Var fan e pengarna?

Var e pengarna
SvD Näringliv:
”Hemlig finansiering hjälpte till att bygga ett stort nätverk av klimatförnekare. Guardian avslöjar att anonyma miljardärer donerat 120 miljoner dollar till över 100 klimatskeptiska organisationer vars uppgift är att misskreditera forskningen om klimatförändringar.”
Jag undrar bara:- Var fan e pengarna?
Om detta vore verklighet så kanske vi sluppe att dra in pengar genom medlemsavgifter och sedan vända på varenda krona.
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lasse Forss

  Hur kan man veta att anonyma miljardärer skänkt 120 miljoner dollar till över 100 klimatskeptiska organisationer? Hur kan man veta det? Varför berättar man inte vilka det är? Vem i Guardian har kunskapen? Det är väl trovärdigare om man berättar allting?
  Och….Var är klimatförändringarna?

 2. L

  Hoppas verkligen att det finns mycket mer pengar än så för att balansera de miljarder som omsätts i klimatkyrkan…

 3. Helge

  Finns det något konto jag kan skicka pengar till, visserligen inte miljardär men några kronor har jag nog råd med. Alarmisterna får ju så det räcker via skattsedeln.

 4. Tyckte det var lite mycket pengar på kontot i morse.
  Kan ni räkna upp 100 klimatskeptiska organisationer – vad nu det är?

 5. HenrikM

  Fascinerade. Vad har alla dessa pengar används till?
   

 6. Labbibia

  Själv tycker jag nog att ”klimatforskarna” misskrediterar klimatforskningen alldeles utmärkt på egen hand.
  Då tänker jag naturligtvis på de ”klimatforskare” som är mer att betrakta som aktivister, och såna finns det ju gott om tyvärr.
  De behöver bara någon som förtydligar vad de faktiskt säger….och ställer det mot den bistra verklighet som kallas empiriska fakta. 

 7. Otroligt!
  Nu är ”journalisterna ” på SvD lika naiva som Thomas Palm. Det gör att jag ytterligae njuterav mitt samtal med deras prenumerationsavdelning, där jag förklarade att jag möjligen skullekunna tänka mig att betala ca en krona för tidningen, men bara under makrillsäsongen när jag använder dem som underlag vid rensningen.

 8. Hans H

  Oljebolagen kanske häller ut is runt Arktis oxå, för att dölja avsmältningen ? Vad vet vi ? Fortsätter såna här källspäckade artiklar florera så kan mycket ruskigheter komma idagen…men Nordangårds källspäckade avhandling den var väl grundad på rykten. Dessa miljardärer, Rockefeller och Soros ligger bakom klimathotet och anonyma givare ligger bakom förnekandet…vart är vi på väg när inte ens miljardärerna kommer överens 🙂

 9. Bengt Abelsson

  Peter Gleick
   

 10. Hans H

  Nu har jag läst artiklarna i Guardian…och jag vet fortfarande inte vilka som fått några pengar, för vad de fått pengarna, vem som givit pengarna,…det jag vet är att Greenpeace anser att det är sant ! 

 11. bedouin

  Inte har pengarna gått till Samernas Riksförbund (eller vad de kan heta). En representant för det folket berättade i TV häromdagen att renarna inte hittade mat, eftersom klimatförändringarna hade gjort att det hade snöat i vinter. I Lappland. Förmodligen nyinflyttad.
   

 12. pekke

  Här finns en sida som försöker följa olika fonder och organisationer i framför allt USA.
  http://activistcash.com/about/
   
  Om den berömda Tides Foundation.
  http://activistcash.com/organizations/225-tides-foundation-tides-center/
   
  Lite om bakgrunden till Desmogblog.
  http://www.populartechnology.net/2011/04/truth-about-desmogblog.html
   
  Pengar verkar det finnas att hämta för röd-gröna klimathotsaktivister !
   

 13. Slabadang

  Läser SVDs artikel av K-H Robert grundare till det naturliga steget!
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/flummigt-att-hanvisa-till-gron-ekonomi_7917056.svd
  Dessa förbannade hållbarhetsdoktriner! Argumenten är om möjligt ännu flummigare än den ”gröna ekonomi” han halv trekvarts kritiserar.
  För er som förstår matematik. jag hävdar enligt observationer följande. Vi har en värld som vuxit till sig något enormt både i antal individer och i välstånd och av de länder som är på väg uppåt så är det bara en tidsfråga innan de nått vår nivå. Två konskevenser jag vill lyfta fram är 1. Vi går ifrån en nybyggar/uppbyggnadsperiod där det krävs mycket resurser för att sedan som i Sverige och Väst gå över i en mer förvaltande där det krävs betydligt mindre.
  Vi har dessutom en tydlig ”peak människa” att förvänta då födslotalen blir allt lägre i allt fler länder. Två mycket stora tydliga och begränsande faktorer för vilka resurser som kommer att krävas och gå åt i framtiden. Vi har fortfarande den situationen att all världens befolkning får plats på Öland och med tanke på hur mycket ”planet” det blir åt var och en så menar jag att oron är så gigantiskt överdriven och obefogad att det är mer en kult och religion att måla upp problem som inte har någon substans och debatten om hur man skall lösa ett problem som ”kan” bli aktuellt i framtiden är bara idiotiskt.
   

 14. intressant läsning om SkS
  http://www.populartechnology.net/2012/09/skeptical-science-were-all-bunch-of.html

 15. Rickard Berghorn

  Och även om det skulle vara sant, vad är problemet? Om man som klimatnisse hävdar att exempelvis Maurice Strong är en hjälte när han använder sina miljoner för donationer till att styra klimatdebatten i ”rätt” riktning, och inte tvekar om att som en av världens största lobbyister arbeta mot mutor (http://en.wikipedia.org/wiki/Maurice_Strong#2005_Oil-for-Food_scandal_and_hiring_practice_criticisms), så kan det inte vara några som helst problem med donationer från andra miljonärer, som inte ens kan anklagas för några mutor. Men donationer är inte donationer, och lobbyism är inte lobbyism, när klimatnissarna tillåts att styra språket.

 16. John Silver

  Om det nu finns ”100 klimatskeptiska organisationer” så borde de väl kunna namnge minst en?
  LOL

 17. Arne

  Den nyheten från SVD har lika stort nyhetsvärde som följande:
  http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/klick/article16216235.ab
  Frågan är om inte Aftonbladets artikel har större nyhetsvärde än en som påstår att ”någon” med mycket pengar har donerat till ”någon” som inte namnges. Som att säga att eeeeehhhh, det finns folk som LIDER i världen utan att speca vem o hur de lider. Kanske en dålig hårdag?

 18. Denna artikel är i det närmaste otrolig i sin naiva dumhet. Nyheten? är ett år gammal och även om den ”nya” kartläggningen är publicerad i år, The Independent 24 januari, så är det inga nyheter. Dessutom är det fantastiskt att Greenpeace får uttala sig avseende moralen i transparens och anonyma givare, elelr vart pengarna går – ett verkligt bottennapp i svensk journalistik.

 19. Labbibia

  Ännu en konspirationsteori från dem som brukar tjata om att det är klimathotskeptiker  som står för den varan…..
   
  Rätt komiskt egentligen. 🙂

 20. Peter Stilbs

  Hm … , hade ”utebliven tidning” iför SvD  går morse. Väl var väl det då.
  Undrar var de får allt ifrån – och, som sagt, inte en namngiven ”organisation” eller ”miljardär”. 

 21. Peter Stilbs

  Helge #3 – här har Du lite hemliga konton för överblivna sekiner

  https://www.klimatupplysningen.se/foreningen/stod-oss/

 22. Labbibia

  OT
   
  Ett program om gränsen mellan USA och Kanada, och de fullständigt absurda följder som attacken på World Trade center fick för de människor som bor längs, och ibland faktiskt mitt på den gräns som för bara 12 år sedan var i stort sett helt obevakad. Det handlar om byråkratin som vuxit för att administrera ”gränsskyddet” och om hur vanliga människor drabbas av paranoida byråkrater och ohövliga gränsvakter med enorma maktbefogenheter, som alltså vida överskrider polisens.
  Likheten med klimatgalenskapen? Som en av de intervjuade i programmet säger: Den här byråkratin lär inte avskaffa sig självt, så vi får nog leva med det här tyvärr….
  http://urplay.se/Produkter/174042-Varlden-Sakerhet-fore-frihet

 23. Lasse

  Stöd till forskning bör väl uppmuntras?
  Speciellt forskning som är framåtsyftande och avgörande för enorma investeringar idag?
  Är det inte brukligt att staten svarar upp med motsvarande summa?

 24. Peter Stilbs

  Man kanske i sammanhanget ska påminna om JoNovas sammanställning om stödet till ”klimatrelaterad verksamhet” i USA – 97 miljarder dollar under 20 år,

 25. Jan E M

  Lasse Forss #1
   
  Nu känner jag inte till hur det är i USA, men i Sverige så är årsredovisningen offentlig hos föreningar och aktiebolag. Tar man bara tid på sig och vet vilka organissationer och företag man skall undersöka så kan man få fram vilka belopp det rör sig om, under förutsättning att allt redovisas. Det är ju däremot omöjligt att få fram vilka givarna är eftersom det inte redovisas. Många givare har nog inte för avsikt att vara anonyma men blir det efterom det inte redovisas vilka som donerar pengar.

 26. Jan E M

  bedouin #11
   
  Det är skare som gör att renarna får svårt med vinterbetet. Det har hänt tidigare att att det blivit skare om snön kommer tidigt på hösten. Samerna i södra delen av renbetesområdet påstår att det blivit vanligare med besvärlig skare.
   
   

 27. Peter Stilbs

  Noterade att vår statskontrollerade television nu knutit en mat & klimatexpert till sig, som t.o.m. svarar på frågor !

  http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/fragor-och-svar-om-mat-och-klimat

  Hon presenterar sig så här:

  http://www.cul.slu.se/forskning/Forskare/JohannaB.asp

  Och givetvis samarbetar hon med Pär Holmgren !

  Tillsammans med Susanne Johansson och Lotta Lagerberg har hon tagit fram KliMAT-guiden – en enkel guide till konsumenter som hjälp i mataffären.
  Jezuz

 28. Labbibia

  Peter S # 27
   
  ”Altting går att sälja med mördande reklam, även lagom sursöt klimathotsgröt”!

 29. John Silver

  Bishop Hill om den sorts ”journalister” det handlar om:
  http://www.bishop-hill.net/blog/2013/2/18/brendan-montague.html

 30. Johan

  Bedouin #11, Jan EM #26:
  Varje vinter gnäller samerna över hur svårt det är för renarna att hitta mat. Antingen är det för mycket snö, så dom inte hittar maten, eller så är det för lite snö, så maten fryser in i isen.
  Undrar hur dom klarat sig genom historien (renarna alltså) när dom knappt klarar vintern nu, trots stödutfodring.

 31. Peter F

  Johan #30 m fl
  Problemet för näringen är inte snö och is,,,,
  Att rennäringen befinner sig i kris är uppenbart för var och en som har kännedom om de förhållanden som råder (Brännpunkt 18/2). I Sverige ryms det cirka 250000 renar beroende på att tillgången på bete inte är obegränsad. För att få en på utkomst (300000 kronor per år) från sin renskötsel behöver en renskötare ha en hjord på 700 renar, välnärda och med rätt kön och åldersfördelning. Det finns framstående företrädare för Svenska Samers Riksförbund som påstår att det krävs 900 renar för att nå denna inkomst i dag. Räknar vi utifrån den lägre siffran leder den oss till insikten om att det finns ett ekonomiskt utrymme för knappt 400 renägare, att försörja sig på sina renar i landet.
   
  I verkligheten finns det i nu läget 4600 renägare, de flesta med väldigt få renar, långt färre än vad som kan anses ekonomiskt försvarbart enligt ovanstående. Därför befinner sig näringen i kris, djup kris.
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/rennaringens-kris-ar-inte-vargens-fel_6865983.svd

 32. orolig

  Intressant laddad formulering där hos SvD. Informationen i sig antyder att någon är villig att finansiera en ingående undersökning om riktigheten i allmänt vedertagna påståenden.
  SvD gör ibland så. Exempel: vem betalar för att vissa personer reser någonstans, frågas det, fast den egentliga nyheten är att resan gjordes överhuvudtaget, och vem som reste
  http://www.svd.se/naringsliv/hit-fick-reinfeldt-lift-av-wallenberg_3787597.svd
  Många som minns 90-talet var inte förvånade:
  http://www.youtube.com/watch?v=jE36Ud3llgk
  Inget nytt under solen:
  http://www.globalresearch.ca/super-secretive-bilderberg-confab-vetting-mit-romney-s-running-mate/31170
  Hur görs det egentligen, oljningen av maskineriet?
  ”[…]The global elite march in three essential columns: Corporate, Political and Academic. For the sake of clarity, these names will be used herein to refer to these three groups.
  In general, the goals for globalism are created by Corporate. Academic then provides studies and white papers that justify Corporate’s goals. Political sells Academic’s arguments to the public and if necessary, changes laws to accommodate and facilitate Corporate in getting what it wants.
  An important ancillary player in globalism is the media, which we will call Press in this report. Press is necessary to filter Corporate, Academic and Political’s communications to the public. Press is not a fourth column, however, because it’s purpose is merely reflective. However, we will see that Press is dominated by members of Corporate, Political and Academic who sit on the various boards of directors of major Press organizations.[…]”
  http://www.augustforecast.com/2005/11/14/the_global_elite_who_are_they_/
   
  I USA är irritationen i många läger stor över chefsreportern som i sitt State of the Union-tal nyligen påstod att:
  ”But for the sake of our children and our future, we must do more to combat climate change. Yes, it’s true that no single event makes a trend. But the fact is, the 12 hottest years on record have all come in the last 15. Heat waves, droughts, wildfires, and floods – all are now more frequent and intense. We can choose to believe that Superstorm Sandy, and the most severe drought in decades, and the worst wildfires some states have ever seen were all just a freak coincidence. Or we can choose to believe in the overwhelming judgment of science and act before it’s too late.”
  Ack ja, det är rena dårhuset.
  (Bra om någon vill betala oberoende forskare – med integritet – för att dubbel- och trippelundersöka denna påstådda ”overwhelming judgment of science”, tycker då jag.)
  PS. Disclaimer: möjligheten finns att jag missförstått hela artikeln. DS.
   

 33. S. Andersson

  99% av alla präster tror på Gud. Alltså måste Gud finnas och ateister (”Gudskeptiker”) är dumma alternativt får de pengar av anonyma miljardärer med kopplingar till den internationella rörelsen för djävulsdyrkan.
   
  Vad var det jag sa i tråden som handlade om svensk journalistik? Att svenska journalister numera mest ägnar sig åt att skriva av artiklar i engelsk press. Den här ”nyheten” har jag inte sett i tyskspråkiga media.
   
  QED

 34. Iven

  Artikeln om ”de hemliga miljonerna till CAGW-skeptiska organisationer” fanns inte i den pappersupplagan som distribueras till Skånes abonnenter.
  Redaktionen på SvD har nog börjat förstå, att man inte kan imponera på Skåningar med sådant trams. 🙂  

 35. Gunbo

  Jag gick in på http://www.donorstrust.org och hittade en hel del intressant om deras policy bl a: ”Since the fundamental purpose of DonorsTrust is to help support charitable causes seeking to maximize individual and economic liberty by minimizing government intervention in the personal and public lives of individuals, your grant recommendations must also reflect this purpose.”
  Det är alltså fråga om en politisk organisation, närstående republikanerna. Och vad republikaner och libertarianer anser om klimatet är ingen hemlighet Så visst är stödet till konservativa think-tanks med klimatfrågor på agendan helt naturligt. 
  Det stora bekymret är ju att donatorerna är anonyma, summorna är anonyma och mottagarna är lika anonyma. Ingen demokratisk insyn här inte!
   
  Googlar man på Donors Trust hittar man också följande sida med en intervju med en av de som gjort ”reaserchen”:
   http://current.com/community/94055406_meet-donors-trust-the-little-known-group-that-lets-the-wealthy-secretively-fund-right-wing-causes.htm?xid=RSSfeed
   
  ”JOHN DUNBAR: Well, they’re essentially a pass through. What they do is, is they act as a kind of a middleman between what are very large, well-known private foundations created by—mostly by corporate executives, like the Kochs, for example, and they direct the money of those contributions to a very large network of right-leaning, free-market think tanks across the country, including those that you’ve named. By doing—by running it through the middleman, it essentially obscures the identity of the original donors, of the folks who have provided the funds themselves. And the organization itself actually makes that clear on its own website, essentially saying people who give money to the organization can avoid being identified or being connected with potentially controversial issues.”
   
   
   
   

 36. Gunbo …
   
  Extremvänstern brukar argumentera att ’demokratisk insyn’ betyder att att de skall få lägga sig i allt och gärna också bestämma ..
   
  Även idén om att önskan om mindre politisk klåfingrighet skulle vara politik (tom ’extrem’ politik) är sådant som främst hörs från vänstra ringhörnan.
   
  Samt även föreställningen att ’republikaner’ och ’libertarianer’ är samma skrot och korn, och att de skulle ha en viss sorts ’åsikter’ är samma slags grupptillhörighets tänkande som vänstersidan så gärna vill anbringa. I det här fallet dessutom extra tokigt.
  Och det här med ’närstående’ ser jag inte någonstans att de följer av vad du skriver/citerar. Snarare ser det återigen ut mest som dina projicerade fördomar/önsketänkandet ..
   

 37. pekke

  Alla får Big Oil Money !
  Vare sig de är röd, gröna, blåa, svarta, vita eller höger, vänster, upp eller ner !
  Fast jag har inte fått ett öre, får bara betala !  🙁
   
  http://nofrakkingconsensus.com/2012/02/17/big-oil-money-for-me-but-not-for-thee/

 38. pekke

  Vill man ha pengar som grön aktivist, så verkar det flyta omkring Miljarder i de gröna rörelserna.
   
  http://eureferendum.blogspot.se/2010/01/big-money.html
   
  Grönärterna är välmående med Miljarder donationer över åren bl.a. från EU !
  http://www.climate-resistance.org/2008/01/well-funded-well-funded-denial-machine.html
   
   
  Och än en gång Tides Foundation/Tides Center som vräker ut pengar ( ibland som mellanhand från givare som vill vara anonyma ) till olika gröna och röda organisationer.
   
  ” Established in 1976 by California-based activist Drummond Pike, the Tides Foundation was set up as a public charity that receives money from donors and then funnels it to the recipients of their choice. Because many of these recipient groups are quite radical, the donors often prefer not to have their names publicly linked with the donees. By letting the Tides Foundation, in effect, “launder” the money for them and pass it along to the intended beneficiaries, donors can avoid leaving a “paper trail.” Such contributions are called ”donor-advised,” or donor-directed, funds.
  Through this legal loophole, nonprofit entities can also create for-profit organizations and then funnel money to them through Tides — thereby circumventing the laws that bar nonprofits from directly funding their own for-profit enterprises. Pew Charitable Trusts, for instance, set up three for-profit media companies and then proceeded to fund them via donor-advised contributions to Tides, which (for an 8 percent management fee) in turn sent the money to the media companies.
  If a donor wishes to give money to a particular cause but finds that there is no organization in existence dedicated specifically to that issue, the Tides Foundation will, for a fee, create a group to meet that perceived need.
  In 1996 the Tides Foundation created, with a $9 million seed grant, a separate but closely related entity called the Tides Center, also headed by Drummond Pike. While the Foundation’s activities focus on fundraising and grant-making, the Center — in its role as fiscal sponsor — offers newly created organizations the shelter of Tides’ own charitable tax-exempt status, as well as the benefits of Tides’ health and liability insurance coverage. As the Capital Research Center explains:

  ”Under the Tides Center umbrella, the new group can then accept tax deductible contributions without needing to apply immediately to the IRS for tax-exempt 501(c)(3) public charity tax status…. Besides giving a new project its seal of approval, the Tides Center performs a notable service in showing new groups how to run an office, apply for grants, conduct effective public relations, and handle the many personnel, payroll, and budget problems that might baffle a novice group.”

  Between 1996 and 2010, the Tides Center served as a fiscal sponsor to some 677 separate projects with combined revenues of $522.4 million; in 2010 alone, the Center was actively managing nearly 200 projects.
  In addition to the foregoing duties, the Tides Center also functions as a legal firewall insulating the Tides Foundation from potential lawsuits filed by people whose livelihoods or well-being may be harmed by Foundation-funded projects. (These could be, for instance, farmers or loggers who are put out of business by Tides-backed environmentalist groups.)
  The Tides Center’s Board Chairman is Wade Rathke, who is also a member of the Tides Foundation Board. Rathke, a protege of the late George A. Wiley, serves as President of the New Orleans-based Local 100 of the Service Employees International Union, and is the founder and chief organizer of the Association of Community Organizations for Reform Now (ACORN).
  Maya Wiley, daughter of George A. Wiley, sits on the Tides Center’s Board of Directors.
  Chip Berlet sits on the Board of the Campaign to Defend the Constitution, a Tides Center project formed in 2005 to combat “the growing power of the religious right” and to “fight for the separation of church and state.” Berlet is a senior analyst for Political Research Associates, and has had affiliations with the American Civil Liberties Union, the American Friends Service Committee, the Christic Institute, the Socialist Workers Party, the National Lawyers Guild, and the Southern Poverty Law Center.
  The Tides Foundation promotes a multitude of leftist agendas, as evidenced by its assertion: ”We strengthen community-based organizations and the progressive movement by providing an innovative and cost-effective framework for your philanthropy.” Among the crusades to which Tides contributes are: radical environmentalism; the ”exclusion of humans from public and private wildlands”; the anti-war movement; anti-free trade campaigns; the banning of firearms ownership; abolition of the death penalty; access to government-funded abortion-on-demand; and radical gay, lesbian, bisexual, and transgender advocacy. The Foundation is also a member organization of the International Human Rights Funders Group, a network of more than six-dozen grantmakers dedicated to finaning leftwing groups and causes.
  Immediately after the September 11, 2001 terrorist attacks, Tides formed a ”9/11 Fund” to advocate a ”peaceful national response.” Tides later replaced the 9/11 Fund with the ”Democratic Justice Fund,” which was financed in large measure by the Open Society Institute of George Soros, who has donated more than $7 million to Tides over the years. Reciprocally, the Tides Foundation is a major funder of the Shadow Party, a George Soros-conceived nationwide network of several dozen unions, non-profit activist groups, and think tanks whose agendas are ideologically to the left, and which are engaged in campaigning for the Democrats.
  Tides also set up a Peace Strategies Fund and an Iraq Peace Fund, the latter of which has granted money to such groups as MoveOn.org, the National Council of Churches, the Arab-American Action Network, Physicians for Social Responsibility, and the pro-Castro groups United for Peace and Justice and Center for Constitutional Rights. In addition, Tides funds “A Better Way Project,” which coordinates the activities of United for Peace and Justice and the Win Without War Coalition/Keep America Safe Campaign.
  Tides and the organizations it supports interact closely with one another on a regular basis. For example, Drummond Pike sits on the Board of the Environmental Working Group along with David Fenton, founder of Fenton Communications. ”
  Finns mer att läsa om Tides på länken under och originaltexten innehåller massor med länkar som jag tagit bort.
   
  http://www.discoverthenetworks.org/funderprofile.asp?fndid=5184
   
  Är du Grön-röd och behöver lite stöd så finns det hur mycket stålar som helst att hämta inom det Grön-röda nätverket !
  De omsätter Miljarder i sina nätverk.

 39. Gunbo

  Pekke #38,
   
  Ja, Tides är en likadan organisation som Donors Trust, skillnaden är bara vilket parti de är närstående. 
   
  Jag försvarar Tides lika lite som Donors Trust. Jag anser sådan här hemlighållen verksamhet, i synnerhet när det gäller stora pengar, vara förkastlig, speciellt ur ett demokratiskt (inte partiet) perspektiv. Det är likadant med alla de miljoner dollar som betalas till partierna inför presidentvalskampanjerna. Det gör att donatorerna får alltför stor makt över politiken. För vem biter den hand som föder en?
  Det brukar också kallas mutor.