisering och behov av att minska kostnader har aldrig varit en sporre för de som är kostnaden…

  12. Pär Green

    Uffeb # 10
    ”Jag skulle tro att de flesta kommuner kämpar med sin ekonomi för att slippa höja skatten.”
    Varför finns det då ingen kommun som sänker skatten?
    Tro, kan du göra i hus med spetsiga tak! 😉

  13. Slabadang

    Björn !

    Samma spontana reaktion och analys i samma minut. Det här är ett rent vansinne och ordningen att vi ska betala skatter till en part som i sin tur smygbeskattar oss är — ja ja saknar faktiskt ord.

  14. Uffeb #11

    Fast här generar man ju mer kostnader om du nu inte förstod det. Det kostar pengar att bygga nya system ex och också personal som skall hantera allt detta.

    Det borde ju räcka med att få ner kostnader som incitament vad gäller ex resor kontra videokonferenser och cykelställ är väl något man kan kräva ändå.

    Det handlar nog inte om att göra nytta utan att kunna mäta just den här nyttan och sådant kostar pengar som vi skulle kunna använt på annat vis som ex inom skolan eller inom äldrevården.

  15. Pär Green

    Uffeb # 12
    Du som ändå är ute på djupa vatten och frågor, kanske behöver lite information?
    Live AIS Landsort

  16. Slabadang

    Lustigt men kan vi dra någon annan slutsats?

    Att vi faktiskt redan är beskattade av FNccp men de skitstövlarna har gömt bakom kommunerna. Alltså de har bakom ryggen på hela svenska folket sprungit runt paradregeln att vi inte skall betala någon sktt till part som står utan för vår röstsedels makt kontroll insyn och påverkan. Vi ÄR redan beskattade av FN!!

  17. Lena Krantz #14

    Jo det är mycket man tycker att man kan ”kräva ändå”.

    ”Det borde ju räcka med att få ner kostnader som incitament vad gäller ex resor kontra videokonferenser och cykelställ är väl något man kan kräva ändå.”

    Främst gäller det väl omsorg om äldre, skola och barnosorg tycker jag.

    Men när det gäller att få en hel organisation att tänka nytt så räcker det inte med att tjata om det självklara.
    Tyvärr.
    Och att det kostar att ställa om en organisations tänkande är smällar man får ta.
    Tyvärr.

  18. Lite OT men har någon annan noterat stånden i affärerna med pocketböcker där det står att om man köper pocketböcker är det ”klimatsmart”?
     
    Lite åt samma håll som dessa klimatkompensationer till kommunerna faktiskt för det är samma blaha blaha.

  19. Det roliga är att i detta avseende till skillnad mot många tidigare utom religion, så krävs det mätbara effekter av dyra åtgärder.

    Först måste dagens klimatkrigare definiera ett  mål, att temperaturen globalt ska stiga till 1998? stenåldern? före denna flermiljoneråriga istid?

    Att den globala temperaturen ska sjunka, blir krigarna glada då?

    Vill krigarna ha mindre extremväder och mer biologisk mångflald måste den globala medeltemperaturen upp till minst 22C före det kan synas annat än positiva effekter… (egentligen har det korta tider varit 24C utan negativa effekter T4 hindrar effektivt med vattnets extrema termostatfunktion högre global ytmedeltemperatur).

    Antag att åtgärderna ska sänka den globala medeltemperaturen, då ska krona mot grad jämföras… eller spelar effekten ingen roll lite som pengar i en önskebrunn?

    Strern räknade ut kostnaden att inte hindra den globala medelyttemperaturen från att stiga 2C över 1850 års nivå.

    Kanske kan man räkna så?

    Om det kostar 10 fantasiljoner dollar att inte nå max 2c över den lilla istiden, så borde  allt under 10 fantasiljoner vara en vinst?

    Då ger var krona 1C/5fantasiljoner i klimatvinst

    Är cykelställ lika effektivt per krona som ökad flygtrafik med dess kylande kondensstrimmor?

    Eller ska man strunta i åtgärder kustnära och i haven mellan vändkretsarna då det ändå inte kommer påverkas?

    kanske vi ska lägga allt krut på att det inte ska bli varmare i Yttremongoliet och Långtbortistan? 

    Jag skulle föreslå att vi sänker dagstemperaturen i öknar mellan vändkretsarna, med konstbevattning via avsaltning från kärnkraftverk GenIV, då stiger visserligen den globala medelyttemperaturen enl T4 som alla tidigare gånger öknarna var skogsklädda och även vi får ett livsvänligare men varmare klimat.

    Hur många träd planteras och underhålls med vatten i Saharaöknen med ett cykelställ i Lidköping? 

    Det blir en del att räkna på, kanske ett uppdrag för KPMG? 

  20. Uffeb min vän, tycker inte du att det vore bra om man bestämde sig för åt vilket håll vi ska springa, innan alla springer?

  21. Det hela luktar bluff och båg. Det är ett slags avlatsbrev, och någon tjänar pengar någonstans, men det fattar man väl att det är bluff att köpa dessa utsläppsrätter och tro att det skulle göra någon praktisk skillnad. Katolska kyrkan gjorde stora pengar på avlatsbrev; det var därför man inte ville släppa dem.

    Uffe, ska man ta till lögner för att ändra samhället? Helgar ändamålet medlen? Är det inte bättre med sanning? Har man en gång börja ljuga för att uppnå sina mål måste man fortsätta, som bekant.

    Och koldioxid är dessutom med allra största sannolikhet en totalt ofarlig gas. Så alltihopa är ett gigantiskt spel för gallerierna och rent självbedrägeri!

    Det här är inget annorlunda än gamla tiders överstepräster som spådde och offrade åt gudarna för krigslycka och goda skördar. De hade säkert också goda syften. 

  22. Uffeb #17

    Det är väl inget nytt i att hålla nere kostnader och vägen dit är busenkel.

    Cheferna får helt enkelt direktiv uppifrån att ifrågasätta resor etc och föreslå videokonferenser istället. De kan ju bara avslå resan för den kommunalanställde.

    Hur svårt kan det vara?

    Nej, allt det här är ett spel för galleriet, ingenting annat.

  23. Pär Green

    Slabadang # 16
    Inte bara av FN
    Summan av inkomstgarantitagare för fd politiker är
    4 224 402 :-  per månad!

  24. AOH

    O T

    Thomas, AndersL, Ivh, m.fl.   m fl.     m.fl klimatälskare 

    Har CO2 påverkan semester just nu?  Eller lagras den i Antarktis –isen f.n ?

     

    http://tvnz.co.nz/national-news/snow-and-ice-cause-chaos-more-way-4352630

  25. Slabadang

    AOH!

    Världens största luftpastej sjunker ihop i rasande takt. Inte en siffra rätt och jag kan bara koppla en övergripande förklaring till vad som sker till vad Yuri Bezmenow beskriver om vilka krafter som finns i samhället som kan leda till dess slutliga kollaps och kaos.

  26. Kommuners koldioxid noja,detta är mycket sorgligt,för vad innebär
    dessa utsläppsrätter,blir dessa nya ’svarta hål’ i kommunkassan.
    Utsläppsrätter fungerar dåligt generellt,vilken nytta tillför det för
    samhället,eller blir det ett ’harakiri’ för samhällens överlevnad.
    Vad blir priset för Sverige? av att framstå som bäst i klassen.
    Ett självbedrägeri i den ’högre skolan’,mot omvärlden.
    Detta med tanke på våra låga utsläpp vi har i detta land,det kommer
    slutligen drabba vårt land med nya ekonomiska uppoffringar,som
     binder oss fast i en återvändsgränd.
    ALI.K.

  27. Slabadang

    Ali K-

    Jag ska upp om 5 timmar och har tidigare inte uppmärksammat bla CDM erna (Tack Lena) och har nu goglat mig fram till ursprunget till CDMerna som är kopplade till det Koyotoavtal som nu löper ut utan någon ersättning.

    Det är inte tveksamt om CDM bryter emot våra grundlagar det ärställt utom allt tvivel och partioligopolet har begått övergreppet på vårt demokratiska fundament. Inte bara det att kostnaderna för CDMerna inte kommer kommuninnevånarna till del som utgör problemet. Det är även det faktum att ett ett tvång ligger till grund för kostnaden och dessutom sätts priset inte av avre sig vår riksdag och ej heller av kommunledningen. Det betyder i klartext att ci har ingen som helst makt eller kontroll över dettaa insturment som satt ett nytt naman på vad som annrs skall kallas för vad det är nämligen en avgift eller skatt och måste därför uppfylla de demokrastiska grundregler som gäller för dessa och kan inte särbehandlas bara för att man sätter ett nytt namn på avgiften/skatten och kallar den för ett certifikat.

    Bakom våra ryggar bygger de redan en skatte/avgiftsstruktur som finansierar nya byråkratiska maktstrukturer som innebär att vi finansierar vår egen demokratiska död för varje krona kommuner och stat investerar i dessa.

    De håller helt enkelt på att helt frikoppla sig ifrån folkdemokratin och byråkraterna i långbortistan är de som för varje tilldelad krona tar makten kontrollen och insynen ifrån oss.

  28. Slabadang

    I Australien hettar det till ordentligt och tydligen enligt opinionsundersökningar skulle sitttande regeringens mandat halveras om det blev nyval.

    http://joannenova.com.au/2011/08/is-this-australias-tea-party-moment/#more-16568

  29. Thomas

    AOHG #24, ”klimatälskare” var en ny beteckning, men OK, jag kan köpa den.

  30. ”Bakom våra ryggar bygger de redan en skatte/avgiftsstruktur som finansierar nya byråkratiska maktstrukturer som innebär att vi finansierar vår egen demokratiska död för varje krona kommuner och stat investerar i dessa.”

    Att inte fler ser detta?

    Det är kanske huvudanledningen för Europas fall…

     

  31. Lejeune

    OT
    I DN vevas det klimatlögner i gammal god stil, baserat på att det har regnat mycket på västkusten!?
     
    http://www.dn.se/nyheter/vader/skyfall-tecken-pa-andrat-klimat

  32. Minst sagt komiskt. Har själv erfarenhet som högre kommunal tjänsteman (Inte nu tack och lov) och det där med resor fungerar inte alls. De fattar inte ens att man tar sin egen bil och skriver reseräkning. De lever i en fantasivärld och blajar om tåg först (flyg sedan) men glömmer att jag måste ta mig till tåget och att kortare resor upp tilldrygt 10 mil oftast inte går med tåg för att inte tala om de riktigt korta upp till 2 mil i daglig tjänsteutövning. Skall folk åka bil så är de så korkade att de hyr bilar. 

    Jag tycker det är direkt stötande att slösa bort invånarnas pengar på detta sätt då det saknas pengar på annat håll. Allt sådant här miljötrams är rent och skärt slöser fult i klass med vi rationaliserar aldrig i administrationen. 

  33. Gunnar L. #30
    Att inte se skogen för alla träd?

  34. bom

    Prof.em Lysen!
    Du som är laglärd – är det inte brott mot kommunallagen att köpa dessa avlatsbrev? Systemet i Uppsala med fondrundgången är väl rimligtvis dyrare än att köpa och ställa upp cykelstället direkt? Man får ökade kostnader och kan därför kräva in ännu mer kommunalskatt. Att kommuner sänker skatt enstaka gånger när socialisterna (som aldrig sänker) förlorat har ju förekommit – men snart är de nya makthavarna där och ”tvingas” föga motvilligt höja skatten igen. Vem blir först över de 40 skattekronorna?
    Vem kan lagföra de kommunala skatteslösarna? Ingen är jag rädd för pianot spelar av sig självt!