Kollaps för investeringarna i "unreliable" energi

solcellspark
Spanien befinner sig i en ekonomisk kris, på randen till konkurs. Parlamentet har därför beslutat att dra ned på de tunga subventioner som man hittills gett den s.k. ”förnyelsebara” energiproduktionen. I mer än 30 år har vind- och solindustrin försökt få denna produktion att bli lönsam. Och man har lovat, och lovat. Men nu har alltså åtminstone den spanska regeringen insett det hopplösa i hela idén.
Nu vill de som investerat pengar i branschen väcka åtal mot den spanska regeringen för att de inte kan betala, se här. Ja, några vill att EU skall hjälpa till för att pressa Spanien till att fortsätta med sina subventioner. Så då kanske vi alla måste punga ut med ännu mer för att rädda den ohållbara energi-industrin ännu ett litet tag?
Tipstack till Benny Peiser.
Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Investerare stämmer den spanska regeringen för att den inte fortsätter att ta pengar från de fattiga och ger till de rika – världen har blivit bra konstig eller?

    Imorgon beslutar EU om de skallförsena auktionen av 900 miljoner carbon credits, priset för att släppa ut ett ton ökade från 4,4 € till 5,6 idag då alla tror att det skall gå igenom.

  2. Vad Tror ni? Går det igenom?
    Om så är fallet sitter vi snart i samma rävsax  som qSpanien. Kan verkligen en ekonomi överleva genom att debitera improduktiva avgifter eller onödiga pålagor. Med min ekonomiutbildning i botten så kan jag inte tro att det skall funka.
    På 90- talet försökte man lansera en ”ny” ekonomi – som sprack. Nu är det ben ”gröna”ekonomin som skall lanseras.

  3. BjörnT

    In the last three months, Spain has quickly risen as a leader in renewable energy, having produced more electricity via wind farms than any other source! The Spanish Wind Energy Association announced that in January alone, Spanish wind farms produced six terawatt-hours of electricity – which is a sizable contribution to the 25 percent of Spain’s energy that is generated from renewable sources.
    Undrar hur många Euro dom sparade på att slippa importera motsvarande mängd?

  4. Slabadang

    Helt klart står hela klimatschebanget inför sin kollaps!
    Det går inte att ljuga hur länge som helst.

  5. Ingemar Nordin

    Wolter #2,

    Helt klart sitter Spanien i en rävsax. Här har man utlovat höga skattefinansierade subventioner till vind- och solindustrin för åratal framåt. Och nu är pengarna slut sedan länge. Portugal är i en liknande sits. England och Tyskland har om möjligt utlovat än mer, men har än så länge råd att betala.

    Vind- och solenergi är en bransch som helt och hållet är beroende av subventioner. De har under många år vant sig vid att staten skall ge dem pengar. Och när de är slut så blir de sura och kräver det de blivit lovade av ansvarslösa politiker. De saker som de själva utlovat, gröna jobb och att man skulle kunna stå på egna ben inom bara ett par år – ja, de löftena bidde det liksom inget av.

    Skojare lovar andra skojare – och notan får tyvärr skattebetalarna och de arbetslösa betala.

  6. Sirapsodlaren

    BjörnT:
    Tror du missförstått det hela. Orsaken till att Spanien har mycket vindkraft är att man lurat utländska investerare att satsat i sektorn. Genom statsbidrag har detta varit lönsamt.
    Men nu drar sig staten ur och då kommer investerarna att förlora pengar.
    Det kanske är en lönsam affär kortsiktigt för Spanien. Man har ju fått ett antal vinkraftverk byggda gratis, som kan producera el, men man kommer aldrig att kunna få några nya investerare i framtiden.
    När det gäller jämförelsen med att importera är den viktig. Du verkar tro att bara för att Spanien har vindkraftverken ståeende på sin mark så tjänar man pengar på dem.
    Så fungerar det inte helt och hållet. Om ett vindkraftverk ägs av utländska investerare så går intäkterna till de utländska bolagens där de betalar investeringar och vinster.
    Det enda Spanien vinner på att ha vindkraftverkan på egen mark är att det är några lokalt anställda som sköter drift och underhåll.
    Det är med andra ord ingen betalningsbalansskillnad på att köpa franska kärnkraftel eller producera inhemsk el för spanjorerna, då vindsnurrorna ägs av utlänningar.
    Om ett vindkraftverk ägs inhemskt så blir naturligtvis kalkylen annorlunda.

  7. BjörnT

    Sirapsodlaren:Intressanta synpunkter.  Ett land borde alltså inte släppa in utländskt kapital?  Merkantilism nästa?

  8. BjörnT

    Kollaps……   SYDNEY — Wind is now cheaper than fossil fuels in producing electricity in Australia, the world’s biggest coal exporter, according to data compiled by Bloomberg.
    Electricity can be supplied from a new wind farm in Australia at a cost of A$80 ($84) per megawatt hour, compared with A$143 a megawatt hour from a new coal-fired power plant or A$116 from a new station powered by natural gas when the cost of carbon emissions is included, according to a Bloomberg New Energy Finance report. Coal-fired power stations built in the 1970s and 1980s can still produce power at a lower cost than that of wind, the research shows.
    Relying on fossil fuels to produce electricity is getting more expensive because of the government’s price on carbon emissions imposed last year, higher financing costs and rising natural gas prices, BNEF said. The cost of wind generation has fallen by 10 percent since 2011 on lower equipment expenses, while the cost of solar power has dropped by 29 percent.
    ”The fact that wind power is now cheaper than coal and gas in a country with some of the world’s best fossil fuel resources shows that clean energy is a game changer which promises to turn the economics of power systems on its head,” Michael Liebreich, chief executive officer of Bloomberg New Energy Finance, said in a statement today.

  9. Ingemar Nordin

    BjörnT #8,

    Vem tror du att du lurar med de där försäljningsknepen? Det är lätt att bli ”billigare” än dina konkurrenter genom att låta staten beskatta dem. Vilket är precis det man gör i Australien.

    Relying on fossil fuels to produce electricity is getting more expensive because of the government’s price on carbon emissions imposed last yea

    Och sedan låter man bli att lägga in kostnaderna för den energiproduktion som måste till när de egna vindkraftsverken står stilla …

  10. Slabadang

    Björn T!
     
    Är du med i de gamla hästhandlarnas förening? Pappa joibbade som beg v bilhandlare på sjuttiotalet då alla begagnade bilar antingen körts av gamla tanter eller gått i Norrland?

  11. Håkan Bergman

    Tyskland har över 30 GW installerat:
    http://tinyurl.com/d279k9v

  12. BjörnT

    Slabbe: Både yrken och förhållningssätt tendererar ju att gå i arv.

  13. BjörnT

    Även om man nu inte tror på grundläggande fysikaliska lagar utan har en magisk syn på världen borde man i alla fall kunna fatta att fossilbränslet  tar slut på några generationer (tar slut i meningen att det blir väldigt dyra att utvinna) och att samma generationer som gör slut på dom måste ansvara för att bygga upp alternativ. Eller innebär den magiska synen på världen att fossila bränslen aldrig tar slut?  Eller är det OK att skita i efterkommande generationer?

  14. Sirapsodlaren

    BjörnT
    Inte helt, men det är naturligtvis inte så att utländska investeringar av naturen alltid är lönsamma.
    En förutsättning för att det ska vara lönsamt att utlänningar investera i ett land är att det som investeringen bygger upp ger landet åtminstånde så mycket intäkter för att betala investeringen.
    Om exempelvis en utlänning startar en fabrik i Sverige som sysselsätter många människor och vars produkter exporteras till andra länder så är naturligtvis investeringen bra för Sverige.
    Men ett vindkraftverk har ju inga anställda eller något som kan ge landet som det står i intäkter. I fabriksfallet så får ju arbetarna åtminstånde löner som blir landets intäkter.
    Ett vindkraftverk som köps utomlands och placeras i ett land och som producerar el till den inhemska marknaden och där ett utländsk bolag tar intäkter och vinster är nationalekonomiskt helt ekvivalent med att importera el.
     
     

  15. BjörnT

    Sirapsodlaren: Ekonomipriset till Alfred Nobels minne nästa till dig för denna djupa insikt!  Jag bugar och bockar över visdomen du delat med dig.  Ska bränna mina kursböcker i internationell ekonomi.

  16. Bengt Abelsson

    Björn T #13
    The Stone Age didn’t end for lack of stone, and the oil age will end long before the world runs out of oil. Former Saudi oil minister Sheik Ahmed Zaki Yamani (NYT “The Breaking Point, Aug 21, 2005)
    Nu är i och för sig klimatfrågan mest intressant här – det finns många goda skäl att minska oljeberoendet, politiska och ekonomiska.  CO2 är inte ett sådant skäl.
    Att minska världens energikonsumtion med ( 50% ?) är verkligen en björntjänst åt kommande generationer.
    Sol och vind är prövat, sedan lång tid, och befunnets av ringa värde.
    Till sist: kol finns i stora mängder, lyckligtvis!
     

  17. BjörnT

    Stenåldern tog inte slut på brist  på stenar…verkligen fyndigt…och dessutom  från munnen av världens största exportör av oljas oljeminister….em har pratat om att minska världens energikonsumtion annat än genom energi effektivisering?  Sol och vind stormar fram med sjumilakliv och ser man inte det så är man blind.
     

  18. Sirapsodlaren

    BjörnT: #15
    Du har nog i alla fall inga böcker i lågstadiematte att bränna, då plus och minus verkar vara över din förmåga.
    Jag försöker med ett enkelt konkret exempel:
    Du är en bonde i Spanien som behöver el till din tomatodling
    Jag åker till Danmark och köper ett vindkraftverk, kör ner det till dig och sätter upp det på din mark. Du får en sladd från vindkraftverket och i den kommer det el.
    Än så länge så har jag bara betalat danskarna och den svenska byggfirman några investeringspengar.
    Sen debiterar jag dig för elen,  0.1 € per kWh. Pengarna sätter du in på mitt konto i Sverige och jag använder dessa för att betala danskarna och den svenska byggfirman samt min egen vinst.
    Hittills är det enda du, som spansk bonde, gjort, är att betala ett utländskt företag pengar för el. Spanien som nation har inte fått en euro.
    Vad skiljer ovanståeende process från att tex ett kärnkraftbolag i Frankrike genererar och matar ut ström och du betalar dem? Dvs importerad el.
    Absolut ingenting. I båda fallen kommer du att bli debiterad exakt samma kostnad av ett utländskt bolag, och inga pengar hamnar i det egna landet.
    Det är ingen skillnad på att köpa den fysiska råvaran el utomlands eller den i huvudsak finansiella tjänsten att någon köper och driver ett vindkraftverk och förser dig med lokalproducerad el.

  19. Pelle L

    BjörnT #17
     
    Snälla hjälp mig, jag är blind!
    Vad är det som stormar fram säger du?
    http://www.vindstat.nu/stat/index.htm
    http://www.svk.se/energimarknaden/el/Aktuell-situation/Kraftsystemet/
     
    Hjälp, vi blåser bort i stormen 🙁
     
    Nej men visst,
    vindkraftåldern kommer inte att ta slut pga brist på vind.
    Helt rätt!

  20. BjörnT #15
    ???
    Nu förstår jag faktiskt inte alls vad du menar?
    ”Ett vindkraftverk som köps utomlands och placeras i ett land och som producerar el till den inhemska marknaden och där ett utländsk bolag tar intäkter och vinster är nationalekonomiskt helt ekvivalent med att importera el.”
    Vad skulle skillnaden vara? Att man köper lite olja i landet för att smörja lagren?

  21. BjörnT

    Sirpsodlaren:  Vilken merkantilist som helst skulle applådera ditt resonemang.  Bara några saker her merkantilst…tror du att marken är gratis där man sätter upp vindkraftverken……eller ägs den av fransmän,eller svenskar eller danskar…och reses vindkraftverken  av ett trollspö? och underhållet….är det gjort av kvasthilda? ..jösses ta en kurs i nationalekonomi i stället för att odla sirap  som jag nu inser är ett mått på din kunskap om sirapsframställning……

  22. BjörnT

    Per f ekt. Börjar inse att merkantilismen bjuder upp en rejäl fight med libertariansimen om den grundläggande ideologin här, givetvis med Sverigedemokratism lurandes i vassen….

  23. Håkan R

    =>  BjörnT
    Du har tydligen inte fattat ”finessen” med vindkraft, den Australiska vindkraftsproducenten kan enligt din artikel tydligen producera el till ett pris  på 52 öre/KWh (låter aningen lågt) när det blåser, men vem betalar för att en nästan lika stor effektreserv ständigt måste stå standby.
    Förmodligen kan vindkraft fylla en funktion i länder där alternativet är kol eller gas men att jämföra värdet på 1KWh baskraft med en 1KWh intermittent elproduktion utan att addera kostnaden för den nödvändiga effektreserven är att jämföra äpplen med ruttna päron.

  24. Ja du BjörnT, varför skattesubventionerar man inte allt som politikerna tycker om, beskattar sådant som konkurrerar med det, och reglerar så att konsumenterna måste köpa det. Och kallar produkten man kränger ’bra och billig’ och alla kostnaderna för det hela, och även pratet för ’sammhällsvinst’ som skall ’investeras’ i ännu mer av samma, och skyller på EU för den ’vinsten’ inte går att att köpa fler behövliga euros för!?
    Och låter samma folk lära oss om ’grundläggande fysikaliska lagar’ …
     
    Eller så skrattar man åt idiotin

  25. Arne

    Upprepar vad min gode vän som jobbat med just utsläppsrätter på en av de stora eldrakarna här i sverige sa i slutet på förra året:
    ”Du kommer att få se massor med vindkraftsbolag kursa åren framöver. De statliga subventionerna är slut och det är inte lönsamt med vindkraft. De är rökta!”
     

  26. Slabadang

    Björn T!
    Va häääärligt det låter. Jämfört med vad de gröna khmererna ställer till med så låter det som ett suveränt väl fungerande system och politik för funktion frihet och bort från överförmynderi och dumheter. Det låter så långt ifrån svenska journalister man kan komma och der måste vara GULD!!

  27. Håkan R

    Den enda faktor som för närvarande håller vindkraftsutbyggnaden över vattenytan i Sverige är skattebefrielsen för egenproducerad el, kommunerna är i vanlig ordning siste man  in i detta pyramidspel laddade med friska skattepengar, samtidigt som privata investerare backar ut.
    ”I år(2012) beslutade Värmdö kommun att köpa vindkraft för 100 miljoner kronor, Upplands Väsby har lånat 47 miljoner för att köpa ett vindkraftverk och även mindre kommuner som Falköping och Staffanstorp har nyligen beslutat om investeringar i 50 miljonersklassen. ”
    http://www.dagenssamhalle.se/debatt/naer-spricker-kommunernas-vindkraftsbubbla-3405

  28. BjörnT

    Pelle L. Javisst är du blind, åtminstone avseende tillväxten av vindkraft

  29. Lejeune

    #28
    Det enda som får vindkraften att växa är det faktum att den gödslas med våra skattepengar.

  30. István

    Ja spanjorerna har varit duktiga på att mata in sol-el på nätet, tom nattetid!
    Subventioner skapar sinnrika skojare.
    Annars är det slående, när man bor här på Solkusten, hur få privata sol-värme anläggningar man ser. Europas mesta soltimmar, och det är inte midnattssol som det gäller! Vi ligger på samma latitud som t.ex. Alger och Tunis.
    Har själv räknat på en enkel anläggning för varmvatten. Lönar sig nada!

  31. Labbibia

    István
     
    Är det inte bättre med ett ”oljefat” som varmvattencistern på taket, som fylls på med vatten varefter du använder det? Direktverkande solkraft! 🙂

  32. Man ser i alla fall ganska många ”varmvattenberedare” på taken här i Las Palmas.
    Och många vindsnurror utefter kusten. Kan tänka mig att det faktiskt är ett alternativ som funkar här.

  33. Pelle L

    Istvan #30
     
    Märkligt att det är så.
    Är det för att det är för stor investering för ett enfamiljshushåll.
    På vart enda litet hotell i Grekland står det ju en vattentank och en liten solfångare på taket.

  34. Bengt Abelsson

    Just nu, Storbrittanien, med mycket installerad vindeffekt, är output 27 MW, ca 0,1 % av förbrukningen.
    Det finns en välgrundad oro för black-outs och rullande brown-outs.
    Att bygga gaskraftverk som reglerkraft är dyrt och dåligt. Samt olönsamt, då vindgenererad elkraft, när det blåser, har företräde.
    Se Bishop Hill bloggen.
    Hur är det, Björn T, accepterar du att sitta fast i hissen när vinden mojnat och solen lyser –  med sin frånvaro?

  35. BjörnT

    Bang Abelsson: Som den teknikoptimist jag är tror jag att intermittent problemet löses i takt med att intermittenta energikällor byggs ut.  Danmark får ca 30 procent av sin elektricitet från vindkraften.  Har inte hört talas om några stora problem med det. Men jag förstå att med den dystopiska samhällsbild man har här så ser man bara problemen torna upp sig när vi oundvikligen ställer om till ett hållbart samhälle.

  36. BjörnT

    De lite uppmessade siffrorna nedan nedan visar solfångarstatistik för de mer aktiva länderna inom EU.
    I kvadratmeter och mängd värme som produceras. För 2011 och ackumulerat.
    Notera lilla Österrikes andra plats.  Så här finns utrymme för enorm tillväxt inom f.a. länder som Spanien och Frankrike. 
    2010 2011**
    m2 MWth m2 MWth
    Germany 14044000 9830,8 15234000 10663,8
    Austria 4558279 3190,8 4766329 3336,4
    Greece 4086025 2860,2 4089422 2862,6
    Italy 2503949 1752,8 2932451 2052,7
    Spain 2415000 1690,5 2744000 1920,8
    France*** 2100000 1470,0 2370000 1659,0
    Poland 655742 459,0 903659 632,6
    Netherlands 811000 567,7 836350 585,4
    Czech Republic 661969 463,4 791969 554,4
    Portugal 748676 524,1 876818 613,8
    Cyprus 700937 490,7 699416 489,6
    Danemark 560000 392,0 622401 435,7
    United Kingdom 534043 373,8 592525 414,8
    Sweden 445000 311,5 474700 332,3
    Belgium 372151 260,5 416447 291,5
    Slovenia 178432 124,9 189044 132,3
    Ireland 153000 107,1 173700 121,6
    Slovakia 123250 86,3 146350 102,4
    Hungary 103036 72,1 127691 89,4

  37. BjörnT

    Labbibia..du har aldrig hört talas om legionella antar jag……

  38. Åke N

    BjörnT #35. ”Danmark får ca 30 procent av sin elektricitet från vindkraften.  Har inte hört talas om några stora problem med det”. Brukar nästan dagligen kolla på:
    http://www.svk.se/Energimarknaden/El/Aktuell-situation/Kraftsystemet/
    I skrivandets stund står Danmarks vindkraft för 34 % av förbrukningen, som jag uppfattar som en hög siffra. För Sverige gäller 7 %. För Danmark var siffran nån gång under förra veckan nere i 3 %. Danmark löser det hela genom import, men hur länge håller det?
     

  39. Labbibia

    BjörnT # 37
    Jodå.
     

  40. BjörnT

    Labbibia…då borde du inte föreslå något så dumt som en tunna på taket för varmvattenförsörjning.

  41. BjörnT

    Åke N: Ja och vi importerar olja och utan oljan skulle snart vår fordonsflotta stå still. Vi importerar även kärnbränsle och utan den ståt snart våra kk stilla..Life is a bitch!

  42. Slabadang

    Björn T!
    Du menar att du är intresserad av viss teknik och är samtidigt samhällsekonomisk anafalbet, en kombination som krävs om man ska argumentera för vind och solkraft. Prova att bredda intresset lite!

  43. Christopher E

    BjörnT #35
     
    ”Danmark får ca 30 procent av sin elektricitet från vindkraften.  Har inte hört talas om några stora problem med det.”
     
    Att du inte hört det är kanske inte så konstigt. Inom branschen och dess svans tillåts nog bara käcka nyheter ( i stil med din ”nyhet” om den ”billiga” alternativelen i Australien där man ”glömde” nämna att detta beror på subventioner av denna el och straffskatter på konkurrenterna).
     
    Nu är det så att Danmark tvingas importera dyr el vid underskott i produktionen och exportera billigt till underpris när det blåser bra. Förunderligt att du missat detta.

  44. BjörnT#40
    Jag använder mig av en tunna i solen för min varmvattenförsörjning sedan många år tillbaka. Det måste nog till något annat också för att sprida legionella.

  45. Man häpnar över att där fortf finns de som tror att där finns ngt positivt med Spaniens att skapa en ny industrinäring ur tomma intet (nåja, mha skatteutbetalningar)

  46. Åke N

    BjörnT #41. Importen av kärnbränsle är onödig, vi har inhemskt så det räcker. Men hur har Danmark?

  47. BjörnT

    Per F ekt. Känner storrökare som brukar säga ungefär samma sak.

  48. Ingemar Nordin

    Jonas N #45,

    För den troende utopisten så spelar verkligheten ingen roll. Spanien och Portugal går under ekonomiskt och de är fast i det gröna energihelvetet. Men för utopister som BjörnT så spelar det ingen roll så länge man med sifferfifflande, subventioner och koldioxidskatter kan få det hela att se ut som en fantastisk samhällsekonomisk vinst!

    Nordkorea är också en stat som bevisar hur bra det går med planekonomi.

    Snacka om ormoljeförsäljare 🙂

  49. Bengt Abelsson

    Den tyska energiwende i ett nötskal:
    By the year 2015 the costs arising from the renewable feed-in act will amount to € 570 billion.”

    Wow – all this to delay the theoretical global warming on the planet by a whole 23 hours over the next 100 years. Only the state is capable of such a bargain.
     
    Nog tror jag att 570 000 000 000 000 € kunde användas bättre.

  50. Man häpnar över att där fortf finns de som tror att där finns ngt positivt med Spaniens försök att skapa en ny industrinäring ur tomma intet (nåja, mha skatteutbetalningar) som sedan skulle kunna stå upprätt själv … Man bara skakar på huvudet

  51. (ojdå … sorry … var inte meningen att (nästan) dubbelposta)
     
    Ingemar …
     
    En riktig byråkrat tittar nog bara på precis den lilla ruta och regelverket den ser framför sig. Och upprepar instsruktionerna med noll intresse för vad verkligheten runtomkring faktiskt handlar om. Och den sortens ’job’ brukar det ju bli fler och fler av i .. tja … statsplanerade byråkratier. Med det vanliga resultatet.

  52. Peter F

    Björn T #47
    Que ?

  53. BjörnT

    Likheten med sajter som vaccin.me blir allt starkare…..

  54. Labbibia

    BjörnT # 47 och 53
    Du får gärna förklara dig.
    Vad gäller vattentankar på taket så finns det ju sådana istort sett på varenda hustak kring Medelhavet. Såvitt jag vet grasserar inte ständiga utlopp av legionärssjukan där? 

  55. Labbibia

    Björn T
     
    Sådana här ungefär.
    http://www.suncore.se/suncore/produkterna/suncore-syfon/

  56. BjörnT

    Labbibia Föreslår att du googlar.I Sverige och de flesta västerländska länder är det lag på att man ska öka temperaturen med jämna mellanrum upp till ex. 55 grader då de flesta bakterierna dör.  Legionella sprids via aerosoler, t.ex. vid dusch.  Så om du t.ex. tar en dusch från vatten i en tunna på taket som legat kring 30-låga 40 så har du en fin tillväxt miljö och en utmärkt spridningsmekanism av legionella bakterier.
     

  57. Labbibia

    BjörnT # 56
    Jag föreslår att du gör ett besök ute i verkligheten i stället för att googla. Uppebarligen använder man tankar på taket för att värma vatten i varma länder. Hur de kommer tillrätta med legionella problemet vet jag inte, men att de gör det är ju uppenbart.
    Kanske går det uppvärmda vattnet från taket ner i en annan tank inuti huset för ytterligare uppvärmning, inte vet jag, men så skulle nog jag lösa problemet. Det måste kosta betydligt mindre att värma upp 40-50 grader varmt vatten ytterligare några grader än att värma upp vatten som bara är 15-20 grader varmt.
     

  58. Håkan Bergman

    En länksamling för den fantastiska blåskraften, notera att många har en kalenderfunktion, däremot så har ingen nån funktion för att kunna se levererad energi över tid, förvisso förståeligt.
     
    http://www.thewindpower.net/statistics_monitoring_en.php

  59. BjörnT
     
    Vad var din poäng här idag? Att vindkraft visst är både vid liv och sund som ekonomiskt fungerande energiproducerande alternativt?
     
    Eller att allt skatte- och lagstöd i världen behövs för att den inte skall kollapsa?
     
    Dina många konstiga kommentarer ger inget tydligt svar, snarare en indikation om att det är rejält snurrigt bakom förhoppningarna …

  60. Gaupa

    Labbibia # 57
    Jag googlade. 😉
    Så här skriver smittskyddsinstitutet:
    ”Bakterien ska generellt ses som ganska ofarlig. För att bli sjuk måste man i regel andas in den och samtidigt ha någon nedsättning av immunförsvaret. De flesta av oss får nog ganska ofta i sig legionellabakterier utan att bli sjuka.”
     http://www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/legionellainfektion-och-pontiacfeber/
    mvh

  61. BjörnT

    JonasN: Notera att rubriken är Kollaps för  etc.  Jag pekar ut att så långt ifrån är fallet.  Tvärtom så visar renewables, och vind i synnerhet, en enorm tillväxt.  Allt medan ni står och gestikulerar  alternativt fantiserar ihop nåt i still med Kollaps…. Naturligtvis har varje tillväxtindustri sina hiccups, konkurser, bakslag etc.  Helt normala inslag när en bransch växer väldigt snabbt. Det är både patetiskt och löjeväckande när varenda litet mekaniskt fel på nån vindsnurra eller nåt  vindkraftskollektivs ekonomiska problem får er att böla kollaps… Den intellektuella nivån här är är oerhört undermålig på sina håll och ju undermåligare desto skränigare och dina fjantiga kommentarer understryker bara det hela. Vindkraft har på några få år växt till en betydande produktionsfaktor för elektricitet och inget tyder på att tillväxten kommer att upphöra även om Spanien ruinerat sig på en huvudlös fastighetsbubbla. Det senare ännu ett exempel på era ologiska resonemang.   Men nu önskar jag er alla en god natts sömn, själv har jag jobba att avsluta.

  62. Håkan Bergman

    Gaupa  #60
    Vi får höra med Ingvar E. , jag vill minnas att han har pontiacfeber.

  63. Ingemar Nordin

    BjörnT #61,

    Du tillhör tydligen dem som aldrig läser huvudinlägget för en tråd. Det är alltså investerarna som slutat att investera i Spanien därför att subventionerna uteblir. Precis som rubriken säger.

  64. BjörnT #61
    ”Den intellektuella nivån här är är oerhört undermålig på sina håll ”
    Instämmer! Vad f-n menade du med inlägg #47
    Var det bara ett sätt att skyla över dina  även om legionella uppenbarligen bristande kunskaper?
     

  65. Gaupa

    Håkan Bergman # 62
    Ja, vi får höra vad han säger.
    Pontiacfeber är en lindrigare självläkande sjukdom, säger smittskyddsinstitutet.

  66. Håkan #62
    >Vi får höra med Ingvar E. , jag vill minnas att han har pontiacfeber
    Ha, ha. Hade jag ingen aning om. Fan vet var jag blev smittad.
    Fast jag måste säga att jag trivs med den febern.

  67. BjörnT #61
    Nej, någon tillväxt visar de knappast(*). Du menar nog att man med statliga subventioner, regleringar, tvångskommenderad konsumtion mm har ökat volymen. En verksamhet som startas på konstgjord väg, och som hållits vid liv med lika konstgjord andning. Som faller ihop som ett korthus när dessa livsuppehållande funktioner stängs av.
     
    I slutändan är det mycket enklet BjörnT. Om ngt inte levererar värden som (iaf på sikt) överstiger kostnader + investeringar, då är den inte hållbar. Varken ekonomiskt eller i det vanligare larviga ’hållbarhets’-perspektivet.
     
    Kollapsen kommer som ett brev på posten i det ögonblicket idiotpolitiken drar i handbromsen. Det är samma överallt. Möjligen är ditt ’argument’ att idiotpolitiken kommer att fortgår ytterligare ett tag på flera håll. För det tror jag också. Men det är fortfarande inget som har med tillväxt att göra(*).
     
    Angående den intellektuella nivån, kanske du skall vara lite försiktig med att vilja låta stöddig. Inte en enda gång har du imponerat med ngn sådan. Snarare tvärtom, dina försök här har ofta varit helt undermåliga, och bara i den här tråden har du försökt med: ”merkantilism” ’marginalprissättning’skita i efterkommande generationer” ”grundläggande fysikaliska lagar”kursböcker i internationell ekonomi” ”trollspö? och .. kvasthilda” ”givetvis med Sverigedemokratism lurandes i vassen” ” när vi oundvikligen ställer om till ett hållbart samhälle” ”legionella” ”storrökare .. brukar säga ungefär samma sak” ”sajter som vaccin.me” ”Spanien ruinerat sig på en huvudlös fastighetsbubbla
     
    Visst är din intellektuella nivå undermålig, rejält till och med. Du verkar inte ens kunna föra fram din egen ståndpunkt begripligt, utan det blir mest lite spottande och fräsande som ovan. Jag undrar också, precis som Ingemar, om du inte ens begriper vad inläggen handlar om? Utan bara går igång som en förprogrammerad begangdad- .. f’låt … vindsnurre-försäljare eller dito byråkrat!?
     
    För fjantig, det har du nödgats vara precis varje gång du försökt nåt här. BjörnT. Det fixar du alldeles på egen hand.
     
    (*) lika lite som det vore tillväxt ifall generösare regler för sjuk- och A-kassa skulle öka volymen av sjukskrivning och arbetslöshet.

  68. Ulrik

    De gröna elsubventionerna rusar uppåt i Danmark.
    http://epn.dk/brancher/energi/article5211708.ece